Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi MERVE DEMİR,Açılış Tarihi:  22 Nisan 2009 (09:20), Konuya Son Cevap : 26 Temmuz 2009 (07:06). Konuya 10 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 26 Temmuz 2009, 07:06   Mesaj No:11
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:MERVE DEMİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5587
Üyelik T.: 05 Aralık 2008
Arkadaşları:14
Cinsiyet:
Memleket:İstanbul
Yaş:35
Mesaj: 2.537
Konular: 2038
Beğenildi:114
Beğendi:0
Takdirleri:270
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: Ergenekon Terör Örgütü İle İlgili Yazarlardan İktibas Yazılar

Darbeleri kim yapar?
Mahir KAYNAK

Ergenekon iddialarının genel görünümünü şöyle özetleyebiliriz: Bazı üst rütbeli askerler bir darbe hazırlamışlar ama dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök'ün karşı koyması nedeniyle proje gerçekleştirilememiş. Yani darbenin en üst halkasında bu kişiler bulunuyor.


Son yıllarda benim analizim şöyleydi: AKP'ye karşı olanların bulunması doğaldı ve buna karşı mücadele etmenin doğal yolu bir siyasi parti kurmaktı. Bu yeni siyasi oluşumu gerçekleştirecek güç odakları, yani ekonomide etkin olanlar, iç ve dış güç odaklarıyla ilişkisi olanlar böyle bir yola girmediler. Eğer siyaset yoluyla muhalefet etmiyorsanız tek seçeneğiniz kalır o da bir darbeyle yönetimi ele geçirmektir.

AKP orta sağda yer aldığına göre ya sol bir parti güçlendirilecek ya da orta sağda AKP ile başa çıkabilecek bir parti oluşturulacaktı. Oysa orta sağdaki partiler, AKP ile mücadele etmek için değil, bu alana başkalarının girmesini engellemek için korunuyor gibiydi. Ortaya çıkan manzara şuydu: Güçlü ve yalnız bir AKP karşısında etkisiz bir sol ve parçalanmış bir orta sağ vardı ve muhalefet ümitsizliğe mahkum edilmişti. Bu darbe planlayıcılarının ulaşmak istediği bir ortamdı ve başarıyla gerçekleştirilmişti.

CHP ve MHP'de lideri değiştirmek için yapılan planlar güçlü bir siyasi hareket yaratmak değil darbe ortamını hazırlamak amacını güdüyordu. Her iki parti için öngörülen adaylar çatışmacı tiplerden seçilmişti. Eğer bu operasyonlar başarılı olsaydı darbeyi engellemek mümkün olmayabilirdi.

Benim için darbe hazırlıkları olup olmadığını anlamanın ve buna karşı olanların ne yaptığını kestirmenin yolu telefon dinlemek, tanık ifadelerine başvurmak değildi. Siyasetteki hamleler neyin olup bittiğini açıkça gösteriyordu. CHP ve MHP'deki lider değiştirme operasyonlarının başarısızlığı darbenin engellenmesinde üst rütbeli komutanların karşı koymasından daha etkiliydi. Çünkü ikna olmayanlar ya edilir ya elenirdi ve bu bir darbe kuralıydı. AKP'yi bölme, karizmatik lideri tasfiye etme operasyonları da başarısızlığa uğramıştı.

Bugüne kadar edindiğim tecrübeler şöyle bir hükme varmama neden olmuştu: Darbe yargı yoluyla engellenemez. Önce engellenir sonra yargıya başvurulur. Darbede askerler nihai karar veren konumunda değildir. Darbe ortamı siyasetçiler ve toplum mühendisleri tarafından hazırlanır ve fiili darbe sonucun ilanı ve kutlanması törenidir.

Meseleye bu açıdan bakıldığında darbe hazırlayıcılarının yargı sürecindekilerden ibaret olmadığını, arka planda güçlü ekonomik ve siyasi güç odaklarının olduğu görülür. Türkiye'deki gelişmelere dünya kayıtsız değildir ve onların bu konularda hem etkisi hem katkısı vardır.

Yargı sürecini izlerken satranç tahtasındaki taşların hangi hamleleri yaptığını görüyoruz. Ben bu oyunu oynayanlarla ilgileniyorum ve bambaşka yüzlerin ve hesapların olduğunu düşünüyorum.

Bir darbe formülü vererek son noktayı koyabiliriz: Ülkede tek bir siyasi gücün etkin olması ya da böyle bir izlenim yaratılması bu hareketin dışında olanları ümitsizliğe sürükler. Siyasi mücadelenin denk güçler arasında olması gerekir. AKP'yi rakipsiz bırakanlar ortamı hazırlıyordu.
star
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Hamas terör örgütü değildir Kara Kartal İslami Haberler 3 26 Ekim 2023 18:15
Tebessümlük yazılar... MERVE DEMİR Komik Paylaşımlar 18 04 Ekim 2023 21:44
Terör Örgütü Salih Müslim Yakalandı ve Hemen Serbest Bırakıldı. nurşen35 Gündem/ Manşetler 1 27 Şubat 2018 14:59
Taraf Gazetesinden İktibas Yazılar MERVE DEMİR Makale ve Köşe Yazıları 5 26 Temmuz 2009 07:03
Masonluk, Ergenekon'un neresinde? CaferTayar Makale ve Köşe Yazıları 0 31 Temmuz 2008 08:54

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.