Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İBADETLER.::. > İbadetler > Namaz-Abdest-Teyemmüm

Konu Kimliği: Konu Sahibi enderhafızım,Açılış Tarihi:  26Haziran 2012 (12:27), Konuya Son Cevap : 26Haziran 2012 (12:27). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 26Haziran 2012, 12:27   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.186
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Namaz İbadetlerin Sentezidir // Abdullah YILDIZ

Namaz İbadetlerin Sentezidir // Abdullah YILDIZ

Namaz İbadetlerin Sentezidir



Abdullah YILDIZ

İslam'da, tevhid akidesine imandan sonra ikinci emir olarak namaz gelir. Çünkü namaz, "dinin direği", "müminin mi'racı" ve "cennetin anahtarı"dır. Allah katında en sevgili amel odur. Peygamberimizin "gözümün nuru" dediği ibadet yine namazdır.
Günde beş vakit Allah'ı birlemenin, yani tevhidin eyleme dönüşmesinin adıdır namaz. Allah'ı tesbih, tekbir ve ta'zim eylemek, O'na hamd, şükür ve senada bulunmak, O'ndan yardım dilemek ve dualarımızın kabulünü istemek, günahlarımız için tevbe ve istiğfar etmek, dua, niyaz, yalvarma, tevazu, huşû, zikir, tefekkür... Hepsi namazın birer parçası ve temel unsurudur.
Namaz, tüm mahlukatın ibadet biçimlerini kendisinde toplayan bir hülâsadır. Kıyam eden, rükû ve secde eden meleklerin ibadetleriyle canlı ve cansız bütün varlıkların ibadetleri, tesbih ve tenzihleri namazda toplanmıştır.
"O'nu hamd ile tesbih etmeyen hiç bir şey yoktur." (İsra, 44)
"Görmedin mi; göklerde ve yerde bulunan her şey; güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların bir çoğu Allah'a hakikaten secde ediyorlar." (Hacc, 18)
Namaz, Allah'ın yarattıklarının O'na yaptığı tüm ibadet şekillerinin bir sentezidir. Yıldızlar devamlı olarak belli hareketleri tekrar ederler -namazda belli hareketler sürekli tekrarlanır-; dağlar ayakta dururlar -namaza, ayakta dikilerek, kıyamla başlanır-; hayvanlar sürekli eğilmiş durumda bulunurlar - namazda ikinci hareket eğilmek, rükûdur-; ağaçlar gıdalarını ağız vazifesi gören kökleriyle alırlar, şu halde devamlı secde halindedirler -namazda üçüncü hareket alnı toprağa koyarak secde etmektir-, akan su devamlı surette yıkar ve temizler -namazdan önce abdest alınır-.(İslam Peygamberi/ M. Hamidullah)
Namaz sadece şekilden ibaret bir hareketler bütünü değildir. O, cismin, aklın ve kalbin iştirakiyle gerçekleştirilen mükemmel bir ameldir. Bu üç unsurun her biri adaletli bir şekilde ve yerli yerinde namazda temsil olunurlar: Cisim için kıyam, rükû, sücud, dikilme ve eğilme; dil için kıraat, tesbih, zikir ve dua; akıl için düşünme ve anlam; kalp için huşû ve manevi lezzet vardır. (Dört Rükün; Ebu'l-Hasan en-Nedvi)
Ayrıca bütün semavî dinlerde kıyam, rükû, secde ve ka'de gibi tapınma şekilleri vardır ve kuşkusuz bunlar tevhid kaynaklıdır. İşte İslam tüm bu tevhidî ibadet şekillerini namazda birleştirmiştir.
Tevhidden Sonra Namaz

İslam'ın ilk farzı iman ikinci farzı da namazdır. Rasulullah'a gelen ilk hüküm, tevhidden sonra namaz olmuştur. "Oku!" şeklinde başlayan ilk vahiy Alak sûresinin ilk ayetidir. Sûrenin sonu ise "secde"yi emreder. İlk vahiyden sonra ikinci olarak inzal olunan Müddessir Sûresi'nin ilk beş ayetinden üçüncüsü "ve Rabbeke fe-kebbir" emridir. Bu; Rabbini tekbir et, yani "O'nu büyük tanı ve büyüklüğünü bildir, söyle" demektir. İşte namazın temeli ve esası bu cümledir. (Asr-ı Saadet; S.Süleyman Nedvî)
Allah-u Teâla şöyle buyuruyor:
"Onlar ki Kitab'a sımsıkı sarılırlar ve namazı dosdoğru kılarlar; elbette biz, Salih olanların ecrini zayi etmeyiz." (A'raf/170)
"İman eden kullarıma söyle, namazı kılsınlar..." (İbrahim/31)
Bir çok hadis-i şerifte de mü'mine, tevhidin ardından ilk önce namaz, sonra zekat ve sonra da diğerleri emredilmiştir:
"İslam beş şey üzere bina edilmiştir: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhamed'in Allah'ın Rasûlu olduğuna şehadet etmek, namazı ikame etmek, zekatı vermek, Beyti haccetmek ve Ramazan orucu." (Buhari ve Muslim)
Hz. Peygamber Muaz b. Cebel'i Yemen'e vali ve kadı olarak gönderirken şöyle buyurdu:
" Onları, Allah'tan başka ilah olmadığına ve benim de Allah'ın rasulu olduğuma şehadet etmeye davet et. Eğer onlar bunu kabul edip itaat ederlerse, bu defa onlara, her gece ve gündüz üzerlerine Allah-u Teâla'nın beş vakit namaz farz kıldığını öğret. Eğer (namazlarını kılarak) bu konuda da (Allah'a) itaat ederlerse bu defa da onlara şunu öğret: Şüphesiz ki Allah, onlara mallarının zekatını vermeyi farz kılmıştır. Bu zekat onların zenginlerinden alınır ve fakirlerine verilir." (Buhari, Zekat, H. 96)
Allah Rasûlu'ne soruldu:
-"Allah'ın en çok sevdiği amel hangisidir?"
-"Vakti gelince kılınan namazdır" buyurdu. (Buhari, Namaz Vakitleri, H. 6)
Namaz, imandan aksiyona geçiştir; tevhidin temel ilkelerini hem dilimizle hem kalbimizle ve hem de hareketlerimizle tekrar edip iman ve ikrarımızı tazelemektir.
Namaz, sürekli bir yükseliş ve yüceliştir. Münkerden marufa, kötülüklerden iyiliklere, zülûmattan nûra, dünyevîlikten uhrevîliğe, nefsin ve şeytanın esaretinden ilahî hürriyete ve özgürlüğe doğru bir yüceliş, bir geçiş ve bir inkılâptır.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi enderhafızım 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
En Pratik Sağlık Bilgileri Pratik / Faydalı Bilgiler enderhafızım 0 68 14 Ekim 2023 13:10
Kur'an Güzel Konuşun Diyor, Konuşuyor... Serbest Kürsü su damlası 3 2308 24 Kasım 2016 14:16
Geeflow - Diriliş (15 Temmuz Darbe Rap Şarkısı) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 1911 23 Kasım 2016 12:06
Otuz Kuş & Dursun Ali Erzincanlı (Şehit Ömer... İlahiler/Ezgiler Esma_Nur 1 2662 23 Kasım 2016 11:44
15 Temmuz Demokrasi Marşı (İndir) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 2208 23 Kasım 2016 11:10

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
"AYIN''YILDIZ ÜYESİ'' "Sessizlerin sessizi Birisi'' su damlası Ayın Üyesi 94 03Haziran 2017 01:05
TAVUKLU YILDIZ ŞEHRİYE SALATASI /medineweb mutfağı Minam Salatalar 4 26 Nisan 2017 11:26
Sevginin kantarı fedâkârlıktır (Abdullah Zü’l-Bicâdeyn)(Çifte çul sahibi Abdullah) enderhafızım Ashab-Kiram(r.a) 1 04 Eylül 2014 18:59
İbâdetlerin Hulâsası: Namaz KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 16:16
İşlediğimiz İbâdetlerin Neticesinde Dünyevî Bâzı Faydalar da Elde Etmemiz İhlâsa Aykı KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 16:14

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.