BULGAR EKMEĞİ (Tereyağlı)
BULGAR EKMEĞİ (Tereyağlı) Bulgar ekmeği bildiğimiz ekmeklerden değil. Adı ekmek ama, tadı tereyağlı çörek gibi. Peynir ve zeytinle beraber nefis bir kahvaltılık. Yanına çay olmazsa olmazlardan tabi ;) Ben emek verilen tarifleri seviyorum. Yemesinden çok yapmasını seviyorum. Bu yüzden bu ekmeğin yapımı da çok eğlenceli geldi bana. Yapmak isteyenler için tarifimiz şöyle:
Malzemeler - 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı pekmez
- Yarım paket yaş maya
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 5,5 su bardağı un (Un çeşidine göre miktar değişebilir)
Arasına sürmek için: 200 gr. tereyağı
Ayrıca üzerine sürmek için: Bir yumurta sarısı
Bulgar Ekmeği Nasıl Yapılır?
- Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru 4 parçaya bölün. Her parçayı yeniden 4’e bölün. Toplam 16 beze elde edeceksiniz.
- Her bezeyi unlayarak, merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açın.
- Hafifçe erittiğiniz tereyağını bezelerin üzerine sürün. Her biri 4 bezeden oluşan 4 tane grup olacak. İlk üç bezenin üzerine bolca tereyağı sürün. En üstteki 4. bezeye yağ sürmeyin.
- İlk hazırladığınız beze grubundan başlayarak merdaneyle çok inceltmeden, dikdörtgen şeklinde açın. (Yani üstüste konmuş 4 beze birden açılacak)
- Dikdörtgen şekli verdikten sonra üzerine kalan tereyağından sürün ve uzun kısımdan başlayarak rulo yapın.
- Ruloyu geniş kısımları 2-3 cm. olacak şekilde üçgenler halinde kesin.
- Üçgenleri tepsiye istediğiniz gibi fakat aralıklı olarak dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp üstü kapalı olarak mayalanmaya bırakın.
- Yeniden mayalanan ekmeği 200 derecelik fırına sürün. Üzeri kızarana kadar pişirin.
- Afiyet şifa olsun!