Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Türkiye Lezzet Haritası -81 İl- (https://www.forum.medineweb.net/873-turkiye-lezzet-haritasi-81-il)
-   -   01 Adana Ocakta (https://www.forum.medineweb.net/turkiye-lezzet-haritasi-81-il/39198-01-adana-ocakta.html)

Hâdimul İslam 18 Aralık 2025 15:17

01 Adana Ocakta
 
Medineweb mutfağında 81 ilimizi tabiri caizse tencereye koyacağız :)

Türkiye Lezzet haritası konseptiyle 81 ilin yöresel, meşhur mutfak reçetelerini paylaşıcaz..


İl il biraz bilgi vererek, seçtiğimiz tarifleri sizlerle paylaşıcaz. Sizlerde katkı sunabilirsiniz.


Haritadan 01 Adana girsin tencereye evet000 Ülkemizin en zengin ve en lezzetli mutfaklarından. Adana'yı ocağa koyup pişirmekten onur duyarız mdnwb

Adana’nın Meşhur Yemekleri

Adana Kebap
Şırdan Dolması
Analı Kızlı Çorbası
Yüksük Çorbası
Mumbar Dolması
Fellah Köfte
Gül Mantı
Adana Böreği
Avgan Pilavı
Bamya Dolması

Google den alınmış bilgi. Tariflerde paylaşıcaz inşallah.

Hâdimul İslam 18 Aralık 2025 15:27

Adana deyince bir kebap iki munbar ve şırdan üç bici bici dört taş kadayıf beşAğzı-Açık000

01 Adana Taş Kadayıf

Adana yöresiyle özdeşleşmiş bir tatlı olan taş kadayıf un ve irmik ile hazırlanan, şerbetli ve yoğun bir tatlıdır. Arap mutfağında da kendine yer bulmayı başarmış bir tatlı olan taş kadayıf, ismini dışının sert ve kıtır kıtır olmasından alır.

Yarım ay şeklinde hazırlandığı için bazı yörelerde yassı kadayıf ismi ile de anılır. Genellikle içi kuru yemişle doldurulan ve yağda kızartılarak hazırlanan taş kadayıf, tatlı ihtiyacını başarılı bir şekilde karşılar. Bir porsiyonu yaklaşık 270 kalori olan taş kadayıf, şeker ve karbonhidrat değeri açısından oldukça zengin bir tatlıdır. Adana’da bulunan tatlıcılar da bulabileceğiniz bu lezzet, yöre halkı tarafından genellikle yemek sonrası tüketilir.


Denemeyenlerin çok şey kaybettiği o tarif


Taş Kadayıf Tatlısı Yapılışı İçin Malzemeler
Şerbeti için;

Malzemeler
Hamuru için;

1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 buçuk su un
Yarım su bardağı irmik
1 tane kuru maya
Bir cimdik tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sıvı yağ

İçi için; ceviz

Şerbeti için;
3 bardak su
2 bardak şeker

Kızartmak için; sıvı yağ

Yapım aşaması

Taş kadayıf için öncelikle şerbeti hazırlayın. Şerbetin iyice soğuk olması gerekiyor. Şekeri ve suyu karıştırın, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin, kıvam alınca limon suyunu ilave ederek soğumaya bırakın.


Süt ve suyu koyun içine şeker ve kuru mayayı çırpın.
Sonra tuz ve yağ tekrar çırpın .
Sonra irmik ve un ekleyin, 3 dakika çırpın.
Yapışmaz davaya yarım kepçe dökün ,pankek gibi son tek yüzünü kızartın.

Sonra arasına ceviz koyup ağzını kapatın .

Kızgın yağda kızartın sonra soğuk şerbete koyun .

5 dakika sonra servis tabağına koyun servise hazır.

🤌🤌🤌🤌🤌

Hâdimul İslam 18 Aralık 2025 15:33

Bici bici

Adana’nın en meşhur tatlısı olan ve ünü dünyaya ulaşmış bici bici, içerisinde nişastalı bir muhallebi olan ve şerbetli şekilde servis edilen tatlıdır. Adana yaz aylarında çok sıcak olduğu için yöre halkı hazırladıkları yemeklerde kendilerini ferahlatacak farklı alternatiflere ihtiyaç duyar. Bu alternatiflerden biri olan bici bici soğuk şekilde servis edilir.


Nişasta, su ve şeker bir muhallebi haline getirilir ve donduktan sonra küçük parçalara bölünür.

Gül suyu, soğuk su ve şeker ile hazırlanan şerbetin içerisinde parçalara bölünen muhallebiler ilave edilir.

Üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. Sıcak yaz günlerinde içerisinde buz da ilave edilir.

Bici biciyi girdiğiniz her sokakta, seyyar satıcılarda bulabilirsiniz. Seyyar satıcılar neredeyse her sokakta bulundukları için bici bici ararken zorlanmazsınız


Bici Bici Tarifi İçin Malzemeler
2 litre su
1,5 su bardağı nişasta
1 çay bardağı şeker
Şerbet (Karsambaç) için;

2 litre su
1 tatlı kaşığı bici boyası
2 yemek kaşığı gül suyu
2 su bardağı şeker

2 litre su ve 1 çay bardağı şeker kaynatılır.
Nişasta 1 su bardağı soğuk suda eritilip kaynayan suya azar azar sürekli karıştırılarak dökülür ve 5 dk sürekli karıştırılarak kaynatılır.
Ocaktan alınıp tepsiye dökülür.
Soğuduktan sonra buzdolabına alınır.
Şerbet(Karsambaç) için;

2 litre suya tüm şerbet malzemeleri eklenir.
Karıştırılıp buzdolabına alınır ve donması beklenir (bu karışımdan bicinin üzerine dekor amaçlı damlatılır).
Sunum aşamasında bici küp küp doğranıp üzerine donan şerbet buz rendesi yardımıyla rendelenip üzerine eklenir (Rnde olmadığı için yemek kaşığıyla sıyırıp yapılabilir).
Son olarak buzun üzerine isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı pudra şekeri ve birkaç damla gül suyu eklenir. Afiyet olsun.


Zehrlenme vakaları çok artmisken bici biciyi seyyar satıcılardan sokak satıcılarından almak kahramanlık.))
Kahraman olmak yerine hayatta kalmayı seçenler tariflerimizi evde denesin.
Ünü dünyayı sarmış şu bici biciyi yapmadıkya yazık bize.)))
İsmi çok cici. Bici bici

su damlası 18 Aralık 2025 20:22

Evde Adana (Köfte) Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
400 gr kıyma iri çekilmiş olması daha iyi olur
1 kapya biber
1 kuru soğan
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
İç yağı 100 gr isteğe bağlı

Yapışlışı;

Soğan ve biberi zırhtan geçiriyoruz yada robotta çekiyoruz.
Daha sonra tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
Biber oranını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
Elbette orijinal adana kebabı tarifi değil ama evde yapabileceğiniz ve Adana tadını yaklaşabileceğiniz pratik bir tarif.
Harcı hazırladıktan sonra dolapta yarım saat dinlendirelim.
Sonrasında çıkarıp şişlere sararak şekil verelim.
Bu aşamada elimizi ıslatmak işimizi kolaylaştıracaktır.
Tüm harcı şişlere paylaştırdıktan sonra yarım saat daha dolapta dinlendiriyoruz.
Ben yüksek ateşte tavanın üzerine ızgara koyarak onun üzerinde pişirdim.
Ev biraz duman oldu ama mangal etkisini bu şekilde yakaladım.Sizler isterseniz direkt tavada ya da fırın ızgarasında pişirebilirsiniz.
Soğan salatası ve köz biberle servis edebilirsiniz.

Afiyetle..


SAAT: 20:57

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324