Cevap: türk dili 1 notlarımız TÜRK DİLİ 8. ÜNİTE SORULARI terimlerin türkçeleştirilmesi için ilk çalışmayı kim yapmıştır a-ziya gökalp b-atatürk c-şinasi türk dilinin kaynaklarıyla bilinçli bir biçimde terim türetme yoluna giden ilk türk toplumu kimlerdir a-göktürkler b-uygurlar adamak ağarmak gezdirmek iyileşmek hangi tür fiile örnektir a-basit b-bileşik c-türemiş türk dil kurumunun yayımladığı terimler sözlüğünde hangi alanda terim yoktur a-bilim b-sanat c-genel yetenek d-spor bilimi oluşturan verilerin ve bilgilerin sözlü, yazılı, görsel, işitsel ve deneeysel olarak işlenmesini, üretilmesini, geliştirilmesini, aktaılmasını sürekli biçimde sağlayan dillere ne denir a-bilim dili b-ana dil aşağıdakilerden hangisi abdülmecit döneminde kurulan devlet okullarında yer verilen diller arasında değildir a-arapça b-almanca c-fransızca d-farsça e-türkçe türkçe ortaoöğretim ve meslek okullarında öğretim dili haline kimin zamanında gelmiştir a-abdülmecit b-abdülaziz aşağıdakilerden hangisi sözlü anlatık bozuklukları arasında değildir a-kısa ünlülerin uzun söylenmesi b-uzun ünlülerin kısa söylenmesi c-ince söylenmesi gereken seslerin kalın söylenmesi d-kalın söylenmesi gereken seslerin ince söylenmesi e-ses fazlalığı f-ulama eksikliği g-düzeltme işareti eksikliği h-yer değiştirme aşağıdakilerden hangisi sözcüklerin yanlış yazılmasının sebepleri arasında değildir a-bilgisizlik b-anlamını bilmemek c-az kullanılan sözler d-sözlük kullanma alışkanlığının olmaması e-dikkatsizlik f-farklı kültüre sahip olma g-acelecilik aşağıdaki kelimelerden hangisi doğru yazılmıştır a-Konyalı b-Konya'lı aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışlığı yoktur a-geçen yılki sermayemiz b-baktıkki gelmiyorsun c-geçen yıl ki sermayemiz aşağıdakilerden hangisinin yazımı doğrudur a-Adanalılar b-Adanalı'lar aşağıdakide cümlelerin hangisinde sözcük fazlalılığından oluşmuş anlatım bozukluğu vardır a-tam verimli randıman sağlanamıyor b-saygılarımı sunarım c-spor salonu dolu aşağıdakilerin hangisinde de bağlacı doğru yazılmıştır a-sende gitme b-ben de söylerim c-moda da erkek dünyası gezegen uydu yalıtım yerleşke bu sözcüklerin türü nedir a-basit b-türemiş c-bileşik hangisi dille ilgili farklı bir sorundur a.dilin başka dillerle ilişkiye girmesi b.bazı sözcüklerin yanlış yazılması c.yanlış anlamlar yüklenmesi d.kavramların türkçe karşılıkları yerine,yabancı isimlerinin tercih edilmesi türkçenin karşılaştığı özellikle yabancı kelimelerle ilgili sorunun çözümü nedir a.yabancı kelime sayısını aza indirgemek b.türkçe köklerden yapım eki aracılığı ile sözcük ve terim türetme c.türkçe eklemeli bir dildir ,bunlara kapalıdır,çözüm ayakkabı-ateş böceği-bilinçaltı- gibi kelimeler hangi tür sözcüğe örnktir a.basit b.sıralı c.türemiş d.bileşik bilinçli bir biçimde kelime türetme yoluna giden ilk türk toplumu kimdir a.hunlar b.oğuzlar c.kıpçaklar d.uygurlar uygur türkçesinde vergi-iktasatla ilgili kavramlara da yer verilmiş.bu neyin göstergesidir a.yerleşik bir iktisadi hayatın varlığının b.göçebe yaşadıklarının c.ticari anlamda zengin olduklarının d.hiçbiri atatürkün arpça terimler yerine türkçe terimlerle yazdığı kitabının ismi a.cebir b.geometri c.sayılar d.logaritma hangisi bilim dili ile ilgili değildir a.bir ülkede bilimadamları,sanatçıları,hukukçularının ana diliyle yetişmiş olması b.yine anadilleriyle eser vermeleri c.bilimi oluşturan bilgilerin yazılı olarak işlenebilmeyeteneği d.öğretimin başka bir dille yapılması hangisi 1933 üniversite reformuyla ilgili değildir a.türiyede çalışmalarına devam eden yabancı öğretim üyeleri türkçeyi öğrenmek zorundalar b.öğrencilere türkçe ders melzemesi sağlama zorunluluğu c.öğretim üyelerinin türkçe kitap ve makale yazması gerekliliği d.öğretimde yabancı kökenli kelimelere yer verebilirler aşağıdaki anlatım bozukluklarından hangisi farklıdır.koyu renkli harfler uzatılarak okunuyor a.izmirde yapılacak mitinge katıldı b.bu iş bize nasip olacak c.yüksek lisans proğramında okuyor d.daha nekadar dayanıcan hangisinde ses düşmesinden kaynaklanan yanlışlık vardır a.sınav sonuçlarını açıklicaklar b.ayşeylen makbergülünden haber yok c.pc nin yavaşlığı beni felç etti d.hepsi hangisinde farklı bir söyleyiş yanlışlığı var a.konuları kompile çalışmam lazım b.enfilasyon belimizi büktü c.tekisitilde çalışan var mı d.küçükçük çocuğun yaptığından ne çıkar ulama eksikliğinden kaynaklanan felç etti-kat etti-icat etti- kelimelerinin doğrusu hangi şıkta verilmiştir a.feçetti-katetti-icatetti b.felcetti-katetti-icadetti c.felcetti-katetti-icatetti kibrit-öskürük-melmeket-yalnış kelimelerinde nasıl bir yanlışlık vardır a.vurgu yanlışlığı b.hatalı yumuşatma c.yer değiştirme d.ayın üyesinden kaynaklı hata e.ses uyumsuzluğu hangisinde de-da bağlacının yazımı ile ilgili yanlışlık yapılmıştır a.ayşa de gelemedi soru cevaba b.makbergülünden de hiç haber yok c.sen de olmasan ne yapardık mehmet akif d.ev de oturup kahve içeceğim hangisi ki bağlacının bitişik yazılması gereken kelimeler arasında değildir a.çünkü b.halbuki c.mademki d.oysaki e.sanki f.demekki hangisinde soru ekinin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır a.ayşe nur sen mi geldin b.makbergülü güne mi gitmiş c.mehmet akif ağlıyor musun d.elvin meyrayı gördünmü hangisinde farklı bir anlatım bozukluğu vardır a.arkadaşalrın soru cevaba gelmemesi,katılmaması beni üzdü b.şimdi müjdeli bir haber geldi,makber gülü güne gitmemiş c.ender hafızım düğün için yer ve mekan arıyormuş d.bazen forumda fikir ayrıntıları olabiliyor hangisinde söz dizimiyle ilgili yanlışlık yapılmıştır a.belediye eski başkanı b.eski dışişleri bakanı c.sel sularına kapılmak d.hepsi nerelerdeydin be editim,saygılarımı hürmetlerimi sunarım .cümlesinde nasıl bir yanlışlık yapılmıştır a.ses uyumsuzluğu b.sözcüklerde fazlalık c.katılımcılarda azlık d.hiçbiri Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: türk dili 1 notlarımız Allah razı olsun hazırlayanlardan. Çok iyi hazırlamışsınız. |
Cevap: türk dili 1 notlarımız Alıntı:
burdaki sorular ekip çalışmasıyla yapıldı |
Cevap: türk dili 1 notlarımız isim fiil eki kodlanınca MA-(Y-)IŞ-MAK sıfat fiil eki.. ortaçı unutmamak için şöyle yapılabilir : S.ORTAÇ :) SIFAT EKLERİ KODLAMASI : AN-ASI-MEZ-AR-DİK-ECEK-MİŞ ... (: KALANLAR DA zarf Bag /ulaç fiil oluyor.... bunu da şöyle kodladım : Zarfı Bağlayıp Ulaç(ş)tırmalı.., bunlar kübra arkadaşın kodlamaları işinize yarayacaktır ben çok faydalı buldum (: |
Cevap: türk dili 1 notlarımız hangisinde yazım yanlışı yoktur? Geçen yılki sermayemiz (Geçen yıl ki sermayemiz) doğrusu bu olmalı değilmi!? |
bağlaç çıkarıldığında cümlede anlam bozulmaz aitlik eki olan ki cümleden çıkarılırsa anlam bozulur |
Cevap: türk dili 1 notlarımız Ben bu dersten yoruldum bişeyde anlamıyorum ya çok karışık yardım edin nasıl çalışmalıyım |
aslında çok da karışık bir ders değil sadece orta okul ya da lisede öğrendiğimiz şeylerin adını değiştirmişler bize de bir ünite çok zor gelmişti ama düzenli programlı çalışırsan bu dersin üstesinden gelirsin murat ya da egem yayınlarının soru bankası kitabını alabilirsin ben faydasını çok gördüm biz kendimizce bazı zor ve karışık yerleri kodluyorduk ben daha çok tanımlarda kodlama kullanıyordum mesela bir tanımın kendimce birkaç kelimesini aklımda tutuyordum sınavda o tanım sorulunca hemen aklıma geliyordu diğer derslerde de kodlama yöntemi çok güzel oluyor |
Cevap: türk dili 1 notlarımız Yaa türk dili içerigine baksaydım keşke ekle-sil yaparken. Konuları çok güzelmis :( size iyi çalısmalar :( |
Cevap: türk dili 1 notlarımız Bilmiyorum ki programlı nasıl çalışmalıyım hangı dersten günde kaç ünite bitirmeliyim ? |
Cevap: türk dili 1 notlarımız TÜRK DİLİ 1.ÜNİTE 1-Bir dil topluluğunda söyleyiş,yazım ve söz varlığı vb. belirli alanlarda ortak ve resmi kabulün sağlanmasına ne denir? ölçünlü dil ölçünleştirme 2-………………genellikle anlamaya ,açıklamaya odaklı olduklarından betimleyici dil bilgisini tercih ederler. Dili öğretenler Dil bilimciler 3-Dil ,kendi düşüncelerini sesin yardımıyla,özne ve yüklem aracılığıyla anlaşılır duruma getirmektir –diyen filozof kimdir? Aristo Chosky Eflatun 4-Doğruyu veya yanlışı bulmaya yönelik değil,dilin kendine özgü niteliklerini anlamaya odaklı yaklaşım hangisidir? Betimleyici Kuralcı 5-Hangisi Dilin değişmesinde etkili değildir? Coğrafya Cinsiyet Yetenek 6-Konuşurların eş zamanlı olarak bir dilden diğerine geçmesine ne denir? Değişke Kod değiştirme 7-’’Dil edinimi iç güdüsel olarak değil,toplumsal doku içinde,ana dili konuşurları arasında belirli aşamalarla gerçekleşir.’’ diyen kimdir? Edward Sapir Aristo 8-‘’Düşünce dili belirler ve dil sadece düşüncenin aktarım arcıdır ‘’diyen iki düşünür? Eflatun-aristo Kindi-aristo 9-hangisi ilk yapay dillerden değildir? volapük lingua esperanto 10-Dünya nın coğrafi bakımdan en yaygın,konuşur sayısı bakımından en kalabalık dil ailesi hangisidir? hint-avrupa çin-tibet hint-iran 11-Türkçe hangi dönem de bağımsız bir dil haline gelmiştir? avrupa hun büyük hun 12-ilk Türkçe döneminde aileden ilk ayrılan üye hangisidr? Yakut Türkçesi Ana Bulgarca(Eski çuvaş Türkçesi) 13-Türk lehçeleri –yakın lehçeler ve –uzak lehçeler olmak üzere 2 ye ayrılır.Buna göre Çuvaşça-Yakutça hangi türe girer? Yakın lehçeler Uzak lehçeler 14-Aşağıdakilerden hangisi bölgelerüstü ölçünlü dilin geliştiği aşamalardan biri değildir? Seçim Kodlama Yerleştirme Seçkinleştirme Ayrıştırma 15-Dersini ölçünlü dil ile yani İstanbul Türkçesi ile anlatan bir öğretmenin köyüne gittiğinde köyünün ağzı ile konuşması hangi dile örnektir? Sözlü dil İki değişkelik Lingua franca 16- Halk arasında ve öğretim süreçlerinde en iyi,en doğru ve en güzel olarak nitelenen,aynı zamanda ölçünlü dil olarak da ifade edilen dil çeşidi nedir? Yazı dili Ana dili 17-Dil bilimsel verilere göre bir dil ailesi içinde yer almayan veya aynı dil ailesi içinde yakın akrabası bulunmayan dil çeşidi? Sözlü dil Yalnız dil İzole dil 18-Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru değildir? Yidişçe bölgesel dillere tipik örnektir. Her resmi dil devlet dili değildir İspanyolca birleşmiş milletler örgütünün resmi dillerindendir. Avrupa birliği’nin 23 resmi dili vardır 20-Nato nun resmi çalışma dilleri hangileridir? İngilizce –Almanca İngilizce-Fransızca 21-İlk yapay dillerden Volapük(dünya dili) hangi tarihte kim tarafından oluşturulmuştur? Zamenhof-1880 Johann Martin Schleyer-1880 22-………………………farklı diller arasında genetik ilişki ve bağlantılar esas alınır.. ………………………….dil türlerini ayırmak üzere biçim bilgisel veya söz dizimsel göstergeler kullanılır Jeneolojik-tipolojik Jeneolojik-genetik 23-sami dillerinin en önemlisi hangisidir? Türkçe Arapça Farsça 24-Afroasya dillerinden olmayan çeşit hangisidir? Sami dilleri Fuşi dilleri Çad dilleri Berber dilleri Kuşi dilleri Omo dilleri 25-Türkçe………….……dillerinin yazı dili sayısı bakımından en kalabalık dilidir Altay Hint 26-Hangisi Kafkas dilleri ailesinden değildir? Gürcüce Azerice Kuzeybatı Kafkas dilleri Kuzeydoğu Kafkas dilleri 27-hangi ifade yanlıştır? Arapça bükümlü dildir Türkçe sondan eklemelidir Yalınlayan dillerde çekim vardır |
Cevap: türk dili 1 notlarımız 1-hangisi kültürün anlamlarından değiğldir? hars ekin bilgi 2-ortak bilinç bir toplumda ortak olanların temsilidir diyen sosyolog ? durkheim mardin 3-kültürün 3 ayrı tanımından bahseden antropolog? durkheim sapir 4-sapirin 3 tanımından hangisi yanlıştır? kültür babadan oğula geçmez bireysel gelişmede yetkin örnek olma bir toplumun diğer unsurlara göre daha değerli görülen daha belirgin manevi anlamda daha önemli olan unsurlarıdır hangisi maddi kültür öğesi değildir? araç gereç inanç 6-manevi kültür öğelerinin en önemlisi hangisidir? dil sanat 7-kültürlerin karşılaşmasıyla ilk önce hangi unsur değişir? söz varlığı din 8-aşağıdaki eserlerden hangisinin çevirmeni yanlış yazılmıştır? kul mesut kelile ve dimne hoca mesut marzubanname salebi kısası enbiya 9-sefaretname kimin eseridir? yirmisekiz çelebi mehmet kul mesut hangisi ibrahim müteferrikanın faaliyetidir matbaanın istanbula taşınması yalovada kağıt fabrikasının kurulması ikiside 11-türk edebiyatında ilk tiyatro ve ilk roman hangi yüzyılda yazılmış? 19 18 12-victor hugonun sefiller eserini kim çevirmiştir? münif paşa ahmet lütfi efendi 13-sıddık hangi eseri çevirmiştir emile paul ve virginie 14-tanzimat dönemindeki hangi faaliyetler türk modernleşmesi ve dilde sadeleşme adına önemli bir aşamadır gazetecilik kitap çevirileri 15seçici ayıklama sürecinin aşamaları nelerdir? 1- kabulenme süreci 2- bütünleşme süreci 16-aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır kültür statiktir kültür değişkendir 17-türk runik yazısı ile kitap biçiminde yazılan ve runik yazı ile kağıda yazılmış ilk eser ırk bilig kutadgu bilig 18-dil ve kültüreldavranışlar ve düşünme biçimleri arasındaki ilişkiyi tartışan meşhur kuram nedir whorf varsayımı (whorf sapir varsayımı diyede geçiyo brown varsayımı 19-nezaketin 3 ana stratejisinden bahseden kim levinson sapir 20-kapıyı kapatabilir misiniz hangi nezaket türüdür negatif nezaket pozitif nezaket 21-dil kullanımı üzerinde etkili olan bir diğer toplumsal olgu da toplumsal sınıf ve gruplardır düşüncesi kime aittir trudgill levinson |
Cevap: türk dili 1 notlarımız türk dili 3.ünite 1)Türkçe dil ailesinin hangi koluna mensuptur? a)sami b)altay 2)içinde yaşadığımız zamanda konuşuru olan dillere ne ad verilir? a)ölü diller b)yaşayan dil 3)Dil ve tarih-coğrafya fakültesi kaç yılında kuruldu a)1935 b)1936 4)Türkçenin ilk yazılı belgesi? a)türk yazıtı b)çoyr yazıtı 5)Türk ve altay kültüründe kutsal mezara ne ad verilir? a)esik kurganı b)atasagun 6)Fransızca Almanca en eski kaç yılında yazılmıştır ve nasıl bir belgedir? a)843-iki kardeş arasında bir antlaşma b)843-nihon şoki 7)Dilin bünyesinden kaynaklanan değişme ve gelişmelere ne ad verilir? a)dil içi b)dil unsuru 8)doğrudan dille ilgili olmayan ,ancak dili etkileyen siyasal,kültürel vb gelişme ve değişmelere ne ad verilir? a)dil edebiyatı b)dil dışı 10)Hunlara ait olan bitigçi kelimesinin anlamı? a)yazar b)roman 11)Tonyukuk adına olan yazıt kaç yılında dikilmiştir? a)725-726 b)735-736 12)Uygur türklerinin ulusal birliğinin bozulması sonucu uygurların güneye göç etmelerini anlatan destan? a)göç destanı b)manas destanı 13)Türk Edebiyatının bilinen ve uygurlardan kalan ilk aşk şiiri kime ait? a)aprınçur tigin b)tonyukuk 14)islam dini Türkler arasında kaçıncı yy başalayarak yavaş yavaş yayılmaya başlamış? a)8.yy b)6.yy 15)1069 yılında yusuf has hacip tarafından yazılmış 6645 beyitten oluşan eser in adı? a)kutadgu bilig b)atabetül hakayık 16)Divanü Lügati't-Türk yazarı? a)kaşgarlı mahmut b)edip ahmet yükneki 17)Zemahşeri tarafından yazılan eser? a)mukaddimetü'l-edep b)divan-i hikmet 18)Kuzey(Kıpçak)Türkçesiyle Avrupalılar tarafından yazılan en önemli eser? a)codex cumanicus b)mecalisü'n-nefayis 19)hangisi klasik dönem edebiyatçılarından değil? a)hüseyin baykara b)babür c)zemahşeri 20)Oğuz Türkçesinin bir yazı dili olarak ortaya çıktığı yy? a)12.yy b)13.yy 21)Türkçe 1350 yıllık süre boyunca kaç değişik alfabe ile yazılmış? a)13 b)14 22)ilk düzenli kuralları yerleşmiş yazı sistemi? a)köktürk alfabesi b)kıpçak alfabesi 23)Eski Türkçe dil özellikleri gösteren (falla ilgili yazı yazma eseri olan ve dili köktürkçe olan) eser? a)ırk bitig b)manas 24)8-9.yy.larda kısa süre kullanılmış din yoluyla gelen ilk alfabe? a)mani a)soğut 25)Kiril alfabesi kaç yılında oluşturulmuş? a)9.yy b)10.yy 26)Osmanlı imparatorluğunda latin harflerini kabul etme düşüncesi ilk olarak ne zaman atılmıştır? a)1868 b)1869 27)Osmanlı Devleti içerisindeki topluluklardan latin alfabesini ilk kullananlar? a)özbekler b)arnavutlar 28)Arap alfabesinin Türkçenin ses sistemini karşılamaktan uzak olduğu gerçeği kaçıncı yy.da kim tarafından dile getirilmiş? a)17.yy-katip çelebi b)17.yy koçi bey 29)birçok bilim adamı tarafından kabul edilen Batı Türk Devletinin kuruluş tarihi? a)1040 b)1071 30)Türklerin latin alfabesine resmen geçiş tarihi? a)1 kasım 1928 b)1 kasım 1927 31)Türkçenin dil bilgisi kitabı olan müyessireü'l-ulum yazarı? a)Bergamalı Kadri b)Aşık Paşa 32)Türkiyat Enstitüsü kaç ylında kurulmuş? a)1924 b)1934 33)Türk Dil Kurumu kaç yılında kurulmuş? a)11 temmuz 1934 b)12 temmuz 1932 34)Güneş-Dil kuramı kaç yılında ortaya atıldı? a)1935 b)1945 35)Batı Türkçesinin ilk dönemine ne ad verilmiş? a)Eski Oğuz Türkçesi b)Karahanlı Türkçesi Hazırlayan:fatmaeymentalha=)))) Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: türk dili 1 notlarımız TÜRK DİLİ-1 ÜNİTE-4 1-Yeni türk alfabesi hangi tarihte resmen uygulanmaya başlanmıştır? 1928 1929 2-Yazıldığı gibi okunan Alfabelere…………………………, Yazılışla okunuşun çoğu zaman farklı olduğu alfabelere…………………… denir? Sesçil- geleneksel Türk-geleneksel Geleneksel-sesçil 3-hangisi sesçil alfabeye örnek değildir? İtalyan İngiliz Türk Rus 4-hangileri geleneksel alfabeye örnektir? İtalyan-Fransız İngiliz-Fransız 5-Türk alfabesindeki harflerin ayırıcı işaretlerle genişletilmiş gayriresmi alfabenin ismi nedir? Çevriyazı alfabesi Çiviyazı alfabesi 6-Bütün dillerde çıkarılan sesleri yazabilmek ve “bir ses bir sembol” ilkesini gerçekleştirebilmek için geliştirilmiş uluslar arası özel Ses bilgisi alfabesi nedir? IPAN alfabesi IPA alfabesi 7-hava akımının ses tellerine çarparak boğumlanmasında hangi ünsüzler oluşur? Ötümlü Sert ünsüzler 8-Ses tellerinde herhangi bir engelle karşılaşmadan ,yani enerji yitirmeden boğumlanması sonucu hangi sesler oluşur? Ötümlü Ötümsüz 9-Bir dilin seslerini;oluşmaları,boğumlanma özellikleri,kelimelerdeki sıralanışları yüklendikleri görevler ve uğradıkları türlü değişmeler açısından inceleyen gramer dalına ne denir? Ses bilgisi Ses birimi 10-hangisi ses sisteminin temel birimlerinden değildir? Ses Ses bilgisi Ses birim Alt ses birim 11-Bir sesin farklı söyleniş biçimlerine………….. denir. Üst ses birim Alt ses birim 12-bir dilde seslerin çokarılması sırasında soluğun tam kapanma türünden bir engele uğramadan ses tellerinin titreşmesi sonucu oluşan seslere………………………….denir. Ünlüler Ünsüzler İkiz ünlüler 13-ünlülerin sınıflandırılmasında boğumlanmayla alakalı ölçütler arasında hangisi yoktur? Artlık-önlük Ötümlü-ötümsüz Uzunluk genişlik Sınavda böyle bi soru vardı 14-Türkçe de en ünlü ses………..en zayıf ünlü ……harfidir e-ı a-ı 15-a harfi ile ilgili hangi ifade yanlıştır? Art ünlüdür Yuvarlak ünlüdür Geniş ünlüdür 16-Dünya dilleri arasında ünsüz sayısı yaklaşık ne kadardır? 600 400 17-dudak ünsüzleri hangileridir? b-p-n b-p-m 18-süreksiz ünsüzler nelerdir? Bcçdgkpt Fstkçşhp 19-Ötümsüz (sert)ünsüzler---fıstıkçı şahap Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. __________________ |
Cevap: türk dili 1 notlarımız Türk dili 7.ünite 1)sözcükleri ad veya fiil köküne getiren yapım ekleriyle türetilen,çekim ekleriyle de cümlelerde kullanılabilen duruma getiren dile ne denir? a)eklemeli dil b)eklentisiz dil 2)düz bir ünlüyle başlayan sözcükler de birbirini izleyen ünlüler de düz olur.hangisi bu kurala uymaz? a)ocak b)yaşlılık 3)Türk yazı diliikinci Göktürk kağanlığı döneminde 8.yy ilk yarısında dikilen hangi yazıtlarla başlar? a)Orhon b)kutluk 4)konuşma ve yazıda dil bilgisi yapıosı ve söz varlığı bakımından genellikle İstanbul ağzına göre biçimlenmiş olan ortak Türkçe standart Türkçe anlamına gelen terim hangisidir? a)örtüşümlü Türkçe b)ölçünlü Türkçe 5)dildeki soyut kavramları somut kavramlardan yararlanarak anlatmaya ne ad verilir? a)soyutlaştırma b)somutlaştırma 6)Büyük Türkçe Sözlük te yaklaşık ne kadar söz varlığı bulunmaktadır? a)574.000 b)572.000 7)Türkçede yaklaşık ne kadar atasözü bulunmaktadır? a)4.500 b)5.500 8)ilişki ve nezaket sözlerinde yolcusunu uğurlayana genellikle ne derler? a)Allah kavuştursun b)gözün aydın 9)Orhon yazıtlarında Çince yer alan ve Türkçemize giren totok kelimesinin Türkçe karşılığı nedir? a)askeri görevli b)askeri vali 10)Türklerin İslam dinine girmesiyle Arapça ,farsça sözcükler hangi dönem eserleriyle Türk yazı dilinde görülmeye başlamıştır? a)Uygur dönemi eserleri b)Karahanlı dönemi eserleri 11)Sultan Veled in İbdidaname sinde yüzde kaç oranında yabancı sözcük bulunmaktadır? a)13 b)20 12)alıntı sözsüklerin çokluklarının Türkçedeki çokluk ekiyle değil Arapçadaki Farsçadaki özgün çokluk biçimleriyle kullanılması nda ‘’kitaplar’’ yerine hangi kelime kullanılmıştır? a)şuara b)kütüb 13)Türkçeden en fazla sözcüğün geçtiği dil hangisidir? a)Arnavutça b)Sırpça 14)2008 yılında belgrad da çıkan bir dergide Türkçe sözlerin Sıpçadaki yoğunluğunu ve kullanım sıklığını ene alan TÜRKOLOG kimdir? a)Mirjana Marinkoviç b)Abraham Marinkoviç 15)en fazla sözcük aldığımız dil hangisidir? a)Fransızca b)Arapça 16)aşağıdakilerden hangisi almanca daki Türkçe kökenli sözcüktür? a)dolmetscher-dilmaç b)bulak-pınar 17)aşağıdakilerden hangisi Türkçenin çoğrafi yaygınlığını dile getieren ilk kişilerdendir? a)İlhami Soysal b)Armin Vambery 18)Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin resmi dili nedir? a)Rumca b)Türkçe 19)aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? a)Türkçe 46 ülkede özel kurslarda yabancı dil olarak öğretilmektedir b)Türkçe 19 ülkede en az bir ortaöğretim kurumunda yabancı dil olarak okutulmaktadır. 20)yakutça hangi ülkede konuşulmaktadır? a)Almanya b)Rusya federasyonu Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
Cevap: türk dili 1 notlarımız slm türk dili 1 tüm ünitelerin özetine nerden ulaşırım |
Cevap: türk dili 1 notlarımız bizim elimizdeki kitaplar olmlyomu ama büradan yeni aldım nasıl değişti ki bi anlatırmısın |
sonil bu bölümde kitabın özeti verilmiştir. Konular değişmedi , kitabından rahatlıkla çalışabilirsin. |
Cevap: türk dili 1 notlarımız Türk Dili 1 5. Ünite soru ve cevapları 1. Morfolojinin Türkçe karşılığı hangisidir ? a. Biçim bilgisi b. Biçim birimi 2. Küçük birimlere ayrılamayan ses ve yapı yönünden anlamlı en küçük öğeye ne denir? a. Biçim birimi b. Söz dizimi |
ikinci sorunun cevabıda a mı? acaba |
Cevap: türk dili 1 notlarımız [QUOTE=nurşen35;366333][SIZE=3]Türk Dili 1 5. Ünite soru ve cevapları 1. Morfolojinin Türkçe karşılığı hangisidir ? a. Biçim bilgisi b. Biçim birimi cevap a |
Cevap: türk dili 1 notlarımız ahh.. geç kaldımmm |
Cevap: türk dili 1 notlarımız 2. Küçük birimlere ayrılamayan ses ve yapı yönünden anlamlı en küçük öğeye ne denir? a. Biçim birimi b. Söz dizimi cevap a |
Alıntı:
Alıntı:
Cevaplar doğru alkış000 |
Cevap: türk dili 1 notlarımız 3. Ses uymlarına bağlı, değişen ler - lar eki alan biçim birimine ne denir? a. Sabit biçim birimi b. Değişken biçim birimi 4. Biçim birimler kaça ayrılır, bunlar nelerdir? a. Bağımsız biçimler (sözcükler ) b. Bağımlı biçimler ( ekler ) c. Hepsi 5. Değişken biçimlerden her birine ne denir? a. Morf b. Morfoloji |
Cevap: türk dili 1 notlarımız 3. Ses uymlarına bağlı, değişen ler - lar eki alan biçim birimine ne denir? a. Sabit biçim birimi b. Değişken biçim birimi [COLOR="rgb(255, 0, 255)"]cevap b[/COLOR] 4. Biçim birimler kaça ayrılır, bunlar nelerdir? a. Bağımsız biçimler (sözcükler ) b. Bağımlı biçimler ( ekler ) c. Hepsi [COLOR="rgb(255, 0, 255)"]cevap c[/COLOR] 5. Değişken biçimlerden her birine ne denir? a. Morf b. Morfoloji cevap a |
4: c 5: a |
Cevap: türk dili 1 notlarımız Tarihi dönemlerdeki bazı biçimbirimlerin işlevlerini yitirerek bugüne ulaşmasına ne denir? |
Alıntı:
|
Fosil biçimbirimi |
|
evet000 c* |
Cevap: türk dili 1 notlarımız Sözcük yapımıyla ilgili başlıca yolları sayabilir misiniz? |
Cevap: türk dili 1 notlarımız Ekler sözcük türetebilme yeteneği bakımından kaça ayrılır? |
|
Cevap: türk dili 1 notlarımız 6. Tarihi süreçteki değişikliklere odaklanan yöntem. Yalnızca belirli bir döneme odaklanan eş zamanlı yönteme ne denir? a. Bçim birimi b. Art zamanlı 7. Çer , çöp, soy , sop, yorgun , argın v.b nasıl sözcük öbekleridir? a. Yapısal sözcükler b. Fosil biçimleri |
Cevap: türk dili 1 notlarımız En iyisi sırayla soralım . Ben sordum , benden sonra zeynep sonrada esra sorsun karışıklık olmasın |
2-Türetme 3-Kalıplaşma 4-Örnekseme 5-Kırpma 6-Karma 7-Kısaltma 8-kasıtlı yaratma 9-Derleme 10-Tarama 11-Genelleşme 12-kopyalama |
Birleştirme Türetme Kalıplaşma Örnekleme Kırpma Karma Kısaltma Kasıtlı yaratma Derleme Tarama Genelleşme Kopyalama |
|
SAAT: 03:10 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.