"Patlıcanlı Börek"/medineweb mutfağı
Malzemeler
6 adet yufka
Sos malzemeleri
2 su bardağı yoğurt
2 yumurta
1 su bardağına yakın zeytinyağı
İç malzemesi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
6 orta boy patlıcan
1 orta boy domates
Yarım demet maydanoz
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
arzuya göre biraz acı pulbiber
tuz...
Patlıcanlı börek nasıl yapılır?
Öncelikle içi hazırlayın. Tencereye zeytinyağını koyup, küp doğranmış soğanı ve küçük doğranmış biberleri ilave edin. Soğan sararana kadar soteleyin.
Patlıcanları küp küp doğrayıp ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp yumuşamasını sağlayın. 10 dakika sonra kapağı açıp biraz daha soteleyin.
Küp doğranmış domatesi ilave edin. Domates saldığı suyu çekince, ocağın altını kapatın ince doğranmış maydanozu, kimyon, karabiber ve tuzu ilave edin. Bir kenarda soğumaya bırakın.
Diğer tarafta sos malzemelerini bir kapta karıştırın. Sos malzemelerinin daha iyi bütünleşmesi açısından el blenderı ile çekmenizi tavsiye ederim. Orta boy bir fırın tepsisini yağlayın bir yufkayı büzüştürerek serin.
Üzerine 4 yemek kaşığı kadar sostan gezdirin. İkinci yufkayı serip yeniden 4 yemek kaşığı sos gezdirin. Üçüncü yufkaya sos sürmeyin. İç malzemesini üçüncü yufkanın her tarafına gelecek şekilde yerleştirin. dördüncü ve beşinci yufkaları da üst üste koyup yine sos gezdirin.
Son yufkayı serin. Kenar kısımlarını diğer yufkaların altına doğru katlayın. Kalan çok az sosa 1 yumurta kırıp karıştırın son yufkanın üzerine sürün.
Bıçakla böreğin üzerine delikler açın. Susam ve çörekotu serpip 185 derecelik fırında pişmeye bırakın. Üzeri nar gibi kızarınca fırından alın.
Afiyet şifa olsun.