Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Hurafeler-Bi'datlar (https://www.forum.medineweb.net/691-hurafeler-bidatlar)
-   -   “Kutlu Doğum” Dindarlığına “Hizmet”e Hayır! (https://www.forum.medineweb.net/hurafeler-bidatlar/31474-%93kutlu-dogum%94-dindarligina-%93hizmet%94e-hayir.html)

FECR 16 Nisan 2015 08:38

“Kutlu Doğum” Dindarlığına “Hizmet”e Hayır!

“Kutlu Doğum” Dindarlığına “Hizmet”e Hayır!
Türkiye’de her yıl nisan ayında bir “ayin” şeklinde kutlanan “Kutlu Doğum Yortusu” etkinliklerine son verilinceye kadar, ben de geçen yıl yazdığım yazıyı geliştirerek her yıl yayınlamaya devam edeceğim. İşte geçen yıl nisan ayında bu köşede yayınlanan yazı şu şekildedir:

“Kutlu Doğum” haftası, “hizmet”kar şebekenin 1989 yılındaki girişimi sonucu, Türkiye Diyanet Vakfı’nca (TDV) başlatılan ve sonradan Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı (TDİB) tarafından da desteklenerek, 1994 yılından itibaren Peygamberimizin doğum tarihinin Miladi takvime göre 20 Nisan olduğu kabul edilip, ilgili tarihin Miladi takvime göre sabitlenmesiyle Hazreti Muhammed’e ilişkin etkinliklerin yapıldığı haftanın adıdır. 1989’da TDV’nda Yayın Kurul üyesi olarak görev yapan Mümtaz’er Türköne’nin anlattıklarına bakılırsa, milliyetçi düşünceden gelen 6 kişilik yayın kurulunda, teklif Süleyman Hayri Bolay’dan gelmiş ve “Kutlu Doğum” ismini de Ayvaz Gökdemir vermiştir. TDV Mütevelli Heyeti’nin bu projeyi kabulü ile çalışmalara başlanmıştır (Mümtaz’er Türköne, “Kutlu Doğum ve 28 Şubat”, Zaman, 19.04.2012). 1989’dan 1994’e kadar Hicri takvime göre Mevlit Kandili’nin ardı sıra kutlanan “Kutlu Doğum” haftası, 1994’ten itibaren Miladi takvime göre ve yıllara göre artarak devam eden bir tonda, ancak maalesef Allah’ın Peygamberi’nin bağlamından oldukça uzaklaşılarak, başta TDİB’nın “resmileştirilmiş dinsellik” formunda olmak üzere neredeyse tüm cemaatler tarafından farklı etkinliklerle kutlanmaktadır.

Peygamberimizin doğumu konusunda bugüne kadar en ayrıntılı çalışmaya imza atan rahmetli Muhammed Hamidullah hocanın hesaplamalarına göre Peygamberimizin, 12 Rebiulevvel, yani 17 Haziran 569’da doğduğu kabul edilirse, Nisan ayı ile sabitlemenin de yanlışlığı ortaya çıkacaktır (bkz., Muhammed Hamidullah, “The Nasi’, The Hijrah Calendar and The Need of Preparing A New Concordance For The Hijrah and Gregorian Eras”, The Islamic Review and Arap Affairs, February 1969, 57th Year Publication, London, England, pp. 9-10; [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]. Erimiş Tarihi, 16 Nisan 2014).

“Kutlu Doğum” haftası konusunda özellikle “hizmet”kar şebeke, Allah’ın rasulü ve nebisi olan Peygamberimizi sadece ve sadece “sevgi, şefkat ve gül peygamberi” (yanlış anlaşılmasın Hz. Muhammed elbette sevgi ve şefkat Peygamberidir, ancak sadece sevginin ve merhametin değil, aynı zamanda O, tevhide dayanan adaletin, zulme karşı hakça “duruş”un, hakkaniyete dayalı bölüşümün de Peygamberidir) üzerinden anmaya yönelik “Peygamberi duruş”u ıskalamaya ve Hz. Muhammed’i adeta Pavlusçu İsa figüründe sunmaya matuf etkinliklere imza atmıştır ve atmaya devam etmektedir (“Hizmet”kar şebekenin “seküler ruhani” lideri F. Gülen, Peygamber’in “Kutlu Doğum”unun, aynen Hıristiyanların İsa’ya ilişkin kendinden geçen kutlamalarına benzer, hatta ondan daha şümullü bir çerçevede kutlanması gerektiğini teklif ettiği bir yazısında, adeta Hz. Muhammed’i, Pavlusçu Hıristiyanlığın İsa’yı Tanrısallaştırmasına benzer bir biçimde sunmaktadır. İlgili yazıyı dikkatle okumanızı öneririm. Fethullah Gülen, “Kutlu Doğum”, Sızıntı, 1 Ekim 1991, Cilt, 13, Sayı, 153; [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]. Erişim tarihi, 16.04.2014). Biçim ve içerik yönünden bu türden etkinlikleri diğer bazı İslami cemaatlerin de sorgulamaksızın hepten benimsemesi (tabi hemen hemen her konuda olduğu gibi geçmişte “şebeke”yi takibe almışlardı) ve Ak Parti iktidarı ile birlikte adeta “devletleştirilen” “kutlu doğum”lara sirayet etmesi, siz ne derseniz deyin, o günlerden bu yana bu türden “Kutlu Doğum” etkinliklerine, ne yazık ki, bir türlü içim ısınmadı ve hep mesafeli durdum ve böyle giderse “Kur’an’daki Peygamber” ve Sünnet’teki “Peygamberi duruş” gereğince durmaya da devam edeceğim.

Benim Kur’an’dan okuduğum, Sünnet’ten bildiğim, “bir eline Ay’ı diğer eline Güneş’i verseler davasından vazgeçmeyen”,şirke, zulme ve sömürü düzenine hakça savaş açan”, “hangi konum ve konjonktürde olsa da asla ve kat’a sözünde ve hareketinde eğrilik olmayan”, “Her daim dili, düşüncesi, tavrı ve mücadelesi ile cihattan (tefekkür ve irfani cehd ile şirke, zulme ve sömürü düzenine karşı cehdin her ikisi de) geri durmayan”, “kamusal alanda ve pazarda toplumsal adaleti ve hakça paylaşımı el üstünde tutan”, “tevhide dayalı hak ve adalet, hakkaniyete dayalı paylaşım hakim olsun diye şirk dini, zulüm ve sömürü düzenine karşı hakça savaş yapan”, “bir önder, bir komutan ve adil bir yönetici olan” bir Resul, Nebi ve insan Hz. Muhammed ile (hayırlı) bid’at olduğu zaten başlatıcıları tarafından ifade edilen, “uyduruk” “Kutlu Doğum” etkinliklerinin bir çoğunda Pavlusçu Hıristiyanlık’taki İsa imgesine benzer bir biçimde sadece ve sadece, “sevgi, merhamet, gül, şefkat, iyilik gibi” içsel imlemelerle eksik, tek boyutlu ve bilerek yapılmasa da zaman zaman “Tanrısallaştırılmış” bir fetişle insanların kendinden geçirildiği bir Hz. Muhammed imgesi arasında dağlar kadar fark olduğu kanaatindeyim. Peygambere inanan hiç kimsenin Hz. Muhammed sevgisini kendimle yarıştıramadığım gibi, hiç kimse de benim Hz. Muhammed sevgimi sorgulamaya kalkmasın lütfen. Zaten mesele de bu değil. Beni birileri ile karıştırmayın lütfen. Peygambersiz bir din olmayacağının elbette bilincindeyim.

Tekraren söylüyorum ki, elbette Peygamberimiz, ahlak, sevgi, merhamet, iyilik, erdem abidesiydi ve bütün bunlar kendisine Allah’ın birer lütfu idi. Bütün bunlar da bir sorun varmış gibi birilerine ispat edercesine ya da yaranırcasına ya da bize olumsuz bakmasınlar dercesine Peygamberi sadece bir “sevgi ve gül Peygamberi” olarak sunmak, kusura bakmayın ama Hıristiyanlara ve Yahudilere karşı kendilerini “şirin” gösteren, “iyilik meleği” oldukları ikrar eden, “cihad amacımız değil, tek amacımız sevgi(li) olalım” diyen “hizmet”kar şebekenin tuzağına düşmenin ve tavizsiz “duruş” sahibi Hz. Muhammed’i bu türden “ılımlılaştırma” söylemlerine alet etmenin ta kendisidir. Benim karşı olduğum, çok boyutlu ve çok katmanlı bir Allah’ın elçisine, insan, Resul ve Nebi bağlamlarının dışında ve ötesinde anlam yüklenerek, bizden ve gerçek hayatlarımızdan kopartılmasınadır.

Bir kere, doğum kutlamanın İslam’da yeri yoktur ve Pavlusçu Hıristiyanlıktaki İsa’nın doğumu ile bağlantılı bir geleneğe dönüşme tehlikesi vardır. Ayrıca, “holy”den mülhem, “mübarek” yerine “kutlu” kavramının kullanılması sorunludur. “O(nu), heva ve hevesine göre değil, kendisine vahy edilenden başkasını söylemeyen” (Necm, 3-4) ve vahye göre hareket eden bir insan, bir Resul olarak İslam’ı tebliğ ve yaşama konumundan uzaklaştırmaya “hizmet” etme tehlikesini içinde barındıran bu türden kutlamalar, Allah ve Kur’an merkezli İslam anlayışında Peygamberi merkezileştirerek ve yüceleştirerek “yortu”ları olmayan İslam’ı Protestanlaştırabilir. Aynı şekilde Protestan İslam yaratmaya matuf bu türden kutlamalar, “çam” yerine “gül”ü koyan, şatafatlı gösterilerle, ilgili hafta(lar)da insanların birbirine hediyeler almasını, mesaj çekmesini özendirerek neo-liberal ve kapitalist sisteme hepten yem olmayı beraberinde getiren, aslında israfa karşı tasarrufu emreden bir din olan İslam’la zıt uygulamalardır. 2012’de “Kutlu Doğum” haftası için önerilen logo içinde kullanılan “zambak ve süsen” (fleur-de-lis) çiçeğinin, Hıristiyanlık’ta sık kullanılan motifler olması da, “kutlamalar”ın, subliminal mesajlara açık olması açısından manidar ve “kutlamaları” bağlamından çıkarmaya matuftur. “Kutlu Doğum” haftaları ile “seküler ilahiyat” gösterilerine dönüşme tehlikesini içinde barındıran bu türden etkinlikler, manevi içerikli tüketim çılgınlığını kamçılama tehlikesi de içermektedir. Pavlusçu Hıristiyanlığın seküler versiyonu haline dönüşen modernite ile eklemli bir İslam anlayışından uzaklaşmanın, toplumsal pratik ve dilsel söylemle kapitalizme eklemlenmemenin yolu, israfı yadsıyan, tasarrufu özendiren kanaat ve şahsiyet sahibi bir Hz. Muhammed portresine ihtiyaç vardır. Yine, günümüzde yaygın “şirk dinine karşı tevhide dayalı adalet Peygamberini öne çıkarmak gereklidir. Kurulu düzendeki sömürü ilişkileri biçimine yine hakkaniyetli paylaşım ve bölüşümü içselleştirmiş ve yaşamış bir Peygamberi “rol model” alarak karşı durmak mümkündür. Yine, dünyada kapitalizmin güçlenmesini temin eden siyasal sistemlere ve zulme seyirci kalanlara, “haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” diyen bir Muhammedi “duruş”la cevap verilecektir. Peygamberimiz, ufunetli ve ağlamaklı “Kutlu Doğum”larla değil, “direniş “ ve “diriliş” öyküsünü belleklere kazıtmakla hakiki bağlamına oturabilecektir. Bunun yolu da, dört halifeden sonraki pek çok kurulu düzenlerin ve iktidarların işine geldiği için birileri tarafından “hadis” adı altında uydurulan “hurafelerden” temizlenmiş, Kur’an’da zikredilen Hz. Muhammed’i geçirmekle ve devlet alanı, kamusal alan, pazar ya da üniversite demeden O’nu anlamaktan ve yaşamaktan geçmektedir. Medeniyetin ihyası, Peygamberi bir “duruş”la, “dine karşı din” hareketleri ile ilmi ve fikri düzeyde cehdi gerçekleştirmekle imkan dahiline girebilecektir.

ADEM ÇAYLAK
Mİlat Gazetesi

Allahın kulu_ 16 Nisan 2015 09:14

Cevap: “Kutlu Doğum” Dindarlığına “Hizmet”e Hayır!

Hocam efendimiz sav dogumuna sevinmek neden ayin olsun

fedra 16 Nisan 2015 10:16

bunları söyleyenlerin amaçlarını anlayamadım ben peygamberimiz doğdu diye üzülelim o zaman tövbe tövbe Kur’an-ı kerim baştan sona kadar Resulullah efendimizi övmektedir.

tabiki de kutlayacağız sevineceğiz doğduğu için

alemlerin rahmet ve uyarıcısı kainatın efendisi insanların peygamberlerin en üstünü peygamberimize layık ümmet olamadık o ayrı :( kendi adıma. o bir nur bence daha çok övmeliyiz insanlarda övülmeye en layık olan o en güzel ahlak.

Hâdimul İslam 16 Nisan 2015 10:18

“Kutlu Doğum” haftası konusunda özellikle “hizmet”kar şebeke, Allah’ın rasulü ve nebisi olan Peygamberimizi sadece ve sadece “sevgi, şefkat ve gül peygamberi” (yanlış anlaşılmasın Hz. Muhammed elbette sevgi ve şefkat Peygamberidir, ancak sadece sevginin ve merhametin değil, aynı zamanda O, tevhide dayanan adaletin, zulme karşı hakça “duruş”un, hakkaniyete dayalı bölüşümün de Peygamberidir) üzerinden anmaya yönelik “Peygamberi duruş”u ıskalamaya ve Hz. Muhammed’i adeta Pavlusçu İsa figüründe sunmaya matuf etkinliklere imza atmıştır ve atmaya devam etmektedir

yazının içeriğinde zaten,peygamberimizin doğumuna sevinmeyin diye birşeyden bahsedilmiyor..kutlu doğum etkinlikleri altında ,ismindeki kutsallık başta olmak üzere,harcamaların,kutlamaların ,israf boyutu,gülle özdeşleştirilerek yine rant kapılarının oluşturulması gibi peygamberimizin hiç tasvip etmeyeceğibir durumun ortaya çıkması..

ve en önemlisi peygamberimizin doğum günün adı altında sabit bir kutkama proğramının ortaya çıkması ki bunun çok güzel ifade etmiş yazar..

Bir kere, doğum kutlamanın İslam’da yeri yoktur ve Pavlusçu Hıristiyanlıktaki İsa’nın doğumu ile bağlantılı bir geleneğe dönüşme tehlikesi vardır. Ayrıca, “holy”den mülhem, “mübarek” yerine “kutlu” kavramının kullanılması sorunludur.

Tekraren söylüyorum ki, elbette Peygamberimiz, ahlak, sevgi, merhamet, iyilik, erdem abidesiydi ve bütün bunlar kendisine Allah’ın birer lütfu idi. Bütün bunlar da bir sorun varmış gibi birilerine ispat edercesine ya da yaranırcasına ya da bize olumsuz bakmasınlar dercesine Peygamberi sadece bir “sevgi ve gül Peygamberi” olarak sunmak, kusura bakmayın ama Hıristiyanlara ve Yahudilere karşı kendilerini “şirin” gösteren, “iyilik meleği” oldukları ikrar eden, “cihad amacımız değil, tek amacımız sevgi(li) olalım” diyen “hizmet”kar şebekenin tuzağına düşmenin ve tavizsiz “duruş” sahibi Hz. Muhammed’i bu türden “ılımlılaştırma” söylemlerine alet etmenin ta kendisidir. Benim karşı olduğum, çok boyutlu ve çok katmanlı bir Allah’ın elçisine, insan, Resul ve Nebi bağlamlarının dışında ve ötesinde anlam yüklenerek, bizden ve gerçek hayatlarımızdan kopartılmasınadır.

fedra 16 Nisan 2015 10:21

peygamber efendimiz için yazılan çok güzel ilahiler naatlar var peygamber sevgisi bu olsa gerek..(

Hâdimul İslam 16 Nisan 2015 10:25

ArO* hocam..çok güzel bir paylaşım..dikkatimi çeken kısmı,şu bölüm oldu

Peygamberimizin doğumu konusunda bugüne kadar en ayrıntılı çalışmaya imza atan rahmetli Muhammed Hamidullah hocanın hesaplamalarına göre Peygamberimizin, 12 Rebiulevvel, yani 17 Haziran 569’da doğduğu kabul edilirse, Nisan ayı ile sabitlemenin de yanlışlığı ortaya çıkacaktır

nisanda kutlu doğum,öncesinde mevlid kandili kutluyoruz..haziranda peki:) istifade edebileceğimiz yazılar bekliyoruz..selametle

fedra 16 Nisan 2015 10:26

kutlu doğumu bidatleştirenler için doğru söylüyorsunuz ama onlar böyle yapıyor diye biz peygamberimizin doğduğu günü normal bir gün gibi algılayamayız daha çok salavat getirip peygamberimizi daha çok anmalıyız bence. ameller niyete göre onlar kendileri gibi sansınlar bizim niyetimiz doğru olduktan sonra onların ne sandığı hiç önemli değil.

Allahın kulu_ 16 Nisan 2015 10:51

Efendimiz sav dogumu bizi sevindiriyor
Yazida sevinmeyin dememis diye cevap vermeniz sasirtti beni
Insanlarin kalbine mi baktiniz
Yaxida sublimal mesaj diyor
Kutlu dogumda ne mesaji veriyoruz
Buyrun
Bir musluman kafir denmez size hayret ediyorum

Hâdimul İslam 16 Nisan 2015 11:18

Alıntı:

Allahın kulu_ Üyemizden Alıntı (Mesaj 379254)
Efendimiz sav dogumu bizi sevindiriyor
Yazida sevinmeyin dememis diye cevap vermeniz sasirtti beni
Insanlarin kalbine mi baktiniz
Yaxida sublimal mesaj diyor
Kutlu dogumda ne mesaji veriyoruz
Buyrun
Bir musluman kafir denmez size hayret ediyorum

:)

yazıyı bir kere daha okumanızı rica ediyorum...asıl hayret edip şaşırmamız gereken şeyler,bugüne kadar doğru yaptığımızı zannedip,

yanlış yaptıklarımızdır...kişilerin görüşlerine şaşırmak,hiç beklemezdim tarzındaki yaklaşımlarımız yine bizim fikirlerimize ,amellerimize zarar

veriyor...ben tekrar yazıyı okumanızı ve içeriğine odaklanmanızı rica ediyorum..selametle..

fedra 16 Nisan 2015 11:40

yazıyı gayet iyi okuduk :)

hristiyanların hz isa'yı kutsallaştırdığı gibi yapmıyoruz tabi ki öyle yapanlar oluyor diye biz peygamber efendimizin doğduğu güne sevinmeyelim mi onu anmak adına bişeyler yapmayalım mı tekrar söylüyorum bidatleştirenler için doğru söylüyorsunuz ama mevlid kandili kutlanmalı bence doğduğu günde peygamberimiz daha çok anılmalı o günde rahmet indiği bilinmeli ahlakı konusulmalı örnek almaya çalışılmalı her insan peygamberimizi sevdiğini göstermeli ameller niyetlere göre peygamberimiz daha çok övülmeli o bizim peygamberimiz şefaatçimiz inşaAllah peygamber sevgisi her müminde olan bişey bunu göstermekte kutlamakta ne sakınca var kutsallaştırılmadığı sürece niyetler doğru olduğu sürece

mevlid kandili kutlanmalı bence anlattığınız kişilerin kutladığı gibi değil tabi

AlimOğlu 16 Nisan 2015 12:46

yazılanları makaleleri konuşmaları anlamak yerine,onları anlamlandırmak,anlamak istediğimiz anlamlara kaydırmak,bizim en büyük çekilmez huyumuz. Tıpkı kitaba uymak yerine kitabına uydurmak huyumuz gibi.
makalede verilmek istenen mesaja odaklanmak yerine;"elimizdeki sopayı eksik etmeyerek aba altında saklayarak" yorum yapmakla bir yere varılmaz.
peygamberi yılda bir hafta kutlamakla sevdiğini zannedenler Kâbe'den canlı yayını izleyerek hac yaptığını zannedenler gibidir. Peygamber sevgisi ona tabii olmakla onu kendimize aktararak onu yaşayarak sevilir.

söyler misiniz? bir başka deyişle sorayım araştırır mısınız ?
EY DİYANET VAKFI KUTLU DOĞUM DOLAYISIYLA GÜL PAPATYA ÇİÇEK BÖCEK RANTI KİME AKTARILIYOR.BU KONFERANSLARA HARCADIĞINIZ PARA NE KADAR? MÜFTÜLERİN-KONUŞMACILARIN ÖZEL OTOLARINA YEMEKLERİNE VERDİĞİNİZ MASRAF NE KADAR? PU PARA NERDEN GELDİ NEREYE GİDİYOR? ZENGİLEŞTİRDİĞİNİZ GÜL BEZİRGANLARI KİMLER? KUTLU DOĞUM SIRTINDA SEMİRENLER KİMLER? NİSAN AYINDA TOPLAM NE KADAR BÜTÇA HARCANDI? BU PARA KİMİNDİ KİME GİTTİ? KUTLU DOĞUM İMECE(EĞLENCE)LERİNDE KAÇ KİŞİ HİDAYETE ERDİ? VAKFA VERDİĞİM PARA MÜFTÜNÜN VE ORTAKLARININ KRAL SOFRASI KURMASI İÇİN Mİ VERDİM?
peygamberi seviyorlarmış. tehhh

fedra 16 Nisan 2015 13:02

sen çok yolundan gidiyorsun belli arkadasım sözlerinden peygamberimizi sevip sevmediğimizi sana anlatacak değilim senin anlaman neye yarar Rabbim bilmeli kutlu doğumu kutluyorlar çok da güzel yapıyorlar (hakkıyla kutlayanlar icin) sen işine geldiği gibi anlamışsın asıl yorumlarımızı ,)

beyzanur86 16 Nisan 2015 13:10

:)

Medineweb 16 Nisan 2015 15:29

burda konu Peygamber'i sevip sevmemek değil.kimse kimsenin sevgisini tartamaz.her sene nisan ayını aynı konular içerisinde geçiriyoruz bakmak isteyenler diğer konularada bakabilirler.
Peygamberimiz doğduğu için sevinmeyecekmiyiz? tek bir ay yada bir hafta bir günsevineceksek sevinmeyelim daha iyi:) konumuz Resulullah doğdu diye sevinip sevinmemek de değil.bu sevinci nasıl karşıladığınız nasıl geçirdiğiniz asıl mesele..kutlamalara daha doğrusu biri doğdu diye yapılan kutlamalara ne zaman başlandı? biz kimden aldık bu alışkanlığı?doğum günü kutlamak hristiyanların huyudur yapmayın etmeyin deriz hristiyanların adetini Resululllah için kullanmak nasıl bir duygu?
şükürler olsun O'nun varlığını bildiğimiz için O'na inandığımız için.hergün bu bilinçle olmak lazım.bunu bugün doğdu yarın doğdu diyerek değil...
yazı gayet açık ve net..herkesin cesaret edemediği bir gerçeği gözler önüne sermek için adam kalemini güzel bir şekilde kullanmış..kimsenin peygamber sevgisini sorgulamadığı gibi kendisininkininde sorgulanmamasını istemiş.Allah ömür verirde seneye sağ kalırsak yazının devamını sabırsızlıkla bekliyorum.

arkadaşlardan da rica ediyorum kimsenin peygamber sevgisini irdelemeyin.sempozyumlara katılmayanlar sevmiyor anlamına gelirki katılmayanlardan biriyim ve sevgimi kimsenin tartışmasına da açmam.

müslümanlar olarak kaynaklarımız = Kur'an ve Peygamberimizin hadisi ve sünnetleri..bakalım Kur'an a ismi geçen peygamberlerden yada veli kullardan herhangi biri hakkında filan gün doğdu bu günü ayı daha fazla ibadetle geçirin varmı? elbetteki bulamazsınız.
geçiyoruz ikinci kaynağa.bi inceleyin Peygamber efendimiz yaşıyorken risaletten önce yada sonra ben bugün doğmuştum demişmi? ben bulamadım bulan varsa paylaşsın lütfen :)
gelelim sahabe dönemine.madem ki işe duygusal yönden bakıyorsunuz helede Resulullah aralarından ayrılınca o duygusallıkla bir tek sene bile bu gün doğmuştu nebi diyipde kutlamışlarmı?
yada yakın çevremizdeki islam ülkelerine bakalım.hangi ülkelerde kutlanıyor bilen varmı?

birde yazıda da geçen ''kutlu'' kelimesine dikkat edin lütfen. neden mübarek değilde kutlu? üzerinde düşünülmesi gerekiyor...

fedra 16 Nisan 2015 16:27

o gecenin hiç mi önemi yok peygamberimiz dünyaya teşrif ediyor hiçbişey yapılmasa tefekkür edilmeli daha çok salavat getirmeli hristiyanların niyeti farklı kutsallaştırmışlar müslüman tabi ki onların saçmalığı gibi yapmıyor gönderiliş amacını tefekkür edebilmek nasıl rahmet indiğini tefekkür edebilmek

peygamberimizin varoluşunu tefekkür güzel ahlakından örnekler alabilmek yaşantımızda uygulamaya çalışabilmek peygamberimizi daha çok anıp nasıl rahmet indiğini tefekkür edebilmek

hristiyanların sapıklığı farklı müslümanın niyeti farklı

yine belirtiyorum ki farklı şekilde kutlayanlar için doğru söylüyorsunuz ama müslümanınki kutlama şeklinde olmamalı tabi tefekkür üzere olmalı bence.

Yücel34 16 Nisan 2015 16:50

Alıntı:

fedra Üyemizden Alıntı (Mesaj 379248)
bunları söyleyenlerin amaçlarını anlayamadım ben peygamberimiz doğdu diye üzülelim o zaman tövbe tövbe Kur’an-ı kerim baştan sona kadar Resulullah efendimizi övmektedir.

tabiki de kutlayacağız sevineceğiz doğduğu için

alemlerin rahmet ve uyarıcısı kainatın efendisi insanların peygamberlerin en üstünü peygamberimize layık ümmet olamadık o ayrı :( kendi adıma. o bir nur bence daha çok övmeliyiz insanlarda övülmeye en layık olan o en güzel ahlak.

Kainatın efendisi Allah'mı Peygamberlermi ?

Peygamberlerin en üstünü kim Allah Kuranında peygamberleri birbirinden ayırmanız ayetini rafamı kaldırdınız?

Kutlu doğum adı altında yapılan organizasyonlarda Şirkin ayyuka çıktığı timsah gözyaşlarının sel olduğu çiçek börtü böcek uydurmalarının serpiştirldiği ortamlarda nasıl bir din anlatılmakta. Organizasyonlara harcanan para ile binlerce yoksul işşiz aç doyurulabilecek iken nasıl peygamber sevdası oluyor. Peygamber açlıktan karnına taş bağlar iken tıka basa karınlarını doyurma derdinde olan diyanet denen müşrik kurum hangi dine hangi islama hizmet ediyor. Kutlayacağız niyetlerini biliyoruz gibi söylemler ile duygu sömürülerine karnımız tok.

fedra 16 Nisan 2015 17:07

Alıntı:

Yücel34 Üyemizden Alıntı (Mesaj 379295)
Kainatın efendisi Allah'mı Peygamberlermi ?

Peygamberlerin en üstünü kim Allah Kuranında peygamberleri birbirinden ayırmanız ayetini rafamı kaldırdınız?

Kutlu doğum adı altında yapılan organizasyonlarda Şirkin ayyuka çıktığı timsah gözyaşlarının sel olduğu çiçek börtü böcek uydurmalarının serpiştirldiği ortamlarda nasıl bir din anlatılmakta. Organizasyonlara harcanan para ile binlerce yoksul işşiz aç doyurulabilecek iken nasıl peygamber sevdası oluyor. Peygamber açlıktan karnına taş bağlar iken tıka basa karınlarını doyurma derdinde olan diyanet denen müşrik kurum hangi dine hangi islama hizmet ediyor. Kutlayacağız niyetlerini biliyoruz gibi söylemler ile duygu sömürülerine karnımız tok.

kardeşim ne şirki sözlerimden bunu mu anladınız peygamberimize kainatın efendisi diye de hitap edildiğini bilmiyorsan o senin sorunun

Yücel34 16 Nisan 2015 17:19

Kainatın efendisi ne anlama geliyor bana anlatın

fedra 16 Nisan 2015 17:49

insanların peygamberlerin efendisi en üstün ahlak sen olmasaydın alemi yaratmazdım sözünün muhatabı Allah'ın gönderdiği son peygamber Rabbimizin bize ihsan ettiği en büyük nimeti farz ibadetler yazıyor Kuran-ı Kerimde ama nasıl yapılacağı yazmıyor örneğin namaz bunların hepsini kimden öğrendin kardesim övülmeye en layıktır tabi ki peygmberimiz ki

Kur’an-ı kerim baştan sona kadar Resulullah efendimizi övmektedir.

dua dilencisi 16 Nisan 2015 20:56

Şüphesiz Allah c.c. kalpleri ve niyetleri en ince detayı ve ayrıntısı ile bilendir..Kavga etmeyin sakin olun zaten hep inananlar zıt düşüyor herkes bir yana çekiyor Allah c.c. kalplerimize iman gücü, olan bitenleri idrak etme şuuru versin Efendimizin s.a.v. yaşantısını örnek alıp hayatımızın akışını hal ve hareketlerimizi onun yaşadığı ve titizlik gösterdiği gibi yaşamayı nasip etsin olayın özü bu, bu hizmet ne hizmetmiş yahu konuyu nere çeksen oraya süner hüsnü zanmı etsek sui zanmı ...

Allahın kulu_ 16 Nisan 2015 22:05

Senede bir defa kutladiklarini nerden biliyorsunuz
Cok ilginc
Ben baska bir sitede selavat okumak ve hatim okumak yasin okumak icin konular actim

6 yi oldu hergun okuyoruz guncelliyoruz
Soyleki
Ben dakikamiz bos gecmesin dilimiz zikirde olsun gonlumuz resul as olsun istiyorum bulundugum sitelerde hatta facede gurup actik
10 milyon selavat
2 bin yasin
50 ye yakin hatim okuduk

Biz bunu bir haftada yapmadik
Ben 1 milyon yasin hedefliyordum olmadi
Selavat bidatse neden namazda okuyoruz
Hayirlisi olsun gokten akil yagmis herkes kendini begenmis
Burada benlik yok hak konusuluyor
Ben yuregimden ve gunluk yasantimdan sevgimi atmamaliyim diye dusunuyorum

ademsevda 16 Nisan 2015 22:25

bende bu konuda düşünceliyim...hicri takvime göre mevlid kandilini neden kutlu doğum haftası olarak yapmamışlar da 20 nisanı seçmişler ..diyecekler ki 20 nisan sembol ama o zamanda peygamberimiz iki kere doğmuş olarak görünecek biz nasıl böyle bir gafletin içine düşmüşüz....ya ben bu olayı bir türlü çözemedim ..şimdi bana sorsalar peygamberimiz 20 nisan da doğdu diyeceğim...ama hicri takvime göre rebiulevvel ayının 12.gecesi ikisi faklı günlere denk geliyorsa hangisi doğrudüşünceli000

ademsevda 16 Nisan 2015 22:36

benim düşüncelerim bu yazıyı okuduktan sonra şöyle değişti...

20 nisan denince benim aklıma gelen kutlama(gösteriş) oluyor..peygamberimizin doğum gününden çok...oysa daha başka olmalı daha sade ve riyasız...tıpkı mevlid kandili gibi...

düşüncelerime katılmayabilirsiniz arkadaşlar bende bu konuda çok bilgili değilim ama biz bu kutlamayı hicri takvime göre yapmadığımızdan başkasının doğum gününü kutlayabilir olabiliriz...inşallah bu konuda bizi aydınlatan biri çıkar...

FECR 17 Nisan 2015 10:54

Bu yazıyı Nurettin Yıldız'ın sözleriyle birlikte ele alırsanız tartışmalara gerek kalmaz

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Allahın kulu_ 17 Nisan 2015 13:34

Kinama kimseyi kinancsk hale dusersin ata sozu kendime gelsin

FECR 17 Nisan 2015 13:51

Alıntı:

Allahın kulu_ Üyemizden Alıntı (Mesaj 379392)
Efendimiz sav dogdugu icin sadaks veren ebu lehebin bile cezasi hafifliyorken bu gun degersiz ve bidat gormenizi esefle kiniyorum

Madde 1-Ebu Leheb'in cezasının hafifletildiğini nereden çıkardınız? Böyle bir şey olabilir mi? Kim demiş ? Kim demişse yalan söylemiştir. Lehep suresini tekrardan bir okuyun
Madde 2-Peygamberimizin doğum günü değersiz değildir.Kimse değersiz dememiştir. Bir de şu var ki Peygamberimiz hangi gün doğduğu bile ihtilaflı bir konudur. Alimler arasında ittifak yoktur. Ayrıca Ramazan bayramınızı, Kurban Bayramınızı , miraç kandilini Hicri takvime göre ayarlayıp ona göre hareket ediliyor da niçin her yıl Nisan ayında kutlu doğum adı altında kutlama yapılıyor ki. Ayrıca kutlu doğum haftası uygulaması 1989 yılında 28 Şubat süreci sonrasında devlet tarafından kutlanmaya başlanan bir uygulamadır. Bu uygulamaya İslami bir delil bulunamaz. Bulan varsa paylaşsın. Allah Rasulu böyle bir hafta kutlamış mı? , Sahabe kutlamış mı? İslam Alimlerinin kitaplarında bu uygulamadan bahsediliyor mu?
Yok tabii ki.

ademsevda 17 Nisan 2015 17:19

fecr hocam çok haklısınız Allah sizden razı olsun...

bu bidatla elimden geldiği kadar mücadele edeceğim...

kutlu doğum haftasını iki üç adamın çıkardığı kanunla kutluyoruz ...bu kanunu koyanlar fethullah gülenin doğum gününü esas alması felaket...ve 27 nisan dikkat edin kanunu koyanlar fethullahın adamları...

şimdi biz hicri takvime göre bile tereddüt yaşadığımız mevlid kandilini bu iki adamın kafasına göre koyduğu uydurma ile mi ortadan kaldıracağız..yuh artık ne hale geldik.herkes bahane aramasın .kendi hükmünü Allahın hükmünden üstün tutanların maalesef eline kaldığımız zamandayız... Rabbim bizleri korusun....

nurşen35 17 Nisan 2015 18:03

Müslüman uyanık ve akıllı olmalı .. Her duyduğunun peşindende gitmemeli..

Peygamber Efendimiz (sav) döneminde yaşanan herşey Sünnet kavramındadır. Fakat Peygamber Efendimizden (sav) sonra ortaya çıkan , dinimizle ilgisi olmayan herşey bi'dattır. Bunları çok iyi ayırt etmemiz gerekmektedir.
Allah'ü Teala bi'datlere düşmekten Müslümanları korusun..

ademsevda 17 Nisan 2015 23:31

Nurşen abla şimdiye kadar bidat olduğunu İÇİMİZDEN kaç kişi biliyordu ....hadi biz bilmiyorduk da ilahiyatçı uzmanlar da mı bilmiyordu....veya hangimiz kutlu doğum haftasını kutlamadı....bizi kandıran yine bizuzgn

nurşen35 17 Nisan 2015 23:42

Alıntı:

ademsevda Üyemizden Alıntı (Mesaj 379472)
Nurşen abla şimdiye kadar bidat olduğunu İÇİMİZDEN kaç kişi biliyordu ....hadi biz bilmiyorduk da ilahiyatçı uzmanlar da mı bilmiyordu....veya hangimiz kutlu doğum haftasını kutlamadı....bizi kandıran yine bizuzgn

Bi'datleri ortaya çıkaranlar kulpunu da hazırlayıp süsleyip öyle sunuyorlar.

Güzel ve doğru olduğuna inandırarak yayılmasını sağlıyorlar. Bunu da başarıyorlar.

Peygamber Efendimiz (sav) dönemini çok iyi bildiğimiz zaman hangilerinin bi'dat olduğunu anlamakta zorlanmayız.

İlk zamanlar Peygamberimizin adı duyuluyor bunda kötü birşey yok derken, sonradan çalgılı sözlü kutlamalar yapılmaya bu da yetmiyormuş gibi aynı mekanda kadınlı erkekli kutlamalar başladı. İşte burada sevap işlediğimizi düşünürken haram işlediğimizin çok daha sonra farkına vardık.
Elhamdülillah iyi ki, farkına vardık ya bu şekilde devam etseydik , çok şükür hayatımızı yön verirken dikkatli ve temkinli olmak zorundayız. Bir Müslüman bi'datleri gördükçe kolay kolay yanlışa saplanmaz.

ademsevda 17 Nisan 2015 23:47

Alıntı:

fedra Üyemizden Alıntı (Mesaj 379262)
yazıyı gayet iyi okuduk :)

hristiyanların hz isa'yı kutsallaştırdığı gibi yapmıyoruz tabi ki öyle yapanlar oluyor diye biz peygamber efendimizin doğduğu güne sevinmeyelim mi onu anmak adına bişeyler yapmayalım mı tekrar söylüyorum bidatleştirenler için doğru söylüyorsunuz ama mevlid kandili kutlanmalı bence doğduğu günde peygamberimiz daha çok anılmalı o günde rahmet indiği bilinmeli ahlakı konusulmalı örnek almaya çalışılmalı her insan peygamberimizi sevdiğini göstermeli ameller niyetlere göre peygamberimiz daha çok övülmeli o bizim peygamberimiz şefaatçimiz inşaAllah peygamber sevgisi her müminde olan bişey bunu göstermekte kutlamakta ne sakınca var kutsallaştırılmadığı sürece niyetler doğru olduğu sürece

mevlid kandili kutlanmalı bence anlattığınız kişilerin kutladığı gibi değil tabi

FEDRACIM PEYGAMBERİMİZİN DOĞUMU YANİ MEVLİD KANDİLİNİ GÜNÜNDE HİCRİ OLARAK KUTLAMAKTA SAKINCA YOK AMA KAFADAN UYDURULAN BİR GÜNDE KUTLAMAK YANLIŞTIR...NASIL Kİ HİCRİ OLARAK KUTLADIĞIMIZ KADİR GECESİNİ 19 MAYIS DA KUTLAYAMIYORSAK HİCRİ OLARAK KUTLADIĞIMIZ MEVLİD KANDİLİNİ DE 20 NİSANDA KUTLAYAMIYORUZ...:)BEN KURBAN BAYRAMLARININ HER ZAMAN FARKLI OLMASINDAN BIKTIM ŞUNU 10 MART YAPALIM DESEK OLUR MUdüşünceli000YA DA BENİM DOĞUM TARİHİMİ VERSEM O TARİHDE KUTLASAK:)

alanyum-07 18 Nisan 2015 07:41

Muhteşem bir yazı ama okuduğu halde yazıyı halen anlamayanlar olduğunu görmek de o kadar hüzünlendirici.

Medine-web 18 Nisan 2015 07:45

dini ilgilendiren konularda "duygusallığa sinirlenmeye bana göreye yer yoktur." din bir yaşam biçimidir. Dinsizlik de bir dindir. Dinimiz halis olarak Allah'a aittir ve çerçevesini de Allah çizer. Allah adına konuşmak Allahtan rol çalmak Allah'ın dinini Allaha öğretmeye çalışmak haddi bilmemektir.
Allah'ın bize servis etmiş olduğu din islamdır.ve bunu Peygamberi vefat etmeden kemale erdirmiş tamamlamıştır. Bu dine bir şeyler eklemek veya çıkarmak kocakarı ilaçlarına çevirir.
Şimdi konumuza dönelim ve şu sorulara cevap verelim. Vereceğimiz cevaplar bana göre değil Allah'ın dinine göre olsun. Yani delil ile...

1-islamda doğum günü kutlamak var mıdır? kuran sünnet ve asrı saadet akabinde Emeviler Abbasiler Selçuklular Osmanlılar dahil kutlu doğum diye bir tarihi kayıt var mıdır?
2-makalede de belirtildiği gibi Peygamberimizin doğum tarihinde ittifak yoktur. En detaylı araştırma yapan Hamidullah hoca haziranın 20 lerini gösteriyor. neden Nisan? Mevlit kandili Peygamberimizin doğumu değil midir? amaç bu değil mi? mevlit kandili ocakta kutlu doğum nisanda tarihi doğum haziranda?
3-peygamberimiz 1400 ü aşkın yıldır dünyaya geldi. kutlu doğum 28 şubattan sonraları 5 kafadarın bir araya gelip yönetmeliğe çıkarması ile oluştu.1400 yıldır neredeydiniz? sahi Türkçe olimpiyatlarla bir bağı var mıdır ?
4-peygamberimizin simgesi haline getirilen gül ile Hristiyanların çam ağacı arasında bir bağlam bağlaç seziyor musunuz?
5-peygamberimizin inşası şefkat merhametten ibaret mi idi? bedir Uhud hendek komutanı kim idi? huneyn tebuk mute'de gül mü dağıtıldı? gül simgesi hoşgörü imparatorluğu ile bir bağı var mıdır? Peygambere rol vermek ona sınır çizmek onu hoşgörülerine uydurmak israile şirinlikle ABD ye ılımlılık kıvırmaları ile alakası olabilir mi ?
6-beş vakit namazı 7 ye çıkarsalar yok 5 tir itirazına "yoksa sen namaza karşı mısın mı diyeceğiz?".

Bu sorulara Kuran ve sünnetten delil getirerek cevaplayamayan, basit duygusallıklara indirgeyen kardeşlerimize rabbim nefsim dahil hepimize basiret versin.

Allahın kulu_ 18 Nisan 2015 10:07

BismillahirRahmanirRahim
Allahim dilimdeki bagi coz beni kolay anlasinlar
Yarabbi sen dogru ne ise bizi o sonuca ulastir
Seytan ve seytanlasmis kimselerden sana siginirim
Muslumanlarin arasi birlestir
BismillahirRahmanirRahim
Ey resulum seni biz alemlere rahmet olarak indirdik
Enbiya suresi
Mevlit icin toplanmak kuran okumak selavat okumak sevinc isaretidir ve ahiretin kurtulmusuna vesile olmasi umulur
Kisi sevdigi ile beraberdir hadisi serif
O gune kendisi de deger verir o gun oruc tutarmis
Sebebini soranlara Allah beni yaratti bana kurani verdi der sukreder sadaka verirmis

Ey rabbim sen sen resulun sanini yucelt biz basaramadik
Keske bizler duygusal olmasaydukda seninle alay edenlere cevap verebilseydik
Allahim ozur dilerim ben basaramadim
BIzi bidat ehlinden koru
Dogru ne ise ona ulastir amin
Muslumanlara fitne ekenleride kahhar ismin ilw tecelli eyle
Kan yiyip irin kussunlar
Amin

fedra 18 Nisan 2015 11:47

biz dine bişey ekleyip ya da çıkarmadık abdulmelik hocam siz bizi yanlış anlamışsınız asıl.

hepinizden yazdıklarımızı tekrar okumanızı rica ediyorum hala anlamadıysanız kalbimizi Allah biliyor o bize yeter .. ,)

muallime 18 Nisan 2015 12:08

Allahin kulu ,yazdiklarinizi okuyunca sizin adiniza ben utandim dogrusu....Ne demek kahreyle ,ne demek kan yiyip irin kussunlar...Bütün Dünya Müslümanlari sizinle ayni fikirde mi olacak...Ayni fikirde olun ya da olmayin karsinizdakine saygi duymak zorundasiniz.Hem okudugunuzu anlamiyorsunuz hem beddua ediyorsunuz.Genctirler,düzelirler,ilimle yeni tanisiyorlar diye sabrediyoruz ama sabrin da bir siniri var.

Imami Safi hz. bile Iraktaki bazi görüslerini Misira hicret edince degistirmesi bizim (sizin )ufkumuzu acsin.Fikirlerimizin ilimde ilerledikce degismesi gerekir.Degismiyorsa yobazliktan bahsetmek gerekir.Bilmem anlatabildim mi!?

Dolayisiyla özür dilemeniz gerekir...

(Rasullullah Efendimizin kendi mevild kandilini kutlamasi gibi bir garabetten bahsetmissiniz ki herhalde yanlis yazdiniz.Veya biz yanlis anladik...)

AlimOğlu 18 Nisan 2015 12:26

fedra ve Allahın Kulu sizlere bir konuyu anlatmak deveyi boğaz köprüsünden geçirmekten de zor be kardeşler.
konu paris siz moskovayı tarif ediyorsunuz.pariste şu adresi soruyoruz moskovadaki adresi gösteriyorsunuz.gerek makaleyı yazan gerekse yorum yapanları peygamberi sevmemekle itham aşamasına geldiniz.bana hakaret edişinize de Selamün Aleykum düşünceli000

Muallime hocam reset tuşu nerde :)

Allahın kulu_ 18 Nisan 2015 12:55

Muallime hanim mumin aynadir bakan kendini gorur

Mesajimda sizler neden ustunuze alindiniz sasirdim
Sizlik bir durum yok ki allah allah
Bnm yerine neden utandiniz
Bu hurafeleri dinimize atanlardan bahsediyorum
Asil siz ozur dileyyin kul hakkina girdiniz

Allahın kulu_ 18 Nisan 2015 12:57

Alıntı:

AlimOğlu Üyemizden Alıntı (Mesaj 379496)
fedra ve Allahın Kulu sizlere bir konuyu anlatmak deveyi boğaz köprüsünden geçirmekten de zor be kardeşler.
konu paris siz moskovayı tarif ediyorsunuz.pariste şu adresi soruyoruz moskovadaki adresi gösteriyorsunuz.gerek makaleyı yazan gerekse yorum yapanları peygamberi sevmemekle itham aşamasına geldiniz.

Kalbimize mi baktin

Bunu gormek istemissiniz bunu gordunuz selam sizede

bana hakaret edişinize de Selamün Aleykum düşünceli000

Size nerde hakaret edilmis
Ben anlayamadim aselam yinede

Muallime hocam reset tuşu nerde :)

Haklisiniz mumin aynadir bakan kendini gorurmus butun soyledikleriniz size ait selam olsun

Allahın kulu_ 18 Nisan 2015 13:04

Alıntı:

muallime Üyemizden Alıntı (Mesaj 379495)
Allahin kulu ,yazdiklarinizi okuyunca sizin adiniza ben utandim dogrusu....Ne demek kahreyle ,ne demek kan yiyip irin kussunlar...Bütün Dünya Müslümanlari sizinle ayni fikirde mi olacak...

Olayi dramaya cevirdiniz dunya muslumanlarina canimiz feda
Lutfen iftira atmayin nasil bir kininiz var arkadasim

Ayni fikirde olun ya da olmayin karsinizdakine saygi duymak zorundasiniz.
Haklisiniz saygi su an yok bu yazinizda siz saygi duyun sonra bnden bekleyin

Hem okudugunuzu anlamiyorsunuz hem beddua ediyorsunuz.

Kabalasmayin lutfen bizde sixinle hem fikiriz mevlit ile size gore selavat okumak bidat

Genctirler,düzelirler,ilimle yeni tanisiyorlar diye sabrediyoruz ama sabrin da bir siniri var.
........Allah razi olsun sabriniz icin

Imami Safi hz. bile Iraktaki bazi görüslerini Misira hicret edince degistirmesi bizim (sizin )ufkumuzu acsin.Fikirlerimizin ilimde ilerledikce degismesi gerekir.Degismiyorsa yobazliktan bahsetmek gerekir.Bilmem anlatabildim mi!?
Hanimefendi bizde diyoruz ki bu soylemler bile efendimiz sav saninina zarar verir ksndilin amaci bu degilmi
Simdi bu yaziyi okuyan kafirler ne der basardik birbirlerine dustuler

.....yobaz Allah cc razi olsun

Dolayisiyla özür dilemeniz gerekir...

Bana yobaz cahil cuhela dediginiz icin ozur dilerim

(Rasullullah Efendimizin kendi mevild kandilini kutlamasi gibi bir garabetten bahsetmissiniz ki herhalde yanlis yazdiniz.Veya biz yanlis anladik...)

Kutlmak mi bilmiyorum oruc tuttugu yaziyordu bir yerde okudum
fakatsizce efendimizin dogumu basit birseymi fatih bile orta cagi kapatirken efendimizin dogumu neden milat olmasin bizde diyoruz ki o nun dogdugu gun berekettir siz de bidat diyorsunuz

SAAT: 04:21

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321