Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Ağustos 2011, 10:42   Mesaj No:4

Esma_Nur

Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4494
Beğendi:6074
Takdirleri:23787
Takdir Et:
Standart Cevap: Uzmanlar, oruç tutanlara,iftarda sindirimi çok kolay olan balık tüketmelerini

Oruç tutanlara özel tavsiyeler

Keyfimiz olunca, zayıflama derdiyle nasıl da aç kalıyoruz 24 saat! Hatta kaç 24 saat... Eğlenceli saatler geçiriyorsak şayet nasıl da hayıflanmadan gece yarılarına kadar uykusuz bırakıyoruz kendimizi!

Dünya kupası maçlarınızı izlemek için saat kurup gecenin bir yarısı uyanan çok kişi biliyorum ben. Şimdi ise, bu sıcakta sahura kalkamıyorum diyen...

Keyfimiz ve kahyası için olmazımız yokken, oruca ne bahaneler uydurduk tutmamak için. Halbuki ben bunun haberini daha geçen haftadan yazmış ve kimler hangi hallerde oruç tutmaktan muaftır diye bilirkişiden almıştım talkımı.

İşinize gelirse demiyorum ama işinizi kolaylaştıracak şeyler yazacağımı belirtmek istiyorum. Oruç tutanlara özel tavsiyelerim var. Bizzat kendi üzerimde denediğim ve muvaffak olduğum minik ama büyük netice veren öneriler bunlar.

İftar ve sahur arası soluk yüzler taşımamak adına, çok sinirliyim şu dememek için... Ya da türlü türlü mutsuz, huzursuz olduğunuza dair bahaneleri ortadan kaldırmak için buyurun bir de şunları deneyin.

HER SAAT BAŞI BİR BARDAK SU...

Öncelikle iftar ve sahur arasında muhakkak en az 8 bardak su içmeniz gerekli olduğunu unutmayınız. Bu birinci kural... Bu sıcaklarda vücudumuzun susuz kalmaması için önlemlerimizi, iftar ve sahurlarımızda alacağız. Sakın ama sakın, bir bardak su ile iftarınızı açıp sonrasında sahurda bir bardak suyla geçiştirmeyiniz bünyenizi. Ara ara zamanlara yayarak birer bardak su içmeyi unutmayınız.

İftarla sahur arasındaki 8 saate yakın zaman dilimde, her saat başı bir bardak su içseniz, inanın gün içi yüzünüzde o solgunluk olmayacaktır. Dudaklarınız kurusa dahi, beyninizde algı eksikliğiniz en minimumda olacaktır.

HURMA

İftar ve sahurlarımızda olmazsa olmazımız hurma olacak. Sahurlarınızda tatlı yemek yerine muhakkak en az 3 adet hurma tüketiniz. İftarlarınızı hurma ile açma alışkanlığınız yok ise, o zaman tatlı niyetine yemekten en az yarım saat sonra çayınızın yanında afiyetle yiyebilir hatta çayınıza şeker dahi katmayabilirsiniz. Katkı maddesi

içeren her tatlı gıda sizi daha erken acıktıracaktır. Öncesinde yoğun bir tokluk hissi verse dahi, inanın bir tabak baklavadan çok daha evladır 3 adet hurma. Ben sahurlarımda, kan şekerimi de düzenlemek amaçlı 5 hurmaya kadar tüketiyorum. Hazmı da saatlere yayıldığından, oruçlu günlerimde en büyük destekçim oluyor bu mübarek meyve.

ÇORBA

Çorbasız bir iftar ve sahurumuz olmasın. Çorba olsun da nasıl olursa olsun. İki saatten daha fazla midemizde tokluk hissi yapacağından, hemen diğer yemeklere saldırmamızı engellemek için yavaş yavaş içmeyi tavsiye ediyorum. Sistemimiz, beynimize yemeği ağzımıza attıktan 15 dakika sonra doyuyorum sinyalleri yaymaya başlıyor. Bu demektir ki,

yavaş yersek hem çok yemiş olmayız hem de bu sıcaklarda fenalık geçirmeyiz. Hem de kararında ve tadında yemek yemiş oluruz.

ASİTSİZ İÇECEKLER İÇİNİZ...

Bu sıcaklarda şerbetleri öneriyorum sizlere... Bal katılmış şerbetleri tüketelim iftar ve sahurlarımızda...

HİBİSKUS ŞERBETİ

250 gram hibiskus

1 litre su

3 yemek kaşığı bal

Yarım limon

Bir rulo tarçın

Alnız size hararetinizden kurtulmanız için bir şerbet tarifi...

Kayısı hoşafından tutun da şeftalisine kadar... Şeker yerine bal katsak bu güzel içeceğimize inanın çok daha sağlıklı olacaktır.

SAHURDA ETTEN UZAK DURUNUZ

Et sizi çabuk susatacaktır ve midenizde ayrı bir yük yapacaktır. Gün içinde, bağırsaklarınızda aşırı hareket veya kabızlık yapma riski de çoktur.

GAZI KAÇMIŞ MADEN SULARI

Gün içi kaybedeceğiniz minareleri geri kazanmak için iyi bir öneridir. Sahurlarınızda deneyebilirsiniz.

Ayrıca kahvaltılık gıdalarla sahur yapmak çok daha öneriliyor bilirkişiler tarafından.

Kaldı ki, Afrika'daki, Somali'deki candaşlarımızı düşünecek olursak, az yemek ama yeterli yemek kafi gelecektir hem iftarlarımızda hem sahurlarımızda... Maksat ramazan adabını içimize işleyebilmek. Ve o adabı her aya yayabilmek.

İsrafsız bir ramazan diliyorum... Çünkü ben onlar açken inanın uyuyamayanlardanım.

Bizleri o açlıktan ölümle burun buruna gelen insanlarımızın durumuna düşmekten, onları da bu düştükleri durumdan kurtar Allah'ım...

Allah'ım biz insanoğlunu affet ne olur...

Serdem Coşkun - Haber 7



faydalı olacağını umuyorum okuyunca sizinle paylaşmadan edemedim
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla