Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Soru Cevap Arşivi

Konu Kimliği: Konu Sahibi SEHER GÜLÜ,Açılış Tarihi:  04 Temmuz 2013 (23:57), Konuya Son Cevap : 05 Temmuz 2013 (19:19). Konuya 7 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 04 Temmuz 2013, 23:57   Mesaj No:1
Medineweb Acemi Üyesi
SEHER GÜLÜ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:SEHER GÜLÜ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 28633
Üyelik T.: 19 Mayıs 2013
Arkadaşları:3
Cinsiyet:KIZ
Memleket:MUŞ
Mesaj: 34
Konular: 11
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart insan yüzü çizmek ve ya genel olarak resim çizmek günah mıdır?

insan yüzü çizmek ve ya genel olarak resim çizmek günah mıdır?

İnsan yüzü çizmek günah mıdır? Lütfen kesin bir cevap verin çünkü buna göre resim çizmeye veda edeceğim eğitimim olmadan ve sevdiğim için yapıyorum ama kaç gündür aklımda bu soru var!
__________________
NE DEHŞET VERİCİ BİR ŞEYDİR Kİ 16 SENE OKULA GİT DÜNYAYA NİÇİN GELDİĞİNE DAİR TEK HARF BİLE ÖĞRENME!!!
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi SEHER GÜLÜ 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
önemliiiii Soru Cevap Arşivi SEHER GÜLÜ 3 1969 24 Kasım 2013 15:54
Evlilik ile ile ilgili birkaç tavsiye Evlilik-Nikah Konuları SEHER GÜLÜ 0 1359 12 Ekim 2013 22:17
Cebrail a.s. ile ilgili Soru Cevap Arşivi SEHER GÜLÜ 0 1554 19 Ağustos 2013 14:05
ramazan geldi Soru Cevap Arşivi SEHER GÜLÜ 2 1382 19 Temmuz 2013 15:11
Gözleri haramdan sakıdırmanın faydaları Bilgi Dağarcığı SEHER GÜLÜ 1 2183 16 Temmuz 2013 17:20

Alt 05 Temmuz 2013, 00:37   Mesaj No:2
Medineweb Kıdemli Üyesi
alya dua - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:alya dua isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20351
Üyelik T.: 20 Eylül 2012
Arkadaşları:8
Cinsiyet:Müennes
Mesaj: 305
Konular: 5
Beğenildi:22
Beğendi:8
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: insan yüzü çizmek ve ya genel olarak resim çizmek günah mıdır?

bize kursta çizilmesi günah diye öğrettiler ayrıca oyuncak bebek de sakıncalıymış
__________________
ÜZÜLME GÖNÜL GECENİN AĞARINDAN SEHER KIŞIN ARDINDAN BAHAR MUHAKKAKTIR. UNUTMA GÖNÜL. GECENİN DE, KIŞIN DA SAHİBİ HAK'TIR.
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Temmuz 2013, 00:44   Mesaj No:3
Medineweb Usta Üyesi
kübra-y - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kübra-y isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 26427
Üyelik T.: 06 Mart 2013
Arkadaşları:29
Cinsiyet:bayan
Memleket:çanakkale
Yaş:30
Mesaj: 250
Konular: 8
Beğenildi:5
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: insan yüzü çizmek ve ya genel olarak resim çizmek günah mıdır?

ilahiyatçı bir abla ile konuşmuştum bu konuyu...eskiden resim ve heykellere tapınıldığı için çizimn sakıncalı olduğunu düşünyorum dedi...niyetler amellere göredir. o açıdan çizim yapmıyoruz ki günümzde..yine de derinlemesine araştrmak gerek..
__________________
İnancımız batıl değil ki, ümidimiz kırılgan olsun. . .
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Temmuz 2013, 03:24   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
NİSAREYYAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:NİSAREYYAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 22593
Üyelik T.: 07 Aralık 2012
Arkadaşları:26
Cinsiyet:
Memleket:İstanbul
Mesaj: 579
Konular: 29
Beğenildi:15
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: insan yüzü çizmek ve ya genel olarak resim çizmek günah mıdır?

Ben de resim çizmeyi çok sevdiğimden bu konu uzun bi süre kafamı kurcalamıştı ve bi şekilde Allah ın yardımıyla bırakmıştım

Bu konu biraz ihtilaflı bi konu müzik konusu gibi...

Bu konuda Mustafa islamoğlu nun video ve yazıları var

Benim nacizane tavsiyem öncelikle Rabbimiz ve peygamber efendimiz (A.S.M) hoşnut olmayacaksa beni bundan selametle uzaklaştır duasını yapıp sonrasında araştırmaktır..

çünkü nefsimiz ihtilaflı konularda kendine göre pay çıkarabilir, Rabbim şeytanın vesveselerinden kurtarsın inş.

Bu konuyla ilgili hocalarımızın aydınlatmasını bekliyoruz inş.
selametle...
__________________
Allah’ım! Senden; Seni sevmeyi, Seni sevenleri sevmeyi ve Senin sevgine ulaştıracak amelleri sevmeyi dilerim. Allah’ım! Senin sevgini bana canımdan, ailemden ve soğuk sudan daha sevimli kıl!
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Temmuz 2013, 08:58   Mesaj No:5
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: insan yüzü çizmek ve ya genel olarak resim çizmek günah mıdır?

Resim ve Heykelin İtikad, Fıkıh ve Sanat Açısından Hükmü



Kur’an ve Sünnetin, tevhide, dinî emir, yasak ve uygulamalara ters düşmemek kaydıyla tasviri esastan ve temelden yasakladığını söylemek mümkün değildir. Tasvirin haram ve mubah olmasındaki ölçünün, onun mesajı ve kullanıldığı yer olduğu söylenebilir. Yoksa, salt olarak tasvir haram ise, Hz. Âişe’nin, üzerinde sûret bulunan minder ve yastık kullanması Rasûlullah tarafından sükût ve takrirle karşılanmazdı. Salt olarak tasvir yasak kabul edilse, günümüzdeki fotoğrafın her türlüsünün haram olması icap ederdi. Bu da konusu ve amacı ne olursa olsun, sinema ve televizyondaki her türlü görüntünün de tamamıyla haram olmasını beraberinde getirecekti (Halbuki hiç bir meşhur âlim böyle düşünmemekte). Hz. Süleyman’dan bahsederken belirtildiği şekilde Kur’an salt olarak heykeli yasaklamaz.Kur’an put amaçlı heykelleri kesin dille ve ısrarla yasaklar.



Saygı duymak ve tapmak amacıyla yapılmış veya bu amaca hizmet eden insan heykelinin, putlaştırılmaya yol açma ihtimali olan kişilerin duvarlara asılabilecek ve saygı duyulacak resimlerinin haramlığında ittifak vardır. Tevhid inancının temel esaslarını korumak bu yasağın en büyük hikmetidir. Kendi eliyle yaptığına tapma ahmaklığını bazı insanlar, sadece eski câhiliyye döneminde değil; şu asırda ve çok yakınlarımızda bile göstermekte. Sadece imal ettiği halde “yaratma” vehmine kapılmak, çıplak kadın heykeli, sahte tanrılar, bâtıl dinlerin sembolleri gibi şeyler yapmaya kalkmak ve bunların demirden, tunçtan yontusu için büyük paralar sarf etmek, faydasız bir lüks, yani israf, heykelin dinen kaçınılması ve soğuk görülmesi için diğer hikmetler. Tasvir, kralların, diktatörlerin ve siyasî liderlerin büyük olduğu fikrinin halkın zihnine işlenmesine yarayan en önemli araçlardan biridir. İster resim, ister heykel şeklinde olsun, tasvir, müstehcenliğin yayılmasında da, yığınların çeşitli şekillerde saptırılmasında da geniş olarak kullanılmıştır. Bu gerekçelerden yola çıkarak, tasvir tasvip görmemiştir. Tarih boyunca her türlü canlı resmine, özellikle insan figürüne âlimler ve müslüman sanatçılar soğuk ve ihtiyatlı yaklaşmıştır.



Resim ve heykelin soyut olanına İslâm hiç bir yasak koymaz. Dolayısıyla resimle veya heykelle uğraşmak isteyen ihtiyatlı müslüman için soyut resim ve heykelin kapıları ardına kadar açıktır. Modern resim ve heykel sanatı bile soyut resim ve heykele yöneldi. Minyatür modernize edilebilir, soyut resmin sınırsız imkân ve güzelliklerinden yararlanılabilir. Hat modern resme adapte edilebilir. Heykelden tebliğ amaçlı olarak da yararlanılabilir. Allah’ı, âhireti, ölümü, kulluğu hatırlatan, canlı figürlerden uzak, soyut heykel ve anıtlar gerekirse meydanlara dikilebilir. İsrafa kaçmadan ve yararlı bir şekilde müslümanca bu sanatlarla uğraşılabilir.



Tasvirin yasak kabul edildiği anlayışından dolayı müslümanların sanatı hat, tezhip gibi güzel sanatlara ve mimariye yönelmiş olması bir avantaj olarak algılanabilir. Özellikle putçuluğa giden yolların tümüyle kapanması amacına dayanan putlaştırılma ihtimali olan canlıların heykel ve resimlerinin yasaklanması, sanat ve sanatçı açısından dünyada da büyük faydalar sağlamıştır. Zâten İslâm’daki tüm yasakların dünyaya yönelik hikmetleri vardır. Allah, sadece bizim için zararlı olan şeyleri yasaklamış olduğundan; yasaklara uymak, farkında olmasak bile birçok maslahat ve faydayı beraberinde getirir.



Evet, put amaçlı ve dinî esaslara ters düşen tasvirin haram olması ve de müslümanların hadislerdeki caydırıcı ifadeleri genel anlamda anlayarak canlı resim ve heykelleri tümüyle yasak kabul etmesinin, sanat için çok olumlu etkileri vardır. Biyolojik bir vâkıadır ki, kullanılmayan bir kabiliyet, kullanılmakta olan diğer yeteneği takviye eder. Meselâ gözleri görmeyen birinin belleği ve hassâsiyeti, gören insanlarınkinden kat kat üstündür. Meyvesini çoğaltmak için ağacın budanması gibi canlı yaratıkların resim, yontma ve heykellerinin tasvirinden uzak kalan sanatkârın kabiliyeti diğer alanlarda daha büyük kuvvetle kendini gösterir. Hat sanatı, minyatür, arabesk, stilizasyon ve her çeşit süsleme sanatlarındaki müslüman sanatçıların başarıları bunun delilidir.



İslâm’ın, put amaçlı tasviri (figüratif resmi) yasaklaması, insanlık için çok faydalı olmuştur. Bu yasak, putperestliği önlemiş, yeni bir sanat türünün doğmasına sebep olmuştur. Eğer bu yasak olmasaydı, sanatçılar hâlâ İsa ve Meryem resimlerini tekrar edip duruyor olacaklardı. Tasvir yasaklanmasa veya yasak kabul edilmeseydi, soyut sanat ortaya çıkmayacak, modern soyut sanata giden yol açılmayacaktı. Minyatür bu yasağın biraz yumuşak bir şekilde, ama saygıyla kabulünün etkisiyle gelişmiş, hat sanatının gelişmesi de bu yasaktan yön ve hız almıştır. Başka hiç bir din ve medeniyette göremediğimiz ihtişamda bir yazı sanatı ortaya çıkmıştır. Minyatür ve hat sanatının modern soyut resme katkılarını objektif gözle değerlendirdiğimizde, put amaçlı tasvir yasağını sanat adına alkışlamamak mümkün değildir.

AHMET KALKAN
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Temmuz 2013, 12:58   Mesaj No:6
Medineweb Acemi Üyesi
SEHER GÜLÜ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:SEHER GÜLÜ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 28633
Üyelik T.: 19 Mayıs 2013
Arkadaşları:3
Cinsiyet:KIZ
Memleket:MUŞ
Mesaj: 34
Konular: 11
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: insan yüzü çizmek ve ya genel olarak resim çizmek günah mıdır?

Kısacası ameller niyetlere göredir mi diyorsunuz biz önce resim çizerken niyetimizi sorgulamalıyız değil mi?
__________________
NE DEHŞET VERİCİ BİR ŞEYDİR Kİ 16 SENE OKULA GİT DÜNYAYA NİÇİN GELDİĞİNE DAİR TEK HARF BİLE ÖĞRENME!!!
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Temmuz 2013, 14:48   Mesaj No:7
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: insan yüzü çizmek ve ya genel olarak resim çizmek günah mıdır?

Yasaklanan put figürleri ya da cinsellik ifade eden veya insanları tahrik eden resimlerin çizilmesidir. Resim ve karikatürlerle insanlara güzel mesajlar da verilebiliyor. Yeri geldiğinde bu tür araçlar islami tebliğde kullanılabilir.Sakıncası olmaz.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Temmuz 2013, 19:19   Mesaj No:8
Medineweb Acemi Üyesi
SEHER GÜLÜ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:SEHER GÜLÜ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 28633
Üyelik T.: 19 Mayıs 2013
Arkadaşları:3
Cinsiyet:KIZ
Memleket:MUŞ
Mesaj: 34
Konular: 11
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: insan yüzü çizmek ve ya genel olarak resim çizmek günah mıdır?

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Yasaklanan put figürleri ya da cinsellik ifade eden veya insanları tahrik eden resimlerin çizilmesidir. Resim ve karikatürlerle insanlara güzel mesajlar da verilebiliyor. Yeri geldiğinde bu tür araçlar islami tebliğde kullanılabilir.Sakıncası olmaz.
Aydınlattığınız için sağolun
__________________
NE DEHŞET VERİCİ BİR ŞEYDİR Kİ 16 SENE OKULA GİT DÜNYAYA NİÇİN GELDİĞİNE DAİR TEK HARF BİLE ÖĞRENME!!!
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Dünyanın en güzelini çizmek ayel Makale ve Köşe Yazıları 3 01 Ekim 2023 08:41
Tevbesi Olmayan Günah Var mıdır ?? MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 9 13 Nisan 2009 15:26
Genel Olarak Namazların Kılınışı MERVE DEMİR Namaz-Abdest-Teyemmüm 0 09 Nisan 2009 21:11
Resim çizmek KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 1 09 Nisan 2009 00:44
Bayanların süslenmesi günah mıdır? MERVE DEMİR Soru Cevap Arşivi 0 08 Nisan 2009 08:09

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.