Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar > Batı Avrupa Aöf Dökümanları > 2.Sınıf

Konu Kimliği: Konu Sahibi nurşen35,Açılış Tarihi:  10 Şubat 2017 (22:35), Konuya Son Cevap : 10 Şubat 2017 (22:35). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen nurşen35
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 10 Şubat 2017, 22:35   Mesaj No:1
Medineweb EDİTÖRÜ
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.527
Konular: 1144
Beğenildi:4355
Beğendi:3686
Takdirleri:13635
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kelama Giriş 2015 Batı Avrupa Bahar Dönemi Sınavı

Kelama Giriş 2015 Batı Avrupa Bahar Dönemi Sınavı

1. Varlığı konu edinmeleri açısından bu ilimler arasında konu birliği olmakla birlikte, kelam ilminin varlık perspektifi daha geniştir. Diğeri kelam ilminden farklı olarak varlığı yalnız bu dünyadaki durumuyla ele alır. Bir yaratanın bulunup bulunmadığıyla uğraşmadığı gibi, duyulur alemin dışıylada ilgilenmez.
Yukarıdaki bilgilere göre kelam ilmi ile ilişkili olan diğer ilim hangisidir?

a. Dinler Tarihi
b. Hukuk
c. Sosyoloji
d. Tabiat Bilimleri
e. Hadis


2. Kelam ilmi, ele aldığı problemlerin çözümünde metot itibariyle tefekkür düşünmeve akıl yürütmeyi esas aldığı için hangisiyle adlandırılmıştır?

a. Usulü'd-din ilmi
b. Nazar ve istidlal ilmi
c. Tevhid ilmi
d. Akaid ilmi
e. Cedel ve münazara ilmi


3. Kelam ilminde vahiy ve vahyi getiren melek ile tüm meleklere iman ve vahyin toplanıp yazıldığı Kitap (Kur'an) ile tüm ilahi kitaplara iman konularının ele alındığı ve kelam ilminin üç temel (usul-i-selas) konusundan biri olan bölüm hangisidir?

a. Semiyyat
b. Nübüvvat
c. Ahiret
d. İlahiyat
e. Tevhid


4. Hangisi gayesine göre kelam ilminin tarifidir?

a. Güzel ve etkili söz söylemeye fayda sağlayan ilimdir
b. Allah'ın mutlak varlığı ve birliğiyle O'nun varlık alemiyle ilişkisinden bahseden ilimdir
c. Akli ve nakli delillere dayanarak İslam inançları ile ilgili ortaya çıkabilecek şüpheleri ortadan kaldırmak suretiyle dini akideyi ispat ve müdafaaya çalışan bir ilimdir
d. Sırf akli delillere dayanarak uluhiyet ,nübüvvet ve ahiret konularından bahseden ilimdir
e. İnanç alanıyla ilgili hüküm ve delilleri bilmeyi sağlayan ilimdir


5. Hangisi Gazzali'nin yaptığı tasnife göre dini ilimlerden biri değildir?
a. Metafizik
b. Fıkıh
c. Kelam
d. Tefsir
e. Hadis


6. Mutezile ekolünün ilk fikir önderi ve imamı kabul edilen şahıs hangisidir?

a. Hasan Basri
b. Haris el-Muhasibi
c. Cahız
d. Bişr b. Mutemir
e. Vasıl b. Ata


7. Ekollerden hangisine göre büyük günah işleyen kişi hakkında hüküm vermemek ve sorunu ahirete ertelemek uygundur?

a. Mutezile
b. Mürcie
c. Ehl-i sünnet
d. Şia
e. Havarıc


8. Hangisi kelamın doğuş döneminde İslam toplumu içinde bulunan Ehl-i Kitap dinlerindendir?

a.Mecusilik -Mazdekilik
b. Budizm -Şintoizm
c. Maniheizm -Sümeniyye
d. Totemizm -Putperestlik
e. Yahudilik -Hıristiyanlık


9. İslam düşüncesinde meydana gelen ihtilaflar ve kelami tartışmaların ortaya çıkışını hazırlayan sebeplerin temelinde hangisi yer alır?

a. Kur'an metni
b. Fetihler
c. İnsanın fıtratı ve dinin ona tanıdığı düşünce ve ifade hürriyeti
d. Tercüme faaliyetleri
e. Kültürel etkileşim


10. Tercüme hareketleri sonucunda felsefi düşünceden en çok etkilenen ve yararlanan kelam mektebi hangisidir?

a. Mutezile
b. Havarıc
c. Şia
d. Mürcie
e. Maturidiyye


11. Hangisi Ma'bed el-Cüheni'nin kaderi yok saymasının sebeplerinden biri değildir?

a. İnsanların yapıp ettiklerinden ancak kendilerinin sorumlu olacağı inancı
b. Haksız uygulamalarının sebebi olarak kaderin gösterilemeyeceği
c. Emevilerin uygulamalarının meşruiyetinde kaderi kullanmaları
d. Mutezile'nin Ma'bed üzerindeki etkisi
e. Ma'bed'in hırçın ve siyasi muhalif karakteri


12. Hangisi ilk dönem kelamcılarını tanımanın yararlarından biri değildir?

a. İslam düşüncesinin teşekkül devrini tanımak
b. Farklı coğrafyalardaki düşünce hareketlerini izleyebilmek
c. Dönemin ilim-siyaset ilişkisini çözümlemek
d. İlk kelamcıların özel hayatlarıyla ilgili bilgilere sahip olmak
e. İslam düşüncesinin gelişim aşamalarını takip etmek


13. Hangisi Ca'd b. Dirhem'in görüşlerinden biridir?
a. Allah'ın zatı dışında kadim sıfat yoktur
b. Allah'ın sıfatları zatı gibi kadimdir
c. Kur'an mahluk ve hadis değildir
d. İnsanın fiilleri kendisine ait değil Allah'ın yaratmasıyladır
e. Ye'd, Vech ve Ayn gibi Allah'a nispet edilen sıfatlar tevil edilemez


14. Ebu Hanife'nin Halku'l-Kur'an görüşü ile ilgili hangisi doğrudur?

a. Kur'an Allah'ın mahluk kelamıdır
b. Kur'anın mahluk oluşu itikadi bir mesele değildir
c. Kur'an değil onu telaffuz edişimiz ve yazmamız mahluktur
d. Kur'an Peygamber'in kelamıdır ve mahluktur
e. Kur'an Allah'ın kelamı değildir ve mahluktur


15. Hangisi Ebu Hanife'nin itikadi görüşlerini yazıp günümüze nakleden öğrencilerindendir?

a. İbn Abbas
b. Ebu Yusuf
c. Vasıl b. Ata
d. Ca'd b. Dirhem
e. Cafer-i Sadık

16. ''Kul ,fiilinin halıkıdır(yaratıcısıdır) ve kader diye bir şey yoktur'' görüşü Mutezile'nin hangi prensibiiçinde yer alır?

a. El- Menzile beyne menzileteyn
b. Emr bi'l -ma'ruf nehiy ani'l-münker
c. Va'd ve vaid
d. Adalet
e. Tevhid

17. Mutezile'nin ilk defa bu ismi almasında rol oynayan problem hangisidir?

a. Ru'yetullah meselesi
b. Halku'l-Kur'an meselesi
c. Kaza-kader meselesi
d. Büyük günah işleyenin durumu meselesi
e. Sıfatlar meselesi


18. Mutezile'nin iki ana koluna isim olmuş şehirler hangisinde birlikte ve doğru verilmiştir?

a. Mekke- Medine
b. Kufe -Fustat
c. Taif - Cidde
d. Şam - Kahire
e. Basra - Bağdat


19. Hangisi mezhep kader konusunda '' Allah'ın iradesi karşısında insanın iradesi yoktur'' görüşünü savunur?

a. Cebriye
b. Eş'ariye
c. Hanbeliye
d. Kaderiye
e. Matüridiye


20. Mutezile ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?

a. İslam'ın ilk tartışmacıları ve diğer kültürlere karşı ilk savunanlarıdır
b. Felsefenin tesirinde kalmışlardır
c. Akla önem verirken nakli hiçe saymışlardır
d. Özellikle ilk Mutezililer ibadetlerine düşkün ve zahid insanlardır
e. İnsan hürriyetine aşırı vurgu yapmışlardır



Cevaplar

1. d
2. b
3. b
4. c
5. a
6. e
7. b
8. e
9. c
10. a
11. e
12. d
13. a
14. c
15. b
16. d
17. d
18. e
19. a
20. c
saragul beğendi.
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nurşen35 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Gündem Korona Aşısı Gazete Manşetleri-Gündem Esma_Nur 6 265 10 Aralık 2020 11:20
DHBT Muhteşem Özetler DHBT-Hazırlık/Notlar/Özetler nurşen35 4 303 08 Aralık 2020 17:40
Kıssaları Hayatımıza Taşıyalım Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler nurşen35 1 147 08 Aralık 2020 16:46
TENKİD Serbest Kürsü nurşen35 0 136 08 Aralık 2020 11:44
Vitir Namazını Niye Kılıyoruz Biliyor musunuz... Namaz-Abdest-Teyemmüm nurşen35 0 155 04 Aralık 2020 12:56

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
YAŞAYAN DÜNYA DİNLERİ 2015 Batı Avrupa Bahar Dönemi Sınavı nurşen35 2.Sınıf 0 05 Şubat 2017 15:38
İslam Hukukuna Giriş Batı Avrupa 2016 Bahar Ara Sınavı nurşen35 1.Sınıf 0 03 Şubat 2017 09:08
İslam Hukukuna Giriş Batı Avrupa 2015 Bahar Ara Sınavı nurşen35 1.Sınıf 0 03 Şubat 2017 08:06
Tefsir Tarihi ve Usulü Batı Avrupa 2015 Bahar Ara Sınavı nurşen35 1.Sınıf 0 02 Şubat 2017 22:03
Temel Bilgi Teknolojileri II Batı Avrupa 2015 Bahar Dönemi Ara Sınavı nurşen35 1.Sınıf 0 28 Ocak 2017 20:05

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb   Medineweb   Medineweb   Medineweb   www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288