www.medineweb.net, ykleniyor... 'den beri Kesintisiz Yaynda.... |
|
Konu Kimlii: Konu Sahibi Esadullah,Al Tarihi: 03 Mays 2012 (14:27), Konuya Son Cevap : 08Haziran 2019 (12:43). Konuya 1 Mesaj yazld |
![]() ![]() |
| LinkBack | Seenekler | Deerlendirme |
![]() | Mesaj No:1 |
Durumu: ![]() Medine No : 15316 yelik T.:
18 Aralk 2011 | ![]() Efendimiz (s.a.v) Aslnda btn nsanla Nebiydi Efendimiz (s.a.v) Aslnda btn nsanla Nebiydi Hani biz peygamberlerden salam sz almtk. Senden, Nh’tan, brahim, Ms ve Meryem olu sa’dan da. Evet biz, onlardan sapa salam bir sz almtk. (Ahzab 7) Hani, Allah peygamberlerden, “Andolsun, size vereceim her kitap ve hikmetten sonra, elinizdekini dorulayan bir peygamber geldiinde, ona mutlaka iman edeceksiniz ve ona mutlaka yardm edeceksiniz” diye sz alm ve, “Bunu kabul ettiniz mi; verdiim bu ar grevi stlendiniz mi?” demiti. Onlar, “Kabul ettik” demilerdi. Allah da, “yleyse ahid olun, ben de sizinle beraber ahit olanlardanm” demiti. (Aliimran 81) "Ben, hakikatte peygamberlerin ilki, bsette ise sonuncusuyum..." [3] Eb Sehl bin Kattan "Eml"sinin bir cz'nde yle demitir: "Ben, Eb Cafer Muhammed bin Ali'ye sordum: "Ya mam! Peygamberimiz en son gnderildii halde, O'nun btn peygamberlerin nne gemi olmas nasl oluyor?" Bana u cevb verdi: "Cenab- Hakk, ruhlar leminde Ademoullarndan msk alp ve onlar z varlklar zerine ahit tutup: "Ben sizin Rabbiniz deil miyim?" diye sorduu zaman [4]Muhammed (s.a.v.) ilk olarak: "Evet, Sen bizim Rabbimizsin!" cevbn vermitir. Bylece O, btn peygamberlerin nne gemitir..." mam- Ahmed'in Buhr'nin Trih'inde, Taberan, Hkim, Beyhak ve Eb Nuaym'in Meyserat'l-Fecr'den rivayet ettiklerine gre, o demitir ki: "Ben ey Allah'n Resul, sen ne zaman peygamber oldun?" diye sordum. Peygamberimiz de buyurdular ki: "Adem ruh ile cesed arasnda iken, ben peygamber idim." [5] Yine mam- Ahmed ile Hkim ve Beyhak Irbz bin Suriye'den yle rivayet ederler: "Ben, Peygamber (s.a.v.)'in bizzat yle buyurduklarn duydum: "Gerekten ben, Allah indinde roml Kitab'da btn peygamberlerin sonuncusu olarak yazldm zaman, Adem,onun yaratlna esas olan amur paras iinde mayas alnmak zere yatmakta idi!" Ayrca Hkim, Beyhakl ve Eb Nuaym, yine Eb Hreyre (r.a.)'in yle dediini rivayet ederler: "Bir defasnda Peygamber (s.a.v.)'e yle soruldu: "Ya Reslallh, Peygamberlik sizin iin ne zaman vacip oldu?" Efendimiz de: "Babamz Adem'in topraktan yaratlmas le kendisine rh flenmesi arasnda..." buyurdu. Bezzr, el-Evsat'nda Taberan ve Ebu Nuaym, e-a'b tankndan o da bn-i Abbs (r.a.)'dan yle rivayet etmilerdir: "Peygamberimiz'e "Ey Allah'n Resul, sen ne zaman peygamer oldun?" diye soruldu. Peygamberimiz de: "Adem ruh ile cesed arasnda iken" buyurdu. Eb Nuaym'in es-Senabih'den rivayet ettiine gre, bir gn mer (r.a.): "Y Reslallh, siz ne zaman peygamber klndnz?" diye sormu. Peygamberimiz ise: "Adem, yaratlnn mayas olan amurda yatar iken" demitir... -Haber verelim ki, bu rivayet mrseldir- bn-i Sa'd'in rivayetine gre de, bn Ebi'l-Ced' yle demitir: "Ben, ey Allah'n Resul, sen ne zaman peygamber oldun?" diye sorduumda; aldm cevap yle olmutur: "Ben, Adem ruh ile cesed arasnda iken peygamber oldum." Yine bn-i Sa'd, Mutarrif bin Abdullah bin el-ihhir'den yle rivayet etmektedir: "Adamn biri, Peygamber'e (s.a.v.): "Sen, ne zaman peygamber oldun?" diye sordu. O da cevabnda yle buyurdu: "Adem ruh ile amur arasnda iken." bn-i Sa'd'in, Amir'den olan rivayeti de yledir: "Adamn biri Peygamber (s.a.v.)'e: "Siz ne zaman nebi oldunuz?" diye sormutu. Efendimizin verdikleri cevap da yle olmutur: "Benden misk alnd ve Adem'in ruh ile cesed arasnda bulunduu zaman." Taberani ve Eb Nuaym, Meryem el-Gassani'den yle rivayet etmektedirler: "Bir arbi Peygamber (s.a.v.)'e: "Ey Allah'n resul, senin Peygamberliinde ilk ey nedir?" diye sordu. Peygamberimiz de: "Allah dier btn peygamberlerden misk ald gibi, benden de misk ald. Ayn zamanda bu hususta, peygamberler babas brahim (a.s.)'n duas, s (a.s.)'n mjdesi vardr. Bir de anamn bir r'yas vardr ki o da yledir: Anam, bu ryasnda, iki aya arasndan bir kandilin ktm ve bu kandilin am saraylarn aydnlattm grmtr..." [6] Peygamber Efendimiz'in Risaletinin Btn nsanla amil Olmas, Btn Peygamberlerin Ve mmetlerinin Onun mmeti Olmas: Bu hususu gayet ilmi bir ekilde aklayan eyh Takyyuddin es-Sbki, "Et-Ta'zim el-Minneh" adl kitabnda diyor ki: "Canb- Hakk, Kitb- Kerim'inde peygamberlere hitaben: "...Mutlaka O'na inanacak ve mutlaka O'na yardm edeceksiniz" [7] diye buyurmutur. Kurn'n bu ayetinde, peygamber (s.a.v.)'in makamnn ykseklii ve kadrinin yceliine iaret edildii, asla gizli deildir. Yine ayn ayette O'nun, onlarn zamanlarnda gnderilmi olmas -veya onlarn mrlerinin uzun olup da O'nun zamanna yetimi olmalar- halinde, onlarn dahi peygamberi olacana da iaret edilmi olmaktadr. Denekki O'nun nbvvet ve risleti, Adem (a.s.) zamanndan t kyamete kadar umm halka mil bulunmakta, btn peygamberler ve onlarn mmetleri de O'nun mmetinden saylmaktadr. Ve O'nun: "Ben, btn insanlara peygamber olarak gnderildim!" [8] hadisi de, yalnz kendi zamanndan kyamete kadar gelecek olanlara deil, ayn zamanda kendinden nceki insanlara da amil bulunmaktadr. Bylece, hem Peygamberimizin bu byk zellii, hem de dier bir hadislerindeki: "Adem, ruh ile cesed arasnda iken ben peygamber idim" [9] beyn da gzelce anlalm olur. Bu hususu srf Allah'n ilmi nokta-i nazarndan aklamak isteyenlere gelince: Onlar, bizim burada anlatmaya altmz bu nemli incelii kavrayamam olan kimselerdir. Zira Allah'n ilmi, her eyi ihata etmitir. Peygamberimiz'in t o vakitte nbvvet ile vasflanm olmas ise; kendisi iin peygamberliin t o zaman dahi sabit bir emir olduunu ifade etmektedir. Bu yzdendir ki Adem fa.s.) O'nun adnn, Ar zerinde: "Muhammed Allah'n Resuldr!" eklinde yazl olarak grmtr. te bunun, t o zaman sabit bir hakikt olmas gerekir. Eer bunu; srf ileride peygamber olacann bilinmi olmas manasna alacak olursak, bu taktirde O'nun, "Adem ruh ile cesed arasnda iken peygamber oluunun" bir hususiyeti kalmam olur. Zira, dier peygamberlerin peygamberlikleri de, her zaman iin Allah tarafndan bilinmekte olan bir eydir. Halbuki, bizim peygamberimiz1 in bu hadisleri ile biz mmetine haber verdikleri byle bir hususiyetin sabit olduu; muhakkak bulunmaktadr. Mslmanlar O'nu, bu hususiyeti ile de tanyp Allah indinde O'nun kadrinin ne kadar yce oluuna hakkyle arif olurlar da bu sebeble, nice iyilik ve faziletler elde ederler. [10] SORU: Eer dersen ki: "Ben, bu fazilet ve zellii iyice anlamak istiyorum. Zira peygamberlik bir vasftr ve bununla vasflanacak olan zatn, ayn zamanda mevcud olmas gerekir. Bu ise ancak, kendisine peygamberlik verilecek olan ztn krk yana bali olmasndan sonra olur. Bir peygamber, henz kendisi mevcut deilken ve peygamber olarak da gnderilmi deilken, nasl olur da peygamberlik ile vasflandrlabilir? Eer bu, haddizatnda sahih ise, bakas iin de sahih olmas gerekmez mi?" [11] CEVAP: Bilesin ki, bize, Allah Tel'nn ruhlar cesedlerden evvel yaratm olduuna dair hakikatli haberler gelmitir. Peygamber Efendim iz1 in: "Ben, Adem ruh ile cesed arasnda iken nebi idim" szleri ile; bizzat kendi hakikatine veya rh-u erifine iaret etmi olmalar mmkndr. Bizim gibiler mcerred akllar ile hakikatleri kavramakta kusur edebilirler. Hakikatleri ancak, onlarn ve her eyin yaratcs olan ve yaratlmlara ilhi nuru ile imdad buyuran Yce Allah bilir. Sonra, sn yce Allah'n, bu hakikatlerden dilediini diledii zaman meydana getirmesi de mmkindir. Peygamberimizin hakikatine gelince: Demek ki Cenb- Hakk, O'nun hakikatna daha Adem yaratlmadan peygamberlik vasfn vermi, O'nu buna layk bir ekilde hazrlam ve O'nun zerine bu vasf ifza buyurmutur. O da, t o vakitten beri peygamber olmu, ad da "Muhammed Allah'n Resuldr!" diye Ar zerine yazlmtr. Cenb- Hakk da O'ndan Resul diye haber vermitir. T ki, ins cin ve btn melekler O'nun Allah indindeki kadr kymetini, stn kerametini hakkiyle bilsinler. Bilsinler de bu yzden nice derece ve faziletlere ersinler. Evet, O'nun hakikati t o zamandan beri mevcuttur, her ne kadar yce Allah'n kendisine ifza ve imdd buyuraca nice erefli vasflar ile sfatlanacak olan cesid-i erifinin mevcudiyeti gecikmi olsa bile... Hi phesiz gecikme bundadr. Yni O'nun fn vcdunun tekevvnnde, O'nun peygamber olarak gnderilmesinde, "tebli"dedir. Yoksa O'nun hakikatinde deil... Dier keramet (nbvvet) ehline gelince: Yce Allah'n byle bir kerameti (nbvveti), ona sahib olan zta ifza ve imdd buyurmas ise; o ztn vcdunun tekevvn etmesinden bir mddet sonra olmaktadr... Her vcda geleni yce Allah'n ezelde bilmi olmasnda ise, asla phe yoktur. Bunun byle olduu, akl ve er' kesin deliller ile sabittir... nsanlarn Allah'n ezelde bilmi olduu bir eyi bilmeleri ise, o ey zuhur edip de kendilerine vsl olduktan sonra olmaktadr... Daha nce bilmeleri, mmkn olmamaktadr... Nitekim Sevgili Peygamberimizin peygamberliini de, Cebrl (a.s.)'m kendisine gelip Kur'n'dan yetler getirdii zaman bildikleri gibi... Cenb- Hakk'n malmat -ezelde bildikleri- cmlesinden olan bir ey; ayn zamanda O'nun fiillerinden bir fiildir; O'nun kudretinin ve irdesinin eserlerinden bir eserdir... Ve bu eser, kendisiyle vasflanan zel bir mahalde zuhur eder... Yni burada iki mertebe sz konusudur. Birincisi: Sdece dell ve brhn ile bilinmektedir, ikincisi: Gzle grlecek ekilde zuhur etmektedir... Bu iki mertebe arasnda ise Allah'm irde ve ihtiyar ile zuhura gelecek olan birtakm vastalar bulunmaktadr. Bunlar, Allah'n fiilleri olan yle vastalardr ki, bazs zel bir mahalde zuhur eder... Bazs ise, zel bir mahal iip haddizatnda hsl olmakla beraber* hi bir kimse iin zahir ve malm olmayabilir... 'Yni, huss bir mahalde zuhur eden bir keml ve keramet (nbvvet); y bu mahallin yaratld andan itibaren ona mukrin olarak mevcut bulunur, yahut da bir mddet sonra vcda gelir... Byle olmakla beraber, eer "muhbir-i sdik"m haber vermesi olmasa, bizim bu hususta hi bir bilgimiz olamaz... Hi phesiz Peygamberimiz (s.a.v.), btn yaratlmlarn en hayrlsdr. Hibir kimse iin, O'nun keml ve kerametinden daha byk bir keml ve keramet olamaz! Yine O'nun huss mahal ve makamndan daha erefli bir makam da bulunamaz! te biz, byle bir keml ve kerametin Adem yaratlmadan nce Peygamberimiz iin sabit olduunu, sahh haber ile, yni O'nun bize haber vermesi ile bilmi bulunuyoruz. phesiz bu keramet ve hususiyet O'na, Allah (c.c.) tarafndan verilmi ve Allah O'nu, t o vakitte peygamber klmtr. Sonra, bu hususta dier peygamberlerden "msk" alm ve O'nun, kendilerine mukaddem olduunu, hepsinin nebisi ve resul bulunduunu da onlara bildirmitir." [12] Dier Peygamberlerden "Misak" Alnm Olmasndaki ncelik Ve Hikmet Sn yce Allah, Peygamberimiz'e ve dier peygamberlere salt selm eylesin, gerekten bizim Peygamberimiz iin dier Peygamberlerden msk alfim olmasnda byk bir hikmet ve incelik bulun-maktadr... Sanki bu, halfelerin tebeasndan bat yemini almasna benzemektedir... htimal ki halfelerin halkndan kendilerine itaat edeceklerine dair aldklar bu bat yemni de, dier Peygamberlerden bizim Peygamberimiz'e itaat edeceklerine dair alnm bulunan bu msk olayna dayanmaktadr... ite bu incelii nazar- itibra alarak Cenb- Hakk'm, sevgili Peygamberimiz'in kadrini ne kadar yceltmi olduunu gzelce anlamaya al... Bunu anladn zaman, sevgili peygamberimizin peygamberler peygamberi olduunu da anlam ve kabul etmi olursun... O, peygamberler peygamberi olduu iindir ki, yarn ahrette btn peygamberler O'nun Liv'1-Hamd sanca altnda toplanacaklardr. Ve O, daha dnyamz da iken de Leyle-i Mrc'da Peygamberlerin nne geip onlara namaz kldrmtr... te bunun iindir ki, eer O'nun gelii Adem, Nh, Ibrhm, Ms veya s peygamberlerden (Allah'n selm hepsinin zerine olsun!) herhangi birinin zamanna rastlam olsayd, onlara ve onlarn mmetlerine O'na imn etmeleri ve O'na destek olmalar farz olurdu. nk sn yce Allah, onlardan bu hususta msk almtr... Demek ki, O, manen btn peygamberlerin ve onlarn mmetlerinin dah nebsi ve resul bulunmaktadr. Sadece i, O'nun onlarla birlikte bulunmasna, onlarn zamannda mevcut olup-olmama-sna kalmaktadr... Yni iin gecikmesi; onlarn vcutlar ile ilgili bulunmaktadr. Yoksa onlarn bu ilh ve manevi hikmetin iktizs ile vasflanmam olmalarndan deil... Unutmamamz lzmdr ki, huss bir mahallin bir fili (veya vasf) henz kabul etmemi olmas ile, kabul edecek olann kabul etme ehliyetinin olup-olmamas arasnda fark vardr... Bahsimizde ise, hem failin ehliyeti bakmndan, hem de Peygamber Efendimizin zt cihetinden bir tavakkuf, gecikme (veya) ehliyetsizlik sz konusu deildir. Gecikme sadece vct itibariyle olup buna ml ve ilgisi bulunan zamann gelip gelmeme sindedir. Yani eer O, onlarn asrnda mevcut olsa, hi phesiz onlarn da O'na uymalar gerekir. te bu yzdendir ki Is peygamber, hir zamanda geldii zaman O'nun eriati zerinde bulunacaktr. Halbuki kendisi de kerem sahibi bir peygamberdir... Yoksa baz kimselerin zannettikleri gibi, Hz. is, bu mmetten bir ferd olarak gelecek deildir. Evet, Hz. s da yukarda anlattmz manda, bu mmetten biri saylr... O, ancak Peygamberimizin erati ile, kitap ve snnet ile amel edilmesini emredecektir. Kitap ve snnetteki btn emir ve nehiyler, dier btn peygamberleri ilgilendirdii gibi, Hz. sa'y da ilgilendirmektedir. Bu onun peygamberlik kerem ve snndan da hibir ey eksiltmeyecektir. Bu byle olduu gibi, ayet Peygamber Efendimiz onun zamannda veya Hz. Musa'nn zamannda, ibrahim veya Nuh'un zamanlarnda gnderilmi olsayd, bu peygamberler kendi mmetlerinin peygamberleri olduklar gibi, ayn zamanda Peygamberimiz de onlarn zerinde onlarn Peygamberi olacakt; hepsinin nebsi ve resul bulunacakt. Demek ki bizim Peygamberimiz'in peygamberlii, btn peygamberle-rinkinden daha mull, daha umm, daha byk bulunmaktadr. Ayn zamanda O, onlarn eratleriyle de "usl" '{temel esaslar) bakmndan mttefik bulunmaktadr. nk eraitler usl bakmndan birbirinden farkl deildir... Peygamber (s.a.v.) Efendimiz'in eratinin, teferruata it hkmler bakmndan dier eriatlerden stn olmasna gelince: Bu, y tahsis ya da nesih yoluyla olmaktadr... Yahut da bunlarn her ikisi de olmaz, fakat dier peygamberlerin kendi zamanlarnda kendi mmetlerine getirdikleri bir hkme nisbetle, bizim Pey gamb erimi z'in u zamanda getirdii bir hkmn arasndaki (zamanlar ve ahslar bakmndan) grlmesi kanlmaz olan fark itibariyle olur... Biz, burada izahna altmz byle bir hikmet ve inceliin mevcudiyetine vkf olduktan sonradr ki, aada ki iki hadisin manlar da bizce aydnla kavumutur... Halbuki daha nce her iki hadisin manlar da bizce aydnla kavumutur... Halbuki daha nce her iki hadisin gerek manalar tarafmzdan iyice anlalamamt... Bu iki hadisten birincisi: Biz nceleri, "Ben, btn insanlara peygamber olarak gnderildim!" mealindeki birinci hadsi, "O, kendi zamanndan t kyamete kadar ki zamann peygamberidir" eklinde anlyorduk. Halbuki hadsin esas mans: "O, Adem'den t kyamete kadar btn insanlarn ve btn zamanlarn peygamberidir!" eklinde olmaldr. kinci hadisi de nceleri: "O'nun tekaddm, Allah tarafndan malm ve mukadderdir" diye anlyorduk. Halbuki esas man, bundan ok farkl ve fazla imi... Nitekim yukardan beri izahna altk. Bu izahn zeti ise: O, dier peygamberlerin herhangi birinin zamannda peygamber olarak gnderilmesi halinde, onlar ve onlarn mmetleri mutlaka O'na uyacaklar ve O'na destek olup yardm edeceklerdir!... O, byle bir vazife ve vasf iin ehliyetli, onlar da buna me'mr ve mkelleftir... Mesele, bir hkmn, artna talik edilmesi kablindendir. Hkmler, artlarna ta'lik edilir. Fakat bu ta'lik, bazan tasarrufu kabul edecek olan mahal itibariyle olur... Bazen de o mahalde tasarruf edecek olan fail itibariyle olur. Bahsimizle ilgili olan ta'lik ise, sadece tasarrufu kabul edecek olan mahal itibariyledir. Burada bu mahal; kendilerine peygamber gnderilecek olan kimselerdir ve onlarn bunu dinleyip kabul etmeleridir... Onlara hitap edecek olan zt- erifin maddeden mevcut olmas ise, bir temsil ile una benzemektedir: Bir aile reisi, yni baba; kendi kzn evlendirivermesi iin bir adama vekalet verir... O adama hitaben der ki: "Kzm, kendisinin dengini bulduun zaman evlendirebilirsin. Sana bu hususta veklet veriyorum!" ite bu babann o adama bu artla veklet vermesi sahih olmutur ve o adamn veklet ehliyeti de bylece sabit olmutur... imdi o adam bu vekleti,kendisine veklet verenin kznn dengini bulduu zaman kullanacaktr. zerinde tad veklet sfatn da, o zaman tasarruf edecektir. Bakarsnz kzn dengini bulmakta hayli gecikmi olabilir... Fakat bu gecikme yznden ne vekletine bir zarar gelir, ne de vekletin shhatinde bir eksilme olur... (Muhterem okuyucu, Allme Sbk'nin bahsimizle ilgili izah, burada sona ermitir. Her eyi, yceler ycesi Allah daha iyi bilir) O'na man Edeceklerine Dair Peygamberlerden Misak Alnm Olmas Sn Yce Allah Kitb- Kermende buyuruyor ki: "Allah Peygamberlerden yle sz almt: "Bakn, size kitap ve hikmet verdim, sonra yannzda bulunan kitaplar dorulayc bir peygamber geldiinde, ona mutlaka inanacak ve ona mutlaka yardm edeceksiniz! Bunu kabul ettiniz mi? Ve bu hususta ar ahdimi zerinize aldnz m?" demiti. "Kabul ettik" dediler."O halde ahit olun, Ben de sizinle beraber ahit olanlardanm." dedi. [17] bn-i Eb Hatim, bu yetin tefsiriyle ilgili olarak es-Sdd'den naklen yle der: "Nuh (a.s.)'dan beri her bir peygamberden Hz. Muhammed (a.s.)'a inanacaklar ve O'na yardm edeceklerine dir msk alnm olduu gibi, her bir peygamber de kendi mmetlerinden bu hususta misk alm ve onlara: "Siz sa iken O size gnderilmi olursa, mutlaka O'na inanacak ve mutlaka O'na yardm .edeceksiniz!" .demitir..." bn-i Askr, Kreyb'in bn-i Abbs tarkinden sevkettii bir rivayeti nakleder... bn-i Abbs demitir ki: "Cenb- Hakk, Adem'den itibaren her peygambere Sevgili Habbi'ni takdim eder (O'na inanp yardm etmeleri hakknda onlardan msk alr...), mmetler de O'nu birbirine mjdeler ve O'nun kendi aralarndan kmasn beklerdi. Nihayet yce Allah O'nu mmetlerin en hayrls iinden kard, en hayrl zamanda peygamber olarak gnderdi, en hayrl ve.en gzide arkadalar da O'na ashb kld... O, beldelerin en hayrls olan Mekke'de dodu, orada byd ve krknda kendisine ilhi elilik vazifesi verildi... Buras, Hz. brahim (a.s.)'n haremi idi... Sonra O'nu oradan karp Taybe'ye (mbarek Medine ehrine) g ettirdi... Dnini orada yerletirdi... Buras da Muhammed (a.s.)'m haremi oldu... Harem-i erf den peygamber olarak gnderildi, harem-i erife hicret etti. [1] phesiz Rabbimizin sn zten ycedir... Biz de bylece Tel, Tebreke, Sphn gibi, yce, byk ve mnezzeh anlamna gelen ta'zim ifadeleriyle O'nu yceltiyor, O'na olan ta'zm borcumuzu edaya alyoruz [2] Ahzb Sresi, 7. [3] Keza Mevhib-i Ledniye erhi Zerkn, Beyrut 1393,1/36. [4] Araf Sresi, 172'de gemektedir. [5] Bu hadisin senedi kavidir... Sahihtir... Bz hads ifminden habersiz olanlarn oka syledikleri: "Adem su ile amur arasnda iken ben peygamber idim" rivayetinin ise asl yoktur. Bunu mm Suyt de bildirmitir. (Mevhib-i Ledniye erhi Ez-Zerkn, 1/33). [6] Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Byk zellikleri, Uysal Kitabevi: 1/13-14. [7] Al-i imrn Sresinin 81. yetinden.. [8] Aslnda Sahhlerin her ikisinde de rivayet edilmi bulunan bu hads-i erf, biraz uzunca bir hads olup Peygamber Efendimizin byk zelliklerinden beini ihtiva etmektedir ve yledir: "Benden evvel hibir kimseye verilmemi olan be ey bana verilmi bulunmaktadr: [9] Ayn lafz ile Hafz Eb Nuaym Hlye'sinde Meyserat'l-Fecr'den, Ibn-i Sa'd bn Ebi'l-Ced''dan, Taberan bn-i Abbs'tan rivayet etmilerdir... (Yine Mellifin El-Cmius-Sar adl eseri, 2/83). [10] 21(11) Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Byk zellikleri, Uysal Kitabevi: 1/15-16. [17] Al-i Imrn sresi, 81 [18] Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Byk zellikleri, Uysal Kitabevi: 1/24. alnt |
![]() |
![]() | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
![]() | Esadullah | Esadullah | 2 | 270 | 09 Kasm 2024 12:40 |
![]() | Esadullah | Esadullah | 0 | 199 | 08 Ekim 2024 15:38 |
![]() | Eserler/Yazarlar | Kara Kartal | 1 | 562 | 29 Ocak 2023 13:22 |
![]() | Tbb- Nebevi ve Alternatif Tp Bilgileri | Hdimul slam | 1 | 555 | 14 Ekim 2022 00:49 |
![]() | Alternatif Tp | Esadullah | 2 | 710 | 14 Ekim 2022 00:38 |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Kii okuyor. (0 ye ve 1 Misafir) | |
Seenekler | |
Konuyu deerlendir | |
![]() | ||||
Konu Balklar | Konuyu Balatan | Medineweb Ana Kategoriler | Cevaplar | Son Mesajlar |
Aslnda Olmas Gereken | Esma_Nur | Resim/Karikatr | 8 | 01 Aralk 2018 23:40 |
nsanla.... | slaminesil | Serbest Krs | 1 | 28 Kasm 2014 13:48 |
Bir kadn ocuktur aslnda.. | seb-i aruz | Bilgi Daarc | 2 | 15 Austos 2014 22:56 |
nsanla aladm bu gece… | EyMeN&TaLhA | Makale ve Ke Yazlar | 6 | 22 Temmuz 2014 03:15 |
Tasavvuf nsanla Ne Vaat Ediyor? | Esadullah | Tasavvuf-Tarikat | 24 | 18 Mays 2014 13:52 |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Þerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|