Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 1.SINIF*Güz Dönemi* > İlk Dönem İslam Tarihi

Konu Kimliği: Konu Sahibi esma1278,Açılış Tarihi:  11 Ekim 2011 (00:25), Konuya Son Cevap : 23 Kasım 2017 (16:43). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı4Kez Beğenildi
  • 2 Beğenilen esma1278
  • 2 Beğenilen yus-sel
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme: Değerlendirme: Toplam 2 oy almıştır,  ortalama Değerlendirmesi 4,00 puandır.
Alt 11 Ekim 2011, 00:25   Mesaj No:1
esma1278 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:esma1278 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13927
Üyelik T.: 14Haziran 2011
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 2
Konular: 2
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Medineweb İlk dönem islam tarihi ders notları

Medineweb İlk dönem islam tarihi ders notları

[FONT="Verdana"][I]ÜNıTE 2

HZ. MUHAMMED'ıN PEYGAMBERLıK ÖNCESı HAYATI


PEYGAMBER EFENDıMıZ 'ıN (S.A.V.) SOYU VE AıLESı




Hz.peygamberin Soyu :Peygamber Efendimiz , Arapların ,hz.ıbrahim 'in oğlu Hz. ısmail'in soyundan gelen Adnaniler kolundan,Kureyş Kabilesinin Haşimoğulları sülalesine mensubp Abdullah b. Abdülmuttalib'in oğludur.


Rasulullah (s.a.v) de soyu hakkında şöyle buyurmuştur : 'Allah ıbrahim'in oğullarından ısmail'i, ısmailoğulların'ndan Beni Kinane'yi , Kinane'den Kureyş'i , Kureyş'ten Beni Haşim'i ve onlar arasından da beni seçti.


Peyganber Efendimizin Anne ve Babası : Hz. Muhammed'n babası Kureyş' in Beni Haşim kolundan Abdullah b.Abdulmuttalib,annesi ise Kureyş kabilesinin Beni Zühre koluna mensub Vehb. b. Abdülmenaf kızı Amine'dir.


Nübüvvet Nuru :[/U]Hz.Peygamberin babası Abdullah akranları arasında çok beğenilen yakışıklı bir gençti.Yüzünde diğer gençlerde bulunmayan bir güzellik ve parlaklık verdı.Bunun Hz. Peygambere ait nübüvvet nuru (peygamberlik nuru,Nur-i Muhammed) olduğu kabul edilir.Abdullah Amine ile evlendikten sonra hamile kaldığında bu nur Amine ye geçmiş.Hz. Peygamberin babası evlendikten bir süre sonra ticaret için Suriye ye giden kafileye katılarak Gazze ye gitti.Dünüş yolunda Yesrib(medine) de hastalandı ve vefat etti.Medine ye defnedildi.Peygamber efendimiz yetim olarak dünyaya geldi.


Fil vakası (Ebrehe nin Kabe yi yıkma teşebbüsü ) Peygamberimizin doğduğu yılmeydana gelmiştir.Ebrehe Arapların Kabeyi ziyaretlerini engellemek için San'a da büyük bir klise yaptırdı.Araplar Kabe ye gitmeye devam edince fil ordusuyla Kabeye saldırdı ve helak oldu.Bu olay fil vakasıdır.Araplar bundan sonrazaman hesabını Fil Vakasını dikkate alarak yapmıştır. Bir olay için Fil yılında,Fil yılından önce sonra şeklinde.Bu olaydan sonra Mekke ve Kureyş'in itibarı arttı.




KUTLU DOğUM :Peygamber Efendimiz Fil vakasından 50-55 gün sonra Rebiülevvel ayında Pazartesi günü sabaha doğru dünyaya geldi.Başka bir hesaba göre 20 Nisan 571 veya 17 haziran 569 pazartesi şeklinde benimsenmiştir.Hicaz da yer alan Mekke de doğmuştur.Amine ye rüyasında doğuracağı çocuğa Muhammed veya Ahmed adını vermesi söylendi. Dedesi ona Muhammed adını verdi

-Peygamber Efendimiz sünnetli doğmuştuçAyrıca melekler tarafından yıkanmış ve sırtına iki omzunun arasına peygamberlik mührü vurulmuştu.Hz. Peygamberin doğduğu gece Medain deki Sasani sarayının 14 burcu yıkılmış,Mecusi ıran lıların bin yıldan beri yanan ateşgedeleri sönmüş,Save gölünün suyu çekildi,Semave vadisinin sel bastı.Bazı yahudi alimlerininde o gece bir yıldızın doğduğunu görünce ahir zaman peygamberinin dünyaya geldiğini , bazılarının ise ısrailoğullarından peygamberlik gitti , ellerinden kitapda çıktı şeklinde hayıflandıkları nakledilmiştir.Doğum gecesi Kabe deki putlarında yıkıldığı rivayetler arasındadır.


Peygamberimizin doğumunu Süleyman Çelebi (Vesiletü-n necat) meşhur mevlidinde 'Viladed bahri' adı verilen kısmında anlatmıştır.


PEYGAMBER EFENDıMıZ'ıN ÇOCUKLUğU


Doğumun ardından peygamberimizi bir kaç gün annesi,bir sürede Ebü Leheb in cariyesi Sübeyve emzirdi. Sübeyve Hz. Peygamberin amcası Hamza yı da emzirdiğinden Hz. Peygamber aynı zamanda süt kardeşi olmuştur.Sonra Hevazin kabilesinin Sa d b. Bekşir koluna mensup Halime Bint Ebü Züeyb e verildi.Hz. Muhammed dört veya beş yaşına kadar sütannesinin yanında kaldı.Sütbabası Haris b. Abdüluzza sütkardeşleri de Abdullah,Üneyse ve şeyma idi.


şakk-ı Sadr(Göğsün yarılması) :Hz. Muhammed 4 yaşında iken birgün erkek süt kardeşiyle çadırın arka tarafında kuzularla beraber bulunuyordu. Bu sırada ellerinde kar dolu altın tepsi bulunan beyazlar giyinmiş iki adam yanlarına geldi.Sonra peygamberimzi yere yatırıp göğsünü açmışlar ve kalbini dışarı çıkarmışlar.Kalbini ikiye ayırıp içindeki siyah pıhtıyı alarak attılar.Daha sonra kalbini ve göğsünü kar ve göğsümü karla yıkadılar.ılgili rivayetten anlaşıldığına göre ik melek tarafından göğsü açılmış,kalbi yarılıp kötülüklerden arındırılmış ve semavi bir su ile yıkandıktan sonra yerine konulmuştur.




Annesinin vefatı :Peygamber efendimiz 6 yaşında iken annesi ile birlikte Yesrib e gitti. Burda babasının mezarını ve akrabaları Beni Neccar mensublrını da ziyaret etti..Dönüş yolunda Ebva da annesi hastalandı ve genç yaşta vefat etti.

Dedesi Abdulmuttalib in vefatı :Yaşı 80 ın üzerinde olan Abdülmuttalib torunu Muhammed 8 yaşındayken bakım ve himayesini amcası Ebu Talib e verdikten kısa süre sonra vefat etti.

Hz.Peygamberin amcasıyla Suriye Seyahati ve Bahira Hadisesi :Peygamber efendimiz amcası Ebu Talib ile birlikte Suriye seferine giderken , kafile ile birlikte Busra da konaklamışlardır. Burda Bahira adlı bir rahipin dikkatini peygamberimiz takip eden onu güneşten korutyan bulut çekti.Kafileyi yemeğe davet eden Bahira peygamber efendimize sorular yüneltti en sonundada sırtındaki mührü görünce onun gelecek olan peygamber olduğunu farketti ve amcasını Yahudilere karşı uyardı.Ebu Talib bunun üzerine mallarını Busra da sattı ve geri döndü.

Ficar Savaşı :[/U]Haram aylarda(zilkade,zilhicce,muharrem,receb) yapılan savaşlara Ficarsavaşları denmiştir.Peygamber de gençlüğüinde böyle bir savaşa katılmak zorunda kalmıştı.Onun katıldığı savaş eyyamü'ficari'l evvel denilen 1.grup ficar savaşlarının dördüncüsü ve aynı zamanda en şiddetlisi olup Kureyş Kinane ve Kays -Aylan kabileleri arasında olmuştur.Ebu Talib haram aylarda olduğu için savaşa Haşimoğullarının katılmasını istememiştir.

Hilfu'l Fudul Cemiyeti:Yemenli Zübeyd kabilesinden bir tacir Mekkey mal getirmiş ve bu malı As b. Vaile satmış.Alan kişi borcunu inkar etmiş bunun üzerine gelen tacir Ebu Kubeys dağına çıkmış yüksek sesle bağırarak yardım istemiştir.Hilful Ahlaf a mensub kabilelerin aldırış etmemelerine karşılık nHilful mutayyebine mensub kabileler bundan rahatsızlık duymuşlar ve harekete geçmişlerdir.Bir toplantı yapmışlar ve haksızlığı önlemek için yemin ettiler ve bu iş için bir grup kurdular.Bu harekete 'Erdemli ınsanların Yemin' anlamındaki Hilfu'l-fudul adı verildi.


TıCARETLE UğRAşMASI ve Hz. HATıCE ile EVLıLıği


Peygamber efendimize doğruluğu ve güvenirliği sebebiyle Muhammedü'l Emin veya sadece 'el-Emin' denmiştir.
Hz. Hatceye iffetli ve güzel ahlakı sebebiyle Tahire,ticaretle meşguliyeti dolayısıyla da Tacire denmiştir.Peygamber efendimizin Hz. Hatice ile evliliğinden Kasım,Abdullah,Zeyneb ,Rukiye,Ümmü Külsüm ve Fatıma adlarındaki çocukları olmuştur.Peygamber efendimizin ilk çocuğu Kasım olduğu için geleneğe uyularak Ebu'l Kasım künyesiyle anılmıştır.
Rasulullah ın Fatımadan başka bütün çocukları kendinden önce vefat etmiştir.Hz.Peygamberin Medine döneminde Hz. Mariye den ıbrahim adlı çocuğu olmuştur.


Kabe Hakemliği :[/U]Miladi 605 yılında Hz. Muhammed 35 yaşındayken Kureyşliler Kabe yi tamire karar verdiler.Kabe yeniden inşa edilmiş ancak Hacerülesvedin yerin eyerleştirilmesinde anlaşmazlık çımıştır.Sonra Kabeye ilk girenin karar vermesi üzerine anlaştılar.Kabe ye peygamberimiz girmiştir.Memnun olmuşlardır bu durumdan.Hz. Muhammed bir örtü getirerek Hacerülesvedi onun üstüne koymuş ve bütün kabile reyislerinin iştitrakiyle örtü kaldırılmış konulacağı yere gelindiğinde peygamberimiz Hacerülesvedi yerine koymuştur.

ÜNıTE 3

ıSLAM ın MEKKE DÖNEMı
HZ.MUHAMMED ıN PEYGAMBERLığıNıN BAşLAMASI

ılk vahiy tecrübesindem önceki aylarda sadık rüyalar , yani takip eden günlerde gerçekleşen rüyalar görmeye başladı.Zaman zaman Allah ın selamı üzerine olsun Ey Allah ın elçisi şeklinde sesler duyuyordu.Eşine cinlerin etkisinde kalmaktan korktuğunu söyledi.
ılk Vahiy :Peygamberimiz 40 yaşında iken Hira mağrasında 27 Ramazanda (610) Cebrail meleğiyle ilk vahiy geldi.Oku!(Alak)
Hz. Peygamber in Varaka b.Nevfel ıle Görüşmesi :Varaka Kitab-ı Mukaddes i bilen bir Hristiyandı.Hz. Hatice peygamberimize oolanları Varakaya anlatmış Varakada Muhammed e görünen varlığın Musa ya da gelen Cebrail isimli melek old. söyledi.Sonra peygamberimiz Kabeyi tavaf ederken karşılaştı ve onada söyledi.
Vahyin bir süre kesilmesi:Vahiy bir süre kesilmiş sonrasında Cebrail Duha suresini getirmiştir.
Gizli Davet Dönemi ve ılk Müslümanlar:Müddesir ayetleri nazil olduktan sonra Peygamberimiz çevresindeki insanlardan başlayarak tebliğe başladı.3 yıl süren bu dönemde, Hz. Hatice,Peygamberimizin kızları Zeyneb,Rukıyye,Ümmü Kulsum,Hz. Ebubekir,Hz. Ali,Zeyd b,Harise,Osman b Affan,Zübeyr b. Avvam,Abdurrahman b.Avf,Talha b.Ubeydullah,Sa'd b. Ebu Vakkas,Osman b. Maz'un,Said b.Zeyd,Ayyaş b.Ebu Rebiave hanımı Esma bint Seleme,Ebu Ubeyde b. Cerrah,Erkan b.Ebu'l Erkan,Ebu Seleme,Ca'fer b. Ebu Talib ve Ubeyde b. Haris müslüman oldular.[U]Gizli Davet döneminde peygamberliğin 6. yılında Hz. Ömer müslüman oluncaya kadar Erkam b.Ebu'l Erkam ın evi nde toplanılmıştır.Hz. Ömer müslüman old. sonra müslümanlar namazlarını Kabe de kılmaya başladı.
Açık Davetin Başlaması :Hicr 15/94 ayeti geldikten sonra açık davet başlamıştır.
Müşriklerin Tepkileri :Hz. Muhammed in Mekke deki 13 yıllık tebliğ faliyeti sırasında kabile liderlerinden kabul eden olmadı.Müşriklerin içinde Hz. Peygambere karşı ser tutum takınanlar:Ebu Cehil,Umeyye b. Halef,Nadr b.el-Haris ve Ebu Leheb dir.Utbe b. Rebia daha yumuşaktır.
*Nubüvvetin 6. yılında Hz. Hamza Ebu Cehil in Hz. Peygamber e hakaret etmesi üzerine müslüman olmuştur.Bazı köleler ağır işkenceler görmüştür.Bilal-i Habeşi çok işkence gördü.Hz.Ebubekir satın alıp özgürlüğüne kavuşturmuştur.Ammar b.Yasir in anne ve babası Sümeyye ve Yasir işkence sonucu hayatını kaybeden ilk müslümanlardır.Ammar Lat ve Uzza lehine ve Peygamberimiz aleyhine sözler söylemesi üzerine hayatını kurtarmıştır.Sonra Peygamberimize gidip durumu anlatmış ve Peygamberimiz gönülden olmadıktan sonra mahzuru olmadığını söylemiştir.
KUREYş ıN YENı DıNE KARşI ÇIKMA SEBEPLERı
1-Müşriklerin ileri gelenlerinin statülerini korumak istemesi.(müslümalık köleliğe karşıdır,eşitlik)
2-Araplar için ataların dini doğru olanıydı.Tutucudurlar.
3-Arapların kabileci bir toplum olmaları en önemli engeldi.Bu kabilecilik yüzünden Ebu Cehil Hz. Peygamberin nübüvetini kabul etmeyi Haşimoğullarının üstünlüğü olarak değerlendirmiş ve bu meseleyi Mahzumoğullarıyla Haşimoğulları arasındaki rekabet çerçevesinde ele almıştır.
4-Hac ibadeti,putlara saygı Mekke nin ticareti için çok önemliydi müşrikler ekonomik açıdan zarar görmek istemiyorlardı.
5-Müşrikler liderlik yapacak kişinin zengin yada güçlü olmasını isterdi.Peygamberimiz zengin vede kabile lideri değildi.
*Sosyal Statüsü yüksek olanlar tepki göstermiler, gençler ise Peygamberimiz dinlemeye saha istekli<olmuşlar vede birçok müşrik çocuklarından Müslüman olanlar vardı.


HABEşıSTAN HıCRETı:Müslümanlara yönelik baskılar artınca peygamberimiz nübüvvetinin 5.yılında (615) Müslümanların bir kısmını Habeşistana göndermiştir.2 yıl devam etmiştir.ılk Hicret edenler onbiri erkek dördü kadın olmak üzere 15 kişidir.Bunların arasında Hz.Osman ile kızı Rukıyye de vardı.Bu müslümanlar arasında baskı görmeyen Cafer b.Ebu Talib ve eşi Esma bint Umeys de bulunuyordu.Bu da hicret edenlerin sadecebaskıya maruz kalanlar arasından seçilmediğini gösterir.
Kureyşlilerin Ambargosu:Müşrikler peygamberimize engel olamayınca Haşimoğullarının onu terk etmesini sağlamak için sosyal,siyasi,ekonomik ambargo başlattılar.Bu karara göre Haşimoğullarına kız verilmeyecek,kız alınmayacak,alışveriş yapılmayacak ve konuşulmayacaktı.Amca çocukları Muttaliboğullarıda ambargoya dahil edilmiş ancak Müşriklerle hareket eden Ebu Leheb ve çocukları ambargo dışı bırakılmıştır.Müşrikler bu kararı Kabe duvarına asmıştır.Gizlice müslümanlara yardım edenler vardı Hişam b. Amr,Hakim b. Hizam yardım göndermiştir.Ayağa kalkıp ilk tepkiyi gösteren Zubeyr b. Ebu Umeyye dir.Ambargo 3 yıl sürmüştür.Hişam b. Amr,Mu'tim b. Adi,Ebu'l Bahteri b.Hişam,Zem'a b. Esved ambargonun kaldırılmasında etkili olmuştur.
Hüzün Yılı:Ambargonun kaldırılmasından 8 ay sonra Peygamberimizin amcası Ebu Talib,kısa süre sonrada eşi Hatice vefat etmiştir.Bu sebeple bu yıla hüzün yılı denmiştir.
Hz. Peygamberin Taif Yolculuğu:Peygamberimiz destek almak için Taif e gitmiş ve umduğu desteği bulamamıştır.Mu 'tim b. Adi peygamberimize dönüşte koruma vermeyi kabul etti.Birlikte Mescid-i Haram a gittiler ve Peygamberimiz iki rekat namaz kıldı.
Akabe Biatları:Peygamberliğin 11. yılında Medineden gelen 6 Hazrecli müslüman oldu. Bunlar Akabe mevkinde ıslam çağrısına olumlu cevap vermiştir.
1.Akabe Biatı :Peygamberliğin 12. yılında memleketlerine dönen müslüman olan Medineliler daha kalabalık bir grupla geri döndüler.Akabe mevkinde Peygamberimiz onlarla toplantı yaptı.Bu toplantıya 10 Hazrecli ve 2 Evsli de katılmış ve onlardan ıslam ilkelerine uyacaklarına Biat almıştır.
2.Akabe Biatı:Peygamberliğin 13. yılında ikisi kadın olmak üzere 75 Medineli Müslümanla Akabe de tekrar görüşme yaptı .Gelenlerin çoğu Hazrec kabilesindendi.
Birinci Akabe biatında daha çok ahlaki prensipler öne çıkarılmışken ,ıkinci Akabe Biatında Siyasi hedefler amaçlanmış bvöylece Hz. Peygamber in Medineye hicretinin ilk adımı atılmıştır.ıslam ın Medinelilerin arasında hızla yayılmasında Medinelilerin Mekkeliler kadar tutucu olmamaları,Yahudilerle ilişkileri nedeniyle dinler konusunda bilgi sahibi olmaları ,Kabile ileri gelenlerinden bazılarının erken müslüman olması,Peygamberimizi aralarındaki kan davalarını çözecek olarak görmeleri,ıslam ın insan ruhunu tatmin eden mesajının önemli etkisi vardır.


ısra ve Miraç : Hz. Peygamber in Mekke deki Mescid-i Haram dan Kudüsteki Mescid-i Aksa ya yaptığı gece yolculuğuna ısra Kudüsten göğe yükselmesine Miraç denir.Allah ın huzuruna çıktığında beş vakit namaz farz kılındı.


Müslümanların Hicreti:Hz. Peygamberin hicretinden Mekke fethine kadar hicret,hak batıl mücadelesinda taraf olmanın en önemli göstergesidir.Hbu Bekir dışındaki hemen hemen diğer müslümanlar Peygamberimizden önce hicret etmiştir.Hz. Ebubekir Habeşistan a hicret girişiminde bulunmuş , ıbnud-Duğunne tarafından geri çevrilmiştir.Medine ye ilk hicret eden kişi Ebu Seleme dir.Müslümanların çoğu gizli Hicret ederken Hz. Ömer Kabe ye gidip meydan okuyup yola çıkmıştır.
Hz.Peygamberin Mekke de mücadele etme imkanını sonuna kadar kullandıktan sonra başka bir yol kalmadığında hicretine müsade edilmiştir.




Medine nin Hicret Yurdu Seçilmesinin nedenleri;

İsim:  Screenshot_2017-11-23-16-12-12.jpg
Görüntüleme: 47
Büyüklük:  122,7 KB (Kilobyte)


Medine ye Doğru Yolculuk:Peygamberimize Hicret izni verilince Hz. Ebu Bekir ile birlikte Medine ye hicret edeceğini bildirdi Hz. Ebubekir e.Hicret kararı Hz. Ebu Bekir in ailesi ve Hz. Ali dışında kimseye duyurulmadı.Medine ye gitmek üzere yola çıktığı halde Hz.Peygamber in önce Sevr dağına gitmeyi tercih etmesi Mekkeli Müşrikleri yanıltmak ve etrafın sakinleşmesini beklemek içindi.Hz.Peygamber peygamberliğinin 14.yılında (M.622) Rebiüllevvel Pazartesi günü Hz. Ebu Bekir,Amir b. Füheyre ve yanlarında bulunan kılavuzla yola çıktı.
Süraka b.Malik in Peygamberimizi yakalama girişimi:Başta yakalamak istemiş ancak Preygamberimizle karşılaştığında atının ayakları kuma batmaya başlamış Peygamberimizin farklı özelliği olduğunu anlamış ve aman dileiş Peygamberimize o topraklardan geçinceye kadar korumalık yapmıştır.
Büreyde b.Husayb ın Müslüman olması:Oda Peygamberimizi yakalamak istemiş ancak onunla sohbet ettikten sonra müslüman olmuş ve onu korumuştur.
Hz.Peygamber Kuba da:Hz. Peygamber Kuba dan Yesrib e giderken Salim b.Avfoğullarının
arazisinde Ranuna vadisinde ilk Cuma Namazını kıldırmıştır.


Hz. Peygamber Medine de:Peygamberimiz Medine de Ebu Eyyub Halid b. Zeyd el-Ensari nin evinde kalmıştır.Sonra Peygamberimiz eşi Sevde ve kızları Fatıma ve Ümmü Kulsum ü de Medine ye getirtti.Ancak kızı Zeyneb i kocası Ebu'l As Rebi o zamanlar müşrik old. için alıkoydu.


HıCRETıN SONUÇLARI

İsim:  Screenshot_2017-11-23-16-13-31.jpg
Görüntüleme: 50
Büyüklük:  309,1 KB (Kilobyte)

Hz.Peygamberin Medine ye hicreti dünya tarihinin dönüm noktalarından biridir.Hz. Peygamber in yetiştirdiği samimi Müslümanlar onun vefatından yaklaşık 10 yıl içinde bilinen Dünya nın önemli bir bölümüne ıslam mesajını ulaştırmayı başarmışlardır.Müslümanlar Hz. Ömer döneminde hicreti tarih başlangıcı yaparak onun hak ile batıl arasınıb ayıran bir dönüm nok tası olmasını teccil ettiler.

ÜNıTE 7 HZ.EBU BEKıR DÖNEMı(Soru cevap şeklinde özet)

[LEFT]1-Hulefa-yı Raşidin dönemi ilk halifesi kimdir?
Hz.Ebu Bekir
2-Hz.Ebu Bekir in anne ve babası kimdir hangi kola mensubdur?
Babası Osman Ebu Kuhafe adıyla tanınmıştır.Annesi Ümmül'l Hayr Selma Bint Sahr'dır.Kureyş kabilesinin Teymoğulları koluna mensubdur.
3-Müslüman olmadan önceki ısmi nedir?
Abdü'l-Kabe
4-Müslüman olduktan sonra peygamberimizin verdiği isim ?
Abdullah
5-Hz.Ebu Bekir için kullanılan 'Atik' ve 'Sıddik' kavramları neden kullanılmıştır?
Atik:Allah Rasulu'nun cehennemden azad edilmesini müjdelemesi sebebiyle
Sıddik:Allah Rasulu'nun peygamberliğini ve getirdiklerini tereddütsüz kabul etmesi sebebiyle
6-Hz. Ebu Bekir'in satın alıp azat ettiği köleler ?
Bilal-i Habeşi ve annesi Hamame,Amir b.Füheyre,Ubeys,Ümmü Ubeys,Ebu Fükeyhe,Zinnire,Nedhiye
7-Onun aracılığıyla müslüman olanlar kimler?
Hz.Osman,Talha b.Ubeydullah,Sa'd b. Ebu Vakkas,Zübeyr b. Avvam
8-Hz. Ebu Bekir Hac Emiri görevini ne zaman yapmıştır?
Hicretin 9. yılında
9-Müslümalar halife seçmek için nerde toplanmışlar bu toplantıya ne denmiş?
Beni Saide Çardağında ,Beni Saide Toplantısı
10-Halife ne demektir?
Bir kimsenin yerine geçen ve onu temsil eden kimse ,ıslam devletlerinde devlet başkanı demektir. Müslümanların önder ve lideri olması sebebiyle imamda denir.
11-Halifeliği iamametten ayırmak için hangi kavramlar kullanılmış?
ımamet-i kübra,imamet-i uzma
12-Hz. Ebu Bekir'in halifeliğine karşı olanlar kimlerdir?
Ensar' ın adayı:Sa'd b.Ubade,Hazrecli;Hubaba b.Münzir,Haşimiler,Haşimilerle soy yakınlığı olan Ümeyyeliler öz.Ebu Süfyan b.Harb
13-Haşimilerin karşı çıkma sebebi nedir?
Hz. Peygamberle yakınlık sebebiyle hilafetin kendilerine ait olması gerektiğini düşünmeleri ve Hz.Ali yi uygun bulmaları.
14-Hz. Ebu Bekir in Halife Seçilmesindeki belirleyici unsurlar nelerdir?
O dönemin tarihi,siyasi ve sosyal gerekçeleri (öncelikle Kureyş e mensub olması)
15-Hz. Ebu Bekir in Halife seçilmesindeki olayların Müslüman toplumu açısından önemi nedir?
Hz. Peygamberden sonra karşı karşıya kalınan ilk iç meseledir.(Sonra meydana gelen ridde olayları hilafet meselesini geri plana itmiş)
16-Hz.Ebu Bekir'in Halife olduktan sonraki ilk icraatı nedir?
Mute Savaşı nın cereyan ettiği bölgeye Usame bç Zeyd ordusunu sefere göndermiş.
17-Ordunun gönderilmesi sırasında çıkan problemler neler?
*Ordunun şehirden ayrıldığını öğrenen mürtedlerin saldırı endişesi
*Azatlı bir kölenin oğlu ve genç olması sebebiyle Ashaptan bazı kimselerin Üsamenin değiştirilmesini istemesi
18-Hilafet meselesinden sonra ıslam toplumunun karşı karşıya kaldığı en önemli sorun nedir?
Ridde olayları
19-Ridde olayları ne demektir?
Müslümanların birliğinin yanı sıra varlığınıda tehtid eden dinden çıkma ve isyan hareketleri
20-ırtidat ve mürted ne demektir?
ırtidat:Sözlükte bir şeyden sönmek,vazgeçmek,yüzçevirmek,gidilen yoldan geri dönmek terim olarak ise iman ettikten sonra ıslam dininden dönmek
Mürted:Dinden dönen kişi
21-Mütenebbi ne demek?
Peygamberlik iddiasıyla isyan başlatan kişi.
22-Peygamberimiz dönemindeki peygamberlik iddiaları-ridde?
Beni Müdlic ten Esved el-Ansi (yemen),Beni Hanife den Müseylime(Yemame) ,Beni Esed deb Tuleyha b.Huveylid
23-Ridde yi başlatan ilk kişi?
Esved el-Ansi
24-Hz. Ebu Bekir Döneminde ridde olaylarına karışanlar kimler?
Secah,Uneyne b.Hısn(asla kalben inanmadığını itiraf etmiş) ,Kurre b. Seleme,Fucae b.Abdüyalil,Ei'asb.Kays, Hakem b. Zeyd e tabi olan Beni Bekirb.Vail,Malik b.Nüveyre idaresindeki Beni Yerbu mensubları 25-Arap yarımadasında dininde sebat eden halklar?
Mekke,Medine ve Taif halkı
26-Ridde olaylarının nedenleri nelerdir?
Dini sebep:Müslüman olanların tamamiyle kalplerinin ıslam a ısınmamış olması sebebiyle irtidat etmeleri
Siyasi Sebep:Kabilecilik düşüncesi yani asabiyyet (siyasi varlıklarını koruma gayesiyle ıslam a girmişler)
Ekonomik sebep:Zekat vermek istememeleri (Bu aynı zamanda siyasi olarakda görülebilir çünkü zekat vermek o dönemde itaat sembolü idi)(zekat vermek istemeyen :Kurre b.Hubeyre)
27-Ridde olaylarını bastıran komutanlar kimlerdir ?
Halid b. Velid,ıkrime b. Ebu Cehil, Halid b. Said b. el_As ,Amr b. As , Huzeyfe b. Mihsan, Arfece b. Herseme , şurahbil b. Hasene
28-Ridde olaylarını çıkaranların üzerine gönderilen komutanlar kimler?
Tuleyha :Halid b. Velid
Secah ve onun destekçisi Malik b.Nüveyre(öldürüldü) :Halid b. Velid
Müseylime (Secah da ona sığınmıştı) :ıkrime b. Ebu Cehilşurahbil b. HaseneHalid b.Velid
Bekir b. Vail (Bahreynde) : Ala b. Hadrami Halid b. Velid
Umman ve Mehre : Huzeyfe b. Mihsan Arfece b. Herseme ıkrime b.Ebu Cehil
Eş'as b.Kays el-Kindi(Yemende) : Muhacir b.Umeyye ıkrime b.Ebu Cehil
29-Bahreyn de ridde olaylarında ıslam üzerine kalan kimdir ?
Abdü'l-Kays
30-Peygamberimiz döneminde Esved el-Ansi yi etkisiz hale getiren kimdir?
Kays b.Hübeyre el-Muradi
31-Esved el-Ansi den sonra Yemen de 2. ridde hareketini başlatan kimdir?
Ei'as b. Kays el-Kindi
32-Akraba Savaşı nedir?
Akraba şavası Müseylime ile yapılan yemame savaşındaki şiddetli çarpışmalara denmiştir.Bedir den sonraki en şiddetli çarpışmadır.
33-Yemame şavasının önemi nedir?
Bu savaşta çok sayıda hafız şehit olmuştur.Bu da K.Kerim'in kaybolması hususunda endişe yaratmıştır.K.Kerim in mushaf haline getirilmesi zorunlu olmuştur.(Hz.Ömer in ısrarıyla)
34-K.Kerim kim zamanında ve kim tarafından mushaf haine getirilmiştir ?
Hz. Ebu Bekir zamanında Zeyd b. Sabit başkanlığındali bir kurul tarafından
35-Hz. Ebu Bekir'in vefatından sonra K.Kerim kimlerde kalmıştır?
O öldükten sonra Hz. Ömer ondan sonrada Rasulü Ekrem in hanımı Hafza da.
36-Hz. Ebu Bekir Döneminde fetihler nereleri hedef almış ve buralarda hangi imp. vardı?
Irak ve Suriye yi hedef almış .Irak ta Sasani ımp. Suriye de Bizans ımp. vardı.
37-Arapların o dönemde fetihlerdeki başarısının en temel nedeni nedir?
ıslamla kazandıkları manevi güç ve ıslam dinin insanlara ulaştırma arzusu(ılay-ı kelimetullah)
38-Bu fetihler sırasında Sasani ve Bizans dev. durum nasıldı?
Bu devletlerde iç zayıflık sebebi olan mezhepler arası mücadele etnik çatışma vergi daletsizliği uzun süren savaşlar halkı yormuş bu durum halkı yormuş durumdaydı.
39-Irak fethinin sebepleri neler?
*ılk hedef Sasani ımp. olmalıydı çünkü bu büyük dev.le mücadele etmeden müslümanların Arabistanın doğusuna ilerlemesi mümkün değildi.
*Irakta çok sayıda Arap kabilesi vardı bunlarla yapılacak ittifak farslılarla mücadeleyi kolaylaştıracaktı.
40-Irakta fethedilen yerler ?
Hire
Übülle Hübeyre (acemlerin ordugahı) Barusma Enbar(stretejik önemi var Sasani ımp. erzak ve silah merkezi) Aynütemr
Yani Basra körfezinden Aynütemr e kadar Fırat nehri boyuna uzanan topraklar fethedilmiş.
41-Irak fethinin sonuçları neler?
*Hirelilerle cizye karşılığında barış yapıldı.
*Bu fetihler Hz. Ömer dönemindeki Sasani ile büyük mücadelenin hazırlık safhasını oluşturmuş.
[COLOR=magenta]

42-Suriye fethinin sebepleri neler?*Bölge çevresindeki Hristiyan Arap çemberini yarmak bu sayede Müslümanların Araplar dışındaki milletlerle yakın temasa geçmesini sağlamak

43-Irak fethindeki komutanlar kimler?Müsenna b.Harise eş-şeybani başlattmış Halid b.Velid

44-Suriye fethinde görev alan komutanlar kimler ve ordularını nerelere konuşlandırmış?
Ebu Ubeyde b.Cerrah Cabiye ' de Yezid b.Ebu Sufyan Belka'da şurahbil b.Hasene Ürdün de Amr b. As Arabe ye ordularını yerleştirmiş.

45-Müslümanlara Suriye kapılarını açan muharabe hangisi?Ecnadeyn Muharabesi

46-Ecnadeyn muharebesinin önemi?ılk Müslüman -Bizans savaşı olması ve Suriye kapılarını müslümanlara açması

47-Ecnadeyn muharebesi komutanları kimlerdir?ıslam ordusu : Halid b. Velid[Bizans ordusu : ımp. Herakleios un kardeşi Thedoros

48-Hz.Ebu Bekir in vasiyeti?*Hz.Osman a yazdırdığı ahitname ile Hz. Ömer i halef bırakmıştır
*Cenazesi toprağa verilir verilmez cihatlara devam edilmesi*Üzerinde bulunan beytülmale ait emanetlerin yerine konulması*Hz. Peygamber in yanına defnedilmek istemiştir.

49-Hz. Ebu Bekir in cenazesini kim kıldırmıştır?Hz.Ömer50-Hz.Ebu Bekir döneminin müslümanların yönetimi için önemi nedir?Peygamber idaresinden hilafet dönemine geçilmiştir.

51-Hz. Ebu Bekir in şahsiyeti nasıldı?Güzel ahlaklı doğru cömertaz ve öz konuşan hassas duygulu güler yüzlühoş sohbet soğukkanlı bir insandı.Cahiliye devri kötülüklerine uymamıştır.ılim ve hikmet sahibiydi.Kur'an okumayı çok severdi.Ayrıca ensab hakkında zamanın otoritesi ve Eyyamül-Arap konusunda uzmandı.

52-Yönetim hakkındaki prensipleri nelerdir?ıstişare Kararlılık Hoşgörü Ehliyet ınsan haklarına saygı

53-ıstişare ne demektir?Yöneticinin karşı karşıya kaldığı bir problemin halli için görüşüne değer verdiği kişilerle yaptığı fikir alışverişidir.ışlam tarihinde buna şura denir.

54-Hz. Ebu Bekir dönemindeki devler görevlileri kimler?Medinede davalara bakma görevi:Hz.ÖmerBeytülmal emini(hazine) : Ebu Ubeyde b. CerrahDevlet katipliği :Zeyd bç Sabit Hz. AliHz.Osman

55-Hz. Ebu Bekir in istişarede bulundukları kimler?Hz.Ömer Hz.Osman Hz.Ali Abdurrahman b.Avf Muaz b. CebelZeyd b. Sabit

56-Hz. Ebu Bekir in 'En iyiniz olmadığım halde sizin başkanınız olarak seçilmiş bulunuyorum sözü ' hangi prensibiyle alakalı?Tevazu

57-'Yanlış hareket ve davranışta bana doğru yolu gösteriniz ' sözü hangi öz. alakalı?Alçak gönüllülüğü ve şeffaflığı

58-Yönetim şekli nasıl bir idare olarak tanımlanırTatlı-sert

59-Emrinde çalışmak istemeyenlerin kararına saygı göstermesi hangi prensibine uygun?Hoşgörü

60-Devlet başkanlığı görevinde kalabilmesinin ancak görevini layıkıyla yapmasına bağlı olduğu sözü hangi prensibiyle alakalı?Ehliyet

61-Üsame ordusuna verdiği öğütler hangi prensibiyle alakalı?ınsan haklarına Saygı

62-ıslam tarihine geçen ve ınsan haklarına saygının en güzel örneği olan antlaşma hangisidir?Hireliler ile yapılan antlaşma

63-Hz.Peygamber zamanından Hz.Ebu Bekir döneminde de görev yapan bürokratlar kimler?
Mekke valisi Attab b. Esid Taif valisi Osman b.Ebül-As Cened valisi Muaz b. Cebel Zebid Aden ve Yemen Salihli yönetimindensorumlu Ebu Musa el Eş'ariBahren valisi Ala b.Hadrami

64-Hz.Ebu Bekir ridde olaylarında neden Zekat'a ayrıcalık vermemiştir?Zelatta gösterilecek bir ihmalin müslümanların siyasi birliğini tehtid edeceğinden(çünkü zekat aynı zamanda itaat sembolüydü)

65-Hem Suriye hemde Irak da görev yapan komutan?Halid b. Velid

66-Hz.Ebu Bekir hangi Savaşta servetinin tamamını Peygamberimizin emrine tahsis etmiş?Tebük Savaşı

67-ılk ıslam fetihlerinin başarılı olmasının nedenleri?]*ıslamiyetin verdiği manevi güç(en temel)*ıslamiyeti insanlara ulaştırma arzusu (en temel)*Müslüman askerlerin aralarındaki dayanışma*Komutan ile asker arasındaki sevgi ve saygı


ÜNıTE 8 HZ.ÖMER DÖNEMı(Soru Cevap şeklinde özet)



1-Hz.Ömer ne zaman ve nerede Müslüman olmuştur?Nübüvvetin 6. yılında Peygamberimiz Darul Erkam'da iken oraya gitmiş ve Müslüman olmuş.

2-Kaç yıl halifelik yapmıştır?10 yıl.

3-Hangi boya mensuptur ve anne babası kimdir?Adiy boyuna mensuptur.[U]Nesebi Ka'b b. Lüey de Rasulullah iel birleşir.Babası hattab b.Nüfeylannesi Mahzum oğullarından Hateme bint.Haşim dir.

4-Adiy boyunun Cahiliyye dön. Görevi?Mekke şehir dev. De Sifare (elçilik) görevi yapıyordu.

5-Sifare görevi nedir?Bir savaş durumunda karşı tarafa gönderilen elçidir.Ayrıca kabileler arası çıkan anlaşömazlıklarda etkin rl alır ve verdiği kararlar bağlayıcı olur.

6-Hz. Ömer in özellikleri?Etkili konuşan bir hatipti.(Cahiliye dön. De de ıslamiye dön. De elçilik görevi yapmış)Ahlak şeref adalet ve hürriyeti konu alan şiirleri sever ezberler halka tavsiye ederdi.Güçlü bir muhakemeye sahipti

7-Hz. Ömer'i Müslüman olması için ne etkilemiştir?K.Kerim ayetleri (Başta Rasulullah ı öldürmeyi düşünecek kadar ıslam a tepkiliydi)

8-Hz. Ömer in Müslüman olmasının Müslümanlar açısından önemi?*Mekke de müslümanlar güç kazanarak rahatladı
*Müslüman old.herkese ilan etti.Müslümanlak topluca Kabe de ibadet yapabildi.*Aktif olarak olayların içinde yer aldı her zaman Hz. Peygambere yardım etti.
*2. Akabe biatından sonra Medine yeaçıktan hicret etti (Avali Böl. Ümeyye b.Zeydoğullarına misafir olmuş)
*Peygamber hicret ettikten sonra toplanan kadınların Biatını almak için peygamberimiz onu görevlendirmiştir.(Mekke nin fethinden sonra da )


9-Muvafakat ı Ömer ayetleri ne demektir?Onun ileri sürdüğü bazı görüşleri destekler mahiyetinde gelen ayetlere denmiştir.
10-Muvafakat-ı Ömer ayetleri?
*şarabın kesin biçimde haram kılınması(Bakara2/219)
*Hz. Peygamberin evine gelen kimselerle hanımlarının perde arkasından konuşmasının daha uygun olacağı(Ahzab 33/53)
]*Münafıkların reisi Abdullah b.Übey b. Selül ün cenaze namazının kılınmaması gerektiği ( Tevbe 9/84)

11-Hz.Öemer in net ve tavizsiz tavrını nasıl ortaya koymuş?Hudeybiye deki müslümanlar aleyhine olan şartlara karşı çıkmış Peygamberimiz ve Hz.EbuBekir razı etmiştir.Yine Rasulullah hastalandığında Haşimilerin Hz. Ali yi halife yapma çabasını görmüş Hz.Peygamber i bir vasiyet yazmaya zorladıklarını hissetmiş ve buna engel olmuştur.


12-Hz.Öemer in evlilikleri?Hz.Ömer ilk evliliğini Zeyneb bint Maz un el Cumahiyye ile yaptı.Bu evlilkten Abdullah ve Hafza doğdu.Cahiliyye dönemindeki eşleri Müleyke bint Amr ve Kureybe bint Ebi Ümeyye ıslamiyet i kabul etmedikleri için müşrik kadınlarla evlenmeyi yasaklayan ayet (el-mümtehine 60/10) doğrultusunda boşadı.Rasulullah ile akrabalık kurmak için Hz.Ali ve Hz.Fatıma nın kızı ÜMMÜ KÜLSÜM ile son evliliğini yaptı.

13-Hz.Ömer in en meşhur lakabı?FARUK tur.Faruk hak ile batılı birbirinden ayıran demektir.

14-Hz.Ömer nasıl Halife seçilmiştir?
Hz.Ebubekir Hz.Ömer i kendine halef tayin edeceğini istişare etmiş sonra da Hz.Osman ı çağırarak ahitname hazırlatıp halka okutmuş haklda kabul edince Hz.Ömer Hulefa-yi Raşidin döneminin 2. halifesi olmuştur.

15-Halife olduğunda ınsanlar ona nasıl hitap etmiş?Halifeu Halifeti Rasulillah demişler o ise 'Emiru'l Mü'minin' denmesini istemiştir.(ılk defa Hz.Ömerr için kullanılmış)
16-Emiru'l-Mü'minin ne demektir?Mü'minlerin Emiri

17-Yönetim anlayışı nasıldı?*ınsanların sosyal konumuna ve zenginliğine itibar etmez herkesin şikayetini dinlerdi.*Geceleri dışarı çıkarak dolaşır muhtaçların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırdı.*ışleri hemen çözmekten yana pratik ve dünya hayatını önemseyen bir anlayışa sahipti.
*Tarihte başarılı olmuş kimselerden ve uygulamalarından yararlanırdı.
*Devlet malı konusunda çok titiz davranır yapılan harçamaların milletin yararına ol.dikkat ederdi.
*Kendisi Beytülmal den maaş alır ve en az payı alırdı.*Bid'at ve hurafelere karşı tavır takınırdı.

18-Bir görevli tayin ettiğinde nasıl bir uygulama yapardı?*Muhacir ve ensardan bir grubu şahit tutar,onun için bir sözleşme yazardı.Ona beygire binmemesini,sorumlu olduğu kimselerin orta hallilerinin güçlerinin yetmeyeceği yiyecekleri yememesi,ince giymemesi ve halkın ihtiyacından önce başka bir işle meşgul olmamasını şart koşardı.

19-Hudeybiye de Bey'atü'r-Rıdvan ın önünde gerçekleştiği ağacı neden kestirmiştir?Halifeliği döneminde halk ilgi göstermeye,kutsal saymaya başlayınca tevhid inancını zedeleyebilir endişesi ile kestirmiştir.

20-Yerine Halef bırakması istendiğindeki uygulaması ne olmuş?ılk Müslümanlardan Abdurrahman b.Avf,Hz.Osman,Hz.Ali,Talha bin Ubeydullah ,Zubeyr b.Avvam,Sa'd b.Ebu Vakkas ve seçilmemel üzere oğlu Abdullah tan oluşan üç gün içinde aralarından birini Halife seçmek üzerebir şura toplamıştır.]

21-Yönetimde takip ettiği yöntemler?ıstişare denetim

22-Kadınlardan kimlerin görüşüne başvururdu?şifa bint Abdullah 'ın ve kızı Hafza nın.]

23-Denetim uygulamasının faydası?Bu uygulama idarecilerin keyfi icraatlarını önlediği gibi aynı zamanda halkın yönetime güvenini de sağlamıştır.a]

24-Hz.Ömer kimleri sıkı denetime tutmuştur?Muaviye b. Ebü Sufyan Amr b.As Muğıre b.şu'be ve Ziyad b.Ebih

25-Yöneticerle ilgili denetim uygulamasını nasıl yapardı?Her hac mevsiminde yöneticileri Mekke ye çağırır halkın şikayetlerine göre onları toplum huzurunda hesaba çeker ve cezalandırmaktan çekinmezdi.

26-Hz. Ömer in 'En sevdiğim insanlar bana eksikleimi ve hatalarımı söyleyenlerdir' sözü neye verdiği önemi gösterir?Denetim

27-'Fırat kıyısındaki bir deve helak olsa Allah bunu Ömer den sorardiye korkarım' sözü neyi gösterir?Sorumluluk duygusunu]

28-Kenar-ı Dicle de bir kurt aşısa bir koyunu Gelir de Adl-i ilahi sorar Ömer'den onu mısraları kime aittir?Mehmet Akif Ersoy 'a.a]

29-Hz.Ömer i kim öldürmüş neden?Muğıre b.şu'be nin kölesi Ebü Lü'lüe Firuz en-Nihavendi öldürmüştür.Nedeni ise efendisinin kendisinden fazla ücret aldığını söyleyerek bunun azaltılmasını Hz.Ömer den istemiştir.Halife onun demircilik marangozluk nakkaşlık yaptığını öğrenince Muğıre nin aldığı ücretin fazla olmadığını söylemiş.Bunun üzerine Ebü Lü'lüe ertesi gün sabah namazında Hz.Ömer i hançerlemiş ve kurtulamayacağını anlayınca kendini de öldürmüş.[

30- Ağır yaralanan Hz.Ömer oğlu Abdullah ı yollayarak Hz.Aişe den ne istemiştir?Peygamberimizin ayağının dibine defnedilmek için izin istemiştir ve oraya defnedilmiştir.
31-Cenaze namazını kim kıldırmış?[Suheyb b.Sinan

32-Irak cephesinde yapılan savaşlar?Köprü Savaşı,Kasidiye Savaşı,Nihavend Zaferi

33-Köprü Savaşını neden Müslümanlar kaybetmiştir?Komutan Ebu es-Sakafi başta başarı göstermişse de Fırat nehrinin doğusuna geçip geri çekilme hattını tehlikeye atmıştır.Burda fillerle takviye edilmiş ıran ordusu ile karşılaşmış geri çekilme hattıda olmadığı için ordu yok edilmiş ve Müslümanlar kaybetmiştir.34-Kasidiye savaşı komutanları kimler?ıslam ordusu:Sa'd b.Ebü Vakkas ıran ordusu:Rüstem35-Kasidiye savaşının önemi nedir?Kuzey Irak ve ıran kapıları müslümanlara açılmıştır.

36-Kasidiye savaşının sonucu?Kisra 3.Yezdicerd sarayını ıslam ordusuna terk ederek doğuya kaçmıştır.Çünkü Sa'd b.Ebu Vakkas Kasidiye Savaşı nsan sonra baş şehir Meadin i hedefalmış ve orayıda ele geçirmiş.Sonra sırasıyla: Celula Hulvan Ahvaz Rame hürmüz(Numan b.Mukarrin almış) Tüster Hüzistan Musul Erdebil alınmıştır.

37-Nihavend Zaferi komutanları kimler?ıslam ordusu:Nu'man b.Mukarrin o şehit düşünce Huzeyfe b.Yeman Sasani ordusu:Firuzan

38-Savaşın sonucu?Savaş sonunda Sasani ordusu tamanmen dağıldıNihavend şehri ele geçirildi.

39-Nihavend Savaşı nın önemi?Sasaniler burda uğradıkları ağır yenilginin ardından bir daha toparlanamadılar.Dinever Hemedan ısfahan gibi birçok şehir fethedildi.Bu durum Sasani ımp.yıkılışına zemin hazırladı.

40-Fethu'lFütuh hangi zafer için kullanılır ve hangi anlama gelir?Nihavend zaferine kullanılır ve fetihler fethi anlamına gelir.

41-Sasani ımp.daki halkın Müslümanlara bakışı nasıldı?Hz.Peygamberin çağdaşı olan Hüsrev Pervizden sonra ıran da güçlü bir hükümdar iktidara gelmemiş dev.zayıflamıştı.Mezdek mezhebibaskı görmüş ve yönetimden çok çekmişti.Nesturilerde rahat değildi.Müslümanların dinde zorlama olmayacağı görüşü ve fethettikleri yerlerdeki adil uygulamaları Müslümanların dürüstlükleri halkı yakınlaştırdı

42-Hz.Ömer döneminde Suriye cephesindeki savaşlar hangileri?Fihl Savaşı Mercürrüm Savaşı Yermük Savaşı

43-Fihl Savaşı nın sonucu?Bizans kuvvetlerine büyük zayiat verildi

44-Mercürrüm Savaşının sonucu?Müslümanların galibiyetiyle sonuçlanmıştır.Dımaşk Ba'belek Humus Hama fethedildi

45-Yermük Savaşı komutanları kimler?ıslam ordusu komutanı:Halid b.Velid Bizans ordusu Kom.: Thedoros

46Yermük Savaşının sonucu ?Bizans ordusu yenilmişThedoros öldürülmüş kurtulan askerler Filistin e Antakya ya el-Cezire ve ırminiye ye kaçmışlar.Takip eden ılyaz b.Ganm Malatya ya kadar ilerleyerek Cizye şartıyla bir ant.yapmış.Öğrenen Bizans ımp.Herakeios Malatya ya asker gönderip şehri yaktırmış.Kendi de Antakya dan ıstanbul a dönmüş.

47-Yermük savaşının önemi?Suriye bölgesi kesin olarak Müslümanların eline geçmiştir.

48-Sonrasında teslim olan şehirler?şeyzer Kınnesrin Halep Antakya Urfa Nusaybin

49-Kudüs nasıl teslim alınmıştır?Sınırları Toroslara dayanan ıslam Dev.ımp.Heraklios u sınır bölgelerde yaşayanları korumak için iç kesimlere çekmeye yönetmiş.Böylece geniş bir saha boş bırakıldı buda Fisistin fethine devam edilmesini sağladı.Kudüs kuşatıldı.Patrik Sophronios şehrin anahtarını Hz.Ömer e teslim etti.Hz.Ömer halka el aman verip kendileriyle antlaşma yaptı.Sonra Filistin sahil şehirleri ve diğer şehirler feth edildi

50-Hz.Ömer Kıbrıs ın fethine neden izin vermemiştir?Sahillere yakın olduğundan Kıbrıs tehlike oluşturuyordu ancak deniz seferinin zorluğu nedeniyle izin vermemiştir.

51-Veba Salgını nerde çıkmıştır ve bu salgında ölen sahabi?Amvas ta çıkmış ve Suriye ye yayılmıştır.Ebu Ubeyde b.Cerrah başta ol.üzere 25.000 kişi ölmüş.

52-Mısır ı kim fethetmiştir bu fetihten hangi ünvan verilmiştir?Amr b.As fethetmiştir.Ona Mısır fatihi ünvanı verilmiştir.(sonra Mısır a vali olmuştur)

53-Mısır ın fethinde alınan şehirler?Önce Ferama sonra Aynuşems Bilbis Babilon ve ıskenderiye.

54-Hz.Ömer döneminde fethedilen bölgeler?

Sasni imp.tabi Irak ıran Azerbaycan Bizans a tabi Suriye el-Cezire Filistin ve Mısır ıslam ülkesine katılmıştır.

55-Bizans ta ıslam fetihlerini kolaylaştıran etmenler?
*Bizans ın Mısır ve Suriye de adil yönetim yoktu * Ağırvergilerveıranlayapılansavaşlardahalkmaduredil mişti* Bu bölgede epeyce Arap yaşıyordu * Müslümanların feth ettikleri yerdeki halka baskı yapmamaları, halka adil davranmaları ve dinlerinde serbest bırakması ant. Çerçevesinde kendi topraklarında kalabilmeleri *ıslam ın müslümanlara kazandırdığı şevk heyecan azim ve gayret cesaret yiğitlik ve ölümden sonraki hayat anlayışı ve şehadet düşüncesi

umarım yardımcı olabilmişimdir......
stone1 ve osmntnrkl87 beğendiler.
__________________
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi esma1278 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medineweb İlk dönem islam tarihi ders notları İlk Dönem İslam Tarihi Mihrinaz 3 21049 11 Ekim 2011 00:25
Önlisans ilahiyat 1. sınıf ikinci dönem hukuk 10... İslam Hukukuna Giriş esma1278 0 7510 26 Eylül 2011 22:51

Alt 11 Ekim 2011, 22:04   Mesaj No:2
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.985
Konular: 339
Beğenildi:1161
Beğendi:331
Takdirleri:7457
Takdir Et:
Standart Cevap: İlahiyat Önlisans İlk dönem islam tarihi ders notları

ilahiyat öğrencileri adına size teşekkür eder,Allah razı olsun deriz.ve hoş geldiniz...
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Ocak 2013, 23:45   Mesaj No:3
Medineweb Acemi Üyesi
yus-sel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:yus-sel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 22873
Üyelik T.: 12 Aralık 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:ERKEK
Memleket:KONYA
Mesaj: 10
Konular: 1
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: İlahiyat Önlisans İlk dönem islam tarihi ders notları

7-8.ÜNİTELER

[I][SIZE="4"]7.ÜNİTE HZ.EBU BEKİR DÖNEM(Soru cevap şeklinde özet)

İsim:  Screenshot_2017-11-23-16-14-55.jpg
Görüntüleme: 48
Büyüklük:  208,0 KB (Kilobyte)

10-Halife ne demektir?Bir kimsenin yerine geçen ve onu temsil eden kimse ,ıslam devletlerinde devlet başkanı demektir. Müslümanların önder ve lideri olması sebebiyle imamda denir.

11-Halifeliği iamametten ayırmak için hangi kavramlar kullanılmış?ımamet-i kübra,imamet-i uzma

12-Hz. Ebu Bekir'in halifeliğine karşı olanlar kimlerdir?Ensar' ın adayı:Sa'd b.Ubade,Hazrecli;Hubaba b.Münzir,Haşimiler,Haşimilerle soy yakınlığı olan Ümeyyeliler öz.Ebu Süfyan b.Harb

13-Haşimilerin karşı çıkma sebebi nedir?Hz. Peygamberle yakınlık sebebiyle hilafetin kendilerine ait olması gerektiğini düşünmeleri ve Hz.Ali yi uygun bulmaları.

14-Hz. Ebu Bekir in Halife Seçilmesindeki belirleyici unsurlar nelerdir?O dönemin tarihi,siyasi ve sosyal gerekçeleri (öncelikle Kureyş e mensub olması)

15-Hz. Ebu Bekir in Halife seçilmesindeki olayların Müslüman toplumu açısından önemi nedir?Hz. Peygamberden sonra karşı karşıya kalınan ilk iç meseledir.(Sonra meydana gelen ridde olayları hilafet meselesini geri plana itmiş)

16-Hz.Ebu Bekir'in Halife olduktan sonraki ilk icraatı nedir?Mute Savaşı nın cereyan ettiği bölgeye Usame bç Zeyd ordusunu sefere göndermiş.

17-Ordunun gönderilmesi sırasında çıkan problemler neler?*Ordunun şehirden ayrıldığını öğrenen mürtedlerin saldırı endişesi*Azatlı bir kölenin oğlu ve genç olması sebebiyle Ashaptan bazı kimselerin Üsamenin değiştirilmesini istemesi

18-Hilafet meselesinden sonra ıslam toplumunun karşı karşıya kaldığı en önemli sorun nedir?Ridde olayları19-Ridde olayları ne demektir?Müslümanların birliğinin yanı sıra varlığınıda tehtid eden dinden çıkma ve isyan hareketleri

20-ırtidat ve mürted ne demektir?ırtidat:Sözlükte bir şeyden sönmek,vazgeçmek,yüzçevirmek,gidilen yoldan geri dönmek terim olarak ise iman ettikten sonra ıslam dininden dönmekMürted:Dinden dönen kişi


İsim:  Screenshot_2017-11-23-16-17-10.jpg
Görüntüleme: 52
Büyüklük:  174,6 KB (Kilobyte)

27-Ridde olaylarını bastıran komutanlar kimlerdir ?Halid b. Velid,ıkrime b. Ebu Cehil, Halid b. Said b. el_As ,Amr b. As , Huzeyfe b. Mihsan, Arfece b. Herseme , şurahbil b. Hasene

28-Ridde olaylarını çıkaranların üzerine gönderilen komutanlar kimler?Tuleyha :Halid b. VelidSecah ve onun destekçisi Malik b.Nüveyre(öldürüldü) :Halid b. VelidMüseylime (Secah da ona sığınmıştı) :ıkrime b. Ebu Cehilşurahbil b. HaseneHalid b.VelidBekir b. Vail (Bahreynde) : Ala b. Hadrami Halid b. Velid Umman ve Mehre : Huzeyfe b. Mihsan Arfece b. Herseme ıkrime b.Ebu CehilEş'as b.Kays el-Kindi(Yemende) : Muhacir b.Umeyye ıkrime b.Ebu Cehil

29-Bahreyn de ridde olaylarında ıslam üzerine kalan kimdir ?Abdü'l-Kays

30-Peygamberimiz döneminde Esved el-Ansi yi etkisiz hale getiren kimdir?Kays b.Hübeyre el-Muradi

31-Esved el-Ansi den sonra Yemen de 2. ridde hareketini başlatan kimdir?Ei'as b. Kays el-Kindi

32-Akraba Savaşı nedir?Akraba şavası Müseylime ile yapılan yemame savaşındaki şiddetli çarpışmalara denmiştir.Bedir den sonraki en şiddetli çarpışmadır.

33-Yemame şavasının önemi nedir?Bu savaşta çok sayıda hafız şehit olmuştur.Bu da K.Kerim'in kaybolması hususunda endişe yaratmıştır.K.Kerim in mushaf haline getirilmesi zorunlu olmuştur.(Hz.Ömer in ısrarıyla)


İsim:  Screenshot_2017-11-23-16-18-14.jpg
Görüntüleme: 41
Büyüklük:  255,9 KB (Kilobyte)

42-Suriye fethinin sebepleri neler?*Bölge çevresindeki Hristiyan Arap çemberini yarmak bu sayede Müslümanların Araplar dışındaki milletlerle yakın temasa geçmesini sağlamak

43-Irak fethindeki komutanlar kimler?Müsenna b.Harise eş-şeybani başlattmış Halid b.Velid

44-Suriye fethinde görev alan komutanlar kimler ve ordularını nerelere konuşlandırmış?Ebu Ubeyde b.Cerrah Cabiye ' de Yezid b.Ebu Sufyan Belka'da şurahbil b.Hasene Ürdün de Amr b. As Arabe ye ordularını yerleştirmiş.

45-Müslümanlara Suriye kapılarını açan muharabe hangisi?Ecnadeyn Muharabesi

46-Ecnadeyn muharebesinin önemi?ılk Müslüman -Bizans savaşı olması ve Suriye kapılarını müslümanlara açması

47-Ecnadeyn muharebesi komutanları kimlerdir?
ıslam ordusu : Halid b. VelidBizans ordusu : ımp. Herakleios un kardeşi Thedoros

48-Hz.Ebu Bekir in vasiyeti?*Hz.Osman a yazdırdığı ahitname ile Hz. Ömer i halef bırakmıştır*Cenazesi toprağa verilir verilmez cihatlara devam edilmesi*Üzerinde bulunan beytülmale ait emanetlerin yerine konulması*Hz. Peygamber in yanına defnedilmek istemiştir.

49-Hz. Ebu Bekir in cenazesini kim kıldırmıştır?Hz.Ömer

50-Hz.Ebu Bekir döneminin müslümanların yönetimi için önemi nedir?Peygamber idaresinden hilafet dönemine geçilmiştir.

51-Hz. Ebu Bekir in şahsiyeti nasıldı?Güzel ahlaklı doğru cömert az ve öz konuşan hassas duygulu güler yüzlühoş sohbet soğukkanlı bir insandı.Cahiliye devri kötülüklerine uymamıştır.ılim ve hikmet sahibiydi.Kur'an okumayı çok severdi.Ayrıca ensab hakkında zamanın otoritesi ve Eyyamül-Arap konusunda uzmandı.

52-Yönetim hakkındaki prensipleri nelerdir?ıstişare Kararlılık Hoşgörü Ehliyet ınsan haklarına saygı

53-ıstişare ne demektir?Yöneticinin karşı karşıya kaldığı bir problemin halli için görüşüne değer verdiği kişilerle yaptığı fikir alışverişidir.ışlam tarihinde buna şura denir.

54-Hz. Ebu Bekir dönemindeki devler görevlileri kimler?Medinede davalara bakma görevi:Hz.ÖmerBeytülmal emini(hazine) : Ebu Ubeyde b. CerrahDevlet katipliği :Zeyd bç Sabit Hz. AliHz.Osman

55-Hz. Ebu Bekir in istişarede bulundukları kimler?Hz.Ömer Hz.Osman Hz.Ali Abdurrahman b.Avf Muaz b. CebelZeyd b. Sabit

56-Hz. Ebu Bekir in 'En iyiniz olmadığım halde sizin başkanınız olarak seçilmiş bulunuyorum sözü ' hangi prensibiyle alakalı?Tevazu

57-'Yanlış hareket ve davranışta bana doğru yolu gösteriniz ' sözü hangi öz. alakalı?Alçak gönüllülüğü ve şeffaflığı

58-Yönetim şekli nasıl bir idare olarak tanımlanır?Tatlı-sert

59-Emrinde çalışmak istemeyenlerin kararına saygı göstermesi hangi prensibine uygun?Hoşgörü

60-Devlet başkanlığı görevinde kalabilmesinin ancak görevini layıkıyla yapmasına bağlı olduğu sözü hangi prensibiyle alakalı?Ehliyet

61-Üsame ordusuna verdiği öğütler hangi prensibiyle alakalı?ınsan haklarına Saygı

62-ıslam tarihine geçen ve ınsan haklarına saygının en güzel örneği olan antlaşma hangisidir?Hireliler ile yapılan antlaşma

63-Hz.Peygamber zamanından Hz.Ebu Bekir döneminde de görev yapan bürokratlar kimler?Mekke valisi Attab b. Esid Taif valisi Osman b.Ebül-As Cened valisi Muaz b. Cebel Zebid Aden ve Yemen Salihli yönetimindensorumlu Ebu Musa el Eş'ariBahren valisi Ala b.Hadrami

64-Hz.Ebu Bekir ridde olaylarında neden Zekat'a ayrıcalık vermemiştir?Zelatta gösterilecek bir ihmalin müslümanların siyasi birliğini tehtid edeceğinden(çünkü zekat aynı zamanda itaat sembolüydü)

65-Hem Suriye hemde Irak da görev yapan komutan?
Halid b. Velid

66-Hz.Ebu Bekir hangi Savaşta servetinin tamamını Peygamberimizin emrine tahsis etmiş?Tebük Savaşı

67-ılk ıslam fetihlerinin başarılı olmasının nedenleri?*ıslamiyetin verdiği manevi güç(en temel)*ıslamiyeti insanlara ulaştırma arzusu (en temel)*Müslüman askerlerin aralarındaki dayanışma*Komutan ile asker arasındaki sevgi ve saygı




8.ÜNİTE HZ.ÖMER DÖNEMİ(Soru Cevap şeklinde özet)

1-Hz.Ömer ne zaman ve nerede Müslüman olmuştur?Nübüvvetin 6. yılında Peygamberimiz Darul Erkam'da iken oraya gitmiş ve Müslüman olmuş.

2-Kaç yıl halifelik yapmıştır?10 yıl.

3-Hangi boya mensuptur ve anne babası kimdir?Adiy boyuna mensuptur.Nesebi Ka'b b. Lüey de Rasulullah iel birleşir.Babası hattab b.Nüfeylannesi Mahzum oğullarından Hateme bint.Haşim dir.

4-Adiy boyunun Cahiliyye dön. Görevi?Mekke şehir dev. De Sifare (elçilik) görevi yapıyordu.

5-Sifare görevi nedir?Bir savaş durumunda karşı tarafa gönderilen elçidir.Ayrıca kabileler arası çıkan anlaşömazlıklarda etkin rl alır ve verdiği kararlar bağlayıcı olur.

6-Hz. Ömer in özellikleri?Etkili konuşan bir hatipti.(Cahiliye dön. De de ıslamiye dön. De elçilik görevi yapmış)Ahlak şeref adalet ve hürriyeti konu alan şiirleri sever ezberler halka tavsiye ederdi.Güçlü bir muhakemeye sahipti.

7-Hz. Ömer'i Müslüman olması için ne etkilemiştir?K.Kerim ayetleri (Başta Rasulullah ı öldürmeyi düşünecek kadar ıslam a tepkiliydi)

8-Hz. Ömer in Müslüman olmasının Müslümanlar açısından önemi?*Mekke de müslümanlar güç kazanarak rahatladı*Müslüman old.herkese ilan etti.Müslümanlak topluca Kabe de ibadet yapabildi.*Aktif olarak olayların içinde yer aldı her zaman Hz. Peygambere yardım etti.*2. Akabe biatından sonra Medine yeaçıktan hicret etti (Avali Böl. Ümeyye b.Zeydoğullarına misafir olmuş)*Peygamber hicret ettikten sonra toplanan kadınların Biatını almak için peygamberimiz onu görevlendirmiştir.(Mekke nin fethinden sonra da)

9-Muvafakat ı Ömer ayetleri ne demektir?Onun ileri sürdüğü bazı görüşleri destekler mahiyetinde gelen ayetlere denmiştir.

10-Muvafakat-ı Ömer ayetleri?*şarabın kesin biçimde haram kılınması(Bakara2/219)*Hz. Peygamberin evine gelen kimselerle hanımlarının perde arkasından konuşmasının daha uygun olacağı(Ahzab 33/53)*Münafıkların reisi Abdullah b.Übey b. Selül ün cenaze namazının kılınmaması gerektiği ( Tevbe 9/84)

11-Hz.Öemer in net ve tavizsiz tavrını nasıl ortaya koymuş?Hudeybiye deki müslümanlar aleyhine olan şartlara karşı çıkmış Peygamberimiz ve Hz.EbuBekir razı etmiştir.Yine Rasulullah hastalandığında Haşimilerin Hz. Ali yi halife yapma çabasını görmüş Hz.Peygamber i bir vasiyet yazmaya zorladıklarını hissetmiş ve buna engel olmuştur.

12-Hz.Öemer in evlilikleri?Hz.Ömer ilk evliliğini Zeyneb bint Maz un el Cumahiyye ile yaptı.Bu evlilkten Abdullah ve Hafza doğdu.Cahiliyye dönemindeki eşleri Müleyke bint Amr ve Kureybe bint Ebi Ümeyye ıslamiyet i kabul etmedikleri için müşrik kadınlarla evlenmeyi yasaklayan ayet (el-mümtehine 60/10) doğrultusunda boşadı.Rasulullah ile akrabalık kurmak için Hz.Ali ve Hz.Fatıma nın kızı ÜMMÜ KÜLSÜM ile son evliliğini yaptı.

13-Hz.Ömer in en meşhur lakabı?FARUK tur.Faruk hak ile batılı birbirinden ayıran demektir.

14-Hz.Ömer nasıl Halife seçilmiştir?Hz.Ebubekir Hz.Ömer i kendine halef tayin edeceğini istişare etmiş sonra da Hz.Osman ı çağırarak ahitname hazırlatıp halka okutmuş haklda kabul edince Hz.Ömer Hulefa-yi Raşidin döneminin 2. halifesi olmuştur.

15-Halife olduğunda ınsanlar ona nasıl hitap etmiş?Halifeu Halifeti Rasulillah demişler o ise 'Emiru'l Mü'minin' denmesini istemiştir.(ılk defa Hz.Ömerr için kullanılmış)

16-Emiru'l-Mü'minin ne demektir?Mü'minlerin Emiri

17-Yönetim anlayışı nasıldı?*ınsanların sosyal konumuna ve zenginliğine itibar etmez herkesin şikayetini dinlerdi.*Geceleri dışarı çıkarak dolaşır muhtaçların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırdı.*ışleri hemen çözmekten yana pratik ve dünya hayatını önemseyen bir anlayışa sahipti.*Tarihte başarılı olmuş kimselerden ve uygulamalarından yararlanırdı.*Devlet malı konusunda çok titiz davranır yapılan harçamaların milletin yararına ol.dikkat ederdi.*Kendisi Beytülmal den maaş alır ve en az payı alırdı.*Bid'at ve hurafelere karşı tavır takınırdı.

18-Bir görevli tayin ettiğinde nasıl bir uygulama yapardı?*Muhacir ve ensardan bir grubu şahit tutar,onun için bir sözleşme yazardı.Ona beygire binmemesini,sorumlu olduğu kimselerin orta hallilerinin güçlerinin yetmeyeceği yiyecekleri yememesi,ince giymemesi ve halkın ihtiyacından önce başka bir işle meşgul olmamasını şart koşardı.

19-Hudeybiye de Bey'atü'r-Rıdvan ın önünde gerçekleştiği ağacı neden kestirmiştir?Halifeliği döneminde halk ilgi göstermeye,kutsal saymaya başlayınca tevhid inancını zedeleyebilir endişesi ile kestirmiştir.

20-Yerine Halef bırakması istendiğindeki uygulaması ne olmuş?ılk Müslümanlardan Abdurrahman b.Avf,Hz.Osman,Hz.Ali,Talha bin Ubeydullah ,Zubeyr b.Avvam,Sa'd b.Ebu Vakkas ve seçilmemel üzere oğlu Abdullah tan oluşan üç gün içinde aralarından birini Halife seçmek üzerebir şura toplamıştır.

21-Yönetimde takip ettiği yöntemler?ıstişare denetim

22-Kadınlardan kimlerin görüşüne başvururdu?şifa bint Abdullah 'ın ve kızı Hafza nın.

23-Denetim uygulamasının faydası?Bu uygulama idarecilerin keyfi icraatlarını önlediği gibi aynı zamanda halkın yönetime güvenini de sağlamıştır.

24-Hz.Ömer kimleri sıkı denetime tutmuştur?Muaviye b. Ebü Sufyan Amr b.As Muğıre b.şu'be ve Ziyad b.Ebih

25-Yöneticerle ilgili denetim uygulamasını nasıl yapardı?Her hac mevsiminde yöneticileri Mekke ye çağırır halkın şikayetlerine göre onları toplum huzurunda hesaba çeker ve cezalandırmaktan çekinmezdi.

26-Hz. Öemr in 'En sevdiğim insanlar bana eksikleimi ve hatalarımı söyleyenlerdir' sözü neye verdiği önemi gösterir?Denetim

27-'Fırat kıyısındaki bir deve helak olsa Allah bunu Ömer den sorardiye korkarım' sözü neyi gösterir?Sorumluluk duygusunu

28-Kenar-ı Dicle de bir kurt aşısa bir koyunuGelir de Adl-i ilahi sorar Ömer'den onu mısraları kime aittir?Mehmet Akif Ersoy 'a.

29-Hz.Ömer i kim öldürmüş neden?Muğıre b.şu'be nin kölesi Ebü Lü'lüe Firuz en-Nihavendi öldürmüştür.Nedeni ise efendisinin kendisinden fazla ücret aldığını söyleyerek bunun azaltılmasını Hz.Ömer den istemiştir.Halife onun demircilik marangozluk nakkaşlık yaptığını öğrenince Muğıre nin aldığı ücretin fazla olmadığını söylemiş.Bunun üzerine Ebü Lü'lüe ertesi gün sabah namazında Hz.Ömer i hançerlemiş ve kurtulamayacağını anlayınca kendini de öldürmüş.

30- Ağır yaralanan Hz.Ömer oğlu Abdullah ı yollayarak Hz.Aişe den ne istemiştir?Peygamberimizin ayağının dibine defnedilmek için izin istemiştir ve oraya defnedilmiştir.

31-Cenaze namazını kim kıldırmış?Suheyb b.Sinan


İsim:  Screenshot_2017-11-23-16-19-28.jpg
Görüntüleme: 53
Büyüklük:  190,6 KB (Kilobyte)
.

40-Fethu'lFütuh hangi zafer için kullanılır ve hangi anlama gelir?Nihavend zaferine kullanılır ve fetihler fethi anlamına gelir.

41-Sasani ımp.daki halkın Müslümanlara bakışı nasıldı?Hz.Peygamberin çağdaşı olan Hüsrev Pervizden sonra ıran da güçlü bir hükümdar iktidara gelmemiş dev.zayıflamıştı.Mezdek mezhebibaskı görmüş ve yönetimden çok çekmişti.Nesturilerde rahat değildi.Müslümanların dinde zorlama olmayacağı görüşü ve fethettikleri yerlerdeki adil uygulamaları Müslümanların dürüstlükleri halkı yakınlaştırdı.

42-Hz.Ömer döneminde Suriye cephesindeki savaşlar hangileri?Fihl Savaşı Mercürrüm Savaşı Yermük Savaşı

43-Fihl Savaşı nın sonucu?Bizans kuvvetlerine büyük zayiat verildi.

44-Mercürrüm Savaşının sonucu?Müslümanların galibiyetiyle sonuçlanmıştır.Dımaşk Ba'belek Humus Hama fethedildi.

45-Yermük Savaşı komutanları kimler?ıslam ordusu komutanı:Halid b.Velid Bizans ordusu Kom.: Thedoros

46Yermük Savaşının sonucu ?Bizans ordusu yenilmişThedoros öldürülmüş kurtulan askerler Filistin e Antakya ya el-Cezire ve ırminiye ye kaçmışlar.Takip eden ılyaz b.Ganm Malatya ya kadar ilerleyerek Cizye şartıyla bir ant.yapmış.Öğrenen Bizans ımp.Herakeios Malatya ya asker gönderip şehri yaktırmış.Kendi de Antakya dan ıstanbul a dönmüş.

47-Yermük savaşının önemi?Suriye bölgesi kesin olarak Müslümanların eline geçmiştir.

48-Sonrasında teslim olan şehirler?şeyzer Kınnesrin Halep Antakya Urfa Nusaybin

49-Kudüs nasıl teslim alınmıştır?Sınırları Toroslara dayanan ıslam Dev.ımp.Heraklios u sınır bölgelerde yaşayanları korumak için iç kesimlere çekmeye yönetmiş.Böylece geniş bir saha boş bırakıldı buda Fisistin fethine devam edilmesini sağladı.Kudüs kuşatıldı.Patrik Sophronios şehrin anahtarını Hz.Ömer e teslim etti.Hz.Ömer halka el aman verip kendileriyle antlaşma yaptı.Sonra Filistin sahil şehirleri ve diğer şehirler feth edildi.


İsim:  Screenshot_2017-11-23-16-21-08.jpg
Görüntüleme: 51
Büyüklük:  204,0 KB (Kilobyte)
nur aslan ve osmntnrkl87 beğendiler.
__________________
-GARİP HİZMETCİ-
[DM][/DM] -
(NASİBÜKE NÜSİBÜKE VELEV KENE TAHTEL CİBAL)
Alıntı ile Cevapla
Alt 23 Kasım 2017, 16:43   Mesaj No:4
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8956
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Standart

Emeğinize sağlık..Allah razı olsun..Çok güzel bir özet
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
İlk Dönem islam Tarihi 2017/2018 Güz Dönem Sonu nurşen35 çıkmış sınavlar/denemeler 1 29 Mart 2018 21:00
Hadis Tarihi ve Usulü Ders Notları osoydan71 Hadis Tarihi Ve Usulü 8 11 Şubat 2017 00:38
İlk Dönem İslam Tarihi Ders Videoları Medineweb nurşen35 İlk Dönem İslam Tarihi 6 28 Ağustos 2015 20:13
inkılap tarihi 1 ders notları Tuba_ İnkilap Tarihi 1 4 07 Aralık 2013 18:48
ilk dönem islam tarihi 8. ünite özet Medineweb Sena Merve İlk Dönem İslam Tarihi 0 28 Eylül 2013 19:09

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.