![]() |
din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız konumuz hayırlı olsunevet000 |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız ÜNİTE 1*Din duygusu hayatın tüm alanlarında kendini gösterir.Bunu anlamak için insanın miras olarak geriye bıraktıklarını düşünmek kafidir.(tarihi eserler)*Kur an da insanın düşünme ve öğrenme yet.donatıldığı Nahl 16/18*Eğitim:education kökü:educare anlamı:yetiştirmek,yönetmek,yönlendirmek,potansiye li ort.çıkarmak,*Eğitim:Kişinin fiziki ruhi ve zihni boyutu üz.etkisi olan bir faaliyettir.*Teknik anl:Bir takım bilgi,hüner ve değerlerin genç nesle amaçlı bir şek. aktarılması ve özümsetilerek bir şahsiyet oluşturmasıdır.*Türkçe eğitim fiilinin kökü:Eğme Eğmek:İnsanı ikna etmek…Bilgiler niçinlere dayalı öğretilmeli hemde problem çözümünde kullanılmalıdır.*Eğitim anl.gelen diğer kavramlar ve deyimler vardır :edep,adam olmak,mürekkep yalamak,terbiye….*Edep:tertipli düzenli olmak,haddini bilmek *Adam olmak:Yetiştimek istenen insan tipi*mürekkep yalamak :eğitimin nitelikleri *Terbiye:eğitim öğretimle ilgili bütün alanlar*Kur’an da Allah(cc) eğitici old: Rab ile ifade edilir.(Fatiha)*Sokrates:*İnsan bilgilerini doğuştan getirir *Kendi haline bırakılırsa kötülüğe meyleder,insana kendisi tanıtılarak iyilik ve mutluluk aranmalı *Medodu:soru-cevap ve bir şeyler öğrettiği intibaı vermez*Amacı:Bağnazlığa çıkarcılığa meyletmeyen ve yaşadığı hayatı sorgulayan nesil yetiştirmek*Ahlak eğitimcisi oluşuyla meşhur sözü ‘kendini bil’*E.Durkheim:İnsan toplum içindir.Eğitimin amacı insanı sosyalleştirmektir.Ahlak eğitimide,toplumsallaşma ile ilgili görev ve sorumlulukları esas alan seküler yapıdadır.*Allah Teala nın insana kendini tanıması için verdiği bilgilerde dikkat edilmesi gerekenler:*İnsanı topraktan yarattığını bildirir… insanı tanımak için toprağı tüm yönleriyle iyi bilmek gerekir…*Allah (cc) insanın sıkıntılı,acılı ve imtihanlı bir hayat içinde old.bildirmiş…yani insan dünyaya eğlence ve dinlenme için gelmemiştir sonunda hesap-kitap mizan vardır…*Allah(cc) insanın içine iyilik ve kötülük duygusunu birlikte verdiğini söylüyor…Nihai hedefe eğitimle ulaşılır…din eğitimi insan eğitimidir.*Din:religion kökü:1-religo:boyun eğmek ,itaat etmek 2-religare:bağlanma*Mevlana kalp para ile sahte parayı kast eder…. Sonuç:her yanlışta ve batılda belli mik.gerçeklik var.*İnsan küçük yaştan itibaren gerçeğin yani hakikatin araştırmasından zevk alacak şek.yetiştirilirse iz sürerek asıl kaaynağa ulaşabilir.Katolik yada Budistlerin Müslüman olması*Auguste Comte:Din sonradan ortaya çıkmıştır,evrimler geçirmiştir ona bir daha ihtiyaç duyulmayacaktır.Evrim süreci:üç hal kanunu,*Üç hal kanunu:-teolojik -****fizik -pozitivist*Teolojik:Evren insan iradesine benzer iradelerle yönetilir.Safhaları::*Fetişizm:Herşey canlıdır *Politeizm:Olayları görünmez varlıklar meydana getirir*Monoteizm:Varlıkları tek ve büyük bir irade yönetir*****fizik:Evrenin iradesi,olay ve ilişkiler soyut kavramlarla açıklanır*Pozitivist:Rönesansla birlikte olay ve olgular sebep-sonuç ilişkisine dayandırılmış bir daha dine ve Tanrı ya ihtiyaç duyulmayacağı fikri ort.çıkmış.*Bunların sonunda gelinen nokta *İnsanlık Dini=Hümanizm*Bu dinin ahlakı diğergamcı yani insanın kendini topluma adamasıdır.*Dünya dönüyor dediği için klisece mahkum edilen Galileo*Klisenin tavrına karşı aşırı tavırlarla karşı çıkarak bütün dinlere tepkili olan:Ernest Renan:Ancak halk deneysel bilim ve akıl ile eğitilip aydınlatılırsa dinlerin boş inançları kendi kendine yıkılır.*Renan Müdaafanamasini yazan Namık Kemal…İslam ın bilimi teşvik ettiğini ispata çalışmış*Geçici açıklamalar:Hipotez *Olayları açıklamak için hipotezler aynı noktada birleşirse:Teori *Teori deneyle doğrulanırsa:bilim*Batlamyus:Evrenin merkezi dünyadır *Kopernik:Dünya güneşin gezegenidir*Günümüzde güneş samanyolunun parçasıdır. Bu teoriler bilim diye okutulan bilgilerin zamanla itibar görmediğini gösterir.Sünnetullah:Kur an diliyle Allah(cc) ın kainatı belirli bir ölçü ve kanuna bağlı olarak yaratması.*Kim kendi dinini gerçekten iyi öğrenirse doğru yolu bulur.*Din eğitimindeki yaklaşımlar:-Teolojik -Fenomenolojik*Teolojik:İlahiyat eksenli yaklaşım.Kim hangi dini anlatıyorsa o dine inanarak ve tüm görüşlerini savunarak anlatmalı.Bu yaklaşım daha pedagojiktir.*Fenomenolojik:Din olgusal temelde araştırırlıp analiz edilmeli.Bu görüş batı dünyasının problemi ol.ort. çıkmış.*İslam:barış ve teslim olmak*Din eğitiminde mesele:Allah a inanan Ona teslim olan bir insan yetiştirmek.Bu eğitimin;Temel programı:Kur an İlk Öğr:Hz.Peygamber*deyn mastarından türeyen dain:hem borçlu hemde alacaklı demek.Bu açıdan din verdiği nimetlere karşılık insanın Allah a borç ödemesidir.*dane:hesaba çekmek *dane kökünden türeyen deyyan:hakim ,yargılayıcı *medinede dane den türemiştir *Medine:Hakimin bulunduğu ve adaletin uygulandığı yer*Medniyette dane den türemiştir ve dinin hayata yansıtılması demektir.*Fatiha daki din günü:hesabın görüleceği gün *Maun daki din:kıyamette görülecek hesap*Hz.Peygamberin son peygamber old.unutumamalı böylece insanoğlu yaşadığı sürece onun örnekliği ve eğitimciliği geçerli olur. alıntı |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız Din Eğitimi ve Din Hizmetlerinde Rehberlik dersi videoları ... [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız Din Eğitimi ve Din Hizmetlerinde Rehberlik 1.Ünite soruları 1)İnsanın insan olabilmesi için ne yapılması gerekir? Bütün duygularının dengeli bir şekilde ve müspet yönde eğitilip geliştirilmesi gerekir. 2)İnsanın içinde var olan,fert ve toplum olarak,hayatın tüm alanlarında kendisini gösteren duyguya ne denir? 'Din duygusu' denir. 3)Din duygusunu anlamak için ne yapmak gerekir? İnsanlığın miras olarak geriye bıraktıkları üzerine düşünmek yeterlidir. 4)İnsanlardaki inanç ve ibadet duygusunu yansıtan, arkeolojik kazı sonucu elde edilen eserler nelerdir? Nemrut Dağı'ndaki Tanrı Heykelleri,Budist Tapınağı,Sinagog.Kilise ve Cami resimleri. 5) (16)Nahl Suresi 78. ayette neden bahsedilir? İnsan doğduğunda hiçbir şey bilmez fakat o,'düşünme' ve 'öğrenme' yetenekleriyle donatılmış olarak dünyaya gelir.(Yeni doğan çocuk ve onun gelişim evreleri bu ayete en güzel örnektir) 6)Batı kaynaklarında 'eğitim kavramı' nasıl ifade edilir? Education. 7)Eğitim kavramının latince kökü nedir ve ne anlama gelir? Latince kökü 'educare'dir,'yetiştirmek,yönetmek,yönlendirmek ve potansiyelleri ortaya çıkarmak'anlamına gelir. 8)Teknik yönden eğitim ne ifade eder? Bir takım bilgi,hüner ve değerlerin genç nesle,çeşitli vasıtalarla amaçlı bir şekilde aktarılmasını ve özümsetilerek bir şahsiyet oluşturulmasını ifade eder. 9)Türkçe'de eğitim hangi fiilden türetilmiştir? 'Eğme' fiilinden. 10)Kültürümüzde eğitimi ifade eden kavramlardan biri hangisidir ve ne ifade eder? 'Edep'tir.Edep,hem tertipli ve düzenli olmayı,hem de haddini bilmeyi ifade eder. 11)Eğitim tanımları neye göre değişmektedir? Toplumların inançlarına,felsefelerine,ihtiyaçlarına ve insan konusundaki anlayışlarına göre değişmektedir. 12)Socrates'in insan anlayışı nedir? O'na göre insan bilgilerini doğuştan getirir.Kendi haline bırakılırsa kötülüğe meyleder.Yapılacak ilk iş,insana kendisini tanıtmaktır.Sonrada iyilik ve mutluluğu birlikte aramaya çıkmaktır. 13)Socrates insanı tanıma konusunda hangi yöntemi kullanmıştır? Socrates bu işi yaparken,soru-cevap metodunu kullanmış ve kesinlikle bir şeyler öğrettiği intibaını vermeden yapmıştır.Onun amacı bağnazlığa,çıkarcılığa meyletmeyen ve yaşadığı hayatı sorgulayan bir nesil yetiştirmektir. 14)Socrates'in öğrenci seçimi nasıldır? Önce öğrenci adaylarını yakındaki bir göle gönderip ne gördüklerini sorarmış.Eğer sırf kendisini görmüşse,öğrenciliğe kabul etmezmiş. 15)'Kendini bil' sözü kime aittir? Socrates'e. 16)'İlim kendini bilmektir' sözü kime aittir. Yunus Emre'ye. 17)E.Durkheim'in insan anlayışı nedir? Durkheim'e göre insan toplum içindir.Eğitimin amacı insanı sosyalleştirmektir.Bunun için toplumda oluşan değerlerin,yetişkinler tarafından genç kuşaklara bir şekilde aktarılması gerekir. 18)Durkheim'e göre insanın yetenekleri neye göre değişir? Sadece toplumun ihtiyaçlarına göre değişebilir. 19)Farklı eğitim tanımları nelerdir? 'İnsanın daha mükemmel bir hayat yaşaması için hazırlanmasıdır' 'Fertte gelişmesi mümkün olan bütün yeteneklerin en ileri noktaya kadar getirilmesi,yani mükemmelleştirilmesi ameliyesidir.' 'İnsanın bedensel,zihinsel ve manevi potansiyelini,hiç birini yok saymadan,birbirine paralel şekilde geliştirmektir.' 20)İnsanı yaratan,onu maddi ve manevi bütün potansiyellerle donatan;sonra peygamberleri vasıtasıyla rehberlik hizmeti sunan Allah(Taha20/50)insana,kendisini tanıtmak içinaçık ve net bilgiler vererek hangi noktalara dikkat çeker? Başta,insanı topraktan yarattığını bildirir(Fatır 35/11 : Ğafir 40/67 : Rum 30/30) İnsanın sıkıntılı,acılı ve imtihanlı bir hayat içinde olduğunu söyler.(Beled 90/4) İnsanın içine iyilik ve kötülük duygusunu birlikte vermiştir(Şems 91/8-10) 21)Batı dillerinde din için kullanılan kelime ve kökü nedir ne anlama gelir? 'Religion'kelimesidir ve kökü'religo'dur 'boyun eğmek,itaat etmek'anlamına gelir.Diğer bir kökü'religare' kelimesi de 'bağlanma' demektir. 22)Her ikisi de neye işaret eder? İnsanın zayıflığına ve tabiatüstü bir güce bağlanmasının zaruretine işaret eder. Hazırlayan: semaerdeger Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız DİN EĞİT. VE DİN HİZ. REHBERLİK 1. ÜNİTE SORULARI aşağıdakilerden hangisi educare kelimesinin anlamları arasında değildir a-yetiştirmek b-yönetmek c-yönlendirmek d-yetişmek e-potansiyelleri ortaya çıkarmak ....... göre insan, bilgilerini doğuştan getirir yapılacak ilk iş, insana kendisini tanıtmaktır a-aristo v-sokrates ...... göre insan toplum içindir insanın yetenekleri, sadece toplumun ihtiyaçlarına göre geliştirilebilir. a-sokrates b-E. durkheim aşağıdakilerden hangisi batı dillerinde din için kullanılan kelimelerden biridir a-religion b-relidin kim görüşlerini üç hal kanunu dediği bir evrim süreciyle açıklamaktadır a-aguli b-auguste comte c-e. durkheim comte'n üç hal kanunu evrelerinden değildir a-teolojik b-**** fi zik c-pozitivist d-modernist teolojik safha içinde üçe ayrılır aşağıdakilerden hangisi bunlar arasında değildir a-politeizm b-fetişizm c-faşitizm d-monoteizm rönesansla başlamıştır olaylar sebep-sonuç ilişkisine dayanır bu anlayış tanrıya ihtiyaç duyulmadığı fikrini oluşturmuştur en sonunda haat felsefesi sunulur bunun adı "insanlık dini" dir yukarıda üç hal kanunlarından hangisinden bahsedilmektedir a-teolojik b-pozitivist ortaya çıkan olayları soyut kavramlarla açıklayan üç hal kanununda olan evre hangisidir a-pozitivist b-me ta fi zi k .......... her şeyin canlı olduğu inancıdır a-politeizm b-fetişizm ...... olayların görünmez varlıklar tarafından meydana getirildiği inancıdır a-fetişizm b-monoteizm c-politeizm ......... varlıkların tek ve büyük irade tarafından yönetildiği inancıdır a-monoteizm b-fetişizm islam dünyasında bazı kişiler maalesef hümanist olarak nitelendirilir aşağıdakierden hangisi bunlar arasında değildir a-şeyh galip b-yunus emre c-mevlana renan müdafaanamesi kimin eseridir a-ziya gökalp b-namık kemal eğitim mantığı olarak değerlendirecek olursa hangi yaklaşımın daha pedagojik olduğu söylenebilir a-teolojik b-fenomenolojik ..... terim anlamı; allahın peygamberler vasıtasıyla göndermiş olduğu emirlere inanarak, düşünerek ve severek kabul edip uygulamaktır. a-din b-islam c-ahlak egem yayınlarından bir soru aşağıdakilerden hangisi eğitim tanımlarını değiştiren bir faktör değildir a-toplumların inaçları b-toplumların felsefeleri c-toplumların birbirleriyle olan ilişkileri d-toplumların ihtiyaçları e-toplumların insan konusundaki anlayışları islamın bilime ve hikmete yer vermediğini savunan aşağıdakilerden hangisidir a-auguste comte b-ernest renan Kuranı kerimde hangi ayetinde insanın düşünme ve öğrenme yetisi ile donatıldığından söz eder? a-nahl-16/18 b-nahl-17/19 ………………ilahiyat eksenli yaklaşımdır. a-teolojik b-fenomenolojik c-teotalizm kim hangi dini anlatıyorsa o dine inanırak ve tüm görüşleri savunarak anlatmalı.bu yaklaşım………………………………dır. a-teolojik b-fenomenolojik c-pedagojik *din olgusal temelde araştırılıp analiz edilmeli *bu görüş ile batı dünyasının prob. Ortaya çıkmıştır. Yukarıdaki bilgi hangisinin açıklamasıdır? a-fenomenolojik b-pedagojik c-teolojik hangisi Türkçe eğitim fiilinin kökünden değildir? a-eğme b-eğmek c-edep eğitim anlamına gelen kavram ve deyimlerden değildir? a-edep b-adam olmak c-mürekkep yalamak d-terbiye e-eğilim kuranda Allahın eğitici olduğunu ve Rab ile ifade edildiği hangi sürede geçmektedir? a-isra b-fatiha c-mülk d-bakara *insan bilgilerini doğuştan getirir. *insan kendi haline bırakılırsa kötülüğe meyleder. *insana iyilik ve mutluluk tanıtılarak yönlendirilmeli Yukarıdaki özellikler kime aittir? a-sokrates b-aristotales c-farabi d-ibn Haldun Kur an diliyle Allah(cc) ın kainatı belirli bir ölçü ve kanuna bağlı olarak yaratmasıdr. a-kelamullah b-sünnetullah 'Kendini bil' sözü kime aittir? a-Socrates'e. b-yunus emre c-farabi 'İlim kendini bilmektir' sözü kime aittir.? a-Yunus Emre b-sokrates c-aristo tales d-ibn haldun insanın yeteneklerinin sadece toplumun ihtiyacına göre değişiceğini düşünen kişi? a-sokrates b-arısto tales c-durkheim d-farabi Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız DİN EĞİTİMİ VE DİN HİZ. REHBERLİK 2. ÜNİTE SORULARI ....... terim anlamı; bir toplumun ya da milletin inanç, fikir, sanat, adet, ve gelenekleri, maddi ve manevi değerlerinin tümüdür a-medeniyet b-kültür bir dinin ya da fikrin, maddi manevi boyutlarda, hayata yansıtılmasına ne denir a-ahlak b-medeniyet türklerin islamı kabul ettikten sonra verdikleri ilk eser hangisidir a-divan-ı lugatı türk b-kutadgu bilig dini motifin nasıl maddi ve manevi kültür unsuru haline geldiği şu ayette belirtilir "onların(varlıklı olanların) mallarında fakir fukaranın ve isteyenlerin hakkı vardır" bu ayet hangi sürededir ve kaçıncı ayettir a-zariyat/19 b-yasin/30 ........ "bilgi sevgisi" ya da "bilgiyi sevmek" demektir a-felsefe b-kültür peygamber efendimiz önüne elinde çürümüş kemikle çıkıp elinde ufalayarak "allah bunu böyle çürüdükten sonra diriltir mi diyorsunu" diye soru yönelten ve dirilişe karşı çıkan kimdir a-cabir b. hayyan b-ebu süfyan c-übey b. halef aşağıdakilerden hangisi din eğitimi temelleri arasında yer almaz a-psikolojik temel b-sosyolojik temel c-kültürel temel d-felsefi temel e-hukuki temel f-evrensel temel g-ekonomik temel h-iç çatışmalar temeli "benim bir karıncaya ulu nazarım vardır" sözünü kim söylemiştir a-edip ahmet yükneki b-yunus emre c-mevlana savunlan bir fikrin ve hareketin, dünyanın her yerinde kabul görmesi ve uygulanabilirliğini akla getiren kavram nedir a-sosyalleşme b-evrensellik kıt kaynakların sınırsız ihtiyaçlar karşısında adaletli bir şekilde dağıtımına ne denir a-ekonomi b-hukuk insanın "yüce bir kudret tarafından yaratılmış varlık " olduğunu düşündüğümüzde eğitimin tanımı "yaratıcının razı olacağı insanı ...... süreci" olarak tanımlanır a-uyum b-yetiştirme aşağıdakilerden hangisi bütün peygamberlere sorulan sorular arasında değildir a-gayp bilgisi b-ruh c-kıyametin kopuş vakti d-öldükten sonra dirilme meselesi aşağıdakilerden hangisi din eğitimcileri ve din hizmeti sunanların uyması gereken ilkeler arasında değildir a-hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmamalı b-hidayetin allahın elinde olduğun bilmeli c-iyi niyet, hoşgörü ve sabırla görevine odaklanmalı d-arada sert tavırlarda bulunmalı e-yaptıklarının karşılığını allahtan beklemeli insan "sürekli gelişen ve değişen bir varlık " olarak telakki edilirse eğitimin tanımı gelişmeyi ve değişmeyi ........ süreci olarak yapılır a-uyum b-denetleme c-yetiştirme medeniyet....kültür ...tanımlanır... a.genel-özel b.özel -genel *insan doğuştan sosyal bir varlıktır. *onun fıtratında birlikte yaşama ve yardımlaşmaya meyil vardır. *hiç kimse yalnız yaşayamaz. *insan ister köylü olsun ister şehirli farkında olmadan birilerinin hizmetçisidir. -yukarda sıralanan maddeler kimin görüşleridir. a-yusuf has hacip b-ibn haldun c-farabi müslümanca nasıl ahlaklı olunacağının hadisler ışında didaktik şekilde anlatıldığı atabetül hakayık eseri kime aittir? a-hoca ahmet yesevi b-edip ahmet yükneki c-yunus emre aşağıdakılerden hangisi hoca ahmet yesevinin eserlerindendir? a-atabetül hakayık b-divan-ı lügatı türk c-divanı hikmet osmanlı dönemınde bazen camılerın avlularına bazende şehırde uygun gördüklere yere sadaka taşları dikerlermiş.bu sadaka taşlarını koyarken kimden nereden ilham almışlardır? a-ayet ve hadis b-halkın isteklerine c-görülen sadık rüyalardan sadaka taşlarının dikiliş amacı nedir? a-çevreye doğal bir güzellik katma b-şehirde çok bulunan taşı güzel amaçlar için kullanma c-ihtiyaç sahıplerine yardım Ne irfandır veren ahlaka yükseklik, ne vicdandır? Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır. yüreklere çekilmiş farzetsin,havfı yezdanın ne irfanın kalır ne tesirin katiyyen ne vicdanın.. iş ahlakı ile ilgili dörtlük kime aittir? a-ibn haldun b-fuzuli c-yunus emre d-mehmet akıf ersoy Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız 2.ünitenin kitap soruları 1.hangisi dinin insan fıtratında varolduğunu gösterir? a.birisine yardım etmek b.cami yaptırmak c.bir dilenciye para vermek d.bir kaza anında yaratıcı 'ya sığınmak e.selam vermek 2.imkan ve ihtiyaçların eşit olmamasıyla ortaya çıkan problem en iyi şekilde nasıl çözülür? a.insanları ikna ederek b.ihtiyaçları kısarak c.imkanları artırarak d.baskı uygulayarak e.adaletle 3.batı medeniyetinin oluşumunda aşağıdakilerin hangisinin doğrudan etkisi yoktur ? a.yahudilik b.hristiyanlık c.islamiyet d.yunan kültürü e.roma hukuku 4.übey b.halef 'in dirilişi inkar etmesinin asıl sebebi nedir? a.kendi gücüyle yaratıcının gücünü mukayese etmesi b.herhangi bir diriliş görmemiş olması c.ölenlerle iletişim kurulamaması d.çürüyen bir şeyin yok olacağına inanması e.Hz.Peygamberi sıkıştırma düşüncesi 5.islam hoşgörü olayını aşağıdakilerden hangisiyle açıklamaktadır? a.affetme b.insan hakkı c.görmezlikten gelme d.zorlamama e.yardımcı olma sunan: makbergülü |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız 3.ünitenin a.ö.f kitabı soruları 1.hangisi ,hz.peygamberin ilk tebliğe başladığı dönemdeki din eğitimini ,hedeflenen kitle açısından en doğru şekilde tanımlar ? a.genel eğitim b.örgün eğitim c.yetişkin eğitim d.yaşam boyu öğrenme e.özel eğitim 2.medrese öğretim prog.yer alan aşağıdaki derslerden hangisi mekasıd ilimleri arasındadır ? a.astronomi b.tefsir c.arapça d.matematik e.mantık 3.aşağıdaki eğitim ortamlarından hangisi yalnız hz.peygamber dönemine aittir? a.cami/mescit b.küttab/sıbyan mektebi c.suffa d.medrese e.tekke 4.darülfunun içindeki ulum-ı aliye diniye şubesi 'nin kuruluşu hangi yıldır ? a.1949 b.1924 c.1914 d.1900 e.1839 5.aşağıdakilerden hangisi tevhidi tedrisat kanunu 'nun hazırlanış amaçları arasında sayılamaz ? a.din eğitiminin kaldırılması b.laik eğitime doğru adım atılması c.daha nitelikli bir eğitim sistemi kurulması d.eğitim yöneyiminde birliğin sağlanması. e.eğitimde amaç birliğin sağlanması sunan: makbergülü |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız DİN EĞİTİMİ VE DİN HİZ. REHBERLİK 3. ÜNİTE SORULARI peygamberimiz dönemindeki eğitim ne nitelikliydi a-dini b-mantıki c-ahlaki aşağıdakilerden hangisi mekke dönemindeki eğitim merkezleri arasındadır a-küttab b-suffa c-darü'l-erkam aşağıdakilerden hangisi medine dönemindeki eğitim merkezleri arasında değildir a-mescidi nebevi b-suffa c-darü'l-erkam yabancı kültürlere ait eserlerin toplanması hangi devirden itibaren başlamıştır a-abbasiler b-emeviler abbasiler devrinde kurulan "beytü'l-hikme"de toplanan eserlerin tercümesi yapılmıştır beytü'l-hikme nerede kurulmuştur a-mağrip b-horasan c-bağdat kurulan medreselerden en ünlü olanı hangisidir a-beytü'l-hikme b-nizamiye medresesi nizamiye medresesini kim kurmuştur a-kanuni sultan süleyman b-nizamü'l-mülk medreseler kaçıncı yüzyıldan itibaren kurulmaya ve gelişmeye başlamıştır a-X. yy. b-XI. yy. c-XIX. yy. ilk osmanlı medresesi nerede kurulmuştur a-izmit b-iznik c-istanbul dönemin en büyük medresesi olan "sahn-ı seman" hangi padişah zamanında kurulmuştur a-fatih b-kanuni süleymaniye medresesini kim kurmuştur a-kanuni b-yıldırım beyazıt osmanlılarda medreselerin ve dersleri okutan müderrislerin, merkezde bağlı oldukları kurum aşağıdakilerden hangisidir a-diyanet işleri başkanlığı b-şeyhlislamlık(meşihat) kurumu kadınların eğitim konusundaki olumsuzlukların ve kısıtlamaların temeli hangi anlayışa dayanır a-psikolojik anlayış b-sosyolojil anlayış c-geleneksel anlayış medreseler kaç yılında tevhidi tedrisat kanunu ile kapatılmıştır a-1922 b-1924 c-1926 aşağıdakilerden hangisi osmanlı devletinde medreselerin ilmi faaliyetlerin zayıflaması ve gerilemesinin sebepleri arasında değildir a-eğitim ve ilim anlayışının gelişmeye ve üretken olmaya kapalı olması b-rüşvet ve iltimas ile ilmi yetersiz kişileri göreve getirme c-medreselere talebin azalması medreselerde halka açık olan dersleri veren görevliye ne denir a-dersiâm b-suhte c-muid medreselerde müderrisin okuttuğu dersi tekrarlayan görevliye ne ad verilir a-mukim b-muid din kültürü dersi zorunlu olmaktan hangi yıl çıkartılmıştır ? a.1991 b.1990 c.1994 tevhidi tedrisat kanunun din eğitimi açısından en önemli maddesi hangisidir? a.3.maddesi b.4.maddesi c.5.maddesi suffada yetişen ve öğretmen olarak görevlendirilen sahabi hangisidir ? a.ebu hureyre b.muaz b. cebel Kurana göre insan dünyaya geldiğinde bilgiye sahip değildir.ancak eğitilebilecek özelliklerle donatılmıştır. bu hangi ayette belirtilir? nahl 16-78 hangisi küttabın diğer isimleri arasında değildir? a-mekteb b-taş mektebi c-sıbyan mektebi d-medrese e-mahalle mektebi yazının geliştirilmesi arapça gramerinin belirlenmesi hangi dönem ve kim tarafından gerçekleştirildi? a-abbasi nizamülmülk b-emevi- ebulesved eddueli c -abbasi-sibeveyh kelime olarak ders okutulan yer? a- küttab b-mekteb c-medrese d-suffa e-beytül hikme islamın altın çağı hangi dönem olarak adlandırılır? a-emeviler b-abbasiler c-tanzimat d-2.meşrutiyet hangisi yetişmiş talebe anlamına gelir? a-muid b-talebi ulum c-dersiam d-danişmend medreselerden mezun olan talebeler "matlab" adı verilen deftere isimlerini kaydettirirler ve atanma için sıra beklerlerdi bu usule ne ad verilir? a-meşihat b-medaris c-mülazemet çocuklara ilköğretim zorunluluğu hangi padişah getirdi? a-fatih b- kanuni c-2. mahmut d-2. abdulhamit Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız DİN EĞİTİMİ VE DİN HİZ. REHBERLİK 4. ÜNİTE SORULARI aşağıdakilerden hangisi din eğitimi ve öğretiminde kullanılacak yöntem ve tekniklere esas teşkil eden ilkeler arasında değildir a-kapalılık b-bireysellik c-bütünlük d-açıklık e-amaca dönüklük din eğitimi açısından ....... insanı sadece birkaç yönü ile değil, bütün fıtri kabiliyetlerini geliştirmeyi ifade eden kavramdır a-bireysellik b-bütünlük eğitim öğretim sürecinde, öğrenme olayını gerçekleştirme amacıyla başvurulan tüm yollara ne denir a-öğretim yöntemleri b-amaca dönüklük aşağıdakilerden hangisi öğretim stratejileri arasında değildir a-sunuş yoluyla öğretim stratejisi b-buluş yoluyla öğretim stratejisi c-araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi d-açıklama-örneklendirme yoluyla öğretim stratejisi sunuş yoluyla öğretim stratejisinde nasıl bir yol izlenir a-tümevarım b-genelden özele sunuş yoluyla öğretim stratejisi arasında hangi öğretim yöntemi yoktur a-anlatım b-soru-cevap c-gösterip yaptırma d-gözlem gezisi buluş yoluyla öğretim stratejisinde hangi öğretim yöntemi yoktur a-soru-cevap b-örnek olay incelemesi c-problem çözme d-grup çalışması ve tartışma e-gösterip yaptırma özellikle din eğitimi ve öğretiminde yüzyıllardır cami kürsülerinden vaizler, minberlerden imam-hatipler, cemaate hitap ederken hangi öğretim yöntemini kullanmıştır a-anlatım yöntemi b-grup tartışma yöntemi c-soru-cevap yöntemi peygamber efendimizin kullandığı öğretim yöntemi hangisidir a-soru-cevap yöntemi b-grup tartışması yöntemi tartışma yöntemmini soru cevap yönteminden ayıran madde hangi şıkta verilmiştir? a-soru cevapta genelde öğretmen ve öğrenci arasında gerçekleşen bir etkileşim söz konusudur tartışmada ise çok yönlü bir etkileşim söz konusudur. b-tartışmada farklı bir etkileşim söz konusudur izleyizilerde olaya dahil olabiliyorken soru cevap sadece öğretmen öğrenci arasıdna gerçeklerşir ...............iki grubun bir konuyu karşıt iki tez halinde ele alarak dinleyiciler ve juri önünde savunmalarıdır. a-panel b-anektod kaydı c-münazara verilenlerden örnek olay incelemesi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlardan değildir? a-seçilen konu öğretilen yaş grubuna hitap etmelidir b-olayın istenilen yönde gelişmesini sağlamak için kilit sorular hazırlanmalı c-empati yapılmalı d-öğrencilerin istedikleri çözümleme yolundan gitmelerine izin verilmeli aynı yaştaki iki çocuğun boyu ağırlığı saç renginin aynı olmaması farklılık göstermesi hangi ilke ile açıklanabilir? a-açıklık b-bütünlük c-bireysellik d-amaca dönüklük din eğitimi ve öğretimindeki ilkelerden değildir? bireysellik açıklık amaca dönüklük akıcılık bütünlük 'din, ne mahza tefekkür, ne sırf histir, ne de ancak amel' ifadesi kimindir? a) muhammed ikbal b) gazzali eğitimcinin, - zihnindeki bilgiyi ve gönlündeki duyguyu muhatabı ile paylaşırken üstü kapalı ifadelerden, anlaşılmaz terkiplerden, soyut ifadelerden kaçındığı - konuları anlatırken, somuttan soyuta, bilinenden bilinmeyene, yakından uzağa doğru bir yaklaşım sergilediği din öğretimi ilkesi hangisidir? a) bütünlük b) açıklık genel anlamda .......... , 'her şeyin, bir başka şeyle ilişkili ve bağlantılı olduğu' düşüncesinden kaynaklanır a) yöntem b) bütünlük eğitim öğretim sürecinde, öğrenme olayını gerçekleştirmek için başvurulan tüm yollara ne denir? a) öğretim yöntemleri b) öğretim stratejileri öğretim stratejileri hangi soruya cevap verir? a) nasıl öğretelim? b) ne öğretelim? öğretim stratejilerinden değildir? sunuş yoluyla öğretim stratejisi buluş yoluyla öğretim stratejisi görüş yoluyla öğretim stratejisi araştırma yoluyla öğretim stratejisi - konunun öğretmen tarafından öğrenmeye en uygun şekilde organize edilerek sunulduğu - açıklayıcı, yorumlayıcı bir yaklaşımla kavram ve genellemelerin öğretildiği - çeşitli örnekler, resimler ve şemalarla farklı duyu organlarına hitap etmeye önem verilen öğretim stratejisi hangisidir? a) sunuş yoluyla b) buluş yoluyla birçok kavram arasındaki ilişkilerin kurulması gerektiği ve kavramlar ile ilgili yeterli bilgiye sahip olunmadığı durumlarda, .................. öğretim stratejisi tercih edilir a) sunuş yoluyla b) buluş yoluyla öğrencinin, kendisine sunulan örneklerden yola çıkarak, öğretmenin rehberliğinde kavramlara ve genellemelere kendisinin ulaştığı öğretim strateji türü? a) buluş yoluyla b) araştırma yoluyla araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisinde başvurulan öğretim yöntemlerinden değildir? soru cevap gözlem gezisi anlatım grup çalışması problem çözme ............ , bilgileridaha az bir zaman içinde ve kalabalık dinleyici kitlesi ile paylaşmaya imkan veren öğretim yöntemi hangisidir? a) anlatım b) grup tartışması sokrates yöntemi ve bulduru yöntemi olarak da bilinen öğretim yöntemi? a) soru cevap b) problem çözme .............. yönteminde, genelde öğretmen ve öğrenciler arasında bir etkileşim söz konusudur ............. yönteminde ise çok yönlü bir etkileşim söz konusudur a) tartışma - soru cevap b) soru cevap - tartışma namazın nasıl kılınacağı, haccın nasıl yapılacağı, Kuranın en güzel şekilde nasıl okunacağı vs. gibi pek çok konunun öğretiminde başvurulabilecek yöntem türü? a) gözlem gezisi b) gösterip yaptırma amacı, bir olay üzerinde somut hale getirilen bir mesele hakkında öğrencileri düşündürmek sebebiyle, empati yapma, alternatifleri düşünme, analiz etme, problem çözme, seçme ve karar verme becerilerini geliştirmek olan yöntem türü? a) örnek olay incelemesi b) gözlem gezisi Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız DİN EĞİTİMİ VE DİN HİZ. REHBERLİK 5.ünite sorularım 1.’’insanın dini gelişimi için gerekli öz ‘’ hangi kavramın tanımıdır ? a.fıtrat b.tevhid c.inanç d.islam e.ahlak 2.eğitimin başladığı dönem hangisidir? a.çocuğun konuşmaya başladığı dönem b.çocuğun emeklediği dönem c.çocuğun doğmasıyla birlikte d.ergenlik dönemi e.okula başladığı dönem 3.ilk çocukluk dönemi yaşları hangileridir ? a.1-2 b.2-3 c.2-6 d.6-7 e.7-8 4.çocuk için mutluluk çağı olan yaş hangisidir ? a.4 b.2 c.3.5 d.3. e.2.5 5.hangi yaşlarda çocuklar dini sorularla ilgilenmeye başlar? a.1.5-3 b.2-3 c.2.5-3 d.3-4.5 e.4.5-6 6.ana babayı taklid etme arzusu hangi dönemde yoğundur ? a.son çocukluk dönemi b.gençlik dönemi c.yetişkinlik dönemi d.ilk çocukluk dönemi e.ergenlik dönemi 7.hangisi dini hayata hazırlık dönemidir ? a.gençlik dönemi b.ergenlik d. c.son çocukluk d. d.yetişkinlik d. e.ilk çocukluk d. 8.hangi dönemler inançlar akli kontrolden geçirilmeye başlar ? a. a.gençlik dönemi b.ergenlik d. c.son çocukluk d. d.yetişkinlik d. e.ilk çocukluk d. 9.soyut kavramları anlama kapasitesi hangi dönemde gelişir? a.gençlik dönemi b.ergenlik d. c.son çocukluk d. d.yetişkinlik d. e.ilk çocukluk d. 10.bireyin ,bilginin objesi yada kendisi ile doğrudan aktif olarak ilişkiye girdiği bir dönem Hangisidir? a. yetişkinlik d b.ergenlik d. c.son çocukluk d. d.. gençlik d. e.ilk çocukluk d. 11.bu dönemde din ve dini yaşayışta kısa süreli bir soğukluk yaşanabilir…. Hangi dönemdir ? a.son yetişkinlik b.ilk yetişkinlik c.orta yetişkinlik d.gençlik e.hiçbiri 12.dini uyanış çağı hangi dönemdir ? a.son yetişkinlik b.ilk yetişkinlik c.orta yetişkinlik d.gençlik e.hiçbiri 13.Kur’an-ı Kerim in muhataplara yönelik en etkili hitap tarzı hangisidir ? a. ayetlerde yapılan benzetme b.anlatılan kıssalar c.verilen meseller d.hepsi Hazırlayan: makbergülü Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız DİN EĞİTİMİ VE DİN HİZ. REHBERLİK 5. ÜNİTE SORULARI son çocukluk dönemi ne çağı olarak bilinir a-şüphe çağı b-öğrenme çağı psikolojide "dini uyanış" veya "dini gelişim çağı" olarak isimlendirilen dönem aşağıdakilerden hangisidir a-gençlik dönemi b-çocukluk dönemi ..... dönemi, adeta entellektüel bir açlığın yaşandığı ve din alanının da bundan nasibini aldığı yıllardır a-gençlik dönemi b-ergenlik dönemi hangi yaş arasında allah tasavvuru maddi içeriğini kaaybedip ruhani nitelik kazanır a-13-18 b-12-24 12-24 yaş arasında kişi gelişim dönemi boyunca özellikle kendini beli eden iki önemli güce sahip olur aşağıdakilerden hangisi bunlar arasında değildir a-akli melekeler b-cinsellik duygusu c-ölüm korkusu .... yetişkinlik dönemi biyolojik, fizyolojik ve psikolojik bakımdan çok önemli değişikliklerin yaşandığı dönemdir a-ilk b-son modern psikolojide benlik kavramlarının önemine yapılan vurgu, islam düşünce kültür ve eğitim tarihinde hangi kavramla ifade edilmiştir a-kendini sorgulama b-kendini bilme -Allah, melek, peygamber, cennet, cehennem, şeytan kavramları henüz sırlarla örtülü -en çok kullanılan sözlerden biri 'görmek istemek' a) ilk çocukluk dönemi b) son çocukluk dönemi çocuk, arkadaşlarıyla tartıştıklarında babasına onları şikayet edeceği tehdidinde bulunur ve onun herkesi dövebileceğini düşünür a) ilk çocukluk dönemi b) son çocukluk dönemi anne ve babaya benzeme onları taklit arzusu yoğundur a) ilk çocukluk dönemi b) son çocukluk dönemi ..... çocukluk dönemindeki dualar; hastalık ve felaketlerden korunma anne baba ve sevdiklerinin sağlığı ve iyiliğini isteyen dualardır ..... çocukluk dönemindeki dualar; şeker,oyuncak istemek için (ben merkezci) yapılan dualardır a) ilk - son b) son - ilk hangi yaş dönemi, korkuların kaygıların ve endişelerin yoğun olduğu bir dönemdir a) 2 - 4 b) 4 - 6 ilk çocukluk döneminde Allah'a iman öğretiminde dikkat edilen özelliklerden değildir? a) doğrudan Allahın zatı yerine, evrendeki canlı ve cansız varlıklar tanıtılmalı b) çocuğun çevresine olan ilgi ve dikkati sürekli canlı tutulmalı c) Allah ile ilgili benzetmelerinin bulunduğu yaş gereği ve geçici olduğu bilinmeli d) Allahın bütün varlıkları yaratan, yaşatan ve seven yüce bir varlık olduğu ifade edilmemeli dini gelişimle ilgili yapılan araştırmalara göre, Türkiyede çocuklar ... yaşından itibaren inançla ilgili konularla yakından ilgilenmekte ... yaşlarından itibaren ****fizik alana ilişkin sorular sormaktadır a) 7 , 10-12 b) 8 , 12-14 çocuklar, görülmediği halde varlığını çok iyi bildikleri rüzgar hava gibi, Allahın varlığına da inanmakta tereddüt etmezler a) son çocukluk dönemi b) gençlik dönemi -zihinsel ve duygusal gelişim özellikleriyle dine çok yakın, dinle çok ilgili ve ilişkili dönem -gelişim özellikleriyle, kimliğinin güçlü bir şekilde inşa edildiği, benlik arayışının gerçekleştiği dönem a) son çocukluk dönemi b) gençlik dönemi gençlik dönemi din ve ahlak eğitiminin temel görevi a) O'nu değil, O'nun varlığını gösteren işaretleri bilmek ve tanıtmak b) insanın kendisiyle, diğer insanlar, tüm canlı/cansız varlıklar ve bütün bunların varoluş kaynağı olan yüce varlık arasındaki ilişkileri düzenlemek ve sağlıklı bir zemine oturtmak -Evlenme,iş sahibi olma,yuva kurma vb. gibi geleceğini etkileyen kararlar alınır -Ergenlikte yaşanan dini şüphe ve kararsızlıklar durulmaya başlar,dini hayatta bir dengelenme ve yapılanma ,eski inanç ve alışkanlıkların gözden geçirilip düzenlenir -dini pratikleri yerine getirme ortamında düşüş yaşanır a) ilk yetişkinlik dönemi b) son yetişkinlik dönemi -Yaşanılan ayrılık kayıpları bu dönemde en ciddi duygusal sarsıntıdır -Bu dönemde dini inanç hayata tutunabilme ve gelecek endişelerini kısmen bertaraf etmede psikolojik destek sağlar a) orta yetişkinlik dönemi b) son yetişkinlik dönemi İLK çocukluk dnemi kaç yaş arası olarak kabul edilir? a-3-6 b-2-6 c-2-4 çocuğun bedensel,duygusal,dilsel ,bilişsel ve sosyal gelişimleri çocuğun dini gelişiminde etkilidir.bu bilgi; a-doğrudur b-yalnıştır çocuğun ana babaya benzeme çabası onları taklit etme arzusu en çok hangi gelşm dnemınde olur? a-ergenlik d. b-ilk çocukluk d. c-son çocukluk d. d-orta çocukluk d. çocukların sorularına cevap verirken dikkat edilmesi gereken hususlardan değildir? a-çocuk neyi sormuşsa ona cevap verilmeli b-çocuğu o soruyu sormaya iten sebepler sorulmamalı c-çocuğun sorduğu soruları fırsat bilip arada sürekli dini bilgiler verilmeli d-anne baba çocuğun sorduğu soruyu unutturmamalı çocuğun öğrenmeye daha yatkın olduğu ve diğer adıyla öğrenme çağı olan gelişim dnemı hangsdir? a-ileri çocukluk b-ilk çocukluk c-orta çocukluk d-son çocukluk peyg.efendimiz hadisinde çocuklar kaç yaşına gelince mutlaka namaz kılmayı öğrettin buyrmştur? a-7 b-6 c-9 d-12 soyut düşünebilme özelliği sayesinde din gerçeğinin daha doğru algılandığı dnem hangisidr? a-son çocukluk b-gençlık dnemı c-yetşknlık dnemı d-yaşlılık dnemı bireyin kendisi ve çevresiile hesaplaşma hayatın genel muhassbeesini yaptığı dem hangisidir? a-ilk ytşknlık b-son yetşknlık c-ergnlık dnemı d-çocukluk dnemı aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? a-ilk çocukluk denımde çocuk şeker ve oyuncak için dua eder. b-son çocukluk dneminde hastalık felaketlerden kornmak için dua eder. c-ergenlık denımden içerisnde bulnduğu ruhsal bunalımlardan kurtlmak için dua eder . bağımsızlık olma isteği hangi gelişim denmınde kendini gösterir? a-çocukluk dnemi b-ergenlık dnemi c-olgunluk dnemi d-son çocukluk dini ve ahlaki hayatın temeli ne zaman atılır? a-çocukluk donemınde b-ergenlık dönemınde c-bebeklık donemı hangi dönemde dini inanç hayata tutunabilme ve gelecek endişelerini kısmen bertaraf etmede psikolojik destek sağlar. a-orta yetişknlık b-son yetişknlık c-ilk yatişknlık hangi dnemde Kişi sıradan dini hayattan dini arzunun üstün olduğu davranışa doğru gelişim göstermekte ve geleneksel dini hayattan daha içten tasavvufi bir hayata geçiş yapmaktadır. a-ilk yetişknlık donemı b-orta yetişknlık dnemı c-son yetşknlık dnemi Evlenme,iş sahibi olma,yuva kurma vb. gibi geleceğini etkileyen kararların alındığı dönem hangisiidr? a-ilk yetişknlık dnemi b-ergenlık dnemi c-orta yetşknlık dnemi entellektüel bir açlığın yaşandığı dönem hangisidir? a-çocukluk b-ergenlık c-yetişknlık d-yaşlılık çocuğun dini ve ahlaki gelişiminde birinci derecede rol oynayan kişi kimdir a.baba b.çevre c.arkadaş d.öğreten e.anne din ve ahlak eğitiminde en anlamlı olgu hangisidir a.annenin varlığı b.arkadaş olgusu c.varlık olgusu d.çocukluk olgusu hangisi gençlik dönemi gelişim özelliklerinden değildir a.soyut düşünmenin başladığı evredir b.cinsellik duygusu c.benlik duygusu d.bağımsızlık duygusu e.dinle ilgili şüpheler f.dine sıkı sıkıya bağlanma hem din ve ahlak eğitimine imkan verenbir özellik,hemde eğitim sistemi tarafından insanın fıtri nitelikleri çerçevesinde etkilenen,biçimlendirilen bir yapıdır a.bağımsızlık b.benlik c.anlam d.inanç Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız 6.ünite soruları 1.kültür bir toplumun hayat tarzıdır görüşü kime aittir ? a.ziya gökalp b.edward tylor c.wiesler d.biruni 2.kültürler arasındaki farklılıklara işaret ederek ,bunun bir gerçeklik olduğunu içeren kavram hangisidir? a.medeniyet b.hars c.mukabele d.çokkültürlülük 3.kültür yada uygarlık ,bilgi ,inanç,sanat,ahlak,gelenek olarak öğrenilmiş yapıyı ifade eder... kime ait bir tanımdır ? a.e.taylor b.wiesler c.gökalp d.e.durkhem 4.kültür toplulukta örf ve adetlerden ,davranış tarzlarından ,teşlilat ve tesislerden kurulu ahenkli bütünlüktür diyen kimdir ? a.wiesler b.thurnwald c.taylor d.durkheim 5.insanın içinde olduğu topluma uyumlu olarak katılması anlamına gelen kelime hangisidir ? a.sosyalleşme b.kültürlenme c.çokkültürlülük d.asimilasyon 6.toplum içindeki farklılıklar günümüzde.....ifade edilir . a.sosyalleşme b.çoğulculuk c.çokkültürlülük d.asimilasyon 7.hakikat değeri açısından dinler arasında ayrım yapmayı reddeden yaklaşım hangisidir? a.dışlayıcılık b.kapsayıcılık c.reddedicilik d.çoğulculuk 8.dinlerarası diyaloğ kavramı hangi konsille birlikte terim olarak kullanılmaya başlanmıştır ? a.iznik konsili b.1.efes konsili c.2.vatikan konsili d.trento konsili 9.cumhuriyet yıllarında hangi yıla kadar hazırlanan ders programları islam merkezli olarak hazırlanmıştı ? a.1933 b.1982 c.1960 d.1948 10.hangi ülkede devlet okullarında din dersleri,başka dinleride kısacada olsa anlatılmaktadır ? a.italya b.almanya c.avusturya d.fransa 11.dini farklılıklara bakışı açısından islam hangisine daha yakındır ? a.çoğulculuk b.kapsayıcılık c.içermecilik d.dışlayıcılık 12.hakikatin sadece kendi dinlerine ait olduğunu söylemeye ne ad verilir ? a.çoğulculuk b.kapsayıcılık c.içermecilik d.dışlayıcılık 13.hiçbir din ,diğerini dışlayacak yada kapsayacak şekilde doğruluk iddiasında bulunamaz görüşü hangisine aittir ? hakikatin sadece kendi dinlerine ait olduğunu söylemeye ne ad verilir ? a.çoğulculuk b.kapsayıcılık c.içermecilik d.dışlayıcılık Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız din eğitimi ve din hizmetlerinde rehberlik 7.ünite 1.hangisi iletişim araştırmaları kapsamına girmez ? a.propaganda b.haberleşme c.reklam d.kültürler 2.hangisi iletişim şekillerinden değildir ? a.sözlü b.yazılı c.nesnel d.duygusal e.yaşantısal 3.bir iletişim sürecinde etki ile tepkinin aynı anlamı yansıtmaması durumuna ne denir ? a.eksik iletişim b.yanlı iletişim c.sözlü iletişim d.bozuk iletişim e.iletişim hatası 4.süreç ekolü hangisiyle ilgilenmez ? a.iletiyi taşıyan araçların seçimi b.iletiyi taşıyan araçların kullanılması c.iletilen mesajların içeriği d.iletişim sürecinin doğru işletilmesi 5.hangisi doğrusal modelin unsurlarından değildir ? a.kaynak yetersizliği b.mesajın üretilmesi sorunu c.mesajın doğrulanmaması d.alıcıdan kaynaklanan sorunlar 6.iletişimin 5.unsuruna ne ad verilir ? a.kaynak b.mesaj c.kanal d.alıcı e.yansıma 7.dairesel modelde 5.unsurun adı nedir ? a.bilgi b.mesaj c.araç d.geribildirim e.alıcı 8.muhatabın sözlerden anlam çıkarmasına ne denir ? a.kodlama b.kod açma c.bilgi d.veri 9.alanlara göre iletişim kaç gruba ayrılır ? a.6 b.3 c.4 d.2 yaşantısal,ilişkisel,akademik evet000 10.okuldaki öğretici etkinlikler ne tür iletişimdir ? a.ilişkisel b.pedogojik c.duygusal d.yaşantısal 11.iletişim paylaşıldıkça var olur diyen model hangisidir ? a.doğrusal b.işlemsel c.duygusal d.geribildirim 12.hangi etkinlik işlemsel modele örnektir ? a.radyodan haber dinlemek b.camide vaaz vermek c.sınıfta ders anlatmak d.tv.de konu tartışmak 13.hangisi dairesel iletişim modelinde iletişimin temel unsurlarından biridir ? a.gürültü b.yanılsama c.kodlama d.geribildirim e.kod açma 14.......... e göre mesaj hem kolay iletilebilir hemde kolay anlaşılabilir olmalıdır a) süreç ekolü b) göstergebilim ekolü 15.insanlar arasında yanlışda olsa geçen alışveriş durumuna a) iletişimsizlik b) bozuk iletişim c) başarılı iletişim 16.iletişim modellerinden değildir a) işlemsel model b) dairesel model c) fiziksel model d) doğrusal model 17.iletişimin kaynaktan çıkan mesajın uygun araçlarla alıcıya ulaştırılmasıyla sonuçlanan tek yönlü bir işlem oarak açıklanması a) işlemsel model b) dairesel model c) doğrusal model 18.doğrusal modelin unsurlarından değildir a) mesaj b) alıcı c) kaynak d) yansıma e) kanal 19.mesajın alıcıya eksiksiz ve doğru olarak ulaştığından nasıl emin olunacağı sorusunu soranlara doğrusal modeli savunanların cevabı a) ne söylerseniz o işitilir b) ne söylemezseniz o söylenendir c) neyi söylerseniz o gerçektir 20.iletişim sürecinde kodlama ve kod açmadaki başarısızlık a) yanılsama b) kanıksama 21.iletişimi dairesel bir model olarak benimseyen ancak geribildirimi yeni bir mesaj olarak kabul eden model a) dairesel model b) işlemsel model c) doğrusal model 22.öğretmenin sınıfta ders anlatması a) dairesel model + akademik iletişim b) doğrusall model c) işlemsel model 23.iletişim etkinliğinin yerine getirdiği görevlerdendir bilgi ve malumat sağlama ikna etme ve kanaat oluşturma duygu ve duyarlılık oluşturma görüş ve anlayış kazandırma fikir ve düşünce kazandırma hepsi yarısı 24.sözlü iletişimdeki en temel sorun başarılı kodlama yapabilmektir doğru yanlış 25.insanın konuştuğu dili, yazının dışında el, yüz, vücut hareketleriyle dışa yansıtması a) yazı dili b) konuşma dili c) beden dili 26.hangisi yanlıştır a) sözlü iletişimde alıcının algı tekrarı yoktur, yazılı iletişimde vardır b) yazılı iletişimde sözlü iletişimdeki gibi sesteki titreşim, tonlama, perdeleme ve duygular iletilemez c) yazılı iletişim daha güvenlidir d) sözlü iletişimde söz ağızdan çıktığında alıcıya ulaşmadan değiştirme imkanı vardır, yazılı iletişimde yoktur 27.okulun dışındaki etkinlikleri de içine alan bütün öğretici etkinlikler akademik iletişim kapsamına girer doğru yanlış 28.iletişim öncelşkle anlamlar değerler bilgiler duygular ve fikirler üzerinde bir paylaşım olarak kabul edilir.bu bilgi; a-doğrudur b-yalnştır 29.iletişim:herkesin bildiği ancak çok az kimsenin doyurucu bir şekilde tarif edebildiği ,araştırmaya elverişli ancak çok sayıda disipliner yaklaşıma ihtiyaç duyulan bir etki olduğunu söyleyen kişi kmdir? a-miske b-diske c-fiske d-riske e-chiske 30.iletişim olgusunu daha iyi anlamak için hangi iletişim türlerini birbirinden ayrılmalıdır? a-insan insana iletişim-kitle iletşmi b-insan doğa iltşimi-sosyal iletşmi 31.hangisi iletişim araçlarının türüne göre iletişim becerilerinden biri değildir? a-yazılı b-sözlü c-nesnel d-öznel e-duygusal 32.İnsanlar arasında yanlışda olsa bir alış-veriş gerçekleşirse bu durum iletişimsizlik değil ..........iletişimdir. a-hatalı b-yarım-yamalak c-bozuk d-faydasız Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız DİN EĞİTİMİ VE DİN HİZMETLERİNDE REHBERLİK 2011 yılı ara sınav soruları sfhfgshsfhsgh 1. Eğitimin tarifinde ve uygulamalarında fikir birliği olmayışının en önemli sebebi nedir? A) Bölge faktörü B) İnsana bir bütün olarak bakılmayışı C) Irk faktörü D) Anne-baba etkisi E) Kültürel faktörler 2. Eğitim açısından insanı tanımak neden önemlidir? A) İletişim kurmak için B) Çevreyi tanımak için C) İnsanı, diğer varlıklardan ayırt etmek için D) Hayatı anlamak için E) Eğitimin tanımını doğru yapmak için 3. İnsanın, yaratılıştan içine iyilik ve kötülük duygusunun birlikte yerleştirilmiş oluğunu bildiren ayet neyi ifade eder? A) İnsanın doğuştan Müslüman olduğunu B) İnsanın doğuştan nötr olmadığını C) Bu duyguların farkında olunması ve dikkate alınması gerektiğini D) İnsan eğitiminin çok yönlü olması gerektiğini E) İnsanın kötü varlık olduğunu 4. Dinî duygu ve inancın, hayatın her alanında kendini göstermesi ne anlama gelir? A) Dinin, her insanın özünde var olan bir gerçek olduğu B) Dinin, hayatın iki cephesinden birini oluşturduğu C) Hayatla din arasında zıt bir ilişki olduğu D) Dinin, hayatın bazı alanlarında yoğunlaştığı E) Dinin, bir vicdan işi olduğu 5. Aşağıdakilerden hangisi, "İnsanlık Dini"nin temel özelliklerinden biri değildir? A) İcat ve keşiflerin mucize olarak kabul edilmesi B) Sadece olay ve olgular üzerinde düşündürtmenin esas olması C) Tanrısının, İnsanlık olması D) Manevi unsurlar ihtiva etmesi E) Bilim adamlarının peygamber yerine konması 6.İnsanın, Yaratıcı ile her zaman bir şekilde irtibatlı oluşu, din eğitimcisi açısından öncelikle ne anlam ifade eder? A) İnsanlardan umut kesilmemelidir. B) Yaratıcı ile irtibat olunca, din eğitimcisine bir şey kalmaz. C) Yaratandan ötürü yaratılan hoş görülmelidir. D) Anne-baba, irtibatta önem arz eder. E) Bazı kişiler ne kadar çalışılsa da iflah olmaz. 7. Din eğitimi meselesi halledilmeden, diğer meselelerin halledilmesi neden zordur? A) Din bir kimlik meselesi olduğu için B) Ülkede farklı dinler de var olduğu için C) Herkesin kendini din konusunda yetkili gördüğü için D) Dayanakları bulunmadığı için E) Din, bir eğitim meselesi olmaktan çıktığı için 8. İhkak-ı hak ne demektir? A) İnsanların haklarının yenmemesidir. B) Herkese hakkının verilmesidir. C) Hakkın ortaya çıkarılmasıdır. D) Herkesin, kendi hakkını kendisinin almasıdır. E) Haklının yanında olmaktır. 9. Ekonomide, "hırsızlık ve rüşvet" nasıl bir "girdi" oluşturmaktadır? A) Ahlâk dışı B) İnsanlık dışı C) Maliyet artırıcı D) Güven sarsıcı E) Nitelik eksikliği 10. Fazîlet hissinin, Allah korkusundan oluşu ne anlama gelmektedir? A) Allah ile korkutmamak B) Her hususta Allah'ı dikkate almak C) Allah'ı sevdirmek D) Yüksek ahlâk sahibi olmak E) Ahlâkı vicdanlara dayandırmak 11. İslam'ın geldiği dönemde, Arap Yarımadası'nın durumu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) İnanç ve davranışlardaki ölçüsüzlük ve yanlışlıkların yaygın olması nedeniyle "Cahiliye" dönemi olarak adlandırılmıştır. B) Şiir ve hitabet sanatları gelişmemiştir. C) Bilimin geliştiği yakın bölgelerle temas yoktur. D) Eğitim imkânları gelişmiştir. E) Okuma-yazma bilen sayısı oldukça fazladır. 12. İslam dünyasında çeşitli kaynaklarda kadınların eğitimi ile ilgili bazı sınırlayıcı bilgi ve yorumlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi ileri sürülemez? A) Bu gibi görüşlerin belirmesinde kültürel nedenler ön plandadır. B) Bu yorumlar, İslam dünyasında kadınların eğitimi alanında birtakım olumsuzluklara neden olmuştur. C) Bu yaklaşımlar, İslam'ın temel kaynaklarına dayanmaktadır. D) Bu yorumlar, İslam dünyasında kadınların eğitimi uygulamalarını etkilemiştir. E) Bu görüşler, sahiplerinin yorumları ile sınırlıdır ve kişiseldir. 13. Aşağıdakilerden hangisi, Mekke döneminde din eğitiminin yapıldığı bir mekân olmuştur? A) Küttap B) Mescid-i Haram C) Suffa D) Darü'l-Erkam E) Medreseler 14. Abbasiler döneminde Bağdat'ta kurulan ve Hint, Yunan ve İran dillerinde yazılan eserlerin Arapça'ya tercüme edildiği kurum aşağıdakilerden hangisidir? A) Nizamiye Medresesi B) Beytü'l-Hikme C) Suffa D) Medresetü'l-Mütehassısîn E) Darülfünun 15. Din eğitiminde muhataba kazandırılacak davranışlar yanında bu davranışların kazandırılma biçimi de son derece önemlidir. Çünkü aynı davranışların farklı biçimlerde sunumu, başka bir ifadeyle, dinî bilgi, duygu ve davranışların kazandırılmasında esas alınan ilkeler ve izlenen yöntemler, muhatabın dine karşı olumlu veya olumsuz bir tutum sergilemesinde etkili olacaktır. Aşağıdaki gelişim dönemlerinin hangisinde bu etkinin daha az olduğu söylenebilir? A) ilk çocukluk B) Orta çocukluk C) ileri çocukluk D) Gençlik E) Yaşlılık 16. Aşağıdakilerden hangisi medreselerin kuruluş amaçları arasında ver almaz? A) Yönetim ve adalet işlerinin düzenli yürütülmesi için nitelikli personel yetiştirmek B) Eğitim için gerekli altyapıya duyulan ihtiyacı karşılamak C) Itikadî görüşleri savunmak D) Yabancı kültürlere ait eserleri Arapça'ya çevirmek E) Din görevlileri yetiştirmek 17. Aşağıdakilerden hangisi din öğretiminde yöntem seçimini etkileyen başlıca faktörlerden biri değildir? A) öğrencinin özellikleri B) Velilerin özellikleri C) Dersin muhtevası D) öğretmenin özellikleri E) Zaman, maliyet ve fiziksel imkânlar 18. Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisinde hiç ihtiyaç duvulmavabilecek veya en az ihtiyaç duyulabilecek öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir? A) Anlatım yöntemi B) Soru-cevap yöntemi C) Grup çalışması ve tartışma yöntemi D) ömek olay incelemesi yöntemi E) Gözlem gezisi yöntemi 19. Aşağıdakilerden hangisi, soru-cevap yönteminin üstünlüklerinden biri değildir? A) öğrencinin, derse bir şekilde aktif katılımını sağlaması B) öğrenciyi düşündürmeye sevk etmesi, kendini ifade etmesine ve sosyalleşmesine imkân vermesi C) öğrencinin bildikleri ve bilmedikleri hakkında öğretmene dönüt sağlaması D) Bilişsel olarak üst düzey öğrenmelere zemin hazırlaması E) Birçok bilginin daha kısa bir süre içinde sunulmasına imkân vermesi 20. Bir olayı ya da sorunu yazılı veya sözlü, görsel veya işitsel araçlarla öğrencilerin dikkatine sunarak, söz konusu olay hakkında değerlendirme yapma, neden-sonuç ilişkisi kurma ve çözüm önerileri sunmaya dayalı öğretim yöntemi aşağıdakilerden hangisidir? A) Gözlem gezisi yöntemi B) Problem çözme yöntemi C) örnek olay incelemesi yöntemi D) Takrir yöntemi E) Demonstrasyon yöntemi |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız ilk dört ünite karışık sorularımız 'eğitimin amacı, insanı sosyalleştirmektir' görüşünü savunan a) socrates b) namık kemal c) auguste comte d) ernest renan e) durkheim ekme, yetiştirme, üretme anlamına gelen kelime a) kültür b) deyn c) sekafe d) medeniyet e) hadare kültür ve medeniyetle ilgili hangisi yanlıştır a) medeniyet genel, kültür özel olmaktadır b) din kültürün hem mayası hem de bir unsurudur c) osmanlı türkçesinde kültür, üretme olarak ifade edilir d) kültür bir halkın yaşam tarzıdır e) bir dinin yada fikrin, maddi ve manevi boyutlarda hayata yansıtılmasına medeniyet denir insan hakları evrensel beyannamesi hangi tarihte kabul edilmiştir a) 3 mart 1924 b) 23 nisan 1920 c) 7 nisan 1955 d) 10 aralık 1948 e) 6 kasım 1943 übey b halef'in dirilişi inkar etmesinin asıl nedeni a) kendi gücüyle yaratıcının gücünü mukayese etmesi b) herhangi bir diriliş görmemiş olması c) ölenlerle iletişim kurulamaması d) hz peygamberi sıkıştırma düşüncesi e) çürüyen bir şeyin yok olacağına inanması islam öncesinde araplar arasında şiir ve hitabet sanatının en önde gelen örnekleri a) küttab b) kaside c) muallakatı seba d) gazel e) divan hz peygamber dönemindeki eğitim faaliyetleri ile ilgili hangisi yanlıştır a) mekke döneminde darül erkam önemli bir eğitim merkezi olmuştur b) medine döneminde mescidi nebevi önemli bir eğitim merkezi olmuştur c) hz peygamber kadınların eğitimine önem vermiştir d) medine döneminde suffa'da eğitimin yapıldığı önemli bir mekandır e) suffa'da sadece kuran eğitimi yapılmıştır arapça gramerinin belirlenmesinde öncülük eden a) ebul esved ed düeli b) imam zühri c) zemahşeri d) sibeveyh e) ebu ubeyd kasım b sellam açıklayıcı, yorumlayıcı bir yaklaşımla kavram ve genellemelerin öğretildiği, konunun öğretmen tarafından öğrenmeye en uygun şekilde organize edilerek sunulduğu öğretmen öğrenci arasında yoğun bir etkileşimin yaşandığı bir öğretim strateratejisidir a) buluş yoluyla öğretim stratejisi b) araştırma yoluyla öğretim stratejisi c) sunuş yoluyla öğretim stratejisi d) problem çözme yoluyla öğretim stratejisi e) soru cevap yoluyla öğretim stratejisi iki grubun bir konuyu karşıt iki tez halinde ele alarak dinleyiciler ve jüri önünde savunmalarıdır Bu tartışma türü a) küçük grup tartışması b) münazara c) büyük grup tartışması d) tartışma yöntemi e) soru - cevap 'her şeyin, bir başka şeyle ilişkili ve bağlantılı olduğu' düşüncesinden kaynaklanan ve öğrencinin bedensel, zihinsel, duygusal, ahlaki vb tüm yönleriyle ele alınması gerektiğini savunan din öğretimi ilkesi a) bütünlük b) amaca dönüklük c) bireysellik d) ekonomiklik e) yakından uzağa ilkesi eğitim ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır a) 'ağaç yaş iken eğilir' atasözü çocukluk dönemindeki eğitimin önemini vurgular b) edeb kavramı, genel olarak eğitim ile ilgili bütün alanları ifade eder c) eğitimle insana aktarılması gerekenler hususunda inançlar, kültürler vb faktörler etkili olur d) türkçede eğitim eğme fiilinden türetilmiştir e) adam olmak deyimi yetiştirilmek istenen insan tipine işaret eder imam hatip liselerinin açılmasına dayanak olmuştur a) tevhidi tedrisat kanununun 4. maddesi b) 1739 sayılı milli eğitim temel kanununun 12. maddesi c) insan hakları evrensel beyannamesi d) anayasanın 136. maddesi e) anayasanın 154. maddesi osmanlılarda medreselerin ve dersleri okutan müderrislerin merkezde bağlı oldukları kurum a) defterdarlık b) enderun c) şeyhülislamlık d) nişancı e) kadı soru cevap yönteminin özelliklerinden değildir a) öğrenci derse aktif şekilde katılır b) daha çok psiko motor davranışların öğrenilmesini sağlar c) öğrenciyi düşünmeye sevk eder d) öğrenciyi analitik ve eleştirel düşünmeye sevk eder e) öğrencinin bildikleri ve bilmedikleri hakkında öğretmene dönüt sağlar II. meşrutiyet döneminde medreselerin ıslahı konusunda dört çalışma yapılmıştır Bu çalışmalardan değildir a) medarisi ilmiye nizamnamesi b) ıslahı medaris nizamnamesi c) maarif nezareti d) darül-hilafetil-aliyye medresesi adı altında istanbuldaki medreselerin tek çatı altında birleştirilmesi e) medresetül mütehassısin adıyla uzmanlık eğitiminin yapıldığı bir kurum açılması yetiştirmek, yönetmek, yönlendirmek ve potansiyelleri ortaya çıkarmak anlamındaki kelime aşağıdakilerden hangisidir a-kültür b-educare her şeyin canlı olduğu inancı .... a-fetişizm b-politeizm allah kainatı belirli bir ölçü ve kanuna bağlı olarak yaratmıştır kuran diliyle buna ne denir a-kelamullah b-sünnetullah hakim, yargılayıcı anlamına gelen kelime hangisidir a-deyn b-dane c-deyyan hakimin bulunduğu ve adaletin uygulandığı yer anlamındaki kelime aşağıdakilerden hangisidir a-medine(şehir) b-medeniyet bilgi sevgisi ya da bilgiyi sevmek anlamındaki kelime aşağıdakilerden hangisidir a-felsefe b-filozof terim anlamı bir konuda yetki kullanımı olan kelime hangisidir a-hak b-hukuk kıt kaynakların sınırsız ihtiyaçlar karşısında adaletli bir şekilde dağıtımına ne denir a-yardımlaşma b-ekonomi insan hakları evrensel beyannamesi kaç yılında kabul edilmiştir a-10 aralık 1948 b-10 aralık 1958 ilk osmanlı medresesi nerde kurulmuştur a-izmir b-iznik Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız Allah razı olsun hazırlayandan |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız sabah 8.ünitedeyiz inşallh |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız DİN EĞİTİMİ VE DİN HİZMETLERİNDE REHBERLİK 8. ÜNİTE SORULARI dini iletişimde kaynak ve özellikleri arasında olan kaynağın kişisel özellikleri arasında hangisi yoktur a-güvenirlik b-inanılırlık c-uzmanlık d-çekicilik e-güzellik aşağıdakilerden hangisi din eğitimi faaliyetlerinin akademik iletişim kapsamına giren çalışmalardan değildir a-planlı ve amaçlı bilgilendirme b-tutum ve kazandırma c-anlayış kazandırma d-davranış kazandırma e-gözlem yeteneği kazandırma aşağıdakilerden hangisi din hizmetleri kapsamında yer alan yardım, destek ve yönlendirme çalışmalarının konularından değildir a-cenaze ve defin b-namaz kıldırma c-kuran kursları d-mahkumiyet e-felaket aşağıdakilerden hangisi allahın insanlara bildirdiği dini mesaja ait öğretilerden biri değildir a-inanç b-bilgi c-duygu d-sezgi e-davranış aşağıdakilerden hangisi sinir dilini ifade eden bir örnek değildir a-yüzün asıklığı b-kaşların çatıklığı c-düşük omuzlar d-soluk beniz e-elleri ovma aşağıdakilerden hangisi dilde ve din dilinde kullnılan anlatım kalıplarından değildir a-hikaye b-kıssa c-deyim d-ninni e-atasözü yüzün asıklığı,kaşların çatıklığı,düşük omuzlar,titrek ses vs. hangi alanla ilgilidir? a-sosyal alan b-fizyolojik alan c-ruhsal alan Hangisi Beyin ve insan davranışarı üzerinde ortak çalışma yapan bilim adamlarından değildir? a-John Grinder b- Richard Bandler c-carlos et Machouyl sevgi,bağlılık,güven,ümit,endişe vb.tutumlar geliştirmeye yönelik mesaj hangisiidr? a-bilişsel b-zihinsel c-duygusal d-sosyal Yaşantıları değiştirmeye şekillendirmeye yönelik olan mesaj hangisiidr? a-Edimsel mesaj b-duygusal c-zihinsel verilenlerden hangisi dini mesajjın özellikleirnden değildir? a-dini açıdan doğru ve anlamlı , b- anlaşılması en az 2 yabacı dilin biliniyor olması c- Muhatabın ihtiyaçlarına uygun , d- Dini amaca uygun , e- Düzenli sistemli ve hiyerarşik olmalıdır İletiyi alıcıya taşıyan semboller nedir? a-iletişim araçları b-toplu taşıma arçaları c-ulaşım araçları hangisi din dilinin özelliklerinden değildir? a-Sosyolojik ve antropolojik alanda değil inanç ve maneviyat alanında rol oynayan bir kanaat dilidir. b-Din dili,bilimsel dilin deneysel doğrulama ölçülerine ihtiyaç duymaksızın akıl yürütme,analoji ve determinist çıkarmalar gibi zihinsel ikna yöntemleriyle yetinir. c-dini konularda beden dilini kullanmak gereksiz olmakla beraber fayda sağlamaz. din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek hangi kurumun görevidir a) ilahiyat fakülteleri b) din öğretimi genel müdürlüğü c) devlet başkanlığı d) diyanet işleri başkanlığı diyanet işleri başkanlığının yürüttüğü eğitim faaliyetlerinden değildir a) kuran kursları b) yaz kursları c) yurt dışına öğrenci gönderme d) irşat faaliyetleri e) seminerler din görevlisinden beklenen din hizmetlerinden değildir a) vaaz b) hutbe c) toplu dua d) vakıf kurma ve işletme e) uzlaştırma ................ dinin eğitimi ve öğretimi amacıyla kurulan iletişimlerdir ................ dini hizmetleri yürütmek üzere kurulan ilişkilerdeki iletişimlerdir a) akademik dini iletişim - ilişkisel dini iletişim b) ilişkisel dini iletişim - akademik dini iletişim dilimizde insana yönelik, onun sorunlarını çözme, işni ve yaşantısını kolaylaştırma adına yapılan çalışmalar ............ kavramı ile ifade edilir a) yardım b) hizmet c) iletişim d) gönüllülük ......... dini iletişimlerde; belletme, kavratma, ikna etme, özümsetme çabaları vardır ......... dini iletişimlerde; yasal, insani ve manevi yöndeki tutum ve davranışlar önem kazanır a) ilişkisel - akademik b) akademik - ilişkisel din konulu mesajlar içeren iletişimleri ifade eden kavram a) sözlü iletişim b) yazılı iletişim c) dini iletişim d) dini sohbet din hizmetlerinde hangi iletişim kuralları geçerlidir a) yaşantısal iletişim b) akademik iletişim c) yazılı iletişim d) ilişkisel iletişim e) sözlü iletişim kişinin dürüstlüğü, samimiyeti, bilgi birikimi, konusuna hakimiyeti, yetenek ve yeterlikleriile ilgili kavram a) uzmanlık b) inanırlılık c) güvenilirlik d) çekicilik e) doğruluk dini konudaki iletişimlerden insanların olumlu etkilenmeleri, beklenen anlayış, tutum ve davranışları kazanmaları kaynak kişinin ........ olmasına bağlıdır a) uzman b) inanılır c) çekici d) doğru e) güvenilir dini iletişimlerde mesaj, mahiyeti ve muhataba sağlayacağı kazanım itibariyle 3 e ayrılır hangisi bunlardan değildir a) zihinsel mesaj b) duygusal mesaj c) iletişimsel mesaj d) edimsel mesaj ............... yaşantıları değiştirmeye, şekillendirmeye yöneliktir. Bu tür mesajların iletilmesinde de en etkin yol ilişkisel iletişimler kurmaktır a) zihinsel mesaj b) edimsel mesaj c) duygusal mesaj zihindeki duygular, düşünceler, anlayışlar sinirler yoluyla vücut organlarının hareketlerine yansır bu yansımanın oluşturduğu vücut organlarının hareketlerinin anlamlı bütününe ............ denir ae) mimik d) organ dili b) jest c) vücut dili d) sinir dili Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız 9. üniteyi yapmadınız mı arkadaşlar |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız bunlar soru cevaplardanmı alıntı? |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız Alıntı:
|
zeten soru cevaplardaki soruları gelecek seneki öürenciler için toplayıp öyle siliyorum onun için sordum eğer topluyorsanız tekrar bende toplamayayım..siz yaptığınız dersleri bana haber verin ki ona göre yaptığınız derslere tekrardan bakmayayım..sınav sonrası silerim yaptıklarınızı |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız anladım hocam biz şimdiye kadar ki yaptığımız her üniteyi notlar bölümüne toplu paylaştık güz dönemine ait konularda böyle paylaşıldı zaten .sınav sonrası bu sebeble notlarımız dışında kalan her soru cevap bölümlerini silebilirsiniz.önemli olan zaten notlarımız bölümleri ..ilginiz için teşekkürler.biz kalan ünitelerin bölümlerini bitirince size iletiriz soru cevap bölümlerini silersiniz olur mu ?? bir de ricam olacak sizden bu notlarımız bölümlerinde yorum bırakmayın ki gelenler direk olarak sorulara ulaşsınlar misal bu yazdıklarım gibi.. (: bu yorumlarımızıda silersiniz hocam |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız 9.ünite sorularımız psikolojik danışmayı kişide değişme olmaksızın onun hayatla baş etmede kaynaklarını daha iiyi kullanmasını sağlayan yardım süreci olarak gören kişi kmdir? a-gibson b-mitchel c-nelson verilenlerde hangisi gibson ve mitchel ikilisinin psikolojik danışma konusundaki fikridir? a-kişide değişme olmaksızın onun hayatla baş etmede kaynaklarını daha iiyi kullanmasını sağlayan yardım süreci olarak gören kişi kmdir? b-bireyin karar verme ve prob.çözme ihtiyacını karşılayarak gelişim ve uyumunu sağlama c-kişinin savunuculuğunu yapan yardımcıdır. *müşavere,i *stişare, *tedbir, *ihtiyat, *basiret, *öğüt ,* *nasihat gibi manalara gelen kavram hangisidir? a-psikoloji danışma b-sosyoljik danışma psikolojik danışmanın amaçlarından biride ferdin dış baskılardan uzak kalmasına yardımcı olmaktır.bu bilgi; a-doğru b-yanlış Rehberlik ve danışma hizmetini profesyonel anlamda sunan ülkelerin başında Amerika gelir.bu bilgi; a-doğru b-yanlışş İngilizce:guide ve guidance Almanca:führer ve führung Fransızca:guide ve conducteur *anlamlarına gelen kavram hangisidir? a-psikoloji b-rehberlik c-destekevi rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini profesyönel anlamda sunan evlet hangisidir a.ABD b.türkiye c.hindistan d.meksika hangisi hz ademin yaratılışıyla birlikte insana verilen,meleklerden üstün olma özelliğidir a.ademin çamurdan yaratılması b.bütün meleklerin ona secde etmesi c.Allh'ın,bütün isimleri ona öğretmesi,bilgiyle donatması d.Allh'in hz ademe eş olarak havvayı yaratması rehberlik faaliyetini ilk icra eden kimdir [B]a.Allah b.melekler c.adem d.iblis rehberlik kavramının anlamları arasında hangisi yoktur a.tavsiye etmek b.yol göstermek c.yönetmek d.gütmek e.bildirmek f.taklit etmek g.refakat etmek hangisi rehberlik kavramına ait unsurlardan değildir a.insan b.melek c.yardım d.süreç e.uzman rehber hangisi rehberlik hizmetlerinin amaçlarından değildir a.gerdin kendini gerçekleştirmesi b.kişinin faaliyetlerinin ortaya konması c.kişilerin biliçli davranmasını sağlamak d.kişileri kontrol altına almak hangisi rehberliğin icra edeceği fonksiyonlar arasında değildir a.yöneltici fonk b.ayarlayıcı fonk. c.önleyici d.düzeltici e.sevdirici f.geliştirici g.bilgi toplayıcı hangisi pskolojik danışmanın amaçlarından değildir a.semptomlardan kurtulmak b.belli fobilerden kurtulmak c.kişiliğini yeniden organize etmek d.kendini gerçekleştirme pastoral care kelimesine ülkemizde verilen karşılık hangisidir a.nasihat bilgisi b.psk.danışmanlık c.vaizsel ilgi d.vaftizsel ilgi Abraham maslow un , önceleri kişilere özgü bilim dışı bilinmez alan,..sonrasında,aşkınlık ve ben ötesi diye tarif ettiği kavram hangisidir a.rehberlik b.maneviyat c.nazar d.pskoloji Amerikan pskoloji birliğinin kısaltılmışı nedir a.ADA b.APA c.ABD d.ARA bize batı dünyasından geçen,dini danışma ve rehberlik anlamına gelen kavram hangisidir a.psikolojik danışmanlık b.pastoral care c.fenk şui d.relax rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini profesyönel anlamda sunan evlet hangisidir a.ABD b.türkiye c.hindistan d.meksika Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız 10.ünite de eklenecektir. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız 10.ünite.... hangisi din hizmetlerinde rehberlikle ilgili kavramlardan değildir a.davet b.hasbilik c.delalet d.irşad e.talim çağırmak,gelmesini ve kabul etmesini istemek anlamlarına gelen kelime hangisidir a.hidayet b.irşad c.davet d.delalet bilinmesi ,kabul edilmesi istenen herhangi bir düşüncenin fikrin yada kanaatin muhatabın dikkatini çakilerek en güzel şekilde tanıtılması a.davet b.delalet c.diaye d.hidayet Allah (cc) yoluna davet etme işi hangi şekilde yapılamaz a.cedel b.hikmetle c.güzel öğütle d.en güzel tartışma bir işe öncülük eden,rehberlik edenşere verilen isimlerden hangisi yanlıştır a.dall b.delil c.irşad delaletin kelime anlamları arasında hangisi yoktur a.yol bilmeyenlere yol göstermek b.tarif etmek c.klavuzluk etmek d.rehberlikte bulnmak d.kabul etmesini istemek hüda-had -hidayet kelimeleri hangi anlama gelmektedir a.rehber,klavuz b.imam-alim c.cemaat,tarikat d.irşad-talim insanlara hak yolu göstermek,eksiklerini gidermelerine yardım etmek,olgunlaştırmak,nasihatte bulunmak anlamlarına gelen kelime hangisidir a.hidayet b.delalet c.irşad d.davet şura,istişare kelimeleri hangi kelimenin kökünden türemiştir a.münakaşa b.müşavere c.münazara d.muhakeme Allah''ın emirlerini kullarına duyurmak bildirmek anlamına gelen kelime a.tebliğ b.talim c.vaaz d.irşad din hizmetlerinde rehberlik hizmetleri kim tarafından ortaya konulmıştur a.maturidi b.maverdi c.eşari d.semerkandi maverdinin din hizmetlerinde rehberlik ilkelerini belirttiği eseri hangisidir a.fıkhul ekber b.muvatta c.ahkamu sultaniyye d.ihyau ulumud din maverdi eserinde kimler arsındaki farklılıklardan bahseder a.mürid-mürşid b.alim-muallim c.hoca-öğrenci d.mürşid-muhtesib hangisi dini danışma ve rehberlikte uyulması gereken uygulamalardan değildir a.muhatabı dinlemek b.baskı ve zorlama yapmak c.alçakgönüllü nazik olmak d.zaman ve mekan fak. dikkate almak hangisi dini rehberlik gerektiren konular arsında diğerlerinden farklıdır a.inançsızlık b.töre cinayetleri c.kan davaları d.kazalar felaketler hangisi bireysel dini sorunlardan değildir a.hastalık,manevi huzursuzlıklar b.fakirlik c.kan davaları d.çaresizlik hangisi sosyal yaşantılar kapsamında değerlendirilemez a.yanlış gelenekler b.sel,deprem c.yangın d.içki kumar e.bidatler din hizmetlerinde rehberlikte bulınacak kişide asıl olması gereken en önemli özellik hangisidir a.türk olması b.alanlarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olması c.alimlere saygılı olması d.maaşının yeterli olması hangisi dini rehberlikte bulunanların sahip olması gerken özelliklerden değildir a.hasbilik b.cömertlik c.feragat d.diğergamlık e.hoşgörü f.irşad iyimserliğin zıddı olan kelime hangisidir a.hoşgörü b.yes c.münker d.inkar din hizmetlerinin karşılık ve menfaat beklemeden yapılması a.yes b.hoşgörü c.hasbilik d.sabiilik kuranda isar olarak geçen kelime hangisidir a. hoşgörü b.iyimserlik c.hasbilik d.diğergamlık seha ve cud kelimeleriyle anılan kelime hangisidir a.iyimserlik b.sabır c.takdir d.cömertlik dini rehberlikte bulunanların takdir ve gurur okşamayı hangi yolla yapmaları uygun olmaz a.kabiliyetli olan kişinin bunun yüzüne karşı söylenmesi b.kişinin yüzüne söylenemeyen olumsuz davranışlarını arkasından söylemek c.meziyet ve kabiliyetlerin kişinin gıyabında söylenmesi d.sahip olduğu meziyeti en güzel lakaplarla ifade etmesi delaletin kelime anlamları arasında hangisi yoktur kişide samimiyetin bulunması için hangilerinin olması gerekir a.şavkat-sevgi-hoşgörü b.ihlas-istikamet-sadakat c.iman-amel-ilim d.sevgi-saygı-takdir Hz. Peygamberimiz (sav) ayırıcı vasfı olan,onun hem allahın en çok sevdiği kişi olduğuna,hemde Allah'ı en çok seven kulu olduğuna işaret eden sıfat hangisidir a.Rasulullah b.Kerimullah c.Seyfullah d.Habibullah hangisi dinhizmetlerinde rehberlik alanlarından değildir a.cami,mescitler b.hastaneler c.huzurevleri d.oteller e.hapihaneler f.fabrikalr g.iş dünyası hangisi yetim kelimesinin karşılığıdır a.dayısı vefat eden b.garip olan c.tek başına kalan d.kalabalık olan hangisi din hizmetlerinde rehberlik araçlarından değildir a.müzik b.yazılı irşad araçları c.sözlü irşad araçalrı d.kitle iletişim araçalrı e.hepsi hangisi sözlü irşad araçları arasında değildir a.vaaz b.hutbe c.seminer d.konferans e.mektubat hangisi dini hitabetin hazırlık safhalarından değildir a.kuran ayetleri b.hz pey.sözleri c.yaşanmış hayat hikayeleri d.bilimsel çalışmalar az sözle çok şey ifade etmek enlemıne gelen kavram hangisidir a.tenzilul kelam b.cevamiul kelam c.levazımul kelam d.ruyetul kelam Müftülüklerbünyesinde bulunan ‘aile irşad ve rehberlik’ bürolarının görevi nedir? a-aievi ve toplumsal sorunları çözüme ulaştırma b-aile içinde maddi refaha destek olmak c-ailleri dört çocuk yapmaya teşvik etme Arapçada çağırmak,gelmesini ve kabul istemesini beklemek anlamına gelen kavram hangisidir? a-irşad b-tören c-delalet d-davet davetle ilgili olan ‘içinizden insaları hayra çağıran iyilikleri emreden kötülüklerden sakındıran bir topluluk bulunsun ayeti hangi sürede geçer? a-al’i İmran b-yasin c-ahzap d-fecr sözlükte yol bilmeyenlere yol göstermek tarif etmek ,kişiye seyahtinde ve işinde kılavuzluk etmek ve rehberlikte bulunmak anlamına gelen kavram? a-irşad b-delalet c-hidayet d-davet !rüşd’sözcüğü aşağıda verilen hangi anlama gelmez? a-insanlara hak yolu gösterme b-eksikleri gidermeye yardımcı olma c-hataları düzeltmek süretiyle olgunlaştırma d-doğru yola sevk etme e-yol bilmeyenlere yol gösterme verilenlerden hangisi hidayet kavramının anlamlarından değildir? a-yol göstermek b-doğru yolu bulmalarını sağlama c-rehber,kılavuz d-çağırmak insanlara doğru yolu gösteren ,onlara bu konuda rehberlik eden kişiye ne denir? a-raşid b-mürşid c-hatip şura ve istişare kelimeleri ile aynı anlama gelen diğer kavram hngisidir? a-müşavere b-nasihat c-diğergamlık kuranda Müslümanların nitelik ve hareket tarzlarından biri olarak sunulmaktadır? a-delalet b-müşavere c-nasihat Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız hangi yaş arasında Allah tasavvuru maddi içeriğini kaybedip ruhani nitelik kazanır a-13-18 b-12-24 5. üniteden bu soru a olmayacak mı düşünceli000 |
17-18 yaşlarına doğru şüpheler yavaş yavaş yatışır bu cümleleri tekrar okuyunca kafam karıştı tam oturmamış sanırım mahcup000 düşünceli000 |
|
|
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız evet bu göknurun sorusuyd hatta o zaman da acabada kalıp kitaba bakmıştım.cevap dogru bilgem :-) |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız pastoral care kelimesine ülkemizde verilen karşılık hangisidir a.nasihat bilgisi b.psk.danışmanlık c.vaizsel ilgi d.vaftizsel ilgi bize batı dünyasından geçen,dini danışma ve rehberlik anlamına gelen kavram hangisidir a.psikolojik danışmanlık b.pastoral care c.fenk şui d.relax bu sorular 9. ünite sorularında var başta verdiğim sorunun cevabı da psikolojik danışmanlık olmayacak mıydıdüşünceli000 |
2. ise...pastoral care...batı dünyasından geçmiş ve danışmanlık anlamına geliyor....1. siyle farkı..bizde bazı pskologların bu kelimeye yüklediği anlam...vaizsel ilgiymiş....c* düzenlemesi pastoral care kelimesi , batı dünyasından dilimize giren ps.danışmanlık anlamına geliyor..ülkemizde bazı pskologlar bu kelimeye ,vaizsel ilgi karşılığı vermişler.... |
bazı psikologlar 'vaizsel ilgi' karşılığını vermişler ama yetersiz kaldığını biliyorum çay-kahve000c* |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız Din eğitimi ve din hizmetlerinde rehberlik 2.ünite (23-24-25-26-27.sayfalar) 1)kişisel bir tercih olarak baktığımızda ,insanın hayatını anlamlı kılan,ona yaşama sevinci kazandıran en temel değer nedir? a)dünya sevgisi b)din 2)İslam dünyasının son yüzyıllarda toplumun temel dinamiklerinde sarsılmalar meydana gelmesinin en önemli sebebi nedir? a)teknoloji alanında geri kalması b)insanın kendisini ifade etmeme gayreti 3)………… …………. meselesini halletmeden,diğerlerini halletmek mümkün değildir? Noktalı yere ne gelmelidir? a)kişilik eğitimi b)din eğitimi 4)insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bilim dalına ne denir? a)psikoloji b)rehberlik 5)’’eğer insanda din duygusu olmasaydı,kesinlikle ortaya çıkmazdı.’’ İfadesi; a)yanlıştır b)doğrudur 6)insanın yaratışlıştan beri Yaratıcı ile irtibatı vardır ve bu irtibat,bastırılmış olsada,çeşitli adlar altında çeşitli yollarla devam etmektedir.onun için din eğitimcisi ne yapmalıdır? a)insanlardan hiç umut kesmemelidir. b)insanlara doğru yol iletmek için çaba harcamamalıdır. 7)hz.Yunus (a.s),peygamber olarak görevlendirildiği toplumun ıslah ve iflah olmalarından ümit kesince başlarına gelecek azaba muhatap olmamak için ne yapmıştır? a)orada kalır ve toplumu eğitmeye devam eder b)ardına bakmadan memleketini terk eder 8)aşağıdakilerden hangisi din eğitimcileri ve din din hizmeti sunanların uymaları gereken ilkelerden biri değildir? a)bazen ümitsizliğe kapılmalı b)hidayetin Allah’ın elinde olduğunu bilmeli 9)’’insan doğuştan sosyal varlıktır’’ sözü kime aittir? a)farabi b)ibni Haldun 10)’’dünyada imkanlar sınırsız,ihtiyaçlar sınırlıdır’’ ifadesi; a)doğrudur b)yanlıştır 11)İslam ……. ……….. yetiştirmeyi hedefler. Noktalı yere hangi ifade gelmelidir? a)iyi insan b)sorunlu insan 12)aşağıdakilerden hangisi iyi insan özelliklerindendir? a)Emaneti ehline vermek zorunda değildir b)Hakka,haklıya ve haklılığa daima itibar eder Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız 1. ÜNİTE (SAYFA 8-9-10-11-12) 1-' Bütün kara paralar,aslında bir doğru paranın olduğunu gösterir.' sözzü kime aittir? a-Mevlana* b-Comte C-yunus emre 2-Auguste Comte aadlı filozofun hal kanunu dediği evrim sürecinin safhaları sırasıylaa nasıldır? a-metafizik-teolojil-pozitivist b-pozitivist-teoloji-metafizik c-teoloji-metafizik-pozitivist* d-teoloji-pozitivist-metafizik 3-teoloji safhasında kaç süreç vardır? a-fetişizm b-fetişizm-politeizm c-fetişizm-politeizm-monoteizm* d-fetişizm-politeizm-monoteizm-douteizm 4-İnsana,nereden geldiğini ve nereye gideceğini düşünmeden yaşayacağı bir hayat felsefesi sunulur.Bunun adı nedir? a-hal dini b-insanlık dini* c-diğergamcı din 5-idam edilen Galileo dan kilise mahkemesi ısrarla hangi sözünü geri almasını istemişti? a-tanrı yokktur b-din yoktur c-hz isa peygamber değildir d-dünya dönüyor* e-aay dünyanın uydusudur 6-Ernest Renan ın İslam ın bilime ve hikmetede yer vermediği belirten iddialarına kim?hangi eserinde cevap vermiştir? a-Muhammed İkbal-Müdafaaname b-Muhammed İkbal-Renan Müdafaanamesi c-Namık Kemal-Müdafaaname d-Namık Kemal-Renan Müdafaanamesi* 7-Allahu Teala kainatı,belirli bir ölçü ve kanuna bağlı olarak yaratmıştır.Buna Kuran diliyle ne denir? a-Sünnetullah* b-Nizam ve intizam |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız Rehberlik 3.ünite 47-48-49-50-51-52.sayfalar 1)kelime olarak ‘ders okutulan yer’’ anlamına gelen kavram hangisidir? a)derslik b)medrese 2)medreseler kaçıncı asırdan itibaren kurulmaya ve gelişmeye başlamıştır? a)11.asırdan b)10.asırdan 3)XI.asırdan itibaren kurulmaya ve gelişmeye başlayan medreselerin en ünlü olanı Büyük Selçuklu veziri ……………….tarafından,…………….ta………yılında kurulan…………… ……………..dir. Noktalı yerlere sırasıyla hangi ifadeler gelmelidir? a)Nizamü’l-mülk/Bağdat/1067/Nizamiye Medresesi b)Abdulhamit b.Türk/Bağdat/1061/Danişment Medresesi 4)Medreselerin doğuşunun asıl önemli olan yanı nedir? a)devletin mali meselelerini görüşmek için kurulmuş olmaları b)sadece eğitim amacıyla kurulmuş olmaları 5)aşağıdaki maddelerden hangisi medreselerin kurulmasına zemin hazırlayan sebeplerden değildir? a)eğitim faaliyetlerinin giderek azalması ve öğrenci sayısının azalması b)yönetim ve adalet işlerinde görev alacak eğitimli personele duyulan ihtiyacın artması 6)ilk kurulan medrese hangisidir? a)Konya Karatay Medresesi b)Bağdat Nizamiye Medresesi 7)…………..,belirli amaçları gerçekleştirmek üzere yapılan planlı faaliyetleri kapsar. ………… ise bu planlı faaliyetin en önemli parçalarından biridir. Yukarıdaki noktalı yerlere sırasıyla hangi kavramlar gelmelidir? a)eğitim-öğretim b)öğretim-strateji 8)kuruluşundan itibaren medrese eğitiminin en önemli amaçlarından birisi hangisidir? a)insanların yanlış düşüncelerine müdahale etmeden sadece kendisini yetiştirmesi,sadece bireyin kendisini eğitmesi esastır. b)insanları dini konularda aydınlatacak ve rehberlik yapacak imam,vaiz ve müftü gibi din görevlilerinin yetiştirilmesi 9)medreselerdeki öğretim programında yer alan ilimler genel olarak nasıl sınıflandırılabilir? a)mekasıd-alet veya nakli-akli b)dini-felsefi veya ilm-i,fen-i 10)mekasıd yada nakli ilimler hangileridir? a)mantık,matematik,fen ilimleri b)tefsir,hadis,fıkıh 11)akli ilimler hangileridir? a)Arapça,mantık b)fıkıh,hadis 12)ilk Osmanlı medresesi nerede kurulmuştur? a)iznik b)Konya 13)Aşağıdaki öğretim alanlarından hangisi, İslam dünyasındaki ilimler tasnifinde âlet ilimleri olarak tanımlanan grup içerisinde yer alır?(çıkmış soru) a)Fıkıh b) Mantık 14)Fatih döneminden itibaren ,Osmanlılarda medrese tesis faaliyeti yeni bir hız kazanmıştır.hangi ad ile dönemin en büyük medreseleri inşa edilmiştir? a)sahn-ı seman b)sekban-ı cedid 15)Osmanlılarda geniş çaplı bir diğer medrese kurma faaliyeti ………………..devrinde(1520-1566)Süleymeniye medreselerinin kurulması ile gerçekleşmiştir? Noktalı yere hangi padişah ismi gelmelidir? a)III.Selim b)Kanuni 16)Osmanlıda medreselerin ve dersleri okutan müderrislerin,merkezde bağlı oldukları kurum hangisidir? a)şeyhulislamlık(meşihat) b)matlab 17)medrese tahsilini tamamlayan talebeye ne verilmektedir? a)icazet b)muid 18)medreseden mezun olanlar hangi alanda görev almışlardır? a)devletin mali işleriyle ilgili bölümlerde b)müderrislik ve sıbyan mektebi muallimliği 19)medreseden mezun olan talebelerin isimlerini yazdığı defterin adı nedir? a)matlab b)muid 20)medreseden mezun olanlar hangi usule göre bekledikleri süre boyunca görevleri ile ilgili staj yapardı? a)mültezim b)mülazemet 21)medresede ders okutmakta görevli olan hocayane denir? a)müderris b)müfettiş 22)müderrisin okuttuğu dersi tekrarlayan görevliye ne ad verilir? a)meşihat b)muid 23)medrese talebeleri arasında belirli öğrenim basamaklarını geçmiş,yetişmiş talebe anlamında kullanılan terimler hangileridir? a)danişmend veya suhte b)müderris veya muallim 24)medresede öğrenim gören öğrencilere……….. ………….. da denilmektedir. Noktalı yere hangi ifade gelmelidir? a)terbiye-i talabe b)talebe-i ulum 25)halka da açık olan dersleri veren görevlilere verilen isim nedir? a)dersiam b)dersi-muallim 26)Osmanlıda medrese sistemi kaçıncı asırdan itibaren bozulmaya başlamıştır? a)14.asırdan b)16.asırdan 27)16.asır aynı zamanda Osmanlıda hangi alanlardaki aksaklıkların başladığı dönemdir? a)politik-askeri b)idari-ekonomik 28)Osmanlı devletinde medreselerin ilmi faaliyetlerinin zayıflaması ve gerilemesinin belli başlı sebepleri vardır. I -eğitimi gelişmeye ve üretken olmaya kapalı hale gelerek,mevcut bilgilerin belirli kaynaklardan öğrenilip aktarılması, II -rüşvet ve iltimasla,ilmi yeterliliğe sahip olmayanlara görev verilmesi ve eğitim öğretimde belli kurallara uyulmaması Yukarıdaki maddelerin hanisi yada hangileri bu sebeplerdendir? a)I ve II b)yalnız I 29)18.asırdan itibaren karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik hangi alanlarda yapılan yenilikler öne çıkmıştır? a)eğitim-öğretim-ekonomi b)idare-askerlik-ekonomi 30)1839 yılında Tanzimat fermanı’bın ilanından II.Abdulhamit’in tahta geçtiği 1876 yılları arasındaki zamanı kapsayan döneme ne ad verilir? a)Duraklama dönemi b)Tanzimat dönemi 31)Tanzimat fermanıyla birlikte medreselerin idaresinde aynı zamanda dini temsil makamı olan şeyhülislamlık yerine mektepler hangi kuruma bağlanmıştır? a)Maarif Neazreti’ne b)Tanzimat Nezareti’ne 32)Medreselerin yeniden düzenlenmeleri(ıslahı)ne zaman ve hangi dönemde gerçekleştirilmiştir? a)1910 yılında II.Meşrutiyet döneminde b)1908 yılından sonra II.Meşrutiyet döneminde 33)II.Meşrutiyet döneminde medreselerin ıslahı konusunda dört çalışma yapılmıştır.bunlardan ilki hangisidir? a)27 şubat 1910 tarihinde hazırlanan Medaris-i İlmiye Nizamnamesi b)30 eylül 1914 tarihinde hazırlanan Islah-ı Medrese-i Nizamnamesi 34) Aşağıdakilerden hangisi medreselerin kuruluş amaçları arasında ver almaz?(çıkmış soru) a)Yönetim ve adalet işlerinin düzenli yürütülmesi için nitelikli personel yetiştirmek b)Yabancı kültürlere ait eserleri Arapça’ya çevirmek 35) Tanzimat döneminde eğitim alanında yapılan yeniliklerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?(çıkmış soru) a) Mektep programlarında din derslerine yer verilmiştir. b) Medreseler kapatılmıştır. NİSAREYYAN TUBA_ AZRANUR EYMEN&TALHA Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız 1. ünite lider yayınları soruları 1- I.Teolojik II.Fenomenolojik III.Dogmatik Yukarida verilenlerden hangileri din eğitiminin gerçekleştirilmesi ile ilgili yaklaşımlar arasinda yer alir? A)I ve II B)II ve III C)I, II ve III 2)teolojik yaklaşıma karşı cıkanlarin savunduklari temwl görüş aşağıdakilerden hangisidir? A)küreselleşme ve cok kulturlu toplum gercegi B)bireysel gelisme C)tarafsiz din egitimi tarifi 3)islam kavraminin kelime anlami hangisidir? A)bağlılık ve teslim olma B)inanmak ve güç C)bariş ve teslim olma 4)islama göre din eğitiminin asıl amaci aşağıdakilerden hangisidir? A)Allah'a inanan ve o'na teslim olan insan yetistirmek B)bireylere dinin gereklerini ögretmek C)Din bilgini yetistirmek 5)din egitiminin temel programi aşagidakilerden hangisidir? A)peygamberler B)tevhid inanci C)Kur'an 6)aşağidakilerden hangisi din kelimesinin anlamlarindan degildir A)inanma B)seriat C)ask 7)dain kelimesi ne anlama gelmektedir a)borclu B)hukum verne C)boyun egme 2. ünite 28-29-30-31-32. sayfalar lider yayınları soruları 1-kendin için istediğini insanlar için de isteki müslüman olasın! verilen hadis aşağıdakilerden hangisini vurgulamaktadır? A)yardımlaşma B)düşüncelilik C)empati 2-kültür kelimesi osmanlı türkçesinde aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir? A)hars B)akaid C)akva 3-medeniyet kavramını anlayabilmek için öncelikle dinin iyi anlaşılmasının gerekli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A)dinin medeniyet anlamında kullanılması b)medeniyetin kültürüde kapsayan bir yapıda olması C)medeniyetin dinin çeşitli şekillerde hayata yansıması anlamına gelmesi 4-aşağıdakilerden hangisi maddi kültür içerisinde yer almaz? A)ekonomi B)mimari anlayış C)kılık kıyafet 5-türkler müslüman olduktan sonra islamı hem maddi hemde manevi kültürlerine yansıtmıştır buna göre aşağıdakilerden hangisi bu anlayış çerçevesinde verilen eserler arasında yer almaz? A)kutadgu bilig B)divan-ı hikmet C)tevarih-i al-i osman 6-kişiye verilecek eğitim din unsurundan ayıklanarak yapılırsa aşağıdakilerden hangisi meydana gelmez? A)biz bilinci yok olur B)kişi için din önemsizleşir C)yabancılaşma meydana gelir 7-insan öldüğü zaman bütün faaliyetleri sona erer ancak arkasında faydalı bir ilim, sürekli hayra vesile olan bir eser ya da kendisi için hayır duada bulunacak bir nesil bırakmış ise (hayattaymış gibi) ameli devam eder verilen hadis aşağıdakilerden hangisine ilham kaynağı olmuştur? A)insanlarda vakıf kültürünün oluşmasına B)ahiret inancının oluşmasına C)cennete olan inancın artmasına 8-aşağıdakilerden hangisi felsefede varlığın ilk sebebinin ne olduğu konusunda sorulan sorulardan biri değildir? A)sonum ne eolacak B)nerede yaşıyorum C)görevim nedir 9- I-ruh II-kıyametin kopuş vakti III-öldükten sonra dirilme yukarıda verilenlerden hangisi peygamberlere varoluşla ilgili sorulan sorular arasında yer alır? A)I ve III B)IIve III C)I, II ve III 10-übey b. halefin dirilişi reddetmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A)öldükten sonra ruhun bedeni terk etmesi B)çürüyen bir şeyin yok olacağına inanması C)ahiret hayatına inanmaması 3. ünite 53-54-55-56-57-58. sayfalar lider yayınları soruları 1-daha önce medrese proğramında hiç yer almayan dinler tarihi ve islam tarihi derslerin yanında felsefe, öğretim yöntemleri ve fransızca gibi derslerin gösterildiği medrese aşağıdakilerden hangisidir? A)ulum-i aliye-i diniye şubesi B)nizamiye medresesi 2-tevdih-i tedrisat kanununun yürürlüğe girmesinden sonra açılan imam hatip okulları ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? A)kanun gereğince 1924 yılında ilahiyat fakülteleri ve imam hatip liseleri açılmıştır B)mezunları direkt öğretmen olarak atanmaktadır 3-aşağıdakilerden hangisi istanbul darülfununu içerisinde yer verilen ilahiyat fakültesinde okutulan derslerden biri değildir? A)islam filozofları B)farsça 4-II. meşrutiyet döneminde medreselerin ıslahı kapsamında istanbul medreselerinin bir kısmını tek çatı altında birleştirildiği medrese aşağıdakilerden hangisidir? A)medresetül vaizin B)darü'l hilafeti'l-aliyye medresesi 5-1933 yılında yapılan üniversite reformu sonrasında yeni açılan istanbul üniversitesi içinde ilahiyat fakültesine yer verilmemiş bunun yerine aşağıdakilerden hangisi kurulmuştur? [COLOR="Red"]A)islam tetkikleri enstitüsü B)ilahiyat meslek yüksek okulları 6-türkiyede yaygın din eğitimi hizmetleri aşağıda verilen hangi kurum tarafından gerçekleştirilir? A)milli eğitim bakanlığı B)diyanet işleri başkanlığı 7-türkiyede din dersleri eğitimi şehirlerde kaç yılında kaldırılmıştır? A)1935 B)1930 8-türkiyede din derslerinin isteğe bağlı olarak yer alması kaç yılında gerçekleşmiştir? A)1949 B)1948 9-aşağıdakilerden hangisi yaygın din eğitiminin yapıldığı alanlar arasında yer almaz? A)huzurevleri B)vakıflar 10-kuran kursları ile ilgili yönetmelik kaç yılında hazırlanmıştır? A)1970 B)1971 NİSAREYYAN TUBA_ AZRANUR EYMEN&TALHA Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur |
Cevap: din eğitimi ve din hiz. rehberlik notlarımız Ünite 1 (sayfa 3,4,5,6,7) 1.Hangisi insanda din duygusunun varlığının ispatı olamaz? A.mabedler B.tarihi eserler C.aynı dinden olanların dayanışması 2.İnsanın doğduğunda hiçbirşey bilmeyip fakat düşünme ve öğrenme yetenekleriyle donatılmış olarak dünyaya geldiğini anlatan ayet hangisidir? A.Neml 16/78 B.Nahl 16/78 3.Hangisi eğitim kavramının latincedeki karşılığı olan ''educare'' anlamlarından biri değildir A.yetiştirmek B.yönetmek C.potansiyelleri ortaya çıkarmak D.sevk etmek 4.Hangisi eğitimi ifade eden kavramlardan değildir? A.edep B.adam olmak C. mÜrekkep yalamak D. mürekkebi kurumamak 5.''Sokrates öğrenci seçimi için öğrenci adaylarını .......................gönderip ne gördüklerini sorar,eğer sırf kendisini görmüşse öğrenciliğe kabul etmezmiş'' boşluğu doldurunuz A.yakındaki bir göle B. aynaya C.okula 6.E.Durkheim e göre eğitimin amacı nedir? A.harfleri öğrenme B.insanı sosyalleştirme 7.Allah(cc) nın insana peygamberler vasıtasıyla rehberlik hizmeti sunduğuna dikkat çeken ayet? A.Tarık 20/50 B.Taha 20/50 8.''İnsan dünyaya bir eğlence ve dinkenme için gelmemiştir.İşin içinde bir hesap-kitap, bir sorumluluk ve sonunda bir mizan ve terazi, varılacak nihai bir hedef vardır'' sözü kime aittir? A.mevlana B.mevdudi C.yunus emre 2. ünite (syf:33,34,35,36.37,38) 1.Peygamberlere sorulan sorulardan olan Ruh konusunda Allah u teala hangi ayetle cevap vermiştir? A.İsra 17/85 B.Hicr 17/85 2.Aşağıdakilerden hangi eserle Kuran da geçen kelime veya ifadelerin fihrist veya lügatını bulabiliriz? A.Divanı lügatıt türk B.Mu'cemul Müfehres 3.İslam dini hoşgörü olayına bir.................. olarak bakmaktadır. Boşluğu doldurunuz A.İnsan dili B.İnsan hakkı 4.''Benim karıncaya bir ulu nazarım vardır'' sözü kime aittir? A.Mevlana B.Yunus emre 5.''Hristiyan üniversalizmi ile yahudi monoteizmini birleştiren tek din İslamiyet'tir'' görüşü kime aittir? A.Adam Carrel B.Alfred Weber 6.Hangisi ''hak'' kelimesinin kelime anlamlarından değildir? A.teslim B.münasip durum C.sahih 7.''Hukuk'' kelimesinin anlamı hangisidir? A.yaptırımı olan kural B.zorunlu bildirgeler 8.1965 yılında çıkarılan 633 sayılı kanunla düzenlenen Diyanet işleri başkanlığı nın görevleri arasında hangisi yoktur? A.İslam dininin inançları B.İbadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek C.ibadet yerlerini yönetmek D. vakıf kurmak 9.''..kıt kaynakların sınırsız ihtiyaçlar karşısında adaletli bir şekilde dağıtımıdır'' aşağıdakilerden hangisinin anlamıdır? A.ekonomi B.hukuk 10.''Eğitim faaliyeti ve süreci''bir ürün....., ekonominin ihitiya duyduğu nitelikli insanın yetiştirilmesi........ dır boşlukları doldurunuz A.girdi-çıktı B.çıktı-girdi ÜNİTE 4 (SAYFA 65,66,67,68,69,) 1.''İlke'' kelimesinin sözlük anlamı değildir? A.Başka şeylerin kendisinden türediği ilk madde B.temel inanç C. yasa 2.felsefi bir terim olarak ilkenin anlamı hangisidir? A.zamansal mantıksal, epistemolojik ya da ontolojik düzende ilk olana verilen ad B.her türlü tartışmanın dışında sayılan öncül, mebde 3.Din eğitimi ve öğretiminde kullanılacak yöntem ve tekniklere esas teşkil eden ilkelerden değildir? A.Biyesellik B.Çoğulculuk C.Açıklık 4.Bazı insanlar..................... sahiptirler; dinleme becerileri yüksektir,kelime oyunlarını severler,sözel olarak iyi iletişim kurarlar. boşluğu doldurunuz A.sözel- dilsel zeka B.görsel-uzamsal zeka 5.Bazı insanlar ise ........................sahibidirler;güçlü muhakemeleri vardır,soyut ve kavramsal düşünebilirler. Boşluğu doldurunuz A.görsel-uzamsal zeka B.matematiksel-mantıksal zeka 6.Bireysellik ilkesi doğrultusunda din eğitimcisinin yapması gerekenler arasında yoktur? A.muhataplarının herbirinin ayrı kişiliğinin olduğunu bilmeli B.bireysel farklılıkların bulunduğunu göz önünde bulundurmalı C.Kişileri barındırdıkları özellilkleri dolayısıyla yargılayabilmeli 7.''Din, ne mahza tefekkür, ne sırf histir, ne de ancak amel.'' sözü hangi mütefekkire aittir? A.İbn Haldun B. Muhammed İkbal 8.Bütünlük ilkesi doğrultusunda din eğitimcisinin yapması gerekenler arasında hangisi yoktur? A.toplumun bazı fertlerini eğitip diğerlerini daışarda tutmak doğru değildir B.bireylerle birebir eğitim esaastır 9.Açıklık ilkesi doğrultusunda din eğitimcisinin yapması gereken hangisi olabilir? A.konuları anlatırken somuttan soyuta,bilinenden bilnmeyene doğru bir yakalaşım sergilemelidir B. konuları anlatırken soyuttan somuta,bilinmeyenden bilinene doğru bir yaklaşım sergilemelidir 10.genel anlamda ''yöntem'' in tanımı nedir? A.hedefe ulaşmada izlenen yol B. bir amacı gerçekleştirmek için koşulan şartlar 11.Eğitim öğretim sürecinde öğrenme olayını gerçekleştirmek amacıyla başvurulan tüm yollara........................ denir boşluğa hangisi gelmelidir? A.öğrenim stratejileri B.öğretim yöntemleri 12..................bir amacı gerçekleştirmek için işe koşulan yöntem, teknik ve taktiklerin bütününü ifade eden bir kavramdır A.strateji B.koşul 13. I.Kullanılacak araç ve gereçlere yöntem ve tekniklere belli ölçülerde işaret eder II.belli öğrenme ve öğretme durumları için daha uygun seçimler yapmamıza imkan verir Öğretim yaklaşımları olrak da bilinen öğretim stratejilerinin genel olarak belirlenmesi hangi sonuçları doğurur? A.yanlız I B.I ve II 14.Sunuş yoluyla öğretim stratejisi için hangisi yanlıştır? A.öğretmen-öğrenci arasında yoğun etkileşim yaşanır B.genelden özele doğru bir yol izlenir C.özelden genele doğru bir yol izlenir 15.Buluş yoluyla öğretim stratejisi için hangisi yanlıştır? A.Keşif yoluyla öğretme yaklaşımı da denir B.tümevarımcı bir mantık izlenir C.bu yolda öğrenci öğretmene ihtiyaç duymadan kendisi keşfetmelidir 16.I.Öğrencilerin ilgi ve merak duygularının harekete geçirilerek problem çözme becerilerinin geliştirilmesi amaçlandığında, II.Öğrenci merkezli bir öğrenme gerçekleştirmek istendiğinde III.Öğretmen merkezli bir öğrenme gerçekleştirmek istendiğinde Araştırma ve inceleme yoluyla öğretim stratejisi hangi durumlarda tercih edilebilir A.yanlız I B. I veII C.I II ve III NİSAREYYAN TUBA_ AZRANUR EYMEN&TALHA Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur |
SAAT: 10:33 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.