|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Kara Kartal,Açılış Tarihi: 07 Mayıs 2025 (21:59), Konuya Son Cevap : 07 Mayıs 2025 (21:59). Konuya 0 Mesaj yazıldı |
![]() ![]() |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
![]() | Mesaj No:1 |
Durumu: ![]() Medine No : 59105 Üyelik T.:
03 Şubat 2018 | ![]() Asya'da başlayan savaş Hindistan ve Pakistan arasında çatışma: Hindistan vurdu, Pakistan karşılık verdi. Hindistan, Pakistan'a ait silah ve eğitim tesisleri barındıran 'terörist kampları' hedef aldığını duyurdu. 26 sivilin öldüğünü duyuran Pakistan, 5 Hint savaş jetini düşürdüklerini açıkladı. Bu çatışma, 1947 yılında bağımsızlığını kazanan iki ülke arasındaki ihtilaflı bölge olan Keşmir bölgesi için son 20 yılda yaşanan çatışmaların en büyüğü olarak öne çıkıyor. Savaşın sebebi nedir? Hindistan ve Pakistan, 1947'deki bağımsızlıklarından bu yana yaptıkları üç savaştan ikisini, her iki tarafın da tamamında hak iddia ettiği ve kısmen kontrol ettiği Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir için yaptı. Hindistan ve Pakistan'ın bir kısmını yönettiği, ancak tamamında hak iddia ettikleri Keşmir, nükleer güç de olan iki ülkenin 1947'de ayrılmasından bu yana önemli bir tartışma noktası. Keşmir hem Hindistan hem de Pakistan için su kaynağı. Hindistan yönetimindeki Keşmir'de 1989'dan bu yana silahlı bir isyan var ve militanlar güvenlik güçleri ile sivilleri hedef alıyor. İki ülke Himalaya bölgesinde yer alan Keşmir yüzünden 1947-48'de ve 1965'te iki kez savaşa girdi. Hem Pakistan hem de Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir üzerinde hak iddia ediyor. Ancak iki ülke de bölgenin kendi sınırlarında kalan kısımlarında kısmi kontrole sahip. Pakistan'ın argümanı, özellikle Keşmir vadisinde Müslüman çoğunluğa sahip oldukları için, bu bölgenin doğal olarak Pakistan'a ait olması gerektiği yönünde. Hindistan'ın kontrolünü kabul etmek Pakistan için söz konusu değil. Hindistan ise bu bölgenin dini kimlik temelinde Pakistan'a verilmesinin Hindistan'ın varlığına, Hindistan'ın hem Müslümanların hem de Hinduların bir arada yaşayabildiği laik bir devlet olarak varlığına meydan okumak anlamına geleceğini düşünerek hak iddia ediyor. Keşmir'in bir kısmı da Çin'in kontrolünde bulunuyor. Her iki ülkenin de 2021'de yeniden taahhüt ettiği 2003 ateşkesinden bu yana, komşular arasında hedefli saldırılar, özellikle de Hindistan'ın Pakistan Keşmir'i dışındaki Pakistan bölgelerine yönelik saldırıları son derece nadir görülüyor. Ancak analistler, Yeni Delhi'nin "Sindoor Operasyonu" adını verdiği saldırısının şiddeti nedeniyle tırmanma riskinin yakın geçmişe göre daha yüksek olduğunu belirtiyor. Pakistan Enformasyon Bakanı, 30 Nisan'da ülkesinin Hindistan'ın gelecek 24 ila 36 saat içerisinde bir askeri saldırı başlatmak istediğine dair "güvenilir istihbarata" sahip olduklarını söylemişti. Hindistan'ın 2019 ve 2016'da olduğu gibi militanların saldırılarına askeri yanıt verip vermeyeceği konusunda spekülasyonlar yapılıyordu. Savunma bütçeleri nasıl? Verilere göre Hindistan'ın 2025 yılı için ayırdığı savunma bütçesi 75 milyar doları aşarken, Pakistan'ın bütçesi 7.6 milyar dolar seviyesinde. 2024 yılı itibariyle Hindistan'ın GSYH'si 3 trilyon 889 milyar dolarla Pakistan'ın 375 milyar dolarlık GSYH'sinden yaklaşık 10,38 kat daha yüksek. Nominal olarak bakıldığında aradaki fark 10,38 kat. Hindistan dünyanın 5. büyük ekonomisi. Pakistan ise 44. sırada. Hindistan'ın ekonomik olarak en büyük eyaleti olan Maharashtra'nın GSYİH'si (454 milyar $) Pakistan'dan çok daha büyük. TRUMP'TAN ÇATIŞMANIN SONA ERMESİ ÇAĞRISI Başkan Trump, Beyaz Saray'da düzenlenen bir törende Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Her iki ülke ile de çok iyi ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Trump, bu sorunun bir an önce çözülmesini umduğunu ifade etti. Trump, "Bu korkunç bir durum. Benim pozisyonum her iki ülkeyle de iyi geçinmek. İki ülkeyi de çok iyi tanıyorum ve bu işi çözdüklerini görmek istiyorum. Çatışmanın durduğunu görmek istiyorum." değerlendirmesini yaptı.
__________________ Ben yalnızca sevdiklerimden korkarım. Çünkü beni sadece onlar incitebilirler ![]() |
![]() |
![]() | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
![]() | Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat | Kara Kartal | 0 | 6 | 16 Mayıs 2025 15:11 |
![]() | Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat | Kara Kartal | 0 | 37 | 09 Mayıs 2025 14:57 |
![]() | Gündem/ Manşetler | Kara Kartal | 0 | 29 | 07 Mayıs 2025 21:59 |
![]() | Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat | Hâdimul İslam | 1 | 77 | 02 Mayıs 2025 14:24 |
![]() | Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat | Kara Kartal | 0 | 59 | 25 Nisan 2025 14:44 |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |
Seçenekler | |
Konuyu değerlendir | |
![]() | ||||
Konu Başlıkları | Konuyu Başlatan | Medineweb Ana Kategoriler | Cevaplar | Son Mesajlar |
De ki! İle Başlayan Ayetler | Hâdimul İslam | Allah(c.c) | 0 | 02 Mayıs 2025 15:51 |
Orta Asya yerine Türkistan | Kara Kartal | Yaşam/Kültür/Sanat | 0 | 09 Ekim 2024 12:04 |
Yeni başlayan sözleşmeli imamlar ne zaman göreve başlayacaklar.. | Esma_Nur | Din Görevlileri | 0 | 19 Ekim 2016 18:11 |
Sevgili...' diye başlayan cümleler kurmak | KuM TaNeSi | Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler | 1 | 03 Eylül 2012 20:12 |
Nişanlılık döneminde günaha girmeyelim" diye başlayan dinî nikâh kıydırma âdeti | MERVE DEMİR | Evlilik-Nikah Konuları | 0 | 14 Nisan 2009 10:41 |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|