Konu Başlıkları: cuma namazı nasıl kılınır
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Ağustos 2010, 23:50   Mesaj No:9

kawakeb31

Medineweb Acemi Üyesi
kawakeb31 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kawakeb31 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 12645
Üyelik T.: 19Haziran 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:urdun
Mesaj: 47
Konular: 4
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart

dostum, ilme dayanmayip zanna dayaniyorsa, konuyu sorularla surdurmenin anlami yok, ilme dayanan bilgiyi sen ver o halde, onun uzerinden gidelim.

yevm al-aruba dedigin, bizim cuma diye isimlendirdigimiz gun adinin cahiliye donemindeki ismidir. cuma gunune cuma denilmesi islamla gelmis bir uygulamadir.

simdi efendimizin ilk cumayi ne zaman kildigindan bahsetmissin, efendimiz ilk cumayi kubadan medineye dogru hareket ettiginde yine kuba yakinlarinda olan ufak bir vadi icinde kilmistir, bugun orada bir mescid var ve adi da cuma mescidi.

simdi cumanin sihhatine iliskin delilin bu olamaz, neden olamaz? aciklayalim: efendimiz, mekke sirk toplumundan cikip, artik islam devletini kendisi deklare etmezden once idari vasiflari ile kendisini desteklediklerini bildigi bir medine vardi ki o yuzden medineye hicret etti zaten. kubaya varmasi ile medineye varmasi acisindan, islami ozgurce yasamak, bunu bir devlete donusturmek acisindan fark yoktu ve "artik bizim islam uzere koydugumuz kurallarla yonetilen bir yerdeyiz" anlaminda, kendi hakimiyet alani icerisinde oldugu icin ilk cumayi orada kilmistir. peki turkiye ile, ilk cumanin kilindigi zamanki muslumanlarin hakimiyetleri arasinda farklilik mi var ki kilmayalim?

eger bunu iddia ediyorsa, sen bu toplumun bir zamanlar islami bir koku yoktu, islam durup dururken disaridan girdi buralara, gelisi de cok ani oldu, bu durumda biz kendi hakimiyetimizi kurmaliyiz... surecini beliyoruz demis oluyorsun. halbuki turkiyenin durumu ile o zamanin hic benzer yonu yok, illiyet bagi olmamasi da bu nedenle, cunku turkiye, bir islam topragi (siyasi ve idari anlamda) iken, bir isgale ugramis. dolayisiyla islam memleketi olan biryerin isgale ugramis olmasi onu darul islam olmaktan cikarmaz.

senin turkiyede cuma kilamayiz diyebilmen icin, medine islam devletinde bunun bir ornegini gormen lazim gelirdi ki o zaman da soyle bir sey yasanmis olmasi lazimdi: efendimiz islam devletini kurduktan sonra, medine mekkelilerce butunu ile isgale ugramis olsun, islam hakimiyeti fetret donemi gecirmis olsun ve biz de turkiyeye iliskin hukmu bundan yola cikarak verebilelim (ki bu ikisi asla olmadi, olmadigi icin de "eger olsaydi" durumunda cumanin uygulanisinin ne oldugunu goremedik).

bir beldenin ilk defa islam idaresine girmesi ile, islam idaresi olan bir memlekette islami idarenin fetret surecine girmesi asla ve kata kiyaslanamaz. turkiye, kokleri itibari ile halen darul islamdir.

senin dedigin konuyu avrupa devletleri icin, amerika icin, gecmis tarihlerinde islam idaresine hic girmemis memleketler icin verebilirsin, orada musluman nufuslar olmasi oralari darul islam yapmaz. ama bu ornegi turkiye icin veremessin.

simdi sen ilme dayandirarak delillerini say bakalim, neler diyeceksin.
Alıntı ile Cevapla