Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Ağustos 2007, 13:47   Mesaj No:3

Emekdar Üye

Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: 2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

. BAŞÖRTÜSÜ GÜNDEMİ . MART 2006 .


1 Mart 2006


Basına "dini vecibeler" eleştirisi
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen İl Müftüleri Toplantısı'nda medyaya "Dini konuları magazin üslubunun dışında tutun" çağrısı yapıldı. Toplantının sonuç bildirgesinde ise başörtüsüyle ilgili olarak şu maddeye yer verildi: "On dört asırlık uygulamada kadınların başını örtmeleri dinî bir gereklilik olarak kabul edilmiş, Müslüman kadınlar da dinlerinin gereği olduğuna inandıkları için başlarını örtegelmişlerdir."

4 Mart 2006


Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu, 25. basın açıklamasında; adaletin, hukukun ve özgürlüklerin önünün açılabilmesi için darbecilerin yargılanmasının şart olduğunu söyledi. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 46. haftasına giren Başörtüsüne Özgürlük Eylemi'nde "28 Şubat Bir Balondur Patlatacağız" pankartı ile bir balona itaat eden insanların çizilmiş olduğu karikatürler kullanıldı. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 4. eyleminde yasakçılığı protesto etti.

5 Mart 2006


Ece Temelkuran'ın psikolojik harb söylemi
Milliyet Gazetesi yazarı Ece Temelkuran "Yoksul Kapansın, Zengin Açılsın" başlıklı köşe yazısında bir çok iftiraya yer vererek, darbe süreçleri ile birlikte kesintisiz olarak devam ettirilen İslam-karşıtı bir psikolojik harb söylemi kullandı. YÖK'ün tavırlarına sözde hukuk adına cevaz veren Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay'ın kararlarına destek veren Ece Temelkuran "kadın, nasıl olmalı, nasıl olmamalı"nın normlarını tayin ve tespit etmede açıkça bir "aydın despotizmi" sergiledi.

8 Mart 2006


Başörtüsü sorunu devam ediyor
28 Şubat askeri darbesi ile birlikte dışlanma, tahkir edilme, sakıncalı ve kötü örnek gibi gösterilme tehditleri ile karşı karşıya kalan başörtülü kadınların sorunları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günündeki bir çok tartışmada gündem dışında bırakıldı. Oysa, askeri bürokrasi, sermaye ve medya işbirliğiyle, başörtülü kadınları toplumsal hayattan soyutlama projesi halen devam etmekteydi.
Teziç'e suç duyurusu
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği Bursa Şubesi, başörtüsü konusunda bir gazetede yayınlanan açıklamaları nedeniyle YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç hakkında "ayrımcılık, hakaret, halkı aşağılama, kin ve düşmanlığa tahrik, kişilerin huzur ve sükununu bozma, yargı görevi yapanları etkileme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bursa Adliyesi önünde gazetecilere açıklama yapan yönetim Kurulu üyesi Gülşah Bahadır, inançlarından dolayı örttükleri başörtüsünün yasaklanması ve haklarının elinden alınmasının, inanç özgürlüğü ve adaletin yok sayılması anlamına geldiğini söyledi.

11 Mart 2006


YÖK yasakçı tavrını sürdürdü

YÖK, binlerce meslek liseliye uygulanan katsayı adaletsizliğinin çözümünde umut olan açık lise formülünü engellemek için yeni bir karar vererek, meslek liseli adayların açık lise diplomasıyla ÖSS'ye başvuramayacağını açıkladı. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına dayanarak alınan kararda, kazanılmış hakları dahi yok sayacakları ilan edildi. Böylece YÖK, İHL ve başörtüsü konusundaki yasakçı tavrını sürdürdü. Bu karar, özellikle başörtüsü yasağı karşısında açık liseyi alternatif gören öğrencilerin haklarını gasp etti.

Halk yasağa karşı
Boğaziçi Üniversitesi ve Açık Toplum Enstitüsü'nün desteğiyle gerçekleştirilen "Türkiye'de Muhafazakarlık" konulu araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya katılanların yüzde 93'ü "başını örten kadınlardan", yüzde 60'ı da "sakallı, takkeli ve şalvarlı erkeklerden rahatsız olmadığını" söyledi.

Hürriyet'ten başörtülü başhekim jurnali
Hürriyet Gazetesi, "Türbanlı Başhekim makamda" başlıklı bir haberle Uşak'ta Başhekim Vekili Dr. Fatma Nur Bozok ve bazı hemşirelerin görevlerini başörtülü olarak yapmalarını jurnalledi. Jurnalin ardından Uşak Valiliği soruşturma başlattı.

Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu 26. eylemini yaptı. "Emekçi Kadınlar Günü ve Başörtüsü" konulu açıklamada, kadınların emeğinin sömürülmesini ve kimliğinden dolayı mağdur edilen Müslüman kadınların uğradıkları haksızlıklar eleştirildi. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu İzmit Sabri Yalım Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde 47. eyleminde çeteci yapılanmaları eleştirdi. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu başörtüsü eylemlerinde 5. basın açıklamasını yaptı. Anadolu Gençlik Dergisi üyeleri Kütahya'da bir başörtüsü eylemi yaparak yasağı protesto etti.

15 Mart 2006

Başörtülüler ödül alamaz
Gaziantep, Nizip, İmam Hatip Lisesi öğrencisi, Hatice Kübra Bakır, il genelinde yapılan, bir kompozisyon yarışmasında birinci olduktan sonra, Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen törende, başörtülü olduğu gerekçesiyle ödülünü kendisi alamadı. İsmi okunan Bakır'ın, başörtülü olduğu anlaşılınca sahneye çıkartılmadı.


18 Mart 2006


Başörtüsü Eylemleri

Sakarya Başörtüsü Platformu, eylemlerinde 6. ayı geride bıraktı. Açıklamaya ayrıca Gebze Endülüs Derneği mensupları da destek vererek; direnişçilere birer başörtüsü ve Kuran CD'si hediye ettiler. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu İzmit Sabri Yalım Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde 48. eylem ile yasağa karşı mücadeleye devam etti. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 6. eylemlerinde "Artık bu yasağı çözün" çağrısı yaptı.

20 Mart 2006

Başörtülü eş tartışması
15 Mart'ta Merkez Bankası başkanlığı için geçici olarak atanan Erdem Başçı'nın eşinin başörtülü olması medyada geniş yankı uyandırdı. Henüz aday olup olmadığı bilinmediği halde, Başçı'nın eşinin başörtülü olması, bir karalama kampanyasına dönüştü. Böylece kilit görevler için yapılan atamalarda eşlerin başörtüsünün önemli bir faktör olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıktı.

Başörtülü annenin çocuğu ölüme terk edildi
İstanbul Zeynep Kamil Hastanesinde görevli, Klinik Şefi Aysu Say'ın daha önce, annesi başörtülü olduğu için 5 yaşındaki bir çocuğun tedavisini yarıda kestirip hastaneden attırdığı ve sonra da bir başka olayda, babası sakallı diye tam 84 gün boyunca hastane kapısında beklettiği bir bebeğin ölümüne sebebiyet verdiği ortaya çıktı.

21 Mart 2006

"Türbanın dili vardır..."
Hürriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun, başörtülülere hakaret ettikten sonra artık eşleri başörtülü kişilere de hakaret etmeye başladı. Coşkun yazısında eşleri başörtülü erkekleri tutuculukla, yasakçılıkla ve iki yüzlülükle itham ederek, bu konudaki seviyesizliğini sürdürdü.

23 Mart 2006

Başörtüsü üniversiteye girsin, ilkokula girmesin
Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ü niversitelerde başörtüsü takılması önündeki engellerin kaldırılmasını gerektiği söylerken, kamu kuruluşları ve ilkokullarda ise yasağın sürmesini istedi.

25 Mart 2006

Atamalarda eş kriteri uygulaması yerleşiyor
Üst kademelerde görev almak için eşlerin başörtüsüz olması, Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer tarafından temel kriter haline getirildi. Sezer, atanacak bürokratın eşinin başörtülü olup olmadığını, aile yapısını ve çevresini araştırmayı geleneğe dönüştürdü. Süreyya Serdengeçti'den boşalan Merkez Bankası Başkanlığı için önce Erdem Başçı'nın adı geçti, kararnamesinin Köşk'te olduğu, ancak eşi başörtülü olduğu için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesi gerektiği yönünde günlerce yayın yapıldı, ana muhalefet partisi CHP tarafından sert eleştiriler yapıldı. Kararnamede Başçı'nın değil, Adnan Büyükdeniz'in adının olduğunun ortaya çıkmasıyla bu kez, aynı kampanya, aynı gerekçelerle onun aleyhine yürütüldü. Sonunda Cumhurbaşkanı, hiçbir gerekçe göstermeden Büyükdeniz'in atama kararını onaylamadı ve dosyayı hükümete iade etti.

Başörtüsü Eylemleri

Sakarya Başörtüsü Platformu 28. basın açıklamasında, başörtüsü yasakçılarının insanlık dışı uygulamalarını protesto etti. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu İzmit Sabri Yalım Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde 49. Başörtüsüne Özgürlük eylemini yaparken, Ankara ve İzmir'den de eyleme destek geldi. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 7. eyleminde yasak karşısında herkesi birlikte hareket etmeye çağırdı.

26 Mart 2006

Dil sınavında yasak
ÖSYM tarafından yapılan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'na başörtülü öğrenciler alınmadı. Üniversite mezunlarına yönelik sınav, başörtüsü yasağının sadece üniversite hayatıyla sınırlı kalmayacağını göstermeye devam etti.

29 Mart 2006


Yurtdışında eğitim arayışı
Türkiye'de başörtüsü ve katsayı gibi engellemeler nedeniyle üniversite kapısı yüzlerine kapanan 590 İHL mezunu, Avusturya'da eğitimlerine devam ediyor. Buradaki üniversitelerde önemli başarılara imza atan öğrenciler diplomalarını bizzat üniversite rektörlerinin ellerinden alırken, Türkiye'deki rektörler ise başörtüsü yasakçılığına ısrarla devam ediyor.

31 Mart 2006

Jandarma fişlemeye devam ediyor
Diyarbakır'da vali, vali yardımcıları, kaymakam, hâkim, savcı ve müdürlerin jandarma talimatıyla fişlendiğini gösteren belgeler ortaya çıktı. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hazırlanan ve 'Kamu Personel Durum Çizelgesi' adı verilen "çok gizli" talimatlı fişleme belgelerinde, Silvan Başsavcısı Alparslan Tufan ve Hâkim Hüseyin Turan hakkında "Eşinin başı türban şeklinde kapalıdır," ibareleri yer aldı.
Alıntı ile Cevapla