Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Ashab-Kiram(r.a)

Konu Kimliği: Konu Sahibi 9Esra,Açılış Tarihi:  28 Temmuz 2015 (13:53), Konuya Son Cevap : 28 Temmuz 2015 (22:11). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı3Kez Beğenildi
  • 2 Beğenilen 9Esra
  • 1 Beğenilen 9Esra
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 28 Temmuz 2015, 13:53   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
9Esra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:9Esra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 47234
Üyelik T.: 30 Aralık 2014
Arkadaşları:9
Cinsiyet:Bayan
Yaş:28
Mesaj: 1.424
Konular: 23
Beğenildi:70
Beğendi:48
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Erkam bin Ebî'l-Erkam(r.a)

Erkam bin Ebî'l-Erkam(r.a)

Erkam Bin Ebî'l-Erkam

Eshâb-ı kiramın ilk îmân edenlerinden. Nesebi, Erkam bin Ebi’l-Erkam Abd-i Menâf bin Esed bin Abdullah bin Ömer bin Mahzûm’dur. Künyesi Ebû Abdullah’dır. Benî Mahzûm kabilesindendir. Annesi Temâdur binti Hudeym es-Sehmiyye’dir. (Diğer rivayetlere göre Ümeyme binti Haris veya Safiyye binti Haris bin Hâlid’dir.) Hicretten önce Mekke-i Mükerreme’de doğduğu tahmin edilmektedir. 22 veya 23 yaşlarında iken, yedinci (veya on birinci) Müslüman olmakla şereflendi.

Resûlullah efendimiz ( aleyhisselâm ) Mekke’de bütün dünyaya Peygamberliğini ilân edip, insanları İslâmiyyete davet etmeye başladığı zaman müşrikler onu yalanladılar, ilk günlerde az kimse îmân etti. Müşrikler başta Peygamber efendimize ve ilk Müslümanlara, ibadet ederken, birbirlerine yeni gelen âyet-i kerîmeleri okuyup öğretirken; gördükleri, tanıdıkları her yerde onlara baskı, işkence ve zulümler yapmaya başladılar. Bu eziyet ve baskılar artınca Resûlullah efendimiz ( aleyhisselâm ) kendilerine Mekke’de emniyetli bir ev seçip orada ibadetlerini yapmaya ve İslamiyeti yaymaya karar verdi. Bunun için Safa tepesinin doğusunda, dar bir sokaktaki Şeybeoğullarının evine bitişik Hazreti Erkam bin Ebi’l-Erkam’ın evini münasip gördü.

Peygamberimiz ( aleyhisselâm ), İslam dinini burada gizlice yaymaya çalıştı. Mekke’de nazil olan ayet-i kerime ve sûrelerin birçoğu bu mübârek evde geldi. Eshâb-ı kiram burada toplanırlar, Peygamberimizi ( aleyhisselâm ) görmek ve müslüman olmak isteyen kimseleri bu Dâru’l-Erkam veya Dâru’l-İslâm ismini verdikleri Hazreti Erkam’ın evine götürürlerdi. Hazreti Hamza, Âmmar bin Yâser, Musab bin Umeyr, Akîl ve Iyâd bin Bükeyr, Süheyb bin Sinân (r.anhüm) ve birçok Sâhâbî burada müslüman oldu. Peygamber efendimiz Eshâb-ı kiram ile birlikte bu evde, Hazreti Ömer müslüman oluncaya kadar kaldı. Bu evde, Hazreti Ömer îmân ile şereflenince müslümanların sayısı kırk oldu. Hazreti Ömer, Peygamberimize ( aleyhisselâm ) ibâdetlerini Mescid-i Haram’da açıkça yapmalarını teklif etti. Onları müşriklere karşı korudu. Müslümanlar topluca yüksek sesle tekbir getirerek evden çıktılar. Kâ’be-i Muazzama’ya gelip açıkça tavaf ettiler. Müşriklerin kalblerine korku ve üzüntü verdiler. Bundan sonra Peygamberimiz insanlara İslâmiyyeti açıktan anlatmaya ve açıktan imâna davet etmeye başladı.

Hazreti Erkam, İslâm târihinde büyük ehemmiyeti olan bu evini hiç satılmamak ve mirasçı olunmamak kaydı ile oğluna bıraktı. Bu evin ayrıca bir vakfiyesi de vardır. Bu vakfiyede şöyle yazılıdır. “Bu Erkamın Safâ’dan az ileride bulunan evi hakkında verdiği sözü ve vasıyyetidir. Arsası Harem-i şerîften sayıldığından bu ev de vakfedilmiştir. Satılmaz ve mirasçı olunmaz. Buna Hişâm bin Âs ve âzâdlı kölesi filân şahiddir.” Böylece İslâmiyette ilk vakfı yapmış oldu.

Bu târihi ev Hazreti Erkam’ın evlad ve torunları tarafından kullanılarak 140 senesinde halîfe Mansur zamanına kadar geldi. Mansur bunlardan hisselerini satın aldı. Ev tamamen devlete kaldı. Daha sonra tamir edilirken asıl şekli de değişti. Birçok el değiştirdikten sonra Üçüncü Sultan Murad Hân 999 (m. 1591) mescid olarak yeniden yaptırdı.

Hazreti Erkam asil bir aileden ve çok zengin idi. Cahiliyet zamanında bile itibarı yüksekti. Ancak müşriklerin işkence ve zulümleri dayanılmaz hale gelince Medine-i Münevvere’ye hicret etti. Resûlullah ( aleyhisselâm ), Medine’de kendisini Hazreti Ebû Talha (Zeyd bin Sehl) ile kardeş yaptı. Rahat ve huzûrlu yaşaması için Benî Züreyk mahallesinden bir miktar arazi verdi. Hazreti Erkam vefâtına kadar burada yaşadı.

Resûlullah ( aleyhisselâm ) ile birlikte Bedir, Uhud, Hendek ve diğer bütün savaşlara katıldı. Kahramanca döğüşüp büyük fedâkârlıklar gösterdi. Bedir savaşından sonra Peygamberimiz ( aleyhisselâm ) kendisine bir kılıç hediye etti. Daha sonra zekât mallarını toplama hizmetini verdi. Dört halife devrinde meşveret meclisinde vazîfe yaptı.

Zühd ve takvâsı çok idi. Bütün vaktini Allahü teâlâya ibâdet etmekle geçirirdi. Birgün Kudüs’deki Mescid-i Aksa’da namaz kılma arzusunu Resûlullah’a (aleyhisselâm) arz etti. Bunun üzerine Peygamberimiz ( aleyhisselâm ) “Mescid-i Haram’da bir defa namaz kılmak, diğer mescidlerde bin defa namaz kılmaktan daha çok sevâbdır.” buyurunca Mekke’ye gidip, Mescid-i Haram’da ibâdetini yaptı. Peygamberimizden bazı hadîs-i şerîfler rivâyet etti. Rivâyet eden oğlu Osman olarak gösteriliyor ise de kaç tane hadîs rivâyet ettiği bilinmemektedir.

Hazreti Erkam geçimini kendi arazilerinden elde ettikleri mahsulden kazandıklarıyla ve ticâret ile temin ederdi. Ubeydullah, Osman adlı oğulları Meryem, Safiyye ve Umeyye adlı kızları olmak üzere beş evlâdı bilinmektedir. Hazreti Erkam 53 (m. 673)’de 83 yaşlarında iken Medine-i Münevverede vefât etti. Bu sırada Medine vâlisi Mervan bin Hakem idi. Namazını kildırma vazîfesini kendisi yapmak istedi ise de, Hazreti Erkam’ın oğlu Ubeydullah, babasının vasıyyeti olduğunu söyledi. Hazreti Erkam’ın vasıyyeti üzerine cenâze namazını Âşere-i mübeşşereden olan Hazreti Sa’d bin Ebî Vakkâs kıldırdı. Bâki’ kabristanına defn edildi.

Alıntı...
su damlası ve İslaminesil beğendiler.
__________________
Asla geçmişte yaşama; ama daima geçmişten ders al...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi 9Esra 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İmam Cafer-i Sadık(a.s) Ashab-Kiram(r.a) 9Esra 0 1279 03 Ağustos 2015 12:12
Erkam bin Ebî'l-Erkam(r.a) Ashab-Kiram(r.a) 9Esra 2 1440 28 Temmuz 2015 13:53
Ebu Dücâne(r.a) Ashab-Kiram(r.a) 9Esra 0 1255 19 Temmuz 2015 00:10
Ebu Lübâbe(r.a) Ashab-Kiram(r.a) 9Esra 0 1607 11 Temmuz 2015 15:15
Âmir Bin Füheyre(r.a) Ashab-Kiram(r.a) 9Esra 0 1880 09 Temmuz 2015 13:56

Alt 28 Temmuz 2015, 19:00   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
İslaminesil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:İslaminesil isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 40187
Üyelik T.: 20 Mart 2014
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Wan
Yaş:42
Mesaj: 2.709
Konular: 316
Beğenildi:1404
Beğendi:590
Takdirleri:533
Takdir Et:
Standart Cevap: Erkam bin Ebî'l-Erkam(r.a)

Her insanın farklı bir empati sevgi besledigi birileri olmustur..Adımın aldıgı isimdi ,Bilmiyorum ama isimler arasında bir iletişim oldugu söylenilir,belkide yanlışımdır,İsimler tasıdıkları isimlerin gölgesi olabiliyor diye bir arastırma dergisinde görmüstüm..

Erkam bin erkam sevgimin tüccarı olmustu Asrı saadetin ilk sohbet icin evini acandı ,o kadar baskı ve sindirmelere karsı yuvasını Allah resulune acan...

Rabbim onların hayatları gibi hayat yasayabilmeyi Bizlere nasip eylesin...

Emeğinize saglık kardeşim..
__________________
Ben sizi Allah’ın kitabına ve Resulü’nün sünnetine çağırıyorum: Gerçekten sünnet öldürülmüş ve bidat diriltilmiştir.Hz.Huseyin
Alıntı ile Cevapla
Alt 28 Temmuz 2015, 22:11   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
9Esra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:9Esra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 47234
Üyelik T.: 30 Aralık 2014
Arkadaşları:9
Cinsiyet:Bayan
Yaş:28
Mesaj: 1.424
Konular: 23
Beğenildi:70
Beğendi:48
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Erkam bin Ebî'l-Erkam(r.a)

Amin inşallah Allah'ım onlar gibi yaşamayı nasip eder bizlere
İslaminesil beğendi.
__________________
Asla geçmişte yaşama; ama daima geçmişten ders al...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Bir Aşk Destanı/Erkam Taylan Erkam Taylan Makale ve Köşe Yazıları 25 07 Mart 2022 12:17
Senden Öte / Erkam Taylan Erkam Taylan Makale ve Köşe Yazıları 2 06 Aralık 2018 19:57
Lisan-ı Hüzün!!/Erkam Taylan Erkam Taylan Makale ve Köşe Yazıları 7 04 Ocak 2017 00:30
Erkam Radyo.. İslaminesil Programlar//İstekler 13 13Haziran 2016 22:57
Darul erkam Vesuffa İslaminesil Serbest Kürsü 4 03 Kasım 2014 15:14

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.