![]() |
Yemeği Yapılan Otlar Bostan otu : Kavurması, bulgurlu pilavı ve yoğurtlaması yapılır. Çaşır göbeleği : Ağaç diplerinde olur. Rengi beyazdır. Etli bir görünüşü vardır. Yağda kavurması, közlemesi, bulgurlu pilavı yapılır. Göbelek : Kırda yetişen mantar. Kavurması, közlemesi ve pilavı yapılır. Hardal otu : Devetabanı gibi yaprakları olur. Kavurması ve salatası yapılır. Çalık piri : Kökü havuç gibidir. Yaprakları incedir. Kökü çiğ olarak yenilir, yaprakları (pir) ise kavrulur. Çiriş : Sarımsağa benzer. Kavurması ve pilavı yapılır. Çoban döşşeği : Ayranlı çorba gibi çorbası yapılır. Ebegümeci (ebemgümeci) : Salatası, kavurması ve kömbesi yapılır. Işgın : Sulusu, pilavı, boranısı (sarımsaklı yemeği) yapılabildiği gibi çiğ olarak da yenilebilir. Tadı ekşidir. Gülgülü : Kavurması, buğulaması, pilavı yapılır. Keçimemesi : Kavurması, buğulaması, yoğurtlaması yapılır. Glasor otu : Kavurması, salatası ve pilavı yapılır. Pepe kuşu : Tuzlanıp yenilir. Yonca : Tuza batırılarak yenir. Erik ekşisi katılarak salatası yapılır. Ayranlı çorba ve köfteye konur. Ağ baldır : Yoğurtlaması, pilavı ve sulusu yapılır. Pancar peziği : Cacık sulusu yapılır. Köfte ve kömbelere iç olarak konulur. Çalık : Tuza batırılarak yenilir. Şirin : Yemeklere katılmasının yanı sıra yeşillik olarak da yenilir. Çetirim Çıynağı : Çiğ olarak tuza batırılıp yenildiği gibi buğulaması ve pilavı yapılır. Kenger : Yaprakları dikenli ve büyüktür. Yapraklarından kavurması, salatası, yoğurtlaması yapılabildiği gibi, kökü kesilerek “kenger sakızı” da elde edilir. Madımak : Kavrulur, pilavı yapılır ve salata olarak da yenilir. Yarpuz (yarpız, narpız): Sulusu ve salatası yapılır. Kurutularak tat ve koku verme maddesi olarak kullanılır. Doğranarak ayranlı çorbaya katılır. Deri tabaklamasında yararlanılır. Isılgan : Sulusu yapılır. Çiğdem : Çiğ olarak yenildiği gibi, sütlü çorbası da yapılır. Perper : Semizotu türündendir. Salatası, sulusu ve yoğurtlaması yapılır. Pirpirim : Salatası, sulusu, yoğurtlaması yapılır. Kurutulup kışın sulu yemeklere de konulur. Selem yemliği : Sulusu, pilavı ve yoğurtlaması yapılır. Gelin parmağı : Sulusu ve pilavı yapılır. Toklu başı : Sulusu, pilavı ve kavurması yapılır. Tort (kuşkonmaz) : İri ve tüylü bir ottur. Yumurtalı kavurması yapılır. Yemlik : Kırlardan toplanan otlara topluca bu ad verildiği gibi, bu adda bir de ot bulunur. Tuza batırılıp yenilebildiği gibi, salatası, yoğurtlaması, pilavı ve kavurması yapılarak da yenilir. Övelik (Labada) : Salatası, kavurması ve pilavı yapılır. Yağlıca : Sulusu, pilavı ve yoğurtlaması yapılır. Kılcan : Yaprakları ince ve uzundur. Pilava katılır. Tekesakalı : Tuza batırılarak yenilir. Bu ota “iskalof” da denilir. Kızoğluk (kuzukulağı): Pilavı ve kavurması yapılır. Tadı ekşidir. Gosgocum : Toprak altında yetişir. Ceviz büyüklüğünde ve koyu renklidir. Çiğ olarak yenir. Parlacık otu : Sulusu ve yoğurtlaması yapılır, çorbaya katılır. Topalak : Sulak yerlerde yetişir. Kök kısmı bilye büyüklüğünde ve siyahtır. Yaprakları ise uzun ve incedir. Yaprakları yenilmez, kökü çiğ olarak yenilir. Domalan : Yerelmasına benzer. Nisan ayında toplanır. Yumru şeklinde ve kırmızı renktedir. Et tadındadır. Pilavı közlemesi ve kavurması yapılır. Erişte otu : Pilavı ve kavurması yapılır. Kilim sacağı : Pilavı, sulusu, kavurması ve yoğurtlaması yapılır. Lüğüç : Pırasa gibidir. Yeşil olarak ve kurutularak yemeği yapılır. Önce haşlanarak acı suyu alınır. Acısını iyice almak için lüğüçle yapılan yemeğe kızoğlak otu katılır. Kavurması ve sulusu yapılarak da yenilebilir. Kızıl Eğlik : Pilavı ve yoğurtlaması yapılır. Kurt Kulağı : Pilavı, kavurması ve yoğurtlaması yapılır. Horoz Kuyruğu : Pilavı, kavurması ve yoğurtlaması yapılır. |
Alıntı:
Çok güzel yemeği olur birde pastırmalı yaparsan off ekmeği bandır bandır ye ..cicekver |
İçine bulgur konulup otlu pilav yapiliyormuş editim. Pastırmayı zayetmesekgülümseyen000 Otu ot olarak yin gari.)) |
Alıntı:
Pastırma olmazsa az bişey kuyruk yağı çok güzel lezzet verir ..Et yakışmıyo zaten Tokat tarafı da çemen eklerler mükemmel olur . Çemen severler bilir tadını .. Sevmeyenler için ne diyelim .. c* Madımak yapıldı kondu bile dolaplara gülümseyen000 |
Editim çemen pastırma kuyruk yağı girende güzel olmamaz mı ot dahi olsa.)) Hiç denemedim bilmem bu otu. Yolum düşerse buzluğa koyman iyi olmuşgülümseyen000 |
Alıntı:
Kara kartalda karşıdan baksın gülümseyen000 |
Bunlar ne ya. Et alamayınca ota sardınız tabigülümseyen000 Pastirmanin hatrina ekmek banabilirim:) Yoksa ben bakmayı tercih ederim yada getir bi dürümgülümseyen000 |
Alıntı:
Anca beraber kanca beraber yok öyle biz ne yiyorsak devam ayrımcılık yok ..gülümseyen000 Madimadığın bir çok yararı var ..sende mahrum kalma ..cicekver Madımak otu, insan sağlığı için oldukça faydalı bitkilerden biridir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Güçlü bir antioksidan olduğu için vücuda gelen serbest radikalleri kolayca etkisiz hale getirir. Üst ve alt solunum yolunda oluşan enfeksiyonları hafifletir. İdrar söktürücü özelliği bulunan madımak otu, vücutta oluşan ödemin kolayca atılmasını sağlar. Aynı zamanda böbrekte oluşan taşı veya kumu vücuttan uzaklaştırır. Kan şekerini dengelemede de oldukça etkilidir.. Bu nedenle şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Mide ve bağırsak sağlının korunmasında madımak otunun yararları fazladır. Özellikle çay olarak tüketildiğinde gaz, ishal gibi sorunları gidererek bağırsakların fonksiyonlarını yerine getirir. Metabolizmayı hızlandırdığı içinde diyet yapanlar ya da kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilen bir ottur. Sindirim sistemini düzenleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır. cicekver |
İyiki getir götürleri var bunların. Az ot ye sebze ye mineral vitamin girsin vücuduna. Dürüm yemekten beyniniz hamurlaşacakgülümseyen000 Ben 40 a kadar kuzu yedim 40 dan sonra kuzunun yediğini yemem lazım. Bu şekil beslenmeyle aile bütçesine katkım da inanılmaz Ağzı-Açık000 Sağolasın editim ne güzel verdin receteyic* |
SAAT: 00:59 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.