Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Sebze Yemekleri (https://www.forum.medineweb.net/821-sebze-yemekleri)
-   -   Yemeği Yapılan Otlar (https://www.forum.medineweb.net/sebze-yemekleri/37759-yemegi-yapilan-otlar.html)

Hâdimul İslam 31 Mayıs 2022 23:52

Yemeği Yapılan Otlar
 
Bostan otu : Kavurması, bulgurlu pilavı ve yoğurtlaması yapılır.

Çaşır göbeleği : Ağaç diplerinde olur. Rengi beyazdır. Etli bir görünüşü vardır. Yağda kavurması, közlemesi, bulgurlu pilavı yapılır.

Göbelek : Kırda yetişen mantar. Kavurması, közlemesi ve pilavı yapılır.

Hardal otu : Devetabanı gibi yaprakları olur. Kavurması ve salatası yapılır.

Çalık piri : Kökü havuç gibidir. Yaprakları incedir. Kökü çiğ olarak yenilir, yaprakları (pir) ise kavrulur.

Çiriş : Sarımsağa benzer. Kavurması ve pilavı yapılır.

Çoban döşşeği : Ayranlı çorba gibi çorbası yapılır.

Ebegümeci (ebemgümeci) : Salatası, kavurması ve kömbesi yapılır.

Işgın : Sulusu, pilavı, boranısı (sarımsaklı yemeği) yapılabildiği gibi çiğ olarak da yenilebilir. Tadı ekşidir.

Gülgülü : Kavurması, buğulaması, pilavı yapılır.

Keçimemesi : Kavurması, buğulaması, yoğurtlaması yapılır.

Glasor otu : Kavurması, salatası ve pilavı yapılır.

Pepe kuşu : Tuzlanıp yenilir.

Yonca : Tuza batırılarak yenir. Erik ekşisi katılarak salatası yapılır. Ayranlı çorba ve köfteye konur.

Ağ baldır : Yoğurtlaması, pilavı ve sulusu yapılır.

Pancar peziği : Cacık sulusu yapılır. Köfte ve kömbelere iç olarak konulur.

Çalık : Tuza batırılarak yenilir.

Şirin : Yemeklere katılmasının yanı sıra yeşillik olarak da yenilir.

Çetirim Çıynağı : Çiğ olarak tuza batırılıp yenildiği gibi buğulaması ve pilavı yapılır.

Kenger : Yaprakları dikenli ve büyüktür. Yapraklarından kavurması, salatası, yoğurtlaması yapılabildiği gibi, kökü kesilerek “kenger sakızı” da elde edilir.

Madımak : Kavrulur, pilavı yapılır ve salata olarak da yenilir.

Yarpuz (yarpız, narpız): Sulusu ve salatası yapılır. Kurutularak tat ve koku verme maddesi olarak kullanılır. Doğranarak ayranlı çorbaya katılır. Deri tabaklamasında yararlanılır.

Isılgan : Sulusu yapılır.

Çiğdem : Çiğ olarak yenildiği gibi, sütlü çorbası da yapılır.

Perper : Semizotu türündendir. Salatası, sulusu ve yoğurtlaması yapılır.

Pirpirim : Salatası, sulusu, yoğurtlaması yapılır. Kurutulup kışın sulu yemeklere de konulur.

Selem yemliği : Sulusu, pilavı ve yoğurtlaması yapılır.

Gelin parmağı : Sulusu ve pilavı yapılır.

Toklu başı : Sulusu, pilavı ve kavurması yapılır.

Tort (kuşkonmaz) : İri ve tüylü bir ottur. Yumurtalı kavurması yapılır.

Yemlik : Kırlardan toplanan otlara topluca bu ad verildiği gibi, bu adda bir de ot bulunur. Tuza batırılıp yenilebildiği gibi, salatası, yoğurtlaması, pilavı ve kavurması yapılarak da yenilir.

Övelik (Labada) : Salatası, kavurması ve pilavı yapılır.

Yağlıca : Sulusu, pilavı ve yoğurtlaması yapılır.

Kılcan : Yaprakları ince ve uzundur. Pilava katılır.

Tekesakalı : Tuza batırılarak yenilir. Bu ota “iskalof” da denilir.

Kızoğluk (kuzukulağı): Pilavı ve kavurması yapılır. Tadı ekşidir.

Gosgocum : Toprak altında yetişir. Ceviz büyüklüğünde ve koyu renklidir. Çiğ olarak yenir.

Parlacık otu : Sulusu ve yoğurtlaması yapılır, çorbaya katılır.

Topalak : Sulak yerlerde yetişir. Kök kısmı bilye büyüklüğünde ve siyahtır. Yaprakları ise uzun ve incedir. Yaprakları yenilmez, kökü çiğ olarak yenilir.

Domalan : Yerelmasına benzer. Nisan ayında toplanır. Yumru şeklinde ve kırmızı renktedir. Et tadındadır. Pilavı közlemesi ve kavurması yapılır.

Erişte otu : Pilavı ve kavurması yapılır.

Kilim sacağı : Pilavı, sulusu, kavurması ve yoğurtlaması yapılır.

Lüğüç : Pırasa gibidir. Yeşil olarak ve kurutularak yemeği yapılır. Önce haşlanarak acı suyu alınır. Acısını iyice almak için lüğüçle yapılan yemeğe kızoğlak otu katılır. Kavurması ve sulusu yapılarak da yenilebilir.

Kızıl Eğlik : Pilavı ve yoğurtlaması yapılır.

Kurt Kulağı : Pilavı, kavurması ve yoğurtlaması yapılır.

Horoz Kuyruğu : Pilavı, kavurması ve yoğurtlaması yapılır.

su damlası 06 Temmuz 2022 09:33

Alıntı:

Madımak : Kavrulur, pilavı yapılır ve salata olarak da yenilir.
Hiç pilav olarak yapıldığını duymadım /cic/ek/
Çok güzel yemeği olur birde pastırmalı yaparsan off ekmeği bandır bandır ye ..cicekver

Hâdimul İslam 06 Temmuz 2022 10:52

İçine bulgur konulup otlu pilav yapiliyormuş editim.
Pastırmayı zayetmesekgülümseyen000
Otu ot olarak yin gari.))

su damlası 06 Temmuz 2022 12:51

Alıntı:

Mihrinaz Üyemizden Alıntı (Mesaj 438774)
İçine bulgur konulup otlu pilav yapiliyormuş editim.
Pastırmayı zayetmesekgülümseyen000
Otu ot olarak yin gari.))

Yok bildiğin ana yemek şeklinde yaparız ..az sulu pastırma olmazsa olmazı ..cicekver
Pastırma olmazsa az bişey kuyruk yağı çok güzel lezzet verir ..Et yakışmıyo zaten Tokat tarafı da çemen eklerler mükemmel olur .
Çemen severler bilir tadını ..
Sevmeyenler için ne diyelim .. c*
Madımak yapıldı kondu bile dolaplara gülümseyen000

Hâdimul İslam 06 Temmuz 2022 13:27

Editim çemen pastırma kuyruk yağı girende güzel olmamaz mı ot dahi olsa.)) Hiç denemedim bilmem bu otu. Yolum düşerse buzluğa koyman iyi olmuşgülümseyen000

su damlası 06 Temmuz 2022 17:17

Alıntı:

Mihrinaz Üyemizden Alıntı (Mesaj 438777)
Editim çemen pastırma kuyruk yağı girende güzel olmamaz mı ot dahi olsa.)) Hiç denemedim bilmem bu otu. Yolum düşerse buzluğa koyman iyi olmuşgülümseyen000

Başım üstüne geliyorum demen yeterli cicekver

Kara kartalda karşıdan baksın gülümseyen000

Kara Kartal 06 Temmuz 2022 17:50

Bunlar ne ya. Et alamayınca ota sardınız tabigülümseyen000
Pastirmanin hatrina ekmek banabilirim:)
Yoksa ben bakmayı tercih ederim yada getir bi dürümgülümseyen000

su damlası 07 Temmuz 2022 09:59

Alıntı:

Kara Kartal Üyemizden Alıntı (Mesaj 438782)
Bunlar ne ya. Et alamayınca ota sardınız tabigülümseyen000
Pastirmanin hatrina ekmek banabilirim:)
Yoksa ben bakmayı tercih ederim yada getir bi dürümgülümseyen000

Ne ara otdan dürüme geçtik ya gülümseyen000
Anca beraber kanca beraber yok öyle biz ne yiyorsak devam ayrımcılık yok ..gülümseyen000
Madimadığın bir çok yararı var ..sende mahrum kalma ..cicekver







Madımak otu, insan sağlığı için oldukça faydalı bitkilerden biridir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Güçlü bir antioksidan olduğu için vücuda gelen serbest radikalleri kolayca etkisiz hale getirir. Üst ve alt solunum yolunda oluşan enfeksiyonları hafifletir. İdrar söktürücü özelliği bulunan madımak otu, vücutta oluşan ödemin kolayca atılmasını sağlar. Aynı zamanda böbrekte oluşan taşı veya kumu vücuttan uzaklaştırır. Kan şekerini dengelemede de oldukça etkilidir..
Bu nedenle şeker hastaları tarafından tüketilebilir.

Mide ve bağırsak sağlının korunmasında madımak otunun yararları fazladır. Özellikle çay olarak tüketildiğinde gaz, ishal gibi sorunları gidererek bağırsakların fonksiyonlarını yerine getirir. Metabolizmayı hızlandırdığı içinde diyet yapanlar ya da kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilen bir ottur. Sindirim sistemini düzenleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır.

cicekver

Hâdimul İslam 07 Temmuz 2022 10:57

İyiki getir götürleri var bunların. Az ot ye sebze ye mineral vitamin girsin vücuduna. Dürüm yemekten beyniniz hamurlaşacakgülümseyen000 Ben 40 a kadar kuzu yedim 40 dan sonra kuzunun yediğini yemem lazım. Bu şekil beslenmeyle aile bütçesine katkım da inanılmaz Ağzı-Açık000

Sağolasın editim ne güzel verdin receteyic*


SAAT: 00:59

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320