Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Ekim 2010, 17:24   Mesaj No:12

BEDİİ HAMİT

Medineweb Paylaşımcı Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:BEDİİ HAMİT isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 12750
Üyelik T.: 19 Eylül 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:HATAY
Yaş:67
Mesaj: 395
Konular: 20
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:60
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Kitap gönderilen peygambere Resul denir. Nebi, kendinden önce gelen Resulün dinini tebliğ eden peygamberdir. Yeni din getirmeyip, önceki dine davet eden peygamberlere Nebi denir.

Yani Resul Müstakil bir şeriat getiren veya evvelki peygamberin şeriatına yeni hükümler ilave eden peygamberdir. Nebi ise Kendisinden önce veya zamanındaki resulun şeriatına tabi olan peygamberdir. Her resul aynı zamanda nebidir, fakat her nebi resul değildir

Resul kitap gönderilen mi demektir? ‏

Bu ifade doğru mudur ?

Kurana uyan ifade midir ?

VEYA

Resullük makamında nebilik makamı da vardır. Yani her resul nebidir; Fakat her nebi resul değildir. Yeni bir din getiren peygambere (Resul) denir. Yeni din getirmeyip, insanları önceki dine davet eden peygamberlere (Nebi) denir .

Yukarıdaki görüşün tam tersi olarak Nebilik makamında Resulluk makamı da vardır. Her Nebi Resuldur. Nebi kendisine kitap ve şeriat verilen peygamberdir. Resul önceki Nebinin şeriatine uyar .Yeni din getirmeyip, insanları önceki dine davet eden peygamberlere Resul denir .

Kendisine kitap,suhuf verilene Nebi denir. Kendisinden önceki Nebinin kitabıyla elçilik yapanlara da Resul denir.Yani her Resul Nebi değildir. Ama her Nebi aynı zamanda bir Resuldür. Çünkü Nebi kendisine gelen kitabı insanlara ulaştırmakla görevlidir

Bu görüşler tamamıyla birbirine zıt olan ifadelerdir.

Şayet bu ifadeler doğru ise kuran bu farklı düşüncelere onay veriyor mu ? Vermiyor. Çünkü bazı ayetlerle örtüşmüyor.

Ben zaten ikisi arasında fark olmadığını daha ilk cümlelerimde ( Başlangıç cümlemde ) söylemiştim. Açıklamalarımı ayetler ışığında buna göre yapacağımı bilmenizi isterim. Sonuç cümlem başlangıç cümlemin aynısı olacaktır. Şöyle demiştim

Alıntı
Kuranda geçen Nebi ve Resul kelimeleri arasında hemen hemen hiç fark yok gibi ( Küçük bir ayrıntı dışında ) . Bu kavramlar birbirini gayet bütünleyici kavramlardır. Biri olmayınca diğeri de olmuyor. Örneğin Resulun resul olabilmesi için Nebi olması gerekiyor. Yani Allahtan insanlara iletecek bir haber alması veya bu konuda Allah ile iletişim içinde olması gerekiyor ki, Aksi halde resul olması mümkün değil.


İKİ FARKLI GÖRÜŞ OLARAK

HER RESUL AYNI ZAMANDA NEBİDİR. FAKAT HER NEBİ ,RESUL DEĞİLDİR.

DİĞER BİR GÖRÜŞ İSE BUNUN TAM TERSİ . YANİ HER NEBİ AYNI ZAMANDA RESULDUR. FAKAT HER RESUL ,NEBİ DEĞİLDİR.

BUNLARDAN HANGİSİ KURANA GÖRE DOĞRU ?

KURANA GÖRE HER RESUL NEBİDİR VE HER NEBİ DE RESULDUR.

NEBİ VE RESUL ARASINDA FARK YOK. KURAN BU AYRIMI YAPMIYOR. İŞTE AYETİ

Hadid 25. ayeti Resullere kitabı indirdiğini söylerken ,Bakara 213 ayetide aynı kitapları Nebilere indirdiği söylüyor. O halde hem Nebilere ve hem de Resullere kitap inmiş ve verilmiştir. O halde hem Nebilere ve hem de Resullere aynı kitap verildiğine göre Her Nebi Resuldur ve her Resul de Nebidir.

Hadid 25: Yemin olsun, biz, Resullerimizi açık-seçik delillerle gönderdik ve onlarla birlikte Kitap'ı ve ölçüyü de indirdik ki, insanlar adaleti ayakta tutsunlar/adaletle doğrulsunlar. Ve demiri de indirdik. Onda zorlu bir kuvvet ve insanlar için birçok yarar vardır. Allah bu sayede, kendisine ve resullerine, gayba inanarak kimin yardım edeceğini bilecektir. Allah Kavî'dir, Azîz'dir."

Ayette Resuller için enzelnâ meahumul kitâbe ifadesi yer almaktadır.

enzelnâ meahumul kitâbe= onlarla beraber kitabı indiridk onlara kitap verdik.

PEKİ BAKARA 213 AYETİNE DE BAKALIM NE DİYOR ?

Bakara 213: Meal: İnsanlar bir tek ümmet idi. Sonra Allah, müjdeleyici ve uyarıcı olarak NEBİLERİ -peygamberleri gönderdi. İnsanlar arasında, anlaşmazlığa düştükleri hususlarda hüküm vermeleri için, onlarla beraber hak yolu gösteren kitapları da gönderdi. Ancak kendilerine kitap verilenler, apaçık deliller geldikten sonra, aralarındaki kıskançlıktan ötürü dinde anlaşmazlığa düştüler. Bunun üzerine Allah iman edenlere, üzerinde ihtilafa düştükleri gerçeği izniyle gösterdi. Allah dilediğini doğru yola iletir.

Bu ayetle açıkça onlarla birlikte (enzele meahumul kitâbe) NEBİLERE kitapları gönderdiği söyleniyor.
Hadid 25 ayeti ayeti Resullerle birlikte Resullere kitap indirildiğini Bakara 213 ayetide Nebilerle birlikte Nebilere kitap indirildiğini apaçık söylüyorsa

Kuranda çelişki olmadığına göre Kuran hem Resullere ve hem de Nebilere kitap verildiğini söylediğine göre aralarında fark yok demektir.

İşte ! Ayetlerin açıklamasıyla her Resul Nebidir ve her Nebi de Resul olmalı
__________________
EN BÜYÜK ALLAH BAŞKA BÜYÜK YOK. NE MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE
Alıntı ile Cevapla