![]() |
01 Adana Ocakta Medineweb mutfağında 81 ilimizi tabiri caizse tencereye koyacağız :) Türkiye Lezzet haritası konseptiyle 81 ilin yöresel, meşhur mutfak reçetelerini paylaşıcaz.. İl il biraz bilgi vererek, seçtiğimiz tarifleri sizlerle paylaşıcaz. Sizlerde katkı sunabilirsiniz. Haritadan 01 Adana girsin tencereye evet000 Ülkemizin en zengin ve en lezzetli mutfaklarından. Adana'yı ocağa koyup pişirmekten onur duyarız mdnwb Adana’nın Meşhur Yemekleri Adana Kebap Şırdan Dolması Analı Kızlı Çorbası Yüksük Çorbası Mumbar Dolması Fellah Köfte Gül Mantı Adana Böreği Avgan Pilavı Bamya Dolması Google den alınmış bilgi. Tariflerde paylaşıcaz inşallah. |
Adana deyince bir kebap iki munbar ve şırdan üç bici bici dört taş kadayıf beşAğzı-Açık000 01 Adana Taş Kadayıf Adana yöresiyle özdeşleşmiş bir tatlı olan taş kadayıf un ve irmik ile hazırlanan, şerbetli ve yoğun bir tatlıdır. Arap mutfağında da kendine yer bulmayı başarmış bir tatlı olan taş kadayıf, ismini dışının sert ve kıtır kıtır olmasından alır. Yarım ay şeklinde hazırlandığı için bazı yörelerde yassı kadayıf ismi ile de anılır. Genellikle içi kuru yemişle doldurulan ve yağda kızartılarak hazırlanan taş kadayıf, tatlı ihtiyacını başarılı bir şekilde karşılar. Bir porsiyonu yaklaşık 270 kalori olan taş kadayıf, şeker ve karbonhidrat değeri açısından oldukça zengin bir tatlıdır. Adana’da bulunan tatlıcılar da bulabileceğiniz bu lezzet, yöre halkı tarafından genellikle yemek sonrası tüketilir. Denemeyenlerin çok şey kaybettiği o tarif Taş Kadayıf Tatlısı Yapılışı İçin Malzemeler Şerbeti için; Malzemeler Hamuru için; 1 su bardağı süt 1 su bardağı su 1 buçuk su un Yarım su bardağı irmik 1 tane kuru maya Bir cimdik tuz 1 yemek kaşığı şeker 1 yemek kaşığı sıvı yağ İçi için; ceviz Şerbeti için; 3 bardak su 2 bardak şeker Kızartmak için; sıvı yağ Yapım aşaması Taş kadayıf için öncelikle şerbeti hazırlayın. Şerbetin iyice soğuk olması gerekiyor. Şekeri ve suyu karıştırın, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin, kıvam alınca limon suyunu ilave ederek soğumaya bırakın. Süt ve suyu koyun içine şeker ve kuru mayayı çırpın. Sonra tuz ve yağ tekrar çırpın . Sonra irmik ve un ekleyin, 3 dakika çırpın. Yapışmaz davaya yarım kepçe dökün ,pankek gibi son tek yüzünü kızartın. Sonra arasına ceviz koyup ağzını kapatın . Kızgın yağda kızartın sonra soğuk şerbete koyun . 5 dakika sonra servis tabağına koyun servise hazır. 🤌🤌🤌🤌🤌 |
Bici bici Adana’nın en meşhur tatlısı olan ve ünü dünyaya ulaşmış bici bici, içerisinde nişastalı bir muhallebi olan ve şerbetli şekilde servis edilen tatlıdır. Adana yaz aylarında çok sıcak olduğu için yöre halkı hazırladıkları yemeklerde kendilerini ferahlatacak farklı alternatiflere ihtiyaç duyar. Bu alternatiflerden biri olan bici bici soğuk şekilde servis edilir. Nişasta, su ve şeker bir muhallebi haline getirilir ve donduktan sonra küçük parçalara bölünür. Gül suyu, soğuk su ve şeker ile hazırlanan şerbetin içerisinde parçalara bölünen muhallebiler ilave edilir. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. Sıcak yaz günlerinde içerisinde buz da ilave edilir. Bici biciyi girdiğiniz her sokakta, seyyar satıcılarda bulabilirsiniz. Seyyar satıcılar neredeyse her sokakta bulundukları için bici bici ararken zorlanmazsınız Bici Bici Tarifi İçin Malzemeler 2 litre su 1,5 su bardağı nişasta 1 çay bardağı şeker Şerbet (Karsambaç) için; 2 litre su 1 tatlı kaşığı bici boyası 2 yemek kaşığı gül suyu 2 su bardağı şeker 2 litre su ve 1 çay bardağı şeker kaynatılır. Nişasta 1 su bardağı soğuk suda eritilip kaynayan suya azar azar sürekli karıştırılarak dökülür ve 5 dk sürekli karıştırılarak kaynatılır. Ocaktan alınıp tepsiye dökülür. Soğuduktan sonra buzdolabına alınır. Şerbet(Karsambaç) için; 2 litre suya tüm şerbet malzemeleri eklenir. Karıştırılıp buzdolabına alınır ve donması beklenir (bu karışımdan bicinin üzerine dekor amaçlı damlatılır). Sunum aşamasında bici küp küp doğranıp üzerine donan şerbet buz rendesi yardımıyla rendelenip üzerine eklenir (Rnde olmadığı için yemek kaşığıyla sıyırıp yapılabilir). Son olarak buzun üzerine isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı pudra şekeri ve birkaç damla gül suyu eklenir. Afiyet olsun. Zehrlenme vakaları çok artmisken bici biciyi seyyar satıcılardan sokak satıcılarından almak kahramanlık.)) Kahraman olmak yerine hayatta kalmayı seçenler tariflerimizi evde denesin. Ünü dünyayı sarmış şu bici biciyi yapmadıkya yazık bize.))) İsmi çok cici. Bici bici |
Evde Adana (Köfte) Kebabı Tarifi İçin Malzemeler 400 gr kıyma iri çekilmiş olması daha iyi olur 1 kapya biber 1 kuru soğan Tuz Karabiber Kırmızı biber İç yağı 100 gr isteğe bağlı Yapışlışı; Soğan ve biberi zırhtan geçiriyoruz yada robotta çekiyoruz. Daha sonra tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Biber oranını isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Elbette orijinal adana kebabı tarifi değil ama evde yapabileceğiniz ve Adana tadını yaklaşabileceğiniz pratik bir tarif. Harcı hazırladıktan sonra dolapta yarım saat dinlendirelim. Sonrasında çıkarıp şişlere sararak şekil verelim. Bu aşamada elimizi ıslatmak işimizi kolaylaştıracaktır. Tüm harcı şişlere paylaştırdıktan sonra yarım saat daha dolapta dinlendiriyoruz. Ben yüksek ateşte tavanın üzerine ızgara koyarak onun üzerinde pişirdim. Ev biraz duman oldu ama mangal etkisini bu şekilde yakaladım.Sizler isterseniz direkt tavada ya da fırın ızgarasında pişirebilirsiniz. Soğan salatası ve köz biberle servis edebilirsiniz. Afiyetle.. |
| SAAT: 20:57 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.