Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Hadis-i Şerif

Konu Kimliği: Konu Sahibi Verda_Naz,Açılış Tarihi:  03 Aralık 2008 (02:30), Konuya Son Cevap : 03 Aralık 2008 (02:30). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 03 Aralık 2008, 02:30   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Verda_Naz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Verda_Naz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 176
Üyelik T.: 15 Eylül 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:30
Mesaj: 612
Konular: 248
Beğenildi:11
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Ölüye Ağlama Ve Matem

Ölüye Ağlama Ve Matem

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav)`a birlikte demirci Ebu Seyf radıyallahu anh`ın yanına girdik. O, Resulullah (sav)`ın oğlu İbrahim`in süt babası idi. Aleyhissalatu vesselam oğlunu aldı, öptü ve kokladı. Daha sonra yanına tekrar girdik, İbrahim can çekişiyordu. Bu manzara karşısında Aleyhissalatu vesselam`ın gözlerinden yaş boşandı. Abdurrahman İbnu Avf radıyallahu anh: "Sen de mi (ağlıyorsun) ey Allah`ın Resulü?" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Ey İbnu Avf! Bu merhamettir!" buyurdu ve ağlamasına devam etti. Sonra şöyle söyledi: "Gözümüz yaş döker, kalbimiz hüzün {-eker, fakat Rabbimizi razı etmeyecek söz sarfetmeyiz. Ey İbrahim! Senin ayrılmandan bizler üzgünüz!"
HadisNo : 5423

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Abdullah İbnu Ubeydillah İbni Ebi Müleyke
Hadis : Hz. Osman İbnu Affan radıyallahu anh`ın Mekke`de bir kızı vefat etti. Cenazesinde bulunmak üzere geldik, İbnu Ömer ve İbnu Abbas (ra) da cenazede hazır oldular. Ben ikisinin arasında oturuyordum. Abdullah İbnu Ömer, tam karşısında bulunan Amr İbnu Osman`a: "Ağlamayı niye yasaklamıyorsun? Zira Resulullah (sav): "Ölü, ehlinin, kendisi üzerine ağlaması sebebiyle azab görür" buyurmuştur!" dedi. Bunun üzerine İbnu Abbas (ra): "Hz. Ömer (ra) bunun bir kısmını söylemişti" dedi ve sonra İbnu Abbas konuşmasına devam ederek anlattı: "Hz. Ömer`le Mekke`den çıktım. el-Beyda nam mevkie geldiğimizde, semüre ağacının gölgesinde bir yolcu gördü. Bana: "Git bak bakalım! Bu yolcu neyin nesi?" dedi. Gittim baktım, meğer Süheyb imiş, gelip haber verdim. "Onu bana çağır!" dedi. Tekrar Süheyb`e dönüp: "Haydi yürü, emr`ül-mü`minine uğra!" dedim. Hz. Ömer (ra) hançerlendiği zaman Hz. Süheyb (ra), ağlayarak girdi. Hem ağlıyor, hem de: "Vay kardeşim, vay arkadaşım!" diyordu. Hz. Ömer: "Ey Süheyb bana mı ağlıyorsun? Aleyhissalatu vesselam: "Ölü, ehlinin kendi üzerine ağlaması sebebiyle azab görür" buyurdu!" dedi. İbnu Abbas (ra) der ki: "Hz. Ömer (ra) öldüğü zaman bunu Hz. Aişe (ra)`ya hatırlatmıştım. Şöyle dedi: "Allah Ömer`e rahmet buyursun! Vallahi Resulullah (sav): "Allah, mü`mine, ehlinin üzerine ağlaması sebebiyle azab verir" demedi. Lakin Resulullah (sav): "Allah, kafirin azabını, ehlinin üzerine ağlamasıyla artırır" buyurdular." Hz. Aişe sözlerine şöyle devam etti: "(Bu meselede) size Kur`an yeter. Orada "Hiçbir günahkar başkasının günahını yüklenmez." (Fatır 18) buyrulmuştur." Bu söz üzerine İbnu Abbas (ra): "Gerçek şu ki, güldüren de, ağlatan da Allah`tır, (gülmek ve ağlamak fıtri bir şe`niyettir, kişinin bunda dahli yoktur)" dedi. İbnu Müleyke der ki: İbnu Ömer bu konuşmalar karşısında hiçbir şey söylemedi (serdedilen delilleri ikna edici buldu)."
HadisNo : 5424

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Aişe
Hadis : Kendisine, İbnu Ömer (ra)`in "sağ kimsenin üzerine ağlamasıyla ölüye azab edileceğini söylemekte olduğu" haber verilmişti. Şu cevabı verdi: "Allah, Ebu Abdirrahman`ı (İbnu Ömer`i) mağrifet buyursun. Aslında o, yalan söylemiyor, ancak unutmuş veya yanılmış olmalı. Zira Resulullah (sav), (ölmüş) bir Yahudi kadın cenazesine uğramıştı, yakınları onun üzerine ağlıyorlardı. "Bunlar onun üzerine ağlıyorlar. Ona da bu yüzden kabrinde azab ediliyor!" buyurdu."
HadisNo : 5425

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : Resulullah (sav)`ın alinden birisi vefat etmişti. Kadınlar, arkasından ağlamak üzere toplandılar. Hz. Ömer (ra) onları bundan men etmek ve geri çevirmek üzere kalktı. Aleyhissalatu vesselam müdahele edip: "Ey Ömer! Bırak onları, çünkü göz ağlayıcıdır, kalp izdıraba maruzdur, (izdırabın yaşandığı) zaman yakındır!" buyurdular.
HadisNo : 5426

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav), ölmüş bulunan Osman İbnu Maz`un`u, gözlerinden yaşlar dökerek öptü.
HadisNo : 5427

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav), Kurralar öldürüldüğü zaman, bir ay boyu kunut okudu. Resulullah (sav)`ın, bir başka şey için bu kadar üzüldüğünÜ hiç görmedim.
HadisNo : 5428

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Ümmü Seleme
Hadis : Ebu Seleme öldüğü zaman şöyle dedim: "Garip adam, diyar-ı gurbette öldü. Ben de onun için öyle bir ağlayacağım ki, herkes ondan bahsetsin." Tam ağlamak için hazırlanmıştım ki, saidden, bana yardım etmek isteyen bir kadın geldi. Resulullah (sav) onunla karşılaştı ve kadına: "Sen, Allah Teala`nın tard ettiği şeytanı tekrar eve sokmak mı istiyorsun?" dediler. Bunun üzerine ben de ağlamaktan vazgeçtim ve ağlamadım.
HadisNo : 5429

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav)`a Zeyd İbnu Harise, Ca`fer İbnu Ebi Talib ve Abdullah İbnu Ravaha (ra)`nın ölüm haberi gelince oturdu. (Halinden) üzüntülü olduğu belliydi. Ben kapı aralığından bakıyordum. Yanına bir adam geldi ve: "Ca`fer`in kadınları!" dedi ve onların ağladıklarını haber verdi. Aleyhissalatu vesselam derhal onları men etmesini emretti. Adam gitti ve sonra geri gelip: "Ben onları yasakladım, fakat onlar sözüme kulak asmadılar" dedi. Aleyhissalatu vesselam ikinci sefer emrederek kadınları bundan nehyetmesini söyledi. Ama o, kadınların yine kulak asmadıklarını haber verdi. Aleyhissalatu vesselam yine: "Yasakla onları!" buyurdu. Adam üçüncü sefer geri geldi ve: "Ey Allah`ın Resulü! Allah`a yemin olsun kadınlar bana -veya bize- galebe çaldılar" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Ağızlanna toprak saç!" emretti.
HadisNo : 5430

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Cabir İbnu Atik
Hadis : Resulullah (sav) Abdullah İbnu Sabit`e geçmiş olsun ziyaretine gelmişti. Onu, (Allah`ın emri) galebe çalmış buldu. Ona seslendi. Fakat cevap alamadı. Bunun üzerine Resulullah (sav) istircada bulundu "İnna lillahi ve inna ileyhi raciun" dedi ve: "(Biz yaşamanı isteriz ama, Allah`ın emri) bize galebe çaldı ey Ebu`r-Rebi!" dedi. Bunun üzerine kadınlar feryad edip ağlamaya başladılar. İbnu Atik (ra) kadınları susturmaya başladı. Ancak Aleyhissalatu vesselam: "Bırak onları ağlasınlar! Vacib olduğu zaman tek ağlayan ağlamayacak" buyurdu. "Vacib olan da ne?" dediler. "Öldüğü zaman (demektir)" dedi. Bunun üzerine kızı: "Allah`a yemin olsun, elimden gelse şehid olmanı isterim. Çünkü sen (cihad için gerekli teçhizatı) hazırladın" dedi. Aleyhissalatu vesselam da: "Allah onun ecrini niyetine göre verdi. Siz aranızda şehid olmayı ne zannedersiniz?" buyurdular. "Allah yolunda ölmek!" dediler. Aleyhissalatu vesselam açıkladı: "Öyleyse ümmetimin şehidleri cidden azdır. Bilesiniz: Taundan ölen şehittir, boğularak ölen şehittir, yeter ki seferi taatte olsun. Zatulcenb`ten ölen şehittir. İshalden ölen şehittir, yanarak ölen şehittir, yıkık altında ölen şehittir, çocuk karnında ölen kadın şehittir."
HadisNo : 5431

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (sav) Sa`d İbnu Ubade`ye geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. (Yanına gelince) onu baygın buldu ve: "Ölmüş olmalı!" dedi. Yanındakiler: "Hayır" deyince, Aleyhissalatu vesselam ağladılar. Resulullah`ın ağladığını gören halk da ağladı. "İşitmiyor musunuz," buyurdular. "Allah Teala hazretleri ne gözyaşı sebebiyle ne de kalbin hüznüyle azab vermez. Ancak şunun sebebiyle azab verir! -ve dilini işaret ettiler- yahut da merhamet eder."
HadisNo : 5432

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : İbnu Mesud
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "(Izdırab ve matemi sebebiyle) yanakları yolan, üst başını yırtıp dövün)en, cahiliye duasıyla dua eden bizden değildir."
HadisNo : 5433

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Ebu Musa
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir kimse ölünce, arkada ağlayanları kalkıp: "Vay benim dağım, vay efendim..." gibi sözler sarfederse, ona iki melek vekil kılınır, melekler ölen kimsenin göğsüne vura vura: "Sen öyle misin?" diye sorarlar."
HadisNo : 5434

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Nu`man İbnu Beşir
Hadis : Abdullah İbnu Ravaha (ra) bayılmıştı. Kızkardeşi Amra ağlamaya başladı: "Vay benim dağım, vay şuyum, vay buyum!" diye sayıp dökerek yakınıyordu. Abdullah ayrıldığı zaman: "Allah`a yemin olsun, o söylediklerini söylerken her defasında bana: "Sen böyle misin?" diye soruldu" dedi. Söylendiğine göre, Abdullah vefat ettiği zaman Amra arkasından ağlamadı.
HadisNo : 5435

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Cabir İbnu Abdillah
Hadis : Resulullah (sav), Abdurrahman İbnu Avf (ra)`ın elinden tuttu, oğlu İbrahim`e gittiler. Aleyhissalatu vesselam oğlunu can çekişir vaziyette buldu. Kucağına aldı ve ağladı. Abdurrahman: "Ağlıyor musun? Ağlamaktan bizi sen men etmedin mi?" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Hayır (ağlamaktan değil), iki ahmak, facir sesten yasakladım: Musibet sırasındaki ses; yüzleri tırmalamak, cepleri yırtmak ve şeytan matemi."
HadisNo : 5436

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Esma Bintu Yezid İbni`s-Seken
Hadis : Kadınlardan biri dedi ki: "Ey Allah`ın Resulü! Bizim sana asi olmamamız gereken şu maruf (iyi amel) nedir?" Aleyhissalatu vesselam: "Matem yapmayın!" buyurdu. Kadın: "Ey Allah`ın Resulü! Falan sülale(nin kadınları) amcamın (vefatında matemime iştirak edip) yardımcım olmuşlardı. Benim de mukabeleten borcumu ödemem gerek" dedi. Aleyhissalatu vesselam kadına (matem için) izin vermedi. Kadın tekrar tekrar izin istedi. Kadın der ki: "Resulullah, sonunda onlara borcumu ödemem için izin verdi. Onlara olan borcumu ödedikten sonra hiç matem tutmadım, şu ana kadar bir başka mateme de katılmadım. Benim dışında matem tutmaya kadın da kalmadı."
HadisNo : 5437

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Huzeyfe
Hadis : Muhtazar (ölüme yakın) olunca: "Ben ölünce, kimse üzerime ezan okumasın, ben bunun, ölüm haberinin duyurulması olmasından korkarım. Zira ben Aleyhissalatu vesselam`ın ölüm haberinden yasakladığını işittim. Öyleyse ben öldüm mü, üzerime namaz kılsınlar. Beni Rabbime (sessizce) taşısınlar" dedi.
HadisNo : 5438

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : Ebu Saidi`l-Hudri
Hadis : Resulullah (sav) matemci kadına da, onu dinleyene de lanet etti.
HadisNo : 5439

Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüye Ağlama Ve Matem
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Anlattığına göre, "Abdurrahman (İbnu Ebi Bekr es-Sıddik) (ra)`nın kabri üzerinde bir çadır görmüştü, seslendi: "Ey oğlum! Çadırı mezarın üstünden kaldır. Çünkü onu, (sağken işlediği) ameli gölgelemektedir."
HadisNo : 5440
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Verda_Naz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Kur'an'daki Toplum Ahlâkı Tesettür Konuları Verda_Naz 0 2204 11 Nisan 2009 00:08
Kur'an'daki İdeal Eş Tesettür Konuları Verda_Naz 0 2160 11 Nisan 2009 00:06
Mü'mine İffetli Ve Onurludur Tesettür Konuları Verda_Naz 0 2110 10 Nisan 2009 23:57
Mü'mine Boş Şeylerle Uğraşmaz Tesettür Konuları Verda_Naz 0 2111 10 Nisan 2009 23:54
Mü'mine Cesaretlidir Tesettür Konuları Verda_Naz 0 1894 10 Nisan 2009 23:52

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Ölüye Yasin Okunursa Ne Olur? FECR Videolar/Slaytlar 7 24 Kasım 2018 22:27
Ölüye Telkin mi? FECR Ölüm-Ahiret-Sırat-Mizan-Kader 6 20 Kasım 2018 16:18
Sinei ahumda bir matem var, sensiz neyleyim yar…/Mustafa Cilasun Mustafa CİLASUN Makale ve Köşe Yazıları 0 20 Eylül 2013 18:28
Bu Ayetin, Ölüye Diyecek Bir Şeysi Yok.... Esma_Nur Videolar/Slaytlar 0 04 Kasım 2012 14:43
İHdad (Matem) Verda_Naz Hadis-i Şerif 0 26 Kasım 2008 03:22

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.