Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp (https://www.forum.medineweb.net/824-tibbi-nebevi-ve-alternatif-tip)
-   -   Ramazan'da kilo almamak için sebze ve salata yeyin (https://www.forum.medineweb.net/tibbi-nebevi-ve-alternatif-tip/26307-ramazanda-kilo-almamak-icin-sebze-ve-salata-yeyin.html)

EyMeN&TaLhA 03 Temmuz 2013 11:37

Ramazan'da kilo almamak için sebze ve salata yeyin
 
Orhan Fırat'ın haberi:
Uzmanlar, uzun oruç süresi dikkate alındığında ****bolizmanın yavaşlayacağı düşünülerek tüketilen gıdaların niteliğine dikkat çekti. Sahurda börek ve poğaçadan uzak durulmasını öneren uzmanlar, pilav ve makarna yerine sebze ve salatayı öneriyor. İştah açıcı olması nedeniyle Ramazan’ın sembollerinden pidenin tüketiminde de dikkatli olmakta yarar var.
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, Ramazan ayına özel beslenme alışkanlığı geliştirilmesinin yararlı olacağını, çünkü daha yavaş çalışan ****bolizmanın kilo alma riskini artırdığını ifade etti. Beslenme alışkanlığının değişmesi nedeniyle bazı uyarıların Ramazan’da dikkate alınmasının yararlı olacağını ifade eden Selçuk, sahur ve iftarda tüketilen yiyeceklerin niteliklerinin hem sindirim hem de yağ alımı itibariyle kişiyi doğrudan etkilediğini kaydetti.

SAHURDA TÜKETİLEN YİYECEKLER BÜTÜN GÜNÜ ETKİLER

Selçuk, sahurda doğru tüketiminin aç kalınan saatlerde büyük kolaylık sağladığının altını çizerek uyku isteğinin azalmasına ve daha dinamik kalınmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. Tokluğu sağlayan gıdaların yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve olduğunu bildiren Selçuk, “Özellikle protein içeren besinler midede sindirimi yavaşlatacağından ve boşaltımı geciktirir; bu nedenle tokluk süresini uzatmaktadır. Çorba, ayran, süt veya komposto gibi sıvı içeriği yüksek besinler, hacim kaplayarak tok kalmayı sağlar ve sıvı gereksinmesini karşılar. Sahur için börek, poğaça, tost, sucuk, salam, ağır gıdalar yerine; yumurta, peynir, süt gibi kahvaltılık hafif besinleri tercih etmek zinde kalmayı sağlar. Sahurda süt, yumurta, peynir, tam buğday ekmeği, ceviz içi ve tatlı olarak meyve ya da tahin pekmez alınabilir. Bazen pratik olması adına süt veya yoğurt ile yulaf ezmesi müsli gibi besinlerde tercih edilebilir. Fakat bu besinlerin yanına 1 orta boy armut, elma, şeftali gibi bir meyve ve fındık, badem gibi kuruyemişler de tüketilmelidir. Bu tür gıdaların doygunluk süresini uzatmasında fayda sağlar.” dedi.

SEBZE VE SALATAYI BAŞ TACI OLSUN

Yağlanmayı artıran gıdalara karşı dikkatli olunmasını isteyen Selçuk, bunların yerine sebze ve salatanın tercih edilebileceğini, aksi tüketim alışkanlığının yorgunluk ve halsizliğe neden olabileceğini belirtti. Selçuk, “Fazla miktarda tüketilen pilav ve makarna benzeri yemekler vücutta yağlanmayı artırır. Yağlanma ve kilo alımı ağırlık hissini artıracağından kişi kendini zinde değil yorgun ve bitkin hisseder. Tüketilen besinlerin miktarına ve zamanına çok dikkat edilmelidir. Örneğin; her akşam yemekte pilav ya da makarna ile tek tip beslenip üstüne tatlı yiyen bir kişi birkaç günün sonunda kendini yorgun ve isteksiz hissetmeye başlayabilir. Çünkü bu tip beslenme, başta sindirim mekanizmasını etkileyerek bağırsak düzenini bozar; şişkinlik ve kabızlık yaratır. İftarda başlangıç için zeytin, hurma, meze, börek, ceviz içi, kayısı, incir gibi birçok besini bir arada tüketmek yerine tek bir hurma ya da zeytin tercih etmek daha zinde ve sağlıklı olur. Başlangıçta çorba, ardından etli sebze veya zeytinyağlı sebze yemeği, ızgara et, yoğurt, ekmek, salata ile birlikte tüketilerek iftar sonlandırılabilir.
İftar sofralarında en fazla yapılan hatalardan birinin susuzluğu gidermek için asitli gıdalar tüketimi olduğunun altını çizen Selçuk, kadınların günlük ortalama sıvı ihtiyaçlarının 2.7 , erkeklerin ise 3. 7 litre olduğunu söyledi. Bu ihtiyacın karşılanmasında asitli gıdaların yerinin olmadığını belirten Selçuk, “Bu oranın 12- 14 bardağı sudan, geri kalan kısmı ise soda, ayran, çorba, komposto gibi sıvı gıda ve içecekler ile sebze meyveden karşılanmalıdır. Susuz kalan vücut; yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur. Bunun için mutlaka sahura kalkılınca, iftar sırasında ve sonrasında yatana kadar sıvı tüketimini ihmal etmemek gerekir. Asitli ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

RAMAZAN PİDESİ İŞTAH AÇAR

Bir uyarı da Ramazan pidesiyle ilgili. Pidenin beyaz undan yapıldığını ve kalorisinin diğer ekmeklere göre fazla olduğunu belirten Selçuk, pidenin iştah artırdığını kan şekerini hızlı artırıp çabuk düşürebildiğini belirtti. Bu nedenle yağ artırıcı özelliği bulunan pidenin tüketiminde aşırıya kaçmamanın önemine işaret eden Selçuk, obezite ve fazla kilo problemi olanların pideden uzak durmasının yararına işaret etti.
Selçuk, Ramazan ayının tatlı tüketiminde de dikkatli olunması gereken bir zaman dilimi olduğunu hatırlattı. Tatlı tüketimini sınırlandırmak ve ağır tatlıları tercih etmemek gerektiğini belirten Selçuk, bunların yerine güllaç, kazandibi, dondurma veya meyveli kupların tercih edilebileceğini kaydetti

alıntıdır


SAAT: 22:23

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306