Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > İslami Kavramlar

Konu Kimliği: Konu Sahibi Esma_Nur,Açılış Tarihi:  30 Ağustos 2013 (18:26), Konuya Son Cevap : 05 Kasım 2013 (20:00). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 30 Ağustos 2013, 18:26   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4492
Beğendi:6074
Takdirleri:23787
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Aynadaki Bencilik

Aynadaki Bencilik

Her insan bencildir biraz. İnkar edilse de hatta hakaret boyutunda bir itham olarak görülse dahi, gerek ailevi gerekse şahsi konularda vardır biraz ben ya da biz olgusu. Kimi yaptığının farkında olmaz kimi ise kasıtlı olarak sergiler bu tutumu. Bencillik, İslam Tarihi’nin de önemli bir kısmında, önemli şahıslara sıfat olmuş ve belki de ümmet olarak bir fenalığa sürüklenmemizin temellerinin atılmasında büyük yer edinmiştir. 4 halife döneminden sonra yaşanan çeşitli olaylar sonucu hilafeti alan Muaviye ile birlikte Emeviler Dönemi başlamıştır. Muaviye’nin taht sevdası ve dolayısıyla bencilliği sonucunda İslam Dini olumsuz etkilenmiş, fetihler yavaşlamış ve Müslümanlar zor günler geçirmişlerdir. Muhakkaktır ki Peygamber Efendimiz ve 4 Halife zamanında da bu tür olumsuzluklar yaşanmıştır. Ancak Din ve Devlet büyükleri sayesinde bunların önüne geçilmiş ve yine tek çare ‘İman gücü‘ olmuştur. Emeviler zamanında her ne kadar yıpransa da; Dinimiz Allah-u Teala’nın muhafazası altında olmuş ve Abbasiler’in hükümranlığıyla ferahlığa kavuşmuştur. Demem o ki, bencillik tarihimizden bu yana bizlere zarar vermekle kalmamış, şahıslar dışında toplumumuzu da olumsuz bir şekilde etkilemiştir.Bir insanın nevi şahsına münhasır bencilliği ailesi içindeki konumunu, ailesine has bencilliği akrabaları ve yahutta komşularına karşı konumunu etkiler. Bunun sonucu olarak, bulunduğu ortamda dışlanmasının yanı sıra Allah indinde de hoş olmayan bir tavra bürünmüş olur. Evrensel ve Hak olan kitabımızda şöyle buyuruyor Allah (c.c): “Öyleyse güç yetirebildiğiniz kadar Allah’tan korkup-sakının, dinleyin ve itaat edin. Kendi nefsinize hayır olmak üzere infakta bulunun. Kim nefsinin bencil-tutkularından korunursa; işte onlar, felah bulanlardır.” (Teğabün Suresi / 16) Bencilliğin korunulması gereken bir fenalık olduğu zikrediliyor ve korunan felaha ermekle vaad olunuyor.
Öyleyse fıtratımız gereği varolan bir çok sıfat gibi bencillikten de kendimiz korumalı emrolunan şekilde, bir Müslüman’a yakışacak şekilde hayatımızı idame ettirmeye çabalamalıyız. Bunu hem dünyada hem de ahirette saadeti yakalamak için yapmalı ve bu uğurda da yine bencillik yapmayarak tüm yakınlarımızı uyarmalıyız.
Velhasıl kelam varmak istediğim nokta başka türlü bir bencilliktir aslında. Faydalı olan ve var olması gereken bir bencillik bu. ‘Ben’ci olmak, kim olduğunun, ne olduğunun, ne yaptığının veya yapamadığının farkında olmak. Yukarıda bahsettiğimiz bencillik kendi çıkarlarını düşünmek zaaflarını yücelmekti bir nevi. Peki kendini bilmeyen bir insanın zaaflarının sonucu hayır mı olur şer mi?
Neredeyse herkes sever aynaları. Kimi süslenir geçer karşısına, kimi saatlerce izler kendisini hayran hayran… Kimi kendi kendine konuşur, kimi ise yalnızlığını kendisiyle paylaşır ayna karşısında. Muhtemelen mucidinin amacına uygun şekilde kullanılıyordur da. Ancak başka bir fonksiyonu daha vardır aynaların, güzelliği göstermek dışında. Yüzleşmek… İnsanın kendi gözlerinin içine bakması, kendi gözlerinde kaybolması, kendisini keşfetmesinde büyük bir adımdır. Acılarına iner, sevinçlerini görür, pişmanlıklarını, hedeflerini ve daha bir çok şeyi bulur içinde. Hayalleri gelir aklına, sevdikleri, heyecanları, hataları, nefreti, sevgisi… Ama en önemlisi, insanların Kuran’ı Kerim’de geçen sıfatıyla akledenleri, Rabbini bulur kendinde. Şah damarından yakın olan Rabb’e uzaklaşmayı becerebilen insanoğlu gerçek manada yüzleştiğinde kendisiyle; kendini bulur. Kendini bulan Rabbini bulur. Rabbini bulan ise O’nun izniyle kurtulanlardan olur. “De ki; Rabbim bana yeter” ayetine muhatab olur.Öyle önemlidir ki insanın bu anlamdaki benciliği. Kendini sorgulaması hatalarının azalmasına vesile olur. İnsanlara karşı tutumu değişir. Yaradılış amacının dışına çıkmamayı, şehevi isteklerini kontrol etmeyi öğrenir.
Gidişattan memnun olmayan her insan yüzleşmeli artık kendisiyle. Asıl benlik ortaya çıkmalı. Bir toplumun kurtulması isteniyorsa, önce bireylerden başlanmalı. Biz En Sevgili’nin ümmetiyiz. O’nun yolundan gitmek istiyorsak eğer önceliği kendimizde olmak üzere düzelmeli ve düzeltmeliyiz yanlış düzeni. Huzuru ve dolayısıyla İslam’ı yaşamak istiyorsak en güzel biçimde, aynanın karşısına geçme cesareti göstermeli ve kim olduğumuzun, kimden geldiğimizin, nereye gideceğimizin farkında varmalıyız!

Esra Demir
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Esma_Nur 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ne söylerdin? Gündem/ Manşetler Kara Kartal 2 58 01 Mart 2024 09:31
Emine Aba Pazarda Videolar/Slaytlar Esma_Nur 8 338 04 Aralık 2023 18:23
Nehirden denize özgür Filistin 🇵🇸 Videolar/Slaytlar Kara Kartal 1 85 01 Aralık 2023 17:41
Hayallerimizi gerçekleşdirme bölümü Kişisel Gelişim ve Psikoloji Kara Kartal 12 338 01 Aralık 2023 17:29
Çok önemli tesbit Sağlık / Beslenme Esma_Nur 0 94 25 Kasım 2023 21:21

Alt 05 Kasım 2013, 20:00   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cevap: Aynadaki Bencilik

Ben seviom aynaları apla
__________________
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.