Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GÜNCEL.::. > Üyelerimizin Tanışma Bölümü > Hafta'nın Konusu

Konu Kimliği: Konu Sahibi Esma_Nur,Açılış Tarihi:  22 Mart 2021 (17:23), Konuya Son Cevap : 16 Mayıs 2021 (01:16). Konuya 6 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı14Kez Beğenildi
  • 2 Beğenilen Esma_Nur
  • 2 Beğenilen Kara Kartal
  • 3 Beğenilen Mihrinaz
  • 2 Beğenilen Kara Kartal
  • 3 Beğenilen FECR
  • 1 Beğenilen mncetinbudak
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 22 Mart 2021, 17:23   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4494
Beğendi:6074
Takdirleri:23787
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Haftanın Konusu BİTCOİN

Haftanın Konusu BİTCOİN

Selamünaleyküm medineliler, bu haftanın konusu başlıkdanda anlaşılacağı gibi son zamanlarda adını çokça duyduğumuz sanal para BİTCOİN. Medyada nedir kimler yönetiyor vs yazılıp çiziliyor.. Çok riskli bir o kadarda zirve yapan para birimi. İlk dıyunca saçma amnn olurmu öyle şey para bu sanalımı Olurmuş dedim.. Dedim ama sonra birden bire düşündümki 15sene önce deselerdi ki bize mail adresi ile mektup yollaycaksınız İnternet üzerinden diye yok daha neler öyle bir mektup şeklimi var derdim veya 10 sene önce netten alışveriş yapacaksın neye ihtiycın varsa deterjandan giysiye hepsini net üzerinden alacaksın deseler yok canım daha neler derdi(m) k geldiğimiz nokta malumunuz hele bu pndemi dönemi öyle hızlandırdıki katı kuralları olanlar bile netten alışveriş yapmaya başladı.Bircoinde öyle Olurmu acaba? BİTCOİN hakkındaki düşüncelerinizi çok merak ediyorrum islamda yeri nedir? Balon olup patlarmı yoksa hayatımıza girermi? Öncelikle muhsin hocam sizin bakışınız nedir bu konuya? Fecr hocamızında fikirlerini alalım.. Editlerin üyelerin herkesin katılımını bekliyorum..
su damlası ve Kara Kartal beğendiler.
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Esma_Nur 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ne söylerdin? Gündem/ Manşetler Kara Kartal 2 58 01 Mart 2024 09:31
Emine Aba Pazarda Videolar/Slaytlar Esma_Nur 8 338 04 Aralık 2023 18:23
Nehirden denize özgür Filistin 🇵🇸 Videolar/Slaytlar Kara Kartal 1 86 01 Aralık 2023 17:41
Hayallerimizi gerçekleşdirme bölümü Kişisel Gelişim ve Psikoloji Kara Kartal 12 338 01 Aralık 2023 17:29
Çok önemli tesbit Sağlık / Beslenme Esma_Nur 0 94 25 Kasım 2023 21:21

Alt 22 Mart 2021, 20:44   Mesaj No:2
Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 3.504
Konular: 412
Beğenildi:3136
Beğendi:3591
Takdirleri:25542
Takdir Et:
Standart

Aleyküm selam.
Türk parasının değer kaybetmesiyle google bitcoin arayanların sayısı yüzde 600 artmışd/us//un
Bitcoin kullaniminda Avrupa da 1. Dünyada 4.siradaymişiz.

Bitcoin nedir, nasıl alınır?

1 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişi ya da grubun “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” isimli bir teknik doküman (whitepaper) yayımlamasıyla ortaya çıkan Bitcoin, üçüncü parti ödeme sistemlerine, bankalara ve aracı kurumlara güvenme ihtiyacını ortadan kaldırma ilkesiyle doğmuştur. Kripto para borsalarından Bitcoin alınıp satılabilir.

Bitcoin mantığı nedir, nasıl kullanabilirim?

Bitcoin ile ilgili en önemli kavramlardan biri merkezsizliktir. Bitcoin ağını hiçbir otorite, merkez bankası, devlet başkanı, şirket veya kuruluş kontrol etmemektedir. Günümüz geleneksel finans sisteminde tüm düzen merkezî bir manzara üzerine kuruludur. Ancak Bitcoin’in arkasında yalnızca bir grup gönüllü kod yazarı bulunmaktadır. Tüm işlemler ve transferler, kişiler arasında aracısız olarak gerçekleşir.

Bitcoin nasıl üretilir ve kazanılır?

Bitcoin üretme işlemine “madencilik” adı verilmektedir. Fiziksel olmayan bir varlığın madencilik kavramıyla anılması da elbette imgesel bir söylemdir. Bitcoin kazanmak için çok çeşitli metotlar vardır. Bunları temelde üçe ayırabiliriz: Aynı geleneksel paralarda olduğu gibi kazanmak (maaş ve faiz gibi), üretmek veya ticaretini yapmak.

Bitcoin’in sahibi kimdir?
Bitcoin’i kontrol eden gizli bir kişi, kurum ya da sistem bulunduğu söylenemez. En azından şu ana kadar elde edilen bilgiler ışığında varılan sonuç budur. Bitcoin’in tek kontrol merkezi kodlardır. Herkes Bitcoin yazılımını geliştirebilir, iyileştirebilir ve bu sistemin bir parçası olabilir. Neyin ne olacağı merkeziyetçi bir sistemde kontrol edilmez, var olan kodlar zaten doğrulamaları ve kontrolleri kendiliğinden doğurur. Bunun işleyişini de kodları yaratan, sisteme dahil olan çoğunluk belirler.

İlerleyen zamanda para birimi olarak hayatımıza girermi bilmiyorum ama yatırım aracı olarak milletin ağzını çok suLAndiriyor. Özellikle Elon Musk’ın geçtiğimiz aylarda Bitcoin'e yatırım yaptığını açıklamasının ardından Bitcoin hızla yükselerek piyasa değerini artırmıştı. Bu açıklamayla yüksek kazanç sağlayan Musk'ın spekülatif hareketinden sonra Bitcoin sert düşüşler gördü. İşte ondan sonra herkesin hem ilgisini çekti hemde caizmidir degilmidir diye çokça araştırılır oldu. Türk parasının aniden uğradığı değer kaybı da bitcoine olan ilgiyi artırdı.


DİYANETİN BU KONUDA FETVASI ŞÖYLE
Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital*-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto* paraların kullanımı caiz değildir.
Esma_Nur ve su damlası beğendiler.
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Mart 2021, 00:09   Mesaj No:3
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8955
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Standart

Hayatımıza girdi bu kripto paralar ve hakkında hukuki dini tatmin edici bir bilgi yok.Yatirim aracı olarak nedir? Günlük hayatta para gibi kullanımı nasıl bişey olacak?



Allah adama çöpte şifre aratmasin.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Emeksiz para..
Yatırim araci olarak herkesin ağzının suyunu akitiyor..Devirler değişirken de lütfen kazanclarimiza haram bulaşirmama Hakk'a uygunluk nazarinda bakalım. Daha fazla kazanma Karunluk tutkusuyla iki dünyamızı da ziyan etmeyelim.


kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Mart 2021, 00:46   Mesaj No:4
Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 3.504
Konular: 412
Beğenildi:3136
Beğendi:3591
Takdirleri:25542
Takdir Et:
Standart

Muhafazakarlarında ağzının suyunu akıtmiş olacakki; caiz coin devreye sokulmuş. Salavat çekerek giriş yapıp "haram helal ver Allah" sifresiyle amuduyla göturebiliyorlar herhalde. Jet Fadil var arkasinda diyolar benden duymuş olmayin Tosuncuk, çiflik banktan sonra umudum yok ama yine de aldanmayın, aklınızı kullanın, salak olmayın diyelim. Başına caiz ekleyince temizlenmiyor Allah aşkinıza. Diyorum ama.kime. Bunu akıl edenler köşe oldu belkide. Din yine her zaman nerde kullanirsan kullan kazandırıyor.
Esma_Nur ve su damlası beğendiler.
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Mart 2021, 17:16   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4494
Beğendi:6074
Takdirleri:23787
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Arkasında jet Fadıl olduğunu bilipde hala medet umuyorlarsa pess diyeceğim. Adam cüppelinin arkasına sığınıp milleti fena dolandırdı. Benim aklım hiç almamışdı Bayrampaşanın tam ortası bir yanda vızır vızır arabalar bir yanda sanayi içinde 7 yıldızlı otel akıl mantık almıyordu balon oldu ztn demem oki adam nitelikli dolamdırıcı egrr doğru ise bunun adının geçdiği yerde muavetezeyn okumak lazım gelelim Bitcoine tıpkı net gibi bununda kaynağı belli değil ama ileride neler olur bilinmez İnternet yeni yeni yayılmaya başlayınca aslaaa caizzz değil denmişdi.. Onu söyleyen tarikatlar şimdi begeni yapmıyorsunuz diye resmen cemaati tartaklıyor))) demem oki 20 yıl sonra fetva verilebilir belki o kdra bile kalmaz.
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Mart 2021, 18:39   Mesaj No:6
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart

Bitcoin gibi sanal / kripto paraların ortaya çıkmış ve bitcoin ile ilk alışveriş ise 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir. Bitcoin gibi kripto paraların kullanımı , alım satımı 2020 yılında çoğalmaya başladı ve kulaktan kulağa , internet ortamında ve değişik vesilelerle kripto paraların adı çok duyulmaya başladı. İnsanların sanal paralar alıp bunlardan aşırı derecede paralar kazandığı , bu işin küçük yatırım sahipleri tarafından da sahiplenildiği , büyük yatırımcıların / global sermayenin de bir kaç demeciyle , twitiyle bitcoin ve türevleri olan kripto paraların bir anda %1000 ler, % 10.000 e kadar para kazanıldığı reklamları ile cazibeli hale getirilmiştir. İşin ilginç tarafı bu kripto paraların herhangi bir merkezi olmamasıdır ve arkasında garantör bir firma , şirket veya devletin olmamasıdır. Sanal paranın garantörlüğü de sanaldır. Sizin sanal paranız olsa ve şifrenizi unutsanız , sisteme girememişseniz veya vefat etseniz sanal paralarının da sanal olması muhtemeldir. Siz aracı banka ya da firmalara gerçek parayı hesabınızdan yatırıyorsunuz ve aracı firmaya komisyon veriyorsunuz ama aracı firma garantör değil, paranız artık sanal oluyor ve sanal ortamda alıp satıyorsunuz .
Bitcoin türü sanal paralar artık yaygınlaşmaya başlayınca kimi firmalar sanal paralarla ödeme yapmaya başlayarak bunu yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Artık devletler de bu sanal para trafiğindeki baş döndürücü para trafiğini gördükçe onlar da bu para trafiğinde cirit atmanın yollarını aramaya başladılar. Bu gidişin nereye kadar gideceği meçhuldur. Belki de ileri de insanlar kağıt para yerine sanal para kullanmaya başlayacaklar. (Allahu Â'lem)

Bizler Müslüman olarak bu sanal paraya nasıl bakmalıyız? Bu konuda İslam fıkhı ne diyor diye baktığımızda somut olarak bir şey bulmak zordur. Ama bir takım fıkhı karineler ile çıkarımlarda bulunmak mümkündür. Ticarette paranın mübadelesinde bir mal olması lazımdır. Somut bir mal alınıp satılmalıdır. Parayla internet ortamında altın, gümüş , platin gibi kimi madenler alabildiğin gibi , kimi şirketlerden hisse alabilmekte mümkün olabilmektedir. Parayı borsada değerlendirenler de ya da katılım bankalarına kar paylı yatıranlar da olabiliyor. Bunların alıp satılmasında İslam fıkhında caiz olduğu ya da olmadığı konusunda kimi tereddütler varsa da sanal para alıp satmada İslam fıkhında caizliği konusunda olumlu sonuca varmak zordur. Sanal parada normal ticaret kuralları yoktur. Bir gecede insanlar çok zenginken , sabahleyin fakirleşebiliyor , ya da akşam fakirken sabah zenginleşebiliyor. Kolay yönden emek sarfedilmeden kazanılan sanal paraya şu anki sisteme göre cevaz vermek çok zordur. İleride bu sanal paraların boyutu nereye varır bilmiyoruz. Ama ileride toplumun çoğunun kullanımına hakip olup da arkasında devletler , garantörler olursa o zaman belki de farklı hükümler verilebilir. İslam fıkhı geçmiş yüzyılların sorunlarına cevap aramakla değil , günümüz sorunlarına cevap aramak ve çağının fıkhını oluşturmaya çalışır. Fıkıh donuk/ camid değildir, yaşayan ve günün sorunlarına cevap bulan bir ilim dalıdır. Bu konuda da cevabı verecek olanlar ise Kuran ve Sünnete ayrıca 1400 yıllık kazanımları dikkate alarak hüküm vermelidir.

Günümüzde dostluklar, sevgiler , arkadaşlıklar sanal hale gelmiştir maalesef. İleriki zamanlarda herhalde paralar da sanal olacak gibi. Bindik bir âlamete gidiyoruz kıyamete sözünü burada hatırlamak gerekiyor
Bir zamanlar internetten ,sanal ortamdan biz uzak durduk, biz durduk ama çocuklarımız bu sanal ortamın dipine kadar girdiler. Ailede çocuklarla ebeveynler arasındaki irtibat zayıfladı , yok oldu , dindar ebeveynlerin çocukları deizmin kucağında yetişti. Kuşak çatışması yaşandı. Z kuşağı denilen gençlik oluştu. Bizler sanal alem yok, yasak demekle sanal alem yok ve yasak olmuyor maalesef.
Bitcoin meselesine gelecek olursak tekrar; sanal paralardan uzak durmanızı tavsiye ederim, belki kısa zamanda çok para kazabilirsiniz ama o kazanılan paranın hayır getirmeyeceğini düşünüyorum. Ayrıca para kazanma hırsı sizin hayattaki bir çok müspet duygularınızı öldürecektir ve sizi bambaşka kişiye dönüştürecektir.Sanal paranın bir anda yükselişi ya da bir an düşüşü sizi strese sokacaktır ve biliyorsunuz ki stres bir çok hastalığın kaynağıdır. Kolay yoldan ve çabuk para kazanma hırsı hem dünyevi hem de uhrevi olarak zora sokabilir.
Bu konuda daha çok şeyler söylenebilir . Sanal paralar yüzünden cinayetlerin , intiharların , aile içi çatışmaların vs değişik bir çok olumsuz durumların olabileceğini tahmin etmek zor olmasa gerek.
Allah bizleri sıratı mustakimden ayırmasın
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Mayıs 2021, 01:16   Mesaj No:7
Medineweb Acemi Üyesi
mncetinbudak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:mncetinbudak isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 62111
Üyelik T.: 02 Ocak 2021
Arkadaşları:0
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Bursa
Mesaj: 22
Konular: 15
Beğenildi:37
Beğendi:8
Takdirleri:442
Takdir Et:
Standart

Selamun aleykum arkadaşlar,

Bitcoin ve tüm kripto paraların vakıası hakkında bir video çekmiştim.
Kripto para konusu caiz değil.

Bitcoin Nedir? Bitcoin Caiz mi?
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Esma_Nur beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
***26.Haftanın Konusu EDEP*** CaferTayar Hafta'nın Konusu 42 28 Mayıs 2012 00:29
37. Haftanın Konusu ''Başörtüsü'' Yitiksevda Hafta'nın Konusu 7 31 Aralık 2010 00:22
28. Haftanın Konusu ****KULLUK**** Yitiksevda Hafta'nın Konusu 8 24 Şubat 2010 21:56
10.Haftanın Konusu MÜSLÜMAN'LIK ? Yitiksevda Hafta'nın Konusu 15 19Haziran 2009 15:19
Haftanın Konusu MERVE DEMİR Hafta'nın Konusu 6 15 Mart 2009 00:36

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.