Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp (https://www.forum.medineweb.net/824-tibbi-nebevi-ve-alternatif-tip)
-   -   Stresli yaşayanlar dikkat, bu hastalık sizi de vurabilir (https://www.forum.medineweb.net/tibbi-nebevi-ve-alternatif-tip/6461-stresli-yasayanlar-dikkat-bu-hastalik-sizi-de-vurabilir.html)

Belgin 25 Eylül 2008 08:29

Stresli yaşayanlar dikkat, bu hastalık sizi de vurabilir
 
Birçok hastalığın temel sebebi ve tetikleyicisi yanlış beslenme. Kimi sağlık sorunları da ciddi bir beslenme prensibine ihtiyaç duyar.
Sadece hastalıklarda değil yaşlanma etkilerine karşı mücadele ve cilt, vücut güzelliği gibi estetik kaygıların önlenmesinde doğru temelli sağlıklı bir beslenme sistemine ihtiyacımız vardır.Yoğun stresli günlük yaşam koşulları insanların beslenme alışkanlıkları saatleri ve kültürünü de değiştirdi.
Fast-food ürünlerin, kızartmaların, yağlı yiyeceklerin, kahve ve gazlı içeceklerin hayatımıza girmesiyle reflü sorunu da hızla artış gösterdi. Mide içinde bulunan yemek ve asidin yemek borusuna geri kaçmasına verilen isim olan Gastroösofagiyal reflü (GÖR) reflü artık bizde olduğu gibi tüm dünyada da yaygın olarak görülüyor. Hatta yapılan çalışmalar Türkiye'de toplumun yüzde 20'sinde reflü hastalığı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
NASIL ANLAŞILIR?
Mide yanması.
Mide içeriğinin yukarı çıktığını hissetmek (bazı hastalarda ağza yedikleri gelebilir)
Göğüs bölgesinde yanma
Ağza acı su gelmesi
Yutma güçlüğü
Kalp çarpıntısı
Mide şişkinliği
NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Meyveler düşük yağ ve asit oranına sahip olduğu ve sindirimi kolay olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Her ne kadar meyveler dost olsa da reflü hastalarının meyveler arasında da tercih yapmaları gerekmektedir.
Asit oranı yüksek meyveler tüketilmemeli yahut sınırlı tüketilmelidir (Portakal, mandalina, greyfurt vb. gibi...)Yemek yedikten hemen sonra yatmayın. Çünkü mide asit miktarı yatarken çoktur. Yattığınızda ise baş-boyun bölgenizi yukarıya koyun.
Sık ve az yemek yemeye dikkat edin.
Fazla kiloları vermelisiniz.
Çok sıkı giysilerden kaçının.
Yemekten sonra eğilmeyin.
Gece atıştırmalarından sakının.
Stresten ve sigaradan uzak durun. Çok fazla güç gerektirecek işlerden kaçının.
KESiNLiKLE KAÇININ
Portakal suyu, limon, limonata, greyfurt, domates, kızarmış patates, çiğ kuru soğan, sığır eti (kıyma), fileto, kızarmış sosis, şarküteri ürünleri, süt, yağlı kremalar, yağlı peynirler, salça ketçap, mayonez, patates püresi, çay, kahve, çikolata, mısır cipsi, sirkeli, limonlu salata.
GECE YARISI ATIŞTIRMAYIN
Reflü riskini artıran etmenlerden biri şişmanlıktır. Pek çok hastalıkta risk faktörü olduğu gibi reflü için de risk faktörüdür. Bu nedenle reflü sorunu yaşayanların ideal kilolarında olması çok önemlidir. Reflünün tetikleyicileri arasında beslenmede sık yapılan hatalar yatar. Bunların başında öğünlerde büyük porsiyonların tüketilmesi, yatmadan kısa süre önce ya da gece yarısı atıştırmaları, sindirimi zor besinlerin tüketimi gelmektedir.
SAKIZ TETİKLER
Yağlı gıdaların sindirimi diğerlerinden daha zor olduğu için midenin daha fazla asit salgılamasına neden olur bu durum reflü oluşumunu artırır. Reflü sorunu yaşayanların sıcak yiyecekler ve içeceklerden de sakınmaları gerekir. Sakız çiğnemek de reflüyü artırabilmektedir. Pek çok yiyecek, yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın açılmasına ve reflüye neden olur. Tüm besinleri yağsız veya düşük yağ ile hazırlamalı, kızartma yerine haşlama tercih edilmelidir.
SAKINMALISINIZ
Yağ, çikolata, kızartmalar, kremalı besinler, tam yağlı süt, baharatlı ve acı gıdalar. Asidik besinler olan domates, soğan, greyfurt, portakal, limon. Çay, kahve, sakatat, sucuk, tulum peyniri, kuru fasulye gibi gaz yapıcı gıdalar, kuruyemiş, turşu, sarımsak, sirke...
TÜKETEBİLİRSİNİZ
Süt, salep, çay, bitkisel çaylar, haşlama ızgara et, tavuk, bal, reçel, haşlanmış yumurta, makarna, pişmiş sebzeler, beyaz peynir, dil peyniri, zeytinyağı, çiçek yağı, mısırözü yağı, kabak tatlısı, komposto, sütlü tatlılar, kekik...
POTASYUMUN ÖNEMİSODYUMU ÇOK GIDALAR
Ketçap, soya sosu, hazır çorbalar, hardal, et suları, jambon, sosis, sucuk, cips, turşu, zeytin, salamura, işlenmiş etler kavurma, tuzlanmış balık vb.)
SADECE TUZ DEĞİL!
Sadece tuzlu yiyecekler tansiyonu yükseltmez. Soda, maden suyu gibi içecekler de dikkatli tüketilmeli. Örneğin maden suyu, içerdiği minerallerden ötürü böbrek ve tansiyon hastaları için zararlı olabileceğinden tüketimine dikkat edilmeli; mümkün olduğunca tüketilmemeye çalışılmalıdır.
ZENGİN BESİNLER
Hipertansiyon hastalarının magnezyum, potasyum ve posadan zengin besinler tüketmesi, sebze ve meyveden zengin olan beslenme sistemi benimsemesi gerekir. Potasyum açısından zengin meyve, sebze, balık, tavuk, hindi ve baklagillerle desteklenen beslenme sistemi tansiyon kontrolünde faydalı olacaktır.


Dr. İsmail Ağar

Tuba_ 24 Nisan 2014 00:55

Cevap: Stresli yaşayanlar dikkat, bu hastalık sizi de vurabilir
 
Allah razı olsun


SAAT: 08:53

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306