Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Pratik / Faydalı Bilgiler (https://www.forum.medineweb.net/783-pratik-faydali-bilgiler)
-   -   Pratik Bilgiler/MEDİNEWEB (https://www.forum.medineweb.net/pratik-faydali-bilgiler/20377-pratik-bilgiler-medineweb.html)

Esma_Nur 19 Aralık 2011 22:03

Pratik Bilgiler/MEDİNEWEB
 
Arkadşlar zmn zmn ev işleri yaparken zorlanırız hep birlikde birbirimize yardımcı olalım inş sizlerden de bekliyoruz pratik bilgiler :)

Ütü yaparken, uygun hareket ve çalışma biçimini kullanın. Ortadan başlayıp dışa doğru çalışın. Sertçe bastırmaya gerek yoktur, özellikle buhar kullanırken, çünkü işi yapan buharın gücüdür, ağırlık değil.

İşte ütüleme hakkında hayatınızı kolaylaştıracak pratik bilgiler...

Isı nasıl ayarlanır?

Dolabınızda pek çok tür kumaştan giysi bulunur. Bunların her birini farklı bir ısıyla ütülemek gerekir.

* Sentetikler ve ipek kumaşlar için düşük ve orta ısılar yeterlidir.
* Pamuklu ve ketenler için yüksek ısı kullanın.
* Yünlüleri orta veya yüksek ısıda ütüleyin.

Hangi kumaş nasıl ütülenmeli?

Fitilli kadife ve kadife: Kalın bir örtüyü ütü masasına yerleştirin. Giysinin içini dışına getirin ve ütüleyin. Zor ütülenen bölgeler için dikey buhar uygulayın.

Pamuk: Kumaşı düz yüzünden buharlı ya da kuru ütüleyin. Koyu, tok renklerle çalışırken, parlamayı önlemek için malzemeyi ters yüz edin.

Süsleme ve dantel: Danteli havlu kumaş üzerine yerleştirin. Buhar uygulayın, bastırmayın.

Örgü: Örgülerin kıvrımlarında ve örneklerinde, ütüyü doku boyunca hareket ettirerek dokuları germemek önemlidir. Bunun yerine ütüyü kaldırıp bastırmalısınız.

****lik: Isıdan kaçının! Soğuk ütüyle hafifçe bastırın ve ince bir ütü bezi kullanın.
Havlu ve tüylü kumaşlar: Kumaşı, destekli bir yüzeye yerleştirin ve bastırmadan buhar fışkırtma özelliğini uygulayın.

Polyester: Polyester doğal bir doku değildir ve daha düşük bir erime noktasına sahiptir. Sıcaklık ayarları için etiketleri kontrol edin.

Kırışıkları azaltmak için ne yapmalı?

Giysileri ütüledikten hemen sonra asın. Kolalı ütüleme yaparken önce kumaşın iç kısmına su püskürtün, sonra kumaşın ütüden evvel her kısmının suyu emebilmesi için kumaşı elinizde toparlayın. Ütünün ısısını kontrol edin. Eğer kumaşa ütüyü temas ettirdiğinizde cızırtı sesi çıkarıyorsa, ısıyı düşürmeniz gerekir.

Neden uzunlamasına ütülemek gerekir?

Dairesel hareketler kumaşın esnemesine sebep olacağı için bu tür hareketlerden sakının. İnatçı kırışıklıklar için uzunlamasına buharla ütüleyin.

Hanımlar... Bu bilgiler sizler için can simidi niteliğinde olacak... Tıklayın, hayatınız kolaylaşsın...


Çay lekesi kıyafetlerinizden nasıl çıkarılır, biliyor musunuz?

Çay lekesi, Pamuklu ve yünlü kıyafetlerde, leke tazeyse, ılık suya bastırılmış bir bezle ovularak çıkarılabilir. Eğer leke eskiyse, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk, lekeyi kıyafetinizden çıkaracaktır.

Peki, sigara kokusu sinmiş giysileriniz, tekrar nasıl mis gibi kokar biliyor musunuz?

Sigara dumanı kokan yün kazaklarınız fazla kirli değilse, içine bir çorba kaşığı tuz attığınız bir litre suya batırarak bir saat kadar tutun. Kazaklarınız tertemiz olacak ve kokudan eser kalmayacaktır.

Bizden söylemesi…

Esma_Nur 23 Aralık 2011 10:51

Cevap: Pratik Bilgiler
 
hnmlar eskiyen naylon çoraplarımızla bakın neler yapıyormuşuz :)



Bacak kısmını kesin ve banyoda sabun kırıklarını içine koyup öyle kullanın

Bacak ve bel kısımlarını kesip kendinize sayısız lastik toka yapabilirsiniz ( burda ufak bir değişiklik yapabilirz lastiklerin üzerine pul boncuk gibi ekler ile daha jan janlı tokalar yapabiliriz. )


Bir bacağına naftalin yada koku koyup dolabınıza bağlayabilirsiniz

Bel ve bacaklardan kestiğiniz parçalarla kağıtları bir arada tutabilir karton rulolalar için kullanabilirsiniz.

Eski naylon çorap harika bir cam temizleyicidir bütün bir çorabı katlayıp dikerek camları deterjanlamak için kullanabilirsiniz

Naylon çorap basit cilalamalarınız için harika bir yardımcıdır.

Küçük parçalara kesip oyuncakları doldurmak için kullanabilirsiniz

Ev boyarkan karışımı kendiniz hazırlayacaksanız harika bir süzgeçdir kovanın ağzına gerip boyadaki pürüzleri çorapla alabilirsiniz.

Küçük bir şeyi düşürüp bulamadığın zaman ( lens, iğne..vs.) elektrik süpürgesinin ağzına geçirip elektrik süpürgesini öyle çalıştırabilirsiniz.küçük parçalar çorapta kalacaktır

Ayakkabıları cilaladıktan yada boyadıktan sonra baylon çorapla ovmak iki kat parlaklık verir

Eski çorap duvar kağıtlarını nazikçe ve etkili şekilde temizler

Naylon çorap bacağına koyduğun kuru soğanları mutfağa asabilirsin…

Evde fare varsa! aynı şekilde abur cuburları yukarıya bir yere asabilirsin

Havuzunuz varsa !! süzgeçi naylon çorapla sarabilirsiniz havuza düşebilecek minik eşyalar kaybolmaz



talibetün 23 Aralık 2011 11:28

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Zaman iktisat zaman ıdır ben de nacizane eski penye çoraplarımın ucunu kesip namaz kılarken kolluk olarak kullanıyorum ayrıca bu naylon çorapların geri dönüşümünü kullanmak benim için çok faydalı olacak ArO*

Esma_Nur 23 Aralık 2011 19:11

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Alıntı:

talibetün Üyemizden Alıntı (Mesaj 147615)
Zaman iktisat zaman ıdır ben de nacizane eski penye çoraplarımın ucunu kesip namaz kılarken kolluk olarak kullanıyorum ayrıca bu naylon çorapların geri dönüşümünü kullanmak benim için çok faydalı olacak ArO*

Dediğini bende yapıyorum,talibetün :) bir şey daha eklemek isterim.

birde sulu süpürgeniz varsa evi süpürdükten sonra suyunu dökerken eski bir çorabınız kullanabilirsiniz.ben öyle yapıyorum ekmek kırıntıları saç kılları klozete gitmez . Bu ayrıntı çok önemlidir.Yıkanabilir ev terlik ve ayakkabıları kilotlu çorabın içine koyup ağzını bağlayıp makinada yıkayabilirsiniz.

aslıı 23 Aralık 2011 19:42

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Alıntı:

Esma_Nur Üyemizden Alıntı (Mesaj 147661)
Dediğini bende yapıyorum,talibetün :) bir şey daha eklemek isterim.

birde sulu süpürgeniz varsa evi süpürdükten sonra suyunu dökerken eski bir çorabınız kullanabilirsiniz.ben öyle yapıyorum ekmek kırıntıları saç kılları klozete gitmez . Bu ayrıntı çok önemlidir.Yıkanabilir ev terlik ve ayakkabıları kilotlu çorabın içine koyup ağzını bağlayıp makinada yıkayabilirsiniz.

alkış000alkış000alkış000alkış000 zekice bilgi için allah razı olsun

Esma_Nur 28 Aralık 2011 18:08

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Bu yöntem sayesinde buzdolabında bile durmalarına gerek kalmadan, mutfağınız için hoş dekor da oluşturmuş oluyorsunuz.
Balıklar için akvaryum gibi kullanılan ya da içine renkli kum ve boncuk atılarak dekor yapılan kaplarda da limonlarınızı muhafaza edebilirsiniz.



Bu ilginç yöntem şöyle : Limonlarınızı derin bir kabın içerisine alıyorsunuz ve kabınızı ağzına kadar, musluktan soğuk su ile dolduruyorsunuz.. Her gün düzenli olarak limonların suyunu değişerek, kabın içindeki suyu tazeliyorsunuz(iki günde bir de değişebilirsiniz)..Gerçekten de işe yarayan ve sizi limonlarınızın çürüyüp küflenme dertlerinden kurtaracak sevimli bir yöntem.
Not : Limonları koyacağınız kap cam olursa hem daha şık görünür, hem daha sağlıklı olur..

Ben yaptım mutfakda çok hoş değişiklik oldu kesinlikle deneyin :)

Faturalar her geçen gün daha çok bel bükerken, işte size pararını cebinizde bırakacak 19 basit öneri...

Yüksek Kimya Mühendisi ve Uzay Kimya'nın Kurucusu Sevda Arıkan sık sık İstanbul'da Tasarruf Tedbir Seminerleri düzenliyor. Bu seminerlerde hanımların büyük ilgi gösterdiği bölümlerden biri de 'Evde Nasıl Tasarruf Yapılır‘ başlığını taşıyor. İşte uzmanından bütçe hafifleten pratik öneriler...

Tüm elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman uzaktan kumanda ile değil açma kapama düğmesinden veya fişini çekerek kapatın. Unutmayın, kırmızı ışık yandığı sürece TV kapalı da olsa elektrik sarfiyatı devam eder.

Elektrik tasarrufunda ev aletlerinin ve kullanılan ampüllerin önemi büyüktür. Mutlaka tasarruf ampulu kullanın.

Elektrik süpürgesini haftada 2 kezden fazla açmayın. Diğer zamanlarda el gırgırı kullanın

"Susuz temizlik" olgusuna alışın. Örneğin "toz kovar" spreyleri kullanabilirsiniz. Spreyi sadece tozlu yüzeye sıkıp, kuru bezle siliyorsunuz Bu özel temizlik yöntemi size zaman, eve temizlik ve doğaya su bırakıyor.

Isıtıcınızın veya kaloriferinizin önüne ve üzerine bir şey koymayın.

Kış bile olsa havanın güneşli olduğu günler oluyor. Böyle zamanlarda perdelerinizi mutlaka açın, doğal ısıdan yararlanın.

Radyatörün üzerine süs eşyası, mermer koyup "raf" gibi kullanma çok yanlış. Bunlar ısının önünü keser.

Sızdıran ve damlatan musluklarınızı mutlaka onarın.

Çamaşır makinenizi tam dolu olarak çalıştırın. Az kirli çamaşırlar için 2 saat yıkama programı kullanmayın. Kısa programda yıkayın. Çamaşırlarınızı kurutma makinesi yerine asarak kurutun.

Bulaşıklarınızı su ile durulamadan sadece sıyırarak makineye yerleştiriniz, deterjanlar en yağlı bulaşıkları bile temizleyecek şekilde hazırlanmıştır.

Makineyi tam dolmadan çalıştırmayın. Bulaşıkların diziliş sırası ve şekli önemlidir.

Su basıncınızın düşük olması bulaşıklarınızın kirli çıkmasına neden olur. Çamaşır makinesi ve banyo işlerini aynı anda yapmayın.

Buzdolabınızın kapağının iyi kapanıp kapanmadığını mutlaka kontrol edin.

Buzdolabınızı ocak, fırın ve kalorifer gibi sıcaktan uzak yerlere yerleştirin.

Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanırsanız, ısıdan büyük tasarruf sağlarsınız.

Çelik tencerelerde yemek pişirmek emaye tencerelere göre yüzde 35 daha tasarruf sağlar.

Pişirme esnasında tencerenin kapağını sıkıca kapatın.

El ile yıkamaya göre makinede bulaşık yıkamak avantajlıdır. Bulaşıklar 65 ve 85 derecede yıkanıp kuruduğu için tüm mikropları öldürür, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önler. Böylece daha az su sarfiyatı sağlar, zamandan tasarrufun yanı sıra sağlık maliyetini de düşürür.

Tuvaletinizdeki su rezervuarlarına dolu bir pet şişe koyarak su sarfiyatını azaltın.

aslıı 28 Aralık 2011 21:08

Cevap: Pratik Bilgiler
 
ablacım allah razı olsun hem pratik çok güzel bilgiler hemde israf batagına çok güzel çözümler...

aslıı 29 Aralık 2011 04:14

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Ağız yaralarına doğal çözüm

Karanfil ağacının dökülmeyen tohumlarından elde edilen karanfil bir çok kişi tarafından ağız kokusunun giderilmesinde kullanılmaktadır


... Karanfil ağacının dökülmeyen tohumlarından elde edilen karanfil bir çok kişi tarafından ağız kokusunun giderilmesinde kullanılır. Ancak karanfil sadece iyi bir ağız kokusu giderici değildir. Bunun yanında pek çok faydası bulunmaktadır.

Karanfil çok güçlü bir antiseptik olma özelliğine sahiptir. Bu özelliği sayesinde ağızda oluşan yaraların tedavisinde doğal bir çözüm sunar. Çok iyi bir mikrop öldürücü olduğu için ağız yaralarına çok iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra yeni oluşan boğaz ağrılarında da etkin olduğu belirlenmiştir.

Dişiniz ağrıdığı zaman bir kaç karanfil alıp emerseniz bir süre sonra antiseptik özelliği sayesinde diş ağrınızın azaldığını fark edersiniz.Hatta diş doktorlarının kullandığı pek çok ilacın içerisinde karanfilden elde edilen özütler bulunmaktadır. Karanfil diş hastalıklarının yanı sıra ayrıcı iyi bir gaz söktürücü olması nedeni ile hazımsızlığa karşı da iyi gelmekte ve hazımsızlık çeken kişilere önerilmektedir. Yapılan araştırmalar bundan yüzyıllar öncesinde alternatif tıp ile yapılan tedavilerde karanfilin mikrop öldürücü olarak yaralarda kullanıldığını kalp hastalıklarını tedavi etmekte ve öksürükte balgam kesici olarak tedavi amaçlı kullanıldığını göstermektedir

Esma_Nur 29 Aralık 2011 09:42

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Editörüm ve aslıı emeğinize sağlık yrrlı paylaşımlar :) Karanfil bahsettiğiniz gibi bir çok derde deva özellikle uyuşturu etkisi olduğu bilinmekdedir. Misal: Baş ağrısına bir miktar suya karanfil tarçın kabuğu ve zencefil ile birlikde bir taşım kaynatıp içerseniz baş ağrısınada iyi geldiği bilinir.''Yalnız aşırı ilaç içenlere fazla etkili olmaz''. Birde isale müthiş etki eder. 7tane karanfili kırıp su ile beraber içtiğinizde ishali derhal keser . Eğer çocugunuz yutamıyorsa havanda ezerek verebilirsiniz. balla karıştırıp macun şeklınde verebilirsiniz.

aslıı 29 Aralık 2011 16:03

Cevap: Pratik Bilgiler
 
sizden de razı olsun ablacım:)

Esma_Nur 10 Ocak 2012 23:09

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Oktay Usta'nm alışveriş ilkesi: Taze sebzeleri en fazla iki çeşit ve bir öğünde tükenecek miktarlarda almak...

Plansız yapılan alışverişler yüzünden çöpe giden her yiyecek, mutfak bütçesinin kara delikleridir. Özellikle semt pazarlarından haftalık yapılan alışverişlerde çabuk bozulma ihtimali olan ve ihtiyaçtan fazla alman sebze ve meyveler israf olabiliyor. Mutfak harcamalarını dengede tutmak ve kayıpların önüne geçmek için doğru alışveriş ve saklama yöntemlerinin ipuçlarını, Samanyolu Televizyonu'nda Yeşil Elma programını sunan ünlü yemek ustası Oktay Aymelek'e sorduk. Toplu yapılan alışverişlerde gıdaların bir kısmının bozulma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Oktay Usta, alman sebzelerin en fazla 2 günlük hesap edilmesini öneriyor. Oktay Usta'nm alışveriş ilkesi: Taze sebzeleri en fazla iki çeşit ve bir öğünde tükenecek miktarlarda almak.
İşte Oktay Usta'nın mutfak tavsiyeleri:
Buzdolabına, ıslak sebze meyve koymayın
Meyve ve sebzeleri buzdolabına naylon torbalarda veya saklama kaplarında koyun. Açıkta kalan yiyecekler diriliğini kaybeder ve dolap içinde koku oluşturur. Eğer yıkayarak koyacaksanız, mutlaka kurulayın. Saklama kabının zeminine biriken su, yiyecekleri çürütür.
Mutfaklarda en çok israf olan yiyeceklerden biri de maydanoz, dereotu, taze nane gibi yeşilliklerdir. Bunları alırken küçük demetleri tercih edin. Mutlaka buzdolabında saklayın. Islak bir yeşilliği naylon torba ile buzdolabına koyarsanız birkaç gün içinde yarısı yenmez hale gelir. Bunun yerine, yeşillikleri kâğıt havluya sararak naylon torbanın içinde buzdolabına koyun. Bu şekilde birkaç gün daha taze kalabilir. Her türlü yiyeceği saklamak için vakumlu saklama kaplarından da yararlanılabilir. Bunlar hava akımını durdurduğu için yiyeceğin taze kalma süresini uzatır.
En fazla iki çeşit sebze alın
Alışveriş yaparken her şeyden önce ihtiyaçtan fazlasını almamaya dikkat edin. Taze tüketilmesi gereken ıspanak, brokoli gibi sebzeleri ve çilek, dut ve benzeri meyveleri az miktarda alın. Ispanak alırken kuru olanları tercih edin. Islak aldıysanız aynı gün pişirin, hiç bekletmeyin. Dolapta bir gün de kalsa bir kısmı bozulur. Brokoliyi de aldığınız gün sofraya getirin. Brokoli dolapta bekledikçe uçlarındaki minik çiçekler sararmaya başlar, besin değeri de azalır. Özellikle sebze çeşitlerinde karar verirken ailenin damak tadını gözetin. Pek sevilmeyen veya ilk defa deneyeceğiniz bir sebze alacaksanız en az miktarı olsun.
Bakliyatlar için vakumlu kaplar ideal
Evlerde, doğru saklanmadığı zaman bozulabilen yiyeceklerden biri de bakliyatlar. Kuru fasulye, nohut, pirinç, bulgur gibi kuru gıdalar, bazen fiyatı daha uygun geldiği için toptan alınabiliyor, ancak merkezi sistemle ısınan evlerde tükenmeden böceklenme riski oluşuyor. Her şeyi buzdolabına koyamayacağımıza göre, Oktay Usta'nın bunlar için önerisi de azar azar satın almak. Halihazırda olanlar da vakumlu kaplara konularak saklanabilir. Başka bir yöntem de pişirerek saklamak. Fasulye veya nohutu düdüklü tencerede pişirip, bir öğünlük paketler halinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. Bu şekilde acil durumlarda pratik yemek imkânınız da olur.
Haftalık yemek programı yaparak pazara çıkın
Sebze ve meyvelerin en tazesi semt pazarlarında bulunuyor ancak burada da çok alıp tüketememe riski var. Semt pazarından haftalık alışveriş yapacaksanız, yemek planını oluşturup öyle çıkın. Bazen satıcılar hesabı yuvarlak yapmak için isteğinizden fazla vermeye çalışır. Satıcıyı reddetmek, evde bozulmasından iyidir. Bir defada en fazla iki tür sebze alın. Ispanak, brokoli gibi çabuk bozulabilecek olanları aynı gün veya ertesi gün pişirin. Diğer günlere daha dayanıklı olan pırasa, karnabahar, lahana gibi çeşitleri ayırın. Pırasanın üstünden bir kat aldığınızda alttan taze kalan kısmı çıkar ama israf olmaması için çabuk tüketilmesi gerekir. Haftanın son günlerine bakliyat ve et yemeklerini bırakın.

Esma_Nur 24 Ocak 2012 13:40

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Birçok kadınının korkulu rüyası olan ütü yapmak marifet gerektiren bir iştir. Ancak işin püf noktalarını bildikten sonra kolay ve doğru bir şekilde giysilerinizi rahatça ütüleyebilirsiniz. Peki ütü yapmanın püf noktaları nelerdir?


1. Giysilerinizi en düşük ve en yüksek sıcaklık gerektiren türlerine göre ayırın. İpekleri ve sentetik giysileri düşük ve orta ısıda, yünleri orta ısıda, pamuk ile ketenleri ise yüksek sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Doğru ısının ayarlanması önemlidir, bu nedenle ütünün ısısını değiştirdikten sonra birkaç dakika ısının ayarlanması için bekleyin.

2. Giysilerinizi ütüledikten sonra hemen askıya asın ya da katlayıp yerine kaldırın.

3. Ütü yaparken asla dairesel hareketler kullanmayın. Çünkü kumaşı esnetip uzatabilirsiniz. Giysilerinizi boyuna ütüleyin ve kırışıklıklarınızı buhar püskürterek yok edin.

4. Masa örtüsü ya da perde gibi büyük parçaları ütülediğinizde ütü masasının yanına sandalye yerleştirin ve ütülediğiniz bölümü sandalyenin üzerine dikkatlice yerleştirin. Ayrıca büyük parçaları havluyla kaplanmış bir masanın üstünde de ütüleyebilirsiniz. Ancak masanızın buhardan ve yüksek sıcaklıktan etkilenmeyeceğinden emin olun.

5. Hassas kumaşları pamuk bir kumaş, mendil ya da tülbent ile ütüleyin. Ayrıca bu giysilerin parlamasını önlemek için tersinden ütüleyin.

6. Ütü yaparken uzatma kablosu kullanmak zorundaysanız, 12 amperlik kablo kullanın. Daha düşük amperdekiler aşırı ısınabilir ve yangın çıkarabilir.

7. Pilili bir etek ya da kumaş ütülerken alttan bastırın. Önce pililerin iç kısmı sonra dışını ütüleyin. Pilileri buhar püskürterek ayarlayın.

8. Kırışıklıkların tamamen kaybolması için ütüyü bitirdikten sonra giysileri birkaç saat bekletin.

Esma_Nur 29 Ocak 2012 10:45

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Mutfakta hızlı temizliğin sırrı bu yöntemlerde saklı

Kadınlar için mutfakta hamarat olmak kadar pratik becerilere sahip olmak ve işin püf noktalarını bilmek de bir o kadar önemli.
Aksi takdirde saatlerce mutfakta vakit geçirmek kaçınılmaz oluyor. Unun böceklenmemesi için içerisine bir adet defne yaprağı koymak, yumurtaların haşlanırken çatlamaması için suya bir çorba kaşığı sirke eklemek, mutfakta bilinmesi gereken pratik bilgilerden sadece birkaçı. Peki ya mutfağınızı kısa sürede temizlemek için hangi yöntemlere başvurulabileceğinden haberdar mısınız? Reader's Digest dergisi, hızlı temizliğin sırlarını veriyor.

Mutfak robotu: İçeceğinizi robotta çektikten sonra robot haznenizi boşaltın ve içerisine su ile bulaşık deterjanı koyun. Ardından 20 saniye kadar robotunuzu çalıştırın. Tava: Eğer tavanız su, bulaşık deterjanı ve yumuşak bir bulaşık beziyle temizlenmiyorsa, birkaç yemek kaşığı tuz ve kâğıt havlu yardımıyla tavanızı ovalayın.

Rende: Rendeyi temizlemek için hamur işlerinde kullanılan rendeyi hazırda bekletin. Rendeleme işlemi yaptıktan hemen sonra kalıntılardan kurtulmak için bu fırçayı kullanın. Lavabo: Yarısı su, yarısı da sirkeden oluşan bir karışım elde edin. Bu karışımı buzlukta dondurun. Daha sonra buzları kirli lavabo deliğine dökün.

Kahve fincanı: Kahve kalıntısı kirlerinden kolayca kurtulmak için sirke ve tuzdan faydalanabilirsiniz. Bu iki ürün ile kahve fincanlarınızı ovaladığınızda kısa sürede olumlu sonuç alabilirsiniz.

Mikrodalga fırın: Mikrodalga fırınına bir avuç dolusu ıslak kâğıt havlu yerleştirin. 3 ya da 5 dakika boyunca fırınınızı en yüksek ayarda çalıştırın. Sonunda ıslak kâğıt havlulardan çıkan buharın kirleri yumuşattığını göreceksiniz. Soğuduğunda ise kâğıt havluları fırının içini temizlemek için kullanabilirsiniz.
AİLE-SAĞLIK

Esma_Nur 20 Şubat 2012 09:22

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Mutfakta bazı küçük püf noktaları bilmek, hem işinizi kolaylaştırır, hem de hazırladığınız yemeklerin lezzetine lezzet katar.

- Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. Hem lezzet verir, hem de çikolatayı yumuşatır.
- Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.
- Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
- Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.
- Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
- Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.
- Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler. Ya da meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın.
- Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
- Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.
- Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
- Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.
- Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun içinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın.
- Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
- Fırın ızgarasında dumansız ve dertsiz ızgara yapmak istediğinizde, ızgaranın altına bir fincan su koyun. Su, duman ve yağı emer.
- Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.
- Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.
- Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın. Böylece kurabiyeler parçalanmaz.
- Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
- Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.
- Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.
- Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.
- Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.
- Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.
- Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz.
- Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın.
- Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.

''ALINTI''

Esma_Nur 28 Şubat 2012 10:45

Cevap: Pratik Bilgiler
 
kravat bağlamayı bilmiyormusunuz? . Hadi o zmn öğrenmeye ...:)



1. Geniş uç "A" aşağı yukarı 30 cm.
dar ucun "B" aşağısına uzantılmalıdır.
Geniş ucu "A" dar ucun "B" üzerinden çapraz olarak geçirin.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


2. Geniş ucu "A" yaka ile oluşan ilmek
arasından geçirip aşağı dogru çekin.


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

3. Geniş ucu "A" dar ucun "B" altından
sola doğru geçirin ve tekrar ilmekten geçirin.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]



4. Geniş ucu "A" sol taraftan sağ tarafa getirin.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Esma_Nur 28 Şubat 2012 10:49

Cevap: Pratik Bilgiler
 
5. Geniş ucu "A" tekrar ilmekten geçirin.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


6. Geniş ucu "A" ön tarafta oluşan düğümün içinden aşağı doğru çekin.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

kolay gelsin :)

Esma_Nur 27 Mart 2012 10:50

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Anneler, temizlik ürünlerinde doğal hayatın kapısını açabilir


Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülkemizde 2002'de 85 bin olan kanserli hasta sayısı 2010'da 214 bine çıkmış. Bu ölümcül hastalığı tetikleyen unsurların başında vücudumuza aldığımız zararlı kimyasallar var. Mesela bir çay kaşığındaki bulaşık makinesi deterjanını tamamen temizlenmek için 18 litre su gerekirken; bir makine dolusu bulaşık yeni üretilmiş makinelerde 15 litre suyla yıkanıyor. Hâlbuki koyduğumuz deterjanın tamamen temizlenebilmesi için 16 ton suya ihtiyaç var. Peki, 80 yıl önce, kimyasal içerikli temizlik maddeleri hayatımıza girmemişken insanlar temiz değil miydi? Güzel kokmuyor muydu çamaşırlar? Soruların cevabı Erkan Bey'de: "O dönemin insanları şimdikilerden daha az temiz ya da bakımsız değildi. Onların tüm temizlik maddeleri kalıp sabun, arap sabunu, çamaşır sodası, kül, sirke, limon tuzu, karbonattı." diyor. Erkan Bey, her hafta başka bir formülle, alternatif yöntemlerle televizyonda seyircilerin karşısına çıkıyor. Evde hemen her gün 4-5 kez bulaşık, çamaşır yıkıyor; daha iyi sonuçlar elde etmek, daha etkin alternatif çözümler sunabilmek adına. Zaten evinde küçük bir laboratuarı da var.

Çamaşırları doğal ürünlerle yıkayabilirsiniz

Çamaşır deterjanı yerine: Bir kalıp doğal sabunu rendeleyip 2 litre suya koyun. Sabun eriyene kadar kaynatın. İçine 1 çay bardağı boraks, 1 su bardağı da çamaşır suyu ekleyin. Karıştırırak 5 dakika kadar kaynatın. Soğudukça katılaşan malzemeden kullanılacağı zaman bir kupa alınıp cezvede eritilerek makinenin deterjan haznesine konur (biraz sulandırabilirsiniz de). Yumuşatıcı gözüne de elma sirkesi eklenir. Çamaşırlarınızın parlak, yumuşak ve tertemiz olduğunu göreceksiniz. Eğer sabunu eritmeden koyarsanız çamaşırlarınızda sabun kalabilir ya da su tahliye hortumu tıkanabilir.

Bulaşık deterjanı yerine: Bir kupanın içine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı boraks, 1 tutam limon tuzu, bir tatlı kaşığı hardalı koyup sıcak su yardımıyla hepsini karıştırıp eritin ve bulaşıkların üstüne rastgele dökün. Evde kullanılmış limon varsa onu da çatal-bıçak sepetinin kıyısına köşesine sıkıştırın. Sıcak suyun yardımıyla limon bulaşıklarınızı hem çok iyi parlatacak hem de kötü kokuları önleyecektir.

Genel temizlik maddeleri yerine: 1 litre sıcak suyun içine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı boraks, 1 çay kaşığı arap sabunu, birkaç damla portakal, limon ya da lavanta yağı, 1 çay bardağı sirke iyice karıştırılır. Püskürtme özelliği bulunan bir şişenin içine konulduktan sonra her yerin tozunu bu karışımla alıp her türlü genel temizlik için kullanabilirsiniz.

Mobilya cilaları yerine: Bir ölçü zeytinyağına bir ölçü sirkeyi püskürtebileceğiniz bir şişeye koyup karıştırmanız yeterli. Hem lekeler kolaylıkla çıkar hem de mobilyalarınız pırıl pırıl parlar.

Kireç çözücüler yerine: Çaydanlık, su ısıtıcıların içine bir tutum limon tuzu koyup kaynatabilirsiniz. Kirecin hızla çözüldüğünü görüp şaşıracaksınız. Sirke de aynı işlevi görür.

Cif yerine: Karbonat, çamaşır sodası cifin işlevini fazlasıyla görüyor. İnatçı yüzeyler için de bir limonu ikiye kesip üzerine limon tuzu ya da karbonat döktükten sonra ovalamak yeterli.

Karıncalar için: Karıncalar salatalık kabuğunu sevmez. Bulundukları yere salatalık kabuğu koyduğunuzda oradan bir daha çıkmadıklarını göreceksiniz. Aynı şekilde tebeşirden de hiç hoşlanmıyorlar. Bunun için de gelmemesini istediğiniz yere tebeşirle çizgi çekmeniz yeterli.

hamam böceği için: Çok dayanıklı ve en uzun yaşayan canlılar arasındadır. Hafızaları iyidir. Ev sahibiyle yabancıları dahi ayırt edebilirler. 2 ay açlığa, 10 gün de susuzluğa dayanabilirler. Kafaları koptuktan sonra bile 10 gün yaşarlar. Başı koptuğu için değil, su içemedikleri için ölürler. Defne yaprağı, okaliptüs, sarımsak, nane yaprağını, karbonatı, sirke ve limonu hiç sevmezler. Haşlanmış patatesin içine yumurta sarısı (iki yiyeceği de çok seviyorlar) bir miktar da boraks koyup hamur hâline getirin. Minik minik toplar yaparak böceklerin genelde çıktığı yerlere koyun. Boraks onların ölmesini veya ortamlarından uzaklaşmalarını sağlayacaktır. Boraks toksik (zehirli) bir madde değildir.
Bitkileri böceklerden korumak için: Bir püskürtmeli şişenin içine 1 litre suya 1 tatlı kaşığı arap sabununu koyun, iyice çalkalayıp sabunu erittikten sonra çiçeklerin üzerine püskürtün.

ZAMAN

Esma_Nur 05 Nisan 2012 21:38

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Evin güzel kokması için..


İslam’da güzel kokunun anlamı en başta temizlikle vurgulanmaktadır. Bedenin ve ruhun temizliği bizi güzel kokuya götürecek ilk adrestir bu yüzden. Beden ve ruh temizliğinden kadın, erkek hepimizin üzerine büyük sorumluluk düşmekte ama iş mekan temizliğine gelince hanımlar bu konuda işin ehli olarak erkeklerden bir adım daha öne çıkıyor hiç şüphesiz. Evini mis gibi silip süpüren, temiz çamaşırları sabunlara sarıp dolaplara kaldıran, sandıklardan buram buram yükselen naftalin kokuları, defter aralarında saklanan mis gibi gülkuruları hep güzel kokunun izinden giden mucit hanımlardan armağandır bizlere.

Evlerdeki güzel kokuların tutkunu annelerimizin kış günlerinde sobanın üzerine bıraktıkları portakal kabukları odanın kokusunu nasıl da bir anda değiştirir. Çamaşırların arasından gelen tertemiz kalıp sabunların kokuları, çeyiz sandıklarının aralanan kapağından yükselen naftalin kokuları, dolaplardan çıkan buram buram lavanta kokularının yerini günümüzde artık oda spreyleri, kokulu deterjanlar, yumuşatıcılar, kokulu mumlar aldı bile. Ama anında evi mis gibi yapan bu teknoloji güzeli kokuların sağlık açısından zaman zaman tehlikeli olduğunu akıldan çıkarmamak lazım.

Sağlık Bakanlığı oda ve araba kokuların hafıza kaybına sebep olduğu yönünde uyarı yapıyor. Bakanlık, izin alınmadan üretilen ve satılan oda ve oto kokularının içerdiği yüzlerce zararlı madde nedeniyle göz yaşarması veya kuruması, çift görme, burun tıkanıklığı, kulak çınlaması ve ağrısı, baş dönmesi, öksürük, nefes darlığı, yutkunmada zorluk, astım krizi, uyumsuzluk, kısa süreli hafıza kaybı, mide bulantısı, pek çok sağlık sorununa yol açtığına işaret ediyor.

Tarçın kokulu mutfaklar

Bu yüzden hazır koku alırken ucuza satılan kokulardan uzak durun. Ama bunun anlamı pahalı kokuları tercih edin değil. En iyisi maharet ile zekayı birleştiren buluşlara göz atıp evlerimizi mis gibi kokutmak. İşte güzel kokulu mutfak ve odalar için pratik bilgiler: Evde en fazla kokunun yükseldiği yer hiç şüphesiz mutfaklardır. Ama eğer yemeğin dibi tuttu, yemek kokuları birbirine karıştı ya da balık pişti ise o mutfakta artık durulmaz. Pencereyi açıp mutfağı havalandırmak yetmez. O zaman bir de şunları deneyin: Kalorifer üzerine koyduğunuz su dolu bir kabın içine birkaç damla güzel kokulu parfüm damlatın. Kalorifer yandığı sürece bu koku mutfağınıza yayılır.

Yine mutfağınızın güzel kokması için bir parça alüminyum kağıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın. Mutfak tezgahınızın tertemiz olması ve mis gibi kokması için de, küçük bir leğene su doldurup içine sıkılmış limon suyu veya bir miktar tuz atın. Bu suyla bir bezi ıslatıp, silin. Hem lekelerden kolayca kurtulmuş olacaksınız hem de mutfağınız mis gibi kokacak. Yine zaman zaman buzdolabından hoş olmayan kokular alırsınız. Bunu önlemek için, küçük bir tabağa üç dört limon dilimi koyun ve buzdolabının en alt gözüne yerleştirin. Ancak her sabah dilimleri yenilemeyi unutmayın.

Lavanta kokusunda iyi rüyalar

Şimdi odalara ve salona geçelim. Biliyorsunuz son zamanlarda yastıklar yeniden moda oldu. Size önerimiz küçük şeffaf bez keseler içine koyduğunuz lavantaları bu yastıklar içine yerleştirmeniz. Koltuğa her yaslandığınızda arkanızdaki yastıklardan odaya mis gibi lavanta kokusu yayılacaktır. Bu küçük lavanta keselerini yatak odasında kullandığınız uyku yastıklarınızın da içine koyabilirsiniz. Yatak odalarının güzel kokması için bir geleneksel koku tarifini de Anadolu’dan verelim. Yatak odalarının güzel kokması için kurutulmuş karanfil tohumu, iki sıra halinde ipe dizilir ve gelinler bu güzel kokuyu boyunlarına asarlarmış. Karanfilin tercih edilmesinin sebebi kokusunu sonuna kadar taşıyor olması. Tabi bir de odanın güzel kokması için karyolanın baş kısmına asılırmış. Yine çeyiz sandıklarında saklanan ayva dolaba güzel kokusunu verirmiş.

Eviniz için pratik ve güzel kokular

Evlerin güzel kokması için vereceğimiz en pratik bilgilerden biri de parfüm. Günlük ve haftalık temizliğin ardından lambalara parfüm sıkın ve farkı görün. Ampul yandıkça odaya güzel kokular yayılacaktır. Peki tütsü kokusuna ne dersiniz? Eğer sizin için ağır kaçmayacaksa akşamları mum ve tütsüden evinizde hoş bir koku oluşturabilirsiniz. Ancak küçük bir hatırlatma sakın tütsüyü ve kokulu mumları yemek kokusu olan yerlerde kullanmayın. Yine ucuz ve pratik bir hoş koku tarifi daha. Bittiği halde atmadığınız ağzı fısfıslı temizlik kutunuzu yarısına kadar güzel kokulu bir çamaşır yumuşatıcısı ile doldurun üstünü de su ile kapatıp çalkalayın. Bu karışımı koltuklarına perdelerinize sıkın. Eviniz mis gibi kokacaktır.


ALINTI

aslıı 06 Nisan 2012 15:21

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Banyo yaptıktan sonra ayaklara soğuk su dökmenin kan dolaşımını hızlandırıp sıcak sudan dolayı genleşmiş olan damarların içindeki kanın aktivasyonunu artırarak tansiyon düşüklüğünü önlediğini ve savunma mekanizmasını güçlendirdiğini bunu yapmanın da sünnet olduğunu biliyor muydunuz..

Esma_Nur 06 Nisan 2012 15:30

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Bilenlere hatırlatma bilmeyenlere bilgi olsun:) nerelerdesin aslıcım özlettin kendini:)

aslıı 06 Nisan 2012 15:34

Cevap: Pratik Bilgiler
 
:)
Alıntı:

Esma_Nur Üyemizden Alıntı (Mesaj 171349)
Bilenlere hatırlatma bilmeyenlere bilgi olsun:) nerelerdesin aslıcım özlettin kendini:)

ne sen sor ne ben söylüyüm ablacım karışık bi hallerdeydim:)bi arada konyadaydım özlemişim 2 haftaya gene gelyom baktım baktım seni göremedim sfhfgshsfhsgh

Esma_Nur 06 Nisan 2012 15:36

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Bugün yoğundum anca vakit bulabildim hayırlı karışık hallerin olsun bakalım :)

aslıı 06 Nisan 2012 15:42

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Alıntı:

Esma_Nur Üyemizden Alıntı (Mesaj 171352)
Bugün yoğundum anca vakit bulabildim hayırlı karışık hallerin olsun bakalım :)

saolasın :)

İnceSızı 13 Nisan 2012 13:43

Cevap: Pratik Bilgiler
 
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

KOLA İÇMİYORUZDA düşünceli000HANİ ŞİŞE BU ELİMİZE GEÇER GÖRÜNTÜDE GÜZEL :)

aslıı 14 Nisan 2012 01:09

Cevap: Pratik Bilgiler
 
YUMURTA AKI
Bu yöntem itfaiyecilerin eğitimi sırasında ders olarak verilmiş
Bir yanık meydana geldiğinde, kapsadığı alan ne olursa olsun ilk yardım, etkilenen alanı sıcaklık azalıncaya ve deri tabakalarını yakmayı bırakıncaya kadar soğuk s...uyun altına tutmak ve sonrasında bu bölgeye yumurta akı uygulamaktan oluşmaktadır.

Bir kimsenin elinin büyük bir kısmı kaynar su ile yandığında, duyduğu büyük acıya rağmen elini soğuk su musluğunun altına tutmuş ve sonrasında 2 yumurta kırmış, aklarını ayırmış ve çırpmış ve elini içine daldırmıştır.

Eli o denli yanmış durumdadır ki yumurta akı uygulanır uygulanmaz derisi kurumuş ve yumurta akı bir film tabakası oluşturmuştur.

Daha sonra bu kişi yumurta akının doğal bir kollajen (bir tür albüminoid) olduğunu öğrenmiş ve en az bir saat boyunca eline tabaka üzerine tabaka gelecek şekilde yumurta akı uygulamıştır. Öğleden sonra hiçbir acı duymaz olmuştur. Ertesi sabah yanık bölgesinde nerdeyse belirsiz bir kırmızımsı leke kalmıştır. Elinde sürekli ve feci görünüşlü bir yara izi kalacağını düşünürken 10 gün sonra geride hiçbir yanık izi kalmamış ve hatta deri eski normal rengine yeniden kavuşmuştur!

Yanan bölge yumurta akında mevcut ve aslında vitamin dolu bir plasenta (etene) olan kollajen sayesinde tamamen yenilenmiştir(alıntı)

aslıı 14 Nisan 2012 01:11

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Yumurtalari pişirirken catlamamalari icin pisme kabinin icine ters knulmuş fincan tabaqi koymaniz yterlidir.
Cay we kahwe lekeleri karbonatla yıkanmak suretiyle cikar
Yemeqin tuzu fazla kacmışsa, icine bi kac parca ciq patates atin
Yaq lekelerini ckarmak icin(halı we kilim) bulaşk deterjani kullanin

dua dilencisi 03 Mayıs 2012 17:44

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Yanık için çukolata ve muzunda iyi geldiğini duymuştum yumurtayı yeni öğrenmiş olduk saolun Fecr hocam..

Esma_Nur 03 Mayıs 2012 19:00

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Her gün bulaşık yıkamada kullandığınız deterjanın başka faydaları da olduğunu biliyor muydunuz?


Karıncaları uzaklaştırmaktan, klimanızın filtresini temiz tutmaya veya yabani otlardan kolayca kurtulmanıza kadar birçok değişik alanda bulaşık deterjanınızdan yararlanabilirsiniz.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, işte bulaşık deterjanının sıra dışı kullanım alanlarından bazıları:

Yabani otları öldürür: Zararlı tarım ilaçları kullanmak yerine bahçenizdeki yabani otları çevreye zarar vermeden kolayca yok edebilirsiniz. Bir çay kaşığı sıvı bulaşık deterjanını bir fincan tuz ve yaklaşık 4 litre sirkeyle karıştırın. Bu karışımı bahçenizdeki duvar kenarlarında ya da yürüyüş yolunuzdaki çatlaklardaki yabani otların üzerine püskürtün.

Karıncalardan kurtulun: Evinizin dışındaki karıncalar da özellikle yemek yediğiniz bahçenizi istila ederse evin içindeki karıncalar kadar sinir bozucu olabilir. Yarı yarıya su ve sirke karışımının içine biraz bulaşık deterjanı ekleyin ve hazırlayacağınız bu karışımla karıncalardan kurtulabilirsiniz. Bu karışımı karıncaların çıktığı bölgelere püskürtün ve birkaç dakika bekledikten sonra yemeğinize ve pikniğinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Klimanızı temiz tutun: Özellikle klimanızı kullandığınızda, köpük ya da ****l gözlü klima filtrelerini yaz boyunca bulaşık deterjanıyla ayda bir kez temizleyin. Filtreyi banyoda ılık bulaşık suyunun içinde bekletin ve sonra bir diş fırçasıyla kibarca filtreyi fırçalayın. Tüm kirlerin temizlendiğinden emin olduktan sonra filtreyi durulayın ve iyice kurutun. Klimanın içine yerleştirin.

Buklelerinizi canlandırın: Eğer saçlarınız çok güzel görünmüyorsa, şampuanın içine sıvı bulaşık deterjanı karıştırmayı deneyin. Deterjan bulaşıklarda olduğu gibi saçınızdaki yağlarla da savaşacaktır.

Blenderinizi temizleyin: Blenderinizi ayırıp yıkamayı bırakabilirsiniz. Bunun yerine, ılık suyla doldurun ve biraz bulaşık deterjanı ekleyin ve birkaç saniye blenderinizi çalıştırın. Sonra blenderi durulayın ve kurutun.
Zaman

Esma_Nur 20 Mayıs 2012 20:23

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Bugün ne pişirsem?' derdinden kurtulun

Hanımların en büyük sorunlarından biri kuşkusuz "Bugün ne pişireceğim?'' düşüncesidir. Sabahtan başlayan bu düşünce akşam yemek yapımına kadar devam eder.



Yemek konusunda fikir vermesi için eşe telefon edilir ancak 'sen bilirsin' cevabıyla karşılaşılır. İşten koştura koştura çıkan kadınlar ise "Ne pişirsem?'' diye daha yolda düşünmeye başlar ve hemen yol üstündeki marketten pratik yemekler için malzeme alır. Ancak bu ertesi gün "Bugün ne pişirmeliyim?" sorusuna engel olmaz. Kadınların bu kadar zihnini yoran yemek probleminin çözümünü usta aşçılar bir haftalık yemek listesi yapılmasında görüyor.



Yeşil Elma yemek programında her gün birkaç çeşit yemek tarifi veren Oktay Aymelek, öncelikle bayanların pazara çıkmadan önce bu hafta hangi yemekleri yapacaklarını düşünmeleri gerektiğini belirtti. Pazar alışverişinin haftalık yemek listesi belirlendikten sonra yapılması gerektiğini ifade eden Oktay Usta, ''Böylelikle hanımlar bütün gün 'Ne pişireceğim?' derdinden kurtulur ve gerektiğinden fazla meyve sebze de almamış olur.



Ispanak gibi çabuk bozulup pörsüyecek sebzeler, öncelikli olarak yemek yapılmalıdır. Ayrıca hanımlar ev halkı tarafından sevilmeyen ve yenilmeyen yemekleri kesinlikle yapmamalıdır.'' şeklinde konuştu. Oktay Usta o hafta yapılacak ana yemekler belirlenince ara yemek seçiminin daha kolay olacağını vurguladı.



Halk arasında Ümit Usta olarak bilinen Ümit Ömer Sevinç ise o gün yapılacak yemeğe karar verilirken malzemelerin ertesi günkü yemeğe de alternatif malzeme olarak düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. Ümit Usta ''Eğer tas kebabı yapacaksanız yarınki yemek için bir kısmını ayırın. Ayrılan kısmı kuru fasulyede kullanabilirsiniz. Ancak mutlaka hanımların haftalık yemek listesi yapmaları gerekir.'' dedi.



Aile fertlerinin yemediği yiyecekleri satın almayın



Bazı ailelerde sebze veya bakliyat türü yemekler sevilmez. Bu durumda hanımların işi daha da zorlaşır. Çünkü yapacakları yemekler sınırlanmıştır. Yemek ustası Emine Beder yenilmeyen yiyeceklerin satın alınmaması gerektiğini söyledi.



Yemeklerin önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabileceğini söyleyen Beder, "Özellikle çalışan kadınlar hafta sonlarında birkaç çeşit yemek yapıp dondurucuda saklayabilir, böylece diğer günler için kolaylık olur. Ancak yemekler madeni bir kaba konulup saklanmalıdır.'' diye konuştu.



'Bugün ne pişireceğim?' dememek için;

Haftalık yemek listesi yapıp buzdolabına asın. Yemek listesine göre alışveriş yapın. Böylece gerektiğinden fazla malzeme almamış olursunuz. Hafta sonlarında birkaç çeşit yemek yapıp derin dondurucuda saklayın. Saklanılan bu yemekler diğer günler için kolaylık sağlayacaktır. Aile fertleri tarafından sevilmeyen yemekler
i yapmayın.

Esma_Nur 25 Mayıs 2012 18:08

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Alıntı:

FECR Üyemizden Alıntı (Mesaj 175147)
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

YUMURTA AKI
Bu yöntem itfaiyecilerin eğitimi sırasında ders olarak verilmiş
Bir yanık meydana geldiğinde, kapsadığı alan ne olursa olsun ilk yardım, etkilenen alanı sıcaklık azalıncaya ve deri tabakalarını yakmayı bırakıncaya kadar soğuk suyun altına tutmak ve sonrasında bu bölgeye yumurta akı uygulamaktan oluşmaktadır.

Bir kimsenin elinin büyük bir kısmı kaynar su ile yandığında, duyduğu büyük acıya rağmen elini soğuk su musluğunun altına tutmuş ve sonrasında 2 yumurta kırmış, aklarını ayırmış ve çırpmış ve elini içine daldırmıştır.

Eli o denli yanmış durumdadır ki yumurta akı uygulanır uygulanmaz derisi kurumuş ve yumurta akı bir film tabakası oluşturmuştur.

Daha sonra bu kişi yumurta akının doğal bir kollajen (bir tür albüminoid) olduğunu öğrenmiş ve en az bir saat boyunca eline tabaka üzerine tabaka gelecek şekilde yumurta akı uygulamıştır. Öğleden sonra hiçbir acı duymaz olmuştur. Ertesi sabah yanık bölgesinde nerdeyse belirsiz bir kırmızımsı leke kalmıştır. Elinde sürekli ve feci görünüşlü bir yara izi kalacağını düşünürken 10 gün sonra geride hiçbir yanık izi kalmamış ve hatta deri eski normal rengine yeniden kavuşmuştur!

Yanan bölge yumurta akında mevcut ve aslında vitamin dolu bir plasenta (etene) olan kollajen sayesinde tamamen yenilenmişti

Arkadşlar hocamızın paylaştığı faydalı ve pratik bilgi trfımdan denenmişdir tavsiye edilir:) hiç bir ilacın yapamadıgını yumurtanın beyazı yapıyor ve hiç bir iz kalmadan çabucak iyileşiveriyorsunuz inş ihyaç olmaz ama aklınızın bir köşesinde dursun :)

Esma_Nur 25Haziran 2012 14:52

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Mangalda Kolaylık

Mangalda pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için, iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın. Ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı tat katabilir. Ama bu tadın ve kokunun çok baskın olmaması için biberiyenin etin pişirme süresinin sonuna doğru ateşe atılması gerekir. Mangal yaparken etten akan yağlar, kor halindeki kömür parçalarının üstüne düştüğünde alevlenmeye sebep olur. Bu da eti yakar. Ama ateşi söndürmeyecek miktarda suyu elinizle ateşin üzerine serperseniz, alevler dinecektir. İster fırında olsun ister mangalda, ızgara yiyeceklerin tadı bir başka olur. Ama fırın ızgarasında pişirilen etlerin yağlarını tepsiden temizlemek de zordur. Bu işin de altından kalkabilmek için fırın tepsisine bir miktar su doldurmanız yeterli. Yağlar soğuduğunda suyun yüzünde toplanacak ve tepsinin kolay temizlenmesini sağlayacaktır.

Esma_Nur 11 Eylül 2012 10:06

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Ufak dokunuşlarla mucizelere hazır mısınız? Depoya kaldırdığınız ya da kullandığınız ama artık görmekten sıkıldığınız sandalyelerinizde ufak değişiklikler yaparak onları baştan oluşturabilirsiniz
Boyamayı deneyin

Sandalyelerinizi boyamak düşündüğünüz kadar zor bir iş değil. Yalnız eğer cilalılarsa, öncelikle ufak bir zımparalama işlemine girmeniz gerekiyor. Artık bu işlem için yapı marketlerde çok pratik küçük aletler bulunuyor. Ancak bu işlemi balkonda ya da varsa bahçenizde yapmanız çok daha doğru olacaktır. Zımparalama işleminden sonra yapmanız gereken tek şey sandalyelerinizin rengine karar vermek. Hatta belki bu işlem için birkaç renk kullanabilir, farklı desen ve motifler de yapabilirsiniz.

Aksesuarlarla canlandırın

Sandalyelerinizi baştan oluşturmak için başvurabileceğiniz ikinci alternatifiniz de aksesuarlar kullanmak. Ponponlar,kurdeleler, ufak ahşap aksesuarlar, deniz kabukları ya da taşlar bu işlem için son derece uygun. Eğer sandalyenizin sırt kısmı genişse, bu alanlara resimler bile yerleştirebilirsiniz.

Kılıf kullanın

Farklı renklerde ve desenlerde kumaŞlar alın. Bunlardan takımlar oluşturun. Böylece istediğiniz zaman sandalyelerinizin görünümünü tamamen değiştirme şansınız olacaktır. Kılıfları ister bütün sandalyeniz için, ister sadece oturum kısmını kapatacak şekilde ayarlayın. Elbette tamamen düz renklerde kılıflar da tercih edebilirsiniz. Bu konuda belirleyici olan kullanacağınız alanın dekorasyonu olacaktır.

Kullanım alanını değiştirin

Diyelim ki sandalyeleriniz çok eski. Birkaç tanesi kırıldı kalanları da artık oturulacak gibi değil. Ama siz yine de onlardan vazgeçemiyorsunuz. O zaman kullanım alanlarını değiştirin. Nasıl mı? Onları çiçeklik ya da sehpa gibi kullanmaya ne dersiniz?

Minderle kullanın

Minderler değişim neredeyse en kolay yollarından biri. İster kılıflarını kendiniz dikerek ya da dışarıdan hazır minderler alarak sandalyelerinizin üzerine yerleştirin. Desen ve renk seçimi elbette size kalmış. Hatta aynı desenden ya da minderlerin içindeki renklerden yastıklar bulabilirseniz, kanepelerinizin üzerine bunları atarak bir bütünlük yaratabilirsiniz.
ALINTI

enderhafızım 12 Kasım 2012 10:29

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Hepimizde günlük hayatta pek çok sağlık sorunlarıyla karşılaşır ve sıkıntı yaşarız. Bazı zamanlar ne yapacağımızı bilemeyiz sızlanır dururuz ya… işte o zamanlar için pratik önerilerde bulunmak istiyoruz. Hastaneye ve doktora ulaşana kadar sıkıntıyı hafifletip sizi rahatlatacaktır sunduğumuz öneriler, belki de rahatsızlığınızın durumuna göre iyileştirici de olabilir.

Geçmiş olsun diyor ve önerileri sunuyoruz:



Baş Ağrısı;

Bir tane kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince ince doğrayıp temiz bir tülbente sarın. Ensenizde yirmi dakika bekletin sonra sıcak havluyu ensenize sarın. Soğanın kokusu o şiddetli baş ağrısından daha iyidir, en azından dayanılır.

Bazen de başınızın ağrıyacağını önceden hissedersiniz ya, işte o zamanlarda ayaklarınızı sıcak suyla doldurduğunuz kovada bekletin, bekleme süresinde ağrının geçtiğini fark edeceksiniz. Ayrıca bir dal taze naneyi bir bardak kaynamış suda bekletin ve sıcak sıcak için, nanenin rahatlatıcı etkisini hemen hissedebilirsiniz.

Ayak burkulması;

Günlük hayatta çok fazla olur burkulmalar. Böyle durumlarda bölgeyi soğutmak gereklidir. Siz de bir havlu içersine bir miktar buz koyun ve sarın, bununla bölgeye soğuk kompres uygulayın. Bu sayede olabilecek şişkinlikler önlenir ve ağrıyı da alır.

Kilo kontrolü;

Kan şekeriniz sık sık düşüyorsa, ana öğünler arasında açlık hissettiğiniz de bir kaç tane kuru erik kan şekeri düzeyinizi yükseltir ancak kalori değeri yüksektir bu yüzden fazla tüketmemeye gayret etmelisiniz.



Bazen de yemekler aşırı tüketilir, vücudunuzun ihtiyacından fazlası yenir. Yemeklerden önce yediğiniz bir elma hem sindirimi çalıştırır hem de iştahınızı kapatabilir, fazla yememiş olursunuz.

Soğuk algınlığı;

Nezle ve gripten korunmak için C vitamini alımı çok önemlidir. Günlük olarak vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamini, kuşburnu çayı ile karşılanabilir, yalnız bitkisel çayların her zaman taze ve usulüne uygun demlenmesi gerekir kaynatmak genel olarak önerilmiyor. Kuşburnu meyvesini ince ince kıydıktan sonra bir bardak suya iki tatlı kaşığı katarak on dakika demlenmeye bırakın, süzerek sıcak olarak tüketin.

Öksürük;

Öksürük özellikle çocuklarda ve soğuk algınlıklarıyla birlikte başlayıp uzun süre geçmeyebiliyor. Özellikle gece uyutmadığından şikayet edilir. Öyleyse; iki kaşık limon suyunu bir litre kaynar suya katın, sonra süzme bal ekleyip kıvamı şerbet gibi olana kadar karıştırın. Bu karışımdan her sabah bir ya da iki kaşık için.

Kabızlık;

Günlük hayatın stresleri ya da hareketsizlik ve yediklerinizle ilgili olarak sindirim sorunları yaşıyorsanız çiğ tüketilen hardalın faydası olabilir. Ayrıca zeytinyağlı pırasa da sindirim sorunlarını çözümleyebilir.

Burada sunduğumuz doğal öneriler her durumdaki şikayetler için yeterli olmayabilir. Şiddetli sağlık sorunları varsa mutlaka bir uzman yardımı almalısınız.

Esma_Nur 08 Nisan 2013 09:03

Cevap: Pratik Bilgiler
 
Ter kokusundan kurtulmak için 5 önerimiz var:
Gün içinde banyo yapılarak evden çıkılsa bile yoğun nem, sıcak ve kalabalıktan ter kokusuna maruz kalmak mümkün.

Öncelikle duş aldıktan sonra koltuk altına pudralı deodorant sürülmesine karşıyız.

Neden?
Çünkü pudra gözenekleri tıkıyor ve lenf bezlerinin şişmesine sebep oluyor. Hatta bazı araştırmalar göğüs kanseri riskini arttırdığını da bildiriyor. İçinde alüminyum olan ürünlere de karşıyım. (o da kansere sebep oluyor)

İşte ter kokusunu engellemek için 5 öneri!

* Çok soğuk ya da çok sıcak suyla duş yapmayın. Vücut ısınıza çok yakın su ısısı sizi banyodan çıkar çıkmaz terlemekten kurtarır.
* Mümkünse doğal kristal taşlardan edinin ve her sabah ıslatarak koltukaltınıza uygulayın. Bu sizi ter kokusundan korur ama özel bir hoş koku sağlamaz. Fakat %100 sağlıklıdır. Üstelik siz onu kırmadıkça uzun bir süre de kullanırsınız, ekonomik yani.
* Alkolsüz gülsuyu da ter kokusunu nötralize eder. Bir parça peçeteye dökeceğiniz birkaç damla gülsuyu koltukaltında bakteri oluşumunu engelleyeceği için kökü kokuları bertaraf eder.
* Maydanoz tüketin. Terleseniz bile güzel kokmanızı sağlar.
* Patlıcan ve sarımsaktan uzak durun ki teriniz kötü kokmasın.

Banyodan çıkmadan durulama suyunuza 1-2 damla lavanta damlatın. ''migreni olanlar alternatif kokular kullanabilir lavanta migreni tetikler'''Mis gibi kokacaksınız.

Parfümünüzü çok terleyen bölgelere sıkmayın ki terle kokuları bozulmasın. El bileklerinin içi uygundur.

(alıntı)

alya dua 08 Nisan 2013 09:10

Cevap: Pratik Bilgiler
 
içinde aliminyum olmayan rolonlar almak lazım

ha bir de bazı markaların kokulu pudraları oluyor banyo sonrası sürmek için bir yerde okudum talk pudra ciğerlerde kiste ve yumurtalık kanserine sebep oluyor aman ha kullanmayın

Esma_Nur 15 Nisan 2013 21:36

Cevap: Pratik Bilgiler
 
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sivrisinek sezonu açılıyor.

- Basit bir sivrisinek tuzağı yapmayı öğreteceğiz.

İhtiyacımız olan şey temelde:
200 ml su
50 gr kahverengi şeker
1 paket maya (herhangi bir süpermarket bulunur ekmek mayası) ve bir 2 litrelik plastik bir cola şişesi

Prosedür:

1.. Plastik şişeyi şekildeki gibi kesin
2..Sıcak su ile kahverengi şekeri karıştırın. Soğumasını bekleyin. soğuduğu zaman şişenin alt yarısına dökün.
3..Mayayı ekleyin. Karıştırmaya gerek yoktur. Karbondioksit oluşturun.
4.. Şişenin diğer yarısı, baş aşağı, huni şeklinde yerleştirin.
5.. Siyah bir şey ile (bant) şekildeki gibi sarın ve evinizin bir köşesine koyun.

İki hafta sonra sivrisinek ve şişe içinde ölü sivrisinek miktarını göreceksiniz.

Sivrisinek ve sivrisinek siteleri üreme, evlerine temizlik ek olarak, okullar, çocuk yuvaları, hastaneler, evler, çiftlikler, çiftlikler, çiftlikler, kreşler çok yararlı bu yöntemi kullanabilirsiniz.

alıntı

Mihrinaz 13 Ocak 2014 19:27

Cevap: Pratik Bilgiler
 
cam kırıklarını toplama ve cam silmedeki pratiklik hoşuma gitti..denicem kesinlikle...evet000

Mihrinaz 13 Ocak 2014 19:29

Cevap: Pratik Bilgiler
 
avizeler kristal olmasada bu işlweme tabi tutabilirim herhaldegülümseyen000avizelerin yuvaları için arkadaşım bulaşık makinesini tavsiye etti ..siz ne dersiniz:)

su damlası 13 Mart 2017 12:43

Ne güzel bilgiler varmış burda ..cicekver

su damlası 08Haziran 2018 15:29

Soğan Suyunun Faydaları Nelerdir?
Özellikle kış aylarında sıklıkla rastlanılan burun tıkanıklıklarının ve oluşan balgamın söktürülmesinde önemli rol oynar.
Kalp damar hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
Dolaşım sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlayarak dolaşım bozukluklarından kaynaklı damar tıkanıklıklarının tedavisini destekleyici rol oynar.

Vücutta biriken fazla suyun ve toksin maddelerin atımını kolaylaştırarak yağ yakımını arttırır.
Kaynatılmış soğan suyu faydaları arasında kilo kontrolü sağlaması da sayılabilir.
Antioksidan bileşenler içeren soğan suyu bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

Kansızlığın tedavisindeki destek ballı soğan suyu faydaları arasında yer alır.
İçeriğine yer alan flavon bileşenler damar genişlemesini sağlayarak kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.

İçeriğinde yer alan sülfür bileşenlerin doğal antibiyotik görevi vardır. Vücutta oluşan iltihapların tedavisinde önemli bir rol oynar. Bronşit, idrar yolları iltihaplanması, boğaz iltihaplanması ve boğaz ağrılarının tedavisinde etkilidir.

Soğan suyu içmenin faydaları arasında menopoz döneminde kadınların yaşadığı sendromları minimuma düşürmesi de yer alır.
Kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan soğan suyu, kadınlarda görülen polikistik over ve miyom gibi hastalıkları tedavisine yardımcı olur.


SAAT: 20:06

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306