www.medineweb.net, yükleniyor... 'den beri Kesintisiz Yayında.... |
|
Konu Kimliği: Konu Sahibi Kara Kartal,Açılış Tarihi: Dün (10:25), Konuya Son Cevap : Dün (10:25). Konuya 1 Mesaj yazıldı |
![]() ![]() |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
![]() | Mesaj No:1 |
Durumu: ![]() Medine No : 59105 Üyelik T.:
03 Şubat 2018 | ![]() Korkutucu GPT-5 OpenAI’nin Ağustos 2025’te piyasaya süreceği GPT-5 modeli için CEO Sam Altman’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Altman, “GPT-5’in yeteneklerinden korktum” diyerek hem heyecan hem de endişe yarattı. Altman’ın ifadeleri, yapay zekanın ulaştığı seviyeye dair ciddi etik ve güvenlik tartışmalarını gündeme taşıdı. OpenAI CEO’su Sam Altman, GPT-5 yapay zeka modeli hakkında yaptığı çarpıcı açıklamalarla teknoloji dünyasında geniş yankı uyandırdı. Ağustos 2025’te piyasaya sürülmesi beklenen GPT-5’in yeteneklerinden “korktuğunu” söyleyen Altman, “Bu noktaya gelmemeliydik” ifadeleriyle kamuoyunda tartışma başlattı. Altman’ın açıklamaları ilk olarak, “This Past Weekend with Theo Von” adlı podcast yayını ve X (eski adıyla Twitter) platformundaki paylaşımlarla gündeme geldi. Altman, GPT-5’in bazı çıktılarının “fazlasıyla etkileyici” olmasının yanı sıra “rahatsız edici” düzeyde olduğunu belirtti. Özellikle bir e-postayı anlamakta zorlandığında GPT-5’e danıştığını ve aldığı cevabın “kendisini işe yaramaz .hissettirecek kadar doğru ve derin” olduğunu söyledi. “Arkamı yasladım ve ‘işte şimdi oldu’ dedim. O an kendimi modelin yanında biraz işe yaramaz hissettim” şeklinde konuştu. “ODADA YETİŞKİN YOK” UYARISI VE MANHATTAN PROJESİ BENZETMESİ Altman, GPT-5’in geldiği noktayı “Manhattan Projesi”ne benzetti. Bu benzetme, atom bombasının geliştirildiği ve insanlık tarihinde büyük bir kırılma yaratan projeye gönderme yapıyor. Bu benzetmeyle Altman, GPT-5’in insanlık üzerinde olumlu olduğu kadar yıkıcı sonuçlar doğurma potansiyeline dikkat çekti. “Odada yetişkin yok” sözüyle ise, yapay zeka geliştirme süreçlerinde yeterli denetim ve düzenleme olmadığını vurguladı.
__________________ Ben yalnızca sevdiklerimden korkarım. Çünkü beni sadece onlar incitebilirler ![]() |
![]() |
![]() | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
![]() | Teknoloji/Digital Dünya | Kara Kartal | 1 | 10 | 30 Temmuz 2025 10:25 |
![]() | Gündem/ Manşetler | Kara Kartal | 1 | 12 | 28 Temmuz 2025 22:44 |
![]() | Forum Etkinlileri | su damlası | 1 | 25 | 27 Temmuz 2025 21:50 |
![]() | Gündem/ Manşetler | Kara Kartal | 1 | 57 | 16 Temmuz 2025 17:47 |
![]() | Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat | Esma_Nur | 1 | 87 | 13Haziran 2025 11:48 |
![]() | Mesaj No:2 |
Durumu: ![]() Medine No : 59105 Üyelik T.:
03 Şubat 2018 | ![]()
GPT-5 NELER VAAT EDİYOR? OpenAI’nin GPT-5 modeli, önceki versiyonlara göre ciddi bir sıçrama olarak değerlendiriliyor. Haber yazımı, yazılım geliştirme, tıbbi analiz, stratejik karar destek sistemleri gibi çok çeşitli alanlarda devrim yaratması bekleniyor. Altman, GPT-5’in farklı zeka seviyelerinde çalışabileceğini, standart kullanıcıların sınırsız erişim sağlayacağını, Plus ve Pro abonelerin ise daha yüksek zeka seviyelerine ulaşabileceğini açıkladı. Yeni modelin sesli yanıtlar, tuval (canvas), entegre arama ve derin araştırma gibi gelişmiş özelliklerle donatılacağı belirtiliyor. Ayrıca, modelin adaptif öğrenme kabiliyeti sayesinde kullanıcıya göre kendini şekillendirebilmesi, onu yalnızca bir sohbet botu değil, çok yönlü bir dijital asistan haline getirmeyi hedefliyor. ALTMAN’IN DENGELEYİCİ MESAJI: “HENÜZ AGI DEĞİL” Altman, GPT-5’in “tam potansiyeline ulaşmasının birkaç ay sürebileceğini” ve modelin hâlâ deneysel aşamada olduğunu vurguladı. Ayrıca, Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda altın madalya alabilecek seviyede test edilen ancak henüz kamuya açık olmayan özel bir versiyonun da geliştirildiğini söyledi. Altman, GPT-5’in henüz Yapay Genel Zeka (AGI) seviyesinde olmadığını belirtti. Ancak bu hedefe her zamankinden daha yakın olunduğunu ima etmesi, kamuoyunda AGI’nin artık yalnızca bir hayal olmadığını gösteriyor. ETİK ENDİŞELER VE ELEŞTİRİLER Sam Altman’ın “korku” söylemi, etik ve güvenlik tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Uzmanlar, GPT-5 gibi güçlü bir yapay zekanın kötüye kullanım, yanlış bilgi yayılımı, mahremiyet ihlalleri ve iş gücü kaybı gibi riskleri artırabileceği uyarısında bulunuyor. Altman’ın bu tür risklere dikkat çekmesine rağmen, OpenAI’nin başındaki isim olarak bu denetim eksikliğini dile getirmesi bazı çevrelerde çelişkili bulundu. Bazı yorumcular, Altman’ın bu açıklamalarını bir pazarlama stratejisi olarak değerlendiriyor. Manhattan Projesi benzetmesi ve “korku” vurgusu, modelin gücüne dikkat çekerek kamuoyunun ilgisini artırma amacı taşıyor olabilir. AÇIK KAYNAK HAMLESİ VE ÇİN REKABETİ OpenAI, GPT-5’in yanı sıra Temmuz sonunda açık ağırlıklı (open-weight) o3 mini modelini de yayınlamayı planlıyor. Bu model, GPT-2’den bu yana OpenAI’nin ilk açık kaynak girişimi olacak. Bu hamle, Çin merkezli yapay zeka şirketlerinin açık kaynak projelerine karşılık verme stratejisi olarak değerlendiriliyor. LANSMAN TAKVİMİ VE BEKLENTİLER GPT-5’in Ağustos 2025’in ilk haftasında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Ancak geçmişte olduğu gibi bu tarih, teknik güvenlik testleri ve stratejik planlamalar nedeniyle değişebilir. Altman, daha önce Nisan ayında yaptığı açıklamada modelin “birkaç ay içinde” çıkacağını söylemiş, ancak süreç Ağustos ayına uzatılmıştı. SOSYAL MEDYADA YANKI UYANDIRDI Altman’ın açıklamaları, X platformunda teknoloji odaklı hesaplar tarafından yoğun şekilde paylaşıldı. Özellikle “GPT-5’ten korkuyorum” ve “Kendimi gereksiz hissettim” ifadeleri, kullanıcılar arasında hem mizahi hem de endişeli yorumlara yol açtı. Ancak bazı kullanıcılar, bu söylemlerin modelin gerçek gücünü şeffaf biçimde yansıtmadığını savunuyor.
__________________ Ben yalnızca sevdiklerimden korkarım. Çünkü beni sadece onlar incitebilirler ![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|