Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > İslamda Kadın ve Erkek

Konu Kimliği: Konu Sahibi enderhafızım,Açılış Tarihi:  20 Kasım 2013 (18:15), Konuya Son Cevap : 26 Kasım 2013 (21:50). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 20 Kasım 2013, 18:15   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.186
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
evtx Erkeğe ve Kadına Ayar... Nureddin Yıldız

Erkeğe ve Kadına Ayar... Nureddin Yıldız

Erkeğe ve Kadına Ayar... Nureddin Yıldız

Evlerimizde, aile içinde sinir sistemimizi ne kadar Müslümanca yönlendirebildiğimizi düşünmeye mecburuz. Namazımızın ne kadar sevgili Peygamber aleyhisselamın namazına benzediğini merak ediyoruz da sinir sistemimizin ona ne kadar benzediğini neden merak etmeyelim? Biz, onun ümmeti olduktan sonra namazda da ümmetiyiz, evimizin içindeki kimliğimizde de. Eşlerimizin çıkışlarına, seslerini yükseltmelerine, bitmez tükenmez beklentilerine karşı ne kadar ‘Sünnet Ehli’ olduğumuzu test etmek zorundayız. Her hangi bir Sünnet üzerinden kendimizi inceleyebileceğimiz gibi aile içi ilişkilerin Sünnet olan uygulamalarından da inceleyebiliriz. Zira Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bizim önderimiz ve örneğimizdir. Namazda, oruçta ve hayatımızın her alanında, örneğimizdir, önderimizdir. Onu bu anlayışla kabul etmedikçe de zaten Müslümanlık iddiamızın bir manası olmayacaktır. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, mescidinde insanlara namaz kıldıran, o namaz kıldırdıktan sonra insanların evlerine çekildiği ama onun namaz kılmaya devam ettiği, ömrü sürekli namazla geçen biri değildir. Onun da evi vardı, aile sahibi idi. O da sıradan bir insan gibi yaşıyordu. Evinde, bütün insanların evlerindekiler olup bitiyordu. Onun bizim için örnek olması, mescidinde namaz kıldırırken izlenen durumuyla sınırlandırılamaz.

Buharî ve Müslim’in rivayet ettiği bir hadisi dikkatlice okuyalım. Bu hadisin evle, aile ile eşlerle bir ilişkisi yoktur. Hadis, bir başlık altında ele alınacak olsa siyaset, sosyoloji gibi başlıklara uygun olurdu. Biz ise bu hadisi ailemiz ve eşlerimiz açısından okuyalım. Çünkü biz, Peygamber aleyhisselam Efendimizi, örneğimiz olarak görüyoruz. Bu örnekliği karakterimiz, kimliğimizde de asıl örnek olarak görmek istiyoruz. Sadece bir örnek olması bakamından hadisi okuyalım:

Ashabı kiramdan Enes bin Malik radıyallahu anh anlatıyor:

‘Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber yürüyordum. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin üzerinde Necran dokuması, kalın kenarlı bir rida (kaftan) vardı.

Bir bedevi geldi ve ridasını şiddetle çekti. Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin boynu ile iki omuzu arasına baktım. Çekmekten dolayı ridanın kalın tarafı boynunda iz bırakmıştı. Bedevi dönüp dedi ki:

‘Yanında bulunan maldan bana bir şey verilmesini emret!’

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bedeviye şefkatle baktı da güldü. Sonra da bedeviye biraz mal verilmesini emretti.’ Buharî, 3149; Müslim, 1057

Bu bilgiyi evlerimizde aile fertlerimiz için uygulamaya çalışalım. Evet, aile ile alakalı bir boyutu yoktur ama karakteri ve kimliği yansıtıyor. İnsanlığın efendisine, insanlık dışı bir hakaret yapılıyor. Hakkı olmayan biri kendine hak üretiyor ve onu istiyor. Rica yerine kaba bir üslup kullanılıyor.

Bütün bunları evimizde eşimizin bize yaptığını düşünmeye çalışalım. Kadın veya erkek, koca veya hanım, durum değişmiyor. Böyle bir tavırla karşılaşan bir insan olarak ne yapacağımızı düşünmeye gayret edelim. Karşımızdakinin bizim doğurup büyüttüğümüz, uğrunda ömür eskittiğimiz çocuğumuz olduğunu ve bize bu kabalığı yaptığını düşünelim.

Ne yapardık boğazımızı sıkıp bizden harçlık isteyen çocuğumuza karşı? Elin yabancısı diyebileceğimiz biri bizden bu mantıkla bir sadaka istese ne yapardık? Ve ne yapmalıydık?

Orta halli bir varlıkla evlendikten sonra zengin veya bir makam sahibi olanların değiştirdikleri kimlikleri bu bilginin ışığında irdelenmeli değil midir? Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemi, ibadet ederken nerede görüyorsak böyle bir pozisyonla karşılaştığımız aile ortamında da orada görmeliyiz. Onun Sünnet’i sakal bırakmak, misvak kullanmakla sınırlı olamaz. Boğazımızı sıkmaya çalışan biri ile muhatap olurken de aynı örnek üzerinden yol almaya çalışacağız ki, Sünnet’e Ehil mü’min olarak yaşamış olalım. Çocuklarımız ve eşlerimize karşı karakterimizin kaynağı bu anlayış olmalıdır. Mü’min olmamız, Sünnet iddialarımız bunu gerektiriyor.



Eğitim Ne?



Hemen her Müslüman’ın duymuş olduğu bir hadis vardır:

‘Sizin en iyileriniz, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerdir.’ Buharî, 5027; Ebu Davud, 1452; Tirmizî, 2907; İbni Mace, 211

Hadis, Müslümanlar arasındaki iyilik kademelendirmesini Kur’an eksenine taşımaktadır. Ne kadar öğreniyorsa ve öğretiyorsa bir Müslüman o kadar iyiler arasına katılıyor demektir.

Biz bu hadisi, çocuklarımızı Kur’an öğrenmeleri için önümüze aldığımızda kullanıyoruz. Kur’an okumanın önemi ile alakalı olarak konuşuruz bunu. Bir Müslüman’ın Kur’an hocası olması için de bu bir teşvik olarak konuşulur. Bunlara itiraz edilecek bir taraf da yoktur; Kur’an’ımızı okumaya ve okutmaya yönelik en muteber teşviktir bu.

Ailemizi, iyi bir Müslüman aile yapma sevdamızı konuşurken bu hadis bizim ölçümüz olmalı değil midir? Bir ev, Müslümanlar arasında en iyi evlerden olabilmesi için, Kur’an’ın en çok öğrenildiği ve öğretilmesine çalışıldığı ev olmalı değil midir bu hadise göre? Peşinde terlediğimiz diplomaları itmeden, en büyük gayretimizin Kur’an’ımız ekseninde olması gerekmektedir. Kur’an’ımızın tatil döneminde çocuklara verilen yedek bilgi gibi algılandığı bir evde, Kur’an’ın ruhlarımızı nurlandıracak, organlarımıza yön verecek hangi ağırlığı beklenebilir?



Evlerimizde Denetleme



Bize ulaşan yöntemi itibariyle sahih bir hadis olmayan ama ihtiva ettiği anlam bakımından Kur’an’ın temel beyanına mutabık kalan bir hadisi, evlerimizin düşünce kutusuna atmamız gerekiyor. Ashabı kiramdan Cabir bin Abdullah anlatıyor:

‘Ömer bin Hattab Peygamber aleyhisselama gelip dedi ki:

Yahudilerden bazı sözler işitiyoruz ve hoşumuza gidiyor. Bu sözlerin bir kısmını yazmamızı uygun görür müsün?’

Peygamber aleyhisselam Ömer’e dedi ki:

‘Yahudi ve Hristiyanlar gibi siz de mi hayret içindesiniz? Ben size saf bembeyaz bir kaynak olarak İslam’ı getirdim. Musa da yaşıyor olsaydı, bana tabi olmaktan başka çaresi olmazdı.’ Şerhu’s-Sünne, 126; Ahmed, 15156; Şuabu’l-İman, 174

Bu sahabe hatırasının da ailemize dair konularla bir bağı yok gibi durmaktadır. Ama evlerimize giren Hristiyan ve Yahudi kaynaklı kültür malzemelerinin ailemizi nereye çektiğini, çocuklarımızın beyinlerini nasıl yönlendirdiğini hesap ettiğimizde irkileceğimiz bir durum çıkacaktır önümüze.

Meseleye şu açıdan bakmaya çalışıyoruz: Biz aile dedikçe, erkek ve kadını iyiye yönlendirici program ve planlara yoğunlaşıyoruz. Sürekli erkeğe ve kadına iyi olmalarını nasihat ediyoruz. Barışık olmalarını öğütlüyoruz. Çocuklarını Müslümanca yetiştirmelerinin gerekliliğini söylüyoruz. Çocukların Kur’an ve ilmihal bilmelerini tekit ediyoruz.

Öte yandan ailedeki yabancı kültür ve bilgi etkisinin sonuçlarını düşünmeye fırsat bulamadığımız ortaya çıkmaktadır. Yabancı etkiden de TV ve interneti anlıyoruz artık. Basit bir poşet üzerindeki reklam resminin bile ailemizin bekası açısından neye mal olacağını düşünmek aklımıza gelmiyor. İşte bu hadisi böyle bir bakışla ailemizi yandan ilgilendiren bir konu başlığı olarak ele almak istedik.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi enderhafızım 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
En Pratik Sağlık Bilgileri Pratik / Faydalı Bilgiler enderhafızım 0 68 14 Ekim 2023 13:10
Kur'an Güzel Konuşun Diyor, Konuşuyor... Serbest Kürsü su damlası 3 2308 24 Kasım 2016 14:16
Geeflow - Diriliş (15 Temmuz Darbe Rap Şarkısı) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 1910 23 Kasım 2016 12:06
Otuz Kuş & Dursun Ali Erzincanlı (Şehit Ömer... İlahiler/Ezgiler Esma_Nur 1 2661 23 Kasım 2016 11:44
15 Temmuz Demokrasi Marşı (İndir) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 2207 23 Kasım 2016 11:10

Alt 23 Kasım 2013, 23:25   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cevap: Erkeğe ve Kadına Ayar... Nureddin Yıldız

‘Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber yürüyordum. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin üzerinde Necran dokuması, kalın kenarlı bir rida (kaftan) vardı.

Bir bedevi geldi ve ridasını şiddetle çekti. Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin boynu ile iki omuzu arasına baktım. Çekmekten dolayı ridanın kalın tarafı boynunda iz bırakmıştı.




Bi kitap da okumuştum.hatırladıgım kadarıyla,Resulullah hiç yeni elbise giymemiş,O'na hediye bir cüppe gelmiş,Resulullah çok sevinmiş çünkü ilk kez yeni bir elbise giyecek,ama zalim bir bedevi,onu resulullah dan istemiş,Resulullah isteyene asla yok cekmezmiş.ve o cüppeyi de gene o zalim bedeviye hediye etmiş.hatırladıgım kadarıyla böyleydi,bunu okudugumda çok aglamıştım.yeni bir elbiseyi bile Ona çok görmüşlerdi.
Bu konuyu okuyunca aklıma okudugum o yazı geldi.
__________________
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Kasım 2013, 15:47   Mesaj No:3
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11774
Beğendi:8955
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Standart Cevap: Erkeğe ve Kadına Ayar... Nureddin Yıldız

Alıntı:
YaŞuHa Üyemizden Alıntı Mesajı göster
‘Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber yürüyordum. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin üzerinde Necran dokuması, kalın kenarlı bir rida (kaftan) vardı.

Bir bedevi geldi ve ridasını şiddetle çekti. Ben Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin boynu ile iki omuzu arasına baktım. Çekmekten dolayı ridanın kalın tarafı boynunda iz bırakmıştı.




Bi kitap da okumuştum.hatırladıgım kadarıyla,Resulullah hiç yeni elbise giymemiş,O'na hediye bir cüppe gelmiş,Resulullah çok sevinmiş çünkü ilk kez yeni bir elbise giyecek,ama zalim bir bedevi,onu resulullah dan istemiş,Resulullah isteyene asla yok cekmezmiş.ve o cüppeyi de gene o zalim bedeviye hediye etmiş.hatırladıgım kadarıyla böyleydi,bunu okudugumda çok aglamıştım.yeni bir elbiseyi bile Ona çok görmüşlerdi.
Bu konuyu okuyunca aklıma okudugum o yazı geldi.
bu olay benide çok etkilemiştir...hele dursun ali Erzincanlıdan da dinleyince..niye istemiştiki sanki,sevdiğini bildiği halde ...diye..rabbim bu şuura ve bilince ulaşmayı nasipetsin bize
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Alt 26 Kasım 2013, 21:50   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cevap: Erkeğe ve Kadına Ayar... Nureddin Yıldız

Amin inşallah
__________________
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Telefonu Müslümanlaştırma Sanatı - Nureddin Yıldız Fatıma-i Zehra Muhtelif Konular 0 16 Şubat 2014 14:54
Ramazan Paketi (Nureddin Yıldız) enderhafızım Videolar/Slaytlar 0 10 Temmuz 2013 15:52
Nureddin Yıldız'ın Ankara'daki Konferansı FECR Duyurular/Öneriler/Şikayetler 0 10 Mayıs 2013 18:57
Nureddin Yıldız - Peygambere Kurban Esma_Nur Videolar/Slaytlar 1 05 Ekim 2012 11:52
Ramazan Katliamı - Nureddin Yıldız Esma_Nur Videolar/Slaytlar 0 21 Temmuz 2012 21:01

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.