Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İBADETLER.::. > İbadetler > Oruç-Ramazan

Konu Kimliği: Konu Sahibi YaŞuHa,Açılış Tarihi:  16 Ağustos 2011 (20:08), Konuya Son Cevap : 12 Nisan 2023 (09:58). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 16 Ağustos 2011, 20:08   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
En sıcak ateş cehennemdedir

En sıcak ateş cehennemdedir

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
İki seneden beri oruç sıcak mevsime dengeliyor. Memleketimizin sıcak bölgelerinde yaşayan Müslümanları çoğu sıcağı bahane ederek oruç tutmuyor. Hâlbuki Allahu Teâlâ kâinatı yarattıktan sonra orucun sıcak mevsimlere geleceğini biliyordu. Allahu Teâlâ her ümmet için bir yasak koymuştur. Bu ümmetin yasağı da hınzır eti yememek ile sıcak mevsimlerde de oruç tutmaktır. Sakın ha sakın! Zinhar hiçbir Müslüman sıcağı bahane ederek oruç tutmamazlık yapmasın. Bu mevsimlerdeki sıcaklık gelip geçicidir. Allah ümmeti Muhammed (SAV)’in müminlerine cehennemi göstermesin! Âmin.
Sözlükte "derin kuyu" anlamına gelen cehennem, dinî literatürde dünya hayatında iman etmeyenlerin sürekli olarak, iman ettiği halde Sâlih amel işlemeyen kimselerin de günahları ölçüsünde, cezalandırılmak üzere kalacakları ceza ve azap yeridir.
Kur'ân-ı Kerim'de Cehennem için yedi isim kullanılmıştır: Cehennem (derin kuyu), nâr (ateş), cahîm, (alevleri kat kat yükselen ateş), hâviye (düşenlerin çoğunun bir daha geri dönemediği uçurum, yer), saîr (çılgın ateş), lezâ (dumansız ve katıksız alev), sakar (ateş), hutame (obur ve kızgın ateş). Bunlardan Kur'ân'da en çok geçeni cehennem kavramıdır.
Kur’an’ı Kerimin yüzlerce ayetinde cehennemin vasıfları, dereceleri, harareti, azabı, kâfirlerin, münafıkların, Yahudilerin, Hıristiyanlarla günahkâr müminlerin ayrı ayrı uğrayacakları azab anlatılmaktadır. Ben sadece birkaç ayetin tercümesini yazarak geçeceğim. İşte cehennemin ateşini anlatan ayet: “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemden koruyun." (Tahrîm Suresi, ayet: 6.) Görüldüğü gibi, Cenâb-ı Hak, bu ayet-i kerimede müminleri cehennem ateşinden sakındırırken, cehennemin yakıtlarından da bahsetmektedir. İlâhî beyana göre bu yakıtlar, insanlar ve taşlardır. Şimdi biz orucumuzu tutmaz namazımızı kılmaz, faiz alıp verir, yalan söyler, haram helali ayırt etmeden yersek o zaman ailemiz bir tarafa biz kendimizi bile korumamış oluruz. Hâlbuki Peygamber Efendimiz (SAV); ) “Cennet size ayakkabılarınızın bağından daha yakındır. Cehennem de öyledir.”(Buhârî, Rikak:29) Başka bir hadiste Peygamber Efendimiz (SAV) ise: “Hesap gününde cehennem getirilir. Cehennemin yetmiş bin dizgini ve her bir dizgini çeken yetmiş bin de melek vardır.” (Müslim, Cennet 29. Ayrıca bk. Tirmizî, Cehennem:1) Buyurmuştur.
Kul nâru cehenneme eşeddu harrâ(harren), lev kânû yefkahûn” Yani “Cehennem ateşi daha sıcaktır! Keşke anlasalardı!”(Tövbe suresi, ayet:81)
Şu günlerde herkes sıcaklardan şikâyet ediyor. Mübarek Ramazan ayı yaklaştıkça Temmuz-Ağustos sıcağında nasıl oruç tutacağını düşünmeye başladı, bazılarımız. Müslümanlar olarak kış mevsiminde serin ve kısa günde “Rabbimizin emridir” diye oruç tutan kimseler olarak, yazın en şiddetli ve hararetli ve de uzun günlerinde de aynı iman, aşk ve samimiyetle bu oruç ibadetini yapmağa çalışacağız. Bu imanın ve samimiyetin gereğidir. Bu ayetin hükmüne göre demek ki sağlığı yerinde olan sıcağa soğuğa bakmadan orucunu tutması lazım.
Başka bir ayette: “O, Allah'ın ateşi, Allah ateşidir.” ( Hümeze suresi, ayet:7) "Nâr" (ateş)ın Allah'a izafeti, dilimizde de : "Allah'ın belası" dediğimiz gibi büyütme ve korkutma içindir ki, Allah Teâlâ'nın öfke ve heybetini özellikle göstermesi bakımından korku ve şiddetinin büyüklüğünü ifade eder. Yani malum olan ateşlerle mukayese edilemeyecek derecede öyle heybetli ve fevkalade büyük bir ateş ki (Allah'ın emriyle) yakılmış, tutuşturulmuştur. Ebediyyen sönmek bilmez. Hz. Ali (k.v.) şöyle demiştir: "Ne acaiptir o insanlar ki, altından ateş kaynayıp dururken yeryüzünde Allah'a isyan ederler". Bugünkü jeologların teorilerine göre de yerin içindeki ateşe göre üzerinde bulunduğumuz kabuğu, yumurtanın içine nisbetle üzerindeki iç zarı kadar ince sayılmaktadır. Fakat bu ateşin onlara benzemediği ve sadece cisimleri yakan bir ateş değil, maddî şeyleri geçip de maneviyatı saran, cesetlerden başka canlara, gönüllere kadar çıkan bir ateş olduğu anlatılmak üzere şöyle vasıflandırılıyor: Öyle tutuşturulmuş bir ateş ki, yüreklerin, kalplerin içi, merkezi demek olan füadlerin, yani anlama yeri olan gönüllerin üstüne çıkar. Tenden geçer ruhlara, maneviyat üzerine çıkar, çatar, savar, canlar yakar, gerçi onları öldürmez "Onun içinde ne ölür, ne yaşar." (A'lâ, 87/13) Fakat uzanır, sarar, azab eder. Çünkü küfrün, çirkin inançların, kötü niyetlerin kaynağı onlardır. Razî'nin anlattığı üzere Hz. Peygamber'den rivayet edilmiştir ki: Nar (ateş), ehlini yer, nihayet gönüllere gelince son bulur, sonra Allah Teâlâ etlerini, kemiklerini diğer bir oluşla iade eder. "Derileri piştikçe azabı tatsınlar diye onlara başka deriler vereceğiz." (Nisa, 4/56) ayeti de buna delalet eder.
Allah Teâlâ cehenneme ateşten kapaklar, ateşten egserler, ateşten amudlarla bir kısım melekler gönderecek, o kapakları onların üzerine kapayacaklar, o çivilerle sıkıştıracaklar, o amudları uzatıp bastıracaklar, ne bir ruh girecek, ne bir gam çıkacak bir boşluk kalmayacak. Aziz, Celil, Cebbar olan Allah Arş'ı üzerinde, onları unutmuş gibi bırakacak, Cennet ehli nimetleriyle meşgul olacaklar, artık ondan sonra o cehennem ehli hiçbir yardım dileyemeyecekler, söz kesilecek, artık onların sözleri bir nefes alıp vermekten ibaret kalacak. Ve işte "Cehennemlikler dikilmiş direklere bağlı bulundukları halde, o ateşin kapıları üzerlerine kapatılacaktır." "Allah'ım bizi cehennem ateşinden koru, iyilerle beraber cennete dâhil eyle!"
Selam ve Dua ile.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi YaŞuHa 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Aile Edep demekti Şiirler ve Şairler YaŞuHa 2 2126 04 Mayıs 2014 21:47
Kardeşimize dua lütfen Dua Bölümü MusabBinumeyr 4 2381 04 Aralık 2013 19:38
Kilonuz mu var? sorun degil artık/Medineweb Diyet/Spor gün ışığı 4 2674 27 Kasım 2013 21:45
Üzüm çekirdeği mucizesi Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp YaŞuHa 2 2325 27 Kasım 2013 21:34
Peki Anne senin yüregini kim sogutacak? Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 7 3119 26 Kasım 2013 20:23

Alt 12 Nisan 2023, 09:58   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.365
Konular: 1263
Beğenildi:11778
Beğendi:8957
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Standart

Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemden koruyun." (Tahrîm Suresi, ayet: 6.) Görüldüğü gibi, Cenâb-ı Hak, bu ayet-i kerimede müminleri cehennem ateşinden sakındırırken, cehennemin yakıtlarından da bahsetmektedir. İlâhî beyana göre bu yakıtlar, insanlar ve taşlardır. Şimdi biz orucumuzu tutmaz namazımızı kılmaz, faiz alıp verir, yalan söyler, haram helali ayırt etmeden yersek o zaman ailemiz bir tarafa biz kendimizi bile korumamış oluruz. Hâlbuki Peygamber Efendimiz (SAV); ) “Cennet size ayakkabılarınızın bağından daha yakındır. Cehennem de öyledir.”(Buhârî, Rikak:29)
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
su ateş ve aşk CaferTayar Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 4 09 Ekim 2023 19:28
Çok Sıcak Evet... KardelenGül Oruç-Ramazan 3 16Haziran 2016 23:08
bilim ,sıcak buz, üretti Muhteşem Bilgi Dağarcığı 1 27 Şubat 2014 02:50
*Ölümün Sıcak Yüzü de Vardır* Seher Yeli Şiirler ve Şairler 3 18 Mayıs 2009 20:35
Sıcak çarpması Huzurİslam Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp 2 15 Temmuz 2008 20:16

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.