Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Dua Bölümü (https://www.forum.medineweb.net/651-dua-bolumu)
-   -   Dua Etmek İle Kader Değişir mi? (https://www.forum.medineweb.net/dua-bolumu/5484-dua-etmek-ile-kader-degisir-mi.html)

NUR 20 Ağustos 2008 12:44

Dua Etmek İle Kader Değişir mi?
 
Bizler, kader çizgimizin sadece yaşadığımız kısımını biliyoruz. Bundan sonrasını bilmiyoruz, ötesini göremiyoruz.

Ancak Yüce Rabbimiz:
Bana dua edin; dualarınıza karşılık vereyim [Ğâfir, 60.] buyuruyor.

Dua, henüz elimizde olmayan bir nimete ulaşmak veya içinde bulunduğumuz bir sıkıntıdan kurtulmak için yapılır. Yani, bizler dua ile mevcut halimizin değişmesini veya iyi halimizin devamını istiyoruz demektir.

Bu konuda Efendimiz [s.a.v] şöyle buyurmuştur:


Kaderi ancak dua engeller. Ömrü ancak iyilikler artırır. Kul işlediği günahlar yüzünden rızkından mahrum olur.

Dua, başa gelen sıkıntıyı gidermede ve henüz başa gelmeyeni engellemede sahibine fayda verir.

Şüphesiz sadaka Rabbin gazabını söndürür ve kötü ölümü engeller.

Rızkının genişlemesini, ömrünün uzamasını isteyen kimse, akraba hukukunu korusun.

Şartlarına uyan her dua muhakkak kula fayda verir. Duada samimiyet, iman, kalb uyanıklığı, helal lokma ve usanmadan devam şarttır. Her şey ilahi irade, izin ve kudrete bağlıdır. Ancak bazı hükümler ve sonuçlar bir takım sebeplere bağlandığı için, o sebeplere yapışan kimse, o sebebe bağlanan ve takdir edilen sonuçlara varır. Kul, bütün sebeplere yapıştığı halde, istediği ve beklediği sonucu alamaz ise, bu, duanın ve çalışmanın faydasız olduğunu göstermez. Belki, her istediği muhakkak olan tek varlığın sadece Allahu Teala olduğunu gösterir. Şu ayet-i kerimede öğretilen ilmi ve inceliği iyi anlayalım:

Rasülüm de ki: Ben, Allahın dilediğinden başka kendime her hangi bir fayda ve zarar verecek güce sahip değilim.( Araf/188.)

Büyük arif İbnu Ata (k.s) Hikem adlı eserinde der ki: Himmetler ne kadar büyük ve hızlı olursa olsun kader sınırlarını geçemez.

Bir çeşit kader vardır ki onun gerçekleşmesi Allah tarafından kesin hükme bağlanmıştır. Bu hükmü verilen şeyin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Onu dua ve himmet değiştirmez. Buna kazâ-i mutlakdenir. Yani, kesin hükme bağlanmış olması kesinleşmiş kaza demektir. Rızık ve ecel gibi.

Bir çeşit kader vardır ki, onun gerçekleşmesi bazı sebeplere bağlanmıştır. Buna kazâ-i muallak denir. Yani sonucu bazı sebeplere bağlanmış kaza demektir. İşte dua, himmet ve sadaka bu kısımda fayda verir. Allahu Teala, bir hikmeti icabı o sonucu bu sebebe bağlamıştır. Kul, neyin neye sebep yapıldığını bilmediği için, sadaka, dua, tevbe, istiğfar, zikir, ibadet, taat gibi hayırlı sonuç verecek bütün sebeplere sarılmalıdır. Bunun muhakkak faydasını görecektir.


Büyük veli Mevlana Halid Bağdadi (k.s), kendisinden neslinin devamı için dua ve himmet isteyen Akka valisi Abdullah Paşaya şu cevabı göndermiştir:

Biz kendimizi himmet ehli görmüyoruz. Ancak, öyle olsa bile, istenilen şeyin kaza-i muallak (meydana gelmesi sebeplere bağlanan bir kader) olduğu anlaşılmadan himmet kullanılmaz. Kesin olan kazayı (kaza-i mübremi) değil veliler, peygamberlerin himmeti bile değiştiremez. Onun sonucuna rıza gösterip Allahu Tealaya teslim olmak gerekir. Şunu belirtelim ki, velileri inkardan sakınmak vacip olduğu gibi; onlar hakkında akideyi bozacak inanışlara gitmekten sakınmak da vaciptir. Bu aşırı ve tehlikeli inanışlar, daha çok velilere güzel zan ve aşırı muhabbet besleyen kimselerde olmaktadır. Unutmayın ki, şeytan hile ve düzen sahibidir; insanı helake götürecek her yolu dener."( Mektubat-ı Mevlana Halid, 7. Mektub.)

Dilaver SELVİ - Ehli Sünnet İnancı (Akaid)

keserim 20 Ağustos 2008 13:48

Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?
 
sayın NUR,
kaza ve kader zayıf dini bilgiye sahip ya da tamamen dinden uzak kişiler tarafından
sıkça tartışılan bir meseledir. dikkatimi çeken son yıllarda akademisyenlerin de bu konuyla
ilgili farklı izahlara yönelmeleri. klasik bir şüphedir; madem herşey evvelden belirlenmiş neden
günahlarımızdan sorumlu tutuluyoruz v.b.
şimdi yazıda kazâ-i mutlak konusunda sadece iki örnek verilmiş.. rızık ve ecel.
bu kaza-i mutlak için başka hangi durumlar gösterilebiliyor bunu merak ettim.
yani ecel saatinin değiştirilemeyeceği kesin bir bilgi.. peki ya müdehale edemeyeceğimiz, duayla ve hatta peygamber himmeti
ile bile değişemeyecek diğer sebepler nelerdir??

bir diğer husus, konuda verilen ayet yanlış. A'raf Suresi 188 ayet ( diyanet meali )


188.
Allah sizi bir tek nefisten yaratan ve kendisi ile huzur bulsun diye eşini de ondan29 [FONT=Tahoma]var edendir.
(İnsan) eşiyle birleşince eşi hafif bir yük yüklenir (gebe kalır) ve (bir müddet) onu taşır. Gebeliği
ağırlaşınca her ikisi de Rableri Allah’a, “Eğer bize iyi ve sağlıklı bir çocuk verirsen, elbette

şükredenlerden olacağız” diye dua ederler

adı geçen ayet numarası 187 dir.

187.
De ki: “Allah dilemedikçe ben kendime bir zarar verme ve bir fayda sağlama gücüne sahip değilim.

Eğer ben gaybı biliyor olsaydım daha çok hayır elde etmek isterdim ve bana kötülük dokunmazdı.

Ben inanan bir kavim için sadece bir uyarıcı ve bir müjdeciyim.”
saygılar

NUR 20 Ağustos 2008 14:34

Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?
 
Alıntı:

NUR Üyemizden Alıntı
Bir çeşit kader vardır ki onun gerçekleşmesi Allah tarafından kesin hükme bağlanmıştır. Bu hükmü verilen şeyin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Onu dua ve himmet değiştirmez. Buna kazâ-i mutlakdenir. Yani, kesin hükme bağlanmış olması kesinleşmiş kaza demektir. Rızık ve ecel gibi.

Bir çeşit kader vardır ki, onun gerçekleşmesi bazı sebeplere bağlanmıştır. Buna kazâ-i muallak denir. Yani sonucu bazı sebeplere bağlanmış kaza demektir. İşte dua, himmet ve sadaka bu kısımda fayda verir. Allahu Teala, bir hikmeti icabı o sonucu bu sebebe bağlamıştır. Kul, neyin neye sebep yapıldığını bilmediği için, sadaka, dua, tevbe, istiğfar, zikir, ibadet, taat gibi hayırlı sonuç verecek bütün sebeplere sarılmalıdır. Bunun muhakkak faydasını görecektir.



sayın keserim,

öncelikle konuyla ilgilendiğiniz , ayetteki numara hatasını düzelttiğiniz için de teşekkür ederim.malum; yazı alıntı, böyle hatalar olabilir.

kaza - i mutlak konusuna başka örnek var mı diye sormuşsunuz, bunlar ecel, rızık, bir de evlilik ...aklıma gelenler bunlar benim de...

ama bu alan geniş tutulmamış, çünkü özgürlük alanımız daralırdı. bizim irademizde olan fiillerin alanı çok geniş.ve bunlar konunun ana temasında belirtildiği gibi, dua , sadaka, çalışma, tevbe ile değişebilirler.

örneğin ben bir sınava girecek olsam , ve az bir zaman kala ,1 aylık çalışmayla hazırlansam, ve de bir aylık çalışma o sınavı kazanmaya yeterli olmasa diyelim..
ama var gücümle çalışıp sonra dua etsem, kaderimi değiştirebiliirm. yani kaza - ı muallak olan kaderimi... çünkü fiilin gerçekleşmesini sağlayacak sebepler gerçekleşmiş, Allah ın irade- i külliyeside tecelli etmiştir.

bir de yaşlı bir adam düşünelim. bu kişi, beslenmesine , sağlığına, yaşama tarzına dikkat eden biri olsa en fazla ömrü 10 yıl uzar.eceli Allah ın kendisine taktir ettiği saattir. bunu duayla , ibadetiyle değiştiremez.kaza-ı mutlaktır çünkü...

keserim 20 Ağustos 2008 14:49

Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?
 
bu saydığınız seçeneklerden evlilik ve rızık konusunda ( çünkü üç örnek var başkaları var mı bilmiyorum, varsa ilave edilebilir)
açıklama şu mudur?
kişinin ister kendisi için hayırlı görsün ve ister görmesin evleneceği kişi belirlenmiştir.
hanımın ya da beyin bu konuda direnmeleri, ( özellikle hayırsız olduğunu görebilseler bile ) nafiledir.

rızkın da değerlendimesi haram ve helal noktasında yapıldığına göre; kişinin kazancı bellidir ama bu kazanca
haram yolla ulaşması kesinleştirilmiştir. dolayısıyla kişi bu haramdan ne kadar kendini sakınırsa sakınsın o rızık
kursağına haram yoldan girecektir..

şimdi, ilk mesajımda girişte işaret ettiğim anlayışta kişilerin vurduğu nokta tam da burasıdır.
bu iki örnek için yapılabilecek açıklamalar nelerdir?

saygılar

NUR 20 Ağustos 2008 15:03

Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?
 
derinleşiyor konu...

bir de şunu farkettim, ecel konusunda bir sorun görünmüyor, bunu hemen kabullenebiliyoruz. ama iş rızka, evliliğe gelince, halen süren ihtilaflar var.

rızık konusunda ehl-i sünnet itikatına göre helal de haram da rızıktır.Allah ın bu dünyaya gelmiş her insana taktir ettiği bir rızık vardır.bunu kimi helal yolla edinir , kimi haram yolla...kiminin az olur, kiminin çok...buraya müdehale edemiyoruz.ama rızkı kazanırkenki fiilleri kendimiz işliyoruz.( yoksa Allah ın bizleri sorgulaması mümkün olamaz)

evleneceğimiz kişiye gelince o da rızka benziyor.elbet biriyle evleneceğiz ama bu kişiyi seçmede bizlerin payı yokmudur? o kişiyi beğenme, uygun görme veya görmeme gibi..sonucu bize hayırlı olacak adım atarız evliliğe, ama kötü olur belki... işte bir çizgiden sonra , yapılacak bir şey kalmıyor.ama bu durumda bizim eli kolu bağlı olmamız değildir.bizim özgürlük alanımız bellidir.bu sınır dahilinde seçimlerimizi yaparız.

dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım..

Allahu Alem...

NUR 20 Ağustos 2008 15:19

Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?
 
kader konusunda örneğiniz çok güzel olmuş...karışık anlatım değil, adı üstünde kader bu, zaten karmaşık.

şu görüşünüze de katılıyorum.kaza ve kader konuları iyice araştırılıp mutmain olunduktan sonra, fazla üzerine düşülmemeli...sorumluluk ve irademizin varlığı kabul edilip sağlam bir inancımız olmalıdır...

keserim 20 Ağustos 2008 15:27

Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?
 
sayın NUR
iyi gidiyorsunuz yalnız benim bunu bir toparlamam lazım..
duayla değiştiremeyeceğimiz şeyler zaten sonucu kesin olar şeylerdir.
bu konuda hiç tereddüt yaşamadığımız ecel meselesi gibi..
ecel saati belli, ecel bir sonuç.. bu sonuçtan sonra ahirete intikal etmek var. ve film bitiyor
ecele giderkenki sürece müdehale edilebiliyor mu? hayır .. nedir bunlar, kaza, hastalık, savaşlar v.b..
burası kesin bir tablo
şartlar ecel noktasında daha net görünüyor
neymiş kazaya hükmedemiyoruz, savaşlara ve bünyemize giren talihsiz bir hastalığın gelişimine de..
( hastalıkla ilgili kişinin sağlığına dikkat etmeyişi de bir tercih olarak gösterilebilir belki ancak şunu gözardı etmeyelim
ki erken teşhis olan ve kurtarılmasına kesin gözüyle bakılan birçok hasta hastalıkta ani ataklarla kaybedilebiliyor, bence
bu hastalık meselesi de iradi değil )
demek ki sonuca giden etkenler iradi değil. duayla ya da ehil kişi himmetiyle çevrilemez denmiş zaten.
sonuç saati değişmiyor ve sonrası da keza öyle. burada bir simetri var, nizam var..

tabloyu evlilik bölümünde oluşturmak istiyorum,
eğer evlilik konusunu da mutlak kader bağlamında algılarsak
kişi evlenmeye niyetlidir ( ya da değildir şartlar onu iter) evlenir ve evlilikte islami yaşam tarzına uymayan uyuşmazlıklar oluşmaya başlar.. burada kişiler kaderi sorgulamaya başlayabilirler..

dikkatimi çeken nokta atıyorum ateistler bu meseleyi bu noktadan ele alırlar.. en büyük şüphelerden biridir kaza kader meselesi

sayın bakii,
kimin ne mantıkla günah içinde yaşadığı hakkında bilgim yok. gurup manasında söylüyorum.
değiştirilemeyeceği kesin olan durumlar var ben bu durumların bizim önümüze içinden çıkılamaz septik yaklaşımlara
malzeme olduklarını ve bu konuyla ilgili çok açılımlı yaklaşımlar belirlememiz gerektiğini düşünüyorum.
tüm bu meseleler zihnimizi yoklarsak orta okul yıllarında karşılaşacağımız meselelerdir.
dolayısıyla yeni nesilden tutun, evlatlara, şüphecilere, sırf bu meseleden inanmayalara ! , bu mevzuyla ilgili
söyleyebileceğimiz şeyler olmalı
bu konu açıldığında mesele derindir iman zedelenir demek ne kadar olumlu sonuç verir, tartışılır.

saygılar

günışığı 20 Ağustos 2008 15:34

Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?
 
yani dua etmeyelim diyorsun.
sonuçta olacaklar belli etsen ne fayda etmesen ne fayda....
dua sadaka felan hepsi boş işler ben öyle anladım ne yapıyım?

NUR 20 Ağustos 2008 15:39

Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?
 
konuyu kapamak elbette konuya çözüm getirmez, ancak sağlam inançlı kimseler, kendine güveen kimseler bu konuda düşünmelidirler derim ben..tahkiki iman dediğimiz nokta da burası zaten...

ecel konusunda da şu ayrımı yapmak faydalı olacaktır:insanın eceli değişmez.o levh-i mahfuzda yazılıdır. fakat ömrü değişebilir , yani uzayıp kısalabilir. bu kendi elindedir. şöyleki, sağlığına dikkat eden, sosyo- ekonomik olarak hayat şartları düzgün olan bir kimse nin ömrü kötü şartlarda yaşayanlardan daha uzun olur. nitekim gelişmiş ülkelerle afrika ülkelerini kıyasladığımızda, bu durum apaçık ortaya çıkıyor...yani ömre müdehalemiz var , ecele yok...

evlilik konusunda da seçime müdehalemiz var, ama iyi olup olmaması Allah a kalmış...

keserim 20 Ağustos 2008 15:39

Cvp: Dua Etmek İle Kader Değişir mi?
 
Alıntı:

günışığı Üyemizden Alıntı
yani dua etmeyelim diyorsun.
sonuçta olacaklar belli etsen ne fayda etmesen ne fayda....
dua sadaka felan hepsi boş işler ben öyle anladım ne yapıyım?

sayın günışığı
yanlış değil ama eksik anlamışsın. ilk alıntıdaki şu paragraf size biraz yol gösterebilir.
Bir çeşit kader vardır ki onun gerçekleşmesi Allah tarafından kesin hükme bağlanmıştır. Bu hükmü verilen şeyin gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Onu dua ve himmet değiştirmez. Buna kazâ-i mutlakdenir. Yani, kesin hükme bağlanmış olması kesinleşmiş kaza demektir. Rızık ve ecel gibi
yazıda yalnızca ecel ve rızık kesinleşmiş ve hükmedilemeyecek, değiştirilemeyecek kader olarak belirtilmiş. buna daha sonra NUR evliliği de ilave etti. bizler rızık ve evlilikle ilgili bölümün ne kadar müdehalemiz dışında olabileceğini konuşmaya çalışıyoruz.
saygılar


SAAT: 17:23

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306