Konu Başlıkları: Haftanın Konusu BİTCOİN
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Mart 2021, 17:39   Mesaj No:6

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart

Bitcoin gibi sanal / kripto paraların ortaya çıkmış ve bitcoin ile ilk alışveriş ise 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir. Bitcoin gibi kripto paraların kullanımı , alım satımı 2020 yılında çoğalmaya başladı ve kulaktan kulağa , internet ortamında ve değişik vesilelerle kripto paraların adı çok duyulmaya başladı. İnsanların sanal paralar alıp bunlardan aşırı derecede paralar kazandığı , bu işin küçük yatırım sahipleri tarafından da sahiplenildiği , büyük yatırımcıların / global sermayenin de bir kaç demeciyle , twitiyle bitcoin ve türevleri olan kripto paraların bir anda %1000 ler, % 10.000 e kadar para kazanıldığı reklamları ile cazibeli hale getirilmiştir. İşin ilginç tarafı bu kripto paraların herhangi bir merkezi olmamasıdır ve arkasında garantör bir firma , şirket veya devletin olmamasıdır. Sanal paranın garantörlüğü de sanaldır. Sizin sanal paranız olsa ve şifrenizi unutsanız , sisteme girememişseniz veya vefat etseniz sanal paralarının da sanal olması muhtemeldir. Siz aracı banka ya da firmalara gerçek parayı hesabınızdan yatırıyorsunuz ve aracı firmaya komisyon veriyorsunuz ama aracı firma garantör değil, paranız artık sanal oluyor ve sanal ortamda alıp satıyorsunuz .
Bitcoin türü sanal paralar artık yaygınlaşmaya başlayınca kimi firmalar sanal paralarla ödeme yapmaya başlayarak bunu yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Artık devletler de bu sanal para trafiğindeki baş döndürücü para trafiğini gördükçe onlar da bu para trafiğinde cirit atmanın yollarını aramaya başladılar. Bu gidişin nereye kadar gideceği meçhuldur. Belki de ileri de insanlar kağıt para yerine sanal para kullanmaya başlayacaklar. (Allahu Â'lem)

Bizler Müslüman olarak bu sanal paraya nasıl bakmalıyız? Bu konuda İslam fıkhı ne diyor diye baktığımızda somut olarak bir şey bulmak zordur. Ama bir takım fıkhı karineler ile çıkarımlarda bulunmak mümkündür. Ticarette paranın mübadelesinde bir mal olması lazımdır. Somut bir mal alınıp satılmalıdır. Parayla internet ortamında altın, gümüş , platin gibi kimi madenler alabildiğin gibi , kimi şirketlerden hisse alabilmekte mümkün olabilmektedir. Parayı borsada değerlendirenler de ya da katılım bankalarına kar paylı yatıranlar da olabiliyor. Bunların alıp satılmasında İslam fıkhında caiz olduğu ya da olmadığı konusunda kimi tereddütler varsa da sanal para alıp satmada İslam fıkhında caizliği konusunda olumlu sonuca varmak zordur. Sanal parada normal ticaret kuralları yoktur. Bir gecede insanlar çok zenginken , sabahleyin fakirleşebiliyor , ya da akşam fakirken sabah zenginleşebiliyor. Kolay yönden emek sarfedilmeden kazanılan sanal paraya şu anki sisteme göre cevaz vermek çok zordur. İleride bu sanal paraların boyutu nereye varır bilmiyoruz. Ama ileride toplumun çoğunun kullanımına hakip olup da arkasında devletler , garantörler olursa o zaman belki de farklı hükümler verilebilir. İslam fıkhı geçmiş yüzyılların sorunlarına cevap aramakla değil , günümüz sorunlarına cevap aramak ve çağının fıkhını oluşturmaya çalışır. Fıkıh donuk/ camid değildir, yaşayan ve günün sorunlarına cevap bulan bir ilim dalıdır. Bu konuda da cevabı verecek olanlar ise Kuran ve Sünnete ayrıca 1400 yıllık kazanımları dikkate alarak hüküm vermelidir.

Günümüzde dostluklar, sevgiler , arkadaşlıklar sanal hale gelmiştir maalesef. İleriki zamanlarda herhalde paralar da sanal olacak gibi. Bindik bir âlamete gidiyoruz kıyamete sözünü burada hatırlamak gerekiyor
Bir zamanlar internetten ,sanal ortamdan biz uzak durduk, biz durduk ama çocuklarımız bu sanal ortamın dipine kadar girdiler. Ailede çocuklarla ebeveynler arasındaki irtibat zayıfladı , yok oldu , dindar ebeveynlerin çocukları deizmin kucağında yetişti. Kuşak çatışması yaşandı. Z kuşağı denilen gençlik oluştu. Bizler sanal alem yok, yasak demekle sanal alem yok ve yasak olmuyor maalesef.
Bitcoin meselesine gelecek olursak tekrar; sanal paralardan uzak durmanızı tavsiye ederim, belki kısa zamanda çok para kazabilirsiniz ama o kazanılan paranın hayır getirmeyeceğini düşünüyorum. Ayrıca para kazanma hırsı sizin hayattaki bir çok müspet duygularınızı öldürecektir ve sizi bambaşka kişiye dönüştürecektir.Sanal paranın bir anda yükselişi ya da bir an düşüşü sizi strese sokacaktır ve biliyorsunuz ki stres bir çok hastalığın kaynağıdır. Kolay yoldan ve çabuk para kazanma hırsı hem dünyevi hem de uhrevi olarak zora sokabilir.
Bu konuda daha çok şeyler söylenebilir . Sanal paralar yüzünden cinayetlerin , intiharların , aile içi çatışmaların vs değişik bir çok olumsuz durumların olabileceğini tahmin etmek zor olmasa gerek.
Allah bizleri sıratı mustakimden ayırmasın
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla