Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Tesettür Konuları

Konu Kimliği: Konu Sahibi RemLe,Açılış Tarihi:  26 Şubat 2011 (14:41), Konuya Son Cevap : 20 Ocak 2022 (14:20). Konuya 5 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 26 Şubat 2011, 14:41   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
RemLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:RemLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 164
Üyelik T.: 14 Eylül 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:bayan
Memleket:Allah bilir
Yaş:34
Mesaj: 171
Konular: 81
Beğenildi:14
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Tesettürlü Erkekler

Tesettürlü Erkekler

ALLAH’IN SETTAR İSMİNE İTAAT EDEN TESETTÜRLÜ ERKEKLER

Cahiliye döneminin bütün sapkın hareketlerini gelişiyle batıl kılan Hakk din İslam, bilhassa tesettür hususunda sapkın adetlerin tamamını ortadan kaldırmıştır. Tesettür medeniyetini kurmuştur. Çıplaklığı ibadet sanan bir toplumdan tesettüre kalben ve cismen bağlanan bir toplum imar etmiştir. Tesettür bu tarafıyla gerçek bir zaferdir.
Her ne kadar tesettürün toplumda yaygın intiba olarak kadın için olduğu düşünülse de İslam dininde erkeklerin de tesettürlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Cahiliye devrinde kadınlar çıplak oldukları kadar erkekler de çıplaktılar. Çıplaklık bir marifet olarak ibadetlerde ön planda tutulmuştur. Bu şekilde ibadet etmek ibadetin parçası olarak görülmüştür. Hatta cahiliye dönemi insanlarının Kâbe’yi tavaflarını çıplak olarak yaptıkları muhtelif İslam tarihi kaynaklarında rivayet edilmiştir. Bu şekilde ibadetin yasaklandığı ve mescitlerde ibadetlerin nasıl yapılacağı ile ilgili Araf suresinde şöyle buyruluyor:
“Ey Âdemoğulları! Her mescide gelişte ziynetinizi giyin…” ( Araf- 31).

Dinimizde tüm ibadetlerimizi güzel ve temiz bir görünüş içinde yapmamız Rabbimize olan saygımızdandır. Aynı zamanda bu saygıdan öte, Allah’tan bütün mümin kadınlara ve erkeklere emirdir.

ERKEKLERİN TESETTÜR SINIRLARI

Erkelerin örtünmesi gereken yerlerini Kuran-ı Kerim açıkça bildirmemiştir. Ancak İslam hukukunun ikinci kaynağı olan hadisler bu hususu açıklamıştır. Bu bağlamda erkeğin mahrem yeri, göbekleri altından dizleri altına kadar olan kısmıdır. Sağlam görüşe göre diz kapağı da uyluktan sayılıp avret yeri sayılır. Delil olarak Efendimiz hadisinde buyurmaktadır ki:
“ Erkeğin avret yeri göbeği ile diz kapağı arasıdır”. ( Ahmed b. Hanbel ).
Bir gün Peygamberimiz, Hz. Ali (r.a)’ye “ Dizini açma, diri veya ölü hiç kimsenin dizine bakma” diye emretmiştir.
Bu emirleri göz önünde bulundurarak günümüz erkeklerin kılık kıyafetlerine şöyle bir bakacak olursak, İslam’ın tarif ettiği şekli görmek artık nerdeyse mümkün değil. Daracık pantolonlar, renkli gömlekler, diz kapağı üzerine çıkmış şortlar ve benzeri yakışıksız görünümler adım başı görülür haldedir.
Erkeğin giyiminde de tesettür noktası kadının ki kadar önem taşımaktadır. Bunun için İslam’a uygun tarzı seçmesi gerekir. Mesela, avret mahallini belli etmeyecek kadar bol olması, dışarıda kadınımsı bir görüntüyü andırmayacak renkleri ve biçimleri seçmeleri uygun olanıdır. Haram olan ipeği de kesinlikle giymemeleri gerekir. Allah Resulû’nün bu hususta ki hadisi şerifi şöyledir:
“ Ümmetimin erkelerine, ipek elbise ve altın haram kılındı…” (Tirmizi)
Diğer bir hadisi şerifinde de;
“ İpeği dünya da giyen, ahirette giyemez” buyurmuşlardır. (Buhari)
Bu iki hadis doğrultusunda, haramın her türlüsünden Rabbimize sığınarak, kesinlikle terk etmemiz gerektiğini bilmeliyiz. Erkeklerin kılık ve kıyafette örnek almaları gereken en önemli şahsiyet Allah Resulû’dür. O ( s.a.v), yeşil ve beyaz giymeyi severdi. En çok sevdiği elbise çeşidi ise kamisti. Hiçbir zaman tesettüre aykırı giyinmez, vücut hatlarını belli eder biçimde giysiler tercih etmezdi. Peygamberimiz “Müşriklerle bizi ayırt eden şey başlıklar üzerindeki sarıktır.” der ve başı açık hiç gezmezdi. Esma Binti Yezid İbni’s-Seken (r.a) diyor ki;
“ Allah Resûlü’nün gömleğinin kolu bileğine kadardı.” ( Tirmizi)
Erkeğin süsü, ziyneti ve asıl güzelliği tesettür iledir. Tesettür sadece örtmek anlamıyla değil, insana yakışanın, onu mahlûkattan ayıran şeklin cismen suret kazanması anlamıyla düşünülmelidir. İnsan kendini tanırken en başta tesettürü anlamalı ve yaşamalıdır. Yaşanırken fark edilen tesettür, sadece yaşayanlarca anlatılabilir. Bu bağlamda babanın oğluna, büyüklerin küçüklere mirası tesettür olmalıdır.


IRZLARINI KORUYAN ERKEKLER VE KADINLAR

“ Mü’min erkeklere gözlerini (harama) dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle. Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz Allah onların yapmakta olduklarından haberdardır.” ( Nur Suresi- 30 )


Ayeti kerime doğrultusunda harama bakmaları kesin bir emir ile yasaklanmıştır. Bu bakışın getireceği zararlar kendileri için hüsran olacaktır. Bu göz dikmeden kendilerini koruyanlar Allah katında temiz olarak adlandırılmıştır. Bu temizlik kişinin imanındandır. Her yaptığımızdan haberdar olan Rabbimizden gizli hiçbir şey yoktur. İtaatsizliğimiz mukabilinde başımıza gelebilecek olan cezadan korkmak bizler için gerçekte bir mükâfattır.

Allah insanı kadın ve erkek olarak çift şeklinde yaratmıştır. Sadece kadına yahut erkeğe has emirler nadirdir. İnsan olmanın ortak noktaları ilahî emir ile bildirilmiştir. Tabi bilene… Bilip de iman ettim diyene…

“Müslüman erkekler ve Müslüman kadınlar, mümin erkekler ve mümin kadınlar, itaate devam eden erkekler ve itaate devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, mütevazı erkekler ve mütevazi kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve ırzlarını koruyan kadınlar, Allah’ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar; işte Allah, bunlar için bir mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır.” ( Ahzab Sûresi- 35)

Kadınlar ve erkekler olarak iman ettik, itaati nasip eyle Ya İlahî!
__________________
*Buda geçer ya hu*
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi RemLe 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İmam-Hatip Okullarımız Kur'ân Kursları RemLe 0 2586 01 Aralık 2013 21:44
Umre Kayıtları Başladı Diyanetten Duyurular/Haberler YaŞuHa 7 2039 01 Aralık 2013 21:41
Kurban Bayramı Mesajı Diyanetten Duyurular/Haberler RemLe 0 2085 14 Ekim 2013 21:57
Arafat Vakfe Duası Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat RemLe 0 2300 14 Ekim 2013 21:38
Haccı ve Kurban’ı bir iç muhasebeye dönüştürelim Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat Medine-web 1 1965 22 Eylül 2013 22:57

Alt 08 Mayıs 2014, 01:59   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Fatıma-i Zehra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36712
Üyelik T.: 22 Aralık 2013
Arkadaşları:18
Cinsiyet:
Mesaj: 844
Konular: 67
Beğenildi:27
Beğendi:1
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Tesettürlü Erkekler

hep kadının tesettürünü konusuyoruz... Rabbimiz tesettürü kadın ve erkeğe farz kılmıstır oysa... peki ya günümüzdeki erkekler ne kadar düzgün giyiniyorlar ya da gözlerini tesettürle ne kadar tanıstırdılar? tv,sinema izlerken,yolda,parkta vs. de ne kadar koruyabiliyorlar Allahın onlara verdiği emaneti? hoss,bir film izleyen erkeğin ben film izlerken kadın görmedim demesi imkan dahilinde değil...kadın olmayan bir film varsa onu bilemem...ama ben hiç böyle bir filmin varlığından haberdar olmadım suana kadar. kalp kirleniyor ve bu da iffet tanımının içinde bence...beylerin de kendini sorgulaması gerekiyor...

açıkçası piyasadaki kıyafetleri de gördükçe erkeğe mi kadına mı üzüleyim bilemiyorum... nasıl küçük bir kız çocuğu daha küçük yasta örtüye alıstırılmaya çalısılıyorsa,küçük bir erkek çocuğu da Rabbinin onun için belirlemis olduğu tesettürün farkındalığıyla büyütülmelidir. anne kızın idolüdür deriz hep, ya babalar ? onların da yavrularına iyi örnek olması gerekmez mi? etrafımdaki ailelerdeki umursamazlık beni oldukça üzüyor. bu umursamazlık İslam terbiyesi edinememis bireyleri meydana getiriyor. giyinmek bir terbiye,ahlak,iffet isidir, bir bez parçasını içeren basit bir tanım değildir... bu ümmetin iffetli hanımlara ihtiyacı olduğu kadar, iffetli erkeklere de ihtiyacı var!
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Mayıs 2014, 17:11   Mesaj No:3
Medineweb Üyesi
asalet38 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:asalet38 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 42248
Üyelik T.: 28 Nisan 2014
Arkadaşları:1
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Konya
Yaş:37
Mesaj: 77
Konular: 4
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Tesettürlü Erkekler

İlk tesettür ayeti, erkeklerin gözlerine inmiştir...

"Mü'min erkeklere söyle, bakışlarını indirsinler (haramdan sakınsınlar)"
( Nur Suresi / 30 )
__________________
بير كون موتلاكا
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Mayıs 2014, 17:22   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Fatıma-i Zehra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 36712
Üyelik T.: 22 Aralık 2013
Arkadaşları:18
Cinsiyet:
Mesaj: 844
Konular: 67
Beğenildi:27
Beğendi:1
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Tesettürlü Erkekler

Alıntı:
asalet38 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
İlk tesettür ayeti, erkeklerin gözlerine inmiştir...

"Mü'min erkeklere söyle, bakışlarını indirsinler (haramdan sakınsınlar)"
( Nur Suresi / 30 )


ayetin hepsini paylaşsak daha güzel olur sanki,ayetin devamı: " ırzlarını korusunlar.Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yok ki, Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır." ( Nur Suresi / 30 )
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Mayıs 2014, 17:38   Mesaj No:5
Medineweb Üyesi
asalet38 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:asalet38 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 42248
Üyelik T.: 28 Nisan 2014
Arkadaşları:1
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Konya
Yaş:37
Mesaj: 77
Konular: 4
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Tesettürlü Erkekler

Alıntı:
Fatıma-i Zehra Üyemizden Alıntı Mesajı göster


ayetin hepsini paylaşsak daha güzel olur sanki,ayetin devamı: " ırzlarını korusunlar.Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yok ki, Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır." ( Nur Suresi / 30 )
Haklısınız daha güzel olur tabi
Uyarınız için teşekkür ederim
__________________
بير كون موتلاكا
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Ocak 2022, 14:20   Mesaj No:6
Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 3.509
Konular: 413
Beğenildi:3136
Beğendi:3595
Takdirleri:25542
Takdir Et:
Standart

Tesettürün hayanın cinsi cinsiyeti yok.

Takva elbisesi herkese çok yakışır
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
İtiraf Duası... Mihrinaz Dua Bölümü 5 Bugün 14:26
Tesettürlü Erkek Aranıyor esracık Serbest Kürsü 10 27 Mayıs 2022 13:28
Erkekleşmeye meyilli tesettürlü kadınlar Medineweb Tesettür Konuları 16 05 Nisan 2017 22:34
Ciğer Kırmızısı Tesettürlü Kız EyMeN&TaLhA Makale ve Köşe Yazıları 2 05 Nisan 2017 22:29
Tesettürlü Biri Sosyal Medyada Fotoğraflarını Paylaşabilir mi? Fatıma-i Zehra Tesettür Konuları 1 20 Ağustos 2014 19:11

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.