Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KADIN AİLE ÇOCUK.::. > Kadın-Aile-Çocuk > Çocuk ve Aile Sağlığı

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  19Haziran 2013 (08:55), Konuya Son Cevap : 19Haziran 2013 (08:55). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 19Haziran 2013, 08:55   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:36
Cinsiyet:
Mesaj: 3.299
Konular: 784
Beğenildi:131
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart TV, hiperaktive ve dikkat eksikliğine neden oluyor

TV, hiperaktive ve dikkat eksikliğine neden oluyor

Özellikle 3-5 yaş arasındaki çocukların televizyon izlemeleri ya da bilgisayarda oyun oynamalarının hiperaktivite ve dikkat eksikliğine neden oluyor.

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, “3 yaş civarı çocuklarda henüz beyin kortikal gelişmesi tam olmadığı için gözlerinin önünden hızla geçen film ya da oyun karelerine beyin adapte olamamaktadır. Bu ise beyindeki algılama ve yorumlama, hareketin organizasyonu ve koordinasyonu ile alakalı merkezlerin hızlı ritme geçmelerine neden olmakta böylece adeta beyin, organizmayı daha çabuk ve daha hızlı hareket pozisyonuna programlamaktadır.” şeklinde ifade ediyor.

Hareketler öyle hızlı ve çabuk olmaktadır ki, bu yüzden bir objeye ya da olaya odaklanma ya da konsantre olma konusunda büyük sorun yaşamaktadır. Dolayısı ile fazla televizyon izlemek küçük çocuklarda beynin zarar görmesine ve beyin merkezlerinin doğal gelişim sürecinin bozulmasına neden olmaktadır…

Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği Sendromu olan çocukların, hiperaktif, düşüncesizce davranan ve organize olamayan bireyler olduğunu ifade eden Dr. Mehmet Yavuz, şöyle anlattı:

• Genellikle, sürekli kıpırdanırlar ve vücutlarının bir parçası sürekli hareket halindedir. Bir yerde oturamazlar. Eşyalarını unuturlar ve kaybederler. Başladıkları işi bitirmeden bir diğerine başlarlar. Müdahaleci ve rahatsız edicidirler. Sıra bekleyemezler. Cevapları soruları beklemeden ağızlarından kaçırırlar.

• Düşünmeden tehlikeye atılırlar. Normal faaliyetleri ‘sıkıcı’ bulurlar. Genellikle bebeklik döneminde huysuzlukları, az uyumaları ve yememeleri anne babayı fazlasıyla yorar. Okul öncesi dönemde ise ev içinde koşuşturur, yükseklere tırmanır, dolap tepelerinde gezerler. Bir kısmı bu derece hareketli olmayabilir ancak bir yerde oturması beklenen kısa bir süre dahi oturamaz, sakin bir şekilde oynayamazlar.

• Kıpır kıpırdırlar, elleri dursa ayakları durmaz. ‘Dur’ ve ‘Yapma’ sözünden anlamazlar. Öğretmenler sıklıkla dersi dinlemediklerinden ve arkadaşlarını rahatsız ettiklerinden ya da onların dikkatlerini dağıttıklarından söz ederler.

• Sınavlarda dikkatsizlik nedeniyle çok basit hata yaparlar. Cevabını bildikleri sorulara dahi yanlış cevap verirler. Soruyu sonuna kadar okuma sabrını gösteremezler. Test sınavlarında çabuk sıkıldıkları için bazen okumadan cevaplarlar. Sınav sonuna kadar beklemeden hemen cevap kağıdını öğretmene verirler. Evde yanlarında kimse olmadan ödevlerini kendi başlarına yapamazlar.

Bu çocukların sonradan pişman olacakları hareketleri sonunu düşünmeden gerçekleştirdiklerini anlatan Yavuz, “Özellikle başkalarına söz ya da fiille sataşır ve huzursuzluk çıkarabilirler” diye konuştu.

Bu tip çocukların diğer çocuklarla ilişkilerinde geçimsiz olabildiğini ve bu nedenle arkadaşları arasında istenmeyen çocuk ilan edildiğini anlatan Dr. Yavuz, şunları söyledi: “Tepkilerinde abartılı ve bazen acımasız olabilirler. Korkusuzca davranmaları çeşitli tehlikelerle yüz yüze gelmelerine neden olur. Çıkılmayacak yüksek bir yere çıkar, evden çok uzaktaki yerlere yalnız başına gider ya da kesici aletle oynayabilirler. Tüm bu belirtiler çocuğun sosyal uyumunu bozar. Kısacası bu çocuklar kendilerini kontrol etmedeki güçlükleri nedeniyle nerede durmaları gerektiğini bilemezler.”

Çocuk ne kadar küçükse teknolojinin verdiği zarar o kadar büyüktür

3- 4 yaşlarında iken saatlerce televizyon izleyen ya da bilgisayar oyunu oynayan çocukların büyük bir bölümünün 7 yaşına geldiklerinde hiperaktif olduğunu ifade eden Dr. Yavuz, “Küçük yaşta iken sürekli bilgisayarlarla meşgul olan çocukları genelde anne ve babalar takdir ederler ve çevrelerine bunu böbürlenerek anlatırlar ve çocuklarının sanki normal üstü bir zeka ve yeteneğe sahip olduğunu düşünerek bundan çok memnun olurlar. Halbuki çocuklarını bekleyen tehlikeden tamamen habersizdirler.Bu yüzden 2 yaşından küçük çocuklara kesinlikle televizyon izlettirilmemelidir” dedi.

Onları televizyonun karşısına koyarak, “çizgi film izlesin de sesini kessin ben de biraz nefes alayım” tarzındaki yaklaşımların son derece zararlı olduğunu anlatan Yavuz, sözlerine şöyle devam etti: “Çocuk ne kadar küçükse görsel teknolojinin verdiği zarar o kadar fazladır.

Kesinlikle şurası bilinmelidir ki, 2 yaşındaki bir çocuk asla televizyon izlememeli, 3 yaşındaki çocuk en fazla 1 ya da 1,5 saat, 4 yaşındaki ise en fazla 2 saat kadar ekran başında durmalıdır. Görsel teknoloji, çocuklarda beyin merkezleri arasındaki iletişimi ve koordinasyonu bozarak, düşüncenin ve hareketin odaklanmasına ve yoğunlaşmasına engel olmaktadır. Tabii bunun doğal sonucu da Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği Sendromudur. Eğer küçük çocuklarınızın ileride hiperaktif bireyler haline gelmesini istemiyorsanız onları televizyon ve bilgisayarlardan uzak tutunuz.”

alıntıdır
Zaman
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 6023 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4075 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4924 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2664 14 Temmuz 2015 11:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2365 14 Temmuz 2015 11:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
KOLAJEN Eksikliğine Dikkat/Medineweb Mihrinaz Sağlık / Beslenme 0 12 Şubat 2020 09:48
Televizyon, çocuklarda dikkat dağınıklığına neden oluyor EyMeN&TaLhA Çocuk ve Aile Sağlığı 0 22 Mayıs 2014 13:47
ALLAH MERHAMETLİYSE NEDEN DOĞAL AFETLER OLUYOR[video] bilinmez Videolar/Slaytlar 0 09 Mart 2014 14:54
Kalp Neden Kırılır? Dikkat!!! Efecan71 Adap-Edep-Ahlak 5 19 Aralık 2013 13:05
Televizyon seyretmek hafıza kaybına neden oluyor ilahiyatçı 1 Makale ve Köşe Yazıları 0 22 Mart 2013 22:15

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.