Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İMAM HATİP,KURAN KURSU-SEVİYE TESBİT-HACC-YURT DIŞI-DGS-ÖSYM-SINAVLARI.::. > Diyanetin Yeterlilik Sınavları > DGS (Dikey Geçiş Sınavı)

Konu Kimliği: Konu Sahibi nurşen35,Açılış Tarihi:  30 Temmuz 2015 (13:02), Konuya Son Cevap : 03 Temmuz 2017 (14:03). Konuya 7 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı3Kez Beğenildi
  • 2 Beğenilen nurşen35
  • 1 Beğenilen nurşen35
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 30 Temmuz 2015, 13:02   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart DGS Çıkmış Sorular ve Cevaplar 2015

DGS Çıkmış Sorular ve Cevaplar 2015

SÖZEL BÖLÜM



1. Öykülerini açlık, yoksulluk , işsizlik ve engelli olmak gibi sosyal sorunlar etrafında kurgulayan yazar, öyküleriyle bütün sorunlar altında ezilen , metropol insanının çaresizliğine çaresizlik katmak yerine çıkış kapısını zorlamanın önemine vurgu yapılmıştır. Diğer bir ifadeyle genç sanatçı...............


a. Bireyi günlük yaşamda kuşatan olumsuzlukların çokluğundan söz etmiştir
b. Kahramanlarına başarıya giden yolları sabırla aramasını öğütlemiştir
c. Bu metinlerde gerçeği değiştirebilmenin zorluğunu dile getirmiştir
d. Karakterlerine sorunlarla başa çıkma konusunda umutlu ve azimli olmayı öğretmiştir
e. Yeni bir arayışın peşinden koştuğunu belirtmiştir


2. Teknolojinin sunduğu imkanların hayatımızı kolaylaştırdığını inkar edemeyiz. Öte yandan teknolojinin bizi her geçen gün kendisine biraz daha benzettiğini de gözardı etmemek gerekiyor. Makineler gibi hızlı bir yaşam sürüyoruz. Ancak bu arada .......... Örneğin, birkaç dakikada onlarca e- posta okuyan bir genç, dolma kalemle yazılan bir mektuba haftalarca cevap beklemenin heyecanını nasıl bilebilir ki.



a. İnsanlar teknoloji bağımlısı haline gelebiliyor
b. İnsana özgü bazı duygular köreliyor
c. Teknoloji hayatımızın her alanına hakim oluyor
d. İnsanların geçmişleriyle bağları zayıflıyor
e. Hayat bazı yönlerden zorlaşıyor


3. Dağ havası...... havaya göre daha az oksijen içerdiğinden, nefes alıp vermek kalbin daha hızlı atmasına ve vücudun daha fazla ..............neden olur.


a. alçak rakımlardaki - enerji harcamasına
b. deniz seviyesindeki - gelişmesine
c. kıyıdaki - kilo kaybetmesine
d. şehir merkezindeki - güçlenmesine
e. yüksek rakımlardaki kaslanmasına


4. Aklı başında bilgisayar kullandıklarına hatta bu makineye '' ölçülü '' bir aşkla bağlı olanlara .... ... fakat bilgisayarı '' insanüstü '' bir nesne konumuna çıkarıp bütün zamanını onun başında geçirenlerin eşyanın soğuk ve derin yalnızlığına düştüklerini , hayallerini, işletmek yerine çağdaş bir köleliği......... söyleyebiliriz.


a. sözümüz olamaz - benimsediklerini
b. şaşırmamak gerek - arzuladıklarını
c. kızmak anlamsız - reddettiklerini
d. hayranlık duymalıyız - ötelediklerini
e. kıymet verilir - kabul ettiklerini


5. (I) İnsan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmalar su birikintilerinde örneğin yerleşim ve sanayi bölgelerine yakın sularda rahatlıkla çoğalıp yayılabilir. (II) Bunun yanısıra içme sularında olması veya asla bulunmaması gereken kimyasal maddeler var. (III) Hastalığa neden olan bu canlılar sayıca az da olsalar uygun ortam bulduklarında hızla çoğalırlar (IV) Bu nedenle şebeke suları kullanıma verilmeden önce dezenfekte edilir. (V) Klorlamayla gerçekleştirilen dezenfeksiyon sayesinde suda bulunan virüs ve bakteri gibi mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur


a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V


6. (I) Anadolu'nun bu yöresinde dut ağacının ayrı bir önemi var (II) Çünkü meyvesi hem yaş hem de kuru olarak tüketiliyor (III) Hatta un haline getirilerek çeşitli tatlıların yapımında kullanılıyor (IV) Bazı yörelerde yaprağı ile ipekçiliğin ana maddesi olan dut ağacı bu bölgede meyvesi ile başka bir sektörün doğmasını sağlayacak gibi görünüyor (V) Bölgenin en ünlü tatlısı için kurutulmuş dut küçük değirmenlerde un haline getirildikten sonra cevizle birlikte saatlerce dövülüyor. (VI) Bu işlemin sonunda cevizin yağı dutun şekeriyle yeni bir bileşim oluşturuyor (VII) Tatlıyı özgün kılan da bu oluyor


a. II
b. III
c. IV
d. V
e. VI


7. (I) Bir tankın muharebe gücünü belirleyen en önemli etmenlerden biri de arazideki manevra kabiliyetidir.
(II) Günümüzün modern tanklarında benzinle çalışan motorlar değil, genellikle dizel veya gaz türbinli motorlar kullanılıyor
(III) Benzinle çalışan motorların kullanılmasının başlıca sebebi bunların çalışırken kolayca alev alma olasılığıdır.
(IV) Başlangıçta pek de güçlü olmayan dizel motorlar zamanla geliştirilmiş ve modern tankların gittikçe vazgeçilmez bir parçası haline gelen çok güçlü dizel motorlar ortaya çıkmıştır
(V) Tanklarda kullanılan bu dizel motorlar karmaşık bir yapıya sahip olsalarda hasar görmeleri durumunda sadece dakikalar içinde değiştirilebilir özelliktedir.

Hangi şık parçadaki düzeni bozmuştur?

a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V


8. (I) Türkler ve Çinliler arasında geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan köklü ve çok yönlü bir ilişki var.
(II) Bu ilişki ticaretten eğitime, kültürden sanata dek yaşamın pek çok alanında kendini gösterir.
(III) Bu iki kadim medeniyetin tarihin derinliklerine uzanan yoğun ilişkisi günümüzde yeniden anlam buluyor.
(IV) İki toplum arasındaki bağların daha da kuvvetlenmesini sağlamak üzere Türkiye, 27-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Pekin Kitap Fuarının konuğu olacak
(V) Fuara '' Bütün Renkleriyle Türkiye '' sloganıyla konuk olacak ülkemiz için pek çok özel etkinlik hazırlandı.
(VI) Dünya yayıncılık sektörünün farklı simalarını biraraya getiren Pekin Kitap Fuarı bu yıl 21. kez gerçekleşiyor


a. II
b. III
c. IV
d. V
e. VI


9. İhracaata dönük sanayi politikaları uygulamalarıyla 1980'e kadar pamuk ve üzüm gibi tarım ürünlerinin ağırlıklı olduğu ihracat yapısı değişmiş, günümüzde sanayi ürünlerinin ihracat içindeki payı %80'lerin üzerine çıkmıştır.

Bu parçadan kesin anlamamız gereken hangisidir?

a. Günümüzde tarım ürünlerinin ihracat içindeki payı %20'dir.
b. Sanayi ürünlerinin ihracat içindeki payı hala artmaya devam etmektedir
c. Tarım ürünlerinin ihracat içindeki payı 1980'den günümüze kadar sürekli olarak düşmüştür
d. 1980 öncesinde pamuk ve üzüm en çok ihraç edilen ilk iki tarım ürünüdür
e. Uygulanan sanayi politikaları tarım ürünlerinin ihracattaki payını azaltmıştır



10. Ay'a ayak basan ilk insanları taşıyan Apollo 11 roketinin üzerindeki bilgisayar günümüzde ancak bir hesap makinesiyle kıyaslanabilir..


a. Ay'dan başka gök cisimlerine de ayak basılmıştır
b. Hesap makineleri bilgisayarların temelini oluşturur
c. Ay'a gönderilen ilk uzay aracı Apollo 11'dir
d. Ay'a birden fazla insan ayak basmıştır
e. Apollo 11'de bulunan bilgisayar halen kullanılmaktadır


11. İki bin yedi yüz yıllık geçmişiyle onlarca farklı kültüre ev sahipliği yapmış olan Katanya Sicilya bölgesinin ikinci en büyük şehridir.


a. Çok eski geçmişe sahip olan Katanya Sicilya'nın büyük şehirlerindendir
b. Sicilya bölgesinde geçmişi milattan önceye dayanan bir çok şehir vardır.
c. Katanya'da bir çok kültür iç içe kendi varlığını koruyarak yaşamaktadır.
d. Katanya şehrine tarih boyunca önemli göçler yapılmıştır
e. Farklı inançlar Katanya'da birbiriyle uyum içinde yaşamaktadır


12. Dairesel bir plan ortasında yükselen ve benzeri az olmakla birlikte ülkemizin en önemli eserlerinden olan çok figürlü Taksim Cumhuriyet Anıtı , İtalyan heykeltraş Pietro Canonice tarafından yapıldı ve 1928 yılında törenle açıldı.


a. Taksim Cumhuriyet Anıtı Cumhuriyet döneminde yapılmış ilk örnek çalışmadır
b. Ülkemizdeki anıtlar en fazla İtalyan sanatçılar tarafından yapılmıştır
c. Taksim Cumhuriyet Anıtı kendi türünde nadir eserler arasında yer almaktadır.
d. Taksim Cumhuriyet Anıtının açılışına dönemin devlet adamları da katılmıştır
e. Taksim Cumhuriyet Anıtı ülkede birden fala figüre sahip tek anıttır


13. (I) Bilenlere söylemeye gerek yok ama farkında olmayanları uyaralım. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü
(II) Bu vesileyle yetişkinlere çocuklarına izletmeleri için küçük bir seçki önerelim istedik
(III) Listenin en iyi veya alfabetik kronolojik bir sırası yok
(IV) Çocuklara çocukluğunu ananlara ve çocukken seyretme imkanı olmayanlara fırsat niyetine bir kaç film derledik
(V) Hepsi değerli, hepsi çocuklara ,hepsi sinemaseverlere ama çocuk haklarıyla ilintili olması nedeniyle eski tarihli bir filimle başlayalım
(VI) Charlie Chaplin'in 1921 tarihli sessiz filmi yumurcak duygusal yönlü insan üzerinde bıraktığı tesir ve sessiz sinema tekniği açısından alanın kaliteli bir örneği

Yukarıdaki parçanın düzenli bir şekilde olabilmesi için hangi şıkların yer değiştirmesi gerekir?

a. II ile III
b. II ile IV
c. III ile IV
d. III ile V
e. IV ile V

14. (I) Hollanda'nın başkenti Amsterdam Ağustos ayında iki önemli festivale ev sahipliği yapıyor.
(II) Hollanda'nın en büyük kültürel festivali olan Uitmark'ta klasik müzikten çocuk etkinliklerine kadar herşey var
(III) Genç yetenekli sanatçılara farklı mekanlarda sahne alma imkanı veren Grachten Festivali ise klasik müzükseverlere sıra dışı bir deneyim vadediyor ve 15-24 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor
(IV) Üstelik 29-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek bu festivalde yer alan etkinliklerin tümü ücretsiz.
(V) 450 bin kişinin katılması beklenen Uitmarkt , otuzdan fazla mekanda düzenleniyor ve yaklaşık 2 bin sanatçı performans sergiliyor


a. II ile III
b. II ile IV
c. III ile IV
d. III ile V
e. IV ile V


15. (I) Roman bu bağlamda Meksika'nın çok renkli bir fotoğrafı aslında (II) Yazar Meksika özelinde tüm dünyanın kanayan yarasına düşündüren problemlerine odaklanıyor. (III) Aile gerilimlerinden evlilik kurumunun ne kadar gerekli olduğunu ataerkil toplumun aşması gereken noktalarda ahlak anlayışına kadar sürekli güncel kalan konular üzerinden yürütüyor tartışmasını (IV) Yazarın romanında kahramanları üzerinden tartıştığı ,sorguladığı , eleştirdiği konular günlük genel geçer olgular üzerine değil (V) Yazar bizi bir Meksika ailesinin içine taşıyor ve yılların sizrilttiği ironiyide yanına alarak bu garip aile hikayesi içinden bir Meksika parodisi yaratıyor

a. I ile II
b. I ile IV
c. II ile IV
d. II ile V
e. III ile V


16.

I. Yakıt hücreleri bilindiği gibi kimyasal enerjiyi bir yakma işlemi oluşturmadan doğrudan elektrik enerjisine çeviren aygıtları
II. Temel olarak bir yakıt pilindeki gaz yakıtlar devamlı anottan beslenirken oksitleyici gazlar yani, hava veya oksijen katottan devamlı olarak gönderiliyor.
III. Fakat pildeki kimyasal enerji önceden depolanmış olup bitene kadar kullanılırken yakıt hücresinde sürekli olarak yenilenebiliyor
IV. Tıpkı günlük hayatımızın vazgeçilmez ürünü olan pil gibi
V. Elektrotlarda elektrik akımı oluşturan eloktrokimyasal reaksiyonlar meydana geliyor
a. I ile II
b. II ile III
c. II ile IV
d. III ile IV
e. IV ile V



17. Sanat insandaki kendi çevresini zevkine göre biçimlendirme eğiliminin eyleme dönüşmesi sanat eseri de bu eylemin maddeyi etkileyerek ona verdiği biçim ve düzendir. Bu eylem kendinde başlayıp kendinde biter. Bu nedenle her sanat eseri hem eserin oluşmasında izlenen yol sizi başka bir esere götürmez. Sanatı yaratmaya dönük diğer eylemlerden ayıran temel farklılık buradadır.

Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen hangisidir?

a. Başı ve sonuyla belli bir düzende olma
b. Bireysel ve kendi sınırları içerisinde olma
c. Yaratıcısının dünyasının merkezinde olma
d. Belli bir yaratma tekniğine sahip olma
e. Yaratma eylemini dar kalıplara sıkıştırma


18. Baskıdan yeni çıkmış , mürekkebi kurumamış günlük bir gazeteyi şöyle rahatça okumanın tadına doyum olmaz. Her sütun, her sayfa , her resim, her haber kısaca bütün gazete bizi günlük olayların içerisine götürür. Böylece gününü yaşayan insan haline geliriz. Açıkçası gazete günün sorunlarını yurt ve dünyayı yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanarak gözlerimizin önüne serer , bizi diğer insanlara bağlayan bir çeşit anten görevi görür.

Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen hangisidir?

a. Yaşadığı zamanın bütün olaylarından haberdar olan
b. Bulunduğu anı en iyi şekilde yaşayan
c. Okuduklarından yeni yorumlara ulaşan
d. Hayata farklı bir gözle bakabilen
e. Gerçekçi bir bakış açısı kazanan





19. Disiplinli bir evde çocuğun hiçbir hakkı yoktur, şımarıklığın hüküm sürdüğü bir evde ise çocuğun her şeye hakkı vardır. Yetkin ev, çocuklara yetişkinlerin eşit haklara sahip oldukları evdir, diyen biriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


a. Çocuklara kendi seçimlerini yapma özgürlüğünü verme taraftarı
b. Çocukların hiç bir isteğinin karşılanmaması gerektiğini düşünmektedir
c. Çocuklarla kaliteli vakit geçirmek için oyun oynanmasının önemli olduğunu düşünmektedir
d. Çocukların ev işlerinde en az anne - baba kadar çalışması gerektiğine inanmaktadır
e. Çocukların yeteneklerini keşfetmelerini sağlayacak faaliyetlerde bulunmasını destekler



20. (I) 1980'li yıllarda şiirin bizce en önemli temsilcisi olan Fergun Özelli'nin en önemli yanı , geleneksel şiirin dışında durup kendine has modern bir dil anlayışının takipçisi olması
(II) Bu şiir, kendi içinde bocalasa da birtakım tekil şairlerden çok uzak esinler alsa da dönemin modernist tavırlarıyla yakın akrabalık kurmuyor
(III) Şair , hep kendinin olan bir şiiri kurmak için yoğun mücadele veriyor
(IV) Dönemin şiir kulvarlarına sıkı sıkıya bağlanıp bir estetik çabaya hapsolmuyor
(V) Örneğin 1980'li yılların eğilimlerinde yer almayan ironiyi açıkça önemseyen nadir şairlerden biri
(VI) Ama ne Garip akımıyla ne de Metin Eloğlu , Salah Birsel , Can Yücel üçlüsünün ironik tavrıyla açık akrabalığı bulunuyor
(VII) Bu noktada Özelli şiirinin bu dönem biraz savruk olduğu , şiirde sıkı ayıklamacılığa özen göstermediği söylenebilir.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde olumsuz bir eleştiri söz konusudur?


a. I ve III
b. II ve VII
c. III ve V
d. IV ve VI
e. VI ve VII





CEVAPLAR


1. d
2. b
3. a
4. a
5. b
6. c
7. a
8. e
9. e
10. d
11. a
12. c
13. c
14. d
15. b
16. c
17. b
18. a
19. a
20. b
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nurşen35 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Gündem Korona Aşısı Gündem/ Manşetler Esma_Nur 6 1331 10 Aralık 2020 11:20
DHBT Muhteşem Özetler DHBT-Hazırlık/Notlar/Özetler nurşen35 4 2066 08 Aralık 2020 17:40
Kıssaları Hayatımıza Taşıyalım Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler nurşen35 1 819 08 Aralık 2020 16:46
TENKİD Serbest Kürsü nurşen35 0 759 08 Aralık 2020 11:44
Vitir Namazını Niye Kılıyoruz Biliyor musunuz... Namaz-Abdest-Teyemmüm nurşen35 0 847 04 Aralık 2020 12:56

Alt 30 Temmuz 2015, 17:23   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: DGS Çıkmış Sorular ve Cevaplar 2015

21. Ne asansör ne yürüyen merdivenler tarafından pabucu dama atılabilmiştir merdivenin. Daha doğrusu atılmıştır da o kendisini duvara dayayıp çıkıp almıştır her seferinde. Merdiven güvenli dostlardan biridir insanlığın.
Bu parçada geçen '' pabucu dama atılmak '' sözüyle anlatılmak istenen hangisidir?


a. İşlevsiz hale gelmek
b. Kullanılmak üzere saklanmak
c. Varlığını ortadan kaldırmak
d. Kıymetini bilmemek
e. Fazla ilgi görmemek



22. Sanat anlayışını '' müziğin matematiğe, resminde geometriye dayandığına inanırım '' sözleriyle özetleyen bir ressam için hangisi söylenebilir?


a. Eserlerinde şematik bir tarz benimsediği
b. Çok sayıda rengi birarada kullandığı
c. Müzikle daha az ilgilendiği
d. Detaydan çok kompozisyona önem verdiği
e. Daha çok doğa resimleri yapmayı tercih ettiği



23. Şiir için nesir olmayan şey derler . Belliyi belirtmek gibi görünen bu tanımlama şiirin derin bir yönüne dokunmaktadır. Valery düzyazıyı yürüyüşe, şiiri raksa benzetir. Yürüyüşün açık bir amacı vardır. Her yürüyü istenilen şeye yönelmiş bir hareketi ifade eder............................... Fakat bu hareketlerin amacı kendilerindedir.

Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre hangisi getirilemez?


a.raks ise birtakım estetik hareketlerden ibarettir
b. rakstaki hareketler belli bir hedefe kilitlenir
c. oysa raks ritmik hareketlerin bileşimidir
d. halbuki rakstaki hareketler belli bir mesaj içermez
e. raksa gelince içe dönük bir etkinliktir



24. Geçenlerde yaşlanmakta olan ünlü bir oyuncunun hayatının anlatıldığı bir film izledim. Hastaneye götürülürken hasta bakıcıya '' Acıma '' inanıyormusun.., diye soruyordu yüzü gözü kan içindeyken. Çok etkilenmiştim. Böyle ihtiraslıysalar oyuncu olsunlar cevabı aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir?


a. Sizce oyunculuk için tutkulu olmak gerekli mi?
b. Sinemada inandırıcılık ne kadar önemli sizce?
c. Eğitim almayan bir oyuncunun başarılı olma şansı var mı?
d. Hangi rolleri canlandırmanın daha zor olduğunu düşünüyorsunuz?
e. Oyuncunun karakterinden sıyrılmaması onu nasıl etkiler?


25. Kişi gerçek değerini kestiremez, sınırlarını görmek için ne denli uğraşsa boştur, gözünde büyütür kendini. Ben de değerimin farkında olduğumu söyleyemem. Ancak bugünkü yazarlar arasında daha doğrusu bugünkü okurların gözünde yerimin ne olduğunu anladım sanıyorum. Yazdıklarımı okumaktan hoşlananlar vardırancak çoğu bana işi alaya vurmuş bir adam diye bakarlar, beni görünce gülümsemeyi vermeleri de onun içindir. Bunca yıldır çalışırım, düşündüklerim uğrunda kavgayı, sevdiklerimle bile bozuşmayı göze alırım, gene de alay etmediğime , oyun oynamadığıma onları inandıramam.

Bu parçada yazarın asıl söylemek istediği hangisidir?


a. Yazdıklarının herkesçe beğenilip okunduğu
b. Başka yazarlarla karşılaştırılmaktan hoşlanmadığı
c. Kendini ifade etmekte güçlük çektiği
d. Yazılarındaki ciddiyetin fark edilmediği
e. Okurların tepkilerinden memnuniyet duyduğu



26. Her nesil bir önceki nesle çok bakımından muhtaçtır. Nesiller eskinin birikimiyle kendi enerjilerini ve çağlarının imkanlarını birleştirerek yeni ufuklara yönelir ve bir gelecek kurarlar. Bunun için genç nesillerin yalnız çalışkan ve gayretli olmaları yetmez aynı zamanda kültürel geçmişlerini de yakından tanımaları geçmişin bugünkü içinde anlam ifade eden değerleriyle beslenmeleri gerekir. Resme ve plastik sanatlara yönelecek gençlerimiz önce Türk süsleme sanatlarının minyatürün , çiniciliğin inceliklerini kavramalı hekimimiz İbni Sina'dan , matematikçimiz Ali Kuşçu'dan ilk feyzi almalıdır. Gençlerimiz Yunus Emrelerin, Mevlanaların sevgi pınarıyla bütünleşmelidir. İşte o zaman bizim insanımız , bizim aydınımız milli kimliğine sahip olarak yetişir, kimlik bunalımı yaşamaz.

Bu parçada hangisine değinilmiştir?

a. Gençlerin kültürel değerlere sahip çıkması gerektiğine
b. Geçmiş deneyimleri bilmenin yeni nesillere neler sağlayabileceğine
c. Kültürümüzde bilim ve sanata öncülük eden bazı önemli isimlere
d. İlerleme kaydetmek için eskiyle yeninin bütünleşmesi gerektiğine
e. Aydınımızın bilim ve sanatı sentezleme sorumluluğunu üstlendiğine



27.


a. Yalnız I
b. Yalnız II
c. Yalnız III
d. I ve II
e. II ve III





28.



a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V



29.



a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V



30.



a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V



31.
.



a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V


32.



a. Bulan kişiyle ilgili bazı bilgilere
b. Neden bu ismin verildiğine
c. İlk nerede yapıldığına
d. İçeriği hakkındaki bilgilere
e. Çok popüler olduğuna



33.



a. Kişinin duyma düzeyine göre sesi ayarlaması
b. Sesin kalitesini yükselterek istenen düzeyde sabitlemesi
c. Dinlenen müziğin türüne göre sesin şiddetini değiştirmesi
d. Sesin şiddetini ortamdaki gürültüye göre belirlemesi
e. Sesin belli bir düzeyin üstüne çıkmasını önlemesi


34.



a. Biyolojik Çeşitlilik Konvansiyonu sözleşmesi uluslararası bir sözleşmedir
b. Koruma alanları çalışmaları planlananın çok gerisindedir
c. Akdeniz'de birden fazla koruma alanı vardır
d. Bu konudaki bilinç 2014 yılında en yüksek seviyeye ulaşmıştır
e. Sözleşme koruma alanlarının artmasını hedeflemektedir



35.


a. Kitap alırken kararınızı neler etkiler?
b. Kitapların görünüşü önemli midir sizin için ?
c. Kitapçı olmanızın hayatınıza ne gibi olumlu katkıları vardır?
d. Kitabın satışta başarılı olmasını sağlayan nedir?
e. Kitabevlerinin kitap basımındaki ölçütleri nelerdir?



36.




a. Bir yazıyı bitirdikten sonra tekrar tekrar kontrol ederim
b. Cümlelerin birbiriyle bağlantısını önemserim
c. Yazdığım metnin düüncelerimi tam olarak yansıtmasına önem veririm
d. Bütün yazılarım benden bir parçadır, hiçbirinden vazgeçmem
e. Yazarken kolaya kaçmam, acele etmem


37.



a. Tarihimizde kültür ve medeniyet kavramlarının gelişim süreçlerine
b. Türkçede medeniyet tanımının ilk defa Mustafa Reşit Paşa aracılığıyla ortaya konduğuna
c. Medeniyet kelimesinin Fransızca bir sözcüğün karşılığı olarak kullanıldığına
d. Toplumca benimsenmiş kelimelerin daha çok Batı'dan esinlenerek türetildiğine
e. Medeniyet kelimelerinin Osmanlı aydını tarafından hangi anlamda kullanıldığına



38.



a. Memur maaşları her ayın onbeşinde ödenir
b. Bu maçı kazanan takım sıralamada iki basamak birden yükselecek
c. Bu baharda yağmur yağmazsa art arda üç yıl kuraklık yaşanmış olacak
d. Bu ülke doğum oranları konusunda son sıralarda yer alıyor
e. Böyle çalışmaya devam ederse kesinlikle burs kazanır



39.



a. Bakış açısını kahramanları aracılığıyla yansıtmaktadır
b. Kurgularını deneyimlerinden yararlanarak oluşturmaktadır
c. Bireyci bir yazar olduğunu ön plana çıkarmaktadır
d. Farklı ruhsal çatışmaları konu edinmektedir
e. Okuru etkileyen bir anlatımı tercih etmektedir



40.


a. Eserlerinde daha çok toplumsal konulara ağırlık vermiştir
b. Eserlerinde fantastik ve doğaötesi unsurlara yer vermiştir
c. Eserlerindeki tasvirlerde geleneksel üslubu kullanmayı yeğlemiştir
d. Eserlerindeki kişilerin gerçeğe uygun olmasına özen göstermiştir
e. Eserlerinde kendinden önceki yazılardan izler görülektedir









CEVAPLAR


21. a
22. a
23. b
24. a
25. d
26. e
27. b
28. a
29. e
30. b
31. c
32. e
33. e
34. d
35. a
36. d
37. d
38. d
39. b
40. d
Esma_Nur ve stone1 beğendiler.
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 31 Temmuz 2015, 00:00   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: DGS Çıkmış Sorular ve Cevaplar 2015

41.



a. Olayları ele alışları bakımından romancı ile tarihçinin yöntemleri farklıdır
b. Tarihi olaylar romancının imgelem dünyasından geçerek bir dönüşüme uğrar
c. Tarihi roman her ne kadar yeniden kurgulansada tarihi gerçekçiliğe aykırı düşmez
d. Tarihi romanlarda tarihsel veriler ana iskeleti oluşturabilir
e. Tarihi olayları ele alan tarihi roman yazarı öznel bir tavır sergiler



42.


I. Öykü türünün en başarılı örnekleri arasında yer alır
II. Dile getirilenler toplumun ilgiyle takip ettiği konulardır
III. Yazarını gölgede bırakmış ünü yazarının önüne geçmiştir
IV. Okunurluğunu hiç bir zaman kaybetmemiştir

Bu parçadan Memleket Hikayeleri ile ilgili olarak yukarıdaki yargılardan hangilerine ulaşılamaz?

a. I ve II
b. I ve III
c. II ve III
d. II ve IV
e. III ve IV



43.


Bu parçaya göre Refik Halit Karay ile ilgili olarak hangisi söylenemez?


a. Eserleriyle alanında bir ilke imza atmıştır
b. Öykü türünde kalıcı bir eser bırakmıştır
c. Kendisinden sonra gelenlerce örnek alınmıştır
d. Bu eseri adlandırırken içeriği dikkate almıştır
e. Edebiyatımıza modern öykü anlayışını getirmiştir



44.



Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir?


a. Türklerde paranın tarihi gelişimini anlatırmısınız?
b. Cumhuriyetten günümüze madeni paramızın serüvenini anlatır mısınız?
c. Madeni paraların değerini kaybetmesini neye bağlıyorsunuz?
d. Madeni paralar eskiden daha mı çok kullanılıyordu?
e. Osmanlı döneminde kullanılan paraların en önemli özelliği neydi?


45.



Bu parçada aşağıdakilerden hangisinden yakınılmaktadır?


a.Ham madde bakımından paramızın değer yitirmesinden
b. Madeni paraları üretmede karşılaşılan sorunlardan
c. Osmanlıda kullanılan paraların tedavülden kaldırılmasından
d. Günümüz insanının eski paralara ilgi duymamasından
e. Madeni paraların sağlığa zararlı maddeler içermesinden




46.



Bu parçada aşağıdakilerin hangisine ulaşılabilir?


a. Bilimdeki gelişmelere rağmen doğada gerçekleşen bazı olayların nedeni açıklanamamaktadır
b. Arılar üzerinde en fazla deneysel çalışma yapılan canlılardan biridir
c. Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı ülkelerde arıcılık bu faaliyetlerin en çok gelir getirenidir
d. İşçi arıların kolonilerini terk etmelerinin nedeninin küresel ısınma kaynaklı olduğu düşünülüyor
e. Arıların doğadaki davranışları bilim dünyasında son on yılda ilgi çeken bir konu olmuştur




47.



Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?


a. CCD'nin etkisinin ne zamandan beri arttığına
b. Arı kolonilerindeki kayıpların artışına
c. CCD'ye sebep olan etkenlere
d. Kraliçe arı ve larvaların ölüm nedenlerine
e. CCD'nin hangi ülkeleri daha çok etkilediğine



48.


Boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?

a. Geleceği kendine göre kurmak isteyen bireyler ortaya çıkarırız
b. Üç nesil geçsede eski tazeliğini bir daha yakalayamayız
c. Onları kimin yetiştirdiğini unutup bu durumdan yakınırız
d. Bunların ne olgunluğu ne de lezzeti kalır, hepsi çarçabuk bozulur, çürür gider
e. Bizden sonraki kuşaklar bunun için bize minnettar kalır





49.


Bu parçada anlatılmak istenen hangisidir?

a. Çocukların iç dünyasını yeterince keşfedemediğimizden
b. Çocuk eğitiminde nasıl davranacağımızı bilmediğimizden
c. Çocukların eğitimini gerektiğinden fazla abartmamızdan
d. Çocukların fikirlerine saygı göstermeyişimizden
e. Yetişkinlerin çocuklar üzerindeki baskısından




50.


Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

a. Yeni bir göktaşı incelemesine
b. Güneş sisteminin yaşına dair tahminlere
c. Gök taşının nerede bulunduğuna
d. İzotop ölçümünün belirleyiciliğine
e. Güneş sisteminin oluşumuna




51.



Bu parçada sözü edilen incelemenin sonucuna ilikin hangisi söylenebilir?

a. Yeni araştırmalara kapı araladığı
b. Eski verileri desteklediği
c. Mevcut bilgileri güncellediği
d. Gök bilime olan ilgiyi artırdığı
e. Güneş sisteminin yaşını kesinleştirdiği



52.





Harput'un anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak hangisi yanlıştır?

a. II. cümlede tarihine ilişkin bir bilgi verilmiştir
b. III. cümlede yetiştirdiği tarihi bir kişilikten söz edilmiştir
c. IV. cümlede kültür tarihini yansıtan mimar unsurlara yer verilmiştir
d. V. cümlede farklı bir özelliğe dikkat çekilmiştir
e. VI. cümlede kültürel dokusunu yansıtan tarihi yapılara değinilmiştir





53.



Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir öneri vardır?

a. II
b. III
c. IV
d. V
e. VI



54.



Bu bilgilere göre muhabir;

I. Pazartesi
II. Salı
III. Cuma

günlerinin hangilerinde Kemal'le röportaj yapmış olabilir?

a. Yalnız I
b. Yalnız II
c. Yalnız III
d. I ve III
e. II ve III




55.



Bu bilgilere göre muhabirle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi kein olarak doğrudur?

a. Zeynep'le Çarşamba günü röportaj yapmıştır
b. Cuma günü lacivert ceketini giymiştir
c. Ayça'yla Salı günü röportaj yapmıştır
d. Gökhan'la röportaj yaptığı gün kahverengi ceketini giymiştir
e. Perşembe günü gri ceketini giymiştir



56.


Muhabirin Pazartesi günü lacivert ceketini giydiği bilindiğine göre

I. Ayça'yla Pazartesi günü röportaj yapılmıştır
II. Kemal'le Perşembe günü röportaj yapılmıştır
III. İki kez röportaj yapılan Zeynep'tir

ifadelerinden hangileri kesin olarak doğrudur?

a. Yalnız I
b. Yalnız II
c. Yalnız III
d. I ve II
e. I ve III



57.




Bu bilgilere göre ifadelerden hangisi kesin olarak doğrudur?

a. Emre E durağını kullanmıştır
b. Kaan D durağını kullanmıştır
c. Ali F durağını kullanmıştır
d. Selçuk C durağını kullanmıştır
e. Kaan G durağını kullanmıştır






Bu bilgilere göre ifadelerden hangisi kesin olarak yanlıştır?

a. Kaan gezintiyi H durağında tamamlamıştır
b. Selçuk gezintiye A durağından başlamıştır
c. Ali gezintiyi D durağında tamamlamıştır
d. Emre gezintiye H durağından başlamıştır
e. Ali gezintiyi F durağında tamamlamıştır





59. Yukarıdaki şemaya göre ''Bütün bisikletçilerin B dışında'' kesin olarak kullandığı durak hangisidir?

a. C
b. D
c. E
d. F
e. G


60. Yukarıdaki şemaya göre ''Gezintilerini aynı durakta '' tamamladıkları bilinen
Kaan ve Ali;

I. D
II. F
III. G
duraklarının hangilerinde gezintilerini tamamlamış olamaz?

a. Yalnız I
b. Yalnız II
c. Yalnız III
d. I ve III
e. II ve III









CEVAPLAR


41. c
42. c
43. e
44. b
45. a
46. a
47. c
48. d
49. b
50. e
51. c
52. e
53. e
54. a
55. b
56. b
57. a
58. a
59. e
60. b
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 30 Temmuz 2016, 23:37   Mesaj No:4
Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:eymeen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 31006
Üyelik T.: 12 Eylül 2013
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 174
Konular: 0
Beğenildi:37
Beğendi:52
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart

Sorular görünmüyor bazıları tekrar yukler misiniz
Alıntı ile Cevapla
Alt 31 Temmuz 2016, 00:20   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Alıntı:
eymeen Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Sorular görünmüyor bazıları tekrar yukler misiniz
Ösym sitesinde Dgs sınavının hiç bir sınav arşivi yer almamaktadır. Ancak 2016 Dgs sınavından sonra kaldırılmış olan sorular tekrar yüklenecektir..
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Ağustos 2016, 15:53   Mesaj No:6
Avatar Otomotik
Durumu:stone1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 24282
Üyelik T.: 03 Ocak 2013
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 2
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:6
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart

s.aleykum 26. soru yanlış mı ben mi anlamadım?yardımcı olursan cok sevinirim
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Ağustos 2016, 18:41   Mesaj No:7
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Alıntı:
stone1 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
s.aleykum 26. soru yanlış mı ben mi anlamadım?yardımcı olursan cok sevinirim
Ve Aleyküm Selam

26. soruda son cümlede geçen '' bizim aydınımız milli kimliğine sahip olarak yetişir, kimlik bunalımı yaşamaz''. Kesin yargının

Aydınımızın bilim ve sanatı sentezleme sorumluluğunu üstlendiğine

yani E şıkkı olduğunu anlıyoruz..
Esma_Nur beğendi.
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Temmuz 2017, 14:03   Mesaj No:8
Avatar Otomotik
Durumu:Eslemgunes isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 57514
Üyelik T.: 14 Nisan 2017
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 1
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Dgs sinav sorulari indir

Alıntı:
nurşen35 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
SÖZEL BÖLÜM



1. Öykülerini açlık, yoksulluk , işsizlik ve engelli olmak gibi sosyal sorunlar etrafında kurgulayan yazar, öyküleriyle bütün sorunlar altında ezilen , metropol insanının çaresizliğine çaresizlik katmak yerine çıkış kapısını zorlamanın önemine vurgu yapılmıştır. Diğer bir ifadeyle genç sanatçı...............


a. Bireyi günlük yaşamda kuşatan olumsuzlukların çokluğundan söz etmiştir
b. Kahramanlarına başarıya giden yolları sabırla aramasını öğütlemiştir
c. Bu metinlerde gerçeği değiştirebilmenin zorluğunu dile getirmiştir
d. Karakterlerine sorunlarla başa çıkma konusunda umutlu ve azimli olmayı öğretmiştir
e. Yeni bir arayışın peşinden koştuğunu belirtmiştir


2. Teknolojinin sunduğu imkanların hayatımızı kolaylaştırdığını inkar edemeyiz. Öte yandan teknolojinin bizi her geçen gün kendisine biraz daha benzettiğini de gözardı etmemek gerekiyor. Makineler gibi hızlı bir yaşam sürüyoruz. Ancak bu arada .......... Örneğin, birkaç dakikada onlarca e- posta okuyan bir genç, dolma kalemle yazılan bir mektuba haftalarca cevap beklemenin heyecanını nasıl bilebilir ki.



a. İnsanlar teknoloji bağımlısı haline gelebiliyor
b. İnsana özgü bazı duygular köreliyor
c. Teknoloji hayatımızın her alanına hakim oluyor
d. İnsanların geçmişleriyle bağları zayıflıyor
e. Hayat bazı yönlerden zorlaşıyor


3. Dağ havası...... havaya göre daha az oksijen içerdiğinden, nefes alıp vermek kalbin daha hızlı atmasına ve vücudun daha fazla ..............neden olur.


a. alçak rakımlardaki - enerji harcamasına
b. deniz seviyesindeki - gelişmesine
c. kıyıdaki - kilo kaybetmesine
d. şehir merkezindeki - güçlenmesine
e. yüksek rakımlardaki kaslanmasına


4. Aklı başında bilgisayar kullandıklarına hatta bu makineye '' ölçülü '' bir aşkla bağlı olanlara .... ... fakat bilgisayarı '' insanüstü '' bir nesne konumuna çıkarıp bütün zamanını onun başında geçirenlerin eşyanın soğuk ve derin yalnızlığına düştüklerini , hayallerini, işletmek yerine çağdaş bir köleliği......... söyleyebiliriz.


a. sözümüz olamaz - benimsediklerini
b. şaşırmamak gerek - arzuladıklarını
c. kızmak anlamsız - reddettiklerini
d. hayranlık duymalıyız - ötelediklerini
e. kıymet verilir - kabul ettiklerini


5. (I) İnsan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmalar su birikintilerinde örneğin yerleşim ve sanayi bölgelerine yakın sularda rahatlıkla çoğalıp yayılabilir. (II) Bunun yanısıra içme sularında olması veya asla bulunmaması gereken kimyasal maddeler var. (III) Hastalığa neden olan bu canlılar sayıca az da olsalar uygun ortam bulduklarında hızla çoğalırlar (IV) Bu nedenle şebeke suları kullanıma verilmeden önce dezenfekte edilir. (V) Klorlamayla gerçekleştirilen dezenfeksiyon sayesinde suda bulunan virüs ve bakteri gibi mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur


a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V


6. (I) Anadolu'nun bu yöresinde dut ağacının ayrı bir önemi var (II) Çünkü meyvesi hem yaş hem de kuru olarak tüketiliyor (III) Hatta un haline getirilerek çeşitli tatlıların yapımında kullanılıyor (IV) Bazı yörelerde yaprağı ile ipekçiliğin ana maddesi olan dut ağacı bu bölgede meyvesi ile başka bir sektörün doğmasını sağlayacak gibi görünüyor (V) Bölgenin en ünlü tatlısı için kurutulmuş dut küçük değirmenlerde un haline getirildikten sonra cevizle birlikte saatlerce dövülüyor. (VI) Bu işlemin sonunda cevizin yağı dutun şekeriyle yeni bir bileşim oluşturuyor (VII) Tatlıyı özgün kılan da bu oluyor


a. II
b. III
c. IV
d. V
e. VI


7. (I) Bir tankın muharebe gücünü belirleyen en önemli etmenlerden biri de arazideki manevra kabiliyetidir.
(II) Günümüzün modern tanklarında benzinle çalışan motorlar değil, genellikle dizel veya gaz türbinli motorlar kullanılıyor
(III) Benzinle çalışan motorların kullanılmasının başlıca sebebi bunların çalışırken kolayca alev alma olasılığıdır.
(IV) Başlangıçta pek de güçlü olmayan dizel motorlar zamanla geliştirilmiş ve modern tankların gittikçe vazgeçilmez bir parçası haline gelen çok güçlü dizel motorlar ortaya çıkmıştır
(V) Tanklarda kullanılan bu dizel motorlar karmaşık bir yapıya sahip olsalarda hasar görmeleri durumunda sadece dakikalar içinde değiştirilebilir özelliktedir.

Hangi şık parçadaki düzeni bozmuştur?

a. I
b. II
c. III
d. IV
e. V


8. (I) Türkler ve Çinliler arasında geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan köklü ve çok yönlü bir ilişki var.
(II) Bu ilişki ticaretten eğitime, kültürden sanata dek yaşamın pek çok alanında kendini gösterir.
(III) Bu iki kadim medeniyetin tarihin derinliklerine uzanan yoğun ilişkisi günümüzde yeniden anlam buluyor.
(IV) İki toplum arasındaki bağların daha da kuvvetlenmesini sağlamak üzere Türkiye, 27-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Pekin Kitap Fuarının konuğu olacak
(V) Fuara '' Bütün Renkleriyle Türkiye '' sloganıyla konuk olacak ülkemiz için pek çok özel etkinlik hazırlandı.
(VI) Dünya yayıncılık sektörünün farklı simalarını biraraya getiren Pekin Kitap Fuarı bu yıl 21. kez gerçekleşiyor


a. II
b. III
c. IV
d. V
e. VI


9. İhracaata dönük sanayi politikaları uygulamalarıyla 1980'e kadar pamuk ve üzüm gibi tarım ürünlerinin ağırlıklı olduğu ihracat yapısı değişmiş, günümüzde sanayi ürünlerinin ihracat içindeki payı %80'lerin üzerine çıkmıştır.

Bu parçadan kesin anlamamız gereken hangisidir?

a. Günümüzde tarım ürünlerinin ihracat içindeki payı %20'dir.
b. Sanayi ürünlerinin ihracat içindeki payı hala artmaya devam etmektedir
c. Tarım ürünlerinin ihracat içindeki payı 1980'den günümüze kadar sürekli olarak düşmüştür
d. 1980 öncesinde pamuk ve üzüm en çok ihraç edilen ilk iki tarım ürünüdür
e. Uygulanan sanayi politikaları tarım ürünlerinin ihracattaki payını azaltmıştır



10. Ay'a ayak basan ilk insanları taşıyan Apollo 11 roketinin üzerindeki bilgisayar günümüzde ancak bir hesap makinesiyle kıyaslanabilir..


a. Ay'dan başka gök cisimlerine de ayak basılmıştır
b. Hesap makineleri bilgisayarların temelini oluşturur
c. Ay'a gönderilen ilk uzay aracı Apollo 11'dir
d. Ay'a birden fazla insan ayak basmıştır
e. Apollo 11'de bulunan bilgisayar halen kullanılmaktadır


11. İki bin yedi yüz yıllık geçmişiyle onlarca farklı kültüre ev sahipliği yapmış olan Katanya Sicilya bölgesinin ikinci en büyük şehridir.


a. Çok eski geçmişe sahip olan Katanya Sicilya'nın büyük şehirlerindendir
b. Sicilya bölgesinde geçmişi milattan önceye dayanan bir çok şehir vardır.
c. Katanya'da bir çok kültür iç içe kendi varlığını koruyarak yaşamaktadır.
d. Katanya şehrine tarih boyunca önemli göçler yapılmıştır
e. Farklı inançlar Katanya'da birbiriyle uyum içinde yaşamaktadır


12. Dairesel bir plan ortasında yükselen ve benzeri az olmakla birlikte ülkemizin en önemli eserlerinden olan çok figürlü Taksim Cumhuriyet Anıtı , İtalyan heykeltraş Pietro Canonice tarafından yapıldı ve 1928 yılında törenle açıldı.


a. Taksim Cumhuriyet Anıtı Cumhuriyet döneminde yapılmış ilk örnek çalışmadır
b. Ülkemizdeki anıtlar en fazla İtalyan sanatçılar tarafından yapılmıştır
c. Taksim Cumhuriyet Anıtı kendi türünde nadir eserler arasında yer almaktadır.
d. Taksim Cumhuriyet Anıtının açılışına dönemin devlet adamları da katılmıştır
e. Taksim Cumhuriyet Anıtı ülkede birden fala figüre sahip tek anıttır


13. (I) Bilenlere söylemeye gerek yok ama farkında olmayanları uyaralım. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü
(II) Bu vesileyle yetişkinlere çocuklarına izletmeleri için küçük bir seçki önerelim istedik
(III) Listenin en iyi veya alfabetik kronolojik bir sırası yok
(IV) Çocuklara çocukluğunu ananlara ve çocukken seyretme imkanı olmayanlara fırsat niyetine bir kaç film derledik
(V) Hepsi değerli, hepsi çocuklara ,hepsi sinemaseverlere ama çocuk haklarıyla ilintili olması nedeniyle eski tarihli bir filimle başlayalım
(VI) Charlie Chaplin'in 1921 tarihli sessiz filmi yumurcak duygusal yönlü insan üzerinde bıraktığı tesir ve sessiz sinema tekniği açısından alanın kaliteli bir örneği

Yukarıdaki parçanın düzenli bir şekilde olabilmesi için hangi şıkların yer değiştirmesi gerekir?

a. II ile III
b. II ile IV
c. III ile IV
d. III ile V
e. IV ile V

14. (I) Hollanda'nın başkenti Amsterdam Ağustos ayında iki önemli festivale ev sahipliği yapıyor.
(II) Hollanda'nın en büyük kültürel festivali olan Uitmark'ta klasik müzikten çocuk etkinliklerine kadar herşey var
(III) Genç yetenekli sanatçılara farklı mekanlarda sahne alma imkanı veren Grachten Festivali ise klasik müzükseverlere sıra dışı bir deneyim vadediyor ve 15-24 Ağustos tarihleri arasında düzenleniyor
(IV) Üstelik 29-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek bu festivalde yer alan etkinliklerin tümü ücretsiz.
(V) 450 bin kişinin katılması beklenen Uitmarkt , otuzdan fazla mekanda düzenleniyor ve yaklaşık 2 bin sanatçı performans sergiliyor


a. II ile III
b. II ile IV
c. III ile IV
d. III ile V
e. IV ile V


15. (I) Roman bu bağlamda Meksika'nın çok renkli bir fotoğrafı aslında (II) Yazar Meksika özelinde tüm dünyanın kanayan yarasına düşündüren problemlerine odaklanıyor. (III) Aile gerilimlerinden evlilik kurumunun ne kadar gerekli olduğunu ataerkil toplumun aşması gereken noktalarda ahlak anlayışına kadar sürekli güncel kalan konular üzerinden yürütüyor tartışmasını (IV) Yazarın romanında kahramanları üzerinden tartıştığı ,sorguladığı , eleştirdiği konular günlük genel geçer olgular üzerine değil (V) Yazar bizi bir Meksika ailesinin içine taşıyor ve yılların sizrilttiği ironiyide yanına alarak bu garip aile hikayesi içinden bir Meksika parodisi yaratıyor

a. I ile II
b. I ile IV
c. II ile IV
d. II ile V
e. III ile V


16.

I. Yakıt hücreleri bilindiği gibi kimyasal enerjiyi bir yakma işlemi oluşturmadan doğrudan elektrik enerjisine çeviren aygıtları
II. Temel olarak bir yakıt pilindeki gaz yakıtlar devamlı anottan beslenirken oksitleyici gazlar yani, hava veya oksijen katottan devamlı olarak gönderiliyor.
III. Fakat pildeki kimyasal enerji önceden depolanmış olup bitene kadar kullanılırken yakıt hücresinde sürekli olarak yenilenebiliyor
IV. Tıpkı günlük hayatımızın vazgeçilmez ürünü olan pil gibi
V. Elektrotlarda elektrik akımı oluşturan eloktrokimyasal reaksiyonlar meydana geliyor
a. I ile II
b. II ile III
c. II ile IV
d. III ile IV
e. IV ile V



17. Sanat insandaki kendi çevresini zevkine göre biçimlendirme eğiliminin eyleme dönüşmesi sanat eseri de bu eylemin maddeyi etkileyerek ona verdiği biçim ve düzendir. Bu eylem kendinde başlayıp kendinde biter. Bu nedenle her sanat eseri hem eserin oluşmasında izlenen yol sizi başka bir esere götürmez. Sanatı yaratmaya dönük diğer eylemlerden ayıran temel farklılık buradadır.

Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen hangisidir?

a. Başı ve sonuyla belli bir düzende olma
b. Bireysel ve kendi sınırları içerisinde olma
c. Yaratıcısının dünyasının merkezinde olma
d. Belli bir yaratma tekniğine sahip olma
e. Yaratma eylemini dar kalıplara sıkıştırma


18. Baskıdan yeni çıkmış , mürekkebi kurumamış günlük bir gazeteyi şöyle rahatça okumanın tadına doyum olmaz. Her sütun, her sayfa , her resim, her haber kısaca bütün gazete bizi günlük olayların içerisine götürür. Böylece gününü yaşayan insan haline geliriz. Açıkçası gazete günün sorunlarını yurt ve dünyayı yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanarak gözlerimizin önüne serer , bizi diğer insanlara bağlayan bir çeşit anten görevi görür.

Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen hangisidir?

a. Yaşadığı zamanın bütün olaylarından haberdar olan
b. Bulunduğu anı en iyi şekilde yaşayan
c. Okuduklarından yeni yorumlara ulaşan
d. Hayata farklı bir gözle bakabilen
e. Gerçekçi bir bakış açısı kazanan





19. Disiplinli bir evde çocuğun hiçbir hakkı yoktur, şımarıklığın hüküm sürdüğü bir evde ise çocuğun her şeye hakkı vardır. Yetkin ev, çocuklara yetişkinlerin eşit haklara sahip oldukları evdir, diyen biriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


a. Çocuklara kendi seçimlerini yapma özgürlüğünü verme taraftarı
b. Çocukların hiç bir isteğinin karşılanmaması gerektiğini düşünmektedir
c. Çocuklarla kaliteli vakit geçirmek için oyun oynanmasının önemli olduğunu düşünmektedir
d. Çocukların ev işlerinde en az anne - baba kadar çalışması gerektiğine inanmaktadır
e. Çocukların yeteneklerini keşfetmelerini sağlayacak faaliyetlerde bulunmasını destekler



20. (I) 1980'li yıllarda şiirin bizce en önemli temsilcisi olan Fergun Özelli'nin en önemli yanı , geleneksel şiirin dışında durup kendine has modern bir dil anlayışının takipçisi olması
(II) Bu şiir, kendi içinde bocalasa da birtakım tekil şairlerden çok uzak esinler alsa da dönemin modernist tavırlarıyla yakın akrabalık kurmuyor
(III) Şair , hep kendinin olan bir şiiri kurmak için yoğun mücadele veriyor
(IV) Dönemin şiir kulvarlarına sıkı sıkıya bağlanıp bir estetik çabaya hapsolmuyor
(V) Örneğin 1980'li yılların eğilimlerinde yer almayan ironiyi açıkça önemseyen nadir şairlerden biri
(VI) Ama ne Garip akımıyla ne de Metin Eloğlu , Salah Birsel , Can Yücel üçlüsünün ironik tavrıyla açık akrabalığı bulunuyor
(VII) Bu noktada Özelli şiirinin bu dönem biraz savruk olduğu , şiirde sıkı ayıklamacılığa özen göstermediği söylenebilir.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde olumsuz bir eleştiri söz konusudur?


a. I ve III
b. II ve VII
c. III ve V
d. IV ve VI
e. VI ve VII





CEVAPLAR


1. d
2. b
3. a
4. a
5. b
6. c
7. a
8. e
9. e
10. d
11. a
12. c
13. c
14. d
15. b
16. c
17. b
18. a
19. a
20. b
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Hadis Tarihi ve Usulü 2015 Çıkmış soru ve Cevaplar nurşen35 Hadis Tarihi Ve Usulü 4 05 Şubat 2017 19:40
Arapça 4 Batı Avrupa 2013 /2014/ 2015 Çıkmış Sorular ve Cevaplar nurşen35 2.Sınıf 10 07 Ocak 2017 20:46
AÖF İlahiyat 2014-2015 güz dönemi sonsınavı çıkmış sorular ve cevaplar alperkara çıkmış sınavlar/denemeler 3 04 Ocak 2016 13:56
Türk Dili 1 / 2015 Çıkmış Soru ve Cevaplar nurşen35 Türk Dili 1 2 02 Ocak 2016 09:32
AÖF İlahiyat 2014-2015 güz dönemi arasınavı çıkmış sorular ve cevaplar . alperkara çıkmış sınavlar/denemeler 6 29 Mayıs 2015 10:32

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.