Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Soru Cevap Arşivi

Konu Kimliği: Konu Sahibi TufeyL,Açılış Tarihi:  18 Şubat 2009 (18:51), Konuya Son Cevap : 18 Şubat 2009 (18:51). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 18 Şubat 2009, 18:51   Mesaj No:1
Medineweb Kıdemli Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:TufeyL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 50
Üyelik T.: 15 Temmuz 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 303
Konular: 116
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Peygamberimiz hangi evliliğe karşı çıktı?

Peygamberimiz hangi evliliğe karşı çıktı?

“Hocam, Peygamberimiz, Hz. Ali’nin Ebu Cehil’in kızıyla evlenmesine neden karşı çıktı? Asıl sebep neydi? Konuyu açıklar mısınız?”
Böyle evliliğe karşı çıkmasının altında önemli sebepler yatıyordu.

Şöyle ki: İslam’ın ilk yıllarında Mekkeliler davasından vazgeçirmek için Peygamberimize yalvarıp yakardılar, her türlü imkanı vadettiler. Bir sonuç alamayınca akla hayale gelmedik baskı, tehdit, zulüm ve işkence metotlarını uyguladılar.

Peygamberimiz ise onların hiçbir isteklerine uymadı. Hızlarını alamayınca bu sefer suikast tertibinde bulundular. Fakat buna da güçleri yetmedi. Efendimiz Medine’ye hicret etti. Peygamberimizi ellerinden kaçırmışlardı. Bu defa daha farklı hile ve tuzaklara başvurdular.

Bu tuzaklardan birisi de, dolaylı yollarla Peygamberimizi rahatsız etmek, huzurunu kaçırmaktı. Kalktılar, Medine’ye gittiler. Peygamberimizle görüşmek istediler. Müsaade alınca niyetlerini açığa vurdular. Başta İslam düşmanı Ebu Cehil’in kızı olmak üzere kendi kızlarını Hz. Ali’ye vermek, onunla nikâhlamak istediler. Hz. Ali Peygamberimizin amcasının oğluydu ve aynı zamanda damadıydı.

Hz. Fatıma ile evliydi. Mesele ciddiydi. Peygamberimiz hiç zaman geçirmedi. İleride duyulduğu zaman herhangi bir dedikoduya meydan verilmemesi için Mescid’in minberine çıktı, sahabileri topladı ve durumdan onları haberdar etti:

“Gerçek şu ki, Hişam bin Muğire oğulları kızlarını Ali bin Ebî Talib’e nikâhlamak için benden izin istediler. Ben onlara izin vermiyorum. Sonra yine ben onlara izin vermiyorum. Sonra yine ben onlara izin vermiyorum. “Meğer ki, Ebû Talib’in oğlu benim kızımı boşayıp onların kızını almak isteye.

Çünkü kızım Fâtıma benden bir parçadır. Onu şüpheye düşüren beni de şüpheye düşürür. Ona eziyet veren şey bana da eziyet verir. “Ben ancak ve ancak onu belâya sokmalarından endişe ediyorum. Ben ne helâli haram kılarım, ne de haramı helâl. Vallahi, Resulullah’ın kızı ile Allah düşmanının kızı, bir adamın yanında kesin olarak bir araya gelemez.”1

Evet, Peygamberimizin de açıkça dile getirdiği gibi, Resulullahın (a.s.m.) bu evliliğe razı olmayışının iki mühim sebebi vardı: Birisi ve en önemlisi, İki Cihan Güneşinin biricik kızıyla Ebû Cehil gibi bir Allah ve Peygamber düşmanının kızının bir araya gelmesinin mümkün olmadığıdır.

Çünkü böyle bir evlilikte Hz. Fâtıma’nın rahatsız olacağı, sıkıntı çekeceği, eziyet göreceği kaçınılmazdı. Hz. Fâtıma’ya verilen eziyet aynı şekilde Pey≠gamberimize verilmiş sayılır ki; bu hem haramdır, hem de eziyet verenin helâk olmasına sebeptir. Peygamberimiz, Hz. Ali ile Hz. Fâtıma’ya duyduğu sonsuz şefkatten ve yakınlıktan dolayı böyle bir evliliği kabul etmemiştir.

İkinci sebep de, kıskançlıktan dolayı bir geçimsizliğin, bir fitnenin meydana gelmesidir. Hz. Fâtıma validemiz her ne kadar çok üstün özelliklere ve meziyetlere sahip seçkin bir insan olsa da, her kadın gibi o da kıskançlık duygusu taşıyordu. İşte Peygamberimiz, Hz. Fâtıma’nın kıskançlık göstererek başına bir fitnenin geleceğini bildiği için bu evliliğe razı olmamıştır.

Diğer taraftan Peygamber Efendimiz, Ebû Cehil’in kızı ile Hz. Fâtıma’nın bir nikâh altında bulunmasını haram kılıyor değildi. Allah’ın lütfu ve bildirmesiyle bunların geçinemeyeceklerini biliyor, onun için uygun görmüyordu. Bu meseleyi başka türlü anlamaya, bir mü’mine yakışmayacak şekilde yanlış yorumlama yoluna gitmemelidir. Çünkü Pey≠gamberimiz (a.s.m.) her meselede Allah’ın rızasını esas alıyor ve o doğrultuda hareket ediyordu.

1. Müslim, Fedailü’s-Sahabe: 93-96; el-Fethu’r-Rabbânî (Müsned Şerhi), 22:94.
Mehmet Paksu.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi TufeyL 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ebul vefa hz.'nin duası Dua Bölümü TufeyL 0 2307 19 Mart 2009 14:03
Cennet kapısını açan dua Dua Bölümü TufeyL 0 2313 19 Mart 2009 14:02
Gel sana dünyanın misalini göstereyim Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler Ağlama_Karanfil 1 2075 19 Mart 2009 13:58
BabaanneMaceraları Fıkralar-Hikayeler Kara Kartal 2 1979 17 Mart 2009 23:02
Evlilik aşkı öldürür derler.YaLaN.. Evlilik-Nikah Konuları Mihrinaz 5 1925 17 Mart 2009 21:43

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Devlet 4 evliliğe izin vermelimi ? Esma_Nur Anket'ler-Röportaj'lar 20 15 Nisan 2024 18:33
Testleri Pozitif Çıktı Mihrinaz Gündem/ Manşetler 4 07 Şubat 2022 21:10
Paketten İncil çıktı Tuba_ İslami Haberler 1 28 Nisan 2014 22:12
Hangi ayrılık hangi kavuşma... HakikaT Makale ve Köşe Yazıları 3 16 Ocak 2012 21:27
Evliliğe engelleyen çatırdatan durumlar haller MERVE DEMİR Evlilik-Nikah Konuları 0 13 Nisan 2009 21:57

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.