Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Muhtelif Konular

Konu Kimliği: Konu Sahibi YaŞuHa,Açılış Tarihi:  07Haziran 2011 (16:43), Konuya Son Cevap : 07Haziran 2011 (16:43). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 07Haziran 2011, 16:43   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Kafirlerin Nitelikleri

Kafirlerin Nitelikleri

Kafirlerin Nitelikleri

خَتَمَ اللّهُ عَلى قُلُوبِهِمْ وَعَلى سَمْعِهِمْ وَعَلى اَبْصَارِهِمْ غِشَاوَةٌ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظيمٌ
7 - Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözlerine de perde çekmiştir. Onlar için büyük bir azab vardır.

Bu ayette Allah (c.c) kafirlerin neden iman etmediklerini açıklamaktadır. Bu kafirler o kadar çok günah işlediler ki

sonunda kalpleri köreldi. Artık kalplerine hak girmez oldu. Ve kalplerine yerleşmiş olan batıl da çıkmaz oldu.
Allah (c.c) kafirlerin kalplerini kilidi bulunan bir sandığa benzetiyor. Kilitlenmiş sandığın içine ne bir şey girer ne de onun içinden bir şey çıkar.
Bu kimseler artık iman etmezler. Çünkü Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiş, gözlerine de perde çekmiştir. Allah'ın kafirleri bu duruma düşürmesinin tek sebebi onların harama ve küfre çokça dalıp haktan uzaklaşmış olmalarıdır. Kalplerdeki günahlar çoğalınca onlardaki basiret nuru silinir. Artık iman böyle kalplere girecek bir yol bulamadığı gibi küfür de oradan bir çıkış yolu bulamaz. Şeytan batılı onlara bu şekilde süslü gösterdi. Onlar da hak yerine batılı seçtiler ve o kadar çok günah işlediler ki artık kalplerinde beyaz yer kalmadı. Tamamen karardı. Aynen şu hadiste geçtiği gibi.
Rasulullah (s.a.s) bu kimseler hakkında şöyle buyuru-yor:
«Günahlar ardarda gelince kalbi kapatır. Günah onu kapatınca Allah tarafından kalp mühürlenir ve damgalanır.

Bu takdirde iman kalbe girecek bir yol bulamadığı gibi onu küfürden kurtaracak bir kurtarıcı da bulunamaz.» (İbni Cerir Taberi)
Kulakları da böyledir. Onlar da mühürlenmiştir. Allah (c.c) işitme organı verdiği halde hakkı işitmezler, işitseler bile artık akledemezler. Duydukları şeyden öğüt almazlar ya da hakkı istemedikleri için duyamazlıktan gelirler. Böylece işittikleri de kendilerine fayda vermez..
Gözlerinde de bir perde vardır. Perde hakkı görmelerini engeller. Bu yüzden bu gözler artık batıldan başka bir şey görmezler.

Allah'ın Küfre Rızası Yoktur:

Bu kafirler öyle bir duruma gelmişler ki kalpleri, kulakları mühürlenmiş, gözlerine perde çekilmiştir. Bu yüzden bu kimselere yapılan tebliğ artık fayda vermez olmuştur. Ayete ilk

bakıldığında bu kimselerin sapmalarının sebebinin Allah olduğu zannedilebilir. Ancak böyle değildir. Kafirlerin bu hale gelmelerindeki tek sebeb kendileridir. Yani kendileri böyle olmayı istemişler, Allah da onları istekleriyle başbaşa bırakmıştır. Onlar bilerek hakkı inkar etmişler ve o kadar çok günah işlemişlerdir ki, sonunda tamamen sapmışlardır. Dolayısıyla bu kimselerin Allah'a huccet olarak sunacakları: «Ben duymadım, görmedim, anlayamadım» sözleri Allah katında onlar için bir mazeret olmayacaktır.

İnatçı Kafirlere Tebliğ Yapılmaz mı?

Kafirlerin hakka karşı olan bu şekildeki tutumları, onlara tebliğ yapmamıza engel değildir. Çünkü biz onların kalplerinin mühürlü olup olmadığı bilemeyiz. Bu yüzden böyle kimselere yine de tebliğ yaparız. Fakat neticede kabul etmeyebilirler. Bu

sonuca üzülmememiz gerekir. Çünkü bunlar hakkı iste-memektedirler. Zira hakkı isteyen fakat hakkı bilmediği için sapan kimse, hak kendisine geldiğinde hemen ona bağlanır.
Allah (c.c)'nun kafirler hakkında «ister korkutarak tebliğ et istersen hiç tebliğ etme fark etmez» şeklinde bir ibare kullanması Rasul'ünü teskin etmek içindir. Çünkü Rasulullah gerçekleri anlamayan ve gözünün önünde yavaş yavaş ateşe yuvarlanan insanları gördükçe üzülüyor ve onları uyarmak için elinden geleni yapıyordu. Ama kafirler öğüt dinlemiyorlardı. Bu da Rasulullah'ı çok üzüyordu. Allah (c.c) bu şekilde bir ibare kullanarak Rasulüne onların hakkı bildiklerini, ancak istemediklerini bu yüzden artık üzülmemesi gerektiğini bildiriyor.

Kafirlerin Azabı:

«Onlar için büyük bir azab vardır.»
İşte bu vasıflara sahip kafirlere büyük bir azab vardır. Çünkü bu kafirler büyük küfür ve günah işlemişler ve bunda öyle ileri


gitmişlerdir ki artık yapılan tebliğ onlara fayda vermez olmuş ve kafir olarak yaşamaya devam etmişlerdir. Allah (c.c) bu gibi kimseleri ahirette büyük bir azabla cezalandıracağını bildiriyor.

MÜNAFIKLAR

Allah, bundan sonraki on üç ayette münafıklardan bahsediyor. Münafıklık olayının Medine'de Bedir savaşından sonra başladığına şahit olmaktayız. Mekke döneminde ise münafıklara rastlamamaktayız. O dönemde müslümanlar güçsüz oldukları için kafirler inançlarını açıkça beyan edebiliyorlardı. Müslümanlar Bedir harbinden sonra güç-lenince kafirler iman etmemelerine rağmen, bazı menfaatler

elde edebilmek ve müslümanlardan korunmak için iman ettiklerini söylediler. Bu yüzden Ankebut suresi hariç münafıklar hakkındaki bütün ayetler Medine'de inmiştir.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi YaŞuHa 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Aile Edep demekti Şiirler ve Şairler YaŞuHa 2 2143 04 Mayıs 2014 20:47
Kardeşimize dua lütfen Dua Bölümü MusabBinumeyr 4 2395 04 Aralık 2013 18:38
Kilonuz mu var? sorun degil artık/Medineweb Diyet/Spor gün ışığı 4 2697 27 Kasım 2013 20:45
Üzüm çekirdeği mucizesi Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp YaŞuHa 2 2341 27 Kasım 2013 20:34
Peki Anne senin yüregini kim sogutacak? Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 7 3140 26 Kasım 2013 19:23

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
''güzel ahlak'' ın nitelikleri... AŞK'ÜL İSLAM Adap-Edep-Ahlak 1 24 Aralık 2015 13:26
Kurana göre ''kafirlerin'' özellikleri... AŞK'ÜL İSLAM Kur'ân-ı Kerim Genel 2 19 Mart 2013 18:43
Kafirlerin çocukları mahşerde hesaba çekilecek mi? Belgin Soru Cevap Arşivi 0 14 Nisan 2009 08:33
Kafirlerin Cehennemde yanmaları adalet midir ? Belgin Soru Cevap Arşivi 0 13 Nisan 2009 16:20
HİKMET,in sufi nitelikleri CaferTayar Tasavvuf-Tarikat 0 08Haziran 2008 13:33

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.