Konu Başlıkları: Haftanın Konusu BİTCOİN
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Mart 2021, 19:44   Mesaj No:2

Kara Kartal

Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 3.635
Konular: 430
Beğenildi:3260
Beğendi:3727
Takdirleri:26348
Takdir Et:
Standart

Aleyküm selam.
Türk parasının değer kaybetmesiyle google bitcoin arayanların sayısı yüzde 600 artmışd/us//un
Bitcoin kullaniminda Avrupa da 1. Dünyada 4.siradaymişiz.

Bitcoin nedir, nasıl alınır?

1 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto takma isimli bir kişi ya da grubun “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” isimli bir teknik doküman (whitepaper) yayımlamasıyla ortaya çıkan Bitcoin, üçüncü parti ödeme sistemlerine, bankalara ve aracı kurumlara güvenme ihtiyacını ortadan kaldırma ilkesiyle doğmuştur. Kripto para borsalarından Bitcoin alınıp satılabilir.

Bitcoin mantığı nedir, nasıl kullanabilirim?

Bitcoin ile ilgili en önemli kavramlardan biri merkezsizliktir. Bitcoin ağını hiçbir otorite, merkez bankası, devlet başkanı, şirket veya kuruluş kontrol etmemektedir. Günümüz geleneksel finans sisteminde tüm düzen merkezî bir manzara üzerine kuruludur. Ancak Bitcoin’in arkasında yalnızca bir grup gönüllü kod yazarı bulunmaktadır. Tüm işlemler ve transferler, kişiler arasında aracısız olarak gerçekleşir.

Bitcoin nasıl üretilir ve kazanılır?

Bitcoin üretme işlemine “madencilik” adı verilmektedir. Fiziksel olmayan bir varlığın madencilik kavramıyla anılması da elbette imgesel bir söylemdir. Bitcoin kazanmak için çok çeşitli metotlar vardır. Bunları temelde üçe ayırabiliriz: Aynı geleneksel paralarda olduğu gibi kazanmak (maaş ve faiz gibi), üretmek veya ticaretini yapmak.

Bitcoin’in sahibi kimdir?
Bitcoin’i kontrol eden gizli bir kişi, kurum ya da sistem bulunduğu söylenemez. En azından şu ana kadar elde edilen bilgiler ışığında varılan sonuç budur. Bitcoin’in tek kontrol merkezi kodlardır. Herkes Bitcoin yazılımını geliştirebilir, iyileştirebilir ve bu sistemin bir parçası olabilir. Neyin ne olacağı merkeziyetçi bir sistemde kontrol edilmez, var olan kodlar zaten doğrulamaları ve kontrolleri kendiliğinden doğurur. Bunun işleyişini de kodları yaratan, sisteme dahil olan çoğunluk belirler.

İlerleyen zamanda para birimi olarak hayatımıza girermi bilmiyorum ama yatırım aracı olarak milletin ağzını çok suLAndiriyor. Özellikle Elon Musk’ın geçtiğimiz aylarda Bitcoin'e yatırım yaptığını açıklamasının ardından Bitcoin hızla yükselerek piyasa değerini artırmıştı. Bu açıklamayla yüksek kazanç sağlayan Musk'ın spekülatif hareketinden sonra Bitcoin sert düşüşler gördü. İşte ondan sonra herkesin hem ilgisini çekti hemde caizmidir degilmidir diye çokça araştırılır oldu. Türk parasının aniden uğradığı değer kaybı da bitcoine olan ilgiyi artırdı.


DİYANETİN BU KONUDA FETVASI ŞÖYLE
Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital*-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto* paraların kullanımı caiz değildir.
Alıntı ile Cevapla