Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Tesettür Konuları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Emekdar Üye,Açılış Tarihi:  12 Ağustos 2007 (13:10), Konuya Son Cevap : 12 Ağustos 2007 (17:43). Konuya 5 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 12 Ağustos 2007, 13:10   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart 2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

BAŞÖRTÜSÜ GÜNDEMİ . OCAK 2006 .


1 Ocak 2006


Hürriyet'in başörtülü doktor jurnali

Hürriyet Gazetesi'nde "Doktorun türban ısrarı" başlığıyla verilen haberde, Erzurum 112 Acil Servisi'nde görevli Dr. Zeynep Bingöl'ün görevi başında başörtüsü taktığı söylendi. Doktoru daha önce de şikayet eden avukat Enver Baydan ise "Bunlar Cumhuriyetin kanunlarına rest çekiyorlar. Konuyu Cumhurbaşkanı Sezer'e bildireceğim," şeklinde konuşarak Bingöl hakkında yaptığı ilk başvuru sonucu ceza almamasına tepki gösterdi. Bu olay, yasakçı zihniyetin sivil destekçilerinin jurnalcilik konusunda medyayla nasıl bir işbirliği içinde olduğunu göstermesi açısından anlamlıydı.


Tempo Dergisi ve Bekir Coşkun başörtüsünü karalıyor

Tempo Dergisi yaptıkları "türban" dosyalarında başörtüsünü karalamaya devam etti. Yılbaşı için hazırladığı özel sayının kapağında başörtüsünü bayağı bir şekilde kullanmaya kalkışan dergi, bu hareketiyle milyonlarca insanın değerleriyle açıkça alay etti. Ayrıca dergide yazı yazan Bekir Coşkun başörtüsüyle ve başörtülü Müslüman kadınlarla ilgili hakarete varan sözler söyleyerek, medyadaki seviyesizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Bu arada Coşkun'un "İçten takmalı türban" başlıklı yazısının kendilerine hakaret unsuru taşıdığını iddia eden Mazlum-Der Kocaeli Şube yöneticileri de savcılığa suç duyurusunda bulundu.

3 Ocak 2006


Başörtülü eş fişlemesi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın öğretim üyelerini fişlediğinin ortaya çıkmasından sonra fişlenen öğretim üyeleri yaklaşık 5 trilyon TL tazminat istedi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin mahkemeye davet ettiği 418 fiş mağdurunun 108'i, davet üzerine mahkemeye yazılı olarak başvuru yaptı. Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Oflaz, mahkemede birçok şekilde mağdur edildiğini belirtti. Fişlerde kendisi hakkında bulunulan iddiaların tamamen hayal ürünü olduğunu ve reddettiğini söyleyen Oflaz, "Beni memur diye güvenlik için kaydetmelerinin bir dereceye kadar tevilini yapabilirler ancak, evde oturan eşimin fişlenmesi neden? Eşim bu fişlerle mağdur edilmiştir" dedi. Bu olay, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin eşlerinin, özellikle başörtülü eşlerinin de fişlendiği gerçeğini ortaya çıkardı.

7 Ocak 2006


Uluslar arası başörtüsü yasağı

Cumhurbaşkanı Sezer, Çankaya Köşkü'nde uyguladığı başörtüsü yasağını uluslararası boyuta taşıdı. Sezer'in, eşi başörtülü olan Afgan Cumhurbaşkanı Karzai'yi de Türkiye'ye eşsiz davet ettiği ortaya çıktı Eşi başörtülü olduğu için TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bakan ve AK Parti milletvekillerine eşsiz davetiye gönderen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 'başörtü vetosunun' sınırlarını genişletti. Sezer, eşsiz davetiye ısrarını uluslararası boyuta taşıdı. Sezer'in, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai'yi Türkiye'ye eşsiz olarak davet ettiği ortaya çıktı.

Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu "Örtümüz ve kurbanımız Rabb'imiz içindir" başlıklı 17. basın açıklamasını yaptı. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 38. Başörtüsüne Özgürlük eylemini gerçekleştirdi.

14 Ocak 2006


Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu 18.haftasına giren eylemlerinde, yasakçıları korkaklıkla suçladı. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 39. basın açıklamasıyla başörtüsüne özgürlük talebini dile getirdi.

17 Ocak 2006


Köşk'ten 'muhbir komşu' ile güvenlik soruşturması

Atamalarda kılı kırk yaran Cumhurbaşkanı Sezer'in şimdi de 'muhbir komşu' uygulaması başlattığı öne sürüldü. Kararnamesi Çankaya Köşkü'ne gelen bir bürokrat hakkında komşusundan bilgi alındığı iddia edildi Hükümetin yaptığı atamaları genellikle veto eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in şimdi de inanılmaz bir uygulamaya imza attığı ileri sürüldü. Sezer'in ataması yapılan bürokratlarla ilgili araştırmaya 'muhbir komşu' kriteri de eklediğini iddia edildi. Hükümetin onay için gönderdiği atamaları tek tek inceleyen Sezer'in, bu kişilerle ilgili 'güvenlik soruşturmasını' devletin resmi organlarının yanı sıra bir de Cumhurbaşkanlığı çalışanlarına yaptırdığı savunuldu. Çankaya Köşkü'nün 'komşu kriterleri' uygulaması, bir bürokratın komşusuna misafirliğe gitmesiyle ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı'ndan geldiklerini söyleyen bazı kişilerin, ataması yapılan bürokratın apartmanında rastgele çaldıkları bir kapıyı açan kişiye "Komşunuzu nasıl bilirsiniz, eşinin durumu nedir" gibi sorular yönelttiği iddia edildi.

19 Ocak 2006


"Eşlerinizi boşayın"

Eski Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, verdiği bir röportajda Türkiye'yi yönetmek isteyen siyasetçilere, başörtülerini çıkarmayan eşlerini boşamaya çağırdı. Tuncer Kılınç, kendisiyle yapılan bir röportajda "Ben bir tarihte birilerine, 'Eğer eşleriniz sizi dinlemiyorlar da dini inancımızdır falan diyorlarsa, boşayın' dedim. Yani siz kendinizi illa siyaset yapmak, illa Türkiye'yi idare etmek istiyorsanız, o takdirde boşanmanız gerekiyorsa boşanırsınız tabii," ifadelerini kullandı.

Kurmaylık için eş ve çocuk fotoğrafı şartı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) geleceğin kuvvet komutanları ve genelkurmay başkanlarının da aralarından çıkacağı kurmay subayların seçim ölçütleri ve eğitim koşullarını yeniden düzenledi. Harp Akademileri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, kurmay olmak isteyen subayların başvuru dilekçelerine eşlerinin ve 12 yaşından büyük çocuklarının vesikalık fotoğraflarını eklemeleri şartı getirildi. Bu şart, kurmay aday adaylarının eşlerinin başörtülü olup olmadığının kontrolü yapılacak yorumlarına neden oldu.

21 Ocak 2006


Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu; 19. basın açıklamasında yasakçılarla seslenerek; tüm namuslu insanları fişlemeye devam etmelerini istedi! Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 40 haftayı geride bırakarak, başörtüsü direnişinden vazgeçmeyeceklerini duyurdu.

22 Ocak 2006


Üniversitede ayrımcılık
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki keyfi yönetim, usulsüzlük ve kadrolaşma iddialarını araştıran TBMM Araştırma Komisyonu başkanı Cemal Yılmaz Demir, Rektör Ferit Barnay'ın öğretim üyelerini "Atatürkçü ve çağdaş" ve "dinci, şeriatçı"şeklinde kamplara böldüğünü ifade etti. Yolsuzlukla çalkalanan üniversitede, eşleri başörtülü öğretim üyelerine yönelik haksızlıklar yapıldığı da ortaya çıktı.


23 Ocak 2006


ÖSS başvurusu yasakla başlıyor

Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) içeriğini, yöntemini ve başvuru sistemini değiştiren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 1 Şubat-10 Mart arasında yapılacak başvurular için yeni kurallar belirledi. Başörtülü öğrencileri, yasakla henüz başvuru aşamasında tanıştıracak olan ÖSYM, başvuruları kabul edecek merkezlerde, adayların fotoğraflarını çektirecek. Başvuru merkezi görevlisi, adayın aday bilgi formundaki bilgiler ile birlikte web kamerayla fotoğrafı çekerek elektronik ortama aktaracak. Bu fotoğrafın cepheden, başı açık ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu durumu dikkate almaları istendi. Bu uygulama YÖK'ün yasakçı yüzünün tüm çirkinliğini ortaya koyuyordu.

Başı açık namaz

İstanbul Çamlıca'daki Subaşı Camii'nde başı açık kadınlar ve erkeklerden oluşan bir grubun camiye giderek aynı safta Cuma namazı kılmasıyla birlikte, medya, başörtüsüne karşı yeni bir kampanyaya girişti. Kendilerini "Atatürkçü bir topluluk" olarak lanse edilen grubun daha sonra farklı bağlantıları ortaya çıkarken, medyaya yansıyan bu görüntüler başörtüsüne ve İslami değerlere karşı medyanın yeni bir saldırısı olarak değerlendirildi.

27 Ocak 2006


Peruk da yasak

Kabinde fotoğraf uygulamasıyla, öğrencilerin başlarını açtırmak için yeni bir yöntem icat ederek yasağın uygulanması konusunda kendisini devreden çıkarmayı amaçlayan ve böylece öğretmenlerle öğrencileri karşı karşıya getiren ÖSYM, başörtüsünden sonra peruk kullanmaya da yasak getirdi. ÖSYM, ayrıca 'başvuru merkezi görevlisi' olan öğretmenleri 2 günlük eğitime tâbi tuttu ve verilen eğitimler sırasında "Öğrencilerin fotoğraflarını çekerken özellikle başlarının açık ve sakalsız olmalarına dikkat edin. Başörtülü veya sakallı olarak gelen öğrencilerin fotoğraflarını çekmeyin. Başörtülü öğrencilerden başlarını açarak fotoğraf çektirmelerini isteyin. Peruk takmak isteyen öğrencilerin de fotoğraflarını çekmeyin," şeklinde uyardı.

28 Ocak 2006

Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu mensupları 20. basın açıklamalarında "Yasakla sistemin kirleri örtülemez" mesajını verdi. 41. eylemini gerçekleştiren Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu yaptığı basın açıklamasında yasakçıları protesto etti.

Başörtüsünü bağlar, vicdani reddi bağlamaz
AİHM'in 'başörtüsü' kararının Türkiye'yi bağladığı ve konunun tamamen kapandığı ileri sürülürken, Avrupa mahkemesinin 'vicdani red' konusundaki kararının kişisel olduğunun açıklanması çifte standardı yine ortaya çıkardı. AİHM'in Leyla Şahin Davası'nda aldığı başörtüsü yasağını destekleyen kararının Türkiye'yi bağladığı açıklamaları yapılmasına rağmen, Avrupa Mahmekesi'nin Osman Murat Ülke davasında 'vicdani red' konusunda Türkiye aleyhine verdiği karardan sonra yapılan, "kişisel karardır" denmesi; "başörtüsü yasağı bağlar", "vicdani red bağlamaz' gibi çifte standartlı bir yaklaşımı ortaya çıkardı.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Emekdar Üye 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hz. Ali ile Fatıma'nın Aç Kalmaları İslam/Dinler/Mezhepler Emekdar Üye 0 2205 31 Temmuz 2008 02:53
Seleme bin el-Ekvâ'nın Hz Peygambere Ölüm Üzerine... Ölüm-Ahiret-Sırat-Mizan-Kader Emekdar Üye 0 2151 31 Temmuz 2008 02:52
Mekke, Savaşılmadan Nasıl Fethedildi? İslam/Dinler/Mezhepler Emekdar Üye 0 2577 31 Temmuz 2008 02:51
Hz. Peygamber'in Hac Esnasındaki Hutbeleri Hacc-Umre-Kurban GÖKCEN_AZRA 1 2823 31 Temmuz 2008 02:49
Bu Mübarek Zat kimdir ?? Hz.Muhammed(s.a.v) Mihrinaz 4 2603 31 Temmuz 2008 00:27

Alt 12 Ağustos 2007, 14:45   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: 2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

BAŞÖRTÜSÜ GÜNDEMİ . ŞUBAT 2006 .


1 Şubat 2006

ÖSYM Eziyeti Başlıyor
ÖSYM'nin üniversite sınavına müracaat eden öğrencileri kabinlere sokup fotoğraflarını çektirme işlemi başladı. Başörtülü öğrencilere esir kampına ya da karantinaya sokulan insan muamelesi yapılması zulmün rencide edici boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.
Şubat 2006

YÖK'ün hayalet fakültesi
28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağının odağında yer alan İlahiyat Fakülteleri'ne baskı yapmak için, fakültelerin kontenjanları sürekli düşürüldü. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Cebeci, kontenjan verilmediği için okulun "hayalet fakülte"ye dönüştüğünü belirterek Yüksek Öğretim Kurumu'nun her yıl verdiği kontenjanı düşürdüğünü kaydetti.

Başörtüsü eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu 21. eyleminde "Yurtta zulüm, dünyada zulüm; İslami direniş tek çözüm" başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 42 haftadır yaptığı "Başörtüsüne Özgürlük" eylemlerini sürdürdü.

6 Şubat 2006


Yasaklı eğitimde ikinci dönem
2005-2006 öğretim yılının ikinci dönemi için ilköğretim ve ortaöğretim okullarında öğretim bir aylık tatilin ardından açıldı. 13.5 milyon öğrenci ve 575 bin öğretmen, ders başı yaparken; başörtülü öğrenci ve öğretmenlere yönelik yasak da uygulanmaya devam etti.

7 Şubat 2006


Kontenjan sıkıntısı
YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 13 Bin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni açığının bulunmasına rağmen İlahiyat Fakültelerinin kontenjanlarını sürekli düşürmeye devam etti. Diğer bir uygulama ise İlahiyat Fakülteleri'nden mezun olan öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanmasına son verilmesi oldu. Böylece başörtülü öğrencilerin okuma ve çalışma alanlarına yönelik baskılar artırıldı.

8 Şubat 2006

Başörtülü öğretmene görev yok
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlik için başvuran 36 bin 5 adayın, 19 bin 424'ünü kadrolu, 3 bin 154 adayı da sözleşmeli olarak atadı. Müracaatlar sırasında istenen fotoğraflar ve daha sonra görev aşamasında devam eden yasak dolayısıyla, öğretmenlik hakkını kazanmış bir çok başörtülü öğretmen, bu atamalarda da yine görev alamadı.

İmam hatiplilere Açıköğretim yoluyla ÖSS hakkı durduruldu
28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağına ilişkin uygulamalardan bir diğeri ise özellikle İmam-Hatip liselerini hedef alan katsayı engeliydi. Bu engeli aşmak için bir çok İHL öğrenci, mezun ise üç yıl daha okumayı göze alarak ya da son sınıfta açık liseye geçiş yaparak açık öğretim lisesinden diploma alıyordu. Danıştay, "ortaöğretimden ayrılan, mezun olan ve yükseköğretimden ayrılan veya mezun olanlara" Açıköğretim Lisesi'ne geçiş veya kayıt olanağı tanıyan hükmün yürütmesini durdurarak, başörtülü öğrencilerin önüne yeni bir engel daha koydu.

9 Şubat 2006

Danıştay, kamusal alanı sokağa taşıdı
Danıştay, okul dışında da eğitimin "bir biçimde sürdüğünü" savunarak, okulda başı açık görev yapan öğretmenin okul dışında başını örtmesini "öğrencileri olumsuz etkileyeceği" gerekçesiyle "sakıncalı" buldu. Okulda başı açık görev yapan öğretmenin okul dışında başını örtmesini laikliğe ve başörtüsü yasağına aykırı bulan Danıştay; kararda, öğretmenin 'dışarıda da en iyi örnek olması gerektiği' vurgulanarak, başörtülü olmanın öğrencilere "kötü örnek" olduğunu ifade etti.

Özgür-Der'den Danıştay'a sert eleştiri
Özgür-Der Genel Başkanı Hülya Şekerci Danıştay'ın başörtüsü üzerine vermiş olduğu karar üzerine bir basın açıklaması yaptı. Şekerci, açıklamasında "Bu ülkenin egemenleri de batılı rehberlerinin kılavuzluğunda inancımıza ve kimliğimize karşı kesintisiz bir savaş yürütmekteler. Saldırganlığın en açık ifadesi hiç şüphesiz başörtüsü yasağı şeklinde boy vermekte. Halktan aldıkları yetkiye rağmen halkın iradesini siyasete yansıtmaktan korkan kadroların acziyeti nedeniyle ülkede gerçek iktidar odağını oluşturan sivil-asker bürokratik oligarşi giderek saldırganlık dozunu artırmakta. İşte Danıştay 2. Dairesi'nin Ankara'da bir anaokula müdür olarak atanan Aytaç Kılınç adlı öğretmenle ilgili verdiği karar yaşadığımız ülkede inancımızdan dolayı nasıl bir zulüm çemberine alındığımızın somut göstergesi olarak karşımızda duruyor. Söz konusu karar yasağın sokağa taştığının açık belgesi olmuştur. Şimdi sormak gerekiyor: Gerek toplumsal mutabakat safsatalarıyla hala kitleleri oyalayan siyasi kadrolar, gerek bu masallara inanıp hareketsiz, tepkisiz beklemeyi sürdüren kitleler daha neyi bekliyor?"

10 Şubat 2006

YÖK Başkanı Teziç, yasağı evlere soktu
Danıştay, öğretmenin sokakta başörtüsü takamayacağına karar verirken, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç yasağı eve kadar soktu. Teziç, Hürriyet'e yaptığı açıklamada "Yolda yürüyorsunuz. Tesettürlü bir kadınsınız. Polis 'sizi tanımakta güçlük çekiyorum' dediği zaman yüzünüzü açmak zorundasınız. Sizi tanımakta güçlük çekiyorum dediği anda orası kamusallaşır. Evinizde bile olsa..." dedi. Teziç, tesettür olgusunu ise "kadınlıktan utanmak" şeklinde açıklarken, şu ifadelere yer verdi: "Bir yargıç kürsüde başı açık olup, pazara türbanlı gidemez. Bu benim inanç alanım, özgür alanım diyemez. Anayasa Mahkemesi başkanımızı pazarda türbanlı görmek devleti sarsar. Bir öğretmen de okulda başı açık, pazara çıkınca türbanlı olamaz... Çocuk, kadınlığından utanarak türban takan öğretmenini görüp, acaba annem ayıp mı yapıyor, diye sormaya başlar."
İnsan Hakları İzleme Komitesi: Danıştay'ın kararı endişe verici
Danıştay'ın kamusal alanda uygulanan başörtüsü yasağını, sokağı da içine alacak biçimde genişleten kararına İnsan Hakları İzleme Komitesi (HRW) tepki gösterdi. Merkezi New York'ta bulunan komitenin Türkiye sorumlusu Jonathan Sugden, AİHM'in son kararının Türk yetkilileri 'yüreklendirmiş' olabileceğine dikkat çekti. Sugden, "Danıştay'ın AİHM'nin Şahin kararından yüreklenip yüreklenmediğini merak ediyorum. Eğer bu karardan yüreklenmişse bir hata yapılmış. AİHM'ye götürülürse, Mahkeme'nin şu anki muhafazakâr tutumu göz önüne alınsa bile, bir kadının kamusal alanda nasıl görüneceği hakkına haksız ve ayrımcı bir müdahale olarak karar bozulacaktır," diye konuştu.

11 Şubat 2006

Başörtüsü eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu, 22. eyleminde Danimarka'da yaşanan karikatür krizine tepki gösterirken "Sadece karikatüristleri değil, içimizdeki küstahları da kınayalım" çağrısı yaptı. Özgür-Der ise Danıştay'ın başörtüsü ile ilgili almış aldığı son kararı protesto etmek amacıyla Fatih'te bir gösteri düzenledi. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 43. "Başörtüsüne Özgürlük" eylemini yaparak, yasağı gündeme taşımaya devam etti. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 1. basın açıklamasıyla her Cumartesi başörtüsü yasağına karşı eylem yapacağını duyurdu.

"Komutan kızıyor giremezsin"
Danıştay'ın bir öğretmenin sokakta başörtülü dolaşmasını "kötü örnek" gösterdiği kararda, müdürlük yapması engellendiği gerekçesiyle davacı konumunda olan Aytaç Kılınç'ın, atandığı Gölbaşı Bayrak Garnizonu'nun içindeki okula girmesinin, bizzat Garnizon Komutanı tarafından engellendiği ortaya çıktı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden "Bir daha oraya gitmeyin, Paşa telefon açıyor, size çok kızdı. Paşa 'bir daha bu kapıya gelmesin' diyor," yanıtı alan Kılınç hakkında ayrıca "Paşa istedi" gerekçesiyle soruşturma açılmış ve neticesinde, "devlet memurunun itibarını sarsacak davranış" gerekçesiyle aylıktan kesme cezası verilerek, yöneticilik görevinden alınmış.

14 Şubat 2006

Danıştay'ın tepkilere tepkisi
Danıştay Başkanlığı, "başörtüsünün kötü örnek olduğu" ve yasağı sokağa da taşıyan kararı üzerine yapılan eleştirilerin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Daha yargı sürecinin bitmediğini hatırlatan başkanlık, karar hakkında yapılan açıklamaları "kesinleşmiş yargı kararının irdelenmesi veya eleştirilmesi sınırlarını kat kat aşan, yargıyı siyasi bir rakipmiş gibi algılayan ve adeta yargı ile yürütmeyi karşı karşıya getirmeyi hedefleyen talihsiz açıklamalar" olarak niteledi. Danıştay'ın aba altından sopa gösterme mahiyetindeki tepkisi, başörtüsü yasakçılığının eleştirilmesine dahi tahammül edemediklerini ortaya koydu.

15 Şubat 2006

AİHM yasağa desteğini sürdürdü
İki başvuruyu karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'deki laikliğin "özel önemine" vurgu yaptı ve başörtüsüyle okula girme yasağının insan haklarına aykırı olmadığına hükmetti. AİHM kararlarından ilki, İstanbul'un çeşitli ilçelerindeki İmam-Hatip okullarında okuyan 60 öğrenci ve bu öğrencilerden 34'ünün velilerinden oluşan 94 kişilik bir grubun 2002 yılında yaptığı başvuruyu kapsıyor. Şikayetçiler, başörtüsü yasağının eğitim ve din özgürlüklerine aykırı olduğunu ve ayrımcılık oluşturduğunu savunmuşlardı. Diğer karar ise İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim üyesiyken, Rektör Alemdaroğlu tarafından başörtüsü taktığı için görevine son verilen Doç. Dr. Sevgi Kurtulmuş'un başvurusuyla ilgili. AİHM her iki başvuruyu da reddederken, kararlarını büyük ölçüde Leyla Şahin davası kararındaki hükümlere dayandırdı. AİHM, ayrıca memurların inançlarını kamusal alanda ifade etme konusunda ihtiyatlı davranmaları gerektiğini iddia etti.

17 Şubat 2006



"Kötü örnek" kararı DSP'li Bostancıoğlu'nun mirası
Danıştay'ın 'sokakta başörtüsü yasağı' kararının DSP'li Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun mirası olduğu ortaya çıktı. Danıştay, Bakan'ın 2002'deki talebini 4 yıl sonra cevaplandırdı. Okul dışında taktığı başörtüsü nedeniyle müdürlüğü engellenen Aytaç Kılınç hakkında 6. İdare Mahkemesi'nin "müdürlüğünün teslimi" şeklindeki kararına Ankara Valiliğinin "yürütmeyi durdurma" talepli temyiz başvurusunda bulunduğu, Danıştay 5. Dairesi'nin de 2002 yılında yürütmenin durdurulmasını reddettiği ortaya çıktı. Ancak Danıştay'ın bu kararına dönemin DSP'li Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun temyiz talimatı üzerine davaya devam edildi. Aradan geçen 4 yıl boyunca 6. İdare Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın kararı uygulanmadı ve Kılınç'a müdürlük görevi teslim edilmedi.

18 Şubat 2006

Başörtüsü eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu 23. Basın Açıklamasında Danıştay'ın kararını protesto ederek, direneceklerini duyurdu. İstanbul'da, Fatih Saraçhane parkında sivil toplum örgütleri tarafından organize edilen basın açıklamasında Danıştay'ın despotizmi sokağa taşıyan kararına karşı konuşmalar yapıldı. Ankara'da Yerel ve küresel ölçekte İslami kimliğe yöneltilen saldırılar Abdi İpekçi Parkı'nda İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı'nın düzenlediği ve Haksöz, Genç Birikim, Öğretmen-Sen, Özdev-Sen ve Mekdav gibi kuruluşların da destek verdikleri bir basın açıklaması ile protesto edildi. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 44 haftadır gerçekleştirdiği "Başörtüsüne Özgürlük" eylemine devam ederken, Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 2. başörtüsüne özgürlük eylemini gerçekleştirdi.

YÖK için sorun bitmiş
Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili İsa Eşme Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada AİHM kararının ardından kendileri açısından başörtüsü sorununun tamamen bittiğini söyledi. Eşme, YÖK'ün müdahaleci olduğunu kabul ederken, "laikliğin elden gideceği yolunda bir kaygıları bulunmadığını" söyleyerek, "Ama böyle bir kaygımız yok diye de elimiz kolumuz bağlı duramayız. Laik düşünceyi tehlikeye atabilecek her şeyi kamuoyuna duyurmak durumundayız," dedi.

20 Şubat 2006

Başörtü yasağı protestosuna 3 yıl hapis
Malatya İnönü Üniversitesi'nde 21 Nisan 1999'da uygulamaya koyulan başörtüsü yasağını protesto gösterilerine katılan Medeniyet Gazetesi'nin sahibi Mehmet Keskin, tutuklanarak Malatya E Tipi Cezaevi'ne gönderildi. Mehmet Keskin'in, hakkında verilen 3 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onaylanması üzerine tekrar tutuklandığı bildirildi.

Avcılar'da Danıştay protestosu
İstanbul Avcılar'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları Avcılar Meydan Parkı'nda Danıştay'ın başörtüsü ile ilgili vermiş olduğu hukuk dışı kararını protesto etmek için bir basın açıklaması yaptılar.


22 Şubat 2006

Teziç'e 'halkı aşağılamaktan' suç duyurusu
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlum-Der), Danıştay 2. Dairesi'nin Aytaç Kılınç hakkındaki kararına ilişkin beyanlarında başörtülü kadınlara aşağılayan nitelikte ifadeler kullanması nedeniyle YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, "Teziç'in beyanları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, dini inançlarının gereğini yerine getiren milyonlarca insan, inancı nedeniyle aşağılanmış ve hakarete uğramıştır," denilerek Teziç hakkında "ayrımcılık, hakaret, halkı aşağılama, kin ve düşmanlığa tahrik, kişilerin huzur ve sükununu bozma" suçlarından soruşturma yapılması istendi.

24 Şubat 2006

Danıştay yasakta "sınır" tanımadı
Mesai dışında başörtüsü takan bir öğretmenin anaokuluna müdür olmasını sakıncalı bulan Danıştay, Metin Bostancıoğlu döneminde 'eşi başörtülü' diye bir öğretmenin yurtdışına atamasını yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı'nı haklı bularak, yasakçı tavrını sürdürdü. Danıştay 2. Dairesi, yurtdışındaki okullarda görevlendirilmek üzere açılan sınavda Türkiye ikincisi olan Abdullah Yılmaz'ın atamasını, öğretmen eşinin tesettüre uygun giyinmesi sebebiyle yapmayan Bakanlık Değerlendirme Komisyonu'nu haklı buldu. Kararda, Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından verilen raporları da esas alındı. MİT raporunda, "Yılmaz'ın aynı okulda görevli öğretmen eşi Ayşe Yılmaz'ın okula perukla gelip gittiği ve günlük hayatında tesettüre uygun bir şekilde giyindiği" belirtiliyordu.

Başörtülülere burs da yok!
Türk Eğitim Vakfı'nın (TEV) burs vereceği öğrencilerde okul dışında da baş örtmeme ya da peruk takmama şartı aradığı ortaya çıktı. Vakfın üniversitelere gönderdiği iki sayfalık Yükseköğrenim Bursları ek Kontenjan Duyurusu'nun seçici komisyon ile vakıf yöneticilerine hitap eden bölümünde bazı özel şartlar dile getirildi. Bu bölümde burs yetkililerinden öğrencilerin okul haricinde nasıl giyindiklerinin (başörtüsü takıp takmadıklarının) araştırılması isteniyor. Öğrencilerden gizlenen bölümde, "Türbanlı, peruklu vb. öğrenciler bursa uygun değildir. Öğrencilerin cemaat yurtları/evleri vb. yerlerde kalıp kalmadığının öğrenilmeye çalışılması rica olunur," denildi.

25 Şubat 2006

Başörtüsü Eylemleri

Sakarya Başörtüsü Platformu, 24. basın açıklamasında, 28 Şubat sürecinin sorumlularını, hükümeti, Danıştay'ı ve TEV'i protesto etti. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu'nun 3. basın açıklamasında, yargının yasal delillerle değil, korkularla, kaygılarla ve istihbarat raporuyla karar verdiği ifade edildi.

27 Şubat 2006


Danıştay'dan despotizme devam
Danıştay tarafından başörtülü girdiği için sınavı iptal edilen öğrencinin savunması reddedildi. Danıştay, Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na başörtülü olarak katılan ve hakkında tutanak tutulması üzerine ÖSYM tarafından sınav kılavuzunda belirtilen kurallara aykırı olarak sınava girdiği için sınavı geçersiz sayılan öğrencinin "İlahiyatta başörtüsü takmam öğretildi" savunmasını reddetti. Danıştay gerekçesinde, "Türban takmak laikliğe aykırı" dedi.

28 Şubat 2006


28 Şubat ruhu başörtüsü yasağında yaşıyor
Özgür-Der Diyarbakır Şubesi 28 Şubat darbesinin yıldönümünde, darbeyi ve kurumlarını yaklaşık 150 kişilik bir grubun katılımı ile protesto etti. Ofis AZC Plaza yanında gerçekleştirilen eylemde "YÖK Danıştay El Ele 28 Şubat Ruhu Yaşatılıyor" yazılı bir pankart açıldı. Özgür-Der Diyarbakır şubesi yönetim kurulu üyesi Semra Türkmen Yılmaz tarafından okunan açıklamada, 28 Şubat'ın aradan geçen dokuz yıla karşın Anayasa mahkemesi, Danıştay, YÖK, askeri bürokrasi ve çeteler eliyle etkinliğini sürdürdüğü ve darbecilerin varlıklarını, özellikle başörtüsü yasağı ile göstermeğe çalıştığı ifade edildi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Ağustos 2007, 14:47   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: 2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

. BAŞÖRTÜSÜ GÜNDEMİ . MART 2006 .


1 Mart 2006


Basına "dini vecibeler" eleştirisi
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen İl Müftüleri Toplantısı'nda medyaya "Dini konuları magazin üslubunun dışında tutun" çağrısı yapıldı. Toplantının sonuç bildirgesinde ise başörtüsüyle ilgili olarak şu maddeye yer verildi: "On dört asırlık uygulamada kadınların başını örtmeleri dinî bir gereklilik olarak kabul edilmiş, Müslüman kadınlar da dinlerinin gereği olduğuna inandıkları için başlarını örtegelmişlerdir."

4 Mart 2006


Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu, 25. basın açıklamasında; adaletin, hukukun ve özgürlüklerin önünün açılabilmesi için darbecilerin yargılanmasının şart olduğunu söyledi. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 46. haftasına giren Başörtüsüne Özgürlük Eylemi'nde "28 Şubat Bir Balondur Patlatacağız" pankartı ile bir balona itaat eden insanların çizilmiş olduğu karikatürler kullanıldı. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 4. eyleminde yasakçılığı protesto etti.

5 Mart 2006


Ece Temelkuran'ın psikolojik harb söylemi
Milliyet Gazetesi yazarı Ece Temelkuran "Yoksul Kapansın, Zengin Açılsın" başlıklı köşe yazısında bir çok iftiraya yer vererek, darbe süreçleri ile birlikte kesintisiz olarak devam ettirilen İslam-karşıtı bir psikolojik harb söylemi kullandı. YÖK'ün tavırlarına sözde hukuk adına cevaz veren Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay'ın kararlarına destek veren Ece Temelkuran "kadın, nasıl olmalı, nasıl olmamalı"nın normlarını tayin ve tespit etmede açıkça bir "aydın despotizmi" sergiledi.

8 Mart 2006


Başörtüsü sorunu devam ediyor
28 Şubat askeri darbesi ile birlikte dışlanma, tahkir edilme, sakıncalı ve kötü örnek gibi gösterilme tehditleri ile karşı karşıya kalan başörtülü kadınların sorunları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günündeki bir çok tartışmada gündem dışında bırakıldı. Oysa, askeri bürokrasi, sermaye ve medya işbirliğiyle, başörtülü kadınları toplumsal hayattan soyutlama projesi halen devam etmekteydi.
Teziç'e suç duyurusu
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği Bursa Şubesi, başörtüsü konusunda bir gazetede yayınlanan açıklamaları nedeniyle YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç hakkında "ayrımcılık, hakaret, halkı aşağılama, kin ve düşmanlığa tahrik, kişilerin huzur ve sükununu bozma, yargı görevi yapanları etkileme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlamalarıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bursa Adliyesi önünde gazetecilere açıklama yapan yönetim Kurulu üyesi Gülşah Bahadır, inançlarından dolayı örttükleri başörtüsünün yasaklanması ve haklarının elinden alınmasının, inanç özgürlüğü ve adaletin yok sayılması anlamına geldiğini söyledi.

11 Mart 2006


YÖK yasakçı tavrını sürdürdü

YÖK, binlerce meslek liseliye uygulanan katsayı adaletsizliğinin çözümünde umut olan açık lise formülünü engellemek için yeni bir karar vererek, meslek liseli adayların açık lise diplomasıyla ÖSS'ye başvuramayacağını açıkladı. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına dayanarak alınan kararda, kazanılmış hakları dahi yok sayacakları ilan edildi. Böylece YÖK, İHL ve başörtüsü konusundaki yasakçı tavrını sürdürdü. Bu karar, özellikle başörtüsü yasağı karşısında açık liseyi alternatif gören öğrencilerin haklarını gasp etti.

Halk yasağa karşı
Boğaziçi Üniversitesi ve Açık Toplum Enstitüsü'nün desteğiyle gerçekleştirilen "Türkiye'de Muhafazakarlık" konulu araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmaya katılanların yüzde 93'ü "başını örten kadınlardan", yüzde 60'ı da "sakallı, takkeli ve şalvarlı erkeklerden rahatsız olmadığını" söyledi.

Hürriyet'ten başörtülü başhekim jurnali
Hürriyet Gazetesi, "Türbanlı Başhekim makamda" başlıklı bir haberle Uşak'ta Başhekim Vekili Dr. Fatma Nur Bozok ve bazı hemşirelerin görevlerini başörtülü olarak yapmalarını jurnalledi. Jurnalin ardından Uşak Valiliği soruşturma başlattı.

Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu 26. eylemini yaptı. "Emekçi Kadınlar Günü ve Başörtüsü" konulu açıklamada, kadınların emeğinin sömürülmesini ve kimliğinden dolayı mağdur edilen Müslüman kadınların uğradıkları haksızlıklar eleştirildi. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu İzmit Sabri Yalım Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde 47. eyleminde çeteci yapılanmaları eleştirdi. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu başörtüsü eylemlerinde 5. basın açıklamasını yaptı. Anadolu Gençlik Dergisi üyeleri Kütahya'da bir başörtüsü eylemi yaparak yasağı protesto etti.

15 Mart 2006

Başörtülüler ödül alamaz
Gaziantep, Nizip, İmam Hatip Lisesi öğrencisi, Hatice Kübra Bakır, il genelinde yapılan, bir kompozisyon yarışmasında birinci olduktan sonra, Gaziantep Üniversitesi'nde düzenlenen törende, başörtülü olduğu gerekçesiyle ödülünü kendisi alamadı. İsmi okunan Bakır'ın, başörtülü olduğu anlaşılınca sahneye çıkartılmadı.


18 Mart 2006


Başörtüsü Eylemleri

Sakarya Başörtüsü Platformu, eylemlerinde 6. ayı geride bıraktı. Açıklamaya ayrıca Gebze Endülüs Derneği mensupları da destek vererek; direnişçilere birer başörtüsü ve Kuran CD'si hediye ettiler. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu İzmit Sabri Yalım Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde 48. eylem ile yasağa karşı mücadeleye devam etti. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 6. eylemlerinde "Artık bu yasağı çözün" çağrısı yaptı.

20 Mart 2006

Başörtülü eş tartışması
15 Mart'ta Merkez Bankası başkanlığı için geçici olarak atanan Erdem Başçı'nın eşinin başörtülü olması medyada geniş yankı uyandırdı. Henüz aday olup olmadığı bilinmediği halde, Başçı'nın eşinin başörtülü olması, bir karalama kampanyasına dönüştü. Böylece kilit görevler için yapılan atamalarda eşlerin başörtüsünün önemli bir faktör olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıktı.

Başörtülü annenin çocuğu ölüme terk edildi
İstanbul Zeynep Kamil Hastanesinde görevli, Klinik Şefi Aysu Say'ın daha önce, annesi başörtülü olduğu için 5 yaşındaki bir çocuğun tedavisini yarıda kestirip hastaneden attırdığı ve sonra da bir başka olayda, babası sakallı diye tam 84 gün boyunca hastane kapısında beklettiği bir bebeğin ölümüne sebebiyet verdiği ortaya çıktı.

21 Mart 2006

"Türbanın dili vardır..."
Hürriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun, başörtülülere hakaret ettikten sonra artık eşleri başörtülü kişilere de hakaret etmeye başladı. Coşkun yazısında eşleri başörtülü erkekleri tutuculukla, yasakçılıkla ve iki yüzlülükle itham ederek, bu konudaki seviyesizliğini sürdürdü.

23 Mart 2006

Başörtüsü üniversiteye girsin, ilkokula girmesin
Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, ü niversitelerde başörtüsü takılması önündeki engellerin kaldırılmasını gerektiği söylerken, kamu kuruluşları ve ilkokullarda ise yasağın sürmesini istedi.

25 Mart 2006

Atamalarda eş kriteri uygulaması yerleşiyor
Üst kademelerde görev almak için eşlerin başörtüsüz olması, Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer tarafından temel kriter haline getirildi. Sezer, atanacak bürokratın eşinin başörtülü olup olmadığını, aile yapısını ve çevresini araştırmayı geleneğe dönüştürdü. Süreyya Serdengeçti'den boşalan Merkez Bankası Başkanlığı için önce Erdem Başçı'nın adı geçti, kararnamesinin Köşk'te olduğu, ancak eşi başörtülü olduğu için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesi gerektiği yönünde günlerce yayın yapıldı, ana muhalefet partisi CHP tarafından sert eleştiriler yapıldı. Kararnamede Başçı'nın değil, Adnan Büyükdeniz'in adının olduğunun ortaya çıkmasıyla bu kez, aynı kampanya, aynı gerekçelerle onun aleyhine yürütüldü. Sonunda Cumhurbaşkanı, hiçbir gerekçe göstermeden Büyükdeniz'in atama kararını onaylamadı ve dosyayı hükümete iade etti.

Başörtüsü Eylemleri

Sakarya Başörtüsü Platformu 28. basın açıklamasında, başörtüsü yasakçılarının insanlık dışı uygulamalarını protesto etti. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu İzmit Sabri Yalım Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde 49. Başörtüsüne Özgürlük eylemini yaparken, Ankara ve İzmir'den de eyleme destek geldi. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 7. eyleminde yasak karşısında herkesi birlikte hareket etmeye çağırdı.

26 Mart 2006

Dil sınavında yasak
ÖSYM tarafından yapılan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı'na başörtülü öğrenciler alınmadı. Üniversite mezunlarına yönelik sınav, başörtüsü yasağının sadece üniversite hayatıyla sınırlı kalmayacağını göstermeye devam etti.

29 Mart 2006


Yurtdışında eğitim arayışı
Türkiye'de başörtüsü ve katsayı gibi engellemeler nedeniyle üniversite kapısı yüzlerine kapanan 590 İHL mezunu, Avusturya'da eğitimlerine devam ediyor. Buradaki üniversitelerde önemli başarılara imza atan öğrenciler diplomalarını bizzat üniversite rektörlerinin ellerinden alırken, Türkiye'deki rektörler ise başörtüsü yasakçılığına ısrarla devam ediyor.

31 Mart 2006

Jandarma fişlemeye devam ediyor
Diyarbakır'da vali, vali yardımcıları, kaymakam, hâkim, savcı ve müdürlerin jandarma talimatıyla fişlendiğini gösteren belgeler ortaya çıktı. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hazırlanan ve 'Kamu Personel Durum Çizelgesi' adı verilen "çok gizli" talimatlı fişleme belgelerinde, Silvan Başsavcısı Alparslan Tufan ve Hâkim Hüseyin Turan hakkında "Eşinin başı türban şeklinde kapalıdır," ibareleri yer aldı.
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Ağustos 2007, 14:49   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: 2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

. BAŞÖRTÜSÜ GÜNDEMİ . NİSAN 2006 .



1 Nisan 2006

Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu 29. eyleminde, toplumsal şiddet olaylarının baskıcı, dayatmacı ve yasakçı sistemin kendisinden kaynaklandığını söyledi. Kocaeli'ndeki "Başörtüsüne Özgürlük" eylemi 50. haftayı geride bırakırken, destek vermek üzere yazar Abdurrahman Dilipak ve Şanar Yurdatapan da eyleme katıldı. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 8. eyleminde "Biz gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz" denildi.

4 Nisan 2006


Hukukçular da yasakçı oldu
Türkiye Barolar Birliği ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi arasında yapılan protokol uyarınca,10 Mayıs 2001'den sonra hukuk fakültesinden mezun olan ve avukatlık stajına başlayanlara, avukatlığa kabul edilebilmek için staj bitim belgesi aldıktan sonra bu sınava girip başarılı olma zorunluluğu getirildi Protokole göre ayrıca avukatlık için başvuran bayan adaylar, en az iki ay önce çekilmiş ve başı açık fotoğrafla başvurabilecekleri duyuruldu. Sınavda başörtülü fotoğraf kabul edilmemesi kararı, Türkiye'deki bazı hukukçuların, adalet anlayışını ortaya koyması açısından anlamlıydı.

Başörtülülere yemek de yok
Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi kampüsü genel yemekhanesine öğrencilerin başörtülü girmesi yasaklandı. AÜ Rektörlüğü tarafından uygulamaya konan yemekhaneye başörtülü girme yasağıyla birlikte, yemeğe gelen başörtülü öğrenciler güvenlik görevlileri tarafından yemekhaneye sokulmadı.


8 Nisan 2006


Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu, yaptığı 30. eylemde ortaya çıkan fişleme operasyonlarını ve atamalarda eşleri başörtülü olanlara karşı uygulanan ayrımcılığı protesto etti. Kocaeli'ndeki "Başörtüsüne Özgürlük" eylemi 51. haftayı geride bıraktı. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu ise 9. basın açıklamasında yönetimlerin zulümle ayakta kalamayacağını söyledi.

9 Nisan 2006


Başörtülüler tıpta uzman olamaz
ÖSYM tarafından tıp fakültesi mezunlarının akademik kariyerlerine devam edebilmeleri için kazanmaları gereken "Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı"na başörtülü öğrenciler alınmadı.

10 Nisan 2006

Birleşmiş Milletlerden ret
Başörtüsü taktığı için okuldan atılan öğretmen Rahime Kayhan "Kadınlara karşı ayrımcılık var" diyerek Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Ayrımcılık Komitesi'ne başvurdu. Komite, Kayhan'ın başvurusunu Türkiye'de kaybettiği davaları "kadına ayrımcılık yapıldığı" gerekçesiyle açmadığı için kabul edilebilir bulmadı. Dışişleri Bakanlığı, komiteye gönderdiği gizli savunmasını iki noktaya odakladı. Öncelikle Leyla Şahin'in başörtüsü yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olmadığı yolundaki mahkeme kararına dayandı. İkincisi ise kamu görevlilerinin kıyafet yönetmeliğini gerekçe gösterdi. Savunmada, erkeklerin de yönetmeliği ihlal etmeleri halinde disiplin cezası verildiği, bu nedenle kadın ya da erkek ayrımı yapılmadığı vurgulandı.


11 Nisan 2006


Yemekhanedeki başörtüsü yasağına protesto

Atatürk Üniversitesi'nde başörtülü öğrencilerin yemekhaneye alınmamasını üniversite öğrencileri protesto etti. Öğrenciler adına konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Öğrenci Konseyi Başkanı Bülent Taşlı, yasağın yakın bir zamanda yurtlara, ardından kampüse, daha sonra da evlere kadar gireceğini ileri sürerek, "Öğrenci arkadaşlarımız bizleri aç bırakmak isteyen bu yemekhanede yemek yiyip yasağa destek vermesin. Karnınızı doyurabilirsiniz ancak yüreğinizi aç bırakacağınızın farkında mısınız?" dedi.


13 Nisan 2006


Sezer askerlere yasağın yasal olduğunu anlattı

Harp Akademileri Komutanlığı'nda konuşan Sezer irticai tehdidin kaygı verici boyutlara vardığını söyledikten sonra başörtüsü yasağını savundu. Konuşmasında, "laik Cumhuriyeti korumak amacıyla" temel hak ve özgürlüklerin, inanç ve ibadet özgürlüklerinin sınırlandırılabileceğini söyleyen Sezer, Anayasa ve Danıştay kararlarını başörtüsü yasağının hukuki gerekçeleri olarak gösterdi.

15 Nisan 2006

Başörtüsüne izin verenler de fişlendi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın özel kasasından çıkan fişler, istihbarattaki gizli yapılanmayı gözler önüne serdi. Rektör tarafından "UTKK" olarak kısa adı verilen Ulusal Takip Koordinasyonu Kurulu'nun bir dönem İçişleri Bakanlığı'na bilgi aktardığı belirlendi. Üniversitedeki irticai faaliyetler başlığı altında yapılan fişlemelerde, öğrencilerin derslere başörtülü girmesine müsaade eden öğretim üyelerinin adlarının yer aldığı da ortaya çıktı.

Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu, eylemlerinin yedinci ayında İslami kimliğe yönelik baskıları, Erzurum Üniversitesi'ndeki yasağı, şiddet üreten eğitim ideolojisini, Cumhurbaşkanı'nın irtica söylemini ve AKP'nin tavizkar siyasetini protesto etti. Kocaeli'de başlayan "Başörtüsüne Özgürlük" eylemi, birinci yılını doldurdu. Eylemlerin 52. haftasında dün Kocaeli Merkez Bankası önünde bir araya gelen yaklaşık 3 bin kişi, başörtüsüne özgürlük isteklerini bir defa daha tekrarladı. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu'nun "Başörtüsüne Özgürlük" eyleminin 10. hafta basın açıklamasında yazar Şerife Katırcı "Tesettür özgürlük simgesidir" dedi.

16 Nisan 2006

Demirel'den Sezer'e destek
Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmayla ilgili, "Sayın Cumhurbaşkanı çok değerli fikirler ortaya koymuştur" dedi. Demirel, başörtüsü yasağını kastederek "Bireyin inanç ve ibadet yaşamına, kamu düzenini, güvenini ve çıkarlarını korumak amacıyla sınırlamalar konulabileceği" ifadelerini kullanan Sezer'e de tam destek verdi.

Ankara Üniversitesi'nde çifte standart
Yönetmelikleri bahane ederek başörtüsüne hiçbir koşulda izin vermeyen YÖK'ün, iş alkollü içeceklere gelince uygulaması gereken yönetmeliği göz ardı ettiği ortaya çıktı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde 2. Cansuyu kutlamaları sırasında üniversite öğrencileri arasında çıkan olaylardan sonra yapılan araştırmalarda, başörtüsü konusunda hassasiyetinden taviz vermeyen YÖK'ün, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin içki ile ilgili maddesini uygulamadığı anlaşıldı.

17 Nisan 2006


Hürriyet'in irtica haberi yalan çıktı
Ali Atıf Bir Hürriyet Gazetesindeki köşesinde imzasız bir e-maile dayanarak "İÜ Eğitim Fakültesi'nde kantini kapatan İslamcı öğrenciler kızların başını zorla örttürerek herkese Kur'an dinletti ve 31 Mart ayaklanmasını dualarla andılar" şeklinde bir ihbarda bulundu, Ertuğrul Özkök ve Emin Çölaşan ise "gericilik taleplerinin korkutucu boyutlarına" dikkat çektiler, fakat Ali Atıf Bir'in ihbarı asılsız çıktı.

18 Nisan 2006


Sabancı Holding'ten başörtüsü yasağı
Selçuk Üniversitesi Ereğli Meslek Yüksek Okulu Tekstil Bölümü öğrencilerinin Sabancı Holding'e ait Adana'daki Bossa Tekstil Fabrikası'na düzenlediği teknik geziye katılan 10 başörtülü öğrenci, güvenlik görevlileri tarafından içeriye alınmazken, Fabrika Müdürü Can Piyale, yasağı "Sizin kapınıza mayolu biri gelse içeriye alır mısınız?" şeklinde savunmaya kalkıştı.

19 Nisan 2006


Cumhuriyet'ten "türbanlı domuz" hakareti
Turhan Selçuk, Cumhuriyet gazetesinde başörtülü kadınlara hakaret eden bir karikatür yayınladı. "Türbanlı domuz Avrupa Birliği yolunda" şeklinde sunulan karikatürde, İslami kimliğin sembolü başörtüsü ile İslam'ın toptan dışladığı domuzun bir araya getirilmesi; medyada, başörtüsüne duyulan kinin herhangi bir ahlâki ilke tanımadığını yeniden kanıtlar mahiyetteydi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Ağustos 2007, 16:17   Mesaj No:5
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.985
Konular: 339
Beğenildi:1160
Beğendi:331
Takdirleri:7457
Takdir Et:
Standart Cvp: 2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

yaramızı kanattınız gene..hiç dinmeyen sancımız..kanaması durmayan açık yara..gözyaşı zülüm tarihi kronolojisi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 12 Ağustos 2007, 17:43   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: 2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

baş örtüm seninle taniştığımda 13 yaşındaydım. başımı örmek biraz garip gelmişti güzel saçlarımı artık kapatacaktım.olsun ama bana yakışıyordu.ve Rabbim böyle istiyordu.

Baş örtüm seni ne çok seviyordum.
Hiç bir zaman ödün vermem diyordum.
Zalimler el attı. beni ben benden etti.
Çaresiz kalıpta açıyordum.

Neden? Bu zulumdu ne? yapmıştım.
Üstelikte ne? memurdum ne?de öğrenci
Neden?yaşıyamıyordumki bu bir emirdi.
Rabbimin emriydi diye konuşamadim.

Yıllarca yaktı durdu sinemi.
Zalimlere af yok cezasını çekermi.
Çekermi derken şübhem yok emenna.
Benim kalbimdeki vurdukları ok.

Yarap imtihan ettin Beni .Ben sessiz kaldım.
Af eder nasılsa diye Dünya malına daldm.
Ama acısı hiç geçmedi. huzur bulamadim.
Af et bu günahkar kulunu Yaradanım.

Ben bir ev hanımıydım. evimdeydim.
Hakkımı arayamadımki neyin zülmüydu.
Çalışsın okusun örtünmek isten hakkıydı.
Ama zülüm evime kadar gelmiş bulmuştu.

Dediler açmasan eşin işinden olacak.
Yada bu yuva sıkıntılar içinde kalacak.
Yarab bu nasıl bir zülümdürki?
Rızık uğruna Senin Rızan gidecek.

Yarab Rızıkları veren Sen deyilmisin?
Yapma kulum dedin sonra pişman olusun.
Sen beni Benden daha iyi bilirsin.
Ümit ediyorumki Benide Af dersin.

yıllarca tesettürlü görünce ah çektim.
Biliyorum!ki bunu yapmasaydımda Rızık verecektin.
Hiç bir zaman hakkımı helel edmem edemem.
Emini!ki bu zalimlerin bir gün cezasını vereceksin.


RAHMETİN ÇOK BÜYÜK BENİDE İNŞALLAH AF EDERSİN
HAMT OLSUN . ALLEMLERİN RABBINA SELATU SELAM OLSUN MUHAMMET MUSTAFA
S.A.V EFENDİMİZE. DUALARINIZ DİLEğİYLE.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Toplu mezar acısı Nebevi Sevda İslami Haberler 3 02 Ekim 2018 13:53
Din Bilimleri-Ünite2: Dinin Bireysel-Toplu Medineweb Din Bilimleri I 4 28 Ekim 2013 23:47
Myanmar'da Müslümanlara Toplu Katliam! FECR İslami Haberler 3 22 Temmuz 2012 01:36
SECDEDE YAPILAN DUALAR kurtmehmet Dua Bölümü 0 01 Temmuz 2009 19:24
Tavukların makineyle toplu olarak kesilmesi KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 01:47

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.