Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İBADETLER.::. > İbadetler > Oruç-Ramazan

Konu Kimliği: Konu Sahibi NUR,Açılış Tarihi:  27 Ağustos 2008 (11:21), Konuya Son Cevap : 15 Temmuz 2014 (18:55). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 27 Ağustos 2008, 11:21   Mesaj No:1

NUR

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:NUR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 127
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Memleket:ankara
Yaş:31
Mesaj: 1.805
Konular: 527
Beğenildi:30
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Bütün Azalarımızla Nasıl Oruç Tutulur?

Bütün Azalarımızla Nasıl Oruç Tutulur?

Oruç, İslam'ın beş şartından biridir. Ramazan orucunun farz olduğu kitap, sünnet ve icma-i üm-metle sabittir. Bu sebeble oruç farizasını yerine ge-tiren bir Müslüman, her şeyden önce yaratıcısının buyruğuna uymanın derin hazzını tadar ve huzu-runu yaşar. Oruç tutanların Allah katında mevkileri pek yüksektir. Bu yüzden oruç tutanlar, oruçlarını tüm uzuvlarıyla yapmalı, şekilcilikten uzak durma-lıdır. Müslüman; orucu, sadece yeme, içme ve cin-sel temastan uzak durma olarak telakki etmemeli, gönülden bağlılık içinde, tüm organlarıyla bu iba-dete katılmalı ve kalbini bile, kötü düşüncelerden arındırmaya çalışmalıdır. Hz. Mevlana'nın şu sözü, bu konuyu ne kadar güzel açıklamaktadır: “Sen vahdet denizinden ayrı düşmüş bir damla gibisin. Sen aslına nasıl ulaşacaksın? İşte oruç, sel gibi, yağmur gibi seni alır, denize ulaştırır."
Rahmet denizine ulaşabilmek, rıza-ı ilahiyi ka-zanabilmek için özellikle aşağıdaki hususlara dik-kat edilmelidir:

1- Gözü Korumak:

Kalbini meşgul edecek, kendisini Allah'ı hatırlatmaktan alıkoyacak, şer'an bakılması çirkin ve mekruh olan her şeyden gözü-nü çekip korumaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.v): “Şehvet nazarı ile bakmak, şeytanın zehirli okla-rından bir oktur. Kim Allah korkusuyla onu terk ederse, Allah (c.c.) ona öyle bir iman nasip eder ki, zevkini kalbinde duyar.” (1)
2- Dili Korumak:
Dilini, hezeyan, yalan, gıy-bet, koğuculuk, ağız bozukluğu, galiz vb. sözler-den korumaktır. Bu tür şeylerin tersine dilimizi, zi-kir, tesbih ve Kur'an okumakla meşgul etmektir. İş-te dilin orucu da budur. Yine Rasül-i Ekrem (s.a.v.): “Oruç, bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir vakit cahillik edip kötü söz söylemesin. Şayet birisi, kendisiyle itişmeye kalkışırsa 'Ben oruçluyum.' desin.” buyurmuştur. (2)
3- Kulağı Korumak:
Kulağı, dinen dinlenme-si yasak olan herşeyden muhafaza etmektir. Konuşulması yasak olan her şeyin, dinlenmesi de yasaktır. Gıybete susmak, seyirci kalmak da haramdır. Rasül-i Ekrem (s.a.v.): “Kim ki yanında Müslüman kardeşinin gıybeti yapıldığı halde, gücü yeterken ona yardım etmezse, Allah onu dünya ve ahirette zelil kılar.” (3) buyurmuştur. Çünkü gıybet edeni dinleyen olmasa, kimse kimsenin aleyhinde konuşamaz.
4- Diğer Uzuvları Korumak:
El ve ayak gibi di-ğer uzuvları fenalıktan korumaktır. Günaha giden yol-lara ayakları düşürmemek, harama uzatılan eli de en-gellemek, en önemli vazifemizdir. Ayrıca midemizi de iftar vakti, şüpheli lokmadan korumak da mühimdir. Çünkü helal yemekle oruç tutup, haram ile iftar et-mekte bir mana yoktur. Böyle oruç tutanlar, bir ev ya-pacağım diye, bir şehri yıkanlara benzer. Zira helâl lok-ma, tür itibariyle değil, çokluğu itibariyle zararlıdır. Oruç bunu azaltmak içindir. Zararı dokunur korkusu ile ilacın çoğunu içmekten kaçınıp (az da olsa) zehir içme-ğe yeltenen elbette ahmaktır. İşte haram da dini öldü-ren bir zehirdir. Helal ise çoğu zararlı ve fakat azı faydalı olan bir ilaçtır. Oruçtan maksat da bunu azaltmaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz:
“Nice oruç tutanlar var ki tuttukları oruçtan, açlık ve susuzluktan başka kârları yoktur.” (4) buyurmuştur.
5- İftar Vakti Az Yemek:
İftar vakti, helâl yeme-ğinden de tıka basa karnını doldurmayacak şekilde az yemektir. Allah katında kapların en kötüsü, helâlden bile olsa tıka basa dolmuş olan midedir. Orucun ruhu ve sırrı, şeytanın yolları olan kuvvetleri zayıflatmak ve yok etmektir. Bu da ancak az yemek ile mümkündür. Bunun için iftarda diğer akşamlardaki gibi yemelidir.
Mevlana'nın ifadesiyle “Nefsi mağlup etmek için, onu terbiye etmeli. İstediği her şeyi vermemeli. En te-sirlisi, oruç tutmak, az uyumak ve gece namaz kılmak-tır.” düsturuna uygun hareket edildiği takdirde, rama-zanın ve orucun hazzı alınacaktır.
ORUCUMUZU DESTEKLEYECEK İBADETLER
Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendirmek, Müslümanlar için büyük bir fırsattır. Onun için oruçla beraber Kur'an'ı daha çok okumak, nafile namaz kıl-mak, sadaka vermek, fakiri sevindirmek ramazanda getirisi çok olan ibadetlerle hemhal olmak, bizlerin amel defterini iyilik noktasında çok kabartacaktır. Ebû Hureyre'nin naklettiği bir hadise göre Rasülullah (s.a.v.), ramazan gecelerini ihya etmeyi teşvik etmiş, fakat bunu kesin olarak emretmemiştir. Bu konuda; "Her kim inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazanı ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır." (5) diye buyurmuştur. Müslümanların ramazanı dolu dolu yaşayabilmesi için aşağıdaki zikredilen ibadetleri bolca yapmaları gerekir. Bunlar:
1- TERAVİH: Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namazdır. Teravih, nefsin istirahat etmesi demektir. Ramazan ayı içinde kıldığımız teravih na-mazlarında her dört rekattan sonra dinlenildiği (dinlenilmesi gerektiği) için bu şekilde adlandırılmıştır. Teravih namazı, kadın erkek her müslüman için sün-net-i müekkededir. Teravih, orucun sünneti değil, vak-tin sünnetidir. Bir mazereti dolayısıyla oruç tutamayan-lar da teravih namazı kılarlar.
2- MUKABELE VE HATİM: Mukabele, rama-zanda hafızların cemaat huzurunda Kur'an okumaları anlamına gelir. Cebrail (a.s.)'in her sene ramazan ayında gelip Kur'an'ı Hz. Peygamber (s.a.v.) ile karşı-lıklı müzakere etmeleri, birbirlerine okumalarından günümüze kadar gelmiştir. Kur'an'ın ramazanda nazil olması (2 Bakara, 185), Kur'an okumanın özellikle ra-mazanda kat kat mükâfatlandırılacağı müjdesi, müslü-manların bu ayda en çok Kur'an'la meşgul olmalarına sebep olmuştur. Bu sebeple "Kur'an ayı" olan ramazan-da, cami ve evlerde "mukabele"ler okunur.
Ayrıca bu ayda hatimler yapılır. Kur'an'ı başından sonuna kadar okuyup bitirme anlamına gelen hatim, Kur'an'ı yüzünden okumak suretiyle yapılabileceği gi-bi, ezberden okumakla da yapılabilir. Ramazan ayında Kur'an tilaveti, ayrı bir canlılık kazanır, okuyan Müslü-man, daima Kur'an'ın kendisine hitap ettiğinin bilin-ciyle hareket eder ve sevapların bol bol artması için ça-lışır.
3- FITR SADAKASI: Ramazanın sonunda orucu açma (el-fıtr) veya insan olarak yaratılma (el-fıtra) sa-dakası, hicretin ikinci yılında oruç ile beraber farz (veya vacip) kılınmış bir ibâdettir ve zekâttan farklı olarak mal üzerine değil, kişi başına yüklenmiştir. Abdullah b. Ömer'den rivâyet edilen bir hadîse göre Hz. Peygam-ber (s.a.v.) ramazandan çıkış sadakasını hurmadan bir sâ' veya arpadan bir sâ' miktarı olmak üzere, her Müslüman hür, köle, erkek ve kadına farz kılmıştır. İmam-ı Mâlik, Şâfiî ve Ahmed'e göre fıtır sadakası ha-dîste geçen mânâya uygun olarak farzdır. Hanefîlere göre ise hadîsin delâleti kat'î olmadığı için vacîbdir. Bu sadakanın hikmeti, bir yandan oruç ibâdetini yapmış Müslümanlardan sâdır olması muhtemel kusurları te-lâfî etmek, diğer yandan bir sevinç ve bayram günün-de fakirleri anmak, onları günlük ihtiyaçlarından kur-tarmaktır.
4- FİDYE: Oruç tutmaya gücü yetmeyen düşkün ve yaşlı kimseler ile iyileşme ümidi olmayan hastalar ramazan ayının her günü için birer fidye verirler. Fid-yenin tutarı aynen fitre kadardır. Bu fidyeler ramaza-nın başlangıcında verilebileceği gibi, ramazanın içinde veya sonunda da verilebilir. İsterlerse fidyenin hepsini bir fakire topluca verir, ayrı ayrı fakirlere de verebilir. Bu durumda olan kimseler, fidye vermeye gücü yetmiyor-sa Allah'tan bağışlanmalarını isterler. Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar eğer ileride tutabilecek duruma gelirlerse, tuta-madıkları oruçları kaza etmeleri gerekir. Önceden ver-dikleri fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar bağış sayılır.
5- İTİKAF: Ramazan ayı denilince akla gelen iba-detlerden biri olan itikaf, bir mescitte Allah'ın rızasını kazanmak için belli âdâb içerisinde bir müddet kal-maktır. Hz. Muhammed (s.a.v.) vefat edinceye kadar ramazanın son 10 gününde itikafa devam etmişlerdir. Hz. Aişe (r.anha) anlatıyor: “Rasülullah (s.a.v.) vefat edinceye kadar ramazanın son on gününde itikafa gi-rer ve derdi ki: 'Kadir gecesini ramazanın son on gü-nünde arayın.' Rasülullah (s.a.v.)'tan sonra, zevceleri de itikafa girmeye devam etmişlerdir.” (6)
İtikafa giren kimse, geçici bir zaman için de olsa dünya meşgalelerinden uzaklaşır, kendini tamamen Allah'a verir, Oruçlu olur. Mescidde namazı beklemek-te olduğu için daima namaz kılıyormuş gibi sevap alır. Vaktini ibadet ve taatla, Allah'ı zikrederek, Kur'an-ı Ke-rim okuyarak vb. faydalı şeylerle geçirir. Lüzumsuz, dünya ve ahireti için faydasız şeylerden uzak durur. İh-las ile itikaf yapan mü'min, bir süre dünya işlerinden ayrılarak Allah'a yönelir. Düşmanı olan şeytanın şer-rinden en sağlam kaleye sığınmış, Allah'ın evi olan ca-mide onun sonsuz rahmetine iltica etmiş olur. Bu du-rumda olan bir mü'min, Allah'ın evinde onun misa-firidir. Ev sahibine layık olan da misafirine ikramda bulunmaktır.
İtikafa erkekler, içerisinde cemaatle beş vakit na-maz kılınan camide girerler. Kadınlar ise evlerinin bir köşesinde, namaz kıldıkları odalarında girerler.
Ramazanınız mübarek, günleriniz hayır olsun.

1- Hakim, Müstedrek, 4/314.
2- Buhari, Savm 9.
3- Camiussağir, Hadis No:8489.
4- Hakim, Müstedrek, 1/431.
5- Buharî, İman 25, 27; Tirmizî, Savm 83.
6- Buhârî, Fadlu Leyletü'l-Kadr 3.
__________________
EN GÜZEL AŞK: ALLAH!
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi NUR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hadîsi anlamak için nelere dikkat etmeli Hadis-i Şerif NUR 0 2470 10 Ağustos 2009 20:09
Allah Rızası İçin Hadis Uyduranlar/Medineweb Hadis-i Şerif Mihrinaz 1 2866 10 Ağustos 2009 20:07
18.HAFTANIN KONUSU:Çocuklar Dünya Hayatının Süsü... Hafta'nın Konusu NUR 1 2872 09 Ağustos 2009 23:05
35.Haftanın Misafiri Elifzişan Hafta'nın Misafiri kurtmehmet 11 6236 09 Ağustos 2009 22:35
Çocuklar Ümmetin Geleceğidir! Çocuk ve Aile Sağlığı NUR 0 2467 07 Ağustos 2009 22:03

Alt 27 Ağustos 2008, 11:50   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: Bütün Azalarımızla Nasıl Oruç Tutulur?

Oruç bizi tutar!
İmsak kelime olarak “tutmak” demek İmsak vakti de aslında “eline, beline ve diline” hakim olmanın vakti Orucu, âzâlarımızla tutarız; ama aslına bakılırsa oruç bizzat azalarımızı “tutar” Onlarla günaha girmemize engel olur Cennetlere layık bir hâl üzereyken, yanıp şaşırıp da kazanma kuşağında kaybetmemize perde olur
Oruç nefsin körüklediği kötülüklere karşı zırhtır, kalkandır Orucu gözümüzle de tutarız ve oruç gözümüzü tutar Orucu dilimizle de tutarız ve oruç dilimizi de tutar Elimiz, ayağımız ve en önemlisi kalbimizle tutarız orucu ve oruç tüm bu azalarımızı sımsıkı sarar, ilahi rahmetle koruma altına alır
Sadece aç kalmak değildir oruç Aç kalıp da eziyet çekmek de değildir Sürekli baş kaldıran, kendi başına hareket etmeye çalışan, hâlâ “rububiyet” iddiasında olan, fırsat buldukça “ayrılıkçılık” yapmaya çalışan nefsin terbiye edilmesi, teslim bayrağını çekmesi gereken bir zaman dilimidir (Bu nefis de, başkalarının değil, bizzat bizim nefsimizdir!)
Orucun en önemli hikmetlerinden biri de açlık ve sıkıntı içinde olan bütün Müslüman kardeşlerimizin acılarını hissetmek, onların sıkıntılarını paylaşmaktır Mümin olarak ilgi alanımızı daraltmamalı, tüm İslam milletine duacı olmalı, belaların kalkması için dua etmeli, tüm Müslümanların dertleriyle dertlenmeliyiz
Maddi imkânlarımız sıkıntı içindeki tüm Müslümanlara el uzatmamız için yeterli olmayabilir Ama hiç olmazsa düşünce ve ilgi sınırlarımızı, dua iklimimizi daraltmamalıyız
Dünyanın her neresinde olursa olsun bütün Müslümanlar bizim kardeşimizdir
Ramazan’a yine acılar ve sıkıntılarla giriyoruz; ama ümitsizlik yok Çünkü her gecesini Kadir bileceğimiz, hadis-i şeriflerin ifadesiyle duaların ve göz yaşlarının en önemli şifre, mü’minin en büyük silahı olduğu anlar idrak edeceğiz Müjdelerle ümitvarız ve onlara sarılacağız
İmkanı iyi olanların zor durumdakilere yardım etmesinden hadis-i şeriflerin ifadesiyle ancak şeytanlar hoşlanmazmış Verilmemesi için her gerekçeyi kalplerde oluşturmaya çalışırlarmış Evet, demek ki, mü’minlerin her türlü imkansızlığa rağmen dayanışması huzursuzluğa yelken açmış bu gibi “canlıların” da normal olarak rahatını kaçırıyor Bu mübarek ayda onları üzmeye devam etmekte fayda var değil mi?
Serhat Şeftali
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Temmuz 2012, 15:22   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.441
Konular: 575
Beğenildi:4531
Beğendi:6125
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Standart Cevap: Bütün Azalarımızla Nasıl Oruç Tutulur?

__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 15 Temmuz 2014, 18:55   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
GÖKCEN_AZRA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:GÖKCEN_AZRA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 27691
Üyelik T.: 25 Nisan 2013
Arkadaşları:15
Cinsiyet:ANNE
Memleket:ARZ
Yaş:41
Mesaj: 2.427
Konular: 105
Beğenildi:95
Beğendi:4
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Bütün Azalarımızla Nasıl Oruç Tutulur?

Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Bütün Yıl Oruç tutmuş Olmak KuM TaNeSi Oruç-Ramazan 4 21 Temmuz 2015 13:15
Oruç sadece açlık mı çekmektir ? yoksa en mükemmel oruç nasıl olabilir ? NUR Oruç-Ramazan 2 03 Temmuz 2014 12:13
Oruç, Niçin Ramazan Ayında Tutulur? Belgin Oruç-Ramazan 3 01 Temmuz 2014 17:16
Hanefi mezhebinde sahura kalkmadan oruç tutulur mu? MERVE DEMİR Oruç-Ramazan 0 11 Nisan 2009 20:22
Arefe günü oruç tutulur mu? KuM TaNeSi Oruç-Ramazan 0 10 Nisan 2009 13:11

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.