Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Hz.Muhammed(s.a.v) (https://www.forum.medineweb.net/261-hzmuhammedsav)
-   -   *Gadir Hum Olayı (https://www.forum.medineweb.net/hzmuhammedsav/8733-gadir-hum-olayi.html)

AşıkıZehra 18 Aralık 2008 19:22

*Gadir Hum Olayı
 
GADİR HUM OLAYI

Resulullah (s.a.a) Hicretin onuncu yılında hacca gitmeyikararlaştırmıştı. Bu kararı açıkladığında, Resulullah ile birliktehacca gitmek için Medine’ye çok sayıda insan geldi. Bu hacca “Haccet-ülVeda” “Haccet-ül İslam” “Haccet-ül Belağ” “Haccet-ül Kemal” ve“Haccet-üt Tamam” da denilmektedir.

Resulullah (s.a.a) gusledip,saçlarına yağ sürerek taradıktan sonra, iki çöl elbisesiyle Zilhicceayından beş-altı gün önce Cumartesi günü (İzar ve Ridayla) Medine’denyola çıktı. Resulullah (s.a.a) Medine’den çıktığında onunla birlikteeşleri, Ehl-i Beyti, Muhacir, Ensar ve diğer Arap kabilelerinden büyükbir topluluk da yola çıktı.

Resulullah (s.a.a) Medine’den yolaçıktığı o günlerde Medine halkından bir çok kimse çiçek veya kızamıkhastalığına yakalanmıştı. Bu yüzden birçok insan Resulullah (s.a.a) ileHacca gitmek şerefine erişemediler. Buna rağmen çok büyük bir insantopluluğu onunla beraber Medine’den hareket etti.

BazılarıResulullah’la birlikte hareket edenlerin sayılarının 90 bin kişi,bazıları 114 bin kişi, bazıları 120 bin kişi, bazıları 124 bin kişi,bazıları da bundan daha fazla olduğunu yazmışlardır. Bunlar Hz.Peygamberle birlikte hareket edenlerin sayısı olup Mekke’de olanlar,Yemen’den Hz. Ali (a.s) ve Ebu Musa ile gelenler de onlara eklenirse ozaman hacıların sayısı bu rakamların çok üzerinde olacaktır.

Resulullah(s.a.a) pazar günü sabahleyin “Yelemlem”e vardı, sonra hareket edipakşam yemeğini “Şeref-us Seyale”de yedi, akşam ve yatsı namazını daorada kıldı. Daha sonra (oradan hareket edip) sabah namazını “IrkuzZabye”de kıldı. Sonra “Revha”ya indi. Daha sonra Revha’dan hareket edipikindi namazını “Munsaref”te kıldı. Oradan da hareket edip akşam veyatsı namazını “Muteaşşa”da kıldı ve akşam yemeğini de orada yedi. Yineoradan hareket edip, sabah namazını “Esabe”de kıldı. Salı günününsabahı “Arc”a (Akabet-ul Cuhfe’ye) vardı; orada deve kemiyi ileboynundan kan aldırdı. Çarşamba günü “Sekya”ya vardı, sabah namazını“Ebva”da kıldı. Sonra oradan hareket edip Cuma günü “Cuhfe”ye vardı.Oradan da “Kadid”e ulaştı ve cumartesi gününü orada istirahatlageçirdi. Pazar günü “Usfan”da idi. Sonra oradan hareket edip “Gamim”evardı; Gamim’de yayalar sıraya geçip yürümekten dolayı Peygambereşikayette bulundular. Resulullah (s.a.a) onlara, “süratle yürüyün”buyurdular. Onlar da böyle yaparak rahatladılar. Pazartesi günü“Merr-uz Zahran”a vardılar. İkindiyi orada geçirerek akşamleyin“Seref”e ulaştılar. Akşam namazını kılmadan Mekke’ye ulaştılar. GeceyiMekke girişindeki dağın arasında geçirdiler ve salı günü sabahleyinMekke’ye girdiler.

Resulullah (s.a.a) hac amellerini yaptıktansonra, Mekke’ye geldiği insanlarla Medine’ye geri dönerlerken, Medine,Mısır ve Iraklıların yol ayrımı olan Gadir-i Hum’a ulaştıklarında,Cebrail şu ayeti indirdi: “Ey Peygamber, Rabbi’nden sana indirilenitebliğ et. Eğer (bu görevini) yapmayacak olursan, O’nun elçiliğinitebliğ etmemiş olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır ...”

Allah-uTeala bu ayetle, Resulullah’ın (s.a.a), Hz. Ali (a.s)’ı imam olarakhalka tanıtmasını ve velayet hakkında nazil olanı, onlara tebliğetmesini emretti ve ona itaat etmeyi herkese farz kıldı. Bu olayZilhiccenin 18. Günü vuku buldu.

Hacdan dönenlerden ilk grupCuhfe’ye yaklaştığında Resulullah (s.a.a) önde gidenlerin geridönmesini ve geride kalanların da bu bölgede onlara ulaşmasını emretti.O bölgede bulunan, birbirine yakın beş büyük ağacın altında oturmaktanonları sakındırdı; bu ağaçların altını temizletti, öğle namazı içinezan okundu, daha sonra Resulullah (s.a.a) halkla birlikte o ağaçlarınaltında namaz kıldı.

Hava çok sıcaktı; insanlar sıcaktanabalarının yarısını başlarına çekip, yarısını da ayaklarının altınaseriyorlardı. Semure denen ağacın üzerine elbise vb. şeyleri atarakResulullah (s.a.a) için gölgelik yaptılar.

Resulullah (s.a.a)namazını bitirdikten sonra cemaatın ortasında, deve semerleri üzerineçıkarakherkesin duyacağı şekilde yüksek bir sesle şöyle buyurdular:

“Bütünövgüler Allah’a mahsustur; O’ndan yardım diliyor, O’na iman ediyor, Onagüveniyoruz. Nefsimizin şerlerinden, kötü amellerimizden Allah’asığınıyoruz. Sapan kimseyi O’ndan başka kimse hidayet edemez; O’nunhidayet ettiğini ise kimse saptıramaz. Allah’tan başka ilah olmadığına,Muhammed’in Onun kulu ve elçisi olduğuna şehadet ediyorum.”

Ve Sonra:

“Eyinsanlar! Latif ve Habir olan Allah bana haber verdi ki, hiçbirPeygamber, kendisinden önceki peygamberin ömrünün yarısından fazlayaşamamıştır; ben yakında Rabbimin davetine icabet edeceğim. Bensorumluyum, siz de sorumlusunuz. O halde siz ne düşünüyorsunuz?”

Halk: “Biz senin tebliğ ettiğine, nasihatta bulunduğuna, çaba sarf ettiğine tanıklık ediyoruz. Allah sana mükafat versin.”

Resulullah:“Allah’tan başka ilah olmadığına, Muhammed’in O’nun kulu ve elçisiolduğuna, cennet ve cehenneminin hak olduğuna, kıyamet günününgeleceğine ve kabirde olanların dirileceğine şehadet ediyor musunuz?”

Halk: “Evet buna şehadet ediyoruz.”

Resulullah: “Allah’ım şahit ol.”

Yine Resulullah: “Ey insanlar! İşitiyor musunuz?”

Halk: “Evet işitiyoruz.”

Resulullah:“Ben sizden önce (Kevser) havuzun başına gideceğim, siz orada benimyanıma geleceksiniz. O havuzun genişliği “San’a” ve “Busra” arasıkadardır. O havuzda, yıldızlar sayısında kadehler vardır. Benden sonrasekaleyn hakkında nasıl davranacağınıza bakın.”

Halktan birisi: “Ya Resulullah, sekaleyn nedir?”

Resulullah: “Değerli büyük emanet: Allah’ın kitabıdır; bir tarafı Allah’ınelindedir, diğer tarafı ise sizin elinizdedir. Ona sımsıkı sarılın,sapmayın. Değerli küçük emanet ise: Ehl-i Beyt’imdir. Allah-u Tealabana bildirdi ki, onlar havuzun başında bana ulaşıncaya kadarbirbirlerinden ayrılmayacaklardır. Bunların birbirinden ayrılmamasınıben de Rabbimden istedim. Onlardan ne öne geçin ve ne de geride kalın;çünkü helak olursunuz.”

Resulullah (s.a.a) daha sonra Hz. Ali(a.s)’ın elini tutup her ikisinin koltuk altları görülecek kadar kolunuyukarıya kaldırdı. Herkes onu görüp tanıdı; sonra şöyle buyurdu:

“Ey İnsanlar! Mü’minlerin kendilerinden, onlara daha evla kimdir?”

Halk: “Allah ve Resulü daha iyi bilir.”

Resulullah: “Allah-u Teala benim mevlamdır, ben de mü’minlerin mevlasıyım; benonlara kendilerinden daha evlayım. Öyleyse ben kimin mevlası isem, Alide onun mevlasıdır.”
Resulullah bu cümleyi üç defa tekrarladı.(Hanbeli’lerin imamı Ahmed b. Hanbel’e göre, dört defa tekrarlamıştır.)Daha sonra şöyle buyurdular: “Allah’ım, onunla dost olana dost, onadüşman olana düşman ol; onu seveni sev, ona buğzedene buğzet; onayardım edene yardım et, ondan yardımını esirgeyenden yardımını esirge;o nereye dönerse hakkı onunla döndür. Biliniz ki, bu sözleri hazırolanlar hazır olmayanlara bildirmelidirler.”

Halk henüz dağılmadan Allah-u Teala şu ayeti indirdi: “Bu gün dininizi kemale erdirdim, nimetimi size tamamladım ve din olarak İslam’ı size beğendim.”

Bunun üzerine Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdular: “Allah-u Ekber! Din kemaleerdi, nimet tamamlandı, Allah benim risaletime ve benden sonra Ali’nin velayetine razı oldu.”

Daha sonra orada bulunan insanlar Hz. Ali(a.s)’ı tebrik etmeye ve kutlamaya başladılar. Hz.Ebu Bekir ve Hz Ömer, Hz.Ali (a.s)’ı ilk kutlayan kimselerdendirler.
Onlardan her biri; “Bu makam sana kutlu olsun ey Ebu Talibin oğlu! Sen, her mü’min erkek ve kadının mevlası oldun” diyorlardı.

İbn-i Abbas da; “Vallahi bu velayet herkesin üzerine farz oldu.” dedi.

Hassan da şöyle dedi: “Ya Resulullah! Bana izin ver de Ali hakkında, halkın duyması için bazı beyitler okuyayım.”

Resulullah (s.a.a) buyurdular: “Allah’ın bereketi üzerine söyle”

Hassan ayağa kalkıp şöyle dedi: “Ey Kureyş’in büyükleri! Peygamber (s.a.a)’in huzurunda mezkur velayet hakkında şöyle diyorum:

Hum’da Gadir günü Peygamberleri onlara sesleniyor.

Herkesin duyacağı şekilde yüksek bir sesle.

Bütün ümmet bunda ittifak etmiştir ve İslam tarihinde bundan başka bir Gadir olayı yoktur. Gadir olayı denince bu konu akla gelir. Gadir-i Hum denince de, Cuhfe yakınlarındaki meşhur vetanınan yer hatırlanır ve araştırmacılardan hiç kimse Gadir-i Humolarak ondan başka bir yer tanımazlar


Kaynaklar

*Müsned (Ahmed Bin Hanbel)

*Müstedrek-üs Sahihayn (Hakim Nişaburi)

*Sünen (İbni Mace)

*İhkâk-ul-Hak (Şehid Kâdî Nurullah Şuşterî)

*Abekât-ül Envâr (Mîr Hâmid Hüseyin)


ALINTIDIR..

Seyyid 18 Aralık 2008 19:34

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
ben bu olayı bilmiyordum daha önceleri hiç duymamıştım ilk defa duydum bilgilendirdiğin için çok

teşekkür ederim [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

hattaboğlu 18 Aralık 2008 19:59

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
şimdi aşkı zehra sana birkaç soru soracağım
1-bu olayın varlığına inanan (size göre hz ali nin imameti) hz ebu bekir hz ömer hz osman ve tüm onlara biat eden sahabi (içinde ehli beyt te var hz ali vehz fatıma ile beraber) efendimizin emanetine ihanet ettilermi ?
2-efendimiz sav in bahsettiği velayet mi dir imametmidir hilafetmidir ?
3-bahsedilen sakaleyn hadisi tevatur derecede aktarılmış ve diğer emanet in sünnet i seniyye olduğu söylenmiş ne diyorsunuz bu hususta ?
4-hz ali kv efendimiz iddia ettiğiniz imameti bildiği halde neden haklı davası için mücadele etmedi ? neden hilafet seçimlerinde başkaları için oy kullandı (misa : hz ömer ve hz osman ın seçilmesinde)?
5-maide suresi nin 67. ayeti nin bu olay hakkında indiğini iddia ederken maide suresi 68. ayeti okumayı aklettinizmi ?
6-mevla ne demektir ?
--
bunlara cevap ver devam edeceğim inş.

hattaboğlu 18 Aralık 2008 20:08

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
havale ücretini alırım :=)
.................................

Emekdar Üye 18 Aralık 2008 20:13

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Fatih abi şialara bakış açın nedir?Merakımdan soruyorum..

hattaboğlu 18 Aralık 2008 20:23

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Fatih abi şialara bakış açın nedir?Merakımdan soruyorum..

c: hayretle
---
halifelerden hz ebu bekr hz ömer hz osman ı kabul etmemekle kalmaz tahkir ederler.onları kabul etmeyeni ben hiç kabul etmem.
---
hz ali ve ehli beyt sevgilerinde aşırıya kaçmasalar o sevgi onların hem dünyasını hem ukbasını ihya etmeye yeterdi.ama maalesef kantarın topuzunu fena kaçırmışlardır
ama ehli sünnet dışında en fazla ısındığım şia lardır. (sebebi ehli beyti sevmeleri)

Emekdar Üye 18 Aralık 2008 20:28

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Ama bir kaç yerde Muaviyeyi savunduğunu görmüştüm.Memurlarda yani?

hattaboğlu 18 Aralık 2008 20:50

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
hz muaviye yi yine savunuyorum .ne alalası varki ?

Emekdar Üye 18 Aralık 2008 20:51

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Bakış açın genel itibari ile olumlu ondan dedim..

hattaboğlu 18 Aralık 2008 20:53

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
genel değilki , sadece ehli beyti sevmeleri o da aşırı kaçtığı için zaten ayrı yoldayız onlarla.

Emekdar Üye 18 Aralık 2008 20:56

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Anladım...

Masume 18 Aralık 2008 22:18

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Sıffında kimler karşı karşıya gelmişti?

Masume 18 Aralık 2008 22:29

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Alıntı:

hattaboğlu Üyemizden Alıntı

1-bu olayın varlığına inanan (size göre hz ali nin imameti) hz ebu bekir hz ömer hz osman ve tüm onlara biat eden sahabi (içinde ehli beyt te var hz ali ve hz fatıma ile beraber) efendimizin emanetine ihanet ettilermi ?
2-efendimiz sav in bahsettiği velayet mi dir imametmidir hilafetmidir ?
3-bahsedilen sakaleyn hadisi tevatur derecede aktarılmış ve diğer emanet in sünnet i seniyye olduğu söylenmiş ne diyorsunuz bu hususta ?
4-hz ali kv efendimiz iddia ettiğiniz imameti bildiği halde neden haklı davası için mücadele etmedi ? neden hilafet seçimlerinde başkaları için oy kullandı (misa : hz ömer ve hz osman ın seçilmesinde)?
5-maide suresi nin 67. ayeti nin bu olay hakkında indiğini iddia ederken maide suresi 68. ayeti okumayı aklettinizmi ?
6-mevla ne demektir ?
--
bunlara cevap ver devam edeceğim inş.




[B][I][COLOR=#000080][SIZE=5][COLOR=#000080]
1.SORU:HZ.AL[FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5]İ AS VE HZ. FATIMA HALİFELERE BİAT ETMEDİLER DİYE BİLİYORUM.
[B][I][COLOR=#000080]HATTA HZ.FATIMA 1.HAL[FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][SIZE=2]İFEYE KÜS OLARAK DÜNYASINI DEĞİŞTİRDİRDİ
[B][I]''BU HİZMETİME KARŞILIK SİZDEN SADECE EHLİ BEYTİME SEVGİNİZİ İSTİYORUM.''(ŞURA 23)[B][I][COLOR=#000080][FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5]

[B][I][COLOR=#000080][SIZE=2]HZ PEYGAMBER (SAA)''FATIMAYI
ÜZEN BEN[FONT=Arial TUR][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial TUR][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial TUR][COLOR=#000080][SIZE=5]İ ÜZMÜŞTÜR''DEMİŞTİR.

[B][I][COLOR=#000080][SIZE=5][COLOR=#000080][SIZE=5][B][I][COLOR=#000080][SIZE=5][COLOR=#000080][SIZE=5]2.SORU:[B][I]ÖNCELİKLE SİZİN VELAYET,İMAMET,HİLAFET ANLAYIŞINIZ NEDİR
[B][I][COLOR=#000080][SIZE=5][COLOR=#000080][SIZE=5]3.SORU: [B][I]2 EMANET HAD[FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5]İSİ İKİ ŞEKİLDE [B][I]B[FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][FONT=Arial][COLOR=#000080][SIZE=5][SIZE=2]İRİSİ 2.OLARAK SÜNNETİ,DİĞERİ EHLİ BEYTİ SÖYLÜYOR.[B][I]ZATEN SÜNNETİ EN İYİ BİLEN EV HALKI EHLİ BEYTİ DİR
4.SORU:[B][I]OY VERMEDİ
5.SORU:AYETLERİN İNDİRİLME SIRASI MAİDE 67DEN SONRA,68 GELİYOR DEĞİL Kİ OLAYLARIN ÜZERİNE AYETLER İNİYORDU MAİDE 67 DEN SONRA MAİDE 3 İNMİŞTİR EN SON AYET DEMEK Kİ İNSANLAR ÇOK KARŞI ÇIKIYORLARDI Kİ BÖYLE Bİ AYET GELDİ.

6.SORU:SAHİP,MALİK,EFENDİ

Emekdar Üye 18 Aralık 2008 22:36

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Karıştırma Merve bu konuları diyorum sonrada dayanamıyorum merak ediyorum..
1-Şimdi ilk sıffın vakasına bakalım...
Muaviyenin ordusunun kuranı kerim yapraklarını mızrak ucuna takarak savaşı engelleme olayı.
2-Hz.hasanın zehirlenmesi olayı
3-Ebuzerr el gifari ile arasındaki husumetin detayları
Aklıma gelsin kafama takılanlar devam ederim önce bunları bi vuzuha kavuşturalım fikren yani..

ustop38 18 Aralık 2008 22:38

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
bırakın geçmişi önümüze bakalım, değiştiremeyeceklerimizle değişl değiştirebileceklerimizle ilgilenemlim

hattaboğlu 18 Aralık 2008 22:41

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
ustop ,siparişmisin aslanım.ne alaka şov tus mus.

hattaboğlu 18 Aralık 2008 22:45

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
SORU:HZ.ALİ AS VE HZ. FATIMA HALİFELERE BİAT ETMEDİLER DİYE BİLİYORUM.

hz fatıma annemiz zaten efendimizin irtihalinden sonra 6 ay yaşadı.hz ebu bekir efendimiz e biat husus ayrı bir konu onuda açarı tartışırız.hz ali efendimiz hz ebu bekir ra efendimiz e geç biat etmiştir.hz ömer ve hz osman a direk biat etmiştir.

ustop38 18 Aralık 2008 22:47

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
bakıyorum da o günleri görmüş gibi konuşuyorsunuz. dediliniz nedir beyler

Masume 18 Aralık 2008 22:47

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Alıntı:

Abdulbakii Üyemizden Alıntı
Zeynep Berra sıffındfa Hz. Ali ve Hz. Muaviyenin savaşmış olmaları, Hz. Muaviye'nin sahabe olduğu gerçeğini değiştirmiyor...


MÜSLÜMANIN KANI MÜSLÜMANA HARAMDIR GERÇEĞİNİ DE DEĞİŞTİRMİYOR.[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

HATTA AHZAB 33 Ü DE DEĞİŞTİRMİYOR.YANİ ALLAH(CC) EHLİBEYTİ TERTEMİZ YAPMAK İSTER..

Masume 18 Aralık 2008 22:56

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Alıntı:

Abdulbakii Üyemizden Alıntı
Alıntı:

zeynep berra Üyemizden Alıntı
Alıntı:

Abdulbakii Üyemizden Alıntı
Zeynep Berra sıffındfa Hz. Ali ve Hz. Muaviyenin savaşmış olmaları, Hz. Muaviye'nin sahabe olduğu gerçeğini değiştirmiyor...


MÜSLÜMANIN KANI MÜSLÜMANA HARAMDIR GERÇEĞİNİ DE DEĞİŞTİRMİYOR.[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

HATTA AHZAB 33 Ü DE DEĞİŞTİRMİYOR.YANİ ALLAH(CC) EHLİBEYTİ TERTEMİZ YAPMAK İSTER..

bak şimdi zeynepberra öncelikle önyargılarını yık. Diyorsun ki müslümanın kanı müslümana haramdır. Amenna doğrudur kabul ederiz. Sıffın savaşında Hz. Ali ve taraftarlarıda müslümandı. Hz. Muaviye ve taraftarlarıda müslümandı. İki tarafta birbirinden kan döktü...

İki taraftanda ölenler oldu. Hangi tarafta olursa olsun, Allah için o savaşa katıldığını düşünen müslümanlar şehit olmuştur...


KERBELADA İMAM HUSEYNİ ŞEHİT EDENLER DE EMİNİM ALLAH İÇİN SAVAŞA KATILDIKLARINI DÜŞÜNÜYORLARDI.

hattaboğlu 18 Aralık 2008 22:59

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
hz Ömer'in vefat ve defninden sonra toplanan bu şûrâ heyeti, Abdurrahman b. Avf'ın ihtilâfı azaltacak bir teklifini kabul ederek, üçü kendi istekleriyle reylerini, şu şekilde kullandılar: Zübeyr, Hz. Ali'ye; Talha, Osman'a; Sa'd de Abdurrahman b. Avf'a, Bundan sonra Abdurrahman b. Avf, Hz. Osman ile Hz. Ali'ye "Arkadaşlar, hangimiz adaylıktan vazgeçerse seçme işini ona bırakalım" dedi. Hz. Ali ile Hz. Osman'ın sustuklarım gören Abdurruhman, onlara: "Öyle ise bununla uğraşmayı bana bırakıyor musunuz? Çünkü ben size rakiplik etmiyorum. Allah şahittir ki ben ikinizden bu işe daha lâyık olanınızı seçmeye çalışacağım" dedi. Onlar da: "Evet" dediler. Üç gün üç gece bütün halk tabakalarıyla ilişki kuran, hatta Medîne'ye girip çıkan kervanlara da bu konuda sorular soran Hz. Abdurrahman, umumî arzuyu anladı ve son olarak toplantısını yaptı. Bu toplantıda önce Hz. Ali'ye: "Yâ Ali, eğer ben seni emîr seçersem, İslâm ümmetine muhakkak âdil davranırsın. Eğer Osman'ı seçersem, muhakkak onun da sözünü dinler, emirlerine itaat edersin" dedi. Sonra Hz. Osman'a da aynı sözleri söyledikten ve bu şekilde her ikisinden de söz aldıktan sonra, Hz. Osman'a: "Ey Osman, elini uzat" dedi ve ona bey'at etti. Hz. Ali de, bey'at ettikten sonra kapılar açıldı ve halk da bey'at etti (İbn Sa'd, a.g.e., III, 61-2; İbnü'l-Esîr, a.g.e, III, 34 vd; İbn Kuteybe, a.g.e.,. I, 26-30; Tecrîd-i Sarih Tercümesi, IX, 360-I; Kandehlevî, II, 627-9; Şiblî, Asr-ı Saadet, V, 10-1; el-Mâverdî, a.g.e., 14).
---
--
hz ali bizzat kendisi diğer halifelere biat etmiştir.yukardaki sadece bir örnek.hz ali yi öveceğiz diye iftira atmayın allah ın aslanı na .
--
sıffinde şehit olanlardan ikisi hz talha ve hz zübeyr dir (ikiside cennetle müzdelenmiş ve hz zübeyr efendimizin hala oğlu dur) ve hz muaviye safında dırlar.şimdi müslümanın kanı haram ise bu işnsaların kanını döken kim ?
sıffınde vefat edenler için hz ali ye sorurlar akıbetleri nasıl diye kendisi derki - her iki taraftan da allah için savaşan şehittir. hz ali yi yalanlamayı bırakmak lazım.kraldan çok kralcı olmak birşey kazandırmaz insana.

Masume 18 Aralık 2008 23:02

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
ABDULBAKİ ABİ FEDEK OLAYINI BANA ANLATIR MISIN?BU OLAY BENİM KAFAMI KARIŞTIRIYOR.

hattaboğlu 18 Aralık 2008 23:03

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
iş dönüp dolaşıp kerbela ya geldi ..
artık bu vahşetten nemalanma san atından vazgeçmek lazım. şu anda her mezheb veya görüşten müslüman allah için yapıyoruz diyor ama herbiri birbirini küfürle suçluyor.(yanlış anlaşılmasın sıffın de olsam hz ali efendimiz den olurdum kerbela da olsam elbette seve seve ehli beyt için can verirdim.)
kimse ehli beyt i tekeline almaya kalkmasın onlar islam ın ortak değerleridir.efendimiz sav in bize emaneti dir.sadece belli bir zümre ye değil.

ustop38 18 Aralık 2008 23:24

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
sayın abdulbaki madem kütübi istteden girdik orada geçen şu 12 imamı söyler misin kimler

1681 - Hz. Câbir İbnu Semüre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Bu din, hepsi Kureyş'ten gelecek olan on iki halifeye kadar aziz ve güçlü olacaktır. "
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a soruldu:
"Sonra ne olacak?"
"Sonra herc (fitne ve kargaşa) gelecek!" diye cevap verdi."
Buharî, Ahkâm 51; Müslim, İmâret 5-9 (1821); Tirmizî, Fiten 46,(2224). Bu üç kitap, hadisin "Kureyş'ten" kelimesine kadar kısmını:"Ebû Dâvud da Medhi 1, (4279), 4280) tamamını tahric etmiştir.

hattaboğlu 18 Aralık 2008 23:31

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Ümmü Seleme (radıyallahu anhâ) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) 5. (1709)- Hz. Câbir İbnu Semüre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Bu din, hepsi Kureyş'ten gelecek olan on iki halifeye kadar aziz ve güçlü olacaktır."
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a soruldu:

"Sonra ne olacak?"

"Sonra herc (fitne ve kargaşa) gelecek!" diye cevap verdi." [Buhârî, Ahkâm 51; Müslim, İmâret 5-9 (1821); Tirmizî, Fiten 46, (2224). Bu üç kitap, hadisin "Kureyş'ten" kelimesine kadar kısmını: "Ebû Dâvud da [Medhi 1, (4279), 4280)> tamamını tahric etmiştir.>

AÇIKLAMA:

On iki imamın geleceğinden haber veren bu hadis farklı vecihlerde rivâyet edilmiştir. Herbiri bazı noksan ve ziyadeler ihtiva etmektedir:

"Bu "iş" ümmetim arasında on iki imam geçmedikçe sona ermez."

"İnsanların işi, kendilerine on iki kişi hükmettiği müddetçe yürümekte devam edecektir."

"Benden sonra on iki emîr gelecek... hepsi de Kureyş'ten olacak."

"On iki imam üzerinizde halife oldukça din ayakta kalacaktır."

"Hepsinin etrafında ümmetin toplanacağı on iki halife üzerinizde oluncaya kadar bu din ayakta kalacaktır." v.s.

Görüldüğü üzere hadisler kendi aralarında farklıdır ve yeterli açıklıktan uzaktır. Bu yüzden şârihler, tatminkâr ve birbiriyle uyuşan açıklama sunamamışlardır.

Kadı İyaz der ki: "Hadiste gelen 12 adedi, iki soru akla getiriyor:

Birincisi: "Bu hadisin zâhiri Ashâb-ı Sünen tarafından tahric edilen -İbnu Hibban ve başkalarınca da sıhhatine hükmedilmiş olan- Hz. Sefîne (radıyallâhu anh)'nin rivâyet ettiği:

"Hilâfet benden sonra otuz yıldır, ondan sonra krallık vardır..." hadisi bunun zâhirine muhalefet eder. Çünkü bu otuz yıl içerisinde sâdece Dört Halife ile az bir müddet de Hasan İbnu Ali (radıyallâhu anhüm ecmâin) halife olmuştur.

İkincisi: Hilâfete geçenler sayıca bundan fazla.

Birinci sorunun cevabı: Sefîne hadisinde Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) nübüvvet hilâfetini kasdetmiştir, Câbir İbnu Semüre hadisinde böyle bir kayıt yoktur.

İkinci sorunun cevabı: "Bu hadiste: "Benden sonra sadece on iki halife gelecektir" denmiyor, "...on iki halife olacak..." deniyor. Bu miktarda halife gelmiştir, daha fazla halifenin gelmesine de bir mâni yoktur."

Kadı İyâz devamla der ki: "Mamafih bu söz, hilâfete her geçenin kastedilmesi halinde uygundur. Ancak bu sözde, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın adâletle hükmeden ve hilafete gerçek mânada liyakat kazanan kimseleri kasdetmiş olması da mümkündür. Bu şartlara uygun olarak Dört Halife geçmiştir. Kıyamet kopmazdan önce bu miktar 12'ye tamamlanacaktır.

Âlimlerden bazıları: "Bu on iki imam aynı zamanda zuhur edecek ve halk kısım kısım bunlara tâbi olacak" demiştir. Nitekim beşinci hicrî asırda sadece Endülüs'te altı adet sultan ortaya çıktı, hepsi de kendisini halife ilan etti. Bunların aynı asrında Mısır sultanı, Bağdad'da Abbâsî halifesi ve başka yerlerde Alevîler ve Hâricîler adına hilâfet iddia eden kimseler vardı.

Bu te'vili te'yid eden bir rivâyet Müslim'de gelmiştir: سَتَكُونُ خُلَفَاءُ فَيُكْثِرُونَ "... Halifeler çıkacak ve sayıları da çok olacak..."

Bazı âlimler: "Bundan hilâfetin izzet, İslâm'ın kuvvet ve işlerin istikâmet üzere gittiği, insanların halife etrafında birlik teşkil ettiği şartlar kastedilmiş olma ihtimali de var, nitekim hadisin bazı vechinde كُلُّهُمْ تَجْتَمِعُ عَلَيْهِ اُْمَّةُ "..hepsinin etrafında ümmet toplanır..." denilmiştir.

Bu durum, Velid İbnu Yezid zamanında Emevîler'e kargaşa girip aralarında fitne çıkıncaya kadar gelen ve halkın etrafında birlik olduğu halifelerde görülmüştür. Kargaşa hâli, Abbasî Devleti'ne kadar devam etmiş, Abbasîler onları bertaraf etmiştir. Bu şekilde gelen halifeler nazar-ı dikkate alınırsa, hadiste gelen miktara ulaşılır ve hadisin ihbarı sıhhat kazanır. Hadisle ilgili başka ihtimaller de mevzubahistir. Gerçeği Allah bilir..."

Kadı İyaz dışında başka âlimler meseleye eğilmiştir, farklı yorumlar dermeyân etmişlerdir. Biz hepsini burada kaydetmeyeceğiz. Şu kadarını söylememiz gerekir: Şiî an'anesinde zikredilen 12 imamla ilgili isimlerin Sünnî ve ittifâkî bir değeri yoktur.

İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör

Masume 18 Aralık 2008 23:31

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Alıntı:

hattaboğlu Üyemizden Alıntı
iş dönüp dolaşıp kerbela ya geldi ..
artık bu vahşetten nemalanma san atından vazgeçmek lazım. şu anda her mezheb veya görüşten müslüman allah için yapıyoruz diyor ama herbiri birbirini küfürle suçluyor.(yanlış anlaşılmasın sıffın de olsam hz ali efendimiz den olurdum kerbela da olsam elbette seve seve ehli beyt için can verirdim.)
kimse ehli beyt i tekeline almaya kalkmasın onlar islam ın ortak değerleridir.efendimiz sav in bize emaneti dir.sadece belli bir zümre ye değil.


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] TABİİ Kİ EHLİ BEYT KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİL, OLMAMALI DA.PEYGAMBER EFENDİMİZ(SAA)İN BÜTÜN HİZMETİNE KARŞILIK TEK İSTEDİĞİ ŞEY,ONLARI SEVMEMİZ ZATEN(ŞURA 23)

ustop38 18 Aralık 2008 23:38

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
12 halifeden kasıt olarak nedense caferilerin inandığı 12 imamlar hiç akla gelmez. bi de acaba kütübi sittede geçen her hadis doğru mu sence; amr ibnül as ebu hureyre hz. ali ile birebir savaşmış kişiler; taii harb meydanında hz.ali'nin karşısına çıkacak cesaretleri yoktu ama neyse. onlar bile hadis nakletmiş yaa. ebu hureyrenin haklettiği hadis sayısı bine yakın kütübi sitte de. hz. ali ise yüzün çok altında. sanki peygamberimizin yanında tyüm ömrünü geçiren hz.ali değlde hureyre. bi de nasıl bir kaynak ki hureyre hz ali ile savaşacak düzeye geliyor. bu kadar bile insan ancak hz alini kölesi olur onunla savaşmaz. gerçi harp meydanında karşısına çıkamadı ama neyse

hattaboğlu 18 Aralık 2008 23:46

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
ustop
1-sahabeler e isimleri ile hitab etme saygısızlığından vazgeç.asker arkadaşın değil hz ebu hureyre ra.
2-sıffınde hz ali kv karşısında savaşan hz talha ve hz zubeyr (aşerei mübeşşere den bedir uhud hendek vs gazileri )için ne düşünüyorsun ?
3-Ashabıma seb etmeyiniz, her kim onlara seb ederse üzerine Allah Tealanın ve bütün meleklerin, insanların lâ'neti olsun " hadisi ni hatırlatırım.
4-12 imam başımızın tacı dır bir ehli beyt olarak.ama
"Hilâfet benden sonra otuz yıldır, ondan sonra krallık vardır..." hadisi ni hatırlatırım.

ustop38 18 Aralık 2008 23:48

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
sayın abdulbaki sahabelerin masum olduğunu nereden çıkarıyorsun, delilin var mı; tek bir ayet söyler misin. inandım de kandır milleri sonra sahabe ol oh ne ala. yıllarca peygamberimizle savaşanlar (muaviye, ebu sufyan, uhud daki ordu komutanı halid bin velid, hz.hamzayı öldüren ve ciğerlerini yemeye kalkışan hint ve vahsi) mekke fetholununca korkudan müslüman olsunlar, sonra da sahabe diye sütten çıkmış ak kaşığa dönsünler. ne güzel memleket yaa. ondan sonra utanmayıp hadis nekletsin bi de bunlar. hiç aklın alıyor mu. bi de buhariyi kutsal gösteren ne. o da yanılmış olamaz mı. bi de niyeti kötü ise daha fena. kandır milleti istihare diye. bu sence olamaz mı.

ustop38 18 Aralık 2008 23:52

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
aşerei mubeşşerede geçen isimlerin doğru olduğu ne malum; peygamberimizin şu ahdisi var: cennet aliyi, selmanı ve ammarı özlediği kadar kimseyi özlemez. peki ya hatice fatıma analarımız, peki ya hz. hasan ve hüseyin. peki ya hz hamza. bunlar neden asarei mübeşşreede yer almıyor. yoksa birileri uydurmuş olmasın oradaki 10 kişiyi.

AşıkıZehra 18 Aralık 2008 23:54

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Alıntı:

ustop38 Üyemizden Alıntı
sayın abdulbaki sahabelerin masum olduğunu nereden çıkarıyorsun, delilin var mı; tek bir ayet söyler misin. inandım de kandır milleri sonra sahabe ol oh ne ala. yıllarca peygamberimizle savaşanlar (muaviye, ebu sufyan, uhud daki ordu komutanı halid bin velid, hz.hamzayı öldüren ve ciğerlerini yemeye kalkışan hint ve vahsi) mekke fetholununca korkudan müslüman olsunlar, sonra da sahabe diye sütten çıkmış ak kaşığa dönsünler. ne güzel memleket yaa. ondan sonra utanmayıp hadis nekletsin bi de bunlar. hiç aklın alıyor mu. bi de buhariyi kutsal gösteren ne. o da yanılmış olamaz mı. bi de niyeti kötü ise daha fena. kandır milleti istihare diye. bu sence olamaz mı.


Allah razı olsun,Katılıyorum, hatasız sahabe arıyorsanız Ehlibeyt'e bakın lütfen....
Sıffin de yüzlerce sahabe şehit oldu (tabi muaviye tarafında savaşanlar değil) hep saltanat düşkünü muaviye yüzünden....bunların hesabı sorulacak ondan, öyle hz falan demekle hz olmaz.kendinizi kandırmayın!

ustop38 18 Aralık 2008 23:55

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
sizler için şu çok önemli kıssayı da paylaşmayı kendime borç bilirim (sahabeler için de geçerli bu kıssa)

meal hicr süresi 26-43'e ait olup diyanet tarafından yapılmıştır,
manidar hikayelerle doludur, lütfen okuyunuz.

[SIZE=4][B]
[SIZE=2]26. Andolsun biz insanı, (pişmiş) kuru bir çamurdan, şekillenmiş kara balçıktan yarattık.
27. Cinleri de daha önce zehirli ateşten yaratmıştık.
28. Hani Rabbin meleklere demişti ki: "Ben kupkuru bir çamurdan, şekillenmiş kara balçıktan bir insan yaratacağım."
29. "Ona şekil verdiğim ve ona ruhumdan üflediğim zaman, siz hemen onun için secdeye kapanın!"
30. Meleklerin hepsi de hemen secde ettiler.
31. Fakat İblis hariç! O, secde edenlerle beraber olmaktan kaçındı.
32. (Allah:) Ey İblis! Secde edenlerle beraber olmayışının sebebi nedir? dedi.
33. (İblis:) Ben kuru bir çamurdan, şekillenmiş kara balçıktan yarattığın bir insana secde edecek değilim, dedi.
34. Allah şöyle buyurdu: Öyle ise oradan çık! Artık kovuldun!
35. Muhakkak ki kıyamet gününe kadar lânet senin üzerine olacaktır!
36. (İblis:) Rabbim! Öyle ise, (varlıkların) tekrar dirileceği güne kadar bana mühlet ver, dedi.
37. Allah buyurdu ki: "Sen mühlet verilenlerdensin"
38. "Allah katında bilinen vaktin gününe kadar..."
39. (İblis) dedi ki: Rabbim!Beni azdırmana karşılık ben de yeryüzünde onlara (günahları)süsleyeceğim ve onların hepsini mutlaka azdıracağım!
40. Ancak onlardan ihlâslı kulların müstesna.
41. (Allah) şöyle buyurdu: "İşte bana varan dosdoğru yol budur."
42. "Şüphesiz kullarım üzerinde senin bir hakimiyetin yoktur. Ancak azgınlardan sana uyanlar müstesna."
43. Muhakkak cehennem, onların hepsine vâdolunan yerdir.

İblis(şeytanlar kavminin lideri); Allaha tam itaatli ve meleklerden bile üstün biri olmasına rağmen, gün gelip O'nun emrini KENDİNE GÖRE SORGULAYARAK ve KİBRE düşerek ademe secde etmekten kaçındı. Ne ilginçtir bununla dayetinmeyerek yüce yaratıcıdan mühlet isteyerek onunla PAZARLIĞAgirişti. Bu derece yüce bir yaratık, takvanın en zirve noktasından enderin çukurlarına düşüyor ve insanların en büyük iki düşmanından (nefsve şeytan) biri oluyorsa biz neyimize güveniyoruz. Biz ömrümüzün hangidöneminde bırakın iblisi melekler kadar yüce olabildik ki. Bizim yoldançıkmamız seytandan daha mı zor. Allah'ın varlığını kesinkes bilenşeytan bu hale düşebiliyorsa bizim (kendimi en ön alarak söylüyorum)inandığımız HAKK üzere yoldan çıkmamız çok mu zor. inşallah sonnefesimize kadar; şeytana uyan azgın kullardan değil onun etkiedemediği ihlaslı kullarından oluruz. Yine kendimi en öne koyarakdiyorum ki:
ALLAH AKIBETİMİZİ HAYIR ETSİN
[SIZE=4]derken şu ayet ile bağlıyorum:
Aralarında hüküm vermesi içinAllah'a ve Resûlüne davet edildiklerinde, müminlerin sözü ancak"İşittik ve itaat ettik" demeleridir. İşte asıl bunlar kurtuluşaerenlerdir. (nur 51,diyanet)


[SIZE=4]talas müftüsünden dinlediğim şu iki kıssayı da paylaşmak istiyorum:
bir adam gelir ve müftü ile şu muhabbet aralarında geçer:
adam: hocam, babamın kafir olarak öldüğünden korkuyorum.
müftü: hayrola, allah korusun.
adam:babam yatalak hasta iken son nefesinde ona şehadet getirtmek istedim.ben "eşhedu" diye başlarken babam "şeş beş" diyordu. Canını verenekadar da böyle sürüp gitti. babam çok fazla tavla oynardı. Ondan dolayıdüşünüyorum, ama müslüman olarak gitmediğinden de korkuyorum.
müftü şokta cemat şaşkın:))
Yüce önder polat alemdar'ın dediği gibi: NASIL YAŞARSANIZ ÖYLE ÖLÜRSÜNÜZ:))

[SIZE=4]Yine bir alim son nefesinde iken başına şeytan gelir ve aralarında şu muhabbet geçer:
şeytan: sen nasıl takvalıbir insansın ki ömrün boyunca benim sözümü hiç dinlemedin, ne zamansana yaklaşsam kovarak beni başından attın
alim: beni överek kibresevk etmeye çalıştığını biliyorum, düşmanımı iyi tanıyorum ve senin nebüyük bir düşman olduğunu biliyorum. son nefesimi verene kadar da seninsözünü dinlememem gerektiğini de biliyorum, şu an hala yaşıyorum ve sonnefesimi henüz vermedim; şimdi git başımdan, seni dinlemiyorum.
Yüce önder ömer baba'nın dediği gibi: düşmanını yok etmek için önce kendini tanı, sonra da onu:))

hattaboğlu 18 Aralık 2008 23:56

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
yıllarca peygamberimizle savaştı diye hidayet yolu nu kapatma tekeli ni size kim verdi.
ALLAH, TEVBE DİYE BİR NİMET VERMİŞ, SİZCE SEBEBİ NEDİR ?
allah ın tevvab sıfatı nın settar sıfatı nın gaffar sıfatı nın üstünü örtmek ve insanları geçmişte yaptıkları hata ile yargılamak sizemi kaldı ?
efendimiz sav in affettiği ni reddetdeni islam reddeder! allah ın affının önüne perde olanın allah imanı nı perdeler.
unutmayın hz ali halid b velid in de komutasında savaşlara katılmıştır! aliden çok alicilik aklınızı başınızdan almış.dinimiz islam .unutmayalım.islam ın en büyük güzelliği tevbe edeni affetmesi dir rabbın.

AşıkıZehra 18 Aralık 2008 23:59

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Ya şu vahşi ye hz deyip durmayın ne kadar taassup sahibisiniz siz böyle.Tövbe etmek başka Hazretlik makamına yükselmek başka...

ustop38 19 Aralık 2008 00:00

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
tam ben de onu söylüyorum işte; bu sahabeler sonradan yoldan çıkıp hz. ali ile savaşa girişmiş olmasınlar. ya da başında zaten yanlış yolda idiler de gizli tutuyorlardı (muaviye gibi) sonra azıcık güç bulunca yeniden vurdular islama. tabii utanmadan veliyyullah aliyi karşılarına alarak. hiç mantığın alıyor mu bunu. hakkaniyelerinden hz. ali ile savaştılar öyle mi. ne güzel memleket yaa.

hattaboğlu 19 Aralık 2008 00:01

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Alıntı:

ustop38 Üyemizden Alıntı
aşerei mubeşşerede geçen isimlerin doğru olduğu ne malum; peygamberimizin şu ahdisi var: cennet aliyi, selmanı ve ammarı özlediği kadar kimseyi özlemez. peki ya hatice fatıma analarımız, peki ya hz. hasan ve hüseyin. peki ya hz hamza. bunlar neden asarei mübeşşreede yer almıyor. yoksa birileri uydurmuş olmasın oradaki 10 kişiyi.


onların hepsi ne cennet vaadedilmiştir.
misal uhud şehidleri (ve tüm şehidler)
misal hasan ve hüseyin cennet gençleri nin efendisi dir
misal fatıma cennet hanımlarının efendisidir
--------------
velevki aşerei mübeşşere olmasın hz talha ve hz zübeyr hakkında ne düşünüyorsun ?

hattaboğlu 19 Aralık 2008 00:04

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Alıntı:

AşıkıZehra Üyemizden Alıntı
Ya şu vahşi ye hz deyip durmayın ne kadar taassup sahibisiniz siz böyle.Tövbe etmek başka Hazretlik makamına yükselmek başka...


yani diyorsunki insan geçmişte işlediği ile kalır.
peki hz abbas ile hz ali nin kardeşinin durumu nedir sizce ?

AşıkıZehra 19 Aralık 2008 00:06

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
[SIZE=3]Ya bu emevi düşüncelilerin mantığı böyle işte, iki ordu savaşıyor , eeee neymiş ikiside haklıymışda Hz.Ali daha fazla haklıymış mış mış...

Tarih hiç bir zaman Hak ile Hakkın savaşını yazmamıştır, yazmazda....mutlaka biri batıldır, hüsrandadır!

ustop38 19 Aralık 2008 00:06

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
onlar da hz ali ile savaştıkları için yoldan çıkmışlardır. ama yolda çıkmayı hemen kafir olarak algılama, onu ancak allah bilir. hak ali iledir bunun başka çıkarı yok. onla savaşan hata eder. zalimdir. ben kimseyi yargılayamam. ama hz. aliyi karşısına alan beni de karşısına alır olay bundan ibaret. talhayı bilmem ama zubeyr o savaşta hz ali ile karşı karşıya gelince pişman olup savaşı terk eder. allah herkesi affedicidir. bilemem. benim diyeceğim şu ki onlar benin hidayet önderim değiller. islama katkıları varsa allah rtazı olsun, zararları varsa allah en iyisini bilir

hattaboğlu 19 Aralık 2008 00:07

Cvp: *l*  Gadir Hum *l*
 
Alıntı:

ustop38 Üyemizden Alıntı
tam ben de onu söylüyorum işte; bu sahabeler sonradan yoldan çıkıp hz. ali ile savaşa girişmiş olmasınlar. ya da başında zaten yanlış yolda idiler de gizli tutuyorlardı (muaviye gibi) sonra azıcık güç bulunca yeniden vurdular islama. tabii utanmadan veliyyullah aliyi karşılarına alarak. hiç mantığın alıyor mu bunu. hakkaniyelerinden hz. ali ile savaştılar öyle mi. ne güzel memleket yaa.


diyosunki hz aişe yoldan çıkmıştır ?
hz talha ve hz zubeyr ve 10 000 lerce sahabi yoldan çıkmıştır ?
size bu sahabeler hakkında efendimiz sav in övgülerini ve müjdelerini yazmama gerek yok.


SAAT: 13:12

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306