Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Muhtelif Konular

Konu Kimliği: Konu Sahibi YaŞuHa,Açılış Tarihi:  09 Kasım 2013 (21:17), Konuya Son Cevap : 09 Kasım 2013 (21:17). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 09 Kasım 2013, 21:17   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Zafer Müslümanlarındır

Zafer Müslümanlarındır

Zafer Müslümanlarındır

Hayatı ve mücadeleyi iktidara endeksli olarak okuyan ve ciddi sınavlardan geçmeden aceleyle hemen başarıya tutunmak isteyen bazı Müslümanlar var. Gerekli emeği vermeden, Rabbimizin gaybi yardımına layık olunup olunmadığının muhasebesini yapmadan zaferin geleceğini uman acelecilikler çoğu zaman karamsarlıkları hatta ümitsizlikleri getirmektedir.

Arapça bir kelime olan ye’s / yeis ümitsizlik, ümitsizlik halinden kaynaklanan sıkıntı, karamsarlık gibi anlamları içermekle beraber istek ve arzunun tükenerek, artık umudun kalmaması anlamlarına da gelmektedir. Sözlükte arzu edilen şeyden uzaklaşmak anlamına gelen yeis’in karşıtı ise ‘reca’ yani umma, ümit beslemektir.

Fussilet Suresi 49. ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

“ İnsan, hayır istemekten bıkkınlık duymaz; fakat ona bir şey dokundu mu, artık o, yeise düşen bir umutsuzdur.”

Bu ve buna benzer ayetlerden de anlaşılıyor ki insan yaradılış gereği hayır olan, faydasına olan şeyi arzu eder ve ona ulaşmak ister. Bu arzusunu elde etmek için de çalışır. Ancak bunu elde edemeyince, zorluğa ve sıkıntıya düşünce de bu dünyaya imtihan için geldiğini unutur. Halinden şikâyet etmeye başlar ve çabucak ümitsizliğe düşer. Bu hal, iyiliğe (takva) ve kötülüğe (fucr) meyletme özelliği içinde kendisine özgür irade verilmiş olan insanın en önemli imtihan konusudur. Ve bu imtihan sürecinde yaratılmış olan her kula en önemli imkanı da kendisine rehberlik yapacak olan vahyi ölçüler sunmaktadır. İnsan ya vahyin elinden tutacak ve öğüt alacaktır; ya da egosunu kutsayarak nankörlüğü seçecektir.

Kuran’daki kullanımlarına baktığımız zaman aslında yeis hali inkârcıların bir özelliği olarak karşımıza çıkar. Çünkü bu tip insanların Allah’ın kendilerine nimet verdiği zamanlarda Allah’ı andıklarını, nimeti kestiği zamanda ise Rablerine ihanet ettiklerini görmekteyiz. Bunun en çarpıcı örneği Fecr Suresi’nin 15-16. ayetlerinde zikredilmektedir.

“İşte insan, onu Rabbi imtihan ettiği zaman, ona ikramda bulunup, nimetlendirince: ‘Rabbim bana ikramda bulundu’ der. Ama onu, imtihan edip, rızkını daralttığında: ‘Rabbim bana ihanet etti’ der.”

Yeis halini birçok âlim ölüm sebebi olarak görür. Çünkü imtihanlar karşısında umutsuzluğa kapılan insan hayatın ve yaşamın anlamını kaybeder. Böyle insan bedenen yaşasa da, aslında ruhunu, yaşam enerjisini ve iradesini öldürmüş demektir.

Ümitsizlik hastalığının en önemli sebebi ise insanın Allah’a olan inanç bağlarının zayıflamasıdır. Çünkü insanın Allah’a olan inancını zayıflatması veya yitirmesi aynı zamanda Allah’ın adaletinden ve ahirette hesap gününün varlığından da şüpheye düşmesi demektir.

Yeis’in diğer bir tanımı karamsarlıktır. Karamsarlık aynı zamanda hayata karanlık gözlerle bakmaktır. İmtihanlara hazır olmayan, hep iktidara ve nimete yönelen insanlar sürekli olarak açıktan veya gizli olarak zaferin ne zaman geleceğini sorarlar. Ve bu insanlar geleceği hep karanlık görürler.

Oysa zafer, Müslümanlar için bizatihi mücadele azmidir. Zafer hayata ümmet olma penceresinden bakıp bu doğrultuda bir direniş hattı oluşturmak ve Rabbimizin razı olacağı vahyin şahitleri olarak yaşamak azmidir. Bu gün Suriye’de, Mısır’da ve dünyanın birçok yerinde diktatörlere, zorbalara, zalimlere karşı mücadele veren, direnen kardeşlerimizin bu direniş hamlesinde ve varoluş soluklarında Allah’a karşı kul olma bilinçlerinin yattığını ve ümitsizliği kırmak için mücadele ettikleri gerçeği ortadadır. Zulme, zorbalara ve her türlü cahiliyyeye karşı fıtratı ve vahyi değerleri yeniden diriltme (ihya) ve ıslah mücadelesi bir var olma hamlesidir. Diriliş ve ıslah hamlesi ümidi bekleyen değil, ümidi oluşturan bir ibadettir.

Şunu da unutmamak lazım ki, insan emeğinden başka şey elde edemez. İnsan ancak emeğinin karşılığını yer. Ve Rabbimize imanımız, bize insanın yapıp etkilerinin, yani emeğinin karşılığı kendisine mutlaka dünyada ve ahirette veya mutlak anlamda mutlaka ahirette ödeneceği bilincini diri vermelidir. Allah’ın Kur’an’daki vaadi de bu istikamettedir. Ve Allah vadinden dönmez.

Sonuç olarak, iyiliğin, güzelliğin yerleştirildiği fıtratımız ve hayatımız konusunda yeis’e düşmemek için, Kur’an’ı anlamak ve şahitleştirmek konusunda ÇARESİZLİĞE düşmemek için, Rabbimizin rahmetine muhtacız. Ama bu rahmete kavuşmak için de ortaya gücümüz yettiğince emeğimizi koymak ve bu doğrultuda donanım sahibi olmak zorundayız.

Bizim hayat mücadelemiz sadece dünyevi nimetlere ulaşmak için değil, Allah için, onun rızası için olmalıdır. Çünkü Rabbimizin verdiği nimet karşısında insan azabilir, o nimeti kaybettiğinde ise yeis’e düşebilir. Bu açıdan Mehmet Akif’in şu dizeleri anlamlıdır:

“Allah’a inan, say’e sarıl, Hikmete ram ol

Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol.”

Rabbimiz bizleri yoklukta da, varlıkta da salihlerin, sıddıkların ve şehitlerin yolundan ayırmasın. Ve Allah’a karşı günah işlemekte aşırı giden, Allah’ın rahmetinden ümidini kesen kullar olmaktan korusun.

Unutmayalım ki Rabbimiz bağışlayıcı ve rahmeti geniş olandır. Yeter ki vahyin gösterdiği vesilelere sarılalım. Bunun için de yaşadığımız şartlarda Müslümanca var olma, var kalma ve vahyi doğruları tanıklaştırma istikametinin yolcuları olabilelim. Bu konuda Siret-i Resul ne güzel bir örnektir?









__________________
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi YaŞuHa 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Aile Edep demekti Şiirler ve Şairler YaŞuHa 2 2126 04 Mayıs 2014 21:47
Kardeşimize dua lütfen Dua Bölümü MusabBinumeyr 4 2380 04 Aralık 2013 19:38
Kilonuz mu var? sorun degil artık/Medineweb Diyet/Spor gün ışığı 4 2671 27 Kasım 2013 21:45
Üzüm çekirdeği mucizesi Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp YaŞuHa 2 2323 27 Kasım 2013 21:34
Peki Anne senin yüregini kim sogutacak? Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 7 3119 26 Kasım 2013 20:23

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Hutbe:30 Ağustos Zafer Bayramı Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 2 30 Ağustos 2019 14:51
30 Ağustos Zafer Bayramı... TÜRKcan Serbest Kürsü 7 31 Ağustos 2018 00:18
KUT'ÜL AMARE ZAFER BAYRAMIMIZ nurşen35 Serbest Kürsü 4 29 Nisan 2018 17:48
Çanakkale: Zafer mi, hezimet mi? bilinmez İslami Haberler 0 20 Mart 2013 20:16
MÜCADELE ve ZAFER ÜZERİNE YaŞuHa Muhtelif Konular 0 17 Kasım 2011 14:15

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.