Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Genel Konular > Serbest Kürsü

Konu Kimliği: Konu Sahibi KardelenGül,Açılış Tarihi:  30 Temmuz 2015 (13:56), Konuya Son Cevap : 30 Temmuz 2015 (14:02). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 30 Temmuz 2015, 13:56   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
KardelenGül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KardelenGül isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 31327
Üyelik T.: 23 Eylül 2013
Arkadaşları:10
Cinsiyet:bayan
Memleket:sivas
Mesaj: 734
Konular: 144
Beğenildi:354
Beğendi:311
Takdirleri:227
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hicri takvim birliğinde önemli adım

Hicri takvim birliğinde önemli adım


Diyanet İşleri Başkanlığı, Müslümanlar arasında ramazan ayının başlangıcı ve bayramlar gibi dini günlerin belirlenmesinde birlik sağlanmasına ve hicri takvim birliğine katkı sağlamak amacıyla "Uluslararası Kameri Ay Başları ve Hicri Takvim Birliği Kongresi" düzenleyecek.
İslam ülkelerinde ve hatta aynı şehirlerde ramazana farklı tarihlerde başlanması ve bu nedenle bayramın da farklı günlerde yapılmasını İslam dininin ruhuna aykırı bulan Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam ülkelerindeki ilgili ilim adamlarını, astronomları ve karar mercisinde bulunan yetkilileri bir araya getirecek kapsamlı bir toplantı yapma kararı aldı.
2016 yılının Mart ayında düzenlenmesi planlanan "Uluslararası Kameri Ay Başları ve Hicri Takvim Birliği Kongresi"nde, konunun fıkhı, astronomik ve toplumsal boyutlarını ele alan üç sunumla mevcut durum ortaya konulacak. Kongreye sunulan somut çözüm önerileri ve takvim teklifleri üzerinde tartışmalar yapılması öngörülüyor.
Takvim önerileri hususunda açık davet
Bu kapsamda, fıkıh ve astronomi uzmanlarından oluşan Bilim Heyeti, ilim adamları, astronomlar ve hicri takvim konusunda uzmanlaşmış kişileri, kameri ay başlarında birlik sağlanması hususundaki önerilerini ve takvim projelerini sunmaya davet ediyor. Takvim önerilerinin ise 30 Eylül 2015 tarihine kadar sunulması isteniyor.
Takvim önerilerinde aranan özellikler
Sunulacak olan takvim önerilerinde, şu özelliklere yer veriliyor:
"Astronomi biliminin ve İslam fıkhının genel ilkelerine ve kurallarına uygun hazırlanmalı, takvimleri hazırlarken kullandıkları verileri ve uyguladıkları ilmi esasları açıkça ortaya koymalı, en az bir hicri yıla ait örnek takvimle müşahhas hale getirilmeli, günlük hayatta kolayca kullanabilecek nitelikte olmalı."
7 dilde kongre
Türkçe, Arapça, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinde tercümesi yapılacak kongrenin Genel Sekreteri Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz Ünal olacak.
__________________
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi KardelenGül 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ufka Yolculuk 5. Bilgi ve Kültür Yarışması Yarışmalar/ Bilgi Yarışmaları Mihrinaz 4 1879 24 Aralık 2016 21:19
Ramazan ve Kadir gecesi Oruç-Ramazan su damlası 3 1743 28Haziran 2016 11:51
Abdest ve namazın tıbbî faydaları Namaz-Abdest-Teyemmüm Esma_Nur 1 1510 27Haziran 2016 16:11
Neredesin ey nezaket Adap-Edep-Ahlak KardelenGül 0 1697 27Haziran 2016 16:09
Allah güzeldir, güzelliği sever Adap-Edep-Ahlak KardelenGül 0 1606 27Haziran 2016 16:08

Alt 30 Temmuz 2015, 13:58   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
KardelenGül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KardelenGül isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 31327
Üyelik T.: 23 Eylül 2013
Arkadaşları:10
Cinsiyet:bayan
Memleket:sivas
Mesaj: 734
Konular: 144
Beğenildi:354
Beğendi:311
Takdirleri:227
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Hicri takvim birliğinde önemli adım

HİCRÎ TAKVİM ARAŞTIRMALARI MERKEZİ [HİTAM]

Doğal/İlâhi yaşam programımız (Kur'an)'ın sürekliliği, yaşayan/yaşanılan Hakk Sünnet'in göstergesi (kamerî aylar) Hicrî Takvim.

► 48/Fetih Sûresi, 23. Allah’ın öteden beri cârî olan (süregelen) sünneti/kanunu budur. (Peygamberini ve gerçek inananları üstün getirir.) Allah’ın sünnetinde hiçbir değişme bulamazsın.

• Ay’ın hareketlerine göre zamanı hesaplayan, Son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Medîne’ye hicretini tarihin başlangıcı olarak kabul eden takvimdir.

• Kur’ân-ı Kerîm mesajının tamamı (Kamerî), Ay takvimi esasına göre inmiştir.

• Her biri (vakit vakit) zaman esasına dayalı olan İslamî esaslar, Ay takvimine göre düzenlenmiştir. Haccın ne zaman başlayacağı, temel ibadetlerimizden Orucun ne zaman başlayacağı ve biteceği, mübarek (geceler) kandiller ve Bayramlarımız, hangi gece veya gündüzlerin diğer gecelerden üstün olduğu veya feyz ve bereket açısından daha önemli olduğu Hicrî takvim esasına göre belirlenmiştir.

• Müslümanlar da hayatlarında yer teşkil eden önemli tarihleri Hicrî takvime göre belirlemeli ve Hicri takvime göre törenlerini düzenlemelidirler. Dualarını ve hediyeleşmelerini o günlerde arttırmalıdırlar.

“Gün Akşamla Başlar”

Akşam ezanı ile hicri yeni günün gecesi başlar
__________________
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla
Alt 30 Temmuz 2015, 14:02   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
KardelenGül - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KardelenGül isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 31327
Üyelik T.: 23 Eylül 2013
Arkadaşları:10
Cinsiyet:bayan
Memleket:sivas
Mesaj: 734
Konular: 144
Beğenildi:354
Beğendi:311
Takdirleri:227
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Hicri takvim birliğinde önemli adım

Uluslararası Kamerî Aybaşları ve Hicrî Takvim Birliği Kongresi
TUĞRUL NİZAMOĞLU
İslam ülkeleri arasında hatta aynı coğrafyada yaşayan Müslümanlar arasında bile, farklı günlerde oruca başlanması, dolayısıyla bayramların da değişik günlerde kutlanması tevhit eksenli bir dinin ve geleneğin ruhuna aykırı düşmektedir. Sorunun çözümü için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1978 yılında İstanbul Rü’yeti Hilal Konferansı düzenlenmiş ancak alınan kararların hayata geçirilememesi sebebiyle İslam ülkeleri arasında, hatta aynı coğrafyalarda yaşayan Müslümanlar arasında dahi farklı günlerde Ramazana başlama ve bayram yapma uygulamaları devam etmektedir. Sonraki dönemlerde yapılan çalışmalar da, çok önemli sonuçlar ortaya koymasına rağmen, sorunu ortadan kaldıramamıştır.

Öte yandan Avrupa’da yaşayan Müslümanlar için dini bayramların tatil olması yönünde bir takım çalışmaların yapıldığı günümüzde, bayram için belirli bir günün üzerinde ittifak edilememesi, Müslümanlar açısından mağduriyetlere neden olmakta ve gönülleri yaralamaktadır.

İlmi olarak 24 saat içerisinde yerkürenin herhangi bir kısmında kameri aya girmemiş bir yer kalmamasına rağmen Ramazan ayının başlangıcı veya bayramların bazen üç hatta dört farklı günde olması, Müslümanların büyük çoğunluğu nezdinde rahatsızlıklara hatta tefrikaya yol açmaktadır.

Mekke-i Mükerreme ile aynı boylamlarda ve hatta aynı coğrafyada bulunan bazı ülkelerin hacıları Arafat’ta vakfe yaparken aynı gün o ülkelerde Kurban bayramı yapılması insanları tedirgin etmektedir.

Avrupa’da, Kafkaslarda ve Balkanlarda, aynı şehirlerde yaşayan ve hatta aynı mescitte namaz kılan Müslümanlar farklı günlerde Ramazana başlamakta veya bayram yapmaktadır. İslam’ın birlik – beraberlik, kardeşlik ve vahdet anlayışı ile bağdaşmayan bu durum yeni gruplar ve kimlikler oluşturmanın aracına dönüşmektedir.

Bu durum, kameri aybaşlarının başlangıcı meselesinin Müslüman ilim adamları ve yetkililer tarafından geniş bir katılımla bir daha ele alınmasını gerekli kılmaktadır. En azından Avrupa’da yaşayan Müslümanlar arasında birliğin sağlanabilmesi açısından bu hususun yeniden ele alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Astronomi ilminin günümüzde ulaştığı seviye, İslami Astronomi Cemiyetlerinin ve üniversitelerde Astronomi bölümlerinde çalışan ilim adamlarının verimli çalışmaları, bu hususta karar merciinde bulunan yetkililerin işini kolaylaştırmaktadır.

Konuyla ilgili olarak sorumluluğunun farkında olan Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam ülkelerindeki ilgili ilim adamlarını, astronomları ve karar merciinde bulunan yetkilileri bir araya getirecek kapsamlı bir toplantı yapmaya karar vermiştir.

18-19 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılan bir hazırlık toplantısıyla başlatılan süreç, İslam dünyasında yaşanan kaos ve elim hadiseler nedeniyle bir müddet ertelenmiştir.

Gelinen noktada çözüm odaklı bir organizasyonu, tüm Müslümanlara karşı sorumluluğu kabul eden Diyanet İşleri Başkanlığı, 6-7 Şubat 2015 tarihinde oluşturduğu çalışma grubunu toplayarak çalışma şeklini ve yol haritasını yeniden belirlemiştir.

Birçok İslam ülkesinden ve Avrupa’daki Müslüman azınlıklardan saygın ilim adamı ve astronomların katıldığı toplantıda, fıkıh ve astronomi uzmanlarından müteşekkil bir bilim heyeti oluşturulmuş ve kongre takvimi belirlenmiştir. Buna göre:

Kongrenin Adı

Uluslararası Kamerî Aybaşları ve Hicrî Takvim Birliği Kongresi

Kongrenin Amacı

Müslümanlar arasında Ramazan ayının başlangıcı ve bayramlar gibi dini günlerin belirlenmesinde takvim birliği sağlamaktır.

Kongrenin Formatı:
Kongre, bildirilerin sunulduğu ve üzerinde tartışıldığı bir sempozyum tarzında olmayacaktır. Farklı açılardan konunun ve tarihsel sürecin üç tebliğle dikkatlere sunumundan sonra, somut önerilerin tartışılıp karara bağlanacağı bir kongre olması hedeflenmiştir. Buna göre kongreye sunulan çözüm önerileri ve takvimler üzerinde tartışmalar yapılacak, ilmi ve uygulanabilir bir sonuç çıkarılması amaçlanmıştır.

Kongrede konunun fıkhi, astronomik ve toplumsal/sosyal boyutlarını ele alan üç sunumla mevcut durum ortaya konulacaktır. Ardından kongreye sunulan çözüm önerileri ve takvim teklifleri üzerinde tartışmalara geçilecektir.

Genel Sekreter:

Prof. Dr. Yavuz ÜNAL (Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi)

Sekreterya:

Dr. Mustafa Bülent Dadaş (Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı)

Uzm. Yrd. Kenan Oral (Din İşleri Yüksek Kurulu Uzman Yrd.)

Uzm. Yrd. Üzeyir Öztürk (Din İşleri Yüksek Kurulu Uzman Yrd.)

Bilim Kurulu:

Dr. Ekrem Keleş (Komisyon Başkanı)

Prof. Dr. Ahmet Yaman (Türkiye)

Prof. Dr. Ali Muhyiddîn el-Karadâğî (Katar)

Prof. Dr. Sâcid Özdemir (Türkiye)

Mühendis Muhammed Şevket Avde (Ürdün)

Prof. Dr. Şeref el-Kudât (Ürdün)

Dr. Zülfikar Şâh (Amerika)

Ahmed Câballâh (Avrupa)

Dr. Heymen Mütevellî (Mısır)

Dr. Muhammed Garîb (Mısır)

Dr. Mühendis Celâleddîn Hâncı (Suriye)

Dr. Mustafa Bülent Dadaş (Türkiye)

Astronom İlhami Aşıkkaya (Türkiye)

Kongrenin Dili:

Türkçe, Arapça, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Rusça’dır.

Kongre Takvimi:

Teklif özetlerinin son teslim tarihi : 01.09.2015

Teklif özetlerinin geri bildirim tarihi : 15.10.2015

Teklif metinlerinin son teslim tarihi : 30.01.2016

Müzakere metinlerinin son teslim tarihi : 20.03.2016

Kongre tarihi : Mart 2016

İletişim adresleri:

E-Posta: takvim@diyanet.gov.tr

Web: takvim.diyanet.gov.tr (Sitenin yapımı devam etmektedir.)

Telefon: (00 90 312) 295 85 98/295 69 70

Faks: (0090 312) 295 85 31

Adres: Üniversiteler Mah. Dumlupınar Blv. No: 147/A 06800 Çankaya ANKARA
__________________
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Ukrayna'da adım adım sokak savaşlarına Kara Kartal Gündem/ Manşetler 0 22 Mart 2022 11:40
Adım Adım Cin Çıkarma Kara Kartal Hurafeler-Bi'datlar 3 16 Ocak 2022 19:57
pratik adım adım Hacc İçin Özetler küskün Hacc-Umre-Kurban 0 04 Şubat 2015 03:42
Adım Adım Kuran Dili enderhafızım Genel Arapça 2 17 Kasım 2012 01:20
Adım adım yüz bakımı Arasat Kadın Bakım-Güzellik 0 14 Nisan 2009 01:02

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.