Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Ağustos 2007, 13:49   Mesaj No:4

Emekdar Üye

Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: 2006 YILINDA BAŞÖRTÜSÜ ve YAPILAN SALDIRILARIN TOPLU DÖKÜMÜ

. BAŞÖRTÜSÜ GÜNDEMİ . NİSAN 2006 .



1 Nisan 2006

Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu 29. eyleminde, toplumsal şiddet olaylarının baskıcı, dayatmacı ve yasakçı sistemin kendisinden kaynaklandığını söyledi. Kocaeli'ndeki "Başörtüsüne Özgürlük" eylemi 50. haftayı geride bırakırken, destek vermek üzere yazar Abdurrahman Dilipak ve Şanar Yurdatapan da eyleme katıldı. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 8. eyleminde "Biz gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz" denildi.

4 Nisan 2006


Hukukçular da yasakçı oldu
Türkiye Barolar Birliği ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi arasında yapılan protokol uyarınca,10 Mayıs 2001'den sonra hukuk fakültesinden mezun olan ve avukatlık stajına başlayanlara, avukatlığa kabul edilebilmek için staj bitim belgesi aldıktan sonra bu sınava girip başarılı olma zorunluluğu getirildi Protokole göre ayrıca avukatlık için başvuran bayan adaylar, en az iki ay önce çekilmiş ve başı açık fotoğrafla başvurabilecekleri duyuruldu. Sınavda başörtülü fotoğraf kabul edilmemesi kararı, Türkiye'deki bazı hukukçuların, adalet anlayışını ortaya koyması açısından anlamlıydı.

Başörtülülere yemek de yok
Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi kampüsü genel yemekhanesine öğrencilerin başörtülü girmesi yasaklandı. AÜ Rektörlüğü tarafından uygulamaya konan yemekhaneye başörtülü girme yasağıyla birlikte, yemeğe gelen başörtülü öğrenciler güvenlik görevlileri tarafından yemekhaneye sokulmadı.


8 Nisan 2006


Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu, yaptığı 30. eylemde ortaya çıkan fişleme operasyonlarını ve atamalarda eşleri başörtülü olanlara karşı uygulanan ayrımcılığı protesto etti. Kocaeli'ndeki "Başörtüsüne Özgürlük" eylemi 51. haftayı geride bıraktı. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu ise 9. basın açıklamasında yönetimlerin zulümle ayakta kalamayacağını söyledi.

9 Nisan 2006


Başörtülüler tıpta uzman olamaz
ÖSYM tarafından tıp fakültesi mezunlarının akademik kariyerlerine devam edebilmeleri için kazanmaları gereken "Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı"na başörtülü öğrenciler alınmadı.

10 Nisan 2006

Birleşmiş Milletlerden ret
Başörtüsü taktığı için okuldan atılan öğretmen Rahime Kayhan "Kadınlara karşı ayrımcılık var" diyerek Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Ayrımcılık Komitesi'ne başvurdu. Komite, Kayhan'ın başvurusunu Türkiye'de kaybettiği davaları "kadına ayrımcılık yapıldığı" gerekçesiyle açmadığı için kabul edilebilir bulmadı. Dışişleri Bakanlığı, komiteye gönderdiği gizli savunmasını iki noktaya odakladı. Öncelikle Leyla Şahin'in başörtüsü yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olmadığı yolundaki mahkeme kararına dayandı. İkincisi ise kamu görevlilerinin kıyafet yönetmeliğini gerekçe gösterdi. Savunmada, erkeklerin de yönetmeliği ihlal etmeleri halinde disiplin cezası verildiği, bu nedenle kadın ya da erkek ayrımı yapılmadığı vurgulandı.


11 Nisan 2006


Yemekhanedeki başörtüsü yasağına protesto

Atatürk Üniversitesi'nde başörtülü öğrencilerin yemekhaneye alınmamasını üniversite öğrencileri protesto etti. Öğrenciler adına konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Öğrenci Konseyi Başkanı Bülent Taşlı, yasağın yakın bir zamanda yurtlara, ardından kampüse, daha sonra da evlere kadar gireceğini ileri sürerek, "Öğrenci arkadaşlarımız bizleri aç bırakmak isteyen bu yemekhanede yemek yiyip yasağa destek vermesin. Karnınızı doyurabilirsiniz ancak yüreğinizi aç bırakacağınızın farkında mısınız?" dedi.


13 Nisan 2006


Sezer askerlere yasağın yasal olduğunu anlattı

Harp Akademileri Komutanlığı'nda konuşan Sezer irticai tehdidin kaygı verici boyutlara vardığını söyledikten sonra başörtüsü yasağını savundu. Konuşmasında, "laik Cumhuriyeti korumak amacıyla" temel hak ve özgürlüklerin, inanç ve ibadet özgürlüklerinin sınırlandırılabileceğini söyleyen Sezer, Anayasa ve Danıştay kararlarını başörtüsü yasağının hukuki gerekçeleri olarak gösterdi.

15 Nisan 2006

Başörtüsüne izin verenler de fişlendi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın özel kasasından çıkan fişler, istihbarattaki gizli yapılanmayı gözler önüne serdi. Rektör tarafından "UTKK" olarak kısa adı verilen Ulusal Takip Koordinasyonu Kurulu'nun bir dönem İçişleri Bakanlığı'na bilgi aktardığı belirlendi. Üniversitedeki irticai faaliyetler başlığı altında yapılan fişlemelerde, öğrencilerin derslere başörtülü girmesine müsaade eden öğretim üyelerinin adlarının yer aldığı da ortaya çıktı.

Başörtüsü Eylemleri
Sakarya Başörtüsü Platformu, eylemlerinin yedinci ayında İslami kimliğe yönelik baskıları, Erzurum Üniversitesi'ndeki yasağı, şiddet üreten eğitim ideolojisini, Cumhurbaşkanı'nın irtica söylemini ve AKP'nin tavizkar siyasetini protesto etti. Kocaeli'de başlayan "Başörtüsüne Özgürlük" eylemi, birinci yılını doldurdu. Eylemlerin 52. haftasında dün Kocaeli Merkez Bankası önünde bir araya gelen yaklaşık 3 bin kişi, başörtüsüne özgürlük isteklerini bir defa daha tekrarladı. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu'nun "Başörtüsüne Özgürlük" eyleminin 10. hafta basın açıklamasında yazar Şerife Katırcı "Tesettür özgürlük simgesidir" dedi.

16 Nisan 2006

Demirel'den Sezer'e destek
Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmayla ilgili, "Sayın Cumhurbaşkanı çok değerli fikirler ortaya koymuştur" dedi. Demirel, başörtüsü yasağını kastederek "Bireyin inanç ve ibadet yaşamına, kamu düzenini, güvenini ve çıkarlarını korumak amacıyla sınırlamalar konulabileceği" ifadelerini kullanan Sezer'e de tam destek verdi.

Ankara Üniversitesi'nde çifte standart
Yönetmelikleri bahane ederek başörtüsüne hiçbir koşulda izin vermeyen YÖK'ün, iş alkollü içeceklere gelince uygulaması gereken yönetmeliği göz ardı ettiği ortaya çıktı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde 2. Cansuyu kutlamaları sırasında üniversite öğrencileri arasında çıkan olaylardan sonra yapılan araştırmalarda, başörtüsü konusunda hassasiyetinden taviz vermeyen YÖK'ün, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin içki ile ilgili maddesini uygulamadığı anlaşıldı.

17 Nisan 2006


Hürriyet'in irtica haberi yalan çıktı
Ali Atıf Bir Hürriyet Gazetesindeki köşesinde imzasız bir e-maile dayanarak "İÜ Eğitim Fakültesi'nde kantini kapatan İslamcı öğrenciler kızların başını zorla örttürerek herkese Kur'an dinletti ve 31 Mart ayaklanmasını dualarla andılar" şeklinde bir ihbarda bulundu, Ertuğrul Özkök ve Emin Çölaşan ise "gericilik taleplerinin korkutucu boyutlarına" dikkat çektiler, fakat Ali Atıf Bir'in ihbarı asılsız çıktı.

18 Nisan 2006


Sabancı Holding'ten başörtüsü yasağı
Selçuk Üniversitesi Ereğli Meslek Yüksek Okulu Tekstil Bölümü öğrencilerinin Sabancı Holding'e ait Adana'daki Bossa Tekstil Fabrikası'na düzenlediği teknik geziye katılan 10 başörtülü öğrenci, güvenlik görevlileri tarafından içeriye alınmazken, Fabrika Müdürü Can Piyale, yasağı "Sizin kapınıza mayolu biri gelse içeriye alır mısınız?" şeklinde savunmaya kalkıştı.

19 Nisan 2006


Cumhuriyet'ten "türbanlı domuz" hakareti
Turhan Selçuk, Cumhuriyet gazetesinde başörtülü kadınlara hakaret eden bir karikatür yayınladı. "Türbanlı domuz Avrupa Birliği yolunda" şeklinde sunulan karikatürde, İslami kimliğin sembolü başörtüsü ile İslam'ın toptan dışladığı domuzun bir araya getirilmesi; medyada, başörtüsüne duyulan kinin herhangi bir ahlâki ilke tanımadığını yeniden kanıtlar mahiyetteydi.
Alıntı ile Cevapla