Konu Başlıkları: Ah Kaynana Herşeye Karışmasan!
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28Haziran 2013, 10:31   Mesaj No:2

enderhafızım

Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.185
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
evtx Cevap: Ah Kaynana Herşeye Karışmasan!

Kaynana Problemleri Havuz Problemi Gibidir



KELİMELER DİKKATLİ SEÇİLİR, STRATEJİ BELİRLENİR
Evliliğin ilk zamanlarında kayınvalide ve gelin karşılıklı olarak birbirlerini tartar ve tanımaya çalışır. Kelimeler dikkatli seçilir ve strateji belirlenir. Akıllı gelin bu dönemlerde erkeğin kalbine giden ve tam hedefi vuran çok daha kısa ve kestirme yolun mide değil “anne” olduğunun farkındadır. Aileye kendini sevdirme faaliyeti kapsamında çeşitli şirinlikler yapar. Kayınvalide ise yılların verdiği ev hanımlığı tecrubelerini gelininde göremese de geline karşı daha tolorelidir. Bu sureç “cicim ayı” dönemidir, kısa surer…
VE KAYANANA VİTESİ 1′E TAKAR
Masalsı zamanların bitiminde kayınvalide gelinini ev hanımlığı konusunda uyarmaya, oğlunun ana evinde alıştığı duzeninin değişmeden devam ettirmesi için kendi duzenini gelinine empoze etmeye yeltenir. Bu dönemlerde “işinize karışmak gibi olmasın da”diye başlayan cumleler gelinin sinir tellerini yavaş yavaş germeye başlar. Zira o da kendi evinde kendi duzenini kurmak istemektedir. Kayınvalide bu davranış şekliyle rölantide giden cicim ayından vitesi bire takarak harekete geçme eğilimindedir. Diplomatik konuşmalar yapıldığından hasarsız geçilir.
“OĞLUMUN EVİ BENİM EVİMDİR”
En çok karşılaşılan bir sonraki aşama gelininden beklediği ev hanımlığı performansını göremeyen kayınvalidenin işi kendi eline alma ve genç çiftin evinin anahtarını ele geçirme isteğidir. Bu istek geline pek haz vermese de çok da karşı konulacak bir durum değildir “Oğlumun evi benim evimdir” sözleri eşliğinde kendisine evin altın anahtarı takdim edilir. Bundan sonrası gelin açısından pek de kolay olmayacaktır, çunku artık kayınvalideliğin yanı sıra bir de mufettiş unvanını almıştır ki eğer gelin çalışıyorsa evini dağınık bırakma luksu tamamen ortadan kalkmıştır. Belirsiz aralıklarla yapılacak teftişleri sıfır hata ile başarıyla atlatma endişesi suresiz olarak başlamıştır.
“ANNECİĞİM”DEN “KAYNANA”YA…
Gelinin en başta “anneciğim” hitabı ilerleyen zamanlarda “anne”liğe, oradan kayınvalide”liğe ve son gelişmelerle de “kaynana”lığa terfi etmiştir. Bir kayınvalidenin kaynanalık makamına eriştiğini anneler gununde alınan hediyelerden anlamak mumkundur. İlk zamanlar alınan yuzukler zamanla yerini çantaya, ardından terliğe bırakır ki eğer çorap ve yemeni ile getirildiyse “kaynanalık” tam olarak oluşumunu tamamlamış demektir.
GELİN, KAYNANANIN TOPRAĞINDANDIR
Atalarımız ortamı yumuşatmak için “gelin, kaynananın toprağındandır” demişse de gelin-kaynana ilişkileri çoğu zaman soğuk savaş şeklinde geçer. 20 yıl aklını başına getirmek için uğraştığı evladının, elin kızının 20 saniyede aklını başından alması pek de kabullenecek bir durum değildir ve bu durum kaynana problemlerini havuz problemlerinden çok daha zor ve karışık bir hale sokmuştur.
Tabii ki karamsar olmamakta da fayda vardır, şeker gibi kayınvalideler de yeryuzunde bulunmaktadır. Bu tip kayınvalidelere rastlama olasılığı fotoğraf çekmeyen Japon’a rastlama olasılıyla aynıdır ama yine de umut vericidir.
Sevgili gelinler, kendinizin de kayınvalide adayı olduğunuzu duşunerek kayınvalidelerinize şefkatle yaklaşınız…
Ne yapsa yaranamaz gelinine,
Masum da olsa kayınvalideler.
Kayınvalide pamuk olup duşse,
Gelin “başım yarıldı” der…


Semerkand Aile Dergisi
Alıntı ile Cevapla