Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLİTAM İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA.::. > İLİTAM Bölümleri Ders/ Dökümanlar > Erzurum Atatürk İlitam

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  25 Mayıs 2015 (12:43), Konuya Son Cevap : 25 Şubat 2019 (20:49). Konuya 13 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 02Haziran 2015, 10:38   Mesaj No:11
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem islam ahlak felsefesi özetleri 1-14

10.ünite



FERDİ AHLAK VE AİLE AHLAKI


Ferdî Ahlak


Daha önceki ünitelerde pratik ahlâk‟ı (ameli ahlâk), teorik ahlâk‟ın (nazari ahlâk) ortaya koyduğu yasa ve ilkelerin uygulama alanı olduğunu anlatmıştık. Bilindiği gibi pratik ahlâkın; ferdî, dinî ve sosyal ahlâk vb. gibi uygulama alanları vardır. KiĢinin Kendisine KarĢı Görevleri Ferdî ahlâk iki kısımdan müteşekkildir.

a) Bireyin Kendi İç Dünyasından Doğan Ahlâki Davranışlar:

1- Nefsi Korumak:
2- Beden ve Ruh Terbiyesi:
3- Nefsin korunup ahlâki olgunluğa ulaşılabilmesi için, bireyde bir takım erdemlerin yerleşmesi ve yine bir takım kötü hasletlerden sakınması gerekmektedir.

b) Ferdîn Allah’la Olan Münasebetlerinden Doğan Ahlâki Davranışlar:

İnsanın Allah‟a karşı vazifelerinin başında şüphesiz Allah‟a iman gelir. İnsan bu noktada Allah‟ı zat ve sıfatları açısından tanımalı, O‟na eksiksiz bir şekilde itaat etmelidir. Bu sebeple olsa gerek İslam ahlâkçıları Allah‟a karşı vazifelerimizi, Allah‟ı bilmek ve Allah‟a ibadet etmek şeklinde iki kısma ayırmışlardır. Allah‟a karşı vazifelerimizin diğer bir boyutu da Allah ve resulüne itaat edip onları sevmektir. Ahlâkçılar “sevgi kalbin gıdasıdır” ilkesinden hareketle ezeli ve ebedi olan Allah‟ın sevgisinin, O‟nu seven hiçbir kimseyi mahzun ve bedbaht etmeyeceği fikrini ileri sürmüşlerdir. Allah‟a karşı görevlerimiz içinde ele alacağımız bir diğer alan da Allah‟ın nimetlerine şükür, kanaat, tevekkül ve kazaya rızadır. Aynı şekilde ahlâkçılar, kulun bir olay karşısında üzerine düşeni eksiksiz yapıp, sonra Allah‟a yönelmesi olarak ele aldıkları tevekkülün de, insanın manen yücelmesine, bir takım zorluklara tahammül edip, nankörlük etmemesine vesile olan erdemlerden biri olduğunda hemfikirdirler.

Aile Ahlakı

Aile müessesesini gerektiren sebepleri ve ailenin önemini şu şekilde belirleyebiliriz:

1- Kadın ve çocukların hak ve hukuklarının korunması ancak aile ortamında mümkün olur.
2- İnsan tabiatında gizli bulunan sosyal bir eğilim, tabii bir ihtiyaç ve karşılıklı sevgi sorunsuzca aile ortamında kendine yer bulur.
3- Aile ortamı, sosyal değerlerimizin yaşatılması ve bu değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılması için gerekli bir kurumdur.
4- Şahsiyet, kimlik, karakter, kültürel yapı, kutsal değerlere saygı aile ocağında kazanılır.
5- İnsanın kendini rahat hissetmesi, kalbinin huzur içinde olması, kendine güvenmesi ve hayatın her alanında moralinin yerinde olabilmesi için sağlıklı bir aile ortamında yetişmesi gerekir.

Aile ve Evlilik

Ahlâk ilmiyle uğraşalar, ailenin evlilikle başladığını ifade etmişlerdir. Evlilik; aile kurmak üzere bir erkekle bir kadının kendi istekleriyle mensup oldukları inanç ve hükümetin geçerli olan hukuk ve mevzuat şartlarına uygun bir şekilde birleşmelerinden ibarettir. Evlilik bir alış-veriş, bir sözleşmedir. Bu alışverişin iki tarafı vardır. Bunlardan biri kadın, diğeri erkektir. Bu sözleşmenin iki ayrı kişiyi bir araya getirmesinin sebebi, tek insanın eksik oluşu, bir bütün haline gelebilmesi için, erkeğin bir kadına, kadının ise bir erkeğe olan ihtiyacıdır. Ahlâkçılara göre evlenmek, ne nefsi ve şehevi arzuları tatmin etmek, ne servet elde etmek, ne bir hizmetçi kadına sahip olmak, ne de nöbetçi bir kocayı elde etmektir. Evlilik bir takım hak ve görevlerle sorumluluk altına girmektir. Bu sorumluluk bilinci olmadıkça hiçbir tarafın haysiyet ve hürriyeti korunmuş olmaz. Evlilik kurumunun sorunsuzca devamı açısından ahlâkçılar eşler arasında maddi ve manevi bir denkliğin bulunmasına dikkat çekmişleridir. Ahlâki denklik esas olmakla birlikte ayrıca eşler arasındaki hak ve görevlerin rahatça yerine getirebilmesinin diğer gerekleri; eşlerin yaşça, malca, fikir ve bilgice, aile ve milletçe, mizaç, seciye, soy ve ahlâkça, iffet, fazilet, sıhhat ve güzellik yönlerinden de uygunluğunun bulunmasıyla doğrudan ilgilidir. Evliliğin devamı açısından gerekli olan esaslardan bir diğeri de, eşlerin bir araya gelmede, aile kurmada rızalarının bulunmasıdır.

Evlilikte Hak ve Görevler

1-Karı-Kocanın Birbirlerine karşı Hak ve Görevleri:

Ahlâkçılar eşler arasındaki hakları dünyevi, nefsanî ve uhrevi olmak üzere üç kısımda ele almışlardır. Dünyevi Haklar; helal yiyecek-giyecek, münasip bir ev, kötü muameleden sakınma, mihrini verme, hanımının rızkını izni olmadan harcamama, herhangi bir hataları olursa sabretmek, çocuk bakılamayacak kadar çok ise hizmetçi tutmak, evlilikle ilgili her işte adaletle hareket etmek, eşinin sıla-i rahîm yapmasına izin vermek vb.

Nefsanî Haklar; eşlerin birbirlerinin her türlü meşru nefsani arzularını eğer ciddi bir mania yoksa tatmin etmek

Uhrevi Haklar; eşine dinî bilgileri öğretmek, ibadetlerini düzenli olarak yerine getirmesi hususunda kolaylık sağlamak, eğer hanımı ehl-i kitap‟tan ise ona güzellikle İslam‟ı telkin etmek vs. Karı kocanın karşılıklı görevleri akıl, zekâ, anlayış ve irade üzerine kurulmuştur. Bu müessesede eşlerin karşılıklı olarak yapmaları gereken görevler sadakat, iç emniyet, saygı, sevgi, hürmet ve yardımlaşmadır. Aile üyeleri arasındaki temel görevlerden biri de yardımlaşma, istişare ve anlaşmadır. Kadın bedenen erkeğe eşit olmayabilir, ama bazılarının iddia ettiği gibi, zihnen ve ilmen eşit olmaması gibi bir şey ileri sürülemez. İslam kadını, dinî, sosyal, her türlü haktan faydalandırıp çeşitli görevlerle de onu erkekle denk saymaktadır. İslam kadını en fazla koruyan ve kollayan bir dindir. Kadınların haklarını çiğneyen İslam değil adetlerdir. Bu adetlere ancak İslam ile karşı çıkılabilir.

2-Ebeveynlerin Çocuklarına Karşı Görevleri:

İslam ahlâkı ebeveynlere üç önemli noktada sorumluluklar yüklemiştir. Bunlardan ilki; çocuğun maddi ihtiyaçlarının karşılanması, beslenme, giyim-kuşam, barınma ihtiyaçlarının giderilmesi. Anne ve babanın çocuğa karşı olan yükümlülüklerinden bir de ona sevgi ve şefkat göstermesidir. Anne babaların çocuklara karşı ödevlerinden bir diğeri de onların eğitimini sağlamalarıdır.

3-Çocukların Ebeveynlere Karşı Görevleri:

İslam ahlâkçıları, Kur‟an ve Sünnet‟ten aldıkları bilgiler doğrultusunda, anne ve baba hakkının diğer bütün yaratılmışların hakları içerisinde en önemlilerinden olduğunu ifade etmişlerdir. Rabbimiz İsra Süresi 23-24. Ayetlerde bu hususu önemle vurgulamış, anne babaya iyiliği emretmiş, kendilerine “öf” bile demeyin diye de uyarmıştır. Hz. Peygamber de “anne babası hayatta iken onları memnun etmeyen kimseye” beddua ederek konunun önemine dikkatimizi çekmiştir.


alıntıdır
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Ocak 2016, 20:29   Mesaj No:12
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Usta Üyesi
gökçen0421 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:gökçen0421 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 44096
Üyelik T.: 07Haziran 2014
Arkadaşları:7
Cinsiyet:
Memleket:yozgat
Yaş:32
Mesaj: 289
Konular: 36
Beğenildi:9
Beğendi:6
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Atauzem islam ahlak felsefesi özetleri 1-14

hocaö 10. unteye kadar :(
__________________
Melikin atıyyelerini ancak matıyyeleri taşır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 21 Ocak 2016, 12:06   Mesaj No:13
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.365
Konular: 1263
Beğenildi:11778
Beğendi:8957
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Standart Cevap: Atauzem islam ahlak felsefesi özetleri 1-14

Alıntı:
gökçen0421 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
hocaö 10. unteye kadar :(
elimizdeki özetler buraya kadar gökçen hocam')) sıkıntı etmeyin atauzemde is.ahlak felefesi belki 10 ünitedir '))son üniteler elinize geçtiğinde siz bizimle paylaşırsınız artık'))başarılar diliyorum
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 25 Şubat 2019, 20:49   Mesaj No:14
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4414
Beğendi:3686
Takdirleri:14203
Takdir Et:
Standart

Emeğine sağlık hocam
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
ATAUZEM =islam ahlak felsefesi= 7.ünite (özet) EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 19 Şubat 2015 13:36
ATAUZEM =islam ahlak felsefesi= 6.ünite (özet) EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 19 Şubat 2015 13:32
ATAUZEM =islam ahlak felsefesi= 4.ünite (özet) EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 19 Şubat 2015 13:23
ATAUZEM =islam ahlak felsefesi= 2.ünite (özet) EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 19 Şubat 2015 13:12
ATAUZEM =islam ahlak felsefesi= 1.ünite (özet) EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 19 Şubat 2015 13:02

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.