Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.PEYGAMBERLER-ASHAB-I KİRAM-ALİMLER.::. > Peygamberler-Ashab-ı Kiram-Alimler > Hz.Muhammed(s.a.v)

Konu Kimliği: Konu Sahibi MusabBinumeyr,Açılış Tarihi:  27 Nisan 2012 (23:58), Konuya Son Cevap : 27 Nisan 2012 (23:58). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 27 Nisan 2012, 23:58   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
MusabBinumeyr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:MusabBinumeyr isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13855
Üyelik T.: 22 Mayıs 2011
Arkadaşları:3
Cinsiyet:
Memleket:Güneşin Doğduğu YerdeN..
Yaş:37
Mesaj: 745
Konular: 254
Beğenildi:49
Beğendi:0
Takdirleri:160
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Müslüman Ümmetin Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e Karşı Ödevleri

Müslüman Ümmetin Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e Karşı Ödevleri

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in, dini tebliğ ederken sadık oluşunu, risaletinin sıhhatini ve onu tasdik etmenin vucubiyetini bildiğimizde ki, bu Muhammeder Rasulullah’ın anlamıdır. Bu bilgi onu tasdik etmemizi, ona itaat ederek Allah’a kulluk etmemizi haber verdiği her şeye iman etmemizi gerektirir. Bu mevzuda bize düşen görev; yukarda ki hususların gerçekleşmesi için onları hayatımızda tatbik etmektir. Onları Örneklendirecek olursak:
1) İman Etmekle Memuruz

Allah, kendisine, meleklerine, kitaplarına iman etmemizi emrettiği gibi, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e iman etmemizi de emretmiştir. İman edenlere sevap, iman etmeyenlere de azap va’d etmiştir.
“Ey iman edenler! Allah’a ve Rasulüne iman edin...”
Nisâ: 136
“Ey iman edenler! Allah’tan korkun, O’nun Rasulüne iman edin ki size rahmetinden iki kat ecir versin...”
Hadid: 28
“Allah’a ve ümmi Rasulüne iman edin ki O da Allah’a ve onun ayetlerine iman etmektedir. Ona uyun ki doğru yolu bulasınız.”
A’raf: 158
“Kim Allah’a ve Rasulüne iman etmezse bilsin ki biz, kâfirler için alevli bir ateş hazırladık.”
Fetih: 13
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e imanın gerekliliğini ifade eden bir hadisi, Müslim Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh)’den şöyle rivayet ediyor:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdı:
“Allah’tan başka (gerçek) bir ilah olmadığına şahadet getirip bana ve benim getirdiğim şeylere iman edinceye kadar insanlarla savaşmakla emrolundum.”
Buhari, Müslim
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e iman, kuşkusuz onun getirdiği şeylerin tasdik edilmesini gerektirir. Çünkü imanın aslı: Kalbin yakini ve bir şeyin sahihliğine mutmain olmasıdır. Sonra bilerek ve inanarak dille söylemek, sonra onun gereği fiilleri amelle tatbik etmektir. İşte bunların birleşmesiyle de iman kemale erer ve tamam olur. Bu üç unsurdan birinin olmaması şahadetin tesirini iptal edip faydasız hale getirir.
“Münafıklar sana geldikleri zaman: Şahitlik ederiz ki sen muhakkak Allah’ın rasulüsün derler. Senin muhakkak Allah’ın rasulü olduğunu Allah bilir. Ve Allah münafıkların yalancı olduklarına şahadet eder.”
Münafikun: 1
2) Emirlerine İtaat Yasaklarına Riayetle Memuruz

Şüphesiz ki Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e itaat ona iman etmenin en önemli alametlerindendir. Çünkü kişi onun doğruluğunu tasdik ederse, Allah’tandır diye haber verdiği şeylerle amel etmesi kesinleşir. Kim bu hususlarda inat ederek veya küçümseyerek ona muhalefet ederse, onun risaletine şahadet getirmesi doğru olmamış olur. Birçok ayette Allah, Rasulüne itaat etmemizi emrediyor:
“Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, Rasule itaat edin, sizden olan emir sahiplerine de. Eğer herhangi bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz; Allah’a ve ahiret gününe iman ediyorsanız onu Allah’a ve Rasulüne götürün. Bu, daha iyidir ve sonuç bakımından daha güzeldir.”
Nisâ: 59
“Allah’a itaat edin, Rasule itaat edin, (Ona itaatsizlikten) sakının. Eğer (itaatten) dönerseniz, bilin ki elçimize düşen açıkça tebliğdir.”
Mâide: 92
“De ki: Allah’a itaat edin, Rasule itaat edin. Eğer (Ona itaatten) dönerseniz ona gereken kendisine yükletilen (duyurma görevini yapmak) size gereken de itaat görevini yapmaktır. Eğer ona itaat ederseniz doğru yolu bulursunuz. Rasule düşen sadece açık bir şekilde uyarmaktır.”
Nur: 54
“Rasul size neyi verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah’tan korkun. Çünkü Allah’ın azabı şiddetlidir.”
Haşr: 7
“Rasule itaat edin ki rahmet olunasınız.”
Nur: 56
“Kim Allah’a ve Rasulüne itaat ederse, büyük bir kazanç elde etmiştir.”
Ahzab: 71
“Bunlar Allah’ın sınırlarıdır. Kim Allah’a ve Rasulüne itaat ederse Allah onu, altından ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetlere sokar. İşte büyük kurtuluş budur. Kim de Allah’a ve O’nun Rasulüne karşı gelir, O’nun sınırlarını aşarsa Allah onu ebedi kalacağı ateşe sokar. Onun için alçaltıcı bir azap vardır.”
Nisâ: 13, 14
“Yüzleri ateşin içinde çevrildiği gün: Eyvah keşke biz Allah’a itaat etseydik, Rasule itaat etseydik derler.”
Ahzab: 66
Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh)’ın rivayet ettiği hadiste Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:
“Bana itaat eden kimse Allah’a itaat etmiş olur. Bana isyan eden kimse de Allah’a isyan etmiş olur.”
Buhari: 6986
Bu hadisin manası: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) efendimiz bize Allah’ın vahy ettiği şeyleri emrettiğine göre ona itaat Allah’a itaat olmaktadır. Bundan dolayı Allahu Teâlâ şöyle buyurmuştur:
“Kim Rasule itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse biz seni onların üzerine bekçi göndermedik.”
Nisâ: 80
Bu mevzu ile ilgili Buhari Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh)’den şu hadisi rivayet etmektedir:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Yüz çeviren kimsenin dışında bütün insanlar cennete girecektir’ buyurdu. Sahabeler dediler ki:
−Ya Rasulallah, kimler yüz çevirir? Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Bana itaat eden kişi cennete girer. Bana isyan eden kişi de yüz çevirmiş olur’ buyurdu.”
Buhari: 7143
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e itaat emirlerini yapmak, yasaklarını terk etmek, her meselede sünnetine teslim olup hükmüne razı olmak ve şeriatına itiraz etmemektir.
3) Allahu Teâlâ, Rasulüne İtaat Etmeyi Emretmiştir

Allahu Teâlâ Rasulüne itaat etmeyi emretmiş; hidayet ve günahlardan bağışlanmayı ona uymaya bağlamış; Rasulüne itaat etmeyi ve onun sünnetine göre yaşamayı da kendisini sevmeye alamet kılmıştır.
“...O rasule uyun ki hidayete eresiniz.”
A’raf: 158
“De ki eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah bağışlayandır ve acıyandır.”
Âl-i İmran: 31
“De ki Allah’a ve Rasulüne itaat edin. Eğer (itaatten) dönerseniz muhakkak ki Allah kâfirleri sevmez.”
Âl-i İmran: 31, 32
“And olsun Allah’ın Rasulünde sizin için Allah’a ve ahiret gününe kavuşmaya inanan ve Allah’ı çok anan kimseler için en güzel örnekler. (Allah yolunda cihat, onda sebat, güçlüklere dayanma, azim ve irade, üstün seciyye, mekarimi ahlak vbin üstün meziyetler) vardır.”
Ahzab: 21
Kulların görevlerinden biri de kendilerini yaratan ve nimet veren Allah’ı sevmektir. Ancak bu sevginin gerçekleşmesi ve kabul görmesi âlemlere rahmet olan Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e itaate bağlıdır. Allah, Rasulüne itaat etmenin ecrini, itaat edeni sevme ve günahlarını bağışlama ile ödüllendirmiştir. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e itaat etmenin alameti, O’na ittiba etmek, Onun yoluna sülük etmek başkalarının yollarını terk etmektir. Yasakladığı şeyleri terk ederek O’na muhalefet etmekten sakınmaktır. Burada O’na muhalefet derken sünnetine muhalefet etmeyi kast ettiğimiz göz ardı edilmemeli. Çünkü Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Sünnetimden yüz çeviren kimse benden değildir.”
Buhari: 5158
4) Rasulullah’ı Canımızla, Malımızla ve Her Şeyimizle Sevmektir

“De ki: Babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, akrabalarınız, kazandığınız mallar, kesatından korktuğunuz ticaretiniz, hoşlandığınız meskenler, size Allah’tan, Rasulünden ve onun yolunda cihat etmekten daha sevgili ise, o halde Allah emrini getirinceye kadar gözetleyin.”
Tevbe: 24
Enes (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Üç haslet kimde bulunursa imanın tadını bulur. Allah ve Rasulü kendisine başkalarından daha sevgili olmak, sevdiklerini yalnız Allah için sevmek, Allah kendisini küfürden kurtardıktan sonra yine küfre dönmekten ateşe atılmaktan hoşlanmadığı gibi hoşlanmamak’ buyurdu.”
Buhari: 175, Müslim: 43/67
Enes (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Hiç biriniz ben kendisine çocuğundan, babasından ve bütün insanlardan daha sevgili olmadıkça iman etmiş olmaz’ buyurdu.”
Buhari: 170, Müslim: 44/70
Abdullah bin Hişam (Radiyallahu Anh) şöyle demiştir:
Biz Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber bulunuyorduk. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh)’ın elinden tutmuş bir haldeydi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:
−Ya Rasulallah, sen bana nefsimden başka her şeyden daha sevimlisin! dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:
−‘Hayır, nefsim elinde olan Zata yemin ederim ki, ben sana nefsinden daha sevgili olmadıkça (mümin olamazsın)’ buyurdu. Bunun üzerine Ömer bin Hattab (Radiyallahu Anh):
−Allah’a yemin ederim ki şu anda sen bana nefsimden daha sevgilisin dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de:
−‘İşte şimdi oldu ya Ömer’ buyurdu.”
Buhari: 6518
5) Rasulullah’ı Sevmenin Karşılığı Ahirette Onunla Beraber Olmaktır

Enes bin Malik (Radiyallahu Anh) dedi ki:
“Bir adam Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldi ve:
−Ya Rasulallah, kıyamet ne zaman kopacak? dedi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Sen o saat için ne hazırladın?’ buyurdu. O kimse:
−Allah ve Rasulünü sevmeyi, dedi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Muhakkak ki sen sevdiğinle berabersin’ buyurdu.”
Buhari: 7153, Müslim: 2639/163
Bu hadis İbni Mes’ud (Radiyallahu Anh)’ın rivayetinde daha şümullü olarak şu ifadelerle gelmiştir:
“Kişi sevdiği kimse ile beraberdir.”
Buhari: 6129, Müslim: 2640/165
Hadislerde işaret edilen iltifat, onu sevenlere müjde ve ecir olarak yeter. Ancak Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e olan gerçek sevgi, ona uymayı ahlakıyla ahlak sahibi olmayı, sünnetini herkesin sözüne takdim etmeyi gerektirir. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i sevmek aynı zamanda onun sevdiklerini sevmeyi, dostlarını dost edinerek arka çıkmayı, sevmediklerini sevmemeyi, düşmanlarına düşmanlık edip kin duymayı gerektirir. Bu hal üzere olan kimseler Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sevgi iddialarında sadıktırlar ve Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e olan sevgileri tamdır. Kişinin Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sevgisi bu hususlarla orantılıdır. Bir kişinin Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in sünnetine itaati ne kadar fazlaysa Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sevgisi o kadar fazladır. Bir kişinin onun sünnetine itaati ne kadar azsa Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sevgisi de o kadar azdır.
6) Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e Layık Olduğu Saygıyı Göstermek ve Sünnetini Savunmak

“Allah’a ve Rasulüne iman ediniz. Rasulü destekleyiniz, Ona saygı gösteriniz.”
Fetih: 9
“Ey iman edenler! Allah’ın ve Rasulünün önüne geçmeyin. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah işitendir, bilendir. Ey iman edenler, seslerinizi Nebinin sesinin üstüne çıkarmayın, birbirinizle yüksek sesle konuştuğunuz gibi onunla da öyle yüksek sesle konuşmayınız; yoksa siz farkında olmadan amelleriniz boşa gider. Allah Rasulünün huzurunda seslerini kısanlar, öyle kimselerdir ki Allah onların kalplerini imtihan etmiştir. Onlar için mağfiret ve büyük bir müKâfat vardır.”
Hucurat: 1, 2, 3
Görüldüğü gibi bu ayetlerde Allahu Teâlâ nebisinin önüne geçmeyi yasaklamış ve bunu kendi önüne geçme olarak kabul etmiştir. Hatta onun huzurunda yüksek sesle konuşulmasına izin vermeyerek bu fiili yapanları “Amelleriniz boşa gider...” diye tehdit etmiştir.
“Rasulün çağırmasını, aranızda birinizin diğerini çağırmasıyla bir tutmayın...”
Nur: 63
7) Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’i Hakem Yapmak

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i hakem yapıp emri altında muhakeme olunmak, hükmüne rıza göstermek ve itirazı terk etmek de ona karşı ödevlerimizdendir.
“Eğer herhangi bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz Allah’a ve ahiret gününe iman ediyorsanız onu Allah’a ve Rasulüne çevirin. Bu daha iyidir ve sonuç bakımından da daha güzeldir.”
Nisâ: 59
“Şu kimseleri görmedin mi? Kendilerinin sana indirilene ve senden önce indirilene iman ettiklerini iddia ediyorlar da hakem olarak tağuta başvurmak istiyorlar. Oysa kendilerine onu inkâr etmeleri emredilmişti. Şeytan da onları iyice saptırmak istiyor.”
Nisâ: 60
“Hayır, Rabb’ine and olsun ki, onlar aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapıp, sonra da senin verdiğin hükme karşı içlerinde bir burukluk duymadan tam anlamıyla teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar.”
Nisâ: 65
“Allah ve Rasulü, bir işte hüküm verdiği zaman artık mümin bir erkek ve kadın için o işte muhayyerlikleri yoktur. Kim Allah’a ve Rasulüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur.”
Ahzab: 36
“Aralarında hüküm verilmesi için Allah’a ve Rasulüne çağırıldıkları zaman müminlerin sözü ancak; ‘İşittik ve itaat ettik’ demeleridir. İşte felaha eren kimseler bunlardır.”
Nur: 51
“Kim Allah’a ve Rasulüne itaat eder, Allah’tan korkar ve Ona karşı takvalı olursa işte kazançlı kimseler onlardır.”
Nur: 52
“Rasulün emrine aykırı davrananlar, kendilerine bir belanın çarpmasından yahut onlara acı bir azabın uğramasından sakınsınlar.”
Nur: 63
Ümmet Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in vefatından sonra ihtilafın halli için muhakemeleşmesinin Onun sahih sünneti altında olacağında icma etmiştir. Yukarda zikredilen ayetlerde bu muhakemeleşme neticesinde verilen hükme tam teslimiyetin gerekliliği Ona muhalefetin ise haram oluşu kesindir. Şeyh Albânî bu hususta şunları söylemektedir:
1) İhtilaf ve çekişmeden kurtulmak için:
Sünneti hakem edinmeyi terk etmek, ihtilaflara rıza göstermek, müslümanların çabalarını boşa çıkarmak, güçlerini kuvvetlerini heba etmektir.
2) İnsanları Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e muhalefet etmekten sakındırmak, o muhalefetin dünya ve ahirette kötü akıbete sebebiyet vereceği içindir.
3) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in emrine muhalefet etmek dünyada fitneye ahirette de şiddetli azaba müstahak olma anlamına gelir.
4) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in emrine itaat etmek vaciptir, güzel bir hayat yaşamaya vesiledir. Aynı zamanda dünya ve ahiret saadetini elde etmeye vesiledir.
5) Muhakeme olmak üzere Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ve sünnetine davet olunduklarında, emre icabet etmemek ve yüz çevirmek, zahiren müslüman gözüküp küfürlerini gizleyen münafıkların sıfatlarındandır.
6) Müminler ise münafıkların aksine muhakemeleşmek üzere Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e çağırıldıkları vakit koşarak icabet ederler. Lisanı halleriyle “İşittik ve itaat ettik” derler. Onlar bu amelleriyle kurtuluşa ererler ve naim cennetleriyle ödüllendirilirler.
7) Allah’ı ve ahiret gününü umuyorsak, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bizim her türlü işlerimizde tek örneğimiz, tabi olacağımız numunemiz olmalıdır.
Şeyh Albânî bu hususta birçok misaller daha veriyor. Mevzu ile ilgili doyurucu bilgi için Şeyh’in “Hadis Üzerine Selefi Bir Yaklaşım” isimli kitabına bakılmasında yarar vardır.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi MusabBinumeyr 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Bİr fİrakın ardından Makale ve Köşe Yazıları YaŞuHa 1 2444 09 Aralık 2013 22:01
Hikaye okumakta fayda var Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler GÖKCEN_AZRA 2 2330 25 Kasım 2013 14:27
Köle Olabilmek Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler mehmet akif2 2 2394 17 Kasım 2013 13:01
Nereye atıyorsun adımlarını /medineweb Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler su damlası 3 2507 17 Kasım 2013 12:50
Suriyeli Kardeşimizin Feryadı Videolar/Slaytlar YaŞuHa 1 1826 10 Kasım 2013 13:57

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Alemllere Rahmet Hz Muhammed - sallallahu aleyhi ve sellem Esadullah Hz.Muhammed(s.a.v) 4 08Haziran 2019 13:51
SENİ SEVDİM (sallallahu aleyhi ve sellem) Fatıma-i Zehra Hz.Muhammed(s.a.v) 4 29 Aralık 2014 01:48
Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) ahir zaman hakkında söyledikleri Fatıma-i Zehra Hadis-i Şerif 1 27 Ocak 2014 12:23
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'i bilmek YaŞuHa Hz.Muhammed(s.a.v) 0 07Haziran 2011 15:39
peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem'e) CaferTayar Hz.Muhammed(s.a.v) 5 24 Mart 2008 21:15

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.