Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Nesli_Nur,Açılış Tarihi:  16 Mayıs 2013 (11:43), Konuya Son Cevap : 13 Ocak 2014 (18:20). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 16 Mayıs 2013, 11:43   Mesaj No:1
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
Nesli_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Nesli_Nur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20510
Üyelik T.: 01 Ekim 2012
Arkadaşları:24
Cinsiyet:
Mesaj: 1.012
Konular: 166
Beğenildi:76
Beğendi:1
Takdirleri:187
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hüznüme Dokunmayın!

Hüznüme Dokunmayın!

‘Bilim kötü anıları silecek ilaç bulmuş’ haberi dikkatinizden kaçmamıştır. Amsterdam Üniversitesinde yapılan birçok deney sonrası, geçmişimizde yaşadığımız hüzünleri yok edecek bir ilacı bulmuş bilim adamları!

Konu hakkında ki düşüncelerime geçmeden önce, haberin ayrıntılarında dikkatimi çeken bir cümleyi paylaşmak istiyorum; ABD bu yöntemi özellikle Irak işgaline katılan ve ülkelerine psikolojik sorunlarla dönen askerlerde uygulamak istiyor.

Bu haberi ilk okuduğumda dudaklarımdan ‘zavallı batı medeniyeti’ cümlesi döküldü. Gerçekten acınacak haldeler. Ürettikleri medeniyet, yaşadıkları hayat, ellerinde ki maddi imkanlar, mutlu edemiyor batıyı.

Mutluluk hapları pazarladılar yıllarca. İlaçla mutlu olamayınca, acıları yok edecek, unutturacak bir [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] bulduklarını iddia etmeye başladılar. Bataklıkta çırpınan, çırpındıkça daha derinlere batan bir insan gibi davranıyorlar. Bu kafa ile devam ederseler, dibe vurmaları yakındır.

Dünyada üretilen silahların, neredeyse tamamını batı üretiyor. Dünya’da akıtılan kanın, çıkartılan savaşların neredeyse tamamını, ya bizzat kendileri veya uşakları vasıtasıyla çıkartıyor. Askerlerini öldürme makinesine dönüştürüyor. İnsan kanı emen vampirler ordusu kuruyor. Çocuk, kadın, genç, yaşlı demeden kan döken, yüzlerce insana tecavüz eden, insan çığlıklarına rağmen vicdanı sızlamayan askerler yetiştiriyor. Fıtratta var olan vicdanları yüzünden psikolojileri bozulan askerlerini düzeltmek ve savaş anılarını unutturmak için yeni bir ilaç pazarlamaya çalışıyor.

Hastahane ve Şifahane

Şifahane kelimesi batı medeniyetinin literatüründe var mı bilmiyorum? Varsa bile ben hiç duymadım. Şifahane bizim medeniyetimizin kullandığı bir kavramdır. Son zamanlarda okuduğum bir yazıdan zihnimde kalmıştı bu karşılaştırma. ‘Batı medeniyeti Hasta-hane kurmayı öğretti insanlara, bizim medeniyetimiz Şifa-hane kuran bir medeniyettir.’

Herkes aradığını buluyor. Hasta arayan hastalık bulur, bulamazsa hastalık üretir. Doğu medeniyeti, şifa aradığı için şifa bulmuştur.

Ne batı medeniyetinin ürettiği (bazen uydurduğu) hastalıklar yeterince araştırılıyor, nede doğu medeniyetinin ürettiği şifalar yeterince insanlığa sunulabiliyor. Doğal tedavi yöntemlerine yönelişin artması, bu arayışın bir sonucudur aslında.
Hüzün öğretir!

Hüznü yok edecek bir ilacın varlığına inanmıyorum. Ancak böyle bir ilaç olsa bile, ben böyle bir ilacı asla kullanmam. Hüzün insanı üzer, insanı ağlatır, insanı yaralar. Bazı insanlar, hüzünlerinden dolayı değil, hüzünlerini kafaya taktıkları için toparlayamazlar. ‘Geviş getirmek’ benzetmesiyle anlatılır bu durum. Yani dert ve hüzün insan hayatını mahvetmez, ama derdini dert etmek hasta eder insanı.

Aslına bakarsanız, tek dünyalı yaşamak için, elinden geleni yapan batı medeniyetinin problemi burada başlıyor. Dünyayı cennet yapmaya çalışmak, beyhude bir uğraştır. Dünya, asla cennet olamayacak. Dünya imtihan yeridir. Ebedi hayatımızı yaşayacağımız yere geçiş güzergahıdır dünya. Ölümü ve öldükten sonraki hayatı unutmak, hatırlamamak için hüznü yok etme gayreti, sakinleştirici (!) ilaç sektörünü besledi. Sakinleştirici ilaç lar bir nevi uyuşturucu gibi etki yapıyor insanda. Acıyı unutmuyor, sadece uyutuluyor insan.

Sakinleştiricilerin çözüm olmadığını, olamayacağını anlayınca, hafızadan acı günleri silen ilaç ettiklerini iddia etmeye başladılar. Onlara kalsa, geçici değil kalıcı çözümü buldular!
Elyafı zorluklar üretir

abd ' de yetişen sisal adındaki bitki hikayesi, zorlukların insana kazandırdıklarını göstermek açısından güzel bir örnektir.
Sisal bitkisinin içinde yoğun olarak elyaf bulunur. Elyaf dokumada kullanılan ve çok değerli bir maddedir. Sisal bitkisi verimsiz kurak, soğuk rüzgar ve aşırı sıcak yerlerde yetişen bir bitkidir.

Amerikalı bilim adamları sisal bitkisinden daha fazla ve kaliteli elyaf alabilmek için daha verimli ve sulak topraklara sisal ekerler. Sisal’in ilk bakışta daha verimli, daha gösterişli büyüdüğünü gören bilim adamları, sevinirler. Çok daha az maliyetle, çok daha fazla elyaf üretebileceklerini düşünerek sevinirler.

Ancak hasat zamanı geldiğinde o gösterişli sisal bitki yapraklarında elyaf’tan eser olmadığını görürler. Çok büyük kar elde edeceklerini düşünen bilim adamları çok büyük bir hayal kırıklığı yaşarlar.

Neden başarısız olduklarını araştırmaya başlayan bilim adamları, hayatın olumsuz görünen düzeninin üretime katkısı ile karşılaşırlar. Sisal bitkisinin kötü toprakta, güneşle, rüzgarla, susuzlukla mücadele edebilmek için Lifeleri / Elyaf’ı meydana getirdiğini tespit ederler.

Bitki bunca zorluklara karşı koyabilmek, dayanabilmek, hayatta kalabilmek, türünü devam ettirebilmek için, bedeninde ve yapraklarında lifleri, elyafı türetip, üretmektedir. Değerleri olan elyaf, zorluklar ile mücadele edilince elde edilir.
Yaram yarimdir!

Hüzün yok edilirse hayat nasıl olur? Her şey zıddıyla birlikte var olmuyor mu? Gece yoksa gündüz, acı olmazsa tatlı tarifi bile yapamazsınız. Mutluluk hüzünsüz nasıl anlaşılacak?

‘Dert, Allah’ı anmamıza vesile olduğu için, dünyanın bütün nimetlerinden çok daha kıymetlidir’ diyen Mevlana’yı, batılı psikologlar nasıl anlayacak?

Dert ve hüzün, insana Allah’ı hatırlatır.
Dert ve hüzün, insanı kendine getirir.
Ben acılarımın silinmesine izin vermem. Çünkü acılar ilaç olur, kıymetini bilene. Benimde, her insan gibi, birçok sıkıntım, hüznüm oldu. Birçok hatalar yaptım. Hayat yolcuğunun keskin virajlarında, kazalar yaptım. Bazı yol kazalarında, ömür boyu acısını çekeceğim yaralarım oldu. Ancak ben biliyorum ki, yaptığım birçok yol kazası, geriye kalan yolculuğumda daha dikkatli davranmama sebep oldu.

Yaralarım, bazen mürekkep oldu kalemime.
Yaralarım, bazen derman oldu dizlerime.
Yaralarım, bazen ışık oldu yollarıma.
Yaralarım, bazen söz oldu cümlelerime.
‘İyi ki hatalar yaptım!’ demiyorum. Ancak, yaptığım o hataları unutmayı asla istemem. ‘Doğru kararlarımı yanlış kararlarıma borçluyum’ diyenler, yanlışlarını unutursa, daha büyük yanlışlar yaparlar.

Zavallı batı medeniyeti! İnsanları mutlu etmenin yollarını bulamayınca, acıları yok eden ilaç bulduğunu iddia ediyor.
Bilen bilir, her şey zıddı ile kaimdir. Geceyi yok eden gündüzü de kaybeder. Hüzünleri silersen, hüznün öğretilerinden mahrum kalırsınız.

Hüznümüzle mutlu olmanın yollarını bilmeliyiz. ‘Yaram yarimdir’ diyen gönül dostları, yaralarından ilaç yapmayı bilirler. Çünkü onlar, ‘Hüzün Peygamberine’ ümmet olduklarını asla akıllarından çıkartmazlar.

Misafir olduğumuz yeri değil, ebedi kalacağımız yeri düşünmeliyiz. Misafir olduğumuz dünyada, hüzünler karşısında ki duruşumuzun, ebedi hayatta şeref madalyası olarak boynumuzda duracağını biliriz.

Hüznüme dokunmayın!
Çünkü beni hüzünlendiren yaralarım, yarimdir!

(alntdr)
__________________
Derdi dünya olanin dünya kadar derdi olur...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Nesli_Nur 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
inşikak süresini tanıyalım.. Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 7 2688 26Haziran 2015 14:55
muttaffifin suresini tanıyalım.. Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 10 5341 24Haziran 2015 14:17
Kıyamet Suresini Sorularla Tanıyalım Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 11 6268 28 Nisan 2015 16:18
Tahrim Süresini Tanıyalım Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 11 5646 03 Mart 2015 06:46
Casiye Süresini Tanıyalım Sorularla Sureleri Tanıyalım bilinmez 9 3100 28 Ekim 2014 06:36

Alt 16 Mayıs 2013, 11:48   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
mehmet akif2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:mehmet akif2 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13402
Üyelik T.: 25 Şubat 2011
Arkadaşları:11
Cinsiyet:bayan
Yaş:43
Mesaj: 7.401
Konular: 425
Beğenildi:2286
Beğendi:4876
Takdirleri:3684
Takdir Et:
Standart Cevap: Hüznüme Dokunmayın!

Hüznüme dokunmayın!
Çünkü beni hüzünlendiren yaralarım, yarimdir!


çok güzel paylaşım


Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Mayıs 2013, 16:00   Mesaj No:3
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
Nesli_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Nesli_Nur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20510
Üyelik T.: 01 Ekim 2012
Arkadaşları:24
Cinsiyet:
Mesaj: 1.012
Konular: 166
Beğenildi:76
Beğendi:1
Takdirleri:187
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Hüznüme Dokunmayın!

Alıntı:
mehmet akif2 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Hüznüme dokunmayın!
Çünkü beni hüzünlendiren yaralarım, yarimdir!


çok güzel paylaşım


21.yy insanlarn gereksz arayslari ancak bu kadar guzel
Anltlblirdi
__________________
Derdi dünya olanin dünya kadar derdi olur...
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Ocak 2014, 18:20   Mesaj No:4
Avatar Otomotik
Durumu:hznbnm isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 22925
Üyelik T.: 13 Aralık 2012
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 68
Konular: 11
Beğenildi:11
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Hüznüme Dokunmayın!

yazım hatam olur sa affola,
EL HÜZN-Ü RAFİG , hüzùn benim arkadaşımdr buyurmuştr efendimiz s.a.v.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Bırakın Aksın Gözyaşlarım...Dokunmayın...Bırakın... Belgin Şiirler ve Şairler 6 05 Ekim 2017 08:50

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.