www.medineweb.net, ykleniyor... 'den beri Kesintisiz Yaynda.... |
|
Konu Kimlii: Konu Sahibi akgn,Al Tarihi: 02 Eyll 2008 (22:11), Konuya Son Cevap : 02 Eyll 2008 (22:11). Konuya 0 Mesaj yazld |
![]() ![]() |
| LinkBack | Seenekler | Deerlendirme |
![]() | Mesaj No:1 |
![]() Namaz Monoton Bir Ibadet Deyildir ..... namaz bize bazen monoton bir ibadet gibi grnebiliyor.. Rekatler, okuduumuz sreler vs. hemen hemen hep ayn . Aslnda, namaz monoton bir ibadet deildir. nk, her namaza durduuuz zaman diliminde, dnya tmyle deimi oluyor. Mekn, her an deiiyor. Dnya sabah namaznda dnd yerde dnmyor. Zaman zaten le vakti olmu ve deimi.... nsann kendi i dnyas da, gn iinde farkllk arzeder. Sabah namazna duran bizle, le vaktinde namaza duran biz arasnda ok farklar grnr. Duygularmz, olaylar, yapm olduumuz iler deimitir nk. Farkl bir vakitte, farkl duygularla rabbimize yneliriz her vakit. Bir vakit dier vaktin asla ayn deildir. Ne biz, ne lem kararnda kalmaz.. Srekli deiir. Ayrca deien bu lemin, her an yapt yeniden bir tesbihi, bir ibadeti olduundan, onlarn yeni ibadetlerini Rabbimize takdim ederiz... Yaptmz takdim de her an tazedir... her an taze hamdleri, krleri, ibadetleri takdim ederiz...O yeni ibadet ve tesbihler de amel defterimize kaydolur.. Hem Raslullh’a her seferinde, yeniden biatmz da yenilemi oluruz, Ona ittiba edeceimize dair szmz hatrlarz. Ve bizde her an tazeleniriz, her an binlerce hcremiz lr ve yerine yenisi yaratlr. te bu yzden, namaz monoton bir ibadet deildir... Asr- Saadet devrinde, Raslullh’tan ders alm, sahabelerin namaza verdikleri ehemmiyet akllarmza durgunluk verecek bir tarzdayd. Misver b. Mahvere’nin rivayetinde yle diyordu: “Hz. mer (r.a) hanerlendikten sonra yanna geldim. Oradakilere ‘durumu nasl?’ dedim. ‘grdn gibi’ diye cevap verdiler. Baygn bir haldeydi. ‘Namazdan baka bireyle onu uyandramazsnz’ dedim. ‘Ey m’minlerin emiri, namaz vakti geldi’ dediler. Hz. mer (r.a) : ‘Peki kalkaym2 diyerek, kalkt ve namaza durud. Namaz terkedenin durumunu dnd.” Rasl-i Ekrem (a.s.m) Efendimiz, gece ayaklar iene kadar namaz klard. Hz. ie(r.a.) vlidemiz, kendisine , “Y Raslullah, Allah(c.c), senin gemi ve gelecek gnahlarn affetmitir, engellemitir, yani sen gnah ilemezsin ki.” deyince, Allah Rasl (a.s.m) yle cevap vermiti: “Y ie, efel ekn abden ekra?” yani: “Ey ie, ok kreden bir kul olmayaym m?” Baka bir rivayet de yledir: “Rasl-i ekrem (a.s.m) namaza balad zaman, evresinde bulunanlar, O’nun gsnden, kaynayan bir buhar kazannn fokurtularna benzeyen fokurtular iitirlerdi.” Allah Rasl kyama durduu zaman, huzurdan ayrlmak istemezdi. Kyamda o kadar kalr, zamm- sreleri o kadar okurdu ki, ayaklar ierdi. Sonra rk, ondan sonra da secdede o kadar kalrd ki, grenler onu vefat etti sanrd. Namazda huu’ : Niyet & Ta’dl-i Erkn Namazlar hu’ ile ed edebilmek, hepimizin arzu ettii birey... Rabbim namazdaki, hu’yu her daim yakalamay nasip etsin...min... Hu’ ne demektir? “Hu’ nun asl kalptedir. Gntss ise, bedendedir... Kalbe bakan ynyle, Rabbimizin azameti karsnda kendi kklmz grmemizdir hu’...Edebimizden, tzimimizden,hrmetimizden dolay baka dncelere iltifat etmeyip, kalbimizin son derece bir sayg hissi duymasdr... [I]Grntye, bedene bakan ynyle ise,bedenin zlarnda bu hissin grnmesiyle, bir skun ve skinliin hasl olmasdr. Gzlerimizin secdeye bakp, saa sola meyletmemesidir. Peki hu’ ya giden yola nasl girilir? Kalpteki Hu’ , namaza balarken yaptmz niyetin kemline baldr. Sohbetimizin banda niyetin nemini, ve namaza olan dorudan etkisinden bahsetmitik. Bedendeki huu’ise, namazn edeplerine, erknna riayet edilmesinden, yani Ta’dl-i Erkn’a baldr.” Ta’dil-i Erkn hususu, ok mhim olduu halde, aynen niyet gibi, es getiimiz bir farzdr... Ta’dil-i Erkn, namaz, acele klmaktan saknmaktr. Kyam,yani ayakta duruumuzu, rkyu, secdeyi, namazdaki her bir hareketi, edebe uygun bir ekilde ed etmek, hzl ekime alnm film gibi edep d bir tarzda klmamak demektir. Namaz , m’minin mirac, gznn nuru, kalp ve ruhunun sevincidir. nsann, Sahibine, Rzkna, Mlikine, Hlikna, en yakn olduu andr. Byle bir ibadet hlini bir yk kabul edip, onu acele ile, dp ve erknna tam dikkat etmeden bir an evvel bitirmeye almas ne ile aklanabilir?? Allah Rasl, bir hadislerinde yle buyurur: “ nsan, namazn gzelce klar, rk ve secdelerini tam ve itidl zere yaparsa, namaz ona yle der: ‘Sen beni nasl koruduysan, Allah da seni yle korusun.’ ayet namaz kt klar, rk ve secdelerini eksik ve noksan yaparsa, bu sefer yle der: ‘Sen beni nasl zyi etti ise, Allah da sana yle yapsn.” “Hrszln en kts de, namazn almaktr”buyuran Rasl-i Ekrem(a.s.m) Efendimiz’e, ‘Y Raslullh, kii namazn nasl alar? diye sorulunca, Rasl-i ekrem (a.s.m) Efendimiz, “Rksunu ve secdelerini tamamlamaz” buyurmutur. Namazda, Rabbimizi her ne kadar gremesek de, Onunbizi grdmzden phemiz yoktur. Namazdaki huzur ve huu’ hlinda, bu da ok mhimdir. Allah’ sanki gryor gibi ibadet etmek gerekir. Eer, Allah’n bizi gerekten grdne inanmyorsak, ya da gaflet ediyorsak, bakalarnn grmesinden holanrz. Allah muhafaza eylesin, namazmz, Allah iin deil, bakalar iin olur. Kur’n- Kerm’de, Nis sresi 142. yetinde, Allah yle buyuruyor:“Dorusu mnfklar Allah’ aldatmaya alyorlar; halbuki onlar kendi hileleri ile aldatan Allah’tr. Namaza kalktklarnde ise, tenbel tenbel ve insanlara gsteri olsun diye kalkarlar. Allah’ da pek az zikrederler.” Veliyye hanmlardan Rbia el- Adeviyye, namaz klarken gzne bir kam ucu giriyor. Namazn bitirip, selm verinceye kadar, hi haberi olmuyor. Selm verince, “bir bakn gzme saplanan nedir?”diyor. ve saplanan kam parasn glkle gznden karyorlar. Byklerin namazdaki halleri bir bakaym... Belki biz, onlar gibi olamayz ama, onlara benzemeye gayret edebiliriz.... Evet.. mandan sonra en yksek hakikat namazdr..! Namaz, imanla slm’n kesime noktasdr. Yaayan bir iman, namazla mmkndr. nsann u dnyadan gtrebileceien gzel meyve, namazdr. Bizler eer kendimizi kurtarmak istiyorsak, namaz ciddiye almamz gerekiyor. Bakalar kurtulsun istiyorsak, namaz ciddiye almamz gerekiyor. Dnya kurtulsun istiyorsak da, namaz ciddiye almamz gerekiyor. slm ne ilk asrnda, ne de sonrasnda, namaz hayatn merkezine almam da ellerde ykselmi deildi...Asr- saadet rnei bata olmak zere, slm’n ykseldii btn zamanlarn temelinde, namaz vardr. Sahabeler, hem kendilerini hem bakalarn, namaz hakikatini dnyalarnda merkez almalar neticesinde kurtarmlardr. Son olarak nemli husus daha ifade etmek istiyorum ki, farzlar kazaya brakarak bir hata iledik mi? ledik... Bir de snnetleri terk edip, neden ikinci bir kabahat daha ileyelim? Efendimiz (a.s.m) sabahlar ayaklar iene kadar namaz klyordu. Hangimiz ayaklarmz iene kadar, sabahlara kadar ‘aman kazalarm bitsin’ diye namaz kldk?? Tm vakitler tkendi ve biz, artk “namaz en az hangi tarzda klabiliriz?” onun hesaplarn yapyoruz.. Borlarmz ed etmek niyetiyle, kaza namazlarn bir klmaya baladk m, gerisi gelir inaallah... Eer bu ekilde giderken, mrmz vef etmezse ne olur? O zaman, kldmz snnet ve nafilelerle, kazalrmz tamamlanacak inaallah... Ama nemli olan, balamaktr... sterseniz, bir de Mevln Hz.lerinin Mesnevsinden, onun namaz hakkndaki ifadelerinden birini paylaalm... Hz. Mevln, kk bir hikayecik anlatarak, konuyu ok veciz bir tarzda ifade eder: Bir dere kysnda yksek bir duvar vard. Duvarn stne de, susam dertli biri kmt. Suya ulamasna, susuzluunu gidermesine o duvar engel oluyordu. Susuz adam da su iin balk gibi rpnyordu. Anszn suya bir kerpi paras att. Kerpicin dmesi ile suyun kard ses, kulana bir sz gibi geldi. Suyun sesi bir sevgilinin sesi gibi tatl idi. O su sesi, adam zm suyu gibi mestetti. Mihnetlere, dertlere uram adam, suyun tertemiz sesini duymak iin duvardan kerpi koparp suya atmaya balad. Sudan da ses geliyordu. Su “Ey insanolu!” diyordu, “byle kerpi atmaktan, beni rahatsz etmekten sana ne fayda var?” Susam adam cevap verdi de, dedi ki: “Ey su, bu attan benim iin iki fayda vardr. Bu yzden kerpi atmaktan vazgeemem.” “Birinci fayda: Benim suyun sesini duymamdr. O ses, susuzlara rebb sesi gibi pek tatl gelir. Su sesi, srfil’in sesine benziyor. l bile bu sesten dirilmededir. Kerpileir atmamn ikinci faydas da udur ki: koparp attm her kerpile, duvar alalyor. Ben de suya biraz daha yaklayorum. Kerpici her koparmda yksek duvar, kerpicin azalmas yznden biraz daha alalyor. Duverin alalmas bir yaknlk; onun ortadan kalkmas ise kavumak, bulumak olacak.” te, namaz klarken secde etmek de “Secde et de yakla” yetinde olduu gibi, duvardan kerpi koparmaya benzer. Bu varlk duvar yksek bulunduka, ba emeye yani secde etmeye engel olur. Bu toprak bedenden kurtulmadka, eilip b- hayata secde etmek ve ondan doya doya imek imnkn yoktur. Bu varlk duvar stnde bulunanlardan kim daha fazla susamsa, duvarn tan, kerpicini o daha abuk koparr atar. Suyun sesine daha fazla k olan kii ise, ona engel olan varlk duvarndan daha byk paralar koparr. Sohbetimizin sonlarnda, B.zman Hz. lerinin, bizlerin, byklerin ibadetine bakp da kendi ibadetimiz hakknda mitsizlie dmemesi iin, verdii bir hurma aac misalinden bahsetmek istiyorum. Kendisi yle ifade ediyor: “Sakn deme, “Benim namazm nerede, u hakikat-i namaz nerede?” Zira bir hurma ekirdei, mnen bir hurma aac gibidir. te, senin ve benim gibi bir minin de –velev hissetmezse de- namaz, byk bir velinin namaz gibi u nurdan bir hissesi var, u hakikatten bir srr vardr. Fakat derecelere gre, inkiaf ayr ayrdr. Nasl ki bir hurma ekirdeinden, t mkammal bir hurma aacna kadar ne kadar ok mertebeler bulunur, yle de, namazn derecelerinde de daha fazla mertebeler bulunur. Fakat btn o mertebelerde, namaz hakikatnn nuru, esas bulunur.” Evet... namaz bahsinin sonuna geldik, nasl ki namazdan selam ile klyor, biz de isterseniz son olarak namazdaki selm paylap, sohbetimizi noktalayalm inaallah... Namazda tekbirle, dnyadan kar, selmla yeniden dnyaya dneriz. Aslnda ,selm, nce insann kendisine(i cemaatine) verdii bir selmdr. Eer, cemaatle klyorsak namaz, iki yanmzdaki kardelerimize de bir selmdr. Ayn zamanda, yazc melekleri bir selmlamadr. Hem, gemie ve hem de gelecee verilen bir selmdr. Yani: Hz. dem(a.s)’ dan gnmze kadar gelen tm m’minlere, enbiyalara, evliyalara verilen bir selmdr. Hem gnmzden kyamete kadar gelecek m’minlere, vel kullara bir selm vermi oluruz. Evet.. nasl ki, insan u kainatn bir hlsasdr, kainatn terbiyesinin hlsas ondadr. Mklelef olduu ibadet olan namaz bir hlsadr. Tm ibadetlerin bir zdr. Namaz de okudupumuz Fatiha Kur’n’n tahiyyat ise, krlerin bir hlsasdr. Namaz vakitleri, zamann hlsasdr. te, namazn sonundaki selm da yaratlan ve yaratlacak tm lemleri, zamanlar, makamlar ve meknlar bir selmlamadr. Ve namazn sonunda okuduumuz tesbihler de, namazn ekirdekleri hkmndedir.... Vesselm..... Allhmme, Salli ve Sellim al men kle: “Essalt imdddn” ve al lihi ve sahbihi ecman. min... | |
![]() |
![]() | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
![]() | Tefsir almalar | akgn | 0 | 2265 | 20 Kasm 2010 23:12 |
![]() | Kur'n- Kerim Genel | Vuslat Zaman | 1 | 2576 | 14 Kasm 2010 20:18 |
![]() | Hz.Muhammed(s.a.v) | akgn | 5 | 2505 | 14 Kasm 2010 20:13 |
![]() | Alimler(Rh) | Vuslat Zaman | 22 | 14656 | 14 Temmuz 2009 20:21 |
![]() | Kssalar-Hikayeler-Nasihatler | huzzam | 2 | 1981 | 02 Temmuz 2009 17:26 |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Kii okuyor. (0 ye ve 1 Misafir) | |
![]() | ||||
Konu Balklar | Konuyu Balatan | Medineweb Ana Kategoriler | Cevaplar | Son Mesajlar |
Namaz btn ibadetleri iine alan bir ibadet. | Garip kul | Namaz-Abdest-Teyemmm | 3 | 06 Aralk 2023 15:23 |
Ana dilde ibadet konusu ve kur'an. | HALUK GMTABAK | Makale ve Ke Yazlar | 24 | 22 ubat 2012 00:24 |
Trke ibdet hakknda | KuM TaNeSi | Bilgi Daarc | 0 | 09 Nisan 2009 16:29 |
almak ibadet midir? | KuM TaNeSi | Soru Cevap Arivi | 0 | 08 Nisan 2009 09:42 |
En stN iBADET | EcelBekcisi | Hadis-i erif | 0 | 25 Nisan 2008 21:51 |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Þerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|