Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Börekler ve Hamur İşleri (https://www.forum.medineweb.net/704-borekler-ve-hamur-isleri)
-   -   MEDİNEWEB KAYSERİ "AÇMA KETESİ" (https://www.forum.medineweb.net/borekler-ve-hamur-isleri/33885-medineweb-kayseri-vequotacma-ketesivequot.html)

mehmet akif2 22 Temmuz 2017 12:54

MEDİNEWEB KAYSERİ "AÇMA KETESİ"
 
Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
ilk aşamada kavrulmuş unumuzu hazırlayalım

malzemeler

1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ(isteğe bağlı margarin ile karıştırılabilir)

2 su bardağı un

2 çay kaşığı tuz

bir tavada yağımızı kızdırınca unumuzu ekleyelim tuzumuzu da ekleyelim kaşıkla kısık ateşte rengi biraz dönünceye kadar kavuralım yani unun iyice kavrulmasına gerek yok

mehmet akif2 22 Temmuz 2017 13:05

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
hamurumuzu yoğurma aşamasına geçelim

1 ölçüden 2 büyük tepsi çıkıyor ben bir yemek sitesinde keteye yumurtanın akı konmazsa daha uzun süre dayanacağını okudum o nedenle yumurta akını koymuyorum başka şekilde değerlendiriyorum

siz isterseniz yumurta akını hamura katabilirsiniz

yarım ölçü yapınca bir tepsi çıkar kestiğiniz büyüklüğe göre 14-16 arası sayıda çıkar

HAMUR MALZEMELERİ

4 su bardağı süt

1 su bardağı sıvı yağ

2 yemek kaşığı kuru maya veya 40 gram yaş maya

3 yemek kaşığı toz şeker (şeker miktarı isteğe bağlı ama hafif şekerl hamur pastanelerdeki gibi tadı veriyor)

3 çay kaşığı tuz

alabildiğince un hamuru ne sert ne çok yumuşak yapalım

yoğuracağımız leğene biraz un koyup ortasını açıp şeker ve mayayı malzemedeki sütten biraz ılık olarak koyup 15-20 dakika kabartılıp bekletilse hamur daha çabuk kabarıyor

aşağıdaki resim hamurun yoğrulmuş hali mayalanmaya bırakın çok fazla mayalanmasın ki aşamalar uzun

havalar sıcak çok uzun süre hamur beklerse maya koku yapabilir

mehmet akif2 22 Temmuz 2017 13:08

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
hamurumuzu başta ikiye bölelim sonra her parçayı 3 parçaya bölerek 6 büyük beze elde edelim

3'erli olarak açacağız

bezeyi un kullanarak açın baktınız çok yapışıyor kenarlarını oklavayı bastırarak açın yani oklavaya sarmadan

çok aşırı ince olmasına gerek yok ama çok az açıp da bırakmıyalım

mehmet akif2 22 Temmuz 2017 13:12

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
hamurun her katına yağ sürülür sıvı yağ da kullanabilirsiniz ama margarin ile yapılıyor

1 paket margarini tavada eritelim her katına yağ sürelim

1 paket margarin 1 ölçüye yetiyor her katına 4 yemek kaşığı eritilmiş margarin gider tahmini söylüyorum ben göz kararı yetecek şekilde açılmış hamura döküyorum hamurun uçlarını katlaya katlaya her tarafına yağın gelmesini sağlıyorum

mehmet akif2 22 Temmuz 2017 13:13

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
3 katı açıp yağladıktan sonra resimdeki gibi rulo olarak kıvıralım

hamur yırtılma yapabilir bunlar hiç sorun değil



mehmet akif2 22 Temmuz 2017 13:29

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
bıçak ile göz kararı belli aralıklarda kesiyoruz

kestiğimizi tekrar açacağız o nedenle çok kalın kesmiyelim resimdeki gibi kesseniz normal büyüklükte oluyor bir de hamuru ve dışı yağlı olduğu için hamuru çok aşırı kalın bırakmıyalım zaten kabaracak resimde inşallah anlaşılırdır

hamuru kare olarak açıp ortasına biraz ilk mesajda tarif ettiğim kavrulmuş unu yayıyoruz

unun miktarı çok olsa hamurdan dökülme yapar ortasına 1 tatlı kaşığı gibi yayılsa yeterli olur

mehmet akif2 22 Temmuz 2017 15:41

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
bohça şeklinde katlanır

mehmet akif2 22 Temmuz 2017 15:42

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
anlaşılsın diye bir tane daha fotoğraf çektim 4 uçda bohça gibi katlanır

mehmet akif2 22 Temmuz 2017 15:44

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
katlanan yer alta gelecek şekilde tepsiye dizilir baktınız katladınız biraz kalın geldi elinizle biraz daha bastırıp inceltin

üzerine yumurta sarısı sürün susam çörek otu karışımı da döküm


mehmet akif2 22 Temmuz 2017 15:47

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
açma ketemiz yemeye hazır

fırın sıcaklığı ve süresi sizin fırınınıza bağlı

ben başta her mayalı hamurda olduğu gibi 150 derecede biraz tepsi mayası gelmesini bekliyorum yani biraz kabarmasını bekliyorum

sonra 200 derecede pişiriyorum

afiyet olsun şifa olsun


SAAT: 05:06

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320