Konu Başlıkları: DHBT soru-cevap bölümü
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Ağustos 2014, 13:26   Mesaj No:21

nurşen35

Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.476
Konular: 1144
Beğenildi:4415
Beğendi:3686
Takdirleri:14253
Takdir Et:
Standart Cevap: DHBT soru-cevap bölümü

Alıntı:
-mina Üyemizden Alıntı Mesajı göster
bir cismin gölge uzunluğunun, kendi uzunluğuna veya kendi uzunluğunun iki katına ulaşıp ulaşmadığı hesaplanırken, güneşin tam tepe noktada iken cismin yere düşen gölge uzunluğu (fey-i zeval) hariç tutulur, yani toplam uzunluğa dahil edilmez............... bunu anlayan var mı bir cismin gölge uzunluğu kendi uzunluğu filan....

Hadis-i şerifde buyuruldu ki; ''Cebrail aleyhisselam Kabe kapısında iki gün bana imam oldu. İkimiz fecr doğarken sabah namazını , güneş tepeden ayrılırken öğleyi, herşeyin gölgesi kendi boyu uzayınca ikindiyi, güneş batarken ( üst kenarı kaybolunca) akşamı ve şafak kararınca yatsıyı kıldık. İkinci günü de, sabah namazını , hava aydınlanınca öğleyi, herşeyin gölgesi kendi boyunun iki katı uzayınca ikindiyi, bundan hemen sonra akşamı, oruç bozulduğu zaman yatsıyı gecenin üçde biri olunca kıldık. Sonra ya Muhammed (sav) senin ve geçmiş Peygamberlerin namaz vakitleri budur. Ümmetin, beş vakit namazın herbirini bu kıldığımız iki vaktin arasında kılsınlar dedi.''

Bu hadise Mirac'ın ertesi günü hicretten de iki sene önce vuku bulmuştur. Namaz sayısınında beş vakit olduğunu bu hadis-i şerifden anlaşılmaktadır.

Namaz vakitlerini bulabilmek için Güneşin arz derecelerinden yararlanılmıştır.

Güneşin ve yıldızların hareket ettiklerini zannettiğimiz küreye '' Sema küresi'' denir. Güneş hareket etmez fakat Dünya döndüğü için Güneş hareket ediyor sanıyoruz. Etrafımıza bakınca yer ile gök büyük bir dairenin kavsi üzerinde birleşmiş gibi görünüyor. Bu daireye '' Üfk-ı zahiri hattı'' denir. Güneş sabahları bu hattın şark tarafından doğuyor. Semanın ortasına kadar yükseliyor. Öğle vakti tepeye kadar yükselip, tekrar alçalmaya başlıyor. Sonra Üfk-ı zahiri hattın garb tarafında bir noktadan batıyor. Güneşin en yüksek olduğu vakte '' zeval vakti'' denir.

Bir mahalde sabah namazının vakti dört mezhepde de fecr-i sadık denilen ufuktaki beyazlığın bir noktada görülmesiyle başlar. Güneşin en yüksek olduğu zamana zahiri zeval zamanı demiştik. Zahiri zeval zamanı biterken, gölgenin uzamaya başladığı görülür ( yere dik olan bir çubuğun gölgesi) bu durum boyunun iki misli uzamasına kadar devam eder. Gölge boyunun değişmediği zamana '' Hakiki zeval vakti'' denir. En kısa gölge uzunluğuna '' Fey-i zeval'' denir.
Fey-i zeval yalnız öğle ve ikindi namazlarının vakitlerini bulmak için kullanılır. Diğer vakitlerde Fey-i zeval kullanılmaz.


Bu konu çok ayrıntılıdır. Daha çok bilgi almak için ilim ve fıkıh kitaplarını araştırın. Bildiğim ve öğrendiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım. Ne kadar faydalı oldum bilemiyorum. Dediğim gibi sizde araştırabilirsiniz. Rabbim yolunuzu açık etsin..
Alıntı ile Cevapla