Mayınlı tarlanın Tuzakları Züleyha,Ey Yusuf Dikkat!/Muhsin Arslan
Yusuf Suresi’nde “Adem’in Zaferi”nin Pusulası: Şeytan, Nefis, Şöhret, Şehvet, Kıskançlık ve Hasetle Mücadelede Yol Haritası
Yusuf Suresi, akıl sahiplerine, derin tefekkür sahiplerine ve vahyin ışığında hayatlarını şekillendirenlere; şeytan, nefis, şöhret, şehvet, kıskançlık ve hasetle mücadelede bir manzara sunar. Bir pusula, yol haritası, trafik işaretleri gibidir.
Fıtratın cazibeleri, imanın münkerle sınanması, Allah korkusunun şehvetlerle imtihanının sembolüdür Yusuf.
Diğer tarafta ise fıtratı “fıtrat olmaktan çıkaran”, fıtratı kirleten, vahye karşı mücadelede şeytan ve nefsin rolünü benimseyen münkerin sembolüdür Züleyha.
“Hanginiz daha iyi amel işleyecek diye imtihan etmek için ölümü ve hayatı yarattığını” hatırlatan ayetin mesajı, Yusuf ile Züleyha mücadelesinde kendini gösterir.
Yusuf, “İnandığın gibi dosdoğru ol” ayetinin Züleyha’lara yönelik mesajıdır. Züleyha’nın varlığı, Yusuf’u Yusuf olmaktan çıkaramaz.
Kuyuları şelale, zindanları medrese yapabilenlerin simgesidir Yusuf!
Sarayları, şehvetleri, şöhretleri insan edendir Yusuf!
Allah’tan umut kesmeyenlerin, “sönen Yakub’un gözlerini nurlandıran” ışığıdır Yusuf!
Kuyuya atılırken, pazarda köle olarak satılırken bile ezilmeyen, sarayların hakimi iken böbürlenmeyen Yusuf!
Şöhretini ve şehvetini onur, şeref, haysiyet ve namusuyla vahyin çerçevesine çekebilen, davasının başını dik tutandır Yusuf!
Şehvetleri, şöhretleri uğruna davasını yıkmayanların, davasını Züleyha’larına kurban etmeyenlerin sesidir Yusuf!
“Benim bir davam var; ona vermeyeceğim kurban yoktur, ezmeyeceğim şehvet, yıkmayacağım engel yoktur” diyenlerin yankısıdır Yusuf!
Şeytanı ve şeytanlaşmış insanları mahcup eden, hezimete uğratan, Adem’e tebessüm ettirendir “Yiğidim dedirtendir” Yusuf!
Züleyha’nın “gel deyişinde, bak deyişinde” anormallik vardı; Yusuf’un tavrı da Züleyha’ya göre anormaldi. İkisinin Yaratıcısı ise “Bana göre gel, bana göre bak, bana göre gör” mesajını temsil edendir Yusuf!
“Haram helal ver Allah’ım, asi kulun yer Allah’ım” şeytanlığını, şeytanlaşmış insan beyinlerini darmadağın edenin simgesidir Yusuf!
Yusuf’un kuyuya atılmasından değil, Züleyha’ya tamam demesinden korkmak gerekir.
Yusuf’un gömleğinin yırtılmasından değil, önceden yırtılmasından endişe etmek gerekir.
Yusuf’un “Allah ne der?” direnişinden değil, “Züleyha ne der?” tereddüdünden korkmak gerekir.
Vahiy ile anlaşan, bunun şuurunda olan ve şahsiyetini vahyin inşasına teslim eden her Müslümanın önünde yüzlerce Züleyha vardır.
Bu Züleyha maddi olabilir, manevi olabilir; şan olabilir, şöhret olabilir; Karun’un iştahı olabilir, Firavun’un tekebbürü olabilir; Saddam’ın zulümperestliği olabilir; Esed’in vahşetperestliği olabilir; başörtüsünü gördüğünde kuduran kuduzperest olabilir…
Züleyha her kılığa girer, her yolu dener; dava sahiplerinin imtihan sembolüdür.
Oynamasını bilmeyen gelinin “yerim dar” demesi misali, “Yusuflaşamam” diyenlerin mazeretidir bu.
Çivisiz pergel olmayın; daireniz yamuk çizilir.
Sahi, davamızın önünde döşenen mayın misali Züleyha’larımız neler?
Mayın tarlasında futbol oynamak Yusuf’a göre değildir!
Dikkat et Yusuf!
Yakub’un gözlerini nurlandır, seni kuyuya atanları utandır!
Hepimiz Yusuf olmaya varmıyız?
Muhsin Arslan [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]